Trasa Matulji - Opatija - Lovran
+6
Toma
seabral
Phalanx
Trol_Rijeka
kobler
kiki273
10 posters
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Trasa Matulji - Opatija - Lovran
Obzirom da su me ovih dana motivirali za ovu temu, malo ćemo je nadopuniti. Vratimo se na izložbu. Zastava br. 1 - kaže: najniža točka Opatija/Lovran 2 m.n.m. Samo djelomično točno. Vrijedi za Opatiju ali u Lovranu tramvaj nikad nije tako nisko pao.
Na zastavi br. 10 je slika mjesta gdje se nalazio tramvajski terminal. Slika prikazuje dosta široko područje. Po riječima domaćih pruga je završavala pred starim gradom kod današnje galerije Billich a ne pred vilom Istria u čiji suteren autor smješta moguću biljetarnicu. Prizemna galerija je novijeg datuma a na njezinom je mjestu u tramvajsko doba stajala kuća viša i od lovranske kule.
Na zastavi br. 10 je slika mjesta gdje se nalazio tramvajski terminal. Slika prikazuje dosta široko područje. Po riječima domaćih pruga je završavala pred starim gradom kod današnje galerije Billich a ne pred vilom Istria u čiji suteren autor smješta moguću biljetarnicu. Prizemna galerija je novijeg datuma a na njezinom je mjestu u tramvajsko doba stajala kuća viša i od lovranske kule.
Registration date : 14.05.2008
Mjesto lovranskog terminusa rekonstruirano je na temelju rozete koja se nalazila na zidu jedne kuće u starom gradu. Konfiguracija terena i položaj te rozete (koje više nema ali se je sjećam) upućuje da su tračnice završavale ispred današnje trafike.
U nedostatku stare fotografije nije bilo druge nego pribjeći takvoj rekonstrukciji.
Jasno da istraživanje nije završilo izložbom pa je svaka hipoteza i analiza dobrodošla.
U nedostatku stare fotografije nije bilo druge nego pribjeći takvoj rekonstrukciji.
Jasno da istraživanje nije završilo izložbom pa je svaka hipoteza i analiza dobrodošla.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Osobno sam skloniji trolovom mišljenju nego lovranskom domaćinu, jer da bi se došlo pod kulu, treba preći nemalu uzbrdicu. Osim ako graditeljima nije ideja bila prugu (nakon što se tramvaj sjuri u Lovran) završiti baš uzbrdicom, koja bi poslužila i kao kratak zaustavni put ako stvar pođe po zlu. Ili je možda u ono doba konfiguracija terena bila nešto drukčija? U kuli je solidan fond starih razglednica, pa će se možda na nekoj od njih nešto i vidjeti. U svakom slučaju najavio sam im se za marunadu. Ovaj put sam odustao od obilaska, jer - traljav kakav sam neplanirano bio - baš taj jedini put nisam sa sobom imao fotić.
Ali, zato sam ih imao druge dane. Pa sam, ponukan dosadašnjim raspravama, nekim najavama iz ranijih postova koje se nisu ostvarile i Pfaffovom željnom iščekivanju uzeo stvar u svoje ruke, a malo mi je i kiki pomogao pokazavši mi u Lovranu ono o čem lovranske trube nemaju ni pojma.
Daklem, u samom užem centru nema tragova. Prvi se javlja na Grand hotelu Lovrani, izgrađenom 1909.
Od malo bliže (Close Up)
Preko puta, na Šetalištu maršala Tita br. 6, lijepo je uređena vila a obnovitelj fasade iskazao je zavidnu sklonost očuvanju tehničke baštine (ili mu se detalj jednostavno svidio, a nema pojma o čemu se tu u stvari radi)
Nastavljamo prema Iki. Na sredini spusta u centar, grupa je starijih kuća nakon vile Carolina
A na njima...
Spuštamo se i dalje...
...i dalje...
...do onog što bismo mogli nazvati središnjom točkom Ike.
U sjevernom dijelu nekadašnja je gostionica Kod Zvonka
Tu sam onda imao nekog posla (bok, kiki!), a dalje bi ionako do Ičića ponestalo kuća, pa ćemo ta istraživanja i prenašanja vam njihovih rezultata ostaviti za neku drugu prigodu. A možda sad netko odtutnji u Volosko?
Ali, zato sam ih imao druge dane. Pa sam, ponukan dosadašnjim raspravama, nekim najavama iz ranijih postova koje se nisu ostvarile i Pfaffovom željnom iščekivanju uzeo stvar u svoje ruke, a malo mi je i kiki pomogao pokazavši mi u Lovranu ono o čem lovranske trube nemaju ni pojma.
Daklem, u samom užem centru nema tragova. Prvi se javlja na Grand hotelu Lovrani, izgrađenom 1909.
Od malo bliže (Close Up)
Preko puta, na Šetalištu maršala Tita br. 6, lijepo je uređena vila a obnovitelj fasade iskazao je zavidnu sklonost očuvanju tehničke baštine (ili mu se detalj jednostavno svidio, a nema pojma o čemu se tu u stvari radi)
Nastavljamo prema Iki. Na sredini spusta u centar, grupa je starijih kuća nakon vile Carolina
A na njima...
Spuštamo se i dalje...
...i dalje...
...do onog što bismo mogli nazvati središnjom točkom Ike.
U sjevernom dijelu nekadašnja je gostionica Kod Zvonka
Tu sam onda imao nekog posla (bok, kiki!), a dalje bi ionako do Ičića ponestalo kuća, pa ćemo ta istraživanja i prenašanja vam njihovih rezultata ostaviti za neku drugu prigodu. A možda sad netko odtutnji u Volosko?
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Nastavljam raspravu, naizgled neargumentirano (što ćete, kad se u nju uključujem daleko od svoje vanjske memorije u kojoj su pohranjeni podaci, ali bih kad pristupim toj mjemoriji mogao zaboraviti zašto sam joj htio pristupiti). Negdje sam skupio neku staru sliku koja pokazuje drukčiju konfiguraciju terena u Lovranu od današnje, bez onih uzbrdica na ulazu u Stari Grad, što dozvoljava mogućnost da je pruga išla do ulaza. Moram prekopati po rečenoj vanjskoj memoriji.Trol_Rijeka je napisao/la:Mjesto lovranskog terminusa rekonstruirano je na temelju rozete koja se nalazila na zidu jedne kuće u starom gradu. Konfiguracija terena i položaj te rozete (koje više nema ali se je sjećam) upućuje da su tračnice završavale ispred današnje trafike.
Nađi, šalji pa ćemo raspraviti.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
I dalje ostajem neargumentiran. Dvije slike koje sam našao slikane su s lovranskog gradskog trga prema sjeveru (postoji i stara zgrada, viša od kule, na mjestu današnje galerije Billich), ali se ne može 100 %-tno utvrditi da nema uzbrdice na ulazu u stari grad. Jedino se vidi da nema tračnica, ali mislim da su slike starije od pruge. Ali i dalje me kopka, kao da je bilo još tih slika...
(začuđujući izvor su njemačke, pa čak i jedna američka aukcijska kuća koje trže stare razglednice)
(začuđujući izvor su njemačke, pa čak i jedna američka aukcijska kuća koje trže stare razglednice)
Snimka Opatije iz 1932. godine, naravno i tramvajske tračnice;
https://www.youtube.com/watch?v=qI2aVAtKop8&feature=plcp
https://www.youtube.com/watch?v=qI2aVAtKop8&feature=plcp
Registration date : 24.01.2011
Kod Lovranske bolnice.
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Davno, davno nas je Kobler počastio kartama tramvajske trase. Eto još jednog detalja u krupnijem planu:
Ika
» Kolodvor Opatija-Matulji
» Maketa kolodvora OPATIJA-MATULJI
» Vremenska situacija na kolodvoru Opatija - Matulji
» Obavijesti putnicima
» Maketa kolodvora OPATIJA-MATULJI
» Vremenska situacija na kolodvoru Opatija - Matulji
» Obavijesti putnicima
Stranica 2 / 2.