S putovanja Japanom...
5 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
S putovanja Japanom...
Pozdrav,
Cca 3 mjeseca sam bio poslom u Japanu. Ako me je kakva služba pratila ta tri mjeseca, možda su stigli posumnjati da sam išta radio...ali sam zato dosta putovao. Uglavnom željeznicom. Koja je u Japanu...hmmm, specifična. Tako da sam priredio par slika (a ujedno da vidim kako photobucket radi)...
Sve su željeznice na svijetu krenule otprilike od ovog:
Samo nisu sve stigle do ovog:
Pa će biti riječi o gradskom, međugradskom te svemirskom (ovaj, oni to-šiba-ko-ludo vlakovi) željezničkom prometu u Japanu.
Cca 3 mjeseca sam bio poslom u Japanu. Ako me je kakva služba pratila ta tri mjeseca, možda su stigli posumnjati da sam išta radio...ali sam zato dosta putovao. Uglavnom željeznicom. Koja je u Japanu...hmmm, specifična. Tako da sam priredio par slika (a ujedno da vidim kako photobucket radi)...
Sve su željeznice na svijetu krenule otprilike od ovog:
Samo nisu sve stigle do ovog:
Pa će biti riječi o gradskom, međugradskom te svemirskom (ovaj, oni to-šiba-ko-ludo vlakovi) željezničkom prometu u Japanu.
Zadnja promjena: lappino; sub 17 svi 2014 - 17:27; ukupno mijenjano 1 put.
lappino- Broj postova : 314
Registration date : 12.09.2010
Re: S putovanja Japanom...
Ha! Radi!
Ajmo onda.
Gradske željeznice i bliži međugradski promet služe se vlakovima koji nalikuju metro-vagonima, a zajedničko im je što ih ima koliko voliš, nisu skupi, samo staju na svakoj stanici, pa putovanje jednim takvim zna potrajati...
Lokalni vlak iz Nagasakija uslikan u Isahayi:
Vagon motornog vlaka na liniji Isahaya - Shimabara, privatna željeznica:
Lokalni vlakovi, stanica Tosu:
Lokalni vlakovi, Kokura:
...
Ajmo onda.
Gradske željeznice i bliži međugradski promet služe se vlakovima koji nalikuju metro-vagonima, a zajedničko im je što ih ima koliko voliš, nisu skupi, samo staju na svakoj stanici, pa putovanje jednim takvim zna potrajati...
Lokalni vlak iz Nagasakija uslikan u Isahayi:
Vagon motornog vlaka na liniji Isahaya - Shimabara, privatna željeznica:
Lokalni vlakovi, stanica Tosu:
Lokalni vlakovi, Kokura:
...
Lokalni vlakovi su oni koji staju na baš svakoj stanici, rapid su oni koji preskoče pokoju, express su još brži, a najbrži su "limited express" vlakovi, pa se i cijene razlikuju. Obratite pažnju da se radi o vlakovima koji koriste iste rute, iste pruge, pa se moraju međusobno mimoilaziti kad treba, npr. lokalni vlakovi čekaju da ih prestigne express...
Ali, prvo još par slika lokalnih vlakova, Tokyo prvo:
Nagasaki:
...
Ali, prvo još par slika lokalnih vlakova, Tokyo prvo:
Nagasaki:
...
"Limited Express" vlakovi su "pravi" međugradski, s minimalnim brojem zaustavljanja. Ali isto koriste jednu te istu prugu kao i svi oni lokalni. Ta pruga je također uža od "naše", tj. 1067 mm. Imena "Limited Express" vlakova su brendovi, cijena karte je adekvatno skuplja.
Nagasaki - Hakata, "Kamome Express", tip 885:
Tip 787:
1. razred tipa 787:
Još nekakav Limited Express u Kobeu:
Unutrašnjost Limited Express-a "Sonic":
...
Nagasaki - Hakata, "Kamome Express", tip 885:
Tip 787:
1. razred tipa 787:
Još nekakav Limited Express u Kobeu:
Unutrašnjost Limited Express-a "Sonic":
...
Bit će toga još dosta, s time da se nisam ni dotaknuo teme Šinkansena...
Registration date : 04.09.2008
Jel kasne vlakovi?
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Pitanje je kompleksno.
Vlakovođe imaju napisan vozni red u sekundu.
Vlak kojim sam često išao, na potezu Hakata-Nagasaki, koristio je staru jednokolosječnu prugu, znači da se morao mimoilaziti s drugim vlakovima čekajući na stanicama. To je znalo rezultirati kašnjenjima od minutu-dvije, i vidio sam desetke putnika koji bi počinili harakiri zbog toga...
Nakon JŽ i HŽ iskustava, naravno da se o kašnjenjima japanskih vlakova uopće ne može pričati.
Vlakovođe imaju napisan vozni red u sekundu.
Vlak kojim sam često išao, na potezu Hakata-Nagasaki, koristio je staru jednokolosječnu prugu, znači da se morao mimoilaziti s drugim vlakovima čekajući na stanicama. To je znalo rezultirati kašnjenjima od minutu-dvije, i vidio sam desetke putnika koji bi počinili harakiri zbog toga...
Nakon JŽ i HŽ iskustava, naravno da se o kašnjenjima japanskih vlakova uopće ne može pričati.
Nisu kupei, nego klasična "t" kola (nadam se da svi znaju što znači oznaka "t" na putničkom vagonu) sa po dva sjedala u redu, samo što je iznad rukonaslona najbližeg prolazu dignuto staklo do plafona. Time se dobio dojam kupea, ali nema vrata. Koliko mi se čini, dala bi se tu i vrata vrlo jednostavno ugraditi, ali bi to jako otežalo mimoilaženje na uskom hodniku (ovako, kad ti netko naiđe iz suprotnog smjera uđeš u prvi "kupe" i propustiš tog nekog, a kad su vrata zatvorena, onda ljudi baš ne vole otvarati vrata samo da bi se mimoišli s nekim na hodniku, a niti onima u kupeu nije baš drago da im netko stalno otvara/zatvara vrata).
(napriliku ja neznam )Jean je napisao/la:... (nadam se da svi znaju što znači oznaka "t" na putničkom vagonu) ...
... nebi se složio jer vidi se da je hodnik (relativno) normalne širine. U našim vagonima se čak i ja koji sam pregabaritan bez problema mimoiđem sa Kapotom u hodniku bez ulaženja u kupe.Jean je napisao/la:... ali bi to jako otežalo mimoilaženje na uskom hodniku ...
Gost- Gost
Uglavnom kako je rekao Jean.
"Green Car" nije nekakva ful 1. klasa, jer bi tu očekivao 2+1 sjedalo po širini, a ovi imaju "odjeljke" 2+2. Što se mimoilaženja tiče, stvarno nije lako kad gomila ekipe ima gomilu prtljage. A u svakom vagonu postoji i zasebni prostor za prtljagu.
Evo, i ja ne znam što znači t na putničkom vagonu.
"Green Car" nije nekakva ful 1. klasa, jer bi tu očekivao 2+1 sjedalo po širini, a ovi imaju "odjeljke" 2+2. Što se mimoilaženja tiče, stvarno nije lako kad gomila ekipe ima gomilu prtljage. A u svakom vagonu postoji i zasebni prostor za prtljagu.
Evo, i ja ne znam što znači t na putničkom vagonu.
Prije nego što počnem o "super-express" vlakovima, tj. o šinkansenima, evo još malo preostalih slika "normalnih" vlakova i još koječega.
Midori Express, "limited express" tip vlaka između Hakate i luke Sasebo na jugozapadnoj obali otoka Kjušu:
Malo trajvana. Hirošima:
Kagošima, jug otoka Kjušu:
Posebna poslastica (šteta da su slike ispale kojekako), "vlak za krstarenja" "Seven Stars in Kyushu". Doslovno vlak za krstarenja. 7 vagona, jedan lounge bar, jedan restoran, 4 sa po tri luksuzna kupea i jedan s 2 ultraluksuzna kupea. Eto.
Uostalom, koga zanima:
I tko ima nemilo viška para...
Midori Express, "limited express" tip vlaka između Hakate i luke Sasebo na jugozapadnoj obali otoka Kjušu:
Malo trajvana. Hirošima:
Kagošima, jug otoka Kjušu:
Posebna poslastica (šteta da su slike ispale kojekako), "vlak za krstarenja" "Seven Stars in Kyushu". Doslovno vlak za krstarenja. 7 vagona, jedan lounge bar, jedan restoran, 4 sa po tri luksuzna kupea i jedan s 2 ultraluksuzna kupea. Eto.
Uostalom, koga zanima:
I tko ima nemilo viška para...
Ima još jedan specifičan "limited express" vlak, odnosno "Brand" vlak kojim sam baš želio putovati, a to je "Yufuin no Mori", koji vozi od Hakate do grada Beppu na istočnoj obali otoka Kjušu, preko grada Yufuin, koji je poznat svojim termalnim izvorima. Pruga ide planinskim područjem, nije elektrificirana, a hostese tijekom putovanja najavljuju prirodne i ostale znamenitosti koje se mogu vidjeti iz vlaka - kod najpoznatijih vlak doslovno uspori, ne bi li ekipa mogla poslikati što treba...
Enivej.
Unutrašnjost vagona:
Prvi vagon ima vrlo dobru preglednost okoline, uključujući i naprvo:
Vlakovođa:
Caffe-bar:
(Da, Japanke su zgođušne.)
Lounge:
Samo jedna slika okoline...
...
Enivej.
Unutrašnjost vagona:
Prvi vagon ima vrlo dobru preglednost okoline, uključujući i naprvo:
Vlakovođa:
Caffe-bar:
(Da, Japanke su zgođušne.)
Lounge:
Samo jedna slika okoline...
...
Malo tehnike, stanica te infrastrukture.
Nagasaki, kolodvor:
Nagasaki, spomenik pruzi gdje je nekad bila:
Tunel na pruzi Oita-Beppu, 1067 mm razmak tračnica:
Stanica Tosu:
Manevarka?
Stanica Akashi:
Jedna od stanica tokijske gradske željeznice:
Kokura, kolodvor:
Stanica Moji, jedno od vozila za održavanje:
Konačno, nakon ovog slijede šinkanseni.
Nagasaki, kolodvor:
Nagasaki, spomenik pruzi gdje je nekad bila:
Tunel na pruzi Oita-Beppu, 1067 mm razmak tračnica:
Stanica Tosu:
Manevarka?
Stanica Akashi:
Jedna od stanica tokijske gradske željeznice:
Kokura, kolodvor:
Stanica Moji, jedno od vozila za održavanje:
Konačno, nakon ovog slijede šinkanseni.
Šinkansena, odnosno "super-express" vlakova ima raznih, osnovno im je da se služe zasebnom prugom većim dijelom puta, tako da im ne smetaju lokalni puzavci. Na stanicama imaju zasebne platforme, s posebnim ulazima, cijena karte uključuje i "super-express" doplatu. Razmak tračnica je 1,435 mm.
Ovo "zasebna pruga" uglavnom znači nešto ovakvo:
(Most-tunel-most-tunel i tako u nedogled.)
Ajmo sad slike samih vlakova.
Tip 800, koristi se na potezu JR Kyushu od Hakate do Kagoshima-Chuo, brand ime vlaka je "Tsubame", staje na većini stanica, pa se ne stigne baš zaletit.
Unutrašnjost:
(Dosta drva, za nekakav "topli" osjećaj. Ali nema utičnjic za struju kod siceva.)
Tip N700, jedan od najbržih:
Ponajviše se koristi na potezima od Hakate do Tokija, pod nazivom "Nozomi", ide brzo i staje malo. Ali košta! Doduše, turisti mogu kupiti višednevne karte koje su znatno jeftinije. Npr. 5-dnevni pokaz za sve šinkansene na potezu od Nagasakija do Osake košta cca 150 eura (dok "obična" jednosmjerna karta na istom potezu dođe tek nešto manje!), pa se isplati uzeti ukoliko se želi intenzivno zlorabiti šinkansene.
Ovo "zasebna pruga" uglavnom znači nešto ovakvo:
(Most-tunel-most-tunel i tako u nedogled.)
Ajmo sad slike samih vlakova.
Tip 800, koristi se na potezu JR Kyushu od Hakate do Kagoshima-Chuo, brand ime vlaka je "Tsubame", staje na većini stanica, pa se ne stigne baš zaletit.
Unutrašnjost:
(Dosta drva, za nekakav "topli" osjećaj. Ali nema utičnjic za struju kod siceva.)
Tip N700, jedan od najbržih:
Ponajviše se koristi na potezima od Hakate do Tokija, pod nazivom "Nozomi", ide brzo i staje malo. Ali košta! Doduše, turisti mogu kupiti višednevne karte koje su znatno jeftinije. Npr. 5-dnevni pokaz za sve šinkansene na potezu od Nagasakija do Osake košta cca 150 eura (dok "obična" jednosmjerna karta na istom potezu dođe tek nešto manje!), pa se isplati uzeti ukoliko se želi intenzivno zlorabiti šinkansene.
Unutrašnjost. Broj siceva u redu je 3+2, u svakoj garnituri (8 ili 16 vagona) većina sjedala su rezervirana, ali postoji i par vagona s nerezerviranim sjedalima. Razlika u cijeni je zanemariva. N700 tip ima utičnice za struju u svakom redu. NAravno, svi vlakovi imaju hostese koje voze grickalice/sport za zubi po vagonima.
Ćenifa i ostali elementi unutarnjeg uređenja vagona vlaka tipa N700:
Stanice šinkansena obično imaju prefiks "Šin", što će reći "Novi", da se razlikuju od "običnih" stanica.
Dolazak vlaka u južnom smjeru na stanicu Šin-Kobe:
Ovaj tip se zove "Hikari", jedan od "sporijih":
Terminal šinkansena u gradu Kagoshima-Chuo je doslovno "kraj pruge":
Konačno, eto još malo ovih najbržih...
I eto, to je to.
Hvala na pažnji!
Ćenifa i ostali elementi unutarnjeg uređenja vagona vlaka tipa N700:
Stanice šinkansena obično imaju prefiks "Šin", što će reći "Novi", da se razlikuju od "običnih" stanica.
Dolazak vlaka u južnom smjeru na stanicu Šin-Kobe:
Ovaj tip se zove "Hikari", jedan od "sporijih":
Terminal šinkansena u gradu Kagoshima-Chuo je doslovno "kraj pruge":
Konačno, eto još malo ovih najbržih...
I eto, to je to.
Hvala na pažnji!
Jako ljepo lappino! I jako sam ljubomoran što vjerojatno nikada neću vidjeti tako nešto.
No jako sam sretan da si TI kao naš sugrađanin ipak to sve doživio.
Sljedeći puta,ako budeš imao lufta u ekipi pozovi me i eto me...
Putopis tije do jaja!
No jako sam sretan da si TI kao naš sugrađanin ipak to sve doživio.
Sljedeći puta,ako budeš imao lufta u ekipi pozovi me i eto me...
Putopis tije do jaja!
Zadnja promjena: Damir; ned 18 svi 2014 - 22:22; ukupno mijenjano 1 put.
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Pročitao i uživao! Hvala ti na detaljnim opisima svega slikanoga. 'Oćemo još ovako dobro opisanog foto-materijala s one strane Svijeta.
Odličan izvještaj iz daleke zemlje. Bravo.
Moram priznat da su meni ti njihovi vlakovi jako ružni. Jesi se vozio možda šinkansenom? Kakav je osječaj vožnje? Jel se trese pri mimoilaženju s drugim vlakom? Još jedno pitanje vezano uz Japan. Kad sam bio u Njemačkoj bio je jedan japanac u grupi i pitamo mi njega koliko je najjeftinije nočenje u hotelu u Tokiju. Veli on 150€. Ok, Japan je očito skupa zemlja. Pitamo mi njega koliko je najjeftiniji najam stana u Tokiju i veli on 150€. Kako je to isto pitamo mi njega još par puta da potvrdi to kaj je rekao, ali svaki puta veli isto i veli da je ista cijena za jedno nočenje i mjesečni najam stana. Jel možda znaš dal je to stvarno tako?
Moram priznat da su meni ti njihovi vlakovi jako ružni. Jesi se vozio možda šinkansenom? Kakav je osječaj vožnje? Jel se trese pri mimoilaženju s drugim vlakom? Još jedno pitanje vezano uz Japan. Kad sam bio u Njemačkoj bio je jedan japanac u grupi i pitamo mi njega koliko je najjeftinije nočenje u hotelu u Tokiju. Veli on 150€. Ok, Japan je očito skupa zemlja. Pitamo mi njega koliko je najjeftiniji najam stana u Tokiju i veli on 150€. Kako je to isto pitamo mi njega još par puta da potvrdi to kaj je rekao, ali svaki puta veli isto i veli da je ista cijena za jedno nočenje i mjesečni najam stana. Jel možda znaš dal je to stvarno tako?
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Ima tko kakvu ideju što se nalazi u tim "kljunovima" N700 (i njemu srodnih promatala)?
Koliko ja uspijem pohvatat po netu JR, svaki noviji Šinkansen ima dulji "kljun". Na kraju će doć do toga da će najprije bit "kljun" pa tek onda ostatak kompozicije ...
Koliko ja uspijem pohvatat po netu JR, svaki noviji Šinkansen ima dulji "kljun". Na kraju će doć do toga da će najprije bit "kljun" pa tek onda ostatak kompozicije ...
Gost- Gost
Kljun je uglavnom radi toga da se mirno mimoilazi sa srodnim vlakovima, kad kombinirana brzina može lahko biti 600+ km/h.
I ulaska u tunele radi.
Šinkanseni (uglavnom Nozomi, najbrži), kojima sam se vozio koju tisuću kilometara su vrlo mirni prilikom mimoilaženja i ulaska u tunele.
"Obični" brzi vlakovi imaju onaj karakteristični udar na uši...
Cijena hotela...hmmm, zavisi od mjesta, očigledno. U Tokiju nikad nisam bio u hotelu, ali sam bio u Saitami (sad bi netko rekao da je to isto Tokio, jer je sve ionako povezano), i oderalo me cca 50 eura za noć.
U Šimonosekiju cca 40 eura, iako može i manje.
4 zvjezdice u Kobeu 120 eura.
Stan, jednosobni + DB, cca 500 eura.
Sad je odnos japanskog jena i eura dosta povoljan za euro, pa je Japan relativno jeftiniji nego prije.
I ulaska u tunele radi.
Šinkanseni (uglavnom Nozomi, najbrži), kojima sam se vozio koju tisuću kilometara su vrlo mirni prilikom mimoilaženja i ulaska u tunele.
"Obični" brzi vlakovi imaju onaj karakteristični udar na uši...
Cijena hotela...hmmm, zavisi od mjesta, očigledno. U Tokiju nikad nisam bio u hotelu, ali sam bio u Saitami (sad bi netko rekao da je to isto Tokio, jer je sve ionako povezano), i oderalo me cca 50 eura za noć.
U Šimonosekiju cca 40 eura, iako može i manje.
4 zvjezdice u Kobeu 120 eura.
Stan, jednosobni + DB, cca 500 eura.
Sad je odnos japanskog jena i eura dosta povoljan za euro, pa je Japan relativno jeftiniji nego prije.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.