Oko Novske i Sunje natrag u Zagreb, 04.01.2009.
+5
Jean
LLeon
Narcis
gaspa
seabral
9 posters
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Oko Novske i Sunje natrag u Zagreb, 04.01.2009.
Jedan team u jednom vlaku a drugi u drugom . Snima se u oba pravca. Naravno, ako je to moguće.narcis je napisao/la:thomcro je napisao/la:Mala sugestija: kad se odlučite na ponovni ekšn, stavite obavijest i na zeljeznice i na Vlakove. Sigurno će biti još zainteresiranih. Pala mi je na um još jedna ideja ... križa li se koji od ova dva vlaka sa kojim putničkim koji ide u suprotnom smjeru ?
Šta imaš na pameti, reci, reci, reci........
Gost- Gost
Jako, jako dobra ideja , ali, ali, ali Seabral je već opisao tu dionicu, a postoji još jedna mogućnost kružnog putovanja npr. Zagreb-Zabok-Varaždin-Ludbreg-Koprivnica-Zagreb. :angel:
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
A može se razraditi i krug Zagreb - Banova Jaruga - Virovitica - Koprivnica - Zagreb, ako neki mazohist ne pronađe mogućnost vožnje velikim krugom koji uključuje i Varaždin i Viroviticu.
Registration date : 14.05.2008
Hvala svima na lijepim pohvalama. Nažalost, fotkanje u vožnji na -10 Celzija pri otvorenom prozoru je donijelo i očekivane posljedice, pa sad čekam da mi se grlo i sinusi vrate u normalu.
Inače, vrlo interesantna ideja.
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=8034
Mislim da ću uskoro svoje ljetošnje putopise repostati i na ovaj forum.
Ovo mi je bilo prvo veće putovanje s novim Olijem koji ide na nestandardne LI baterije, pa nažalost nisam znao koliko baterije mogu izdržati. Empirijskim putem sam doznao da mogu izdržati samo cca 160 fotki ...LLeon je napisao/la: Što se tiče baterija, nosim punjive Duracellke od 2650mAh i preporučam ih svima čiji fotoaparati podržavaju klasične AA baterije.
Ne vjerujem u to .... zgrade su teško oštećene. Možda se kolodvori vrate u prvobitnu funkciju s nekim drugim staničnim objektima. Iako su ti razrušeni kolodvori trenutno nezaposjednuti, vidi se da je KM provučena iznad svih kolosijeka, a ne samo iznad onih prolaznih.narcis je napisao/la:Da li će se ikada kolodvori na pruzi Novska-Sunja vratiti u prvobitno stanje?
Križanje je moguće jedino u Hrvatskoj Dubici, jer je to jedini zaposjednuti kolodvor između Novske i Sunje. Ali ako uzmemo u obzir to da ta pruga ima samo nekoliko polazaka dnevno, mislim da takvih križanja nema i da se se ista garnitura polazi natrag tek nakon što dođe do Novske.thomcro je napisao/la:križa li se koji od ova dva vlaka sa kojim putničkim koji ide u suprotnom smjeru ?
Inače, vrlo interesantna ideja.
Nešto slično sam napravio ljetosnarcis je napisao/la:Jako, jako dobra ideja , ali, ali, ali Seabral je već opisao tu dionicu, a postoji još jedna mogućnost kružnog putovanja npr. Zagreb-Zabok-Varaždin-Ludbreg-Koprivnica-Zagreb. :angel:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=8034
Mislim da ću uskoro svoje ljetošnje putopise repostati i na ovaj forum.
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Mislim da se ovdje moram ispraviti. Koliko sam mogao vidjeti prema starijim voznim redovima, ovo stajalište ne da je obnovljeno, nego je potpuno novo.seabral je napisao/la:
Stajalište Cerovljani. Izgleda potpuno obnovljeno, a peron je produžen na 160 m
https://2img.net/h/i174.photobucket.com/albums/w120/seabral/novska-sunja/P1040412res.jpg
https://2img.net/h/i174.photobucket.com/albums/w120/seabral/novska-sunja/P1040413res.jpg
https://2img.net/h/i174.photobucket.com/albums/w120/seabral/novska-sunja/P1040414res.jpg
Svaka čast, prijatelju :mig: Lijepo si to obavio...
Ne znam zašto, ali moje uspomene na zimska putovanja vlakom su uvijek bile vesele s cijelom hrpom zarumenjenih ljudi u punim vagonima, al' ovo sad mi je malo depra (o razrušenim kolodvorima ne bih sad)
Nego, čime hraniš tog Tvog crveka da Te tako lijepo naganja putovati???
Ne znam zašto, ali moje uspomene na zimska putovanja vlakom su uvijek bile vesele s cijelom hrpom zarumenjenih ljudi u punim vagonima, al' ovo sad mi je malo depra (o razrušenim kolodvorima ne bih sad)
Nego, čime hraniš tog Tvog crveka da Te tako lijepo naganja putovati???
Pfaff- Administrator
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
Ne znam točno ... to je valjda nekakva prirodna genetska greškaPfaff je napisao/la:Nego, čime hraniš tog Tvog crveka da Te tako lijepo naganja putovati???
Ako pratiš moje putopise onda si vjerovatno primjetio da sam i ja u početku imao problema upravo sa Oly-evom baterijom jer je isto nestandardna. Kao prvo teškom mukom sa se "rješio" zoomiranja, sveo ga na što je moguće manje korištenje, ne držim stalno upaljen aparat, i to je jako teško odlučiti jer svako malo nešto vidiš što bi snimio a aparat je ugašen ... rješenje je kupovina još jedne baterije. Istina, te baterije malo više koštaju nego "obične" . Ja sam zamjensku (nije original Olympus!) platio 260 kuna ali sad idem bez brige u ekšne. Povremeno mi se zna desiti da odem i sa jednom totalno praznom a ona koja je u aparatu samo što ne "izdahne" . Rekal sam da ću kupiti i treću koja će biti rezerva od rezerve . Ali u svakom slušaju investicija u drugu bateriju je dobra stvar. U ovaj zadnji ekšn sam išal sa obje napunjene, napravil 340 što fotki što filmića a baterija još drži. Ali što manje zoomiranja i aparat gasiti povremeno.seabral je napisao/la:... Ovo mi je bilo prvo veće putovanje s novim Olijem koji ide na nestandardne LI baterije, pa nažalost nisam znao koliko baterije mogu izdržati. Empirijskim putem sam doznao da mogu izdržati samo cca 160 fotki ...
Gost- Gost
Hvala ti na savjetu ... nema mi druge, to je samo još više učvrstilo moju namjeru da si što prije nabavim rezervnu bateriju.thomcro je napisao/la:Ali u svakom slušaju investicija u drugu bateriju je dobra stvar.
....i da ih redovito punim, naravno ...
Da da, to svakako, da ti se ne desi k'o meni, odem u ekšn samo sa "pol" jedne i onda počnem razmišljati o kupovini i treće .seabral je napisao/la:...i da ih redovito punim, naravno ...
Gost- Gost
Rezervnu bateriju svakako, bez obzira koliko traje (jer nikad ne traje dovoljno). Moja praksa je - nakon zamjene praznu bateriju puniti prvom prilikom, znači odmah po povratku kući. A ako sam odsutan više od jednog dana, punjač ide samnom.
I, da vas utješim, bez obzira koliko košta (kad je plaćamo gutamo knedle) - isplati se. Ponavljanje pohoda obično je skuplje.
Za ušparati pomažu nam Kinezi. Oni naprave manje-više kopije svih nestandardnih baterija i te su kopije bitno jeftinije, a dobre. Doduše, moja kopija je bila kojih 0,2 mm prevelika i nije stala u kućište aparata pa sam na njoj morao poraditi rašpom sa svih strana - ne izgleda lijepo ali radi.
Promjenom aparata promijenila se i baterija na način da jedan utor dug 3 mm više nije ravan nego kos, što je značilo da se ne mogu koristiti postojećim baterijama. Novu bateriju Kinezi još nisu iskopirali (ili bar kopija nije bila široko rasprostranjena) pa me je ta njihova sporost koštala 500 kn (dakle, Thomcro je još dobro prošao).
I, da vas utješim, bez obzira koliko košta (kad je plaćamo gutamo knedle) - isplati se. Ponavljanje pohoda obično je skuplje.
Za ušparati pomažu nam Kinezi. Oni naprave manje-više kopije svih nestandardnih baterija i te su kopije bitno jeftinije, a dobre. Doduše, moja kopija je bila kojih 0,2 mm prevelika i nije stala u kućište aparata pa sam na njoj morao poraditi rašpom sa svih strana - ne izgleda lijepo ali radi.
Promjenom aparata promijenila se i baterija na način da jedan utor dug 3 mm više nije ravan nego kos, što je značilo da se ne mogu koristiti postojećim baterijama. Novu bateriju Kinezi još nisu iskopirali (ili bar kopija nije bila široko rasprostranjena) pa me je ta njihova sporost koštala 500 kn (dakle, Thomcro je još dobro prošao).
Malo smo otišli u OT, ali nadam se da se to može tolerirati jer su ove informacije svima korisne.
Zanima me još gdje se nabavljaju ti famozni kineski dubleri: u standardnim dućanima s elektronikom tipa "Ve-mil", Tehnomax ili na nekim drugim manje nobl ali zato jeftinijim mjestima ?
Zanima me još gdje se nabavljaju ti famozni kineski dubleri: u standardnim dućanima s elektronikom tipa "Ve-mil", Tehnomax ili na nekim drugim manje nobl ali zato jeftinijim mjestima ?
Ja sam svoju drugu, zamjensku, bateriju našal kod fotografa. Tih plosnatih za Olympuse bilo je jedno vrijeme u "Ve-milu" ali sad ih se jako teško nađe i znatno su skuplje od "kopija". Kako mi je kazao prodavač u "Ve-milu" skoro pa duplo od ovoga što sam ja platio. Oko 400-450 kuna. A vrijeme "trajanja" jednog punjenja je tu negdje. Da, kad budeš kupovao bateriju pripazi na još jedan vrllo važan detalj: original baterije se neće napuniti ako ih ne "isprazniš" do kraja jer imaju nekakav čip u sebi koji to ne dozvoljava. Ova zamjenska koju sam ja kupio toga nema što znači da je i nemoram isprazniti do kraja već je mogu stavit punit bilo kad. Najvažnije je da kad je kupiš da je tad isprazniš do kraja taj prvi put i da je potom puniš oko 12 sati. Bez obzira što ti indikator pokazuje da je odavno napunjena. Meni je to kazala prodavačica a i piše iza na uputstvu.
Gost- Gost
Odlično, hvala ti .... budem se dao u potragu, čim mi se grlo i sinusi opet vrate u prvobitno stanje
Kineze redovno ima recimo Media-Markt u Grazu, dakle dućani s tehničkom robom, na foto odjelu. Predstavništva i ovlaštena specijalizirana prodajna mjesta proizvođača imaju uglavnom originale.
Odličan putopis,baš si me podsjetio na prošlo ljeto,i ja sam prošao tom prugom,od Volinje do ZGB,pa iz ZGB do Siska sa Mađarom. Pa sam čak išao i za Vinkovce sa 745 i vatio se sa 412,imam nešto slika al nikako da ih dignem na forum.
Imao sam tu čast da se vozim u upravljačnici,tako da i nisam puno koristio fotić,bio sam okupiran drugim stvarima. Lovac_na_pruge je bio zadužen za slikanje
Imao sam tu čast da se vozim u upravljačnici,tako da i nisam puno koristio fotić,bio sam okupiran drugim stvarima. Lovac_na_pruge je bio zadužen za slikanje
ELA- Broj postova : 148
Registration date : 21.10.2008
Gdje se tačno nalazi ovaj bunker :qtrippy:
Naš uvaženi kolega sa foruma željeznice.net Freightrail je izdao knjigu o ovakvim bunkerima kojih ima mnogo kod nas u BiH,pošto su oni bili predmet njegovog istraživanja. Jako ih mnogo ima na starim trasama uskotračnih pruga,a ima ih i uz pruge normalnog kolosijeka na mjestima gdje se trasa približavala uzanoj pruzi.
Po njegovom istraživanju izgrađivani su od 1941-1945.godine za vrijeme njemačko-talijanske okupacije,s ciljem zaštite važnih objekata željezničkih pruga u BiH.Postojali su duž čitave trase pruge,na onim mjestima gdje je bilo neophodno braniti mostove. Ti objekti su jednostavne arhitekture,izrađeni od lokalnog šljunka sa određenom količinom armature.
U Bosni su rađeni sa kvadratnom osnovom,pa me i ovaj podsjeća na to...
ELA- Broj postova : 148
Registration date : 21.10.2008
Gledano iz pravca Novske prema Sunji, bunker se nalazi neposredno iza mosta preko Struga (most se nazire otraga na fotki). Fotka je napravljena u suprotnom smjeru od smjera vožnje.ELA je napisao/la: Gdje se tačno nalazi ovaj bunker :qtrippy:
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Stranica 2 / 2.