Vlakom po Luxembourgu (140 slika)
5 posters
Stranica 1 / 1.
Vlakom po Luxembourgu (140 slika)
Pozvali su nas prijatelji (eh, da je više takvih!) da ih dođemo posjetiti u Luxemburg. Nakon cjelodnevne masaže s putovanjem (za one koji ne znaju: Ryanair je relativno jeftin, ali u pravilu vozi niotkuda i stiže nikamo) ekipa je pozaspala, a ja se probudio u cik zore. Probudio me zvuk vlaka u dolini. Velim ja domaćici: "Čuuuj, ja bi malo išao slikati željeznice!". "Idi, ovi ionako neće prije podneva...". I evo rezultata. Reportaža nema neki scenraio jer sam poput leptirića letio od cvijeta do cvijeta, ali drugi put će biti bolje
U potrazi za željezničkom stanicom. Gdje je ŽCPR tu mora biti i pruga!
Uobičajena upozorenja uz jedan zgodan dodatak – naputak za obilazni put u slučaju blokade prijelaza
Pruga iz smjera kojim ne želim ići
Pruga u smjeru kojim želim ići (vlakom prema jugu)
Novi kabel, djelomično u kanalu
KM
Dva bukolička prizora
Oznaka na tračnici (nigdje ne piše Zen'ca)
Autostop
Stanica Lorentzweiler (neposjednuta)
2. kolosijek ide prema Luxemburgu, a 1. prema tri djevice. Zvučalo je izazovno, ali sam se ipak odlučio za br. 2.
"Strogo je zabranjeno štapovima za pecanje dodirivati KV..."
Telefon
Signal
Stanica
Čekaona
Pothodnik (ovo su gotovo jedini grafiti koje sam vidio)
Još malo stanice
Crni bik!
Vozni red. Vlakovi voze otprilike svakih 20 – 30 minuta. Nisu prenatrpani, ali narod ih koristi.
Parkiralište uz stanicu i upozorenje da rubovi perona moraju biti slobodni za vrijeme bavljenja vlaka u stanici (sic!)
Posljednji pogled na kolosijeke – stiže vlak!
Vlak je Gomulka na luksemburški način – vremešan, ali čist, uredan i udoban. Prepotentno sam se uvaljao u I. razred da svojim akrobacijama ne uznemiravam putnike.
Što se sve ne smije u vlaku – strip za nepismene
Ljubazni kondos me pristao uslikati u svoj mojoj ljepoti. Nažalost se zbog odjeće koju volim ne vidi logo na majici, ali ona je tu, ispod
U potrazi za željezničkom stanicom. Gdje je ŽCPR tu mora biti i pruga!
Uobičajena upozorenja uz jedan zgodan dodatak – naputak za obilazni put u slučaju blokade prijelaza
Pruga iz smjera kojim ne želim ići
Pruga u smjeru kojim želim ići (vlakom prema jugu)
Novi kabel, djelomično u kanalu
KM
Dva bukolička prizora
Oznaka na tračnici (nigdje ne piše Zen'ca)
Autostop
Stanica Lorentzweiler (neposjednuta)
2. kolosijek ide prema Luxemburgu, a 1. prema tri djevice. Zvučalo je izazovno, ali sam se ipak odlučio za br. 2.
"Strogo je zabranjeno štapovima za pecanje dodirivati KV..."
Telefon
Signal
Stanica
Čekaona
Pothodnik (ovo su gotovo jedini grafiti koje sam vidio)
Još malo stanice
Crni bik!
Vozni red. Vlakovi voze otprilike svakih 20 – 30 minuta. Nisu prenatrpani, ali narod ih koristi.
Parkiralište uz stanicu i upozorenje da rubovi perona moraju biti slobodni za vrijeme bavljenja vlaka u stanici (sic!)
Posljednji pogled na kolosijeke – stiže vlak!
Vlak je Gomulka na luksemburški način – vremešan, ali čist, uredan i udoban. Prepotentno sam se uvaljao u I. razred da svojim akrobacijama ne uznemiravam putnike.
Što se sve ne smije u vlaku – strip za nepismene
Ljubazni kondos me pristao uslikati u svoj mojoj ljepoti. Nažalost se zbog odjeće koju volim ne vidi logo na majici, ali ona je tu, ispod
Pfaff- Administrator
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Re: Vlakom po Luxembourgu (140 slika)
Vlakom prema jugu (video uradak)
Odmah na ulazu u stanicu su dvije prekrasne stare lokomotivske šupe, po konstrukciji bih rekao da su okretaljke (bile) unutra. Lijeva ima neku tehnološku funkciju, ali bih za desnu rekao da je privedena nekoj "civilnoj" svrsi. Nažalost nisam uspio doprijeti do njih jer bih morao obići pola grada.
Helga?
Moja litorina
CFL = Société nationale des chemins de fer luxembourgeois
Luxemburg ima svoj jezik (pomalo sličan holandskom), ali na željeznici je gotovo sve na francuskom
Pogledić u upravljačnicu
Putnici odlaze svojim putem.
Stara pasarela van funkcije. Na stanici su inače intenzivni radovi na rekonstrukciji i uređenju što me nije oduševilo...
Još par detalja litorine. Interesantno, ali nisam uspio ni na jednoj lokomotivi pronaći pločice s podacima o proizvođaču. Gdje li ih samo skrivaju?
I oni imaju 24 sata – besplatni!
Kolodvor u Luxemburgu nije velik. Služi samo za putnički promet (hoću reć da teretnih kompozicija nisam vidio!)
Idemo u pothodnik
Pokretna trakica – dobro dođe ako imaš težak kofer, a jeftinije je od eskalatora za ljude. Ovako putnici lijepo održavaju fizičku kondiciju, a ne mogu se buniti da je kolodvor neudoban. Ljukavo!
Iz rupe van
Odmah na ulazu u stanicu su dvije prekrasne stare lokomotivske šupe, po konstrukciji bih rekao da su okretaljke (bile) unutra. Lijeva ima neku tehnološku funkciju, ali bih za desnu rekao da je privedena nekoj "civilnoj" svrsi. Nažalost nisam uspio doprijeti do njih jer bih morao obići pola grada.
Helga?
Moja litorina
CFL = Société nationale des chemins de fer luxembourgeois
Luxemburg ima svoj jezik (pomalo sličan holandskom), ali na željeznici je gotovo sve na francuskom
Pogledić u upravljačnicu
Putnici odlaze svojim putem.
Stara pasarela van funkcije. Na stanici su inače intenzivni radovi na rekonstrukciji i uređenju što me nije oduševilo...
Još par detalja litorine. Interesantno, ali nisam uspio ni na jednoj lokomotivi pronaći pločice s podacima o proizvođaču. Gdje li ih samo skrivaju?
I oni imaju 24 sata – besplatni!
Kolodvor u Luxemburgu nije velik. Služi samo za putnički promet (hoću reć da teretnih kompozicija nisam vidio!)
Idemo u pothodnik
Pokretna trakica – dobro dođe ako imaš težak kofer, a jeftinije je od eskalatora za ljude. Ovako putnici lijepo održavaju fizičku kondiciju, a ne mogu se buniti da je kolodvor neudoban. Ljukavo!
Iz rupe van
Pfaff- Administrator
Ovaj vozi dolinom rijeke Mosel do Triera u Njemačkoj
Stanična zgrada
Muving na stanici je prilično žestok!
Jedna od novih vicinalnih kompozicija s vagonima u dvije razine. I. razred je gore – ni med cvetjem ni pravice!
Ovo je Metrolor – Regionalna željeznica iz francuske Lorene (Kad su tamo Nijemci na vlasti onda je Lotaringija)
Brzi pogled unutra.
Treba biti oprezan jer kod polaska vlaka nema otpremnika s loparićem i kondosa koji zviždi. Jednostavno se zatvore vrata i vlak ode pa se ti smatraj...
Tabla s rasporedom i karakteristikama vagona u kompozicijama. Kod nas toga (više) nema – na prvi pogled vidiš sve u obadva vagona
Iako su radovi u tijeku, postavljen je privremeni telefon za pomoć & informacije
Parkiralište za vicinalne kompozicije na rubu kolodvora
Ovaj do Pariza nisko leti 2 sata!
I na kolodvoru se smeće sortira...
U vlaku ima pušenja osim ako nije zabranjeno (uglavnom na vicinalnim vlakovima). Za neupućene evo liste:
Još jedan pothodnik – radovi!
Stanična zgrada
Muving na stanici je prilično žestok!
Jedna od novih vicinalnih kompozicija s vagonima u dvije razine. I. razred je gore – ni med cvetjem ni pravice!
Ovo je Metrolor – Regionalna željeznica iz francuske Lorene (Kad su tamo Nijemci na vlasti onda je Lotaringija)
Brzi pogled unutra.
Treba biti oprezan jer kod polaska vlaka nema otpremnika s loparićem i kondosa koji zviždi. Jednostavno se zatvore vrata i vlak ode pa se ti smatraj...
Tabla s rasporedom i karakteristikama vagona u kompozicijama. Kod nas toga (više) nema – na prvi pogled vidiš sve u obadva vagona
Iako su radovi u tijeku, postavljen je privremeni telefon za pomoć & informacije
Parkiralište za vicinalne kompozicije na rubu kolodvora
Ovaj do Pariza nisko leti 2 sata!
I na kolodvoru se smeće sortira...
U vlaku ima pušenja osim ako nije zabranjeno (uglavnom na vicinalnim vlakovima). Za neupućene evo liste:
Još jedan pothodnik – radovi!
Pfaff- Administrator
Par slika zgrade kolodvora i trga ispred
Katedrala prometa
Policija Velike vojvodine luksemburške
Ispred stanice je i terminal gradskih i prigradskih bus linija.
Jake snage MUP-a
Ulaz u stanicu
Ovako je obilježen stup na kojem je kamera video nadzora.
Evo i video prikaza trga
Unutrašnjost stanice.
Za gladne i žedne...
U prostorima je izložba skulptura i likovnih instalacija
Biljetarnica
Sve karte za prigradski promet se pišu rukom
Uglavnom se kupuju u vlaku, a ako kupiš na stanici dobiješ i onu malu karticu koju poništavaš pri ulazu na peron, a sve skupa ispadne skuplje. Niš' ne kužim...
Čekaonice i trgovine
Info i kupnja karata preko interneta – nekako sam se osjećao kod kuće kad sam vidio natpise da ne radi
Čekaonica
Poništavači (radi samo lijevi što lijepo i piše!)
Nema džabe ni u stare babe! Običan pi-pi košta 60 €c. O krupnijim stvarima da ne pričamo. A naziv tvrtke me potsjetio na ono čuveno birtaško pitanje: "Tko je tražio u čistoj čaši?"
Dobro stubište! Ducal su inače autohtone luksemburške cigarete....
Katedrala prometa
Policija Velike vojvodine luksemburške
Ispred stanice je i terminal gradskih i prigradskih bus linija.
Jake snage MUP-a
Ulaz u stanicu
Ovako je obilježen stup na kojem je kamera video nadzora.
Evo i video prikaza trga
Unutrašnjost stanice.
Za gladne i žedne...
U prostorima je izložba skulptura i likovnih instalacija
Biljetarnica
Sve karte za prigradski promet se pišu rukom
Uglavnom se kupuju u vlaku, a ako kupiš na stanici dobiješ i onu malu karticu koju poništavaš pri ulazu na peron, a sve skupa ispadne skuplje. Niš' ne kužim...
Čekaonice i trgovine
Info i kupnja karata preko interneta – nekako sam se osjećao kod kuće kad sam vidio natpise da ne radi
Čekaonica
Poništavači (radi samo lijevi što lijepo i piše!)
Nema džabe ni u stare babe! Običan pi-pi košta 60 €c. O krupnijim stvarima da ne pričamo. A naziv tvrtke me potsjetio na ono čuveno birtaško pitanje: "Tko je tražio u čistoj čaši?"
Dobro stubište! Ducal su inače autohtone luksemburške cigarete....
Pfaff- Administrator
Vrijeme je za povratak. Pitam za moj vlak i idem prema tamo s uredno kupljenom (i poništenom) kartom
Na peronima radovi i vlakovi. Selme nema...
Privremeno uzemljenje – dobra balkanska improvizacija
Nadam se da će ove cijevi nečemu poslužiti!
Ako je vjerovati informaciji – onaj 2021 je moj
Ukrcavam se i krećemo.
Prozori se ne otvaraju osim klapni za prozračivanje na kojima su napisane uobičajene prijetnje ognjem paklenim svima koji se švercaju. Uz pomoć ručice možeš nagnuti natpis radi lakšeg čitanja...
Luksemburg je u grabi. Stari dio je duboko dolje, a noviji dijelovi (uključivo i željeznica) su gore. Stoga je sve na mostovima.
Ovo sam slikao par dana kasnije s jedne još više ceste
Križamo se s jednim vlakom. Sram ih bilo – bogati su, a cuclaju lovu iz europskih fondova
Nešto ne valja – ove stanice se ne sjećam u dolasku???
Pi-pi je u vlaku besplatan. Idemo... Uuuups! Ne idemo...
Zgodna mala usputna stanica. Ni ove se ne sjećam?
Ima i ćenifa
Čuuuj, majstore, velim ja sebi. Ovo nešto ne valja. Tebe uputilo na krivi vlak. Ajmo dole pa natrag
Pružni prelazi imaju ispune među tračnicama od čelično-gumenih ploča. Evo detalja konstrukcije
Čekaonica
Srećom ima karta pa mogu vidjeti kako sam zabludio
Zato imam priliku snimiti ŽCPR u radu
Teta na kasi prodaje tračnice?
Spojnice su očito iz Švicarske
Opet slikica stražnje upravljačnice (kondosi su beskrajno ljubazni)
Na peronima radovi i vlakovi. Selme nema...
Privremeno uzemljenje – dobra balkanska improvizacija
Nadam se da će ove cijevi nečemu poslužiti!
Ako je vjerovati informaciji – onaj 2021 je moj
Ukrcavam se i krećemo.
Prozori se ne otvaraju osim klapni za prozračivanje na kojima su napisane uobičajene prijetnje ognjem paklenim svima koji se švercaju. Uz pomoć ručice možeš nagnuti natpis radi lakšeg čitanja...
Luksemburg je u grabi. Stari dio je duboko dolje, a noviji dijelovi (uključivo i željeznica) su gore. Stoga je sve na mostovima.
Ovo sam slikao par dana kasnije s jedne još više ceste
Križamo se s jednim vlakom. Sram ih bilo – bogati su, a cuclaju lovu iz europskih fondova
Nešto ne valja – ove stanice se ne sjećam u dolasku???
Pi-pi je u vlaku besplatan. Idemo... Uuuups! Ne idemo...
Zgodna mala usputna stanica. Ni ove se ne sjećam?
Ima i ćenifa
Čuuuj, majstore, velim ja sebi. Ovo nešto ne valja. Tebe uputilo na krivi vlak. Ajmo dole pa natrag
Pružni prelazi imaju ispune među tračnicama od čelično-gumenih ploča. Evo detalja konstrukcije
Čekaonica
Srećom ima karta pa mogu vidjeti kako sam zabludio
Zato imam priliku snimiti ŽCPR u radu
Teta na kasi prodaje tračnice?
Spojnice su očito iz Švicarske
Opet slikica stražnje upravljačnice (kondosi su beskrajno ljubazni)
Pfaff- Administrator
Ovo sam sreo putem – ružno, ali radišno
Još malo iskopina na kolodvoru. Luxemburg je na pijesku (bilo nekoć more), a i kamen je pješčenjak.
Ovo je pravi vlak. Wow! Imam sreću! Ova loksa mi izgleda nekako pribedastu u usporedbi s vagonima. Hehe!
Trkom na gornji kat. Moram poslati SMS-razglednicu Thomcrou
Krećemo. Opet one šupe
Ulazni dio vagona izgleda kao čekaonica. Tu sjede likovi koji sobom voze bicikl.
Čenifa je odlična – za invalide
Evo i mali video zapis sretnog povratka
I za kraj – pogled na prugu s prozora moje spavaće sobe...
I to bi bilo to!
Još malo iskopina na kolodvoru. Luxemburg je na pijesku (bilo nekoć more), a i kamen je pješčenjak.
Ovo je pravi vlak. Wow! Imam sreću! Ova loksa mi izgleda nekako pribedastu u usporedbi s vagonima. Hehe!
Trkom na gornji kat. Moram poslati SMS-razglednicu Thomcrou
Krećemo. Opet one šupe
Ulazni dio vagona izgleda kao čekaonica. Tu sjede likovi koji sobom voze bicikl.
Čenifa je odlična – za invalide
Evo i mali video zapis sretnog povratka
I za kraj – pogled na prugu s prozora moje spavaće sobe...
I to bi bilo to!
Pfaff- Administrator
Mislim... also, daklem... zalutati u Luksemburgu...
Od svih zemalja bas u majusnom Luksemburgu...
Vrlo dobar impromptu putopis kojeg su komentari (narocito oni zajedljivi) ucinili odlicnim.
Pitam se, jedino, da li jos uvijek u kinima imaju titl koji istovremeno pise i na francuskom i na njemackom i to tako da je prvo gornji red njemacki, donji francuski, a kad dodje sljedeci titl onda je stvar obrnuta. Sto ti je bratstvo i jedinstvo. Mi do te faze nismo dosli nego smo se pametno (iako ruzno) raspali.
Barney
Vrlo dobar impromptu putopis kojeg su komentari (narocito oni zajedljivi) ucinili odlicnim.
Pitam se, jedino, da li jos uvijek u kinima imaju titl koji istovremeno pise i na francuskom i na njemackom i to tako da je prvo gornji red njemacki, donji francuski, a kad dodje sljedeci titl onda je stvar obrnuta. Sto ti je bratstvo i jedinstvo. Mi do te faze nismo dosli nego smo se pametno (iako ruzno) raspali.
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
Dobro da nije završio u Niskozemskoj ili u Belgiji .Barney je napisao/la:Mislim... also, daklem... zalutati u Luksemburgu...
...
Barney
Gost- Gost
To je kad postaneš prepotentan i presamouvjeren - misliš: jake željeznice, cijeli Lux obiđem u jednom jutru, što ja tu imam gdje zastranitiBarney je napisao/la:Mislim... also, daklem... zalutati u Luksemburgu...
I ne sprdajte se s čovjekom - tko nikad nije sjeo u krivo prevozno sredstvo, tko se nikad nije odvezao u krivom pravcu - taj se nije navozio
gaspa- Administrator
- Broj postova : 3700
Registration date : 14.05.2008
Barney je napisao/la:Mislim... also, daklem... zalutati u Luksemburgu...
Stvar je u biti još gora. Kad živiš u provinciji i naviknut si na malu željezničku stanicu koja ima dva smjera - na zapad do Šapjana i na istok do Moravica (u biti je svejedno da li si u Rijeci ili na stajalištu Zlobin), onda nemaš gdje naučiti Pa Phalanx je imao više mogućnosti za vježbu od menegaspa je napisao/la:To je kad postaneš prepotentan i presamouvjeren - misliš: jake željeznice, cijeli Lux obiđem u jednom jutru, što ja tu imam gdje zastraniti
Pfaff- Administrator
A i njemu je sve lakše i lakše ... prema Sisku više nažalost ne može vježbatiPero je napisao/la:Pa Phalanx je imao više mogućnosti za vježbu od mene
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Baš nažalost. Inače se po Baniji masovno kupuju stara imanja (zasad još za sitnu lovu). Pitam se hoće li to izazvati neki pritisak da se ta pruga opet stavi u funkciju...zvrk je napisao/la:A i njemu je sve lakše i lakše ... prema Sisku više nažalost ne može vježbati
Pfaff- Administrator
Ovo sam sreo putem – ružno, ali radišno
Oho! Dizelka ima oznake MRCE, tj. Mitsui Corp. Oni su kupili Dispolok od Siemensa, a samim time i "naše" dvije Helgice. Bivša 1241-003 je već u ovakvoj crnoj odori.
Nekako mi je plosnata kraj onih visokih vagona. Osim toga ih gura a ne vuče što mi je još smješnije. A nema ni prozore k'o žutka!Thommo je napisao/la:Zanimljivo!
BTW, zašto ti loksa izgleda pribedasto? :tease:
Pfaff- Administrator
Stranica 1 / 1.