Jutro u Savskom gaju u Zagrebu
+2
seabral
sali
6 posters
Stranica 1 / 1.
Jutro u Savskom gaju u Zagrebu
Ovaj putopis je nastao na preporuku,primjedbu jednog uvaženog i cijenjenog meni dragog člana.Što mogu starije uvijek treba poslušati.Bar su moju generaciju tako učili godinam.Pa da pokušam :
Jutro 21.06.2009 u Savskom gaju u Zagrebu
ŽCPR Savski gaj Xlll Zagreb
Polubranicima + zvučni signalom osigurava se siguran prijelaza cestovnih vozila preko brze pruge Zagreb-Karlovac i pruge Ranžirni kolodvor Zagreb,Sisak-Karlovac
Pruga Zagreb-Karlovac pogled u smjeru Karlovca
Obično kad ga očekuješ sprijeda iznenada naleti straga, opreza nikad dosta.
Pogled na prugu Ranžirni kolodvor Zagreb,Sisak-Karlovac u smjeru Karlovca
Još malo impresija,detalja infrastrukture sa željezničke pruge Zg - Ka u Savskom gaju
Ovaj zahvat je bilo potrebno izvesti budući građani upravo na ovom mjestu prelaze prugu što za posljedicu ima osipanja tucanika niz nasip.Ovakvim ilegalnim prijelazom građani dovode svoj život u veliku opasnost.
...siguran prolaz je samo 50 metara niže.
Nadvožnjaci iznad Avenije Dubrovnik.Prvim prolazi pruga Zagreb - RK Zagreb,Sisak, drugim pruga Zagreb - Karlovac....
Srdačan pozdrav !
Jutro 21.06.2009 u Savskom gaju u Zagrebu
ŽCPR Savski gaj Xlll Zagreb
Polubranicima + zvučni signalom osigurava se siguran prijelaza cestovnih vozila preko brze pruge Zagreb-Karlovac i pruge Ranžirni kolodvor Zagreb,Sisak-Karlovac
Pruga Zagreb-Karlovac pogled u smjeru Karlovca
Obično kad ga očekuješ sprijeda iznenada naleti straga, opreza nikad dosta.
Pogled na prugu Ranžirni kolodvor Zagreb,Sisak-Karlovac u smjeru Karlovca
Još malo impresija,detalja infrastrukture sa željezničke pruge Zg - Ka u Savskom gaju
Ovaj zahvat je bilo potrebno izvesti budući građani upravo na ovom mjestu prelaze prugu što za posljedicu ima osipanja tucanika niz nasip.Ovakvim ilegalnim prijelazom građani dovode svoj život u veliku opasnost.
...siguran prolaz je samo 50 metara niže.
Nadvožnjaci iznad Avenije Dubrovnik.Prvim prolazi pruga Zagreb - RK Zagreb,Sisak, drugim pruga Zagreb - Karlovac....
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Re:Jutro u Savskom gaju u Zagrebu
31.07.2009.god. ponovo sam posjetio ŽCP - Savski gaj XIII.Ovaj put moj posjet ŽCP nije bio u jutarnjim već u poslijepodnevnim satima.Slikao sam malo promet,malo željezničku infrastrukturu.
Jedan lik me je upitao kaj tako hopšem po ŽCP,a ja sam mu odgovorio da sam prošli put na ovom ŽCP izgubio dvije kune u komadu i da ih sad tražim,pa ako ih je možda slučajno vidio da bi mi puno pomogao.
Neznam zašto,ali lik me je nekak čudno pogledal,ali i brzo nastavio svojim putem.
Pogled u smjeru Zagreb GK
Na čelu ASEA 1 141 011 juri u smjeru Karlovca
Netko se približava
ASEA 1 141 207 na putu za Zagreb GK
.. i projuri pored mene ...
.....evo i razloga zašto....
Pogled u smjeru Zagreb RK ..V.Gorica...Sisak ....
Polubranici spušteni,uključeni svjetlosni signali .....netko stoji...
Polagana vožnja
ASEA 1 141 215 na početku svog bruta
Evo što je u sastavu bruta....
Sretan put !
Srdačan pozdrav !
Jedan lik me je upitao kaj tako hopšem po ŽCP,a ja sam mu odgovorio da sam prošli put na ovom ŽCP izgubio dvije kune u komadu i da ih sad tražim,pa ako ih je možda slučajno vidio da bi mi puno pomogao.
Neznam zašto,ali lik me je nekak čudno pogledal,ali i brzo nastavio svojim putem.
Pogled u smjeru Zagreb GK
Na čelu ASEA 1 141 011 juri u smjeru Karlovca
Netko se približava
ASEA 1 141 207 na putu za Zagreb GK
.. i projuri pored mene ...
.....evo i razloga zašto....
Pogled u smjeru Zagreb RK ..V.Gorica...Sisak ....
Polubranici spušteni,uključeni svjetlosni signali .....netko stoji...
Polagana vožnja
ASEA 1 141 215 na početku svog bruta
Evo što je u sastavu bruta....
Sretan put !
Srdačan pozdrav !
Re: Jutro u Savskom gaju u Zagrebu
Bolje i to nego da si mu rekao stvarnu istinu šta tamo radiš ...sali je napisao/la:Neznam zašto,ali lik me je nekak čudno pogledal,ali i brzo nastavio svojim putem.
Odlična šetnja i fotke ... hvala ti, sali
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Odlično!
Tvoje postove uvijek rado čitam, ugodno su iznenađenje pogotovo u ove sparne dane.
Tvoje postove uvijek rado čitam, ugodno su iznenađenje pogotovo u ove sparne dane.
Registration date : 14.06.2008
portos je napisao/la:Odlično!
Hvala ...hvala .... hvala ......
Evo pitanja za Tebe i seabral-a .
Čije postove ja uvijek rado čitam ? Imaš pravo tri puta pogađati s time da Ti se prvi odgovor ne prizna
Srdačan pozdrav !
Hm, ne znam, teško pitanje ....sali je napisao/la:Evo pitanja za Tebe i seabral-a .
Ali možda ti znaš tko me svaki put oduševi odabirom sjajnih "vlakova u pjesmama" ?
U petak 07.08.2009.god.ponovo me put odveo u Savski Gaj,ali ovaj put moja namjera nije otići do ŽCP Savski gaj XIII.Odlučio sam se za posijet jednom željezničkom veteranu odnosno sedamdesetgodišnjaku.
Pa krenimo ........
U Savski Gaj sam stigao putničkom klasom .......joj ne zapravo sa ZET -ovim autobusom linija br.109 Dugave-Črnomerec
Pogled na nadvožnjak kojim prolazi pruga M202 iz smjera Zagreb GK (lijevo) -ŽCP Savski gaj XIII...Karlovac....(desno)
Da bi ostvario namjeru krenuo sam ovaj put lijevo...Od izvora vode dva željezna putića, pruge M202 i M104,u daljini vidim svog domaćina-sedamdesetgodišnjaka kojem sam se uputio.
Ovo je ustvari točka odvajanja ove dvije pruga da bi se ponovo nakon mnogo kilometara pronašle i spoile pred Kninom
Ovo su ustvari željeznički pravaci : "Vlakom prema jugu"Lijevo Lička varijanta,desno Bosanska kojom putnik namjernik danas ne može do juga i mora.Što bi samo Bišćani dali da kroz njihov grad ponovo prođe "Marjan exspress",ali izgleda da je svakim danom sve manje onih koji se s nostalgijom sječaju,a mlađi neznaju zašto bi se trebali sječati.....
Sjeverni pogledi...
i baliza.....
Južni - pogled niz pruga M202
Južni pogled niz prug M104
Ovaj uređaj je usko vezan za sigurnost prelaza vozila na ŽCP Savski gaj XIII
Zbog svoje uloge i važnosti zaslužuje i jedan krupni plan.
Prvo što je naišlo bio je ovaj Mađar 6 111 019 vlak 5114 na relaciji Sisak (Cap.) - Zagreb GK
...... i već je na mostu.....
Njegovim tragom hita i manevarka 2 132 312 u smjeru Zagreba GK
Sad i prugom M202 netko hita prema svome krajnom odredištu iz voznog reda
to je vlak br.4001 iz pravca Rijeke na čijem je čelu močna ASEA 1 141 305.Pozdrav majstoru !
Ode i on ....točno po voznom redu....
Tehnička simbioza signala i balize
Prilazi mi i Mađar 6 111 nažalost xxx vlak br.5117 na relaciji Zagreb GK - Sisak (Cap.)
Ni u odlazu nisam uspio saznati broj.Neka nema veze samo ti nastavi nesmetano dalje.Želim ti sretan put !
Još se nisam ni snašao ,kad evo i njega.Vlak 4162 i ASEA 1 141 102 na relaciji Zagreb GK - Ogulin.Majstor je toliko davao zvučne višetonske signale,iz kojih sam mogao veoma lako iščitati .Bježi odatle..koji krele. Što radiš ovdje ?
Ipak sam mahnuo Majstoru zaželivši mu :Sretan put !
.....i dok sam se ja okrenuo i namjestio vlak je uhvatio zavidnu brzinu.Kao da mi kaže : "Možeš mi staviti soli na rep"
Ni on nije izbjegao likovnoj kulturi urbanih umjetnika
Upravo mi prilazi ASEA 1 141 310 na čelu teretnog vlaka iz smjera Zagreb RK
Brzina je zavidna
Naglo zavedeno kočenje.Podigao se oblak prašine.Na mostu je ograničenje brzine! Koliko,koliko ?
Nastavlja se ......
Srdačan pozdrav !
Pa krenimo ........
U Savski Gaj sam stigao putničkom klasom .......joj ne zapravo sa ZET -ovim autobusom linija br.109 Dugave-Črnomerec
Pogled na nadvožnjak kojim prolazi pruga M202 iz smjera Zagreb GK (lijevo) -ŽCP Savski gaj XIII...Karlovac....(desno)
Da bi ostvario namjeru krenuo sam ovaj put lijevo...Od izvora vode dva željezna putića, pruge M202 i M104,u daljini vidim svog domaćina-sedamdesetgodišnjaka kojem sam se uputio.
Ovo je ustvari točka odvajanja ove dvije pruga da bi se ponovo nakon mnogo kilometara pronašle i spoile pred Kninom
Ovo su ustvari željeznički pravaci : "Vlakom prema jugu"Lijevo Lička varijanta,desno Bosanska kojom putnik namjernik danas ne može do juga i mora.Što bi samo Bišćani dali da kroz njihov grad ponovo prođe "Marjan exspress",ali izgleda da je svakim danom sve manje onih koji se s nostalgijom sječaju,a mlađi neznaju zašto bi se trebali sječati.....
Sjeverni pogledi...
i baliza.....
Južni - pogled niz pruga M202
Južni pogled niz prug M104
Ovaj uređaj je usko vezan za sigurnost prelaza vozila na ŽCP Savski gaj XIII
Zbog svoje uloge i važnosti zaslužuje i jedan krupni plan.
Prvo što je naišlo bio je ovaj Mađar 6 111 019 vlak 5114 na relaciji Sisak (Cap.) - Zagreb GK
...... i već je na mostu.....
Njegovim tragom hita i manevarka 2 132 312 u smjeru Zagreba GK
Sad i prugom M202 netko hita prema svome krajnom odredištu iz voznog reda
to je vlak br.4001 iz pravca Rijeke na čijem je čelu močna ASEA 1 141 305.Pozdrav majstoru !
Ode i on ....točno po voznom redu....
Tehnička simbioza signala i balize
Prilazi mi i Mađar 6 111 nažalost xxx vlak br.5117 na relaciji Zagreb GK - Sisak (Cap.)
Ni u odlazu nisam uspio saznati broj.Neka nema veze samo ti nastavi nesmetano dalje.Želim ti sretan put !
Još se nisam ni snašao ,kad evo i njega.Vlak 4162 i ASEA 1 141 102 na relaciji Zagreb GK - Ogulin.Majstor je toliko davao zvučne višetonske signale,iz kojih sam mogao veoma lako iščitati .Bježi odatle..koji krele. Što radiš ovdje ?
Ipak sam mahnuo Majstoru zaželivši mu :Sretan put !
.....i dok sam se ja okrenuo i namjestio vlak je uhvatio zavidnu brzinu.Kao da mi kaže : "Možeš mi staviti soli na rep"
Ni on nije izbjegao likovnoj kulturi urbanih umjetnika
Upravo mi prilazi ASEA 1 141 310 na čelu teretnog vlaka iz smjera Zagreb RK
Brzina je zavidna
Naglo zavedeno kočenje.Podigao se oblak prašine.Na mostu je ograničenje brzine! Koliko,koliko ?
Nastavlja se ......
Srdačan pozdrav !
Evo i nastavka.......
Konačno i On . Taj željeznički veteran sa svojih 70 godina.Da,njemu sam se uputio u posjetu .... i evo me sada sasvim blizu ....
Željeznički zeleni most,a obale su dvije.
Obale dvije ko pruge dvije i to M104 i M202.
Desna je lijevoj tako blizu,a tako daleko,
spojiti njih, most mora,kao što spaja ljude
da desna pruga,lijevoj što blisija bude.
Željeznički most SAVA ( popularno nazvan zeleni most)
Željeznički most Sava Zagreb pravac jug izgrađen je 1862 god. u blizini današanjeg pješačkog mosta na kraju Savske ceste s rešetkastom rasponskom konstrukcijom, a 1939. god,prema projektu ing. Jure Erege izgrađen je novi most koji je i danas u upotrebi.
Zeleni most dugačak je 306 m, a lukovi, koji su dio njegove prepoznatljivosti, visoki su 18 metara.
Zadnja obnova mosta obavljena je ako me pamćenje služi,1999 godine.Radove je tada izvodila firma »Antikor d.o.o.« kao izvođač radova.Skidana je stara boja te potom nanesena nova boja u dva premaza : temeljan i dodatni- završni sloj. Most je ponovo obojan u prepoznatljivu plavo-zelenu boju što je bila obaveza izvođača radova budući Zeleni most spada u kategoriju spomenika kulture.Njegova vrijednost, a ujedno i posebnost je u tome,što na njemu ništa nije izvedeno varenjem.
Za vrijeme radova, željeznički promet je bio ograničen kao i brzina prometovanja vlakova od 20 km/h.
Prepoznatljive vizure !
Prestanak ogrničenja brzine - pravac jug
..malo i pogleda sa strane.... ... dok ne naiđe nešto interesantnije,željezničko pravo ....... Ako ste sve do sada letimično pretrčali,nadam se da ćete bar ovdje malo duže zastati Hvala na pažnji !
..i evo ga željeno stiže u liku ASEA-e 1 141 011 koja vuče vlak 4107 na relaciji Karlovac - Zagreb GK
Danas je na mostu ponovo ograničena brzina vožnje od 20 km/h .Što je razlog tome neznam?
Nadam se da nije zbog stvaranja prevelike buke pa da se željeznički promet ponovo nastoji izbaciti iz Metropole Izgleda da se mnogi nadaju i s nestrpljenjem očekuju upravo to..Navodno se ovih dana potpisuje nekakva peticija za ukidanjem željezničkog prometa u Hrvatskoj.Neće moći .......
Kako je most lijep kad ga slikaš u smjeru sunca ........nema grafita ......nema....
Nažalost danas je most prošaran i pošaran.Mnogi kažu umjetničkim djelima današnjice tj.“urbanom kulturom” Što sve na željeznici nije dotakla njihova ruka ?
Od muke u mislima se pitam :“By the way, what’s the name of the river?” Naravno da znam,a Vi ?
Što će reči “Koja rijeka teće ispod savskog mosta ?”.....lupetam samo da negledam i ne komentiram grafite......
Opraštam se od slavljenika,70-godišnjaka "Zelenog mosta" uz ono prigodno "Doviđenja uskoro!"
Srdačan pozdrav !
Konačno i On . Taj željeznički veteran sa svojih 70 godina.Da,njemu sam se uputio u posjetu .... i evo me sada sasvim blizu ....
Željeznički zeleni most,a obale su dvije.
Obale dvije ko pruge dvije i to M104 i M202.
Desna je lijevoj tako blizu,a tako daleko,
spojiti njih, most mora,kao što spaja ljude
da desna pruga,lijevoj što blisija bude.
Željeznički most SAVA ( popularno nazvan zeleni most)
Željeznički most Sava Zagreb pravac jug izgrađen je 1862 god. u blizini današanjeg pješačkog mosta na kraju Savske ceste s rešetkastom rasponskom konstrukcijom, a 1939. god,prema projektu ing. Jure Erege izgrađen je novi most koji je i danas u upotrebi.
Zeleni most dugačak je 306 m, a lukovi, koji su dio njegove prepoznatljivosti, visoki su 18 metara.
Zadnja obnova mosta obavljena je ako me pamćenje služi,1999 godine.Radove je tada izvodila firma »Antikor d.o.o.« kao izvođač radova.Skidana je stara boja te potom nanesena nova boja u dva premaza : temeljan i dodatni- završni sloj. Most je ponovo obojan u prepoznatljivu plavo-zelenu boju što je bila obaveza izvođača radova budući Zeleni most spada u kategoriju spomenika kulture.Njegova vrijednost, a ujedno i posebnost je u tome,što na njemu ništa nije izvedeno varenjem.
Za vrijeme radova, željeznički promet je bio ograničen kao i brzina prometovanja vlakova od 20 km/h.
Prepoznatljive vizure !
Prestanak ogrničenja brzine - pravac jug
..malo i pogleda sa strane.... ... dok ne naiđe nešto interesantnije,željezničko pravo ....... Ako ste sve do sada letimično pretrčali,nadam se da ćete bar ovdje malo duže zastati Hvala na pažnji !
..i evo ga željeno stiže u liku ASEA-e 1 141 011 koja vuče vlak 4107 na relaciji Karlovac - Zagreb GK
Danas je na mostu ponovo ograničena brzina vožnje od 20 km/h .Što je razlog tome neznam?
Nadam se da nije zbog stvaranja prevelike buke pa da se željeznički promet ponovo nastoji izbaciti iz Metropole Izgleda da se mnogi nadaju i s nestrpljenjem očekuju upravo to..Navodno se ovih dana potpisuje nekakva peticija za ukidanjem željezničkog prometa u Hrvatskoj.Neće moći .......
Kako je most lijep kad ga slikaš u smjeru sunca ........nema grafita ......nema....
Nažalost danas je most prošaran i pošaran.Mnogi kažu umjetničkim djelima današnjice tj.“urbanom kulturom” Što sve na željeznici nije dotakla njihova ruka ?
Od muke u mislima se pitam :“By the way, what’s the name of the river?” Naravno da znam,a Vi ?
Što će reči “Koja rijeka teće ispod savskog mosta ?”.....lupetam samo da negledam i ne komentiram grafite......
Opraštam se od slavljenika,70-godišnjaka "Zelenog mosta" uz ono prigodno "Doviđenja uskoro!"
Srdačan pozdrav !
Zeleni most je simbol Zagreba a ti, sali, postaješ simbol za odlične pješačke ture i sjajne opise. Hvala ti za još jedan lijepi putopis !!!
:lol!:
:lol!:
https://2img.net/h/i304.photobucket.com/albums/nn185/pinuspinea/Picture211-1.jpg
Zanimljiv način spoja tračnica pred mostom, u dnu slike!
Zanimljiv način spoja tračnica pred mostom, u dnu slike!
Još jedna sjajna pješačka tura, odlična reportaža i puno zanimljivih podataka. Hvala, Sali!
Registration date : 04.09.2008
Supet fotke sali!!
Kako izdržiš toliko po ovom suncu i vrućini? :wave:
Kako izdržiš toliko po ovom suncu i vrućini? :wave:
nenek- Broj postova : 216
Registration date : 22.03.2008
Zagreb ; 08.06.2010.
Zeleni luk preko Save - Ponovo u posjetu vremešnom starcu
Jednom prigodom su me pital :"Koji ti je zagrebački prekosavski most najljepši ? "
Normalno da sam odgovorio „ Zeleni most „ tj. Željeznički most Sava ...tražili su i pojašnjenje mog izbora.Kakvo pojašnjenje ljudi moji pa to je stvarnost –činjenica –jedina istina.Zar nevidite da ovaj most nije samo građevinski objekt koji suhoparno povezuje točke A i B odnosno dvije obale.To je most sa dušom i karakterom trodimenzionalne pojave i sa svojom prepoznatljivom bojom.Njegov zeleni luk je prepoznatljiv i vidljiv sa mnogih točaka grada.
Nažalost tu vidljivost i prepoznatljivost zelenog luka poznaju već mnogi ... ponajviše razni novovalni "oglašivači" koji po njemu farbaju svoje reklame metar visokim slovima tako da budu vidljive sa Jadranskog mosta (neću ih imenovati ovdje da im ne dodam još više medijske pozornosti).
Most je doslovce išaran i pošaran sa svih strana raznim grafiterskim primitivnim sličicama i simbolima za koje na ovom Forumu nema mjesta.Zato sam odabrao fotografije koje će potvrditi gore napisano,a ujedni i samom sebi bio stroga cenzura......
Prilaz "Mostu" iz smjera Zagreb Gl.kolodvor.Desnim kolosijekom bi u Rijeku,a lijevim u Sisak.
Pogled i u obrnutom smjeru .... željezni putevi vode ka Glavnom i Zapadnom kolodvoru
Pogled na ove čarobne lukove sve povezano zakovicama odnosno zakivanjem.
Malo zanimljivih detalja
Srdačan pozdrav !
Zeleni luk preko Save - Ponovo u posjetu vremešnom starcu
Jednom prigodom su me pital :"Koji ti je zagrebački prekosavski most najljepši ? "
Normalno da sam odgovorio „ Zeleni most „ tj. Željeznički most Sava ...tražili su i pojašnjenje mog izbora.Kakvo pojašnjenje ljudi moji pa to je stvarnost –činjenica –jedina istina.Zar nevidite da ovaj most nije samo građevinski objekt koji suhoparno povezuje točke A i B odnosno dvije obale.To je most sa dušom i karakterom trodimenzionalne pojave i sa svojom prepoznatljivom bojom.Njegov zeleni luk je prepoznatljiv i vidljiv sa mnogih točaka grada.
Nažalost tu vidljivost i prepoznatljivost zelenog luka poznaju već mnogi ... ponajviše razni novovalni "oglašivači" koji po njemu farbaju svoje reklame metar visokim slovima tako da budu vidljive sa Jadranskog mosta (neću ih imenovati ovdje da im ne dodam još više medijske pozornosti).
Most je doslovce išaran i pošaran sa svih strana raznim grafiterskim primitivnim sličicama i simbolima za koje na ovom Forumu nema mjesta.Zato sam odabrao fotografije koje će potvrditi gore napisano,a ujedni i samom sebi bio stroga cenzura......
Prilaz "Mostu" iz smjera Zagreb Gl.kolodvor.Desnim kolosijekom bi u Rijeku,a lijevim u Sisak.
Pogled i u obrnutom smjeru .... željezni putevi vode ka Glavnom i Zapadnom kolodvoru
Pogled na ove čarobne lukove sve povezano zakovicama odnosno zakivanjem.
Malo zanimljivih detalja
Srdačan pozdrav !
Zeleni luk preko Save
Držač ili nosač kabela
Ovdje su držači malo popustili,a kad oni popuste to izglada ovako....
Možda već znate povijest tog mosta iz mog ili inih postova na Forumu ili Forumima.Ovdje bi samo spomenuo da je prvi željeznički most (i prvi most preko Save u Zagrebu uopće!) na ovom mjestu sagrađen 1862. godine,a godine 1939. taj stari most je premješten na lokaciju istočno od sadašnjeg Mosta mladosti i tamo je dočekao starost pod imenom "Crveni most" i 1990-tih ga je od tamo odvukla Sava za visokog vodostaja.
Na ovoj lokaciji je sagrađen novi most koji stoji sve do dana današnjeg.( ostaci temelja tog starog mosta vide se i danas, tik pored sadašnjeg mosta sa njegove zapadne strane )
Kako je to izgledalo nakon 1862.god.
Vratimo se mi u surovu stvarnost današnjice
A možda i najzanimljivija stvar na čitavome mostu (i ona koja je najmanje vidljiva običnom promatraču!) su dvije metalne ploče koje se nalaze na samome mostu, kod ulaska na most sa južne strane: na njima se nalaze svi mogući podaci o samome mostu: proizvođači, nosivost, materijal od kojeg je izrađen ...
Grafiterski kulturocid - grafiterski mobing ...prvenstveno namjenjen nama zaljubljenicima u željeznicu....a nemožemo ništa korisno poduzeti ......
Nakon višesatnog zadržavanja na mostu krenuo sam put sjevera točnije prema prvom dostupnom nadvožnjaku iznad Savske ceste
Srdačan pozdrav !
Držač ili nosač kabela
Ovdje su držači malo popustili,a kad oni popuste to izglada ovako....
Možda već znate povijest tog mosta iz mog ili inih postova na Forumu ili Forumima.Ovdje bi samo spomenuo da je prvi željeznički most (i prvi most preko Save u Zagrebu uopće!) na ovom mjestu sagrađen 1862. godine,a godine 1939. taj stari most je premješten na lokaciju istočno od sadašnjeg Mosta mladosti i tamo je dočekao starost pod imenom "Crveni most" i 1990-tih ga je od tamo odvukla Sava za visokog vodostaja.
Na ovoj lokaciji je sagrađen novi most koji stoji sve do dana današnjeg.( ostaci temelja tog starog mosta vide se i danas, tik pored sadašnjeg mosta sa njegove zapadne strane )
Kako je to izgledalo nakon 1862.god.
Vratimo se mi u surovu stvarnost današnjice
A možda i najzanimljivija stvar na čitavome mostu (i ona koja je najmanje vidljiva običnom promatraču!) su dvije metalne ploče koje se nalaze na samome mostu, kod ulaska na most sa južne strane: na njima se nalaze svi mogući podaci o samome mostu: proizvođači, nosivost, materijal od kojeg je izrađen ...
Grafiterski kulturocid - grafiterski mobing ...prvenstveno namjenjen nama zaljubljenicima u željeznicu....a nemožemo ništa korisno poduzeti ......
Nakon višesatnog zadržavanja na mostu krenuo sam put sjevera točnije prema prvom dostupnom nadvožnjaku iznad Savske ceste
Srdačan pozdrav !
Jako zanimljivo !
Što se tiče ploča sa podacima, dobro je dok su još zašarafljene. Loše će bit kad ih netko odluči "spasiti" od propasti .
Što se tiče ploča sa podacima, dobro je dok su još zašarafljene. Loše će bit kad ih netko odluči "spasiti" od propasti .
Gost- Gost
Zeleni luk preko Save
Evo me iznad Savske.....
Posljednji pozdrav s nadvožnjaka,
pjesnik ga piše,skitnica šalje,
drugi su,davno,sišli s vlaka,
a ja se,hrabro,vozim dalje. (Drago Britvić)
Odbačene rukavice.... nadam se samo da nisu pripadale nekom kvazi grefiteru
Poneki pogled na promet u Savskoj
Stigao je poziv za akciju - Sretno !
Školski autobus AK iz Karlovca
Iznd ove tramvajske stanice pokušat ću pronači puteljak za spustiti se sa željezničkog nasipa što je uvijek teško a ponekad i bolno
Sa tramvajem 14 broj krećem u smjeru Novog Zagreba uz obečanje "Mostu " - Vidimo se uskoro !
Srdačan pozdrav !
Evo me iznad Savske.....
Posljednji pozdrav s nadvožnjaka,
pjesnik ga piše,skitnica šalje,
drugi su,davno,sišli s vlaka,
a ja se,hrabro,vozim dalje. (Drago Britvić)
Odbačene rukavice.... nadam se samo da nisu pripadale nekom kvazi grefiteru
Poneki pogled na promet u Savskoj
Stigao je poziv za akciju - Sretno !
Školski autobus AK iz Karlovca
Iznd ove tramvajske stanice pokušat ću pronači puteljak za spustiti se sa željezničkog nasipa što je uvijek teško a ponekad i bolno
Sa tramvajem 14 broj krećem u smjeru Novog Zagreba uz obečanje "Mostu " - Vidimo se uskoro !
Srdačan pozdrav !
Zadnja promjena: sali; ned 13 lip 2010 - 0:59; ukupno mijenjano 1 put.
tomo je napisao/la:Jako zanimljivo !
tomo......
Hvala ! Super je tvoja opaska "spasiti" od propasti
....mogli bi i dalje od zaborava ,skrbi za tehnološku prošlost....
Srdačan pozdrav !
Imam ti jedan savjet: vrati se nazad na most ali ovj put uzmi sa sobom šrafciger (ručni il' mehanički [na baterije]) ... i "spasi" te ploče dok se netko drugi tome nije dosjetio . Jer desit će ti se da tamo odeš za par mjeseci i njih više neće bit. Ovako ćeš znat da su kod tebe i spremljene/spašenesali je napisao/la:... "spasiti" od propasti ...
Gost- Gost
Stranica 1 / 1.