Jesen 2022
+2
Pfaff
borna
6 posters
Stranica 8 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Jesen 2022
Pfaff je napisao/la:Novinari vole pisati senzacionalističke vijesti...
... Sjećam se da su u Zagrebu u nekim ulicama postojali specijalni odvodi sa šahtovima za snijeg. Ima li još toga i jesu li prohodni?
Pa nema nikakvih posebnih šahtova - to je najobičnija oborinska kanalizacija.
besposlenpop- Broj postova : 1486
Registration date : 18.06.2021
Vidiš, meni se onda činilo da je to nešto posebno, a mislim da su i poklopci šahtova bili posebno obilježenibesposlenpop je napisao/la:
BTW, kako izgleda neobična oborinska kanalizacija?
- Broj postova : 11491
Registration date : 17.03.2008
Pa jedino su posebni oni na Cvjetnom placu jer su brončani.Pfaff je napisao/la:Vidiš, meni se onda činilo da je to nešto posebno, a mislim da su i poklopci šahtova bili posebno obilježenibesposlenpop je napisao/la:
BTW, kako izgleda neobična oborinska kanalizacija?
Neobična je svaka koja nije obična.
Ova tema polako postaje izlizana ...
Jutros sam promjenil i jaknu, onu za do +5.
Jutros sam promjenil i jaknu, onu za do +5.
borna likes this post
Nadam se da ćemo izbjeći ovakove zime
borna- Moderator
- Broj postova : 9460
Registration date : 16.11.2010
Nada umire posljednja!borna je napisao/la:Nadam se da ćemo izbjeći ovakove zime
Pa kažu oni koji to prate i računaju da se očekuje iznad prosječni temperaturni prosinac te veljača, a da bi eventualno siječanj mogao biti prosječan ili malo hladniji od prosjeka.
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008
Pfaff likes this post
Dok vidiš borove i cestu dobro je....
Slijedi nam par mokrih dana a onda drugi tjedan ozbiljnije zahlađenje kao najava zime?
Slijedi nam par mokrih dana a onda drugi tjedan ozbiljnije zahlađenje kao najava zime?
borna- Moderator
A i to što kažeš...borna je napisao/la:Dok vidiš borove i cestu dobro je....
Slijedi navodno zadnji ovogodišnji potop.
Pfaff likes this post
besposlenpop likes this post
Pfaff and borna like this post
Evo večeras prvog jesenskog snijega u Zagrebu (kad će već ta zima da što brže prođe?)
Kako pada temperatura za očekivati je da će se uskoro primiti i da će jutro biti veselo
Početkom ovoga tjedna vidjeh letak Pevexa sa velikim sniženjem cijene ove naprave pa sam u četvrtak požurio u dućan.
Gledao sam cijene toga u drugim centrima, najniža je bila 1.740 kn pa sve do nerealnih 2.400 i više
889 kn za taj uređaj je zaista poštena cijena, samo zamjenski filteri dođu od 500-600 kn međutim traju barem 1 godinu.
Kako pada temperatura za očekivati je da će se uskoro primiti i da će jutro biti veselo
Početkom ovoga tjedna vidjeh letak Pevexa sa velikim sniženjem cijene ove naprave pa sam u četvrtak požurio u dućan.
Gledao sam cijene toga u drugim centrima, najniža je bila 1.740 kn pa sve do nerealnih 2.400 i više
889 kn za taj uređaj je zaista poštena cijena, samo zamjenski filteri dođu od 500-600 kn međutim traju barem 1 godinu.
borna- Moderator
Moram priznati da sam bio razočaran kad sam jutros pogledao van
Snijega ima malo samo na krovovima i automobilima koji su došli iz hladnijeg predgrađa?
Centar je uvijek za poneki stupanj pretopao tako da barem ovdje za sada nema bjeline.
Jutro u Baškoj je osvanulo lijepo ali i burno sa svega mršavih 3 stupnja (što bura pretvara u dojam od -3)
More ima nekih 13-14 C i ponovo je dosta visoko radi niskoga tlaka
Snijega ima malo samo na krovovima i automobilima koji su došli iz hladnijeg predgrađa?
Centar je uvijek za poneki stupanj pretopao tako da barem ovdje za sada nema bjeline.
Jutro u Baškoj je osvanulo lijepo ali i burno sa svega mršavih 3 stupnja (što bura pretvara u dojam od -3)
More ima nekih 13-14 C i ponovo je dosta visoko radi niskoga tlaka
borna- Moderator
Da, to sam naučio živeći u Milanu. Svud okolo snijeg, a grad posve suh. Veliki gradovi se griju i onda ta toplina stvara svojevrsni dimljak koji izvlači vlagu i hladnoćuborna je napisao/la:Centar je uvijek za poneki stupanj pretopao tako da barem ovdje za sada nema bjeline.
Moje je jutro osvanulo ugodno osvježavajuće
Jučer je padalo cijeli dan, ali s relativno slabim učinkom (nekih 11 cenata). Ipak će vranu trebati osnažiti
Trenutačno je nebo azurno plavo i sunašce sija (ne grije, samo da se zna)
Malo srebrne pičke na granama lijeske
borna likes this post
To su one slavne naprave za koje ljudi vole pričati: "Ima samo 1.500W, a grije k'o da ima 4.000!"borna je napisao/la:Početkom ovoga tjedna vidjeh letak Pevexa sa velikim sniženjem cijene ove naprave pa sam u četvrtak požurio u dućan.
Ništa ja ne vjerujem u grijanje na struju. Bukovina, prijatelju, bukovina!
Negdje sve do 50-te i neke stanovi u gradu su imali grijanje na drva ili ugljen, svaki stan je imao nekoliko peći
mahom kaljenih. U spavaćim sobama bi se peći malo naložile tek navečer, u dnevnom boravku više puta preko
dana. U kuhinji je peć služila prvenstveno za kuhanje i grijanje uz put, često su imale i poseban odjeljak za
izradu domaće pive. U kupaonici je bila manja peć za toplu vodu.
U dvorištima ili podrumu su bile drvarnice za pohranu ogrijeva, na jesen se svako malo negdje čula pokretna
motorna pila. Kao mali sam volio gledati pilare kako rade i kasnije se igrati sa pilovinom.
Onda su došle u modu kućne ložionice koje su bile u podrumu. Svaka je imala svojeg ložača koji se brinuo svako
jutro naložiti veliku peć koja je grijala vodu koja je onda cirkulirala kroz radijatore u cijeloj zgradi.
Moja zgrada sa 8 stanova i 3 lokala u prizemlju je godišnje trošila 50 do 80 tona ugljena ovisno o zimi + par
metara drva za potpalu. Da nije bilo tih poduzeća u prizemlju troškovi grijanja bi bili jaako visoki no srećom su
se oni kod sklapanja prvog sporazuma obavezali plaćati polovicu troškova!
Njihovom uplatom bi na jesen napunili podrum sa nekih 30-ak tona ugljena a ono što bi stanari skupljali je
bilo za kasnije dopune i plaću ložača. U dvorištu se skupljala šuta pa je kad bi naraslo brdo trebalo platiti odvoz.
Pod kraj 80-ih su se takove peći počele raspadati iako su se godinama krpale a novaca za izradu novih nije bilo
pa se prešlo na etažno plinsko grijanje.
Takvim načinom su nestali brojni prigovori nezadovoljnih, nekima nikad nije bilo dovoljno toplo dok su drugi
gunđali da se previše grije i troši.
Meni ovakva moderna grijalica dobro dođe da puše toplinu kroz hodnik prema kuhinji i sobici iza nje jer u tim
prostorima nemam radijatora.
mahom kaljenih. U spavaćim sobama bi se peći malo naložile tek navečer, u dnevnom boravku više puta preko
dana. U kuhinji je peć služila prvenstveno za kuhanje i grijanje uz put, često su imale i poseban odjeljak za
izradu domaće pive. U kupaonici je bila manja peć za toplu vodu.
U dvorištima ili podrumu su bile drvarnice za pohranu ogrijeva, na jesen se svako malo negdje čula pokretna
motorna pila. Kao mali sam volio gledati pilare kako rade i kasnije se igrati sa pilovinom.
Onda su došle u modu kućne ložionice koje su bile u podrumu. Svaka je imala svojeg ložača koji se brinuo svako
jutro naložiti veliku peć koja je grijala vodu koja je onda cirkulirala kroz radijatore u cijeloj zgradi.
Moja zgrada sa 8 stanova i 3 lokala u prizemlju je godišnje trošila 50 do 80 tona ugljena ovisno o zimi + par
metara drva za potpalu. Da nije bilo tih poduzeća u prizemlju troškovi grijanja bi bili jaako visoki no srećom su
se oni kod sklapanja prvog sporazuma obavezali plaćati polovicu troškova!
Njihovom uplatom bi na jesen napunili podrum sa nekih 30-ak tona ugljena a ono što bi stanari skupljali je
bilo za kasnije dopune i plaću ložača. U dvorištu se skupljala šuta pa je kad bi naraslo brdo trebalo platiti odvoz.
Pod kraj 80-ih su se takove peći počele raspadati iako su se godinama krpale a novaca za izradu novih nije bilo
pa se prešlo na etažno plinsko grijanje.
Takvim načinom su nestali brojni prigovori nezadovoljnih, nekima nikad nije bilo dovoljno toplo dok su drugi
gunđali da se previše grije i troši.
Meni ovakva moderna grijalica dobro dođe da puše toplinu kroz hodnik prema kuhinji i sobici iza nje jer u tim
prostorima nemam radijatora.
borna- Moderator
borna likes this post
E da - i oni koji su unutra bi van, a oni izvana unutra.Pfaff je napisao/la:Da, to sam naučio živeći u Milanu. Svud okolo snijeg, a grad posve suh. Veliki gradovi se griju i onda ta toplina stvara svojevrsni dimljak koji izvlači vlagu i hladnoćuborna je napisao/la:Centar je uvijek za poneki stupanj pretopao tako da barem ovdje za sada nema bjeline.
Moje je jutro osvanulo ugodno osvježavajuće...
Pfaff je napisao/la:...
To su one slavne naprave za koje ljudi vole pričati: "Ima samo 1.500W, a grije k'o da ima 4.000!"
Ništa ja ne vjerujem u grijanje na struju. Bukovina, prijatelju, bukovina!
Sa bivšim stanom sam dobil i termo-peć i ta je grijala sobu i ganjk, a blagovaonu ono moderno mramorno čudo zvano maramorni radijator. Kuhinju je grijal samo plamenik za kavu, al je zato ćenifa bila poticajna za brzo djelovanje. Kupiona je bila između blagovaone i sobe, pa je nekak bila savim pristojno mlačna. Onda kad sam prodaval stan, svi su padali na leđa kad sam im pokazal mjesečne račune za struju malo prek 200 kuma (to je uključivalo i veliki i mali bojler, frižider i mikrovalku ... a žarulje, TV, mlinac za kavu i usisavač ni ne računam).
Pfaff and borna like this post
Stranica 8 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9