Brodovi "Nina" i "Arca Fiumana"
+14
LLeon
Damir
max
dan
ikar
echo
Edo Tijan
gorgoroth
Robert
Jean
2062 036
Trol_Rijeka
novi_shef
kriticar
18 posters
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Brodovi "Nina" i "Arca Fiumana"
A nije puno bolja, ali je bolja nevide se klime, nema aluminija...thomcro je napisao/la:Nije ni "Arca" puno bolja.
max- Broj postova : 224
Registration date : 13.12.2009
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Članak u Novom listu:
– Na dan kad sam je kupio, stajala je već sedam godina jadna, zapuštena i ruzinava u šibenskom škveru. Spasio sam je od propadanja, uredio i napravio rock klub i restoran. No, u poplavi popularne, lake glazbe svud oko Arce, prestala ju je posjećivati rock publika - kaže Davor Lukas, pjevač grupe Fit
RIJEKA Brod Arca Fiumana u utorak odlazi iz Rijeke. Ali, u lošoj vijesti za ljubitelje ovog broda koji je radio kao rock klub i restoran, postoji i dobra – Arca ne ide u staro željezo. Novi vlasnik udahnut će joj novi život jer ovaj u Rijeci više joj nije suđen. Arca je izgrađena 1963. godine Puli pod imenom »Punat«, a u toj su seriji izgrađena još tri identična plovila. Iako su tada predstavljala ponos hrvatske brodogradnje, dva su završila kao staro željezo, a preživjele su »Arca« i »Postira« koja još uvijek plovi Jadranom.
Malo je nedostajalo da i »Arca« završi kao staro željezo. No, 18. studenoga 1995. godine kupio ju je Riječanin Davor Lukas, pjevač grupe Fit.
– Na dan kad sam je kupio, stajala je već sedam godina jadna, zapuštena i ruzinava u šibenskom škveru. Spasio sam je od propadanja, uredio i napravio rock klub i restoran. No, u poplavi popularne, lake glazbe svud oko Arce, prestala ju je posjećivati rock publika. Ljudi koje znam i koji su dolazili u Arcu, eksperti su u svojim strukama i odlaze u inozemstvo za poslom. Prodao sam je točno 10 godina nakon što sam je kupio, 18. studenoga ove godine. Prvo sam joj život spasio ja, a sada će joj novi život udahnuti novi vlasnik i kompletno je preurediti pa će Arca imati novu funkciju – krstarenje – kaže Lukas, ne želeći otkriti ime novog vlasnika.
PREUREĐENJE ZA KRSTARENJE
Arca Fiumana odlazi iz Rijeke, novi vlasnik udahnut će joj novi život
Arca Fiumana odlazi iz Rijeke, novi vlasnik udahnut će joj novi život
– Na dan kad sam je kupio, stajala je već sedam godina jadna, zapuštena i ruzinava u šibenskom škveru. Spasio sam je od propadanja, uredio i napravio rock klub i restoran. No, u poplavi popularne, lake glazbe svud oko Arce, prestala ju je posjećivati rock publika - kaže Davor Lukas, pjevač grupe Fit
RIJEKA Brod Arca Fiumana u utorak odlazi iz Rijeke. Ali, u lošoj vijesti za ljubitelje ovog broda koji je radio kao rock klub i restoran, postoji i dobra – Arca ne ide u staro željezo. Novi vlasnik udahnut će joj novi život jer ovaj u Rijeci više joj nije suđen. Arca je izgrađena 1963. godine Puli pod imenom »Punat«, a u toj su seriji izgrađena još tri identična plovila. Iako su tada predstavljala ponos hrvatske brodogradnje, dva su završila kao staro željezo, a preživjele su »Arca« i »Postira« koja još uvijek plovi Jadranom.
Malo je nedostajalo da i »Arca« završi kao staro željezo. No, 18. studenoga 1995. godine kupio ju je Riječanin Davor Lukas, pjevač grupe Fit.
– Na dan kad sam je kupio, stajala je već sedam godina jadna, zapuštena i ruzinava u šibenskom škveru. Spasio sam je od propadanja, uredio i napravio rock klub i restoran. No, u poplavi popularne, lake glazbe svud oko Arce, prestala ju je posjećivati rock publika. Ljudi koje znam i koji su dolazili u Arcu, eksperti su u svojim strukama i odlaze u inozemstvo za poslom. Prodao sam je točno 10 godina nakon što sam je kupio, 18. studenoga ove godine. Prvo sam joj život spasio ja, a sada će joj novi život udahnuti novi vlasnik i kompletno je preurediti pa će Arca imati novu funkciju – krstarenje – kaže Lukas, ne želeći otkriti ime novog vlasnika.
Gost- Gost
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
LLeon
Čestitke za fotke koje predstavljaju novi početak u životu jednog broda veterana Pratit ćemo daljnju njegovu sudbinu sa velikim interesom pogotovo što nam nije poznat novi vlasnik i njegovi planovi za buduću namjenu broda.
Možda ga preuredi u novog Perasta - moja želja .( Bio jednom jedan brod, vapor s dušom...Perast!)
Srdačan pozdrav !
Čestitke za fotke koje predstavljaju novi početak u životu jednog broda veterana Pratit ćemo daljnju njegovu sudbinu sa velikim interesom pogotovo što nam nije poznat novi vlasnik i njegovi planovi za buduću namjenu broda.
Možda ga preuredi u novog Perasta - moja želja .( Bio jednom jedan brod, vapor s dušom...Perast!)
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Zar je moguće ovako star brod opet osposobit za redovnu plovidbu i komercijalizaciju? Znan da se treba navigacijska oprema mjenjat a neznan za mehaniku...
DD- Broj postova : 234
Registration date : 20.07.2011
Ono što je sigurno je da mu najprije treba dokovanje. Elisa, kormilo, sve zaraslo u šumu...
novi_shef- Moderator
- Broj postova : 1216
Registration date : 29.02.2008
Elise su mu bile skinute.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Može se osposobit, zašto ne. Ne znam u kakvom je stanju glavni motor, u kakvom je stanju "limarija", u kakvom su stanju ostali brodski sustavi (tankovi, cjevovodi, razni elektromotori, pumpe, generatori...), sve ono što se nije koristilo zadnjih 15 ili 20 godina, a za navigaciju je potrebno. Sve se to može bez problema osposobit, pitanje je samo novca/isplativosti.denisRI je napisao/la:Zar je moguće ovako star brod opet osposobit za redovnu plovidbu i komercijalizaciju? Znan da se treba navigacijska oprema mjenjat a neznan za mehaniku...
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Perast bi trebalo graditi novoga.
Ipak je ovo Punat, kojem bih osobno vratio staro ime. Nikakva Arca Fiumana.
Prije cca dvije godine sam buljio u Arcu, tada gotovo napuštenu i zbilja, propeleri su maknuti, a donji dio i nije baš toliko zarastao u školjke. Da se to dovesti u red.
Prema slikama, brod bi trebao biti u jako dobrom stanju. Samo da maknu ova bezvezna nadgrađa.
I, naravno, da Punat zaplovi u klasičnoj liniji, tj. da ne diraju izgled "4P" brodova. Jer, iskreno, bivši Karlovac (kako se sada zove-Emanuel, mislim?) baš mi ne oduzima uzdah svojom linijom i nekom ljepotom.
Ipak je ovo Punat, kojem bih osobno vratio staro ime. Nikakva Arca Fiumana.
Prije cca dvije godine sam buljio u Arcu, tada gotovo napuštenu i zbilja, propeleri su maknuti, a donji dio i nije baš toliko zarastao u školjke. Da se to dovesti u red.
Prema slikama, brod bi trebao biti u jako dobrom stanju. Samo da maknu ova bezvezna nadgrađa.
I, naravno, da Punat zaplovi u klasičnoj liniji, tj. da ne diraju izgled "4P" brodova. Jer, iskreno, bivši Karlovac (kako se sada zove-Emanuel, mislim?) baš mi ne oduzima uzdah svojom linijom i nekom ljepotom.
Garage- Broj postova : 226
Registration date : 26.06.2008
DD je napisao/la:Zar je moguće ovako star brod opet osposobit za redovnu plovidbu i komercijalizaciju? Znan da se treba navigacijska oprema mjenjat a neznan za mehaniku...
Evo ti odgovora:
S brodovima je isto kao i s ljudima, različiti životi, različite sudbine.
Kod brodova, neki “žive” duže, neki kraće, neki dožive havariju i budu izrezani u naponu radnog vijeka, dok drugi služe dugo i uspješno i bore se protiv starosti.
Junakinja naše sretne priče izgrađena izgrađena je 1963. godine u Puli za Jadroliniju. Nakon odrađene službe u Jadroliniji, uslijedile su manje sjajne godine u brodogradilištu u Šibeniku gdje je propadala sedam godina, a od 1991. godine odlazi u ruke raznih privatnika. 2005. upisana je kao plutajući objekt “RI 23” kao ploveći brod-restoran i disco club u Rijeci.
U noćnom životu Rijeke uživala je do studenog 2015. godine, kada je prodana novom vlasniku koji joj je udahnuo novi život i učinio je gotovo neprepoznatljivom. I potpuno je uspio u tome!
Do sada ste već sigurno pogodili da je riječ o brodu “Arca Fiumana”. Pretvorena je u luksuznu ljepoticu. Klasificirana je s 5 zvjezdica deluxe, dužine oko 48 metara i kapacitetom za 38 osoba. Ima 18 klimatiziranih kabina. Kabine su smještene na glavnoj palubi (11 kabina), te donjoj palubi (7 kabina). Sve kabine su klimatizirane i potpuno opremljene.
Namijenjena je krstarenjima Dalmacijom za dubrovačku turističku agenciju Atlas, a zimuje u mjestu Krilo Jesenice, gdje joj se nalazi i vlasnik. Nadamo se da će još dugo i uspješno služiti.
http://bur.com.hr/foto-video-ljepotica-ponovno-plovi-jadranom/
buShip fun- Broj postova : 291
Registration date : 12.04.2012
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Stranica 2 / 2.