Spomenik na pruzi kod Meje
3 posters
Stranica 1 / 1.
Spomenik na pruzi kod Meje
Između kolodvora Škrljevo i Meja (malo bliže Meji) uz prugu se nalazi jedan spomenik. Da bih došao do spomenika, parkirao sam na ovom ŽCPR-u (cesta između Meje i Oštrovice) i krenuo cipelcugom 1 km u smjeru Rijeke.
Aha, evo ga! Točan km položaj je 635+750.
DALI SVOJE ŽIVOTE
ZA IZGRADNJU
SOCIJALIZMA 14.I.1950.
KOMLENIĆ SIMO STROJOVOĐA
ANTIĆ PETAR LOŽAČ
VIŠNJIĆ ILIJA VLAKOVOĐA
MALINAR NIKOLA LOŽAČ
JAKOVAC MATIJA LOŽAČ
PODIŽU ŽELJEZNIČARI
OVOG KRAJA 15.IV.1958.
Zna li netko zbog čega je ovaj spomenik na tom mjestu? Što se dogodilo 14.01.1950? I kako se to majketi daje život za izgradnju socijalizma?
Pretpostavljam da se dogodila nesreća sa lokomotivom 38-023. Ali to je samo moja pretpostavka.
Aha, evo ga! Točan km položaj je 635+750.
DALI SVOJE ŽIVOTE
ZA IZGRADNJU
SOCIJALIZMA 14.I.1950.
KOMLENIĆ SIMO STROJOVOĐA
ANTIĆ PETAR LOŽAČ
VIŠNJIĆ ILIJA VLAKOVOĐA
MALINAR NIKOLA LOŽAČ
JAKOVAC MATIJA LOŽAČ
PODIŽU ŽELJEZNIČARI
OVOG KRAJA 15.IV.1958.
Zna li netko zbog čega je ovaj spomenik na tom mjestu? Što se dogodilo 14.01.1950? I kako se to majketi daje život za izgradnju socijalizma?
Pretpostavljam da se dogodila nesreća sa lokomotivom 38-023. Ali to je samo moja pretpostavka.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Re: Spomenik na pruzi kod Meje
Mali offtopic u odnosu na naslov teme, ali neka se nađe.
150 metara od spomenika nalazila se neka građevina. Vjerojatno neka vojna utvrda blisko povezana sa željeznicom.
Sve je srušeno do temelja
Ostala je samo šterna...
...i bunker (neka me Lappino ispravi oko ispravnog naziva)
150 metara od spomenika nalazila se neka građevina. Vjerojatno neka vojna utvrda blisko povezana sa željeznicom.
Sve je srušeno do temelja
Ostala je samo šterna...
...i bunker (neka me Lappino ispravi oko ispravnog naziva)
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
U prvi mah sam pomislio kako je ovo možda spomenik stradalima u sudaru putničkih vlakova, kada se sa pruge kod Meje u provaliju skotrljao poštanski vagon koji još i dan danas tamo stoji. Krenuo pretraživati i na forumu zeljeznice.net našao dva interesantna podatka:
1. Ovaj spomenik nije povezan sa tom nesrećom, jer se ona desila 05. kolovoza 1965., dakle punih petnaest i pol godina nakon datuma sa spomenika.
2. U raspravi o toj nesreći ovaj spomenik je već fotografirao Glažar, ali preciznijih podataka o samoj nesreći na forumu nema.
EDIT: Zaboravio sam metnuti link na dotičnu temu na forumu zeljeznice.net - http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/2905-ostaci-postanskog-vagona-kod-meje
1. Ovaj spomenik nije povezan sa tom nesrećom, jer se ona desila 05. kolovoza 1965., dakle punih petnaest i pol godina nakon datuma sa spomenika.
2. U raspravi o toj nesreći ovaj spomenik je već fotografirao Glažar, ali preciznijih podataka o samoj nesreći na forumu nema.
EDIT: Zaboravio sam metnuti link na dotičnu temu na forumu zeljeznice.net - http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/2905-ostaci-postanskog-vagona-kod-meje
Zadnja promjena: Jean; uto 28 kol 2012 - 14:02; ukupno mijenjano 1 put.
Registration date : 04.09.2008
Lijepe slike!
Ja sam (gledajući izdaleka) mislio da je ploča spomen na neki događaj iz NOB-a, i da ima neke veze s srušenim talijanskim garnizončićem uz prugu...
Ovako se ploča vidi s ceste za Zagreb:
Ja sam (gledajući izdaleka) mislio da je ploča spomen na neki događaj iz NOB-a, i da ima neke veze s srušenim talijanskim garnizončićem uz prugu...
Ovako se ploča vidi s ceste za Zagreb:
lappino- Broj postova : 314
Registration date : 12.09.2010
Similar topics
» Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
» Slike na otvorenoj pruzi
» Crna kronika 2016
» Knjiga o topovima na pruzi.
» Slike na otvorenoj pruzi
» Crna kronika 2016
» Knjiga o topovima na pruzi.
Stranica 1 / 1.