Trainz - Tips & Tricks
3 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Simulatori
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Re: Trainz - Tips & Tricks
Pa prijatelju dragi ... sve je to fino do u detalje opisano! Ali na svijetu simulatora !Barney je napisao/la:A da ti jednom napravis tutorial kako se sve te stvari rade? Pa da to stavimo na web jednog dana, onako ureseno i uljepsano kako se to danas moze napraviti. Ha...?
Barney
Gost- Gost
Nešto za "pravo", u biti je ovo gotov model, treba još samo dotjerat par sitnica.
HZ Volga (žuta)
I da, netreba mi više Volga, našao sam je sam!!!
HZ Volga (žuta)
I da, netreba mi više Volga, našao sam je sam!!!
Gost- Gost
U međuvremenu sam i ove dizalice sriktao tako da se više ne stavljaju na prugu nego idu kao obični objekt i mogu se normalno povlačit i razmještat po mapi (dve minute posla , trebalo je maknut samo jednu liniju u Configu).
Gost- Gost
Evo još malo screenova, par iz ložione (lokomotiva koja je na pruzi može voziti!) ...
Dve sastavljene žutke
Dve sastavljene žutke
Gost- Gost
I da napokon, nakon što sam vas cijeli dan "bombardirao" screenovima, podvučem crtu! Sve što se nalazi, bilo defaultno ili ste Vi to dodali, u Trainzu može se upotrijebiti i na neki drugi način. Nije bit u meshu (mada je poželjan!) već je sve u Configu i da treba znat što se želi uraditi od nekog mesha. Dobro, ponekad hoće malo textura bit tvrdoglava i neće se odmah u početku pokazat ali treba bit uporan i može je se dovest u red. Ovime sam iscrpio svoje znanje što se tiče preinake dodataka i ako nekoga zanima nešto vezano za ovo može slobodno pitat ili ovdje ili preko PP ili na svijetu simulatora. Kroz par dana napisat ću i mali tutorial kako se mogu lokomotive i vagoni pretvorit u objekt a koji će bit objavljen na svijetu simulatora.
Gost- Gost
Sad više ništa nije nemoguće!
Da nebi bilo zabune, ipak je ovo lokomotiva kao objekt!
Da nebi bilo zabune, ipak je ovo lokomotiva kao objekt!
Gost- Gost
Opet sam malo čeprkao po Configu ali ovaj put sam lokomotivu i postolje stavil u tračničke objekte, točnije u Add track object. Rezultat je ovo ...
Rezultat je to da sam dobio lokomotivu i postolje tamo kamo su signali i kad se postavi na tračnice dobije se lijep pravilan postav. Na drugom i trećem screenu se vidi da je ta lokomotiva (lijeva) malčice niže u odnosu na onu koja može voziti (na screenu desno) i malo bi se još time trebalo pozabaviti da je se malo digne u visinu tračnica. Postolja se mogu normalno naslagat jedno iz drugog i nad njih "navuć" lokomotivu.
Rezultat je to da sam dobio lokomotivu i postolje tamo kamo su signali i kad se postavi na tračnice dobije se lijep pravilan postav. Na drugom i trećem screenu se vidi da je ta lokomotiva (lijeva) malčice niže u odnosu na onu koja može voziti (na screenu desno) i malo bi se još time trebalo pozabaviti da je se malo digne u visinu tračnica. Postolja se mogu normalno naslagat jedno iz drugog i nad njih "navuć" lokomotivu.
Gost- Gost
Litorina u dijelovima je odlicna, narocito kad ju se stavi na vagone kao objekt.
Barney
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
Sad sam otkrio jednu drugu "dimenziju" Trainza i sad doslovno mogu sa nekim meshom što god se da zamisliti.
Jedino, ali doista jedino, neznam kako napraviti mesh. Ali mislim da me to više ni ne zanima jer na netu ima toliko dobrih stvari da si čovjek samo malo treba dat truda i može skinut fenomenalne stvari. Čak i bez repaintanja!!!
Trenutno (al' baš unatrag nekoliko dana) ono što me "puca" je da negdje iskopam jedan signal za dvije tračnice! Kad to nađem onda mi zbilja više ništa neće trebat. Osim, možda, Jenbacha ! Njih još nitko nije napravil. Znam, znam, u tom điru je i Mađar. Međutim ... ... Mađar postoji!!! Doduše ne baš u našem izdanju već Mađarskom (a u kojem bi inače ) i ja sam ga već "načeo" (prije godinu dana) al' sam trenutno malo zapeo jer em textura ne da bježi nego samo osvane tamo kamo nebi smjela em je malo problem sa meshom.
Uhhhh ... zastranih :skok : !
Jedino, ali doista jedino, neznam kako napraviti mesh. Ali mislim da me to više ni ne zanima jer na netu ima toliko dobrih stvari da si čovjek samo malo treba dat truda i može skinut fenomenalne stvari. Čak i bez repaintanja!!!
Trenutno (al' baš unatrag nekoliko dana) ono što me "puca" je da negdje iskopam jedan signal za dvije tračnice! Kad to nađem onda mi zbilja više ništa neće trebat. Osim, možda, Jenbacha ! Njih još nitko nije napravil. Znam, znam, u tom điru je i Mađar. Međutim ... ... Mađar postoji!!! Doduše ne baš u našem izdanju već Mađarskom (a u kojem bi inače ) i ja sam ga već "načeo" (prije godinu dana) al' sam trenutno malo zapeo jer em textura ne da bježi nego samo osvane tamo kamo nebi smjela em je malo problem sa meshom.
Uhhhh ... zastranih :skok : !
Gost- Gost
Još uvijek mi nije jasno zašto vagon ima tri osovine kad poslovica lijepo kaže, gdje su dva treći smeta-netreba.
Silver- Broj postova : 353
Registration date : 09.02.2009
Vožnja sa "rulesima"
Pokazat ću Vam na vrlo pojednostavljenom primjeru kako se postavlja i vozi uz pomoć "rules-a". Dakle ovako, ako želimo da nam AI (umjetna inteligencija, prevedeno= program!) upravlja vlakom, tj. da radi neke određene radnje koje smo mu zadali a da mi nemoramo ni sa čime upravljat, potrebno je postaviti markere ili triggere na prugu. Potrebno ih je svakako imenovati radi lakšeg snalaženja! Svakako je poželjno postaviti i ograničenja brzine na dionicama gdje će vlak vozit inače će se sve kretat onom defaultom brzinom od 60 km/h!
Evo primjera ...
Dakle, postavi se pruga i na kraju se postave markeri ili triggeri. Ima 4 vrste različitih značenja.
Ja ću ovdje pisati o prvom, markeru. U Trainzu je on crvene boje (na screenu su prikazana sva 4 koja
su defaultna) ...
Postavimo marker na prugu i sa užim krajem odredimo smjer kretanja, imenujemo ga i namjestimo gdje želimo da se vlak zaustavi. Zaustavljanje ovisi o lokomotivi, ne zaustavlja s svaka lokomotiva isto! Kad se postave markeri, potrebno je i napraviti probnu vožnju i iskorigirati mjesto postavljanja ako nije OK kako smo zamislili!
Ja sam ove morao malo iskorigirati jer je vlak prelazio izlazni signal
Toliko za uvod!
Evo primjera ...
Dakle, postavi se pruga i na kraju se postave markeri ili triggeri. Ima 4 vrste različitih značenja.
Ja ću ovdje pisati o prvom, markeru. U Trainzu je on crvene boje (na screenu su prikazana sva 4 koja
su defaultna) ...
Postavimo marker na prugu i sa užim krajem odredimo smjer kretanja, imenujemo ga i namjestimo gdje želimo da se vlak zaustavi. Zaustavljanje ovisi o lokomotivi, ne zaustavlja s svaka lokomotiva isto! Kad se postave markeri, potrebno je i napraviti probnu vožnju i iskorigirati mjesto postavljanja ako nije OK kako smo zamislili!
Ja sam ove morao malo iskorigirati jer je vlak prelazio izlazni signal
Toliko za uvod!
Gost- Gost
Postavljanje "rules"-a
Nakon što smo postavili neku lokomotivu na prugu i odredili joj strojovođu idemo odrediti i koje "zadaće" će ta lokomotiva obavljat.
Kliknemo na "Edit Session Rules" ...
... kliknemo na "Driver setup" i zatim na Edit ...
... odaberemo strojovođu odabrane lokomotive i ispod imamo polje za Rules-e. Kliknemo na zelenu strelicu ...
... i sada tu imamo masu opcija. Ja sam tu odmah u startu odredio da vlak čeka 5 sec. čim uđem u Driver mod ...
... i dobio sam ovo ...
I sad idemo određivati gdje će se vlak zaustavljati i što će raditi. U sredini gdje su slova D>, F> i
F - T> nalaze se svi markeri koji su u nekoj mapi grupirani po abecedi.
--------------
Note:
prije nego što se krene sa ovim djelom dobro je jednom pažljivo proći cijelu trasu i napisati si mjesta gdje se želi da rulesi nešto obave. ja sam si na papiru ispisao "red vožnje" sa imenima markera i otprilike vremenom stjanja.
--------------
Kliknemo na neko (odabrano) mjesto sa spiska ...
... i pojavi se marker u koloni
... opet postavimo vrijeme stajanja ...
... pa slijedeće mjesto zaustavljanja ...
I tako sve do odredišta. I konačno kad se uđe u Driver mod dobije se ovo ...
Vidi se da nema DCC-a ali je zato pri dnu kolona sa rulesima i kako se koji obavi tako nestaje. Može se postaviti i da neki vlak vozi bez stajanja od neke točke A do neke točke B. može se postaviti i da bude expressni vlak, sve odveze u jednom komadu i kad dođe do odredišta da se lokomotiva premjesti na drugu stranu i da ode natrag odakle je i došla. Može se postaviti da neki teretni vlak ide od kolodvora/stanice do kolodvora/stanice i skuplja teretne vagone.
Nakon što smo postavili neku lokomotivu na prugu i odredili joj strojovođu idemo odrediti i koje "zadaće" će ta lokomotiva obavljat.
Kliknemo na "Edit Session Rules" ...
... kliknemo na "Driver setup" i zatim na Edit ...
... odaberemo strojovođu odabrane lokomotive i ispod imamo polje za Rules-e. Kliknemo na zelenu strelicu ...
... i sada tu imamo masu opcija. Ja sam tu odmah u startu odredio da vlak čeka 5 sec. čim uđem u Driver mod ...
... i dobio sam ovo ...
I sad idemo određivati gdje će se vlak zaustavljati i što će raditi. U sredini gdje su slova D>, F> i
F - T> nalaze se svi markeri koji su u nekoj mapi grupirani po abecedi.
--------------
Note:
prije nego što se krene sa ovim djelom dobro je jednom pažljivo proći cijelu trasu i napisati si mjesta gdje se želi da rulesi nešto obave. ja sam si na papiru ispisao "red vožnje" sa imenima markera i otprilike vremenom stjanja.
--------------
Kliknemo na neko (odabrano) mjesto sa spiska ...
... i pojavi se marker u koloni
... opet postavimo vrijeme stajanja ...
... pa slijedeće mjesto zaustavljanja ...
I tako sve do odredišta. I konačno kad se uđe u Driver mod dobije se ovo ...
Vidi se da nema DCC-a ali je zato pri dnu kolona sa rulesima i kako se koji obavi tako nestaje. Može se postaviti i da neki vlak vozi bez stajanja od neke točke A do neke točke B. može se postaviti i da bude expressni vlak, sve odveze u jednom komadu i kad dođe do odredišta da se lokomotiva premjesti na drugu stranu i da ode natrag odakle je i došla. Može se postaviti da neki teretni vlak ide od kolodvora/stanice do kolodvora/stanice i skuplja teretne vagone.
Gost- Gost
Tilting ili naginjanje u Trainzu
Išao sam isprobati može li se nešto nagnuti što u startu nije bilo predviđeno za naginjanje i uspio sam u tome. Za probu sam uzeo jednu garnituru Desiroa ...
... u zavoju
. i dalje u zavoju
Nakon izlaska iz zavoja
U čem je stvar? U fajlu vt605.gs koji sam kopirao iz njemačkog dizel ICE-a iz TS2006 i malo doradio ono što je zapisano u fajlu. Nije dovoljno da se samo to prepravi već treba isto napraviti i u Configu. S obziorm da se ovaj Desiro baš i ne naginje preveć možda bi trebalo još pojačat malo broj.
Probat ću može li se isto napraviti i sa običnim vagonom.
Ako se netko želi okušat u ovome moja preporuka je da se napravi kopija i onda da se na njoj iskušava sreća.
Onome tko se ne kuži baš previše u sve ovo nebi preporučio petljanje po Configu jer ako se nešto zezne potrebno je nanovo instalirati Trainz!
... u zavoju
. i dalje u zavoju
Nakon izlaska iz zavoja
U čem je stvar? U fajlu vt605.gs koji sam kopirao iz njemačkog dizel ICE-a iz TS2006 i malo doradio ono što je zapisano u fajlu. Nije dovoljno da se samo to prepravi već treba isto napraviti i u Configu. S obziorm da se ovaj Desiro baš i ne naginje preveć možda bi trebalo još pojačat malo broj.
Probat ću može li se isto napraviti i sa običnim vagonom.
Ako se netko želi okušat u ovome moja preporuka je da se napravi kopija i onda da se na njoj iskušava sreća.
Onome tko se ne kuži baš previše u sve ovo nebi preporučio petljanje po Configu jer ako se nešto zezne potrebno je nanovo instalirati Trainz!
Zadnja promjena: dida; ned 26 svi 2013 - 0:56; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
Može i Bl ... ups, i on se u početku nagnuo na krivu starnu
... onaj u sredini odlučio da štrajka
Ajmo otpočetka ...
... e ovo je bolje!
... poravnanje na pravcu
... pa na drugu stranu
Dakle, sve je, vše-manje, moguće nagnut s time da se ne naginju svi dodaci na isti način! Hoću reći, nekim dodacima treba, npr., plus broj (2) dok drugim treba minus broj (-2), nekim dodacima dovoljan je i mali broj (1.5) dok drugima treba i nešto veći broj (4) da bi se otprilke isto nagnuli u zavoju. Do sada što sam pokušavao nisam naletio da mi se nešto nije nagnulo (osim one plave garniture elektro Desiroa ali tamo sam krivo upisao podatke u Configu i nakon ispravka sve je riješeno).
Da sad ne raspisujem što i kako treba napraviti ako nekoga zanima možemo se dogovorit ili preko PP ili preko maila.
Happy trainzing!
... onaj u sredini odlučio da štrajka
Ajmo otpočetka ...
... e ovo je bolje!
... poravnanje na pravcu
... pa na drugu stranu
Dakle, sve je, vše-manje, moguće nagnut s time da se ne naginju svi dodaci na isti način! Hoću reći, nekim dodacima treba, npr., plus broj (2) dok drugim treba minus broj (-2), nekim dodacima dovoljan je i mali broj (1.5) dok drugima treba i nešto veći broj (4) da bi se otprilke isto nagnuli u zavoju. Do sada što sam pokušavao nisam naletio da mi se nešto nije nagnulo (osim one plave garniture elektro Desiroa ali tamo sam krivo upisao podatke u Configu i nakon ispravka sve je riješeno).
Da sad ne raspisujem što i kako treba napraviti ako nekoga zanima možemo se dogovorit ili preko PP ili preko maila.
Happy trainzing!
Gost- Gost
Možda bi trebao pojasniti jednu stvar vezano za ovaj fajl (vt605.gs), ovaj fajl mora ostat ovog naziva inače naginjanje neće raditi! Preimenovao sam taj fajl ali onda mi je cijela garnitura doslovno "poludjela". Vidljiva je bila ali praktički ništa nije radilo kako treba.dida je napisao/la:... U fajlu vt605.gs koji sam kopirao iz njemačkog dizel ICE-a iz TS2006 ...
Zato ću ponoviti ono iz prvog posta ... ako se ne kužite baš previše u sve ovo nebi preporučio petljanje po Configu!
Gost- Gost
A Žutka?
KAPO- Broj postova : 1883
Registration date : 14.09.2009
Koja, ova 'ganka ?KAPO je napisao/la:A Žutka?
Nego kad smo već kod , znaš da se onim dvodjelnim (u Trainzu), kad si u upravljačnici, ona naginje. I to jako i neprirodno! E to sam pokušavao maći ali nisam uspio, to se nemože na ovaj način eliminirati.
Gost- Gost
Gost- Gost
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» With Trainz through the air
» Trainz dodaci
» Trainz screens 2
» SYSTEM REQUIREMENTS FOR TRAINZ
» Izrada produkata za Trainz
» Trainz dodaci
» Trainz screens 2
» SYSTEM REQUIREMENTS FOR TRAINZ