Vela Luka
4 posters
Stranica 3 / 3.
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Re: Vela Luka
Korčulu, u svojim lutanjima, nisam još obilazio (samo sam jednom pristao u korčulanskoj luci). Naravno da postoje planovi i nacrti u koje je uključena i Vela Luka. Nakon uvodnog dijela moja je ocjena bila: ne dangubiti tamo i obići u širokom luku. I tek kad sam našao nekoliko elemenata zbog kojih bi Vela Luka ipak mogla biti posjete vrijedna, opet bivam prizemljen. Ne, definitivno ne! Hvala ti besposlenipope na ovom vrijednom opsežnom prikazu.
Registration date : 14.05.2008
borna je napisao/la:Svega i svačega ima ovdje, jako je šareno....od ružnog, zapuštenoga do dobro održavanih starinskih kuća.
Kao veliki kontrast su neke moderne zgrade, čak i previše ako se pogledaju okolne. Šteta što je davno gradnja
prepuštena volji, ukusu i količini raspoloženog novca investitora?
Moglo se odrediti npr da ovaj blok zgrada treba ostati u starom stilu kao nekada a neki drugi može biti
suvremen? U Baškoj se donekle drže toga iako se i u starom dijelu grada nađe poneka moderna.
Moj dojam je da je, obzirom na relativno kasnu urbanizaciju i industrijalizaciju poslije II svjetskog rata, došlo do pojačanog doseljavanja agrarnog življa, koji je onda navrat-nanos gradio nove i pregrađivao, dograđivao i proširivao stare kuće, a osobito u ovom dijelu koji djeluje kao, štajaznam, zagrebački Kozari Bok.
Socijalističkoj vlasti nije bio bitan izgled i vizualni dojam neke buduće turističke destinacije, kad je ionako u to doba turizam bio samo broj iskazan u godišnjim izvještajima o kolektivnim odmaralištima, ali prije svega o proizvodnji (sve nešto naopako od današnjice ).
I kako krenulo, tako se i nastavilo, izgleda da je tradicija ovdje tvrdokorna - vlasti su se izmjenjivale, ali urbanizam im je stalno bio zadnja rupa na svirali. Negdje u onom duljem videu o poplavi, čini mi se pri kraju, posredno je u jednoj rečenici potvrđen taj moj stav o neuglednosti i lošem planiranju.
Zadnja promjena: besposlenpop; sri 28 srp 2021 - 11:03; ukupno mijenjano 1 put.
besposlenpop- Broj postova : 1466
Registration date : 18.06.2021
borna likes this post
Grad Korčula (iako sam uglavnom u dva navrata obišao staru jezgru i priključen joj obalni dio) je prekrasan primjer naše obalne urbanizacije i gotovo da nema ništa zajedničkog s Velom Lukom.gaspa je napisao/la:Korčulu, u svojim lutanjima, nisam još obilazio (samo sam jednom pristao u korčulanskoj luci). Naravno da postoje planovi i nacrti u koje je uključena i Vela Luka. Nakon uvodnog dijela moja je ocjena bila: ne dangubiti tamo i obići u širokom luku. I tek kad sam našao nekoliko elemenata zbog kojih bi Vela Luka ipak mogla biti posjete vrijedna, opet bivam prizemljen. Ne, definitivno ne! Hvala ti besposlenipope na ovom vrijednom opsežnom prikazu.
Ali mogu stati iza jedne bitne stvari: Velolučani su redom topla, prijazna i uglavnom ugodna čeljad i ako zbog ničega drugoga (a ima se i gdje otići na kupanje, pa na liječenje i dobro se pogostiti) ljudi su ti (a ne fasade) koji boravak tamo mogu učiniti ugodnim.
"Uglavnom" je pak zbog jedne neugodne osobine - puno njih umjesto glasnog govora (onog tako tipično dalmatinskog) koristi urlanje.
Pri tom nije isključena ni jedna generacija - od onih u pelenama, do onih sa štapovima.
Velolučani su definitivno najglasniji stanovnici obale koje sam čuo.
borna likes this post
borna likes this post
borna likes this post
borna likes this post
Ova "vila" je poseban slučaj - šta bi se reklo, ima tu od igle do lokomotive - 'lijepo' oblikovani lukovi balkonskih zidova, betonski stupići balkonske balustrade, konzolna dizalica (ta će zanimati Pfaffa ), hrđavi dizel motori (agregati?), hrđavi komadi svega i svačega, stari kamioni, auti, viljuškar, benzinske bačve ... nema mjesta u jednom normalnom postu za popis.
Al nema mjesta niti 'kolekcionar' u skromnom dvorištu i garaži, pa se je proširio po rivi, trotoaru, grmlju i žalu ispod rive.
Svakog dana su taj krš upotpunjavali i parkirani automobili kako su stali u preostali prostor uz kolnik.
Ah da, izblijedjeli natpis govori da je tu (bila) i trgovina i/ili servis ortopedske obuće i pomagala.
Al nema mjesta niti 'kolekcionar' u skromnom dvorištu i garaži, pa se je proširio po rivi, trotoaru, grmlju i žalu ispod rive.
Svakog dana su taj krš upotpunjavali i parkirani automobili kako su stali u preostali prostor uz kolnik.
Ah da, izblijedjeli natpis govori da je tu (bila) i trgovina i/ili servis ortopedske obuće i pomagala.
borna likes this post
borna likes this post
borna likes this post
Prilaz zgradi lječilišta u sumrak:
Na kraju nešto i o lječilištu - i liječenju.
Suvremena arhitektura s početka 80-ih. Kako neki dijelovi opreme nisu izdržali ispit vremena, djelomično je obnovljena stolarija (PVC), obnovljene kupaonice, dok su recimo ugrađeni ormari u sobama direktan uvid u stolarsku manufakturu navedenih godina (šperploča, klavir-panti, magneti). Poneki podovi u sobama su laminatni, a neobnovljeni s vinaz-pločama.
Sobe imaju klimave uređaje, no za uključenje treba unajmiti daljinski. 10 kuma po danu.
Promijenio sam dvije sobe, no u prvoj jednostavno nije bilo slobodne zidne (ni produžne) utičnice za napunit mobitel ili laptop.
Generalno, moglo bi se dati od 2-3 zvjezdice, a i klopa je u skladu s tim. Solidna, ali bez ugodnih iznenađenja.
No, u lječilište se ide radi liječenja, a to je bilo na visini.
Dapače, po pričanju pasioniranih korisnika takvih ustanova - ova je najbolja u Hrvatskoj.
Kako je lječilište niknulo na običajima domorodaca da reumu liječe pristupačnim im muljem s kraja uvale, pa je tako bilo i razočaranje da dolaskom na liječenje blata nije bilo.
Moje terapije su se sastojale od "struja": drmusanje pojedinih zglobova raznim vrstama struja male snage, ali visoke frekvencije (i napona?), ultrazvukom, laserom, magnetom, i vježbama za pojedine zglobove / muskulaturu. Taj drugi dio je bio naporan, ali vidno koristan.
U međuvremenu, zadnjeg tjedna se misteriozno pojavilo i blato.
Iz meni nekog nepoznatog razloga, medicinari i tu moraju nešto jednostavno preimenovati u, njima valjda razumljivije "peloid" ili u konkretnom slučaju - "liman".
Blatna 'kupka' se satoji od toga da se smjestite na nekakav uski visoki krevet, namažu vas masnom, sivo-crnom i dobro zagrijanom (45°) masom po bolnim zglobovima, pa zamotaju u nekoliko plahti i deka ko mumiju i tako odležite 20-ak minuta. Nakon toga slijedi delomično uspješno pranje blata, brisanje, oblačenje, trčanje do sobe gdje još jednom ponavljate tuširanje, samo uz primjenu sapuna, pa se navrat-nanos brišete, oblačite i trčite na "struju" uz redovno kašnjenje ...
No da - blato. Prvih dana je imalo vonj na kanalizaciju tijekom dana s niskim tlakom, a postepeno je izgubilo ikakv vonj i bilo sasvim neutralno.
Čak je jedna terapeutkinja rekla da miriši.
Kako su kupanje na kraju uvale odavno napustili, a (vjerojatno zbog ispusta kanalizacije) prekinuli i kopanje u njoj za potrebe liječilišta, raspitao sam se otkuda blato.
Odavde:
Kaže terapeutkinja da odu dva čovjeka u barki u tu obližnju uvalu i nakopaju za određeno razdoblje.
Onda one filtriraju i kuhaju blato, pa mažu po ljudima ...
Eto, to je sve.
Bilo mi je zadovoljstvo.
Pitanja, primjedbe i rasprava su dobro došli.
Na kraju nešto i o lječilištu - i liječenju.
Suvremena arhitektura s početka 80-ih. Kako neki dijelovi opreme nisu izdržali ispit vremena, djelomično je obnovljena stolarija (PVC), obnovljene kupaonice, dok su recimo ugrađeni ormari u sobama direktan uvid u stolarsku manufakturu navedenih godina (šperploča, klavir-panti, magneti). Poneki podovi u sobama su laminatni, a neobnovljeni s vinaz-pločama.
Sobe imaju klimave uređaje, no za uključenje treba unajmiti daljinski. 10 kuma po danu.
Promijenio sam dvije sobe, no u prvoj jednostavno nije bilo slobodne zidne (ni produžne) utičnice za napunit mobitel ili laptop.
Generalno, moglo bi se dati od 2-3 zvjezdice, a i klopa je u skladu s tim. Solidna, ali bez ugodnih iznenađenja.
No, u lječilište se ide radi liječenja, a to je bilo na visini.
Dapače, po pričanju pasioniranih korisnika takvih ustanova - ova je najbolja u Hrvatskoj.
Kako je lječilište niknulo na običajima domorodaca da reumu liječe pristupačnim im muljem s kraja uvale, pa je tako bilo i razočaranje da dolaskom na liječenje blata nije bilo.
Moje terapije su se sastojale od "struja": drmusanje pojedinih zglobova raznim vrstama struja male snage, ali visoke frekvencije (i napona?), ultrazvukom, laserom, magnetom, i vježbama za pojedine zglobove / muskulaturu. Taj drugi dio je bio naporan, ali vidno koristan.
U međuvremenu, zadnjeg tjedna se misteriozno pojavilo i blato.
Iz meni nekog nepoznatog razloga, medicinari i tu moraju nešto jednostavno preimenovati u, njima valjda razumljivije "peloid" ili u konkretnom slučaju - "liman".
Blatna 'kupka' se satoji od toga da se smjestite na nekakav uski visoki krevet, namažu vas masnom, sivo-crnom i dobro zagrijanom (45°) masom po bolnim zglobovima, pa zamotaju u nekoliko plahti i deka ko mumiju i tako odležite 20-ak minuta. Nakon toga slijedi delomično uspješno pranje blata, brisanje, oblačenje, trčanje do sobe gdje još jednom ponavljate tuširanje, samo uz primjenu sapuna, pa se navrat-nanos brišete, oblačite i trčite na "struju" uz redovno kašnjenje ...
No da - blato. Prvih dana je imalo vonj na kanalizaciju tijekom dana s niskim tlakom, a postepeno je izgubilo ikakv vonj i bilo sasvim neutralno.
Čak je jedna terapeutkinja rekla da miriši.
Kako su kupanje na kraju uvale odavno napustili, a (vjerojatno zbog ispusta kanalizacije) prekinuli i kopanje u njoj za potrebe liječilišta, raspitao sam se otkuda blato.
Odavde:
Kaže terapeutkinja da odu dva čovjeka u barki u tu obližnju uvalu i nakopaju za određeno razdoblje.
Onda one filtriraju i kuhaju blato, pa mažu po ljudima ...
Eto, to je sve.
Bilo mi je zadovoljstvo.
Pitanja, primjedbe i rasprava su dobro došli.
gaspa and borna like this post
Ja uvijek u koferu nosim produžni kabel s pet rupa i noćnu lampicu jer mi je pun kufer takvih iznenađenjabesposlenpop je napisao/la:Promijenio sam dvije sobe, no u prvoj jednostavno nije bilo slobodne zidne (ni produžne) utičnice za napunit mobitel ili laptop.
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
Ja sam svojedobno ili nosio, ili kupovao paketić limunske kiseline.Pfaff je napisao/la:Ja uvijek u koferu nosim produžni kabel s pet rupa i noćnu lampicu jer mi je pun kufer takvih iznenađenjabesposlenpop je napisao/la:Promijenio sam dvije sobe, no u prvoj jednostavno nije bilo slobodne zidne (ni produžne) utičnice za napunit mobitel ili laptop.
Poslužilo bi za besprijekorno skidanje kamenca na ružama tuševa.
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 3 / 3.