Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
+6
borna
mladen_lucky
kriticar
sali
Narcis
Stanley
10 posters
Stranica 1 / 40. • 1, 2, 3 ... 20 ... 40
Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Drveni neboder
Od prvih dana zvali su ga drveni radi brojnih drvenih oplata na pročelju. Vremenom se drvo rasušilo i počele su otpadati letvice (pa i čitavi
okviri) i onda je bilo najjednostavnije (?) postaviti zaštitu oko cijelog nebodera. To je bilo pred 20-ak godina tako da smo se već navikli na
tu masivnu metalno- drvenu konstrukciju u visini prvoga kata.
Pred 2 godine otprilike započela je prava obnova fasade, išlo je dosta polako no ovih dana su konačno gotovi pa se zaštita počela
uklanjati i iskoristio sam lijepi dan da slikam neboder u pravom sjaju
Importane zgradurina koliko god je lijepa ipak je prevelika za ovaj prostor! Nekada je tu bio lijepi parkić koji se vremenom pretvorio u manje
lijepo parkiralište no ipak je bilo slobodnog prostora sa drvećem....
Između je srednja generacija, zgrada umirovljeničkog doma (sjećam se da je nekad na tome mjestu bila prava šumica!)
No vratimo se na drveni neboder...
Od početka je Auto-Hrvatska u prizemlju imala auto- salon a na prva 2 kata su bile kancelarije (do krize početkom 90-ih)
/kad iskopam starije slike nastavit ću pričom/
Od prvih dana zvali su ga drveni radi brojnih drvenih oplata na pročelju. Vremenom se drvo rasušilo i počele su otpadati letvice (pa i čitavi
okviri) i onda je bilo najjednostavnije (?) postaviti zaštitu oko cijelog nebodera. To je bilo pred 20-ak godina tako da smo se već navikli na
tu masivnu metalno- drvenu konstrukciju u visini prvoga kata.
Pred 2 godine otprilike započela je prava obnova fasade, išlo je dosta polako no ovih dana su konačno gotovi pa se zaštita počela
uklanjati i iskoristio sam lijepi dan da slikam neboder u pravom sjaju
Importane zgradurina koliko god je lijepa ipak je prevelika za ovaj prostor! Nekada je tu bio lijepi parkić koji se vremenom pretvorio u manje
lijepo parkiralište no ipak je bilo slobodnog prostora sa drvećem....
Između je srednja generacija, zgrada umirovljeničkog doma (sjećam se da je nekad na tome mjestu bila prava šumica!)
No vratimo se na drveni neboder...
Od početka je Auto-Hrvatska u prizemlju imala auto- salon a na prva 2 kata su bile kancelarije (do krize početkom 90-ih)
/kad iskopam starije slike nastavit ću pričom/
borna- Moderator
- Broj postova : 9460
Registration date : 16.11.2010
Re: Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Da ne otvaram novu temu nastavit ću ovdje sa nekim arhitektonskim zanimljivostima iz Zagreba.
Pred 2 godine sam vodio jednog prijatelja kroz grad pa nam je za oko zapeo ovaj kontrast starog i novog u Tkalčićevoj ulici
Ove stare ruševne kućice su danas prekrivene nekim platnom na kojem je nacrtana zgrada (jeftinije rješenje od obnove)
Nova veelika zgrada zbog svoje izvedbe i "rasplinutih" formi ne djeluje glomazno
Teško je bilo napraviti nešto bolje a tako veliko nasuprot starim kućicama
Još da se obnove sve fasade....
Ovaj dućančić na uglu budi stara sjećanja- tu se nekad prodavalo lož ulje, petrolej za rasvjetu i druga razna egzotična goriva, bila je i jedna
mala pumpa za lož- ulje
Pred 2 godine sam vodio jednog prijatelja kroz grad pa nam je za oko zapeo ovaj kontrast starog i novog u Tkalčićevoj ulici
Ove stare ruševne kućice su danas prekrivene nekim platnom na kojem je nacrtana zgrada (jeftinije rješenje od obnove)
Nova veelika zgrada zbog svoje izvedbe i "rasplinutih" formi ne djeluje glomazno
Teško je bilo napraviti nešto bolje a tako veliko nasuprot starim kućicama
Još da se obnove sve fasade....
Ovaj dućančić na uglu budi stara sjećanja- tu se nekad prodavalo lož ulje, petrolej za rasvjetu i druga razna egzotična goriva, bila je i jedna
mala pumpa za lož- ulje
borna- Moderator
Drveni neboder u 60-im godinama je bio često opsjedan kupcima Škoda, Moskviča i Volgi, kad bi se pročulo da je stigao novi kontigent
vozila za čas bi se stvorila kolona (slika je iz AMK Maksimir)
Jednom prilikom su imali jaako jeftine gume, za svega trećinu cijene pa su planule za čas. Tada se nije baš gledalo na indekse brzine, kad su učestale
reklamacije zbog puknuća guma otkrilo se da su imale indeks od svega 60 km/h (bile su namijenjene za prikolice i razna spora priključna vozila)
vozila za čas bi se stvorila kolona (slika je iz AMK Maksimir)
Jednom prilikom su imali jaako jeftine gume, za svega trećinu cijene pa su planule za čas. Tada se nije baš gledalo na indekse brzine, kad su učestale
reklamacije zbog puknuća guma otkrilo se da su imale indeks od svega 60 km/h (bile su namijenjene za prikolice i razna spora priključna vozila)
borna- Moderator
Na FB sam pronašao sliku iz doba kad se neboder gradio (1957), pomalo se prisjećam da mi kao klincu od 6 godina nisu dali blizu gradilištu
Danas sam snimio i gotovu stranu koja je na prijašnjim slikama bila još zakrivena
Kik je Njemački trgovački lanac koji ima često jako povoljne cijene raznih sitnica:
Povoljna moda i više od toga
Uvijek aktualna moda za žene, majice i hlače za muškarce, dječja moda za dječake i djevojčice svih dobnih skupina: KiK Textilien und Non-Food d.o.o. nudi povoljnu modu za svakog. Osim toga možete pronaći povoljne ponude iz asortimana modnih dodataka, tekstila i predmeta za kućanstvo. Otkrijte našu online modu i više od toga te u jednoj od preko 3100 KiK trgovina kupite povoljne modne artikle. Šarene haljine, udobne hlače, prikladno donje rublje i moda za kupanje unijet će živost u Vaš ormar. Kuću i balkon ukrasite dekorativnim i vrtnim artiklima. KiK Textilien u sedam zemalja nudi povoljnu modu i puno više. Link
Danas sam snimio i gotovu stranu koja je na prijašnjim slikama bila još zakrivena
Kik je Njemački trgovački lanac koji ima često jako povoljne cijene raznih sitnica:
Povoljna moda i više od toga
Uvijek aktualna moda za žene, majice i hlače za muškarce, dječja moda za dječake i djevojčice svih dobnih skupina: KiK Textilien und Non-Food d.o.o. nudi povoljnu modu za svakog. Osim toga možete pronaći povoljne ponude iz asortimana modnih dodataka, tekstila i predmeta za kućanstvo. Otkrijte našu online modu i više od toga te u jednoj od preko 3100 KiK trgovina kupite povoljne modne artikle. Šarene haljine, udobne hlače, prikladno donje rublje i moda za kupanje unijet će živost u Vaš ormar. Kuću i balkon ukrasite dekorativnim i vrtnim artiklima. KiK Textilien u sedam zemalja nudi povoljnu modu i puno više. Link
borna- Moderator
Novi radovi u mojoj neposrednoj blizini su započeli....ugao Račkoga i Đorđičeve (zauzeto 10 parkirnih mjesta)
Ugao Smičiklasove i Martićeve (zauzeto 5 parkirnih mjesta)
Taman su u prizemlju pred 2 mjeseca otvorili lijepu novu slastičarnu (nakon godinu dana uređenja) a sad će biti skrivena skelama i zasuta
prašinom.
Trenutno zbog manjeg prometa manje mjesta za parkiranje nije problem no što će biti za mjesec dana (i slijedećih barem 7-8 mjeseci)?
Ionako je stanje sa parkiranjem u mojoj blizini kritično, koji puta se vrtim okolo i po pola sata (ili strpljivo čekam) dok ne nađem slobodno mjesto!
/zadovoljan sam ako je i kojih 100 do 200 metara od moje kuće/
Ugao Smičiklasove i Martićeve (zauzeto 5 parkirnih mjesta)
Taman su u prizemlju pred 2 mjeseca otvorili lijepu novu slastičarnu (nakon godinu dana uređenja) a sad će biti skrivena skelama i zasuta
prašinom.
Trenutno zbog manjeg prometa manje mjesta za parkiranje nije problem no što će biti za mjesec dana (i slijedećih barem 7-8 mjeseci)?
Ionako je stanje sa parkiranjem u mojoj blizini kritično, koji puta se vrtim okolo i po pola sata (ili strpljivo čekam) dok ne nađem slobodno mjesto!
/zadovoljan sam ako je i kojih 100 do 200 metara od moje kuće/
borna- Moderator
Moje dvorište
Od daavnog rođenja sam vezan uz svoje dvorište, kao malog pikavca su me puštali u njega. Nekad je dvorište bilo puno dječurlije,
ako računam uzraste od 2-3 do 15-16 godina nas je bilo možda i 20! Danas osim mojih unuka i nekoliko malih u susjednom dvorištu
nema nikoga, sve je pusto i tiho!
Ali nije tako tiho kako bi moglo biti jer su se klime razmnožile u velikom broju!
Ova zgrada kao i neke druge se pretvorila u kancelarije HNB-a
Iznad moga balkončića
i ispod
Ukupno sam izbrojio nekih 27 klimatora a ima ih još samo ih ne mogu vidjeti iza nekog ugla!
Sve bi bio tiše da se svako malo poneka ne pokvari pa počno zujati, danima pa i mjesecima dok ju ne poprave!
ako računam uzraste od 2-3 do 15-16 godina nas je bilo možda i 20! Danas osim mojih unuka i nekoliko malih u susjednom dvorištu
nema nikoga, sve je pusto i tiho!
Ali nije tako tiho kako bi moglo biti jer su se klime razmnožile u velikom broju!
Ova zgrada kao i neke druge se pretvorila u kancelarije HNB-a
Iznad moga balkončića
i ispod
Ukupno sam izbrojio nekih 27 klimatora a ima ih još samo ih ne mogu vidjeti iza nekog ugla!
Sve bi bio tiše da se svako malo poneka ne pokvari pa počno zujati, danima pa i mjesecima dok ju ne poprave!
borna- Moderator
Jedna zgrada je jaako oronula, nije mi jasno što se čeka sa uređenjem- možda kad počnu ispadati cigle dođe na red?
Ova je obnovljena prošle godine
Imade i ovakovih "dimnjaka klima"
Još jedan visoki dimnjak, pred 20 godina kad je HNB počeo postavljati klime bilo ih je na svakom katu a postavili su ih na par metara
od naših spavaćih soba! (na lijevom uglu) Nakon dugotrajnih protesta i tužbi su ih maknuli i postavili neku golemu u prizemlju sa tim visokim dimnjakom
Ova je obnovljena prošle godine
Imade i ovakovih "dimnjaka klima"
Još jedan visoki dimnjak, pred 20 godina kad je HNB počeo postavljati klime bilo ih je na svakom katu a postavili su ih na par metara
od naših spavaćih soba! (na lijevom uglu) Nakon dugotrajnih protesta i tužbi su ih maknuli i postavili neku golemu u prizemlju sa tim visokim dimnjakom
borna- Moderator
Nekad je u dvorištu bilo puno šupa i šupica uglavnom za drva ili ugljen kojim se ložilo, uvođenjem centralnih grijanja te kasnije etažnih
plinskih to je nestalo. Ovo visoko drveće je počelo rasti još u mojem djetinjstvu, negdje krajem 50-ih godina
U nekoliko navrata je to drveće bilo podrezivano jer je granama došlo do prozora i uvijek bi se oporavilo što je dobro jer je lijepa hladovina ljeti!
Ovdje je nekoć netko stanovao u dograđenoj kućici no napuštanjem se ta zgradica već 30-ak godina urušava
Krov se otvorio na nekoliko mjesta
Jedni stariji susjedi na visokom 4. katu su na dvorišni prozor montirali vitlo pa svakodnevno provijant dižu iz dvorišta
plinskih to je nestalo. Ovo visoko drveće je počelo rasti još u mojem djetinjstvu, negdje krajem 50-ih godina
U nekoliko navrata je to drveće bilo podrezivano jer je granama došlo do prozora i uvijek bi se oporavilo što je dobro jer je lijepa hladovina ljeti!
Ovdje je nekoć netko stanovao u dograđenoj kućici no napuštanjem se ta zgradica već 30-ak godina urušava
Krov se otvorio na nekoliko mjesta
Jedni stariji susjedi na visokom 4. katu su na dvorišni prozor montirali vitlo pa svakodnevno provijant dižu iz dvorišta
borna- Moderator
Može to malo detaljnije? Možda i filmić?borna je napisao/la:
- Broj postova : 11491
Registration date : 17.03.2008
Trebao bi uloviti bakicu dok diže teret, ovako ju vidim najviše jednom tjedno dok me peseki izvedu na dvorište.
Nastojat ću sjetiti se i uzeti foto kod budućih izlazaka, no za to treba pričekati još mjesec-dva budući da sjutra prijepodne dižem
sidro i plovim na more. Boravak tamo zavisi o vremenu (i nevremenu), ako bi bilo kakovih dužih nevera vratili bi se prije?
Nastojat ću sjetiti se i uzeti foto kod budućih izlazaka, no za to treba pričekati još mjesec-dva budući da sjutra prijepodne dižem
sidro i plovim na more. Boravak tamo zavisi o vremenu (i nevremenu), ako bi bilo kakovih dužih nevera vratili bi se prije?
borna- Moderator
Spomenik u čast jednom zubu
Putovanje je s(p)retno prošlo, sada opet dišem bolju ariju
Nedavno sam navratio do prijatelja u Gundulićevoj takoreći prekoputa Backa. U dvorištu Stomatološkog fakulteta je jedan lijepo uređen
mali vrt u kojemu sam spazio kameni kip jednog zuba
Nedavno sam navratio do prijatelja u Gundulićevoj takoreći prekoputa Backa. U dvorištu Stomatološkog fakulteta je jedan lijepo uređen
borna- Moderator
Dobro da nije u pitanju urološka ambulanta!borna je napisao/la:U dvorištu Stomatološkog fakulteta je jedan lijepo uređen
Dizalica
Uspio sam ispuniti Pfaffovu želju, danas poslijepodne dok sam išao sa pesekima na dvorište vidio sam dizalicu u akciji.
Brzosam otrčao kući po foto i snimio
Brzosam otrčao kući po foto i snimio
borna- Moderator
Bravo, hvala. Dizalica je ista k'o moja. Nosač je prilično profesionalno izveden, a detalj s produžnim kablom je za 5!
Jučer na trgu bana Jelačiča vidjeh da se nešto dimi, crno i sliči na parnjaču
Došao sam na završetak, sve marone su ispekli
pa su se pakirali doma
Moram se pohvaliti kraljevskim tretmanom na stomatloškom fakultetu, zaželio sam da ih posjećujem svaki tjedan!
Uz tak lijepe študentice nič ne boli
Došao sam na završetak, sve marone su ispekli
pa su se pakirali doma
Moram se pohvaliti kraljevskim tretmanom na stomatloškom fakultetu, zaželio sam da ih posjećujem svaki tjedan!
Uz tak lijepe študentice nič ne boli
borna- Moderator
Kada se od Banskog trga krene Jurišićevom kuća prije pošte ima lijepe dodatke na zgradi
Pitam se kako to izgleda iznutra?
I pošta izgleda interesantno
Pitam se kako to izgleda iznutra?
I pošta izgleda interesantno
borna- Moderator
Kućica u Račkoga ulici kojoj su ljeti obnavljali krovište je bila brzo dovršena
Dok kuća koja se iz moje ulicze (Smičiklasove) protegla u Martićevu i popunila malu Patačićkinu (gdje je uprava Vodovoda) je daleko
od završetka, nisu ju još niti obukli cijelu
Tu gore je nešto za Pfaffa
Kratka ulicza Eleonore Patačić imade svega 2 kućna broja na lijevoj strani te 1 na desnoj!
Dok kuća koja se iz moje ulicze (Smičiklasove) protegla u Martićevu i popunila malu Patačićkinu (gdje je uprava Vodovoda) je daleko
od završetka, nisu ju još niti obukli cijelu
Tu gore je nešto za Pfaffa
Kratka ulicza Eleonore Patačić imade svega 2 kućna broja na lijevoj strani te 1 na desnoj!
borna- Moderator
Još malo pa se trgom Bana i okolnim ulicama neće moći prolaziti od drvenih kioska, kućica i kuća, što je previše zaista je previše!
Netko demonstrira ali ne zbog toga...
Tu barem ima mjesta (za sada?)
Čemu (i za koga) toliko?
Bina za razne priredbe
Manduševac još nije dovršen
I drugi kraj trga se "zatvara"
Netko demonstrira ali ne zbog toga...
Tu barem ima mjesta (za sada?)
Čemu (i za koga) toliko?
Bina za razne priredbe
Manduševac još nije dovršen
I drugi kraj trga se "zatvara"
borna- Moderator
Advent u Poganoj vlakiborna je napisao/la:Još malo pa se trgom Bana i okolnim ulicama neće moći prolaziti od drvenih kioska, kućica i kuća, što je previše zaista je previše!
To je bilo i lani (imam negdje slike)borna je napisao/la:I drugi kraj trga se "zatvara"
Pfaff je napisao/la:
Advent u Poganoj vlaki
Pa zapravo, kak je bilo prošlih godina, ovo je jako dobro napravljeno. Ima tu još dosta stvari za popravit, ali bar su maknuli one šatore koji su "krasili" trg. Ove kučice na oba dva kraja trga su stavili umjesto tih šatora i to prvi put prošle godine i ljudi su očito na to jako dobro reagirali i Advent je bio jako posječen.
Inače ove štandove i kučice između Bana i sata su maknuli i danas je na njihovo mjesto došao bor.
Sve se to otvara danas. Odlično planiranje, u gradu je oko 5000 Argentinaca i nikome nije palo na pamet da bi otvorili advent malo ranije da se više zaradi, a i to je dobra reklama, jer prošle je godine tako došlo 5000 Bavaraca na jedan dan, pa ove godine je največi porast dolazaka na advent upravo iz Bavarske.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Nisi napisao (ili ne znaš?) da je ovaj blažen među ženama naš railfanovski i modelarski kolega Tomislav, koji se na forumima odaziva na nick zglajzan.borna je napisao/la:
Stanley- Broj postova : 530
Registration date : 16.06.2008
Naravno da znam u čije sam ruke išao no nijesam ga htio ovako reklamirati jer je čovjek dosta suzdržan što se toga tiče....
borna- Moderator
U nedjelju u početak Martićeve su došli najprije Pauci te premjestili sva uredno parkirana vozila na najbliža slobodna mjesta
(kojih gotovo i nema više) a taksiste su otjerali pa je nastao novi prodajni vašar!
Tu istu nedjelju sam sa susjedom (i prijateljem od djetinjstva) išao pješice prema banskom trgu. On se već godinama bavi "kiosk
prodajom" pa mi se požalio kako više ne može ništa zaraditi. Svake godine placarina je sve veća, raznih kioska je iz godine u
godinu sve više tako da mu je prodaja svake godine sve slabija.
Jedni drugima na sitno ruše cijene a preživljavaju koristeći jeftinije sirovine (što znači da kvaliteta pada).
Na početku vidjeh i jednu stiliziranu kočiju
Oni idu u virtualnu šetnju (!?)
Bože moj, na koliko načina će nam izvlačiti novac iz džepa?
Najveća glupost je bina postavljena kod križanja sa Smičiklasovom uliczom, kad padne mrak počnu tutnjavom svakojakih mužikaša
(novi val uglavnom) i to traje satima! Desetak metara prije je starački dom u kojem stanari zasigurno ne žele takove uspavanke,
a i stanari okolnih zgrada nemaju mira. Moja kuća je 50-ak metara dalje te se bez obzira na sve zatvorene prozore arlaukanje
čuje kao da ga glasno slušam na radiju ili tv-u!
(kojih gotovo i nema više) a taksiste su otjerali pa je nastao novi prodajni vašar!
Tu istu nedjelju sam sa susjedom (i prijateljem od djetinjstva) išao pješice prema banskom trgu. On se već godinama bavi "kiosk
prodajom" pa mi se požalio kako više ne može ništa zaraditi. Svake godine placarina je sve veća, raznih kioska je iz godine u
godinu sve više tako da mu je prodaja svake godine sve slabija.
Jedni drugima na sitno ruše cijene a preživljavaju koristeći jeftinije sirovine (što znači da kvaliteta pada).
Na početku vidjeh i jednu stiliziranu kočiju
Oni idu u virtualnu šetnju (!?)
Bože moj, na koliko načina će nam izvlačiti novac iz džepa?
Najveća glupost je bina postavljena kod križanja sa Smičiklasovom uliczom, kad padne mrak počnu tutnjavom svakojakih mužikaša
(novi val uglavnom) i to traje satima! Desetak metara prije je starački dom u kojem stanari zasigurno ne žele takove uspavanke,
a i stanari okolnih zgrada nemaju mira. Moja kuća je 50-ak metara dalje te se bez obzira na sve zatvorene prozore arlaukanje
čuje kao da ga glasno slušam na radiju ili tv-u!
borna- Moderator
Očigledno je bilo mnogo prijava i protesta radi buke i galame pa su od jučer mužikaši jaako prigušeni
Prolazeći Jurišićevom u izlogu cvjećarnice sam snimio lijepe suvenire, prigodne za ove dane (cijene su od 500 do 1.000 kn)
Prolazeći Jurišićevom u izlogu cvjećarnice sam snimio lijepe suvenire, prigodne za ove dane (cijene su od 500 do 1.000 kn)
borna- Moderator
Ovijeh dana Adventa je uspinjača besplatna kao i vožnja tramvajem, od svakog petka u podne do nedjelje u pomoć
Malo sam je slikao jutros dok sam išao u Gunduliczevu do Backa
Filmovao sam i svoju jednostaničnu vožnju (bez pretenzija za neki umjetnički dojam)
Popodne se Ilicom ne može proći koliko imade ljudi
Malo sam je slikao jutros dok sam išao u Gunduliczevu do Backa
Filmovao sam i svoju jednostaničnu vožnju (bez pretenzija za neki umjetnički dojam)
Popodne se Ilicom ne može proći koliko imade ljudi
borna- Moderator
Stranica 1 / 40. • 1, 2, 3 ... 20 ... 40