Crtice sa sjeverozapada - Ålesund (NO)
+8
ICE-3M
Narcis
KAPO
borna
Pfaff
inflameswetrust
Thommo
LLeon
12 posters
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Crtice sa sjeverozapada - Ålesund (NO)
Evo kratke reportaže sa sjeverozapada Europe. Ålesund (Møre og Romsdal) je grad(ić) na obali Atlantika s cca. 45 000 stanovnika, centar brodogradnje i ribarstva.
Zanimljiv je po tome da je 1904. gotovo cijeli grad izgorio u strašnom požaru. Obnovljen je u Art Nouveau stilu, vidjet ćete po kasnijim fotkama da ima predivne građevine i ulice. Koga zanima više, cijela štorija o povijesti grada je na >> https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85lesund
Jedna lijepa fotka s neta, na ovaj vidikovac s kojeg je slikano svakako planiram ići. Radim u potkrovlju svjetlo plave zgrade pri dnu slike.
Letio sam:
Zagreb - Frankfurt, Croatia Airlines, avion je bio Croatia Airlines Airbus A319-112 9A-CTL
Par kadrova s leta... Zagreb, čvor Ivanja Reka:
Alpe
Frankfurt. U Švabiji mi nekako uvijek bude oblačno. Psmtr.
Jumbo-jet od Uniteda!
VOW! Super jumbo, Lufthansin A380! Prvi put ga vidim uživo! Ovaj ima regu D-AIME. Velika beštija.
Zanimljiv je po tome da je 1904. gotovo cijeli grad izgorio u strašnom požaru. Obnovljen je u Art Nouveau stilu, vidjet ćete po kasnijim fotkama da ima predivne građevine i ulice. Koga zanima više, cijela štorija o povijesti grada je na >> https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85lesund
Jedna lijepa fotka s neta, na ovaj vidikovac s kojeg je slikano svakako planiram ići. Radim u potkrovlju svjetlo plave zgrade pri dnu slike.
Letio sam:
Zagreb - Frankfurt, Croatia Airlines, avion je bio Croatia Airlines Airbus A319-112 9A-CTL
Par kadrova s leta... Zagreb, čvor Ivanja Reka:
Alpe
Frankfurt. U Švabiji mi nekako uvijek bude oblačno. Psmtr.
Jumbo-jet od Uniteda!
VOW! Super jumbo, Lufthansin A380! Prvi put ga vidim uživo! Ovaj ima regu D-AIME. Velika beštija.
Re: Crtice sa sjeverozapada - Ålesund (NO)
Thommo je napisao/la:
Letio sam:
Sa istim Airbusom, 9A-CTL, sam prije 6 mjeseci letio iz Frankfurta u Zagreb. A i nije teško potrefit isti avion kad ih u cijeloj floti ima komada 6. (+ 6 Dasheva)
Nestrpljivo očekujem nastavak.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Frankfurt International je mravinjak!
Još jedan A380, Singapore Airlines 9V-SKM
Opa, novi Airbus A350-900 od Qatara! Avion je A7-ALB. Star je 6-7 mjeseci. Može se raspoznati po neobično zakrivljenim krajevima krila.
U zgradi aerodroma pripremaju jednu makro-dioramu sa prikazom aerodroma u 1:87.
Vietnam Boeing 777-200ER VN-A146
Još jedna 380-ica, Lufthansin D-AIMI
Trojica trpaju kutiju za instrument u kontejner.
Grdosija.
Malo aviona-teretnjaka. Probodeni rep Lufthansinog McDonnell Douglas MD-11 D-ALCH...
...i Boeing 777 Freighter D-ALFA.
Moj je avion na letu Frankfurt - Oslo D-AIZN - Airbus A320-200. Dosta je nov, niti 3 godine.
Još jedan A380, Singapore Airlines 9V-SKM
Opa, novi Airbus A350-900 od Qatara! Avion je A7-ALB. Star je 6-7 mjeseci. Može se raspoznati po neobično zakrivljenim krajevima krila.
U zgradi aerodroma pripremaju jednu makro-dioramu sa prikazom aerodroma u 1:87.
Vietnam Boeing 777-200ER VN-A146
Još jedna 380-ica, Lufthansin D-AIMI
Trojica trpaju kutiju za instrument u kontejner.
Grdosija.
Malo aviona-teretnjaka. Probodeni rep Lufthansinog McDonnell Douglas MD-11 D-ALCH...
...i Boeing 777 Freighter D-ALFA.
Moj je avion na letu Frankfurt - Oslo D-AIZN - Airbus A320-200. Dosta je nov, niti 3 godine.
Za početak vrlo fino! Hladni krajevi su uvijek osvježavajući!
Nadam se da će biti i pruga?
Nadam se da će biti i pruga?
inflameswetrust- Broj postova : 758
Registration date : 24.10.2014
Zanimljivo i čeka se nastavak.
BTW, danas je u našem lokalnom kupusnom listiću reportaža o mom dugogodišnjem brici koji u rečenom Ålesundu tj. u tamošnjoj frizerskoj akademiji podučava mlade Norvežane umijeću šišanja britvom!
Svašta, hoće li voljeni grad koji teče morati uskoro otvoriti konzulat u tom gradu?
BTW, danas je u našem lokalnom kupusnom listiću reportaža o mom dugogodišnjem brici koji u rečenom Ålesundu tj. u tamošnjoj frizerskoj akademiji podučava mlade Norvežane umijeću šišanja britvom!
Svašta, hoće li voljeni grad koji teče morati uskoro otvoriti konzulat u tom gradu?
- Broj postova : 11616
Registration date : 17.03.2008
@plameni - Neće biti puno pruga... Prva je na 5-6 sati vožnje autom, tako da... Ali bit će aviona, zgrada, kamiona, buseva. BTW ako bolje pogledaš ima jedna teretna želj. stanica u Frankfurtu.
@ Pfaff - A čuuuuj... Da nam je bar 2 leta umjesto 3, već bi bilo bolje. Npr. Zagreb - Oslo - Alesund.
Nego, ajmo mi dalje. Već viđeni teretnjak 777. Malo je čudno vidjeti trupinu bez prozora.
Red za uzlijetanje. Nas su pustili ispred Uniteda.
A izgleda da ga je i Austrijančić uhvatio na spavanju u zavoju.
Kao pačići mali...
Ah, kako je gordo gledat' na svijet s visine...
Ovo izgleda k'o neka maketa za Đina.
Tko je ono rekao da nema vlakova??
Most koji vodi na Frankfurt HBF.
Poslovni centar.
Delta, pretpostavljam Elbe. Ako je, grad na lijevoj obali bi trebao biti Cuxhaven.
@ Pfaff - A čuuuuj... Da nam je bar 2 leta umjesto 3, već bi bilo bolje. Npr. Zagreb - Oslo - Alesund.
Nego, ajmo mi dalje. Već viđeni teretnjak 777. Malo je čudno vidjeti trupinu bez prozora.
Red za uzlijetanje. Nas su pustili ispred Uniteda.
A izgleda da ga je i Austrijančić uhvatio na spavanju u zavoju.
Kao pačići mali...
Ah, kako je gordo gledat' na svijet s visine...
Ovo izgleda k'o neka maketa za Đina.
Tko je ono rekao da nema vlakova??
Most koji vodi na Frankfurt HBF.
Poslovni centar.
Delta, pretpostavljam Elbe. Ako je, grad na lijevoj obali bi trebao biti Cuxhaven.
Thommo je napisao/la:@plameni - Neće biti puno pruga... Prva je na 5-6 sati vožnje autom, tako da...
Moja greška, mislio sam da je to na par km od...kak se mjesto zove, Andalsnes? Na karti je sve to puno bliže :p
No, nisam nimalo nezadovoljan
inflameswetrust- Broj postova : 758
Registration date : 24.10.2014
Evo nas iznad Norveške.
More, jezera, priroda, drvna industrija... Skandinavija u malom.
Jedina (zasad) snimljena pruga u Norveškoj - to je ona brza dvostruka pruga (max. 210 km/h) kojom sam se jesenas vozio od Osla na Gardermoen aerodrom.
Slijetanje na Gardermoen, upravo smo dotakli tlo. Koči miškooooo!
Opet jedan prvi - nikad nisam uživo vidio Boeing Dreamlinera! B787-8 od Norwegiana, EI-LNH. Svi njihovi avioni na repu imaju znamenite Skandinavce, na ovome je H.C. Andersen.
I odmah još jedan! Ovaj je od Qatara, A7-BCJ.
SAS-ov LN-RRT je Boeing 737-800, a bus je Solaris Urbino 18, vlasništvo Avinora - državne firme koja drži sve civilne aerodrome u Norveškoj.
Evo još jednog. Imaju vrata za putnike s obje strane, troja desno i dvoja lijevo.
More, jezera, priroda, drvna industrija... Skandinavija u malom.
Jedina (zasad) snimljena pruga u Norveškoj - to je ona brza dvostruka pruga (max. 210 km/h) kojom sam se jesenas vozio od Osla na Gardermoen aerodrom.
Slijetanje na Gardermoen, upravo smo dotakli tlo. Koči miškooooo!
Opet jedan prvi - nikad nisam uživo vidio Boeing Dreamlinera! B787-8 od Norwegiana, EI-LNH. Svi njihovi avioni na repu imaju znamenite Skandinavce, na ovome je H.C. Andersen.
I odmah još jedan! Ovaj je od Qatara, A7-BCJ.
SAS-ov LN-RRT je Boeing 737-800, a bus je Solaris Urbino 18, vlasništvo Avinora - državne firme koja drži sve civilne aerodrome u Norveškoj.
Evo još jednog. Imaju vrata za putnike s obje strane, troja desno i dvoja lijevo.
Zadnja dionica zračnog puta, Oslo - Ålesund Vigra airport. Idemo ovim Boeingom 737-700 AY-TUJ
Nisam bio kraj prozora pa samo jedna fotka slijetanja.
Ovaj ATR 72 je opako bučio.
Volvo FM cisterna
Karta područja
Volvo bus koji vozi od aerodroma do grada. Ako netko zna tip...
Zgrada firme.
Nisam bio kraj prozora pa samo jedna fotka slijetanja.
Ovaj ATR 72 je opako bučio.
Volvo FM cisterna
Karta područja
Volvo bus koji vozi od aerodroma do grada. Ako netko zna tip...
Zgrada firme.
Smješten sam u predgrađu, cca. 15 min. busom do centra.
Za majku milu! Pa osmi mjesec smo!
To su inače Sunnmørsalpene (Sunnmørske Alpe), planinski masiv južno od Ålesunda.
Firma Nettbuss Møre AS bavi se gradskim prometom u i oko grada. Većina voznog parka čine Volvo busevi. Ovaj je tip 8900.
Iz busa.
Centar Ålesunda. Zgrade i ulice su zaista lijepe, i solidno održavane.
Pogled iz mog officea. Čak je i sunce provirilo.
I on je tu!
A navečer, djeca se kupaju u Atlantiku! Kasnije smo probali, led ledeni, staviš ruku a ono probija do kosti. Ali šta djeca znaju...
Za majku milu! Pa osmi mjesec smo!
To su inače Sunnmørsalpene (Sunnmørske Alpe), planinski masiv južno od Ålesunda.
Firma Nettbuss Møre AS bavi se gradskim prometom u i oko grada. Većina voznog parka čine Volvo busevi. Ovaj je tip 8900.
Iz busa.
Centar Ålesunda. Zgrade i ulice su zaista lijepe, i solidno održavane.
Pogled iz mog officea. Čak je i sunce provirilo.
I on je tu!
A navečer, djeca se kupaju u Atlantiku! Kasnije smo probali, led ledeni, staviš ruku a ono probija do kosti. Ali šta djeca znaju...
Bit će da imam nešto sjevernjačke krvi u svome tijelu, kad vidim lijepo more ne mogu odoliti a da se ne okupam bez obzira na trapaturu?
Koja je inače temp. zraka prosječno dnevna a kolika noću (i mora naravno)?
Pogledao sam naravno i na Yr-No link
Meteogram, neste 48 timer
Meteogrammet: Ålesund
Pil
Koja je inače temp. zraka prosječno dnevna a kolika noću (i mora naravno)?
Pogledao sam naravno i na Yr-No link
Meteogram, neste 48 timer
Meteogrammet: Ålesund
Pil
borna- Moderator
- Broj postova : 9618
Registration date : 16.11.2010
Nastavak, ovo je vidikovac Fjellstua, 400+ stepenica u strmo brdo iznad grada, cilj za jedno popodne.
Studentarija ima neki mini festival.
SAR
E sad malo za ljubitelje 4-kotačaša. Najprije e-Golf
Na drugoj strani spektra po zagađenju... Camaro!
Tu je i jedan fino očuvani Buick Type 56 R
Najbliže Korzu što imaju
Zgrada DNV-a
Netko nešto rabota u drvu
Lijepo to ide.
Ovih pernatih beštija ima dosta u cijelom kraju. Vjerojatno neka vrsta svrake.
Studentarija ima neki mini festival.
SAR
Na drugoj strani spektra po zagađenju... Camaro!
Tu je i jedan fino očuvani Buick Type 56 R
Najbliže Korzu što imaju
Zgrada DNV-a
Netko nešto rabota u drvu
Lijepo to ide.
Opet jedan putujući grad u luci - MSC Splendida. Skoro svaki dan jedan veliki cruiser pristane u Ålesundu. Ovaj ima 333m!
>> https://en.wikipedia.org/wiki/MSC_Splendida
Gledali smo kako isplovljava, vjerojatno dalje prema fjordovima.
>> https://en.wikipedia.org/wiki/MSC_Splendida
Gledali smo kako isplovljava, vjerojatno dalje prema fjordovima.
Jako dobar putopis ! Čeka se nastavak!
Ovo je siva vrana:Thommo je napisao/la:...
https://2img.net/h/i76.photobucket.com/albums/j34/tdornik/Voy/NO/2015-08-13%2070_zpsa3yu1bv6.jpg
Wikipedia je napisao/la:Siva vrana (lat. Corvus cornix) je vrsta vrane, dugo smatrana podvrstom crne vrane. Od 2002. smatra se odvojenom vrstom. Živi na sjeverozapadu Škotske, Irskoj, otoku Man i istočnoj Europi. Ova podvrsta nastanjuje i Hrvatsku.
Gnijezdi se u kultiviranom zemljištu često, ali u pojedinačnim parovima. Oprezna, naučena na čovjeka. Lako prepoznatljiva po sivo-crnom perju. Ponašanjem slična crnoj vrani, drugoj podvrsti navedene vrste, s kojom se često udružuje. Let dosta nemaran i lijen, zamasi krila postojani i sasvim plitki. Leti pojedinačno ili u rijetkoj formaciji. Sive vrane sjeveroistočne Europe zimi posjećuju istočnu obalu Britanije, uglavnom od listopada do travnja. Ponašanje i glasanje kao crna vrana. Osim što nanosi štetu poljoprivrednim kulturama, napada i mladunce drugih ptica (piliće, mlade fazane, prepelice, jarebice)
https://hr.wikipedia.org/wiki/Siva_vrana
KAPO- Broj postova : 1883
Registration date : 14.09.2009
Thommo je napisao/la:
https://2img.net/h/i76.photobucket.com/albums/j34/tdornik/Voy/NO/2015-08-13%2024_zpsfk0to7c9.jpg
I svi ti električni zujavci u Norveškoj imaju registraciju "EL".
Ako sam dobro obavješćen imaju i besplatne parkinge, punionice i razne poticaje pri kupnji. I to sve zato što ne zagađuju "tu" nego "tamo". I onda ja kao neosvještena eko ovca, moram ovim osvještenim eko ovcama plaćat njihove eko eskapade. (sjetimo se samo nedavnog poticaja za kupovinu A+++ uređaja. Hoćeš uređaj koji manje troši?- Plati si ga rođo, ma ne iz mog džepa. Ja mu plaćam da bi on imao manji račun za struju. )
Ja ovca jer plaćam tuđe hirove.
Oni ovce, jer ne vide dalje od nosa, da njihov e-drek zagađuje više-manje kao i svaki drugi auto.
Najvjerojatnije propuštaju manje letjelice za polijetanje ispred jumba zbog velike turbulencije koju on izaziva kad polijeće i u zraku isto, moja pretpostavka.
https://2img.net/h/i76.photobucket.com/albums/j34/tdornik/Voy/NO/IMG_2608_zpsgfcqyauh.jpg
https://2img.net/h/i76.photobucket.com/albums/j34/tdornik/Voy/NO/IMG_2608_zpsgfcqyauh.jpg
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Lleon, ne znam baš točne detalje ali wiki kaže da Norway cca 95% struje dobiva iz hidroelektrana. Tako da možda i nije baš slično nama i našima.
Uglavnom, Tesli, Leafova i eVW-a ima podosta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Norway
Uglavnom, Tesli, Leafova i eVW-a ima podosta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Norway
Thommo je napisao/la:Lleon, ne znam baš točne detalje ali wiki kaže da Norway cca 95% struje dobiva iz hidroelektrana. Tako da možda i nije baš slično nama i našima.
Nema izgaranja fosilnih goriva i stvaranja CO2 da bi se dobila električna energija, ali niti hidroelektrane nisu ekološki sveci. I one imaju svoj dosta štetan utjecaj na riječne ekosustave. Ipak, mislim da je jedna HE, manje zlo od iste takve TE na ugljen.
Evo jedan tekst, pisan od strane Zelene akcije, ali čini mi se dosta realan i objektivan u opisu negativnog utjecaja hidroelektrana.
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/zelena-akcija.production/zelena_akcija/document_translations/480/doc_files/original/ZA_Stav_Koliko_su_hidroelektrane_zapravo_zelene_20071221.pdf?1270310266
Prvo da pohvali ovaj zanimljiv putopis, a drugo da se malo nadovežem na ovu raspravu. Je da jezera za hidroelektrane dosta štete okolišu, ali ima i pozitivnih primjera, pa je tako Varaždinsko jezero postalo ornitološki rezervat. Također nije isto izradit HE Ombla ili HE Podsused. Na Savi je ekosustav več uništen i tu se neka šteta ne može napravit i to bi trebao bit prioritet, a ne gradnja HE na npr. Zrmanji ili takvim rijekama gdje je ekosustav skoro u potpunosti očuvan. Negdje sam pročitao i jednu zanimljivost. Da bi se potpuno izbacio ugljen iz proizvodnje električne energije i zamijenio solarnom energijom potrebna je površina četiri Hrvatske. Zvuči puno? Pa baš i ne s obzirom da su dvije trečine TE na ugljen smještene u Kini i SAD-u, a tu praznih površina ima.
ICE-3M- Broj postova : 901
Registration date : 18.10.2011
Da ne velim da se ispod tih površina uvijek mogu graditi trgovački centri!ICE-3M je napisao/la:... a tu praznih površina ima.
Dobro, energetska rasprava polako se krčka , no putopis ide dalje. Popeli smo se na vidikovac Fjellstua.
To je ovo na brdu, do njega vodi 400+ strmih stepenica, nešto slično našim Trsatskim.
Par slika sa stepenica...
... i s vrha.
Pozdrav domovini!
To je ovo na brdu, do njega vodi 400+ strmih stepenica, nešto slično našim Trsatskim.
Par slika sa stepenica...
... i s vrha.
Pozdrav domovini!
Moje skromno znanje norveškog mi veli da Kystvakt = Obalna straža. Ili?
Onaj čudni crveni je nekakav obalni tanker za napajanje većih primjeraka?
A nisi nabavio štap za selfije?
Registration date : 04.09.2008
Ima dovoljno dugačku ruku (što se vidi iz priloženoga)
borna- Moderator
- Broj postova : 9618
Registration date : 16.11.2010
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 1 / 3.