Oko Novske i Sunje natrag u Zagreb, 04.01.2009.
+5
Jean
LLeon
Narcis
gaspa
seabral
9 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Oko Novske i Sunje natrag u Zagreb, 04.01.2009.
Kao što znamo, od stupanja na snagu novog voznog reda na relaciji Novska - Sunja putničke vlakove voze elektre i Mađari. Jučer sam išao provjeriti kako to izgleda i nakon dugo vremena osjetiti kako me 25 kV vozi na toj dionici.
Vrijeme je bilo prilično nepovoljno za putovanja. Ujutro je bilo nekih -10 Celzija, što normalne ljude upućuje na primjerenije aktivnosti u kući ili okolo. Ali crv (da ne velim sad gdje ) već danima radi svoje i jučer se jednostavno moralo putovati.
Za putovanje sam odabrao:
putnički 2011 (Zg Gl. kol 07.41 - Novska 09.53) i
putnički 5204 (Novska 10.43 - Zg. Gl. kol 13.20)
Ujutro na Glavnom kolodvoru:
EC 158 za Beč
Putnički 3200 za Gornju Stubicu
Putnički 2011 za Vinkovce
Najtopliji vagon je bio onaj koji je istovremeno imao i najveći prostor za noge u kupeima. Bio je to deklasirani A vagon.
Vrijeme je bilo prilično nepovoljno za putovanja. Ujutro je bilo nekih -10 Celzija, što normalne ljude upućuje na primjerenije aktivnosti u kući ili okolo. Ali crv (da ne velim sad gdje ) već danima radi svoje i jučer se jednostavno moralo putovati.
Za putovanje sam odabrao:
putnički 2011 (Zg Gl. kol 07.41 - Novska 09.53) i
putnički 5204 (Novska 10.43 - Zg. Gl. kol 13.20)
Ujutro na Glavnom kolodvoru:
EC 158 za Beč
Putnički 3200 za Gornju Stubicu
Putnički 2011 za Vinkovce
Najtopliji vagon je bio onaj koji je istovremeno imao i najveći prostor za noge u kupeima. Bio je to deklasirani A vagon.
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Re: Oko Novske i Sunje natrag u Zagreb, 04.01.2009.
Početak putovanja teče po planu.
Sesvete
Dugo Selo. Putnički 8022 za Zagreb
Strojevi u Dugom Selu
Odvojak pruge prema Koprivnici
Odavde je počela duuugačka lagana vožnja. Najprije smo stali na ŽCPR koji je izgledao ispravan, zatim smo maltene korakom gmizali skroz do Ostrne, da bi sve skupa kulminiralo stajanjem i zatim prolaskom preko ŽCPR-a s podignutom rampom neposredno ispred stajališta Ostrna. Vozači su valjda već navikli na takav režim i ŽCPR, jer su mirno čekali da vlak prođe usprkos podignutoj rampi. Ta lagana vožnja je donijela 10 minuta kašnjenja u odnosu na red vožnje.
Prečec i križanje s IC550 iz Osijeka
Ivanić Grad (i dio mog prsta )
U Ivanić Gradu smo čekali na novo križanje. To je bio B742 iz Vukovara.
Ova čekanja su povećala ukupno kašnjenje na više od 15 minuta, da bi već nakon sljedećeg kolodvora (Deanovec) to kašnjenje bilo ispod 10 minuta. Svaka čast onome tko je napravio tako fleksibilan vozni red, gdje se kašnjenja tako lako dostižu :wink:
Sesvete
Dugo Selo. Putnički 8022 za Zagreb
Strojevi u Dugom Selu
Odvojak pruge prema Koprivnici
Odavde je počela duuugačka lagana vožnja. Najprije smo stali na ŽCPR koji je izgledao ispravan, zatim smo maltene korakom gmizali skroz do Ostrne, da bi sve skupa kulminiralo stajanjem i zatim prolaskom preko ŽCPR-a s podignutom rampom neposredno ispred stajališta Ostrna. Vozači su valjda već navikli na takav režim i ŽCPR, jer su mirno čekali da vlak prođe usprkos podignutoj rampi. Ta lagana vožnja je donijela 10 minuta kašnjenja u odnosu na red vožnje.
Prečec i križanje s IC550 iz Osijeka
Ivanić Grad (i dio mog prsta )
U Ivanić Gradu smo čekali na novo križanje. To je bio B742 iz Vukovara.
Ova čekanja su povećala ukupno kašnjenje na više od 15 minuta, da bi već nakon sljedećeg kolodvora (Deanovec) to kašnjenje bilo ispod 10 minuta. Svaka čast onome tko je napravio tako fleksibilan vozni red, gdje se kašnjenja tako lako dostižu :wink:
Novoselec
Popovača
Voloder (ovdje očito ne deru samo volove, nego i fasade :wink: )
Moslavačka Gračenica i industrijski kolosijek
Repušnica
Kutina
dok čekamo križanje s B744 iz Vinkovaca, fotkam jezero nasuprot kolodvora
B744
Popovača
Voloder (ovdje očito ne deru samo volove, nego i fasade :wink: )
Moslavačka Gračenica i industrijski kolosijek
Repušnica
Kutina
dok čekamo križanje s B744 iz Vinkovaca, fotkam jezero nasuprot kolodvora
B744
Nakon prolaska 744, povratak na glavni kolosijek. Kašnjenje se popelo na preko 20 minuta
Banova Jaruga
Iako već kasni u polasku iz Banove Jaruge, u daljini nas čeka Šved na vlaku 2414 za Viroviticu
Lipovljani
Ulazak u Novsku. Ovdje se spaja pruga iz pravca Sunje
Moj 2011 nastavlja dalje prema Vinkovcima. S desne strane je već postavljen 5204 prema Sunji i Zagrebu
Banova Jaruga
Iako već kasni u polasku iz Banove Jaruge, u daljini nas čeka Šved na vlaku 2414 za Viroviticu
Lipovljani
Ulazak u Novsku. Ovdje se spaja pruga iz pravca Sunje
Moj 2011 nastavlja dalje prema Vinkovcima. S desne strane je već postavljen 5204 prema Sunji i Zagrebu
Kolodvor Novska
Vlak 5204 za Sunju i Zagreb. Srećom, nije Mađar nego klasika, a to ostavlja pogodnost otvaranja prozora u svakoj prilici. Iako netko drugi to pri ovoj temperaturi vani i ne bi baš nazvao prevelikom pogodnosti.
Parkiralište
Strojevi
Nakon šetnje i smrzavanja u Novskoj, vraćam se do vlaka koji polazi za 10-tak minuta. Vlak je potpuno prazan. Ulazim u srednji vagon, ali u njemu je temperatura jednaka onoj vanjskoj.
Srećom zadnji vagon dobro grije.
Ima i dio za bicikle
Čudan način smještaja oznaka, na podu :?
Vlak 5204 za Sunju i Zagreb. Srećom, nije Mađar nego klasika, a to ostavlja pogodnost otvaranja prozora u svakoj prilici. Iako netko drugi to pri ovoj temperaturi vani i ne bi baš nazvao prevelikom pogodnosti.
Parkiralište
Strojevi
Nakon šetnje i smrzavanja u Novskoj, vraćam se do vlaka koji polazi za 10-tak minuta. Vlak je potpuno prazan. Ulazim u srednji vagon, ali u njemu je temperatura jednaka onoj vanjskoj.
Srećom zadnji vagon dobro grije.
Ima i dio za bicikle
Čudan način smještaja oznaka, na podu :?
Polazak prema Sunji ... odvajanje od pruge prema Dugom Selu
Prolazak ispod autoceste .... brrr , iako vlak ne juri, ipak je zima gurati glavu kroz otvoreni prozor
Most preko Struga. U pozadini je porušeni most
Kula ... čemu je ona nekada služila
"... vozi me vlak v daljave ..."
Prolazak ispod autoceste .... brrr , iako vlak ne juri, ipak je zima gurati glavu kroz otvoreni prozor
Most preko Struga. U pozadini je porušeni most
Kula ... čemu je ona nekada služila
"... vozi me vlak v daljave ..."
Do kolodvora Jasenovac vozimo laganom vožnjom. Spomen park Jasenovac
Vlak u daljini je garnitura iz spomen parka ... detaljnije o tom spomen parku u putopisu od prije dvije godine na:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=4088
Kolosijek prema spomen parku je zarasao u drač
Kolodvor Jasenovac
Približavamo se mostu preko Save
Vlak u daljini je garnitura iz spomen parka ... detaljnije o tom spomen parku u putopisu od prije dvije godine na:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=4088
Kolosijek prema spomen parku je zarasao u drač
Kolodvor Jasenovac
Približavamo se mostu preko Save
Prilazak stajalištu Višnjica
Moj GPS pokazuje da se ovdje brzina vlaka se popela na 50 km/h
Kolodvor Hrvatska Dubica
Stajalište Cerovljani. Izgleda potpuno obnovljeno, a peron je produžen na 160 m
Moj GPS pokazuje da se ovdje brzina vlaka se popela na 50 km/h
Kolodvor Hrvatska Dubica
Stajalište Cerovljani. Izgleda potpuno obnovljeno, a peron je produžen na 160 m
devastirani kolodvor Živaja
devastirani kolodvor Šaš
devastirani kolodvor Šaš
Stajalište Papići
devastirani kolodvor Staza
Pred Sunjom, ostaci rasputnice Krivaja (odvojak prema Volinji)
Spajanje s prugom iz pravca Volinje
devastirani kolodvor Staza
Pred Sunjom, ostaci rasputnice Krivaja (odvojak prema Volinji)
Spajanje s prugom iz pravca Volinje
Sunja
Mađar na vlaku broj 5300 prema Sisku. Prije desetak minuta je stigao iz Volinje i sad ima pauzu od preko sat vremena za nastavak prema Sisku
Od Sunje krećemo prema Sisku
Brđani Krajiški
Mađar na vlaku broj 5300 prema Sisku. Prije desetak minuta je stigao iz Volinje i sad ima pauzu od preko sat vremena za nastavak prema Sisku
Od Sunje krećemo prema Sisku
Brđani Krajiški
Blinjski kut
Poznati detalji pred ulaskom u Caprag: romsko naselje, željezara i rafinerija
Sisak Caprag
Mađar na vlaku 5203 prema Sunji
Pokojna pruga prema Karlovcu ... RIP
više o toj pruzi u putopisu od prije dvije godine:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=4377
Ovdje mi je baterija na fotiću otkazala poslušnost. Putem prema Zagrebu je bilo još interesatno vidjeti:
- u Sisku međunarodni vlak B415 Zürich-Beograd, koji inače prema voznom redu vozi redovnim prijevoznim putem preko Dugog Sela
- 115 km/h od Grede prema Lekeniku i 110 km/h od Lekenika prema Pešćenici
- peron u izgradnji u Lekeniku
- ogromna količina starih kolosijeka i pragova u Turopolju
Povratak u Zagreb je bio s neprimjetnih 5 minuta zakašnjenja. Sve u svemu, interesantna vožnja klasikom po sisačkoj pruzi.
Poznati detalji pred ulaskom u Caprag: romsko naselje, željezara i rafinerija
Sisak Caprag
Mađar na vlaku 5203 prema Sunji
Pokojna pruga prema Karlovcu ... RIP
više o toj pruzi u putopisu od prije dvije godine:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=4377
Ovdje mi je baterija na fotiću otkazala poslušnost. Putem prema Zagrebu je bilo još interesatno vidjeti:
- u Sisku međunarodni vlak B415 Zürich-Beograd, koji inače prema voznom redu vozi redovnim prijevoznim putem preko Dugog Sela
- 115 km/h od Grede prema Lekeniku i 110 km/h od Lekenika prema Pešćenici
- peron u izgradnji u Lekeniku
- ogromna količina starih kolosijeka i pragova u Turopolju
Povratak u Zagreb je bio s neprimjetnih 5 minuta zakašnjenja. Sve u svemu, interesantna vožnja klasikom po sisačkoj pruzi.
Jučerašnji dan je bil ko stvoren za ekšn! Kako smo mi ušivali u sniježnom Gorskom kotaru vidi se da si i ti također uživao! Još da je mrvicu i baterija izdržala ...
Gost- Gost
Oh, genijalna kružna vožnja. I koliko toga je bilo za vidjeti - kad bih sad to komentirao, ispao bi post skoro duži nego autorov . Zadivljuje i baratanje podacima o brojevima vlakova.
Kad ti drugi put ovako nešto puhne u glavu, probaj najaviti. Ne kažem da bih se obvezno priključio (vjerojatnost za to je kojih 90%) ali bih se barem unaprijed žderao. Sad imamo još jednu temu više za povijesni sastanak podružnice ZG (a zapravo članova dvaju foruma).
Kad ti drugi put ovako nešto puhne u glavu, probaj najaviti. Ne kažem da bih se obvezno priključio (vjerojatnost za to je kojih 90%) ali bih se barem unaprijed žderao. Sad imamo još jednu temu više za povijesni sastanak podružnice ZG (a zapravo članova dvaju foruma).
Registration date : 14.05.2008
Hvala, gaspa !!!
Za brojeve vlakova mi je pomogao aktuelni kurir, kojeg sam nosio u ruksaku.
Što se najave putovanja tiče ... ovo mi se već dosta dugo vrti u glavi, a pitanje realizacije je bilo povezano s obiteljskim planovima. Mogućnost za ovo putovanje se stvorila iznenada, pa ovaj put i da sam htio, ne bih mogao pravovremeno najaviti. Ali imat ću na umu za drugi put ...
Za brojeve vlakova mi je pomogao aktuelni kurir, kojeg sam nosio u ruksaku.
Što se najave putovanja tiče ... ovo mi se već dosta dugo vrti u glavi, a pitanje realizacije je bilo povezano s obiteljskim planovima. Mogućnost za ovo putovanje se stvorila iznenada, pa ovaj put i da sam htio, ne bih mogao pravovremeno najaviti. Ali imat ću na umu za drugi put ...
Naravno .... a obzirom na obilje materijala sa svih strana, siguran sam da neće ostati na samo tom jednom sastankugaspa je napisao/la:Sad imamo još jednu temu više za povijesni sastanak podružnice ZG (a zapravo članova dvaju foruma).
Pa da li je itko ikad u to sumnjao?seabral je napisao/la:Naravno .... a obzirom na obilje materijala sa svih strana, siguran sam da neće ostati na samo tom jednom sastanku
Registration date : 14.05.2008
Izgleda da je još netko istovremeno bio u kada i središnjica iz Rijeke. :croatia2: :croatia2:
Super slike, šteta da su ti baterije otkazale, a ja sam u Gorski Kotar nosio sa sobom ni manje ni više nego 4 kompl.
Super slike, šteta da su ti baterije otkazale, a ja sam u Gorski Kotar nosio sa sobom ni manje ni više nego 4 kompl.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
U nedjelju je Štacion napadao sa svih strana. Odlične slike i putopis Seabral.
Što se tiče baterija, nosim punjive Duracellke od 2650mAh i preporučam ih svima čiji fotoaparati podržavaju klasične AA baterije. U nedjelju mi je jedan komplet (2 komada) izdržao 180 okidanja, na početku nisu bile skroz pune, a i sada javlja da su samo na pola pune (ili na pola prazne, kako tko gleda) Zadnje pražnjenje je bilo na vrhu stupa u Ivanima, pri olujnoj buri.
Što se tiče baterija, nosim punjive Duracellke od 2650mAh i preporučam ih svima čiji fotoaparati podržavaju klasične AA baterije. U nedjelju mi je jedan komplet (2 komada) izdržao 180 okidanja, na početku nisu bile skroz pune, a i sada javlja da su samo na pola pune (ili na pola prazne, kako tko gleda) Zadnje pražnjenje je bilo na vrhu stupa u Ivanima, pri olujnoj buri.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
:wave:
Sjajan putopis, Seabral! Hvala ti na divnim prizorima i odličnoj reportaži! Super je vidjeti da ne kreću svi ekšni samo iz Rijeke, da ima inicijative i u ZG podružnici!
Pruga Novska-Sunja je prilično devastiran i zapušten!
Sjajan putopis, Seabral! Hvala ti na divnim prizorima i odličnoj reportaži! Super je vidjeti da ne kreću svi ekšni samo iz Rijeke, da ima inicijative i u ZG podružnici!
Pruga Novska-Sunja je prilično devastiran i zapušten!
Registration date : 04.09.2008
Da li će se ikada kolodvori na pruzi Novska-Sunja vratiti u prvobitno stanje?
Teško, vrlo teško.narcis je napisao/la:Da li će se ikada kolodvori na pruzi Novska-Sunja vratiti u prvobitno stanje?
Gost- Gost
Stvarno ste svjetska ekipa, i Seabral, i Zg podružnica, naravno i sva Ri ekipa! Ovoliko RAILFANOVSKE dobre volje za akcijom i fotkanjem, a zatim da se sve to uploada na web - svaka čast!
Ponosan sam što sam dio Štaciona! :vlak: :vlak: :vlak: :vlak:
Ponosan sam što sam dio Štaciona! :vlak: :vlak: :vlak: :vlak:
Bravo, Seabral. Ovaj me putopis vuče da osobno upoznam i te krajeve ( naravno uz ekipu ).
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Mala sugestija: kad se odlučite na ponovni ekšn, stavite obavijest i na zeljeznice i na Vlakove. Sigurno će biti još zainteresiranih. Pala mi je na um još jedna ideja ... križa li se koji od ova dva vlaka sa kojim putničkim koji ide u suprotnom smjeru ?
Gost- Gost
thomcro je napisao/la:Mala sugestija: kad se odlučite na ponovni ekšn, stavite obavijest i na zeljeznice i na Vlakove. Sigurno će biti još zainteresiranih. Pala mi je na um još jedna ideja ... križa li se koji od ova dva vlaka sa kojim putničkim koji ide u suprotnom smjeru ?
Šta imaš na pameti, reci, reci, reci........
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.