Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vozni park - diskusije

4 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Go down

Vozni park - diskusije Empty Vozni park - diskusije

Postaj by gaspa pon 11 sij 2010 - 21:54

Ovo bi trebala biti privremena tema i to trajno. Kako i najteži put počinje prvim korakom, tako sam ga i ja napravio spotaknuvši se i propavši istovremeno, utvrdivši neke propuste i krive podatke. Kad se to desi već na samom početku - nije baš ohrabrujuće. Ali, za pomno istraživanje nedostaje vremena, a nije ni najlakše iz Zagreba soliti pamet o riječkim vozilima. Dakle, potrebna mi je vaša ful suradnja. Dan po dan, tjedan po tjedan, mjesec po mjesec, i možda ćemo dogurati do kakvog-takvog popisa vozila. Možda to i ne bi bilo preteško da meni nije puhnulo kićinu solidnu osnovu pretumbati i razmišljati o dodavanju nekih novih kategorija.

Ovog trenutka postoji vozni park na autobusima i pokušaj voznog parka na vlakovima. Kako će ti podaci lagano postajati besmisleni ne budu li se zanavljali, svakako je nužan kićin pristanak da njegove najsvježije podatke s autobusa pokupim ko s usisačem, a isto tako će on koristiti rezultate istraživanja do kojih sam ja došao (ima tamo u dijelu o najstarijim vozilima ponešto krivog). Zbog toga što je trajna mogućnost uređivanja postova dodijeljena od moderatora naviše, ovakva suradnja za kvalitetno održavanje popisa je neminovna.

O što sam se ja to spotaknuo? Autotrolej na svojoj stranici govori o početku prometa u Rijeci 1931. Ali - zaboravili su na Sušak (o čemu nema ni riječi ?!), na što me upućuje Kobler. Tamo je (na Sušaku) takav promet započeo 1928. (što ja još nisam dodao). I onda treba paziti na vozila jedne i druge strane.

Nedostajat će cijelo razdoblje od 1957. do 1967. koje ćemo pokušati (bojim se u premalom opsegu) rekonstruirati iz sjećanja. Pa bi stoga ova (privremena) tema trebala biti mjesto gdje ćete mi udjeljivati packe kad u glavnoj temi nešto blebnem bez veze. Očekujem i razmjenu mišljenja pri dubiozama te najsvježije podatke. Stoga se nemojte ljutiti kad vam neki postovi, radi uštede diskovnog prostora, budu obrisani. To samo znači da sam uvažio vaše podatke i unio ih u vozni park pa je nestala potreba da budu na dva mjesta. Dakle - ovo nam je radni post.

Odmah da se počnem kritizirati. prvi navedeni autobus, Ceirano, ipak vjerojatno nije tip 47C jer je Kobler na autobusima ponudio jednu konkretnu riječku sliku s vozilima kraćim od 47C.

U odnosu na prijepis teksta koji nam je Kobler ponudio (stanje u 1956.) vidite neke ispravke u tipovima. U ondašnjem tekstu pogrešno piše leiland (umjesto British Leyland), Kasbohner (umjesto Kässbohrer) i sl. AEC londonac prvenstveno usmjeruje na autobus na kat, a takvih je bilo više vrsta, zato je odlično da je ondašnji thomcro a današnji tomo našao odgovarajuću sliku.

Slika koju je isti forumaš ponudio za OM Taurus vjerojatno ne odgovara već je izglednije da je rječki Taurus karoserirao Menarin, a onda dobijemo bitno drugačije vozilo. Manji gradski bus.

Odmah ću unaprijed uzbuditi duhove. postoji jedna stara slika gbr-a 71 označena kao OM. Usudio bih se posumnjati u to i reći da se zapravo radi o Alfa Romeu. U ono doba GOŠA je radila mnoge karoserije, pa tako vjerojatno i za taj tip (moram detaljnije provjeriti), ali je tih Alfi bilo i u izvedbi karoserista Viberti. To će reći da imamo još jednu dubiozu.

Naići ćemo i na nekoliko meni nepoznatih tipova - tu bi mogao pomoći Kritičar, bude li ovo pratio (taj čovjek stvarno zna svakog vraga, i, što je najzanimljivije, posjeduje bogat slikovni materijal).

Još jedno pitanje za razmišljanje. Da li je Autotrolej u svom voznom parku ikad imao Škode RTO? Kronološki bi mogle biti smještene u sredinu šezdesetih, između starih Alfa Mille i Ohrida te Sanosa A13. Meni se nekako u glavi mota njihova maska na tijelu trolejeve sivoplave boje (uz, naravno, crveni natpis Autotrolej.

Smislit ću ja još nevolja. Da vam prisjedne vozni park. kul

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3520
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by kico101 pon 11 sij 2010 - 22:36

gaspa je napisao/la: svakako je nužan kićin pristanak da njegove najsvježije podatke s autobusa pokupim ko s usisačeml :
Dajem svoj apsolutni, neopozivi i superjaki pristanak, a sve u cilju realizacije jedne plemenite ideje našeg cijenjenog Gaspe. super2
Zapravo, to je rezultat rada većeg dijela Forumaša bez kojih bi Popis izgledao kao švicarski sir. mrgreen
Usput, svaka čast na ponovnom "bockanju". Već smo se pomalo uspavali po tom pitanju.

______________________________________
Komadina: Oćemo prugu ( otp'o )
Linić: Nećemo prugu ( raste i cvate )
Jurčić/Vasilić: A kol'ko promila? ( izgubljeni, ima nas jooš )
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101
kico101
Moderator
Moderator

Broj postova : 2204
Age : 54
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by gaspa sub 16 sij 2010 - 17:22

Koja je glavna značajka demokracije? Da njurgate i prigovarate kad vam se njurga i prigovara, a da vas pritom nitko ne opendreči. I ovaj je forum demokratičan, i ovaj podforum, i ova tema. Zato od (abecednim redom) ikara, kiće, novog šefa, kikija, NP-a i ostalih genijalaca (Jezdimir Uskoković je nešto neaktivan al prozvat ćemo ga u autobusima) očekujem ocjenu i prijedloge za dodavanje/brisanje/izmjenu kategorija u voznom parku.

Vozni park će biti prikazan kao:
1. tablica-šalabahter u excelu
2. popis s fotografijama kao forumski post odn. grupa postova
3. CD izdanje s voznim parkom u PowerPointu a, nadam se, i drugim temama: popisom i shemom linija, pospisom stajališta, tabelama

Vozni park podijeljen je po markama vozila: Alfa Romeo, FAP, Ikarus, Mercedes,... Gdje sad bivamo nedoslijedni? Sanos nam je poznat (i prirastao srcu), ali to je brend. Proizvođač, zapravo karoserist, je 11. oktomvri. Motori su razni. 11. oktomvri karoserirao je i O317. Ikarus i GOŠA su karoserirali FAP-ove. Ja bih tu ipak ostavio Sanos kao prepoznatljivu marku.

Na početku dolaze opće karakteristike modela:
Tip:
Izvedba: (kombi, minibus, midibus, solo, zglobni, na kat)
Karoserist:
Kapacitet: broj sjedenja + stajanja
Raspored vratiju: uska, široka, jedno- dvo- četverosegmentna, zakretna na unutra ili van, klizna
Prozori: otvaranje klizno ili nagibno, ne otvaraju se; otvaraju se svi, većina, djelomično, poneki
Sjedala: jednoastruka ili dvostruka (klupe), drvena, kombinirana, tapecirana; turistička (s visokim naslonom)
Prikaz linije: tabela, dot matrix displej, led displej; na vjetrobranskom staklu, bočno
Masa praznog vozila:
Motor:
Mjenjač:
Broj osovina:
Posebnosti: posebnosti podserije/šarže u odnosu na seriju

Slijede podaci o konkretnom vozilu:
Garažni broj:
Registracija:
Proizveden: godina
Nabavljen: godina
U prometu: godina ili čak datum; linija
Smjene: grad/prigrad, linije, smjene
Rashodovan: godina i sudbina (zadnje viđenje)
Značajke: posebnosti primjerka u odnosu na (pod)seriju
Osnovna boja: s kojom je došao
Naknadno bojanje: u koju je prebojan
Reklame:
Foto: autor i link

E sad vi meni recite/napišite trebaju li svi ti podaci (odn. jesu li smisleni? Dobro odvagnite. o starim modelima danas ne znamo gotovo ništa i svaki bi podatak 8nama zanesenjacima) bio dobrodošao). Dakle: hoćemo li, recimo, sitničariti s vratima ili reklamama ili je vozilo upamćeno i prepoznatljivo baš po njima? Svjestan sam da će popis imati rupa kao najbolji ementaler i da će teško biti sve upisati, ali nas (vas) može usmjeriti u skupljanje podataka za vozila koja su još na cestama a i za ona koja dolaze.

Pucajte.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3520
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by gaspa sub 16 sij 2010 - 19:11

Da se nadovežem na prethodni post (za one koji su taj post već pročitali, pa bi im slijedeće pitanje moglo promaknuti).

Ajmo, senilci (tj. iskusne umne glave). Gdje su po busevima bili smješteni kondukteri? Mislim na prigrad - u gradu su bili kod stražnjih vratiju. U novim Alfama isto. Ali - što je sa starim Alfama i Ohridom? u tim su modelima bila predviđena kondukterska sjedala desno od vozača, ali sumnjam da se na njima kondor u prigradu baš nasjedio.

A što je bilo u A13? Kondukter je mogao biti uz prva vrata jer na njih se ulazilo, ali mi se čini da sam na 32 sjedio u prvom redu i da su između mene i šoferšajbe bila samo vrata a nikakav kondukter. To bi značilo da je vozač prodavao karte već u drugoj polovici šezdesetih.

Slična su pitanja i za kasnije Sanose (12 i 14). Četrnaesticu ne pamtim s kondukterskim sjedalom.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3520
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by NP-549 sri 20 sij 2010 - 22:48

Nemam niš protiv ove teme, nedaj bože, dapače voljan sam pomoć koliko god je moguće, ali me zanima da li je ovo još jedno pokretanje projekta koji nikad neće ni bit pokrenut kako treba, a kamoli bit završen. Na veliko se raspravljalo i o trolejevim starim tabelama za linije, stavili par slika i krepala krava. A materijala je bilo sigurno o ho ho, al ja neću sam stavljat slike kad vidim da niko drugi ne sudjeluje u temi
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2435
Lokacija : Hreljin
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by Gost čet 21 sij 2010 - 0:21

gaspa je napisao/la:... ali mi se čini da sam na 32 sjedio u prvom redu i da su između mene i šoferšajbe bila samo vrata a nikakav kondukter. To bi značilo da je vozač prodavao karte već u drugoj polovici šezdesetih.
...
Ovo ti neće bit. Ja sam išao '73-'75 u Ugostiteljsku u Opatiju i još uvijek su bili kondukteri kod zadnjih vrata u 32-ji. I to u svim busevima (pišem o 32-ji!).

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by Tomek čet 21 sij 2010 - 14:04

Moram samo napomentui da ona tri SG-a220 534 i braća nisu nikad bila za ZG ZET kao što se na forumu pisalo Wink
U Hrvatskoj je takve plave autobuse nekad imao i Promet SPlit i AP Sisak( i jedni i drugi su imali Avtomontaže), a tko zna i da nije za nekog drugog, a budući da sam pričao sa ljudima iz ZET-a oni nisu bili planirani za ZET.

Tomek
Moderator
Moderator

Broj postova : 447
Lokacija : Zagreb
Registration date : 07.04.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by gaspa čet 21 sij 2010 - 16:18

NP-549 je napisao/la:Nemam niš protiv ove teme, nedaj bože, dapače voljan sam pomoć koliko god je moguće, ali me zanima da li je ovo još jedno pokretanje projekta koji nikad neće ni bit pokrenut kako treba, a kamoli bit završen. Na veliko se raspravljalo i o trolejevim starim tabelama za linije, stavili par slika i krepala krava. A materijala je bilo sigurno o ho ho, al ja neću sam stavljat slike kad vidim da niko drugi ne sudjeluje u temi
Itekako ćeš pomoći, itekako smiling devil Čim se pojave iole suvislo složeni materijali dobit ćeš ih (kao i još nekolicina) osobno na recenziju i dopunu. Popis vozila "zapeo" je na starim vozilima - trenutno istražujem je li OM Super Orione zapravo Fiat 628 (a čini se da je), pa koji su to bili Deutzovi, pa mi se onda ideja proširila ubacivanjem trolejbusa... A tema bi na početku trebala ići kronološki a zatim abecednim redom. Osim starih i nepoznatih vozila rad na temi zagorčavaju i prva slova abecede - A - Alfa Romeo, pa F - FAP... Kad dođemo do M, lako ćemo. To je već, uostalom, kićo napravio, fali tek koja dopuna.

Sa starim vozilima je muka živa. Oznaku, npr. OM Taurus, imala je hrpa kamiona i nekoliko izvedbi buseva. I sad dok se dokopaš pravog izvora, a da ne pričam kako je takvih malo, pa još moje znanje talijanskog... I tako to, tip po tip.

Tabele se rade u 4 varijante: (pra)stare tabele - npr. 24 MATULJI DOLENJE, još nisu započete novije gdje je umjesto značajnijeg usputnog mjesta (Matulji) pisalo polazište (Rijeka); onda su tu većini poznate klasične tabele - npr. 32 RIJEKA - OPATIJA LOVRAN, pa onda tabele gradskih linija - npr. 1 KANTRIDA - KRIMEJA - TRSAT, pa naposlijetku najnovije, plavotekstualne s naranđastim obrubom. Do daljnjeg mi kao predlošci služe vlastiti zapisi, sjećanja i slike s ovog i drugih foruma, a kad to iscrpim, onda ste na redu vi ostali za nadopune. Al neću vam se valjda pojaviti pred očima sa samo pedesetak tabela...

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3520
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by gaspa čet 21 sij 2010 - 16:27

tomo je napisao/la:Ovo ti neće bit. Ja sam išao '73-'75 u Ugostiteljsku u Opatiju i još uvijek su bili kondukteri kod zadnjih vrata u 32-ji. I to u svim busevima (pišem o 32-ji!).
Ti si mladić, pa se ne sjećaš mrgreen Pogledajmo cijelu rečenicu: da li je bilo kondukreta u Sanosima A13? (u citiranom postu izostavio sam riječ Sanosima, al se razumije što je A13). Možda je u to tvoje školsko doba već bilo uvedeno presjedanje u Lovranu, ali nekad smo se za Mošćeničku Dragu vozili k'o gospoda (ha-ha, pogotovo za vrijeme gužvi kad smo prostajali do Lovrana) drito iz Rijeke. Starim Alfama mille, FAP-ovima, novim Alfama mille, Sanosima A13. FAP-ovi i nove alfe su imale kondukreta ali za A13 se ne sjećam.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3520
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Vozni park - diskusije Empty Re: Vozni park - diskusije

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.