Stare razglednice Rijeke
+24
klek
Damir
NP-549
lappino
zele
KAPO
sali
5ar
Phalanx
ZlayoZg
gorgoroth
LokalpatriotRI
kico101
LLeon
kiki273
Narcis
Thommo
Jean
Stanley
Vedran Zeman
gaspa
kobler
Pfaff
seabral
28 posters
Stranica 6 / 16. • 1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16
Re: Stare razglednice Rijeke
Alžir?
Registration date : 04.09.2008
Tomo, poveži neke stvari! Gaspa prepoznao mjesto! Prošle godine poslao putopis iz Alžira! Dakle...
Uostalom, ukucaj u GE koordinate 36°47'10,48"N i 3°04'00,41"E
Kvragu ... El JazairJean je napisao/la:Tomo, poveži neke stvari! Gaspa prepoznao mjesto! Prošle godine poslao putopis iz Alžira! Dakle...
A nemam ni GE
Gost- Gost
Za Lokalpatriota jedna današnja koju je naručio. Da je ondašnji fotograf bio dovoljno strpljiv i ostao na svom mjestu, sad bismo se dijagonalno preko slike gledali oči u oči. Ili: objektivom u objektiv.
Registration date : 14.05.2008
Originalan naziv umjetničkog djela!!!
To da se netko ne bi ponadao da sam sad popušio i zadržao pravi direktorij i pravi naziv
Ups, otišli smo na jedanaestu. Dosta pisanja ovdje. Otvaraj novu temu. Stare razglednice...(itd.) (2)
Ups, otišli smo na jedanaestu. Dosta pisanja ovdje. Otvaraj novu temu. Stare razglednice...(itd.) (2)
Registration date : 14.05.2008
Stare razglednice Rijeke(2)
nastavak...
Zadnja promjena: ZlayoZg; uto 15 ruj 2009 - 23:39; ukupno mijenjano 1 put.
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Naletjeh nekidan na Fejsbuku na vrlo zanimljivu zbirku starih razglednica Rijeke (ima ih i par sa Thomminim watermarkom ), među kojima mi je posebno zapela za oko ova:
Nikako ne mogu dokučiti gdje je mjesto koje prikazuje. Mlaka? Pioppi? Istočna strana grada nije, jer bi pisalo Sušak, a ne Fiume. Čini mi se da je pruga iznad ceste, pa da bi u nastavku (dolje) trebao biti željeznički most preko ceste... Gdje je to?
Nikako ne mogu dokučiti gdje je mjesto koje prikazuje. Mlaka? Pioppi? Istočna strana grada nije, jer bi pisalo Sušak, a ne Fiume. Čini mi se da je pruga iznad ceste, pa da bi u nastavku (dolje) trebao biti željeznički most preko ceste... Gdje je to?
To ti je početak Industrijske (Baračeve, Viale Italia), neposredno pred podvožnjakom, koji se na slici ne vidi. Zadnja bijela zgrada na slici udesno je Pomorska vojna Akademija (danas gl. zgrada riječke bolnice). Slikano, rek' bih sa svjetionika.
kobler- Broj postova : 472
Registration date : 03.03.2008
Baš sam i ja to htio napisat a i oker zgrada baš iza šumarka zdesna je zgrada remize. I ja imam dojam kao da je snimljeno sa svjetionika.kobler je napisao/la:To ti je početak Industrijske (Baračeve, Viale Italia), neposredno pred podvožnjakom, ...
Gost- Gost
U pravu ste obojica, sad i ja kužim po ovoj smeđoj zgradi na kraju ulice. To je definitivno ona u kojoj je danas slastičarna Mlaka.
Vuklo je i meni na početak Industrijske i da bi bijela zgrada mogla biti Pomorska vojna akademija, ali su mi bile čudne ove zgrade slijeva (danas ih nema ni približno toliko) a i željeznički most mi je nekako "preduboko" u Industrijskoj.
Remiza mi se čini nekako preblizu Mlaci, ali vjerojatno je to samo moj dojam...
Vuklo je i meni na početak Industrijske i da bi bijela zgrada mogla biti Pomorska vojna akademija, ali su mi bile čudne ove zgrade slijeva (danas ih nema ni približno toliko) a i željeznički most mi je nekako "preduboko" u Industrijskoj.
Remiza mi se čini nekako preblizu Mlaci, ali vjerojatno je to samo moj dojam...
Željeznički nadvožnjak u doba nastanka razglednice nije ni postojao. Pruga za Pivku nekada je jednostavno prelazila Baračevu u istoj razini. Nadvožnjak je izgrađen između dva rata i to u Trećem maju (koji se tada dakako nije tako zvao), a u okviru velike modernizacije FS koju je provodio Mussolinijev režim.
Kolosijek kojim je pruga prelazila ulicu i koji je tada bio magistralni - sačuvan je i nalazi se vrlo blizu nadvožnjaka. Na njemu je još uvijek vidljivo da ga je nekada presijecala tramvajska pruga.
Ova fotografija nastala je prije 1928. kada je tramvaj dobio dupli kolosijek. Jasno je vidljivo da je tramvajski kolosijek još uvijek jednostruk.
Što god da piše na razglednici ona ne može prikazivati Sušak jer Sušak nije imao tramvaj. (Iako je 1915. postojala ideja da se i na Sušaku uvede tramvaj).
Kolosijek kojim je pruga prelazila ulicu i koji je tada bio magistralni - sačuvan je i nalazi se vrlo blizu nadvožnjaka. Na njemu je još uvijek vidljivo da ga je nekada presijecala tramvajska pruga.
Ova fotografija nastala je prije 1928. kada je tramvaj dobio dupli kolosijek. Jasno je vidljivo da je tramvajski kolosijek još uvijek jednostruk.
Što god da piše na razglednici ona ne može prikazivati Sušak jer Sušak nije imao tramvaj. (Iako je 1915. postojala ideja da se i na Sušaku uvede tramvaj).
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Za Vas mlađe i za starije (da se prisjete ) kako je nekada izgledao drugi peron na riječkom kolodvoru.
Scan je iz monografije "110 godina riječke pruge"
Gost- Gost
Evo još malo, utovarna rampa na Ivanima.
Također scan iz monografije "110 godina riječke pruge"
Također scan iz monografije "110 godina riječke pruge"
Gost- Gost
tomo je napisao/la:Za Vas mlađe i za starije (da se prisjete ) kako je nekada izgledao drugi peron na riječkom kolodvoru.
https://2img.net/h/i670.photobucket.com/albums/vv62/tomo-rijeka/history/peron.jpg
...i ista pozicija, u 21. stoljeću:
Registration date : 29.02.2008
Hja, bar su stupovi ostali. A gužva u prometu poodavno nije takva da bi trebao i treći peron...
- Broj postova : 11497
Registration date : 17.03.2008
Zanimljivo da i nema baš puno promjena. Jedino što sam zamjetio je da su pragovi bili zasuti sitnm kamenom na oba koloskjeka. Ostalo je više-manje isto ako ne računamo nedostatak krova na drugom peronu. KM je ista, lampe na drugom iste, nadstrešnica i stupovi na prvom isti (osim boje). A dobro, danas fali poneko slovo u nazivu kolodvora , to može i netko od nas po noći sprejom nažvrljat . Hvala bogu ima nas dovoljno lucidnih za taj pothvat .Phalanx je napisao/la:https://2img.net/r/ihimizer/img196/8909/ri149.jpg
Gost- Gost
Evo jedne malo friškije za razmišljanje!!! Dok na Piopi nije bila šrotara . Barem ne onakva kakvu je danas znamo.
Photo by Perica Vidakovic
Izvor: www.vlaki.jesenice.net
Photo by Perica Vidakovic
Izvor: www.vlaki.jesenice.net
Gost- Gost
Malo sa talijanskog ibeja
Ovo neznam gdje bi moglo biti. Volosko? U naslovu kartuline piše "FIUME - RIJEKA - CROAZIA - F.P. VIAGGIATA"
Rijeka 1904.
TBJ dok su njime vladali konji i tovari
Mercati
Panorama
Ovo neznam gdje bi moglo biti. Volosko? U naslovu kartuline piše "FIUME - RIJEKA - CROAZIA - F.P. VIAGGIATA"
Rijeka 1904.
TBJ dok su njime vladali konji i tovari
Mercati
Panorama
Gost- Gost
Ondašnji trg Scarpa, današnja Scarpina ulica.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Cittanova de Vinodoltomo je napisao/la:Ovo neznam gdje bi moglo biti. Volosko? U naslovu kartuline piše "FIUME - RIJEKA - CROAZIA - F.P. VIAGGIATA"
https://2img.net/h/oi42.tinypic.com/261ncox.jpg
Ma i meni je to davalo na Cittanova de Vinodol al' mi je ta crikva malo ...
Gost- Gost
Ča malo? Najlepča crikva na svetu! A kad san bil mići, imeli su mežnaricu ka je umela kampanat...tomo je napisao/la:Ma i meni je to davalo na Cittanova de Vinodol al' mi je ta crikva malo ...
Stranica 6 / 16. • 1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16
Similar topics
» Stare razglednice drugih gradova
» Stare razglednice Hrvatskog Primorja i otoka
» Stare slike tramvaja u stranim gradovima
» Stare razglednice Hrvatskog Primorja i otoka
» Stare slike tramvaja u stranim gradovima