Jesen 2023.
+2
borna
Pfaff
6 posters
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Jesen 2023.
Lijepi komad lima i cijev uvijek mogu dobro poslužiti....
Vrijeme se igra sa nama, nakon naglo hladnih dana došla je južina
U Zagrebu je trenutno toplih 25 C i još će narasti, nakon hladnih 10-ak C nam to sada izgleda jaako toplo.
Ljudi se šeću samo u košuljama ili majcama.
Baška je za lošijih prošlih dana prošla dobro, palo je svega 12 lit.kiše. Zadnjih dana je jaako vjetrovito i stalno pada tlak pa
se more jako diglo, preplavilo je plažu. More se ohladilo na nekih 19 C no to bi još bilo pogodno za kupanje uz vanjsku
temperaturu od 24 C. Plovputov trajekt se svako malo pojavi i veže u luci pa onda nekud ode, vjerojatno obavlja radove
negdje u blizini?
Vrijeme se igra sa nama, nakon naglo hladnih dana došla je južina
U Zagrebu je trenutno toplih 25 C i još će narasti, nakon hladnih 10-ak C nam to sada izgleda jaako toplo.
Ljudi se šeću samo u košuljama ili majcama.
Baška je za lošijih prošlih dana prošla dobro, palo je svega 12 lit.kiše. Zadnjih dana je jaako vjetrovito i stalno pada tlak pa
se more jako diglo, preplavilo je plažu. More se ohladilo na nekih 19 C no to bi još bilo pogodno za kupanje uz vanjsku
temperaturu od 24 C. Plovputov trajekt se svako malo pojavi i veže u luci pa onda nekud ode, vjerojatno obavlja radove
negdje u blizini?
borna- Moderator
- Broj postova : 9401
Registration date : 16.11.2010
Babe su se vratile.
Nadam se, samo nakratko ...
Nadam se, samo nakratko ...
besposlenpop- Broj postova : 1457
Registration date : 18.06.2021
Pfaff likes this post
- Broj postova : 11457
Registration date : 17.03.2008
Pfaff and borna like this post
borna likes this post
Valja iskoristiti ove zadnje zračke sunca. Uvijek sam s čuđenjem gledao one koji svojom hodnjom u kratkim rukavima početkom godine zazivaju ljeto. Danas sam ja bio takav koji se od njega oprašta. Navučen vremenskom prognozom i obećavajućim 23 stupnja krenuo sam u poznije jutro u kratkim rukavima. Na potezu od Sigečice do Frankopanske vidio sam usput još ukupno 17 takvih. Ostali su bili u majicama dugih rukava, vestama, jaknama i jesenskim kaputima.
Registration date : 14.05.2008
Ja sam se pojavil kasnije.gaspa je napisao/la:... Navučen vremenskom prognozom i obećavajućim 23 stupnja krenuo sam u poznije jutro u kratkim rukavima. Na potezu od Sigečice do Frankopanske vidio sam usput još ukupno 17 takvih. Ostali su bili u majicama dugih rukava, vestama, jaknama i jesenskim kaputima.
Pfaff, gaspa and borna like this post
27. listopada
Tutekare opći potop!
Trapatura se ne spušta pa ne ložimo. Ćemo malo pod večer zapalit jednu vatru čisto za potjerat vlagu iz kuće
Zato već satima lije k'o iz kabla. Lijepo škrebeće po krovu pa se lijepo spava (pogotovo kad znaš da ti je krov zdrav i da neće ništa nigdje procuriti!)
Nema više meteo stanice u Razdolju pa mogu samo procjenjivati po podacima iz Delnica i Crnog Luga, ali bih rekao da smo noćas nakupili oko 90 litara po metru četvrtastom!
Gurlu sam onomad odvukao dosta daleko od kuće, ali svejedno mi se po glavušici mota ideja o sadnji riže
Tutekare opći potop!
Trapatura se ne spušta pa ne ložimo. Ćemo malo pod večer zapalit jednu vatru čisto za potjerat vlagu iz kuće
Zato već satima lije k'o iz kabla. Lijepo škrebeće po krovu pa se lijepo spava (pogotovo kad znaš da ti je krov zdrav i da neće ništa nigdje procuriti!)
Nema više meteo stanice u Razdolju pa mogu samo procjenjivati po podacima iz Delnica i Crnog Luga, ali bih rekao da smo noćas nakupili oko 90 litara po metru četvrtastom!
Gurlu sam onomad odvukao dosta daleko od kuće, ali svejedno mi se po glavušici mota ideja o sadnji riže
borna and besposlenpop like this post
Je, nastupilo je mokro razdoblje, donekle je dobro što nam južina donosi topli zrak.
Pratim ja i dalje svakodnevno situaciju u Baškoj koja prolazi umjereno:
Oborine danas mm 3.3 jučer 1.0 prekjučer 8.1 Ovaj mjesec 57.1
Temperatura zraka °C 18.2 Vjetar m/s SW smjer 11.2 maks. danas 18.9
Tlak zraka je nizak pa se diglo more i sa veelikim valovima skroz poplavljuje plažu koja se gotovo i ne vidi.
More se i dalje drži na nekih 19 C.
U Zagrebu još nisam uključio centralno grijanje ali sam u odjeću uvrstio vestu i deblje čarape.
Navečer i ujutro na kratko uključim električnu grijalicu...
Pratim ja i dalje svakodnevno situaciju u Baškoj koja prolazi umjereno:
Oborine danas mm 3.3 jučer 1.0 prekjučer 8.1 Ovaj mjesec 57.1
Temperatura zraka °C 18.2 Vjetar m/s SW smjer 11.2 maks. danas 18.9
Tlak zraka je nizak pa se diglo more i sa veelikim valovima skroz poplavljuje plažu koja se gotovo i ne vidi.
More se i dalje drži na nekih 19 C.
U Zagrebu još nisam uključio centralno grijanje ali sam u odjeću uvrstio vestu i deblje čarape.
Navečer i ujutro na kratko uključim električnu grijalicu...
borna- Moderator
Evo ti zanimacije. Postavi neku kadu (s doradom bi poslužila i ona školjka) u dvorištu, ubodi vertikalno skalu s koeficijentom koja će razinu oborine u kadi prikazati u odgovarajućoj po m2 i pridodavaj uz slike termometra. I nadziri da to neka domaća ili šumska zvjerka ne koristi kao pojilo jer će očitanje biti netočno, a nas ćeš dovesti u zabludu.Pfaff je napisao/la:Nema više meteo stanice u Razdolju pa mogu samo procjenjivati po podacima iz Delnica i Crnog Luga
More na jugu koji uz već spomenutog konja za trku ima, izgleda, i morskog konjića, za neku drugu, možda temperaturnu, trku, dakle to more je na 23 °C. Granično. Za bornu skoro pa pretoplo, za Pfaffa skoro pa prehladno.
Gorani imaju kroničnu kišu, zagrepčani akutnu. Sad je padala slabih pola sata, baš u trenutku kad sam se iz restorana s gableca morao vratiti u ured (pogađate: pri odlasku na gablec sunce je sijalo)
borna likes this post
Ja doma.
Tu je prijepodne bilo oblačno uz povremeno škrapanje.
Onda je prosijalo kratkotrajno prognozirano sunce.
Pa je onda krenula grmljavina (1x), prognozirana od podne do 5 popodne.
Padala je jaka kiša (prognozirana od pol noći do 5 popodne) i zapuhal malo jači vjetar (prognoziran od 7 ujutro do 4 popodne).
Maloprije opet sunčato, a onda opet oblakovito.
Uglavnom dalje bez grmljavine, vjetra i kiše, a temperatura unutra 21. Bez grijanja. Vanjski mi je krepal.
Tu je prijepodne bilo oblačno uz povremeno škrapanje.
Onda je prosijalo kratkotrajno prognozirano sunce.
Pa je onda krenula grmljavina (1x), prognozirana od podne do 5 popodne.
Padala je jaka kiša (prognozirana od pol noći do 5 popodne) i zapuhal malo jači vjetar (prognoziran od 7 ujutro do 4 popodne).
Maloprije opet sunčato, a onda opet oblakovito.
Uglavnom dalje bez grmljavine, vjetra i kiše, a temperatura unutra 21. Bez grijanja. Vanjski mi je krepal.
Kriza gljiva! Barem u zagrebačkoj okolici. Samo sunčanice, jedan turčin, par prosenjaka i mrtvačkih truba i prdeci.
Eh, da sam znao da trebaš... Imao sam tu, pod škalama tri predivne gnjojištarke!gaspa je napisao/la:Kriza gljiva! Barem u zagrebačkoj okolici. Samo sunčanice, jedan turčin, par prosenjaka i mrtvačkih truba i prdeci.
31. listopad
Listopad se odlučio gromopucateljno oprostiti od svojih korisnika!
Nešto iza ponoći počelo je kišiti i sve je bilo podnošljivo do oko 6 ha ujutro kad je preko nas prošla užasna olujno-grmbljavinska fronta.
Pucalo je i treskalo preko pol sata (i jasno, izbilo struju), a usput je palo i nešto grašice. Trapatura je malkice spuznula.
Kasnije se smirilo, jedino što grozno puše... DHMZ kaže da smo nakupili oko 50 litara, obzirom da je počelo tek iza ponoći, rezultat je sasma zadovoljavajući!
Na par mjesta nastala su cijela jezera vodur'ne
Listopad se odlučio gromopucateljno oprostiti od svojih korisnika!
Nešto iza ponoći počelo je kišiti i sve je bilo podnošljivo do oko 6 ha ujutro kad je preko nas prošla užasna olujno-grmbljavinska fronta.
Pucalo je i treskalo preko pol sata (i jasno, izbilo struju), a usput je palo i nešto grašice. Trapatura je malkice spuznula.
Kasnije se smirilo, jedino što grozno puše... DHMZ kaže da smo nakupili oko 50 litara, obzirom da je počelo tek iza ponoći, rezultat je sasma zadovoljavajući!
Na par mjesta nastala su cijela jezera vodur'ne
Mesčini da mi je prema prognozama danas zadnji dan za kratke rukave.
Al, nikad ne reci nikad ...
P.S. Zimske gume su još u debelom zapećku.
Al, nikad ne reci nikad ...
P.S. Zimske gume su još u debelom zapećku.
Bilo je i u Zagrebu jaakog pljuska prijepodne uz nekoliko slabijih kišnih razdoblja kojih će biti još.
Bašku su zaobišle nevolje Kvarnera, danas je palo svega pola litre, jučer 1,3 a cijeli mjesec ukupno 58,9 lit.kiše.
More se još uvijek drži na 18-19 C.
Ja sam prekojučer na svojeg autića stavio zimske gume jer su mi ljetne već dosta stare i podobne jedino za vrućine.
Pomišljam na uključenje centralnog grijanja, umjereno i to samo ujutro te navečer jer su temperature svakim danom sve niže?
Bašku su zaobišle nevolje Kvarnera, danas je palo svega pola litre, jučer 1,3 a cijeli mjesec ukupno 58,9 lit.kiše.
More se još uvijek drži na 18-19 C.
Ja sam prekojučer na svojeg autića stavio zimske gume jer su mi ljetne već dosta stare i podobne jedino za vrućine.
Pomišljam na uključenje centralnog grijanja, umjereno i to samo ujutro te navečer jer su temperature svakim danom sve niže?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Što god (ne) učiniš, kaja'ćeš se.borna je napisao/la:...
Pfaff likes this post
Ha prema posljednim godinama već se dosta uštedilo na (ne)grijanju do sada a ionako ne pretjerujem sa Celzijusima u
stanu, dovoljno nam je nekih 20 do 23 kako gdje. Zdravlje je ipak važnije od štednje jer prehlađenima treba više topline.
stanu, dovoljno nam je nekih 20 do 23 kako gdje. Zdravlje je ipak važnije od štednje jer prehlađenima treba više topline.
borna- Moderator
1. studenog
Pokazao se dostojan imena
Jutos je lagani mraz. Taman toliko da rukohvat bude kljizak
Noćas jebila maglica koja se polako razilazi. Iznad toga je vedro nebo
Modrim nebom plovi srebrnasti jutarnji mjesečac
Špaker je u punoj funkciji. Hvala Helgi koja se rano ustala i potkurila ga
Danas su Sisveti pa smo u spomen na drage pokojne zapalili feral (svi pokojni su dragi, jedni zato jer su bili dragi, a drugi zato jer su pokojni)
Pokojna punica mi je pričala anegdotu kako je jedan dizao na konja potešku vreću. Poduhvati on vreću i zavapi:
- Pomozi Bože i svi sveci...
I digne on vreću na samar, a vreća s druge strane BUP! natrag na zemlju
- Otstupi vas polovica!
Pokazao se dostojan imena
Jutos je lagani mraz. Taman toliko da rukohvat bude kljizak
Noćas jebila maglica koja se polako razilazi. Iznad toga je vedro nebo
Modrim nebom plovi srebrnasti jutarnji mjesečac
Špaker je u punoj funkciji. Hvala Helgi koja se rano ustala i potkurila ga
Danas su Sisveti pa smo u spomen na drage pokojne zapalili feral (svi pokojni su dragi, jedni zato jer su bili dragi, a drugi zato jer su pokojni)
Pokojna punica mi je pričala anegdotu kako je jedan dizao na konja potešku vreću. Poduhvati on vreću i zavapi:
- Pomozi Bože i svi sveci...
I digne on vreću na samar, a vreća s druge strane BUP! natrag na zemlju
- Otstupi vas polovica!
borna and besposlenpop like this post
Pfaff je napisao/la:... Hvala Helgi koja se rano ustala i potkurila ga.
...
Za grijanje il za kuhanje?
Već sam pomislio da si se preselio u mirniji kraj....
Kakovo je stanje sa vodostajem u Sungeru, možda bih mogao tamo prodati svoju barku?
Baška je do sada danas popila 36 litara kiše, jučer je bilo umjerenih 12.
Kakovo je stanje sa vodostajem u Sungeru, možda bih mogao tamo prodati svoju barku?
Baška je do sada danas popila 36 litara kiše, jučer je bilo umjerenih 12.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
borna je napisao/la:Ha prema posljednim godinama već se dosta uštedilo na (ne)grijanju do sada a ionako ne pretjerujem sa Celzijusima u
Ja u ovakvim razdobljima grijanje kontroliram sa potkošuljama i najdoljnjim gumbom na majici.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5