Zima 2012. / 2013.
+24
nukleusri
leteči vlak
Josip
klek
file
K 357
Thommo
Silver
novi_shef
Vedran Zeman
portos
sali
LLeon
Jean
gaspa
kico101
kiki273
KAPO
borna
Damir
ZlayoZg
buShip fun
Narcis
Pfaff
28 posters
Stranica 20 / 22. • 1 ... 11 ... 19, 20, 21, 22
Re: Zima 2012. / 2013.
borna je napisao/la:Posljednja dekada ožujka, odnosno prvih desetak dana kalendarskog proljeća, ponekad znaju proteći u zimskom ugođaju, ne samo u unutrašnjosti i gorju nego i na Jadranu gdje se u ožujku obično očekuju tzv. tri marčane bure. Ova današnja trebala bi biti treća i posljendja.
Posljednja u ožujku sigurno da, a da li je treća...? Ipak više vjerujem buShip funu, nego tvojim kvazi novinarima. I red je da se uz c/p tekst stavi i link ili barem navede izvor istoga.
borna je napisao/la:Stiže nam i treća marćana bura, ovaj puta jača od prosjeka....
buShip fun je napisao/la:Ispravak, ovo je 2. marčana bura. Na taj način broje se samo ciklonalne bure u ožujku, a takva je bila samo jedna.
Današnja vožnjica. Đir, čisto za gušt. Onako, iz zafrkancije.
D404 zatvorena
Sa druge strane, žbiri čuvaju ulaz.
Posljednja preostala žrtva današnjeg rusvaja na čvoru Vežica
Kukuljanovo
Križanje kod Škrljeva
U Bakru me čim sam izašao iz auta bura doslovno otpuhala. Imao sam namjeru svratit do Bakarca i Kraljevice, ali kako u Bakarcu uvijek puše jače nego u Bakru, odustajem.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Prije Plasa (dole bi nekamo trebala bit pruga)
Nakon izlaska iz tunela Meja
Nakon izlaska iz tunela Meja
Gost- Gost
Brižni m oji, kako van je grdo... Kod mene je božićna idila sa snijegom koji lagano prši i pokriva snijeg i brijeg...
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Danas ići autom u grad je bila smrt,ali obaveze su bile takve da sam morao..Prometni kolaps,živčani vozači,gužva di god se okreneš,krkljanac..Za 10 km puta mi je trebalo sat i pol vremena..Opća katastrofa.
A sad kratki meteo raport:
Službeno mjerenje na susjedovoj terasi kaže da ovog bijelog govn**a ima čak 21 cm,a smirivanje se najavljuje tek za sutra popodne,stoga će to narasti za još nekih 10-ak cm,ako ne i više..Trenutna temp. je -2 st.C.
Išao sam u nabavku u dućan i usput napravio par fotki..
Dvorište svo u bjelini..
Moj odvojak
Ja ću u ovome smjeru
Odavde sam došao..
Dalje je slijepa ulica..
Onda ću ovuda..
Odavde sam došao..
Druga strana..
Dućan je naprijed 50 metara,pa lijevo
Za danas toliko od mene..
A sad kratki meteo raport:
Službeno mjerenje na susjedovoj terasi kaže da ovog bijelog govn**a ima čak 21 cm,a smirivanje se najavljuje tek za sutra popodne,stoga će to narasti za još nekih 10-ak cm,ako ne i više..Trenutna temp. je -2 st.C.
Išao sam u nabavku u dućan i usput napravio par fotki..
Dvorište svo u bjelini..
Moj odvojak
Ja ću u ovome smjeru
Odavde sam došao..
Dalje je slijepa ulica..
Onda ću ovuda..
Odavde sam došao..
Druga strana..
Dućan je naprijed 50 metara,pa lijevo
Za danas toliko od mene..
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Led iznenadio vozače: do 9 sati čak 22 prometne nesreće, zatvorena D-404 od Brajdice do tunela Pećine
Na čvoru Vežica sudarilo se nekoliko vozila, a u Šmriki se oko 6,50 sati prepriječila cisterna, koja je oko 9 sati je uklonjena
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Led-iznenadio-vozace-do-9-sati-cak-22-prometne-nesrece-zatvorena-D-404-od-Brajdice-do-tunela-Pecine
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Led-iznenadio-vozace-do-9-sati-cak-22-prometne-nesrece-zatvorena-D-404-od-Brajdice-do-tunela-Pecine
Ne ne ne ja sam proveo dan k'o iz snova! Ovakav dan sam sanjao unatrag 3 godine, vožnja lokomotivom do Zagreba s time da sam dobio još i bonus u vidu povratka Brenom. Sve to začinjeno snijegom. Dojam je jedino malo pokvarila prilično jaka bura između Meje i Škrljeva.Pfaff je napisao/la:Brižni m oji, kako van je grdo...
Zadnja promjena: dida; 25.03.13 20:54; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
Evo! Prestalo je padati...
Utorak, 26. ožujak
Kao što rekoh, oko ure je prestalo padat pa su se čak vidjele naznake sunca. Još uvijek puše pa je nekako nelagodno iako je trapatura iznad nule
Palo ga je sve skupa između 15 i 20 centimetara
Tragovi otkad sam sinoć išao slikati idilu
Osim onog gore još je i grtalica malo prididala pa opet na ulazu imam "bedem ljubavi". Srećom nije smrznut
Cesta se polako otapa
Kao što rekoh, oko ure je prestalo padat pa su se čak vidjele naznake sunca. Još uvijek puše pa je nekako nelagodno iako je trapatura iznad nule
Palo ga je sve skupa između 15 i 20 centimetara
Tragovi otkad sam sinoć išao slikati idilu
Osim onog gore još je i grtalica malo prididala pa opet na ulazu imam "bedem ljubavi". Srećom nije smrznut
Cesta se polako otapa
Yep..Sada Riječani voze 703 do Zagreba i natrag idu reži sa 700,pa te ugurao u Brenu.dida je napisao/la:..vožnja lokomotivom do Zagreba s time da sam dobio još i bonus u vidu povratka Brenom.
ZlayoZg- Administrator
Ma htjeli smo se mi vratiti kasnije (sa 4054 do Moravica pa dalje sa 4604) al' je postalo vrijeme frkatično tako da smo se vratili doslovno u zadnjim sekundama na kolodvor (prometnik je sačekao da se popnemo i )
Gost- Gost
Četvrtak, 28. ožujak
Noć je bila opako mrzla, jutros u 8 je bilo -8°C, a najbolja supruga na svijetu koja je noćas dežurala kraj špakera veli da je oko 4 sata bilo i -10
Bit će lijepo sunčano jutro
Zvizdan je već upro
Što reko jedan moj dragi prijatelj: "Samo da nekako prezimim ovo proljeće!"
Noć je bila opako mrzla, jutros u 8 je bilo -8°C, a najbolja supruga na svijetu koja je noćas dežurala kraj špakera veli da je oko 4 sata bilo i -10
Bit će lijepo sunčano jutro
Zvizdan je već upro
Što reko jedan moj dragi prijatelj: "Samo da nekako prezimim ovo proljeće!"
KLIMATOLOŠKI PARADOKS Pročitajte zašto je u ožujku još uvijek zimsko doba
Gledajući kalendar proljeće je stiglo, ali krajem ožujka dio Europe i Sjedinjenih Država obavijen je snijegom i ledom, a neki klimatolozi ocjenjuju kako je razlog za to globalno zatopljenje na čije štetne posljedice znanstvenici godinama upozoravaju.
Rekordne hladnoće neuobičajene za ožujak zatekle su Europu. Led na sjeveru Irske zarobio je 10.000 grla stoke, a u Poljskoj, gdje se živa noću spuštala do -24 stupnjeva Celzija, 25 ljudi umrlo je od hladnoće.
Ukratko, već četvrtu godinu količine snijega u Europi i Sjevernoj Americi zbunjuju klimatologe. Neki od njih takve promjene tumače topljenjem arktičke ledene kape tijekom ljeta što, pak, zimi izaziva velike promjene u atmosferskoj cirkulaciji na sjevernoj polutki.
Od 1979. kada su znanstvenici počeli izrađivati satelitske snimke, led je ljeti pokrivao oko sedam milijuna četvornih kilometara oceana. Snimke iz rujna 2012., pokazale su da je led pokrivao tek 3,4 milijuna km2.
Klimatolog Dim Coumou iz Instituta Potsdama za klimatska istraživanja kaže da te promjene upravo potkrijepljuju studije objavljene zadnjih godina.
Profesor Charles Greene sa Sveučilišta Cornella iz New Yorka objašnjava da što je arktička ledena kapa manja, a upravo ona reflektira sunčeve zrake, to se više more zagrijava i time ubrzava topljenje ledena pokrova.
U jesen se toplina akumulirana ljeti postupno oslobađa u atmosferi i povećava postotak vlage i atmosferski tlak. Tako smanjuje temperaturnu razliku između Arktika i geografskih širina južnije od tog područja. Taj "složeni ples" između voda, a u ovom slučaju između Arktičke oscilacije i Sjevernoatlantske oscilacije izravno utječe na vrijeme u Sjevernoj Americi i u Europi.
Jedna od posljedica takve promjene je polarni vorteks, stalni ciklon prisutan blizu pola, koji sve manje uspijeva zaustaviti masu hladnog i vlažnog zraka s Arktika te se ona širi na niže geografske širine. Vorteks je energetska masa koja rotira u obliku vrtloga i stvara intenzivno energetsko polje.
Promjene što se odvijaju na arktičkoj ledenoj kapi povećavaju izglede da arktički hladni zrak prodre sve dublje na jug, uvjeren je Charles Greene. No drži da nije lako predvidjeti koje će regije biti pogođene jer se "još ne zna kakva je međureakcija te pojave s drugima, kao što su el Nino i la Nina".
Ipak ne podupiru svi stručnjaci tu teoriju.
"Smanjenje arktičke ledene kape pratimo tek petnaestak godina i to je prekratko razdoblje da bismo mogli izvoditi formalne zaključke", drži David Salas-y-Melia, francuski znanstvenik i klimatolog.
Jeff Knight iz Britanskog nacionalnog meteorološkog zavoda oprezno ocjenjuje kako nije "nemoguće objasniti da postoji veza između topljenja ledene kore i atmosferske cirkulacije", ali dodaje da "znanstvenici o tome još raspravljaju".
(Hina)
Rekordne hladnoće neuobičajene za ožujak zatekle su Europu. Led na sjeveru Irske zarobio je 10.000 grla stoke, a u Poljskoj, gdje se živa noću spuštala do -24 stupnjeva Celzija, 25 ljudi umrlo je od hladnoće.
Ukratko, već četvrtu godinu količine snijega u Europi i Sjevernoj Americi zbunjuju klimatologe. Neki od njih takve promjene tumače topljenjem arktičke ledene kape tijekom ljeta što, pak, zimi izaziva velike promjene u atmosferskoj cirkulaciji na sjevernoj polutki.
Od 1979. kada su znanstvenici počeli izrađivati satelitske snimke, led je ljeti pokrivao oko sedam milijuna četvornih kilometara oceana. Snimke iz rujna 2012., pokazale su da je led pokrivao tek 3,4 milijuna km2.
Klimatolog Dim Coumou iz Instituta Potsdama za klimatska istraživanja kaže da te promjene upravo potkrijepljuju studije objavljene zadnjih godina.
Profesor Charles Greene sa Sveučilišta Cornella iz New Yorka objašnjava da što je arktička ledena kapa manja, a upravo ona reflektira sunčeve zrake, to se više more zagrijava i time ubrzava topljenje ledena pokrova.
U jesen se toplina akumulirana ljeti postupno oslobađa u atmosferi i povećava postotak vlage i atmosferski tlak. Tako smanjuje temperaturnu razliku između Arktika i geografskih širina južnije od tog područja. Taj "složeni ples" između voda, a u ovom slučaju između Arktičke oscilacije i Sjevernoatlantske oscilacije izravno utječe na vrijeme u Sjevernoj Americi i u Europi.
Jedna od posljedica takve promjene je polarni vorteks, stalni ciklon prisutan blizu pola, koji sve manje uspijeva zaustaviti masu hladnog i vlažnog zraka s Arktika te se ona širi na niže geografske širine. Vorteks je energetska masa koja rotira u obliku vrtloga i stvara intenzivno energetsko polje.
Promjene što se odvijaju na arktičkoj ledenoj kapi povećavaju izglede da arktički hladni zrak prodre sve dublje na jug, uvjeren je Charles Greene. No drži da nije lako predvidjeti koje će regije biti pogođene jer se "još ne zna kakva je međureakcija te pojave s drugima, kao što su el Nino i la Nina".
Ipak ne podupiru svi stručnjaci tu teoriju.
"Smanjenje arktičke ledene kape pratimo tek petnaestak godina i to je prekratko razdoblje da bismo mogli izvoditi formalne zaključke", drži David Salas-y-Melia, francuski znanstvenik i klimatolog.
Jeff Knight iz Britanskog nacionalnog meteorološkog zavoda oprezno ocjenjuje kako nije "nemoguće objasniti da postoji veza između topljenja ledene kore i atmosferske cirkulacije", ali dodaje da "znanstvenici o tome još raspravljaju".
(Hina)
borna- Moderator
- Broj postova : 9404
Registration date : 16.11.2010
Jel to znači da će nam teme "Zima 20xx./20xx." svake godine biti sve deblje i deblje? Bem ti globalno zatopljenje.
Pfaffomire, prodaj ti tu svoju kućicu dok je vrijeme i kupi nešto... npr. na Lošinju.
Pfaffomire, prodaj ti tu svoju kućicu dok je vrijeme i kupi nešto... npr. na Lošinju.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Nogekako (a kako mi je večeras rekao Sijerković, ni s ovosezonskim prilozima još nismo završili)LLeon je napisao/la:Jel to znači da će nam teme "Zima 20xx./20xx." svake godine biti sve deblje i deblje? Bem ti globalno zatopljenje.
A-a. Kao prvo, nije moja nego od , a osim toga sam dvije zime proveo u Malom Lošinju - to je tek žilorez.LLeon je napisao/la:Pfaffomire, prodaj ti tu svoju kućicu dok je vrijeme i kupi nešto... npr. na Lošinju.
Za sljedeću godinu si kupujem MTD frezu, a ako to ne bude dosta onda polovni T-34
Od kraja nedjelje pa do ćetvrtka bi moglo biti novih pola mera snijega u Gorskom kotaru! /a i u Zagrebu u srijedu možda i 20 cm!/
borna- Moderator
Iako mi je ove zime i bijelog govn**a već pun kufer ,imam zimsku obuću na autu i još je ne planiram skidati..
ZlayoZg- Administrator
Ja svoje stavljam čim temp. počinju biti ispod 5 (najniže) i ne skidam ih dok ne bude obrnuto! /Naravno da je sve na zasebnim kotačima/
borna- Moderator
Ja ih nikako i ne skidam. Sava Ekimo S3 M+S i to cijele godine dobro funkcionira. Nakon godine dana zamijenim prednje i stražnje, a sljedeće godine idu sve u smeće.
Vožnja na M+S gumama pri povišenim temparaturama može biti opasna zbog puno parametara koje navode proizvođači.Osobno to nebih radio jer nevolim puštati gas u zavojima. Svatko zna svoje Borna je naj savjesniji po tom pitanju
klek- Broj postova : 100
Registration date : 14.07.2011
Si išal pitat ako je mesta viška ?Pfaff je napisao/la:...
Cijelo jutro slušam neko nabijanje kod susjeda. Izgleda da se nešto gradi
https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/zezalice/Arka.jpg
Gost- Gost
San, ma su mi rekli na recepciji da ni ONA ni ja baš nismo više va generativnoj dobi, a osin toga je se krcato muh i plazeće gamadi (aš i njih će pokla opet rabit...)dida je napisao/la:
Si išal pitat ako je mesta viška ?
Gren mesit pincu...
31. ožujak, Uskrs (II. dijo)
Padalo je cijeli dan. Uglavnom mokrić (ovdje vele: mački). Nakupilo ga se par cenata
Ipak je sve pokriveno novom naslagom
Cap, šljap, cap, šljap...
Navodno bi sutra moglo nastaviti
Padalo je cijeli dan. Uglavnom mokrić (ovdje vele: mački). Nakupilo ga se par cenata
Ipak je sve pokriveno novom naslagom
Cap, šljap, cap, šljap...
Navodno bi sutra moglo nastaviti
Stranica 20 / 22. • 1 ... 11 ... 19, 20, 21, 22