N maketa u Koprivnici
3 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 1 / 1.
N maketa u Koprivnici
Nakon obilaska gradilišta nove pruge smo Lucijan i ja produžili do Koprivnice, pozvao nas je Branimir Dolenec
Ima već dosta godina kako je napravio za N poveću maketu
Nedavno se primio dodatnog posla na njoj pa je prednja strana otvorena i ima malo nereda
2 kruga pruge su maštovito prepletena
Ima puno mostova i pruge
Najbolje je na maketi to što je sve objekte radio sam
Neki su napravljeni iz mašte a neki prema stvarnim objektima
Jezero i rijeke su potamnijeli i izgubili sjaj, treba ih dobro oprati i očistiti
Svaki dio makete je interesantan
Ima već dosta godina kako je napravio za N poveću maketu
Nedavno se primio dodatnog posla na njoj pa je prednja strana otvorena i ima malo nereda
2 kruga pruge su maštovito prepletena
Ima puno mostova i pruge
Najbolje je na maketi to što je sve objekte radio sam
Neki su napravljeni iz mašte a neki prema stvarnim objektima
Jezero i rijeke su potamnijeli i izgubili sjaj, treba ih dobro oprati i očistiti
Svaki dio makete je interesantan
borna- Moderator
- Broj postova : 9451
Registration date : 16.11.2010
Pfaff, gaspa and Ludi deda like this post
Re: N maketa u Koprivnici
Iako mi se osobno više dopada H0 (N mi je nekako presitan, s teže uočljivim detaljima ili bez njih), u malom prostoru se s N može napraviti više toga. Na prvi pogled mi se učinilo da desno brdo jede previše prostora koji se mogao bolje iskoristiti za željezničku infrastrukturu, iako i to brdo ima svojih zanimljivih detalja.borna je napisao/la:Ima već dosta godina kako je napravio za N poveću maketu
To pak posebno fascinira i diže maketi vrijednost. Iako građevine kupljene u dućanu od specijaliziranog proizvođača djeluju ljepše, preciznije izrađene i s obiljem detalja, ove su mi nekako životnije. Više odgovaraju našem stanju. Na njima nazirem određenu dozu starosti i oronulosti, upravo zbog lošijih materijala i manje preciznosti, ali me odmah asociraju na desetke upravo takvih, jednostavnih, zgrada koje sam vidio tumarajući zemljom i svijetom. Maketa je životna, nije sterilna. Ako rubovi ceste nisu idealni, baš su kao i naši, s utvrđenim ili neutvrđenim bankinama, uz rub kojih raste, skromnije ili razuzdanije, raznovrsni drač.borna je napisao/la:Najbolje je na maketi to što je sve objekte radio sam. Neki su napravljeni iz mašte a neki prema stvarnim objektima
To te ja pitam! Pa i u stvarnosti se vode ne cakle nego su mutne.borna je napisao/la:Jezero i rijeke su potamnijeli i izgubili sjaj, treba ih dobro oprati i očistiti
Itekako! I grad, i selo, i industrijska baština, i reljef... I onaj kipšalter (palčana sklopka, da mi poslije ne mudrujete) ispod tvrđave koji izgleda kao top uperen u prugu... Ma, što je više gledam, to joj se više divim. I uočavam (ili doživljavam) detalje koje autor možda smatra kolateralnom greškom u izvedbi jer su mu se omakli, ali su se omakli baš kako treba.borna je napisao/la:Svaki dio makete je interesantan
Registration date : 14.05.2008
Pfaff and borna like this post
Pogled iz svih kuteva je uvijek različit
Malo na stranu pa se riječni kanjon vidi bolje
U centru je manji park no ovdje još nedostaju ljudi na maketi da donesu živost
Inspiraciju za ove kleti je našao u stvarnosti
Poznajem više starijih modelara koji su u mladosti započeli sa N-om no kad su dobili više prostora (najčešće jer su djeca odrasla
i odlepršala) su prešli na H0. Branimir je krenuo drugim putem dok je još bio mlad.
borna- Moderator
gaspa likes this post
Divno! Zadnje dvije slike s bijelim zidom u pozadini - kao selo i zagorski bergi, negdje na vrhu, u jesen, s maglom u pozadini. Tekstura zida, posebno na prvoj, strašno podsjeća na neku šumu sakrivenu maglom.
A glede onih oštrih zavoja - na unutrašnjoj strani teško će ih proć i auto. Onaj šleper nema ama baš nikakve šanse.
A glede onih oštrih zavoja - na unutrašnjoj strani teško će ih proć i auto. Onaj šleper nema ama baš nikakve šanse.
Neki dijelovi makete se mogu odvojiti pa smo ovo selo iznijeli van na sunce
Vitraji se najbolje vide po mraku kad se upali svjetlo unutar crkvice
Vitraji se najbolje vide po mraku kad se upali svjetlo unutar crkvice
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Druga slika: autentični podravski kukuruzar. Dolje sužen u odnosu na gornji dio. Svaka čast! U Torčecu kod Koprivnice ima ih posebno mnogo - rese cijelu glavnu ulicu.
Mbitelom sam se igrao aviona
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Susjedna prostorija je u stvaralačkom neredu
Ovdje se stvaraju lijepe i poučne dječje slikovnice
Branimir je aktivan u turističkim organizacijama Koprivnice i Varaždina
U slastičarnici Palačinka je unutar stola još jedna manja N maketa
Pritiskom na jedan taster vlak napravi nekoliko krugova
borna- Moderator
Nekoliko slikica iz kratke šetnje Koprivnicom
Židovska sinagoga je dugo bila zapuštena, grad ju je nedavno otkupio od njihove zajednice i krenulo je preuređenje u
novi centar kulture
Pored njega je šaka u oko je novi centar muzičke škole, lijep je ali ne paše nikako odmah do povijesne građevine
Ispred tih centara će nastati novi trg sa starim bunarom
Reklama za brijačnicu me ponukala na slikanje, lijepa je i stara kućica u pozadini
To je za sada sve iz Koprivnice, nadam se da će biti toga još u budućnosti jer gradić je lijep, pun zelenila i parkova samo
za obilazak i slikanje treba imati vremena?
Židovska sinagoga je dugo bila zapuštena, grad ju je nedavno otkupio od njihove zajednice i krenulo je preuređenje u
novi centar kulture
Pored njega je šaka u oko je novi centar muzičke škole, lijep je ali ne paše nikako odmah do povijesne građevine
Ispred tih centara će nastati novi trg sa starim bunarom
Reklama za brijačnicu me ponukala na slikanje, lijepa je i stara kućica u pozadini
To je za sada sve iz Koprivnice, nadam se da će biti toga još u budućnosti jer gradić je lijep, pun zelenila i parkova samo
za obilazak i slikanje treba imati vremena?
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Zanimljivo je kako građevine glazbene namjene nagrđuju okolinu gdje god stignu. Vidi i pod: Zagreb, glazbena akademija. Nemaju sluha za uklapanje u postojeću baštinu.borna je napisao/la:Pored njega je šaka u oko je novi centar muzičke škole, lijep je ali ne paše nikako odmah do povijesne građevine
A možda tako mora zbog poradi akustike?gaspa je napisao/la:Zanimljivo je kako građevine glazbene namjene nagrđuju okolinu gdje god stignu. Vidi i pod: Zagreb, glazbena akademija. Nemaju sluha za uklapanje u postojeću baštinu.borna je napisao/la:Pored njega je šaka u oko je novi centar muzičke škole, lijep je ali ne paše nikako odmah do povijesne građevine
- Broj postova : 11485
Registration date : 17.03.2008
Danas prijepodne mi se javio prijatelj iz Kc koji je napravio gore prikazanu maketu
BOŽIĆNO ČUDO
Autor Koprivka probudio se iz inducirane kome nakon strujnog udara od 110 kilovata: Spasio me kišobran, mijenjam život iz korijena, ali od ribičije ne odustajem
Koprivnički umjetnik Branimir Dolenec pred desetak je dana teško stradao prilikom ribolova u okolici Ludbrega. Ovaj zaljubljenik u ribolov tog je dana neoprezno zabacio štap dugačak 13 metara i njime zahvatio električni dalekovod jačine 110 kilovata. Tragedija koja ga je zadesila nanijela mu je velike opekline, a prognoze liječnika nisu išle u dobrom smjeru.
Obitelj, prijatelji i znanci ostali su u šoku i nevjerici i nisu mogli vjerovati kakva je nesreća snašla ovog poznatog Koprivničanca. Usprkos groznim pričama koje su iz zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica stizale danima, dogodilo se čudo.
Velika sreća osmjehnula se autoru slikovnica o Koprivku, koji je baš poput njegovog glavnog lika, zamalo završio u crnoj rupi, no neopisivim čudom, uspio se probuditi iz inducirane kome i 10 dana nakon strujnog udara od 110 kilovata, normalno funkcionira.
Užasne opekline kroz tijelo
Istina, Dolenec se još uvijek nalazi u bolnici na odjelu za opekline, gdje će provesti još nekoliko dana, no kako nam je objasnio u telefonskom pozivu, sjeća se svega što se desilo toga dana.
– Bilo je grdo, ali imao sam sreću. Znam svaki detalj. Bilo nas je 10-ak, imali smo završno predbožićno druženje. Htjeli smo peći jeger i loviti ribe, a s obzirom na to da je padala kiša, imali smo kišobrane. Nisam vidio da sam preblizu dalekovoda i kad sam digao štap, zakvačio sam dalekovod od 110 kilovata. To je užas. Da nije bilo kišobrana, mene ne bi bilo, kišobran je preuzeo provod struje prema van. Srećom, imao sam profesionalnu i vrhunsku opremu, da nije toga bilo, ne bi ni mene više bilo – ispričao nam je.
Iako je od udara prošlo deset dana, Branimir se odlično oporavlja, a s veseljem nam je prenio riječi doktorice koja mu je priopćila da bi krajem drugog tjedna mogao ići doma.
– To su bile užasne opekline kroz tijelo, računajte kaj znači 110 kilovata, ove lampice za bor su 12 volti, ako su vas ikad lupile, onda možete znati razliku. Svjestan sam bio svega, dečki iz Ludbrega su me vozili do Koprivnice, poslije toga mi se gubi svijest, dalje ne znam što mi se događalo, ali je moja žena bila silna, svaki dan je bila kraj mene – veli Dolenec te dodaje kako 90 posto ribiča umire od strujnog udara u dodiru s kablom ili gromom.
Nastavit će s ribičijom
– Prognoze su bile grozne, no valjda sam ja neka posebna vrsta. Ima nešto u mojoj konstituciji tijela, imao sam 120 kila, sad sam izgubio u par dana 10 kilograma, da nisam toliki, pitanje što bi bilo od mene – veli nam i otkriva što će prvo napraviti kad dođe doma iz bolnice.
– Mijenjam život iz korijena, shvatio sam da sam takav bedak, jer imam nešto što nema nitko, imam Koprivka koji je svjetski proizvod. Sad ću cijelu energiju usmjeriti na njega, jer ne rodiš se tri put u životu, a ja sam se rodio, ovaj put sam se dvaput rodio. Koprivko je izašao iz crne rupe, mislim da je to najbliže rečeno – pojasnio je Dolenec, koji će prije nego napravi veliku feštu za svoje prijatelje nekoliko dana posvetiti supruzi koja je sada, kad se probudio, napokon odahnula.
– Nastavit ću i s ribičijom, ali moram biti puno oprezniji – rekao nam je na kraju. epodravina
/Ja bih njemu kupio veliki akvarij pa neka u njemu peca ribe!/
BOŽIĆNO ČUDO
Autor Koprivka probudio se iz inducirane kome nakon strujnog udara od 110 kilovata: Spasio me kišobran, mijenjam život iz korijena, ali od ribičije ne odustajem
Koprivnički umjetnik Branimir Dolenec pred desetak je dana teško stradao prilikom ribolova u okolici Ludbrega. Ovaj zaljubljenik u ribolov tog je dana neoprezno zabacio štap dugačak 13 metara i njime zahvatio električni dalekovod jačine 110 kilovata. Tragedija koja ga je zadesila nanijela mu je velike opekline, a prognoze liječnika nisu išle u dobrom smjeru.
Obitelj, prijatelji i znanci ostali su u šoku i nevjerici i nisu mogli vjerovati kakva je nesreća snašla ovog poznatog Koprivničanca. Usprkos groznim pričama koje su iz zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica stizale danima, dogodilo se čudo.
Velika sreća osmjehnula se autoru slikovnica o Koprivku, koji je baš poput njegovog glavnog lika, zamalo završio u crnoj rupi, no neopisivim čudom, uspio se probuditi iz inducirane kome i 10 dana nakon strujnog udara od 110 kilovata, normalno funkcionira.
Užasne opekline kroz tijelo
Istina, Dolenec se još uvijek nalazi u bolnici na odjelu za opekline, gdje će provesti još nekoliko dana, no kako nam je objasnio u telefonskom pozivu, sjeća se svega što se desilo toga dana.
– Bilo je grdo, ali imao sam sreću. Znam svaki detalj. Bilo nas je 10-ak, imali smo završno predbožićno druženje. Htjeli smo peći jeger i loviti ribe, a s obzirom na to da je padala kiša, imali smo kišobrane. Nisam vidio da sam preblizu dalekovoda i kad sam digao štap, zakvačio sam dalekovod od 110 kilovata. To je užas. Da nije bilo kišobrana, mene ne bi bilo, kišobran je preuzeo provod struje prema van. Srećom, imao sam profesionalnu i vrhunsku opremu, da nije toga bilo, ne bi ni mene više bilo – ispričao nam je.
Iako je od udara prošlo deset dana, Branimir se odlično oporavlja, a s veseljem nam je prenio riječi doktorice koja mu je priopćila da bi krajem drugog tjedna mogao ići doma.
– To su bile užasne opekline kroz tijelo, računajte kaj znači 110 kilovata, ove lampice za bor su 12 volti, ako su vas ikad lupile, onda možete znati razliku. Svjestan sam bio svega, dečki iz Ludbrega su me vozili do Koprivnice, poslije toga mi se gubi svijest, dalje ne znam što mi se događalo, ali je moja žena bila silna, svaki dan je bila kraj mene – veli Dolenec te dodaje kako 90 posto ribiča umire od strujnog udara u dodiru s kablom ili gromom.
Nastavit će s ribičijom
– Prognoze su bile grozne, no valjda sam ja neka posebna vrsta. Ima nešto u mojoj konstituciji tijela, imao sam 120 kila, sad sam izgubio u par dana 10 kilograma, da nisam toliki, pitanje što bi bilo od mene – veli nam i otkriva što će prvo napraviti kad dođe doma iz bolnice.
– Mijenjam život iz korijena, shvatio sam da sam takav bedak, jer imam nešto što nema nitko, imam Koprivka koji je svjetski proizvod. Sad ću cijelu energiju usmjeriti na njega, jer ne rodiš se tri put u životu, a ja sam se rodio, ovaj put sam se dvaput rodio. Koprivko je izašao iz crne rupe, mislim da je to najbliže rečeno – pojasnio je Dolenec, koji će prije nego napravi veliku feštu za svoje prijatelje nekoliko dana posvetiti supruzi koja je sada, kad se probudio, napokon odahnula.
– Nastavit ću i s ribičijom, ali moram biti puno oprezniji – rekao nam je na kraju. epodravina
/Ja bih njemu kupio veliki akvarij pa neka u njemu peca ribe!/
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Sa zadovoljstvom mogu napisati da je Branimir danas otpušten kući, čeka ga još nekoliko previjanja
borna- Moderator
Branimir mi je poslao slikovnicu izrade male makete u stolu, najprije je napravio sam stol kako ne bi premašio zadanu veličinu
Trase je radio od tanke šperploče kao i rebra za reljef
Mjestimično im puno rebara
Preko njih je zaklamao žičanu mrežicu
Vijadukt i portale tunela je radio u stiroduru
Bočne strane ovog mosta je radio od reljefnog kartona
Došlo je vrijeme da se isproba vožnja
2 su kruga, vanjski se penje pa spiralom opet spušta a unutarnji je jednostavan
Trase je radio od tanke šperploče kao i rebra za reljef
Mjestimično im puno rebara
Preko njih je zaklamao žičanu mrežicu
Vijadukt i portale tunela je radio u stiroduru
Bočne strane ovog mosta je radio od reljefnog kartona
Došlo je vrijeme da se isproba vožnja
2 su kruga, vanjski se penje pa spiralom opet spušta a unutarnji je jednostavan
borna- Moderator
Na brdu raste neka kućica
To će biti jedna pilana
Sa pogonom vodenice
Crijepovi na krovu su od tankih narezuckanih trakica
Sve je "zagipsano"
To će biti jedna pilana
Sa pogonom vodenice
Crijepovi na krovu su od tankih narezuckanih trakica
Sve je "zagipsano"
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Simpa. Jedino ne kužim odakle će potok za vodenicu stići visoko gore na brdo?
Potok izvire na brdašcu iznad pilane a moramo zamisliti da još dalje postoji neko veće brdo....
Kao primjer mogu navesti izvor Rike u bašćanskoj dolini koji je viisoko u brdima:
Vela Rika (krčka Suha Ričina) je najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima, koja prima sve oborinske vode čitave bašćanske
doline na jugoistočnom Krku. Na tom potoku su i jedini otočni slapovi na Jadranu visine 7m i 12m: slap Velababa odmah ispod izvorišta
pod vrhom Veli Hlam i drugi slap Žanac uz cestu uzvodno od Drage Bašćanske. Izvire iz lokve na istočnoj strmini središnjeg krčkog
vrha Veli Hlam (442 m) iznad Vrbnika, zatim teče kroz bašćansku dolinu i naselja Draga Bašćanska i Jurandvor, potom kroz Bašku,
pa se kod autokampa Zablaće na jugu Baške ulijeva u Jadransko more.
Kao primjer mogu navesti izvor Rike u bašćanskoj dolini koji je viisoko u brdima:
Vela Rika (krčka Suha Ričina) je najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima, koja prima sve oborinske vode čitave bašćanske
doline na jugoistočnom Krku. Na tom potoku su i jedini otočni slapovi na Jadranu visine 7m i 12m: slap Velababa odmah ispod izvorišta
pod vrhom Veli Hlam i drugi slap Žanac uz cestu uzvodno od Drage Bašćanske. Izvire iz lokve na istočnoj strmini središnjeg krčkog
vrha Veli Hlam (442 m) iznad Vrbnika, zatim teče kroz bašćansku dolinu i naselja Draga Bašćanska i Jurandvor, potom kroz Bašku,
pa se kod autokampa Zablaće na jugu Baške ulijeva u Jadransko more.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Dobro objašnjeno. Primljeno k znanju
Podloga za travu je obojana u zeleno
Trava brzo raste kad ima uvjete
Kućice su zgotovljene