Nova Gorica (Gorizia) SLO- mini putopis
3 posters
Stranica 1 / 1.
Nova Gorica (Gorizia) SLO- mini putopis
Pozdrav!
Ovih dana se obilježava 70 god. postojanja Nove Gorice koja je ujedno najmlađi grad Slovenije.
Nova Gorica je grad, iznikao nakon 1948. kad je Pariškim mirovnim ugovorom uspostavljena nova granica između Jugoslavije i Italije. Italiji je pripao povijesni centar Gorizie, a Jugoslaviji je pripalo oko 40 % teritorija tog grada, točnije periferijska naselja Solkan, Šempeter, Kromberk, Rožna Dolina i Pristava. Kako je dobar dio Vipavske doline i Goriške ostao bez svog regionalnog centra, tadašnji slovenski vlastodršci odlučili su izgraditi potpuno novi grad, po principima tadašnjeg kurbizjeovskog urbanizma. Zadatak je povjeren ljubljanskom arhitektu Edvardu Ravnikaru, koji je gradio novi grad sve do sredine 1980-ih.
Kao uvod u skoro cijelo-rujansku proslavu odigrao se u centru grada pod vodstvom AMD Gorica. Dečki iz AMD su organizirali utrku oldtimer motora koji su 50-60-70 i 80 tih. bili hit moto-utrka. Za mene i kolegu su bili najzanimljiviji Tomosi jer smo radi njih i došli u Goricu. Naime u jednoj drugoj temi sam prikazao Tomos koji je kolega sastavio od 0 (nule) i na njemu su oklopi,volan,vilice,motor i mjenjač od sportskog Tomosa kakav je vozio i Zdravko Matulja na velikim nagradama Yugoslavije.
Zdravko nas je i poslao u Goricu kolegi Egonu koji ima muzej Tomos motora,a i proizvodi neke djelove što sama tvornica već odavno nije.
Ovih dana se obilježava 70 god. postojanja Nove Gorice koja je ujedno najmlađi grad Slovenije.
Nova Gorica je grad, iznikao nakon 1948. kad je Pariškim mirovnim ugovorom uspostavljena nova granica između Jugoslavije i Italije. Italiji je pripao povijesni centar Gorizie, a Jugoslaviji je pripalo oko 40 % teritorija tog grada, točnije periferijska naselja Solkan, Šempeter, Kromberk, Rožna Dolina i Pristava. Kako je dobar dio Vipavske doline i Goriške ostao bez svog regionalnog centra, tadašnji slovenski vlastodršci odlučili su izgraditi potpuno novi grad, po principima tadašnjeg kurbizjeovskog urbanizma. Zadatak je povjeren ljubljanskom arhitektu Edvardu Ravnikaru, koji je gradio novi grad sve do sredine 1980-ih.
Kao uvod u skoro cijelo-rujansku proslavu odigrao se u centru grada pod vodstvom AMD Gorica. Dečki iz AMD su organizirali utrku oldtimer motora koji su 50-60-70 i 80 tih. bili hit moto-utrka. Za mene i kolegu su bili najzanimljiviji Tomosi jer smo radi njih i došli u Goricu. Naime u jednoj drugoj temi sam prikazao Tomos koji je kolega sastavio od 0 (nule) i na njemu su oklopi,volan,vilice,motor i mjenjač od sportskog Tomosa kakav je vozio i Zdravko Matulja na velikim nagradama Yugoslavije.
Zdravko nas je i poslao u Goricu kolegi Egonu koji ima muzej Tomos motora,a i proizvodi neke djelove što sama tvornica već odavno nije.
Zadnja promjena: Damir; sri 6 ruj 2017 - 9:51; ukupno mijenjano 1 put.
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Re: Nova Gorica (Gorizia) SLO- mini putopis
Pošto sam suvozač pokušavam uhvatiti nekakav kadar,ali ništa do Štanjela!
Kasnije i Branik tj.željeznički most i dvorac.
Kasnije i Branik tj.željeznički most i dvorac.
I tako stigosmo na skori početak utrke,pa se hvatam fotića da zabilježim bar jedan djelić događaja.
Na samome početku nostalgični autići...
Znaju slovenci očuvati i nezatrti svoju povijest,a mi se još uvjek borimo sa partizanima,ustašama i četnicima.
Koliko znam samo jedan Milicajski fićo je u muzeju F.Budicki u Zagrebu ostalo je završilo u Ciosu ili Metisu.
Na samome početku nostalgični autići...
Znaju slovenci očuvati i nezatrti svoju povijest,a mi se još uvjek borimo sa partizanima,ustašama i četnicima.
Koliko znam samo jedan Milicajski fićo je u muzeju F.Budicki u Zagrebu ostalo je završilo u Ciosu ili Metisu.
Zadnja promjena: Damir; uto 5 ruj 2017 - 19:10; ukupno mijenjano 1 put.
Na susretu je bilo najviše domaćina,a iza njih Talijana. Baš se vodio razgovor u jednome timu kako nema mladih koji bi vozili ovu utrku,ali malo ih je koji bi i htjeli ovakove oldtimere. Svi bi CBR-ke,Ninđe,bakule,drakule...no niko se nebi uhvatio nečega što se pali na guranje ili kurblu.
Vremešni vozači...
Vremešni vozači...
Nešto malo pila koje su sudjelovale u utrci.
Ljepotan do ljepotana...
Utrka od 3 kruga je počela...
Zadnja promjena: Damir; uto 5 ruj 2017 - 19:30; ukupno mijenjano 1 put.
Bilo je nešto i Talijanskih oldtimerića koje voze isto takovi oldtimer momci.
Oko 11:00 ure je sunce upalilo onako pošteno,a u Gorici među brdima je bilo toplije i zagušljivije nego ljetos u "svetoj zemlji" na +40.
Otišli smo sa šjor Egonom do njegovog muzeja/radione po dijelove popit biru i kući svojoj,naravno pod klimom.
Ovo su fotke iz muzeja u kojem taj dan nije bilo motora jer su na smotri,osim 2-3 raskopusana.
Otišli smo sa šjor Egonom do njegovog muzeja/radione po dijelove popit biru i kući svojoj,naravno pod klimom.
Ovo su fotke iz muzeja u kojem taj dan nije bilo motora jer su na smotri,osim 2-3 raskopusana.
Osvrt:
Jako zanimljiv događaj i jako lijepo da se održava svečanost tj.obljetnica grada.
Puno toga bi se moglo naučiti od naših susjeda Slovenaca,ali naravno mi to ne želimo jer smo "pametniji" od njih,zato nam i je tako kako je.
Ako nekoga zanimaju nekakvi drugačiji događaji toga grada ima vremena još par dana.
Na ovom linku su sve info: https://dogodki-novagorica.si/dogodki/kategorija/70-let-nove-gorice/
Naravno,prije granice stali smo tradicionalno kod naše Mojce gostilna Pek i maznuli po jednu domaću i zeru zamezili.
Pozdrav i do nekog drugog puta...
Jako zanimljiv događaj i jako lijepo da se održava svečanost tj.obljetnica grada.
Puno toga bi se moglo naučiti od naših susjeda Slovenaca,ali naravno mi to ne želimo jer smo "pametniji" od njih,zato nam i je tako kako je.
Ako nekoga zanimaju nekakvi drugačiji događaji toga grada ima vremena još par dana.
Na ovom linku su sve info: https://dogodki-novagorica.si/dogodki/kategorija/70-let-nove-gorice/
Naravno,prije granice stali smo tradicionalno kod naše Mojce gostilna Pek i maznuli po jednu domaću i zeru zamezili.
Pozdrav i do nekog drugog puta...
Odličan putopisić i prekrasne fotke. Baš Ti hvala (nije Te nigdje uslikalo).
PS: Logično da nije sačuvan niti jedan milićijski fićo kad su prevratom došli na vlast šverceri i kriminalci koje je upravo ta milicija ganjala
PS: Logično da nije sačuvan niti jedan milićijski fićo kad su prevratom došli na vlast šverceri i kriminalci koje je upravo ta milicija ganjala
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Pfaff je napisao/la:Odličan putopisić i prekrasne fotke. Baš Ti hvala (nije Te nigdje uslikalo).
Hvala! Neznam da li me uslikalo,a ako je završiti ću na Slo ili Ita internetu.
Lijepo, ali milicijski tristać mi je najžešći, a nisi bil na železniškoj postaji?
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Toliko je bilo vruće da mi se zaista nije dalo. Poslije mi bilo malo krivo jer sam možda mogao vidjeti FS i SŽ diesele no sad je gotovo.
Nema veze, bit će ih sve više i više, koliko imam informacije, mislim dizele FS.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Similar topics
» Trieste-Gorizia-Nova Gorica-Cervignano
» Prvi put u Frecciarossi (mini putopis)
» Avrigo, Nova Gorica
» Nova Gorica, Bohinjska proga, ...
» Prvi put u Frecciarossi (mini putopis)
» Avrigo, Nova Gorica
» Nova Gorica, Bohinjska proga, ...
Stranica 1 / 1.