Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

"Galeb"

+3
zele
Garage
gorgoroth
7 posters

Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by gorgoroth sri 13 svi 2009 - 15:15

A dok 11 spreman ugostiti brod Very Happy

gorgoroth

Broj postova : 1391
Lokacija : rijeka
Registration date : 18.06.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by Garage sri 13 svi 2009 - 19:32

Ovo je možda trebalo pod Vojne brodove. Galeb uistinu i jest to.
Whatever, Mogu i 12 dokova biti spremni i prazni kada nema tko platiti reparaturu broda.
Zaboga, još će Galeb skončati u Kraljevici, tj. jednoga dana će samo potonuti. Pisalo se još prije kako je devastiran, neodržavan, pušta vodu, smrdi od vlage i gljivica koje su se toliko nataložile da će to teško biti odstraniti.

Što je bilo s vlasnikom, onim Grkom koji ga je mislio obnoviti kao luksuznu jahtu pod imenom Galeb T? Mislim da ga se odrekao.
Šteta, taj brod ima svoju povijesnu ulogu i sigurno mi sudbina ne bi trebala biti ovakva.

Garage

Broj postova : 225
Lokacija : Dubrovnik
Registration date : 26.06.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by gorgoroth sri 13 svi 2009 - 21:23

mislio sam na dok 11 u pozadini koji je uronjen da primi Atharu Very Happy

gorgoroth

Broj postova : 1391
Lokacija : rijeka
Registration date : 18.06.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by Gost sri 13 svi 2009 - 21:37

Imam negdje fotografije od prošle godine kad je dobrano visio na jednu stranu i prijetilo je da doista ode pod vodu. No nekako su uspjeli ispumpati vodu i sad je dosta dobar, barem ne visi. Ali da bi i dalje mogal potonut to svakako. Trebalo je prije tjedan-dva biti održano nekakvo ročište na Trgovačkom sudu gdje se trebala odrediti njegova sudbina ali se opet to prolongiralo. Do kada ... tko to zna!?

Gost
Gost


[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Galeb

Postaj by zele pon 15 oľu 2010 - 17:46

"Galeb" F1050192

zele

Broj postova : 522
Lokacija : rijeka
Registration date : 03.03.2010

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Galeb

Postaj by zele pon 15 oľu 2010 - 17:47

"Galeb" F1050195

zele

Broj postova : 522
Lokacija : rijeka
Registration date : 03.03.2010

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by LLeon pet 11 lip 2010 - 19:35

Iz jučerašnjeg Novog lista

Bivša Titova jahta pokazala se kao rupa bez dna za Grad Rijeku
Za vez »Galeba« 617 tisuća kuna iz proračuna
Škver u Martinšćici početkom ove godine je obavio i dokovanje ovog ruiniranog broda koji još od 2000. godine trune na vezu u »Lencu«
"Galeb" Za-vez--BBgaleba-AB-617-tisuca-k

RIJEKA Samo za troškove operativnog veza bivše Titove jahte »Galeb« u Martinšćici u ovoj godini iz gradskog proračuna Rijeke bit će plaćeno 617 tisuća kuna. Podatak je to koji se može iščitati iz natječaja koji je ovih dana objavljen na službenim stranicama Grada Rijeke. Natječaj je, doduše, samo formalnost koju propisuje zakon o javnoj nabavi, a u pitanju su troškovi veza koje će Grad Rijeka platiti brodogradilištu »Viktor Lenac« za razdoblje od studenog prošle do kraja ove godine.


Sudska dražba

Upravo je ujesen prošle godine, podsjetimo, na sudskoj dražbi Grad Rijeka postao vlasnikom »Galeba«, i to za 150 tisuća dolara. Škver u Martinšćici početkom ove godine obavio je i dokovanje ovog ruiniranog broda koji još od 2000. godine trune na vezu u »Lencu« nakon što je bivši vlasnik, američki Grk John Paul Papanicolau, odustao od preuređenja ovog povijesnog broda, očito zbog financijskih problema. Nakon više godina »potezanja« po sudovima, pravomoćno su okončani sudski postupci za naplatu dugovanja koje od Papanicolaua potražuju, prije svega, »Viktor Lenac«, a potom i jedna riječka agencija i mornari koji su nastojali voditi brigu o brodu. Tako je »Galeb« i dospio na javnu dražbu.


Čeka se preuređenje

Ministarstvo kulture, na inicijativu riječkog Konzervatorskog odjela, 2007. godine ovu je nekadašnju Titovu jahtu stavilo pod status i zaštitu kulturnog dobra RH. Prije dvije godine, Grad Rijeka platio je oko pola milijuna kuna za najnužniju sanaciju »Galeba« čije je nadgrađe i paluba bila u vrlo lošem stanju, pa je prodor oborinskih voda ugrožavao sigurnost broda. Dokovanjem u siječnju ove godine i izmjerom debljine lima trupa stručnjaci »Lenca« utvrdili su da je trup »Galeba« u znatno boljem stanju od palublja i nadgrađa, čak iznenađujuće dobrom.

U Gradu Rijeci čekaju da Ministarstvo kulture, s obzirom na to da se radi o kulturnom dobru RH, odredi uvjete i kriterije pod kojima će se »Galeb« moći preurediti. Tek nakon toga, doznajemo iz ureda gradonačelnika, pristupit će se izradi projekta rekonstrukcije, a time i buduće namjene Titovog »Galeba«.

O. ANTEŠIĆ

150.000 USD za kupovinu
500.000 kn za najnužniju sanaciju
617.000 kn za vez
______________________
Ukupno: 2.000.000 kn za hrpu starog željeza. Evil or Very Mad Ljutko wallbash
(da mi ne bi netko sad počeo spominjat Remu Venuccija, Galebovu matičnu luku, potapanje u Rijeci 1944... i sve ostalo po čemu je Galeb strašno važna karika u riječkoj povijesti)

Umjesto da se izgrade dječji vrtići, autobusni kolodvor, uredi palača šećerane (R. Benčić), gradska knjižnica, muzej moderne i suvremene umjetnosti, obnovi Autotrolejev vozni park, da se zaposlenicima komunalnih društava poveća plaća za 10% umjesto što im se smanjuje za toliko.....
LLeon
LLeon

Broj postova : 2470
Age : 43
Lokacija : R1J3KA
Registration date : 01.03.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by kobler pet 11 lip 2010 - 22:10

Ok, @leon skužili smo. Je dosta?

______________________________________
Vlakom na more (Lupoglav - Rijeka) ... smiling devil
kobler
kobler

Broj postova : 472
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 03.03.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by LLeon sub 12 lip 2010 - 3:07

kobler je napisao/la:Je dosta?

Nije, dokle god se ova hpetina ruzine ne potopi nasred Kvarnera, dokle god ove smrdljive komunjare u Rijeci ne siđu sa vlasti. Ovo ne smijem na glas reć. Valjda ih "Galeb" podsjeća na "zlatni" bivši sistem, na nesvrstane, na ne znam ja što god ne. Dokle god iz mog, tvog, naših džepova ne prestane curit lova za ovu hrpu smeća. Dokle god Rijeka ne dobije ono što sam u prethodnom postu nabrojao i još puno toga više što sam izostavio.
Ako ne znate, ovaj vikend se trebalo u Klani održati natjecanje vozača i automehaničara. Manifestacija koja se održava svake godine. Otkazana je, znate zbog čega? UVA (udruga vozača i automehaničara) nema novca za pokrit troškove natjecanja. Znate koliki su troškovi? Pišljivih 2,40 kn/km za 3 autobusa do Klane i natrag. Do Klane i natrag ima 50 km + kilometraža na poligonu * 3 busa = 200 km= 500kn. + par gajbi pive + par kila mesa + najam poligona nije vrijednost sveukupno 500 €. A para nema ni Obi tj. grad Rijeka. Nema, te stoga reže plaće zaposlenicima svih KD za 10%, ali važno da 2 "milje" za Galeba ima. Dokle god para za Galeba ima, a ja svoje dijete nemam gdje upisat u vrtić- NIJE DOSTA!!!
LLeon
LLeon

Broj postova : 2470
Age : 43
Lokacija : R1J3KA
Registration date : 01.03.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by Phalanx ned 27 oľu 2011 - 9:55

Izgleda da Galeb ponovno uplovljava u riječku luku (lipanj 2011.)...
LINK

______________________________________
"Galeb" 111yw9
Phalanx
Phalanx
Moderator
Moderator

Broj postova : 545
Lokacija : Rijeka / Karlovac
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by Gost pet 13 lip 2014 - 10:11

Muvi dizanja RAMB III iz riječke luke


Gost
Gost


[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by gaspa pet 24 lip 2022 - 11:56

LLeonovo dijete je već poodavno odraslo, s vrtićem ili bez njega, a Galeb i dalje pluta.

Galeb je bio školski brod Jugoslavenske ratne mornarice, izgrađen 1938. godine, rekonstruiran 1951. godine, vrlo luksuzno i moderno uređen, poznat kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita. U konačnici je dospio u vlasništvo Grada Rijeke koji bi ga pretvorio u muzej. Revitalizacija je u tijeku. Zašto sam to tu napisao? Pa, Galeba se sjećaju ona trojica koje spominje Stanley, a, zbog tako brzog proteka godina, mlađi forumopristupnici o njemu znaju malo ili ništa. Kako bi ti mlađi sve na brzinu, zasigurno im se ne da istraživati temu (osim ovdje, negdje na forumu ima još zapisa i slika Galeba), pa sam, eto, tu dao sažetak.

Prošli mjesec Novi list, među ostalim, piše:

Projekt obnove broda “Galeb” stajat će znatno više od onog što se još krajem 2019. godine, kada su započeli fizički radovi, predviđalo. Priznali su to danas i riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar koji su zajedno s gradskim vijećnicima obišli brod u Dalmontovom brodogradilištu u Kraljevici. Doduše, Filipović je kazao da će ukupna svota biti tek “nešto veća od planiranog” dok je Šarar iznos od gotovo 110 milijuna kuna, koliko bi ovaj projekt mogao na kraju koštati, ocijenio kao krajnju, pesimističnu varijantu kod konačnog podvlačenja crte ispod cijelog projekta. Može se iščitati da je od 2019. godine do danas na budući brod-muzej, koji bi trebao naći svoje mjesto negdje na Molo longu, utrošeno 42,6 milijuna kuna. Istovremeno, u proračunu Grada Rijeke za ovu godinu osigurano je ukupno 66,8 milijuna kuna za buduće radove i one koji su već izvedeni, a još nisu fakturirani. Kao što je poznato, obnova “Galeba” jednim se dijelom sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije u sklopu projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”. Od gotovo 59 milijuna kuna bespovratnog EU novca, koliko je zaprimljeno za taj projekt, u kojem je i Palača Šećerane, na brod “Galeb” odnosi se 27,3 milijuna kuna.

Ako je suditi prema navještajima od strane gradskih vijećnika Vedrana Vivide iz Akcije mladih i Roberta Salečića iz Unije Kvarnera, koji su na prošloj sjednici riječkog Gradskog vijeća zatražili da se tri milijuna kuna viška prošlogodišnjih sredstava iz spomeničke rente, preusmjeri na zgradu HNK Ivana pl. Zajca, za pretpostaviti je da bi prijedlog odluke da se ta sredstva transferiraju ipak prema “Galebu” mogao dobiti potrebnu većinu u gradskom parlamentu. Ovaj već poznati argument da bi bilo neodgovorno da se projekt preuređenja “Galeba” u brod-muzej ne privede kraju, ponovio je i gradonačelnik Filipović, koji se nada da će “dobiti potporu u Gradskom vijeću”.
Pročelnik Šarar najavio je i da bi kroz dvadesetak dana trebao biti objavljen natječaj za zakup komercijalnog dijela “Galeba”, koji će obuhvaćati manji dio prostora, oko 1.000 četvornih metara. Predviđen je restoran/bar, ljetno kino te hostelski ili hotelski smještaj, ovisno o planovima budućeg zakupca. Prema onom što smo uspjeli saznati od pročelnika Šarara, radilo bi se o dugoročnom zakupu na 30 godina, a vrlo vjerojatno je da će budući zakupnik na nekoliko godina biti oslobođen plaćanja zakupnine na račun potrebnih ulaganja koje će morati učiniti u svom dijelu s obzirom na to da dobiva “goli” prostor. Na naš upit koliko će iznositi budući troškovi “Galeba”, kada već jednom bude završen, pročelnik Šarar odgovorio je da su grube procjene da bi to moglo iznositi do 100.000 eura godišnje.

Prema sadašnjim najavama, “Galeb” bi u svom novom ruhu i kompletno završen iz Kraljevice prema riječkoj luci trebao biti otegljen koncem ove godine. Bilo je govora i detalja oko razloga zbog kojih su probijeni prvotni rokovi završetka preuređenja “Galeba”. U odnosu na rok koji je bio vezan za studeni 2021. godine, kašnjenje je dobrim dijelom uzrokovala potreba za izmjenom projektno-tehničke dokumentacije tijekom izvođenja radova, a kojom su se ključni sustavi gašenja požara te ventilacije i klimatizacije u tijeku izvođenja radova na brodu usklađivali s Hrvatskim registrom brodova i Ministarstvom kulture. Poznato je da je projekt rekonstrukcije “Galeba” povjeren tvrtki Marine and Energy Solutions koja je, pak, dio DIV grupe Tomislava Debeljaka. Prema dostavljenim podacima, od 2017. godine na izradu projektne dokumentacije utrošeno je 1,85 milijuna kuna, a za usluge nadzora 2,4 milijuna kuna. Značajan utjecaj, kako se ispostavilo, imalo je i to što se (ipak) morala nabaviti nova tikovina šetne palube broda, a ne kao što se zamišljalo da će se samo obnoviti i iskoristiti postojeća. Sami zahvati na obnovi “Galeba” podijeljeni su u dvije grupe. Prvi se odnose na brodograđevne zahvate na rekonstrukciji broda, koji su ugovoreni s kraljevičkim Dalmontom koji su obuhvaćali 29 skupina različitih radova. Dosad je u tom dijelu utrošeno 40,2 milijuna kuna odnosno oko 65 posto od primarno ugovorene investicije. Za restauratorski dio radova na uređenju interijera “Galeba” ugovor je potpisan početkom prošle godine sa zajednicom ponuditelja, tvrtki Primat RD i Černelić. Ugovorena vrijednost radova je 6,1 milijun kuna. Završetak restauriranja predviđen je koncem lipnja, a dosad je s tog osnova fakturirano 2,4 milijuna kuna. Sve cijene izražene su s PDV-om. S Dalmontom je, podsjetimo, osnovni ugovor potpisan u iznosu od 58,5 milijuna kuna, a u međuvremenu su potpisana i tri dodatka tom ugovoru, ukupno vrijednih tri milijuna kuna.[/i]

A evo i aktualne slike ruzinavog broda. Titov brod u Titovom brodogradilištu Kraljevica. Logično.

"Galeb" Galeb-brodogradili-te-Kraljevica

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3066
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

borna likes this post

[Vrh] Go down

"Galeb" Empty Re: "Galeb"

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.