Liburnija - Zadar
+4
Jean
NP-549
gaspa
Narcis
8 posters
Stranica 1 / 1.
Liburnija - Zadar
Liburnija Zadar, vozni red gradskog i prigradskog prometa, uključujući i otoke Ugljan, Pašman i Dugi Otok.
http://www.liburnija-zadar.hr/prijevoz/index.php
http://www.liburnija-zadar.hr/prijevoz/index.php
Narcis- Administrator
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Re: Liburnija - Zadar
Nismo se baš raspisali ovdje, zar ne? Da temi nisam pristupio traljavo, onako iznebuha (misleći da u njoj već ima štofa), pristupio bih malo sistematičnije. Al' sad - što je - tu je. Da ne gnjavim o povijesti i pretvorbama zadarskog gradsko-prigradskog prijevoznika, da ne tupim o voznom parku (koji je na uže specijaliziranom forumu bolje obrađen) - malo (ali za danas zaista malo!) ilustracija. Znamo da reklame nose lovu, ali sa suvremenim pristupom pokretnom reklamiranju teško da se mogu pomiriti. Ovako inače izgledaju u Zagrebu, u snježna jutra, brojni automobili - snijeg je ostrugan samo sa staklenih površina nužnih za osnovno funkcioniranje u prometu.
Ovako zamaškarani autobusi djeluju kao oklopno vozilo, a otvoreni oberlihti kao puškarnice
Da ne bi ispalo da samo njurgam. Ima u Zadru i zanimljivih primjera. Prvenstveno zato jer ih možda nismo viđali suviše (ovisno gdje je tko lociran i kuda je sve transferiran). Puno viđamo slike conecta, a zadarski je bez strojarnice u stražnjem dijelu - mercedes O345
I za (današnji) kraj (jer imam ja još!) - evo busa Evobusa. Jednog od dva u zadarskoj ergeli. Majstor ga je nahvalio prešavši na njega sa Sanosa, pokazao mi natpisnu pločicu, ubacio u rikverc i zdimio. A ja sam se suviše premišljao i namještao, ne pazeći na vozni red, pa smo završili samo s ovom slikom - mercedesa O408
Ovako zamaškarani autobusi djeluju kao oklopno vozilo, a otvoreni oberlihti kao puškarnice
Da ne bi ispalo da samo njurgam. Ima u Zadru i zanimljivih primjera. Prvenstveno zato jer ih možda nismo viđali suviše (ovisno gdje je tko lociran i kuda je sve transferiran). Puno viđamo slike conecta, a zadarski je bez strojarnice u stražnjem dijelu - mercedes O345
I za (današnji) kraj (jer imam ja još!) - evo busa Evobusa. Jednog od dva u zadarskoj ergeli. Majstor ga je nahvalio prešavši na njega sa Sanosa, pokazao mi natpisnu pločicu, ubacio u rikverc i zdimio. A ja sam se suviše premišljao i namještao, ne pazeći na vozni red, pa smo završili samo s ovom slikom - mercedesa O408
Registration date : 14.05.2008
MB O345 su ti inače ex Autotrolej 200 i 201
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2440
Registration date : 15.03.2008
Restoran Marin jedan je od jačih aduta u gastronomskoj ponudi sela Sveti Petar (do 1992. selo se zvalo Krmčina), kroz koje moram proći na putu od Zadra do sela svojih predaka ili natrag. Ne znam kakve veze ima Liburnijin autobus gbr. 213 sa tim restoranom, ali znam da je zadnja moja tri posjeta Sjevernoj Dalmaciji taj autobus stalno stacioniran ispred navedenog lokala. Kako mi je fotoaparat bio "zamro" na par dana (gumb okidača se zaglavio u položaju fokusiranja) i upravo prije kretanja natrag prema Rijeci čudesno ozdravio, tako sam - željan klikanja - putem natrag okidao štogod sam stigao, pa tako i njega:
Guma na vratima je dotrajala:
pa sam kroz rupu na njoj okinuo i vozačevo mjesto:
Pogled u unutrašnjost kroz (ne baš čista) stakla:
Za simulante, pod pravim kutem:
Kao ljubitelja buseva koji me vraćaju u djetinjstvo, a obzirom da u Rijeci nije bilo Mercedesa o305, ovaj mi je autobus posebno interesantan i drago mi je vidjeti da Zadrom još sasvim normalno voze. Prošli put kad sam bio u Zadru, jurio sam jednoga od Jazina do Bokanjca, ali bilo je premračno, pa fotke nisu uspjele.
Pitanje za upućenije: ne vidim nigdje ručicu mjenjača. Je li moguće da je ovaj bus stariji od pola stoljeća - automatik?
Guma na vratima je dotrajala:
pa sam kroz rupu na njoj okinuo i vozačevo mjesto:
Pogled u unutrašnjost kroz (ne baš čista) stakla:
Za simulante, pod pravim kutem:
Kao ljubitelja buseva koji me vraćaju u djetinjstvo, a obzirom da u Rijeci nije bilo Mercedesa o305, ovaj mi je autobus posebno interesantan i drago mi je vidjeti da Zadrom još sasvim normalno voze. Prošli put kad sam bio u Zadru, jurio sam jednoga od Jazina do Bokanjca, ali bilo je premračno, pa fotke nisu uspjele.
Pitanje za upućenije: ne vidim nigdje ručicu mjenjača. Je li moguće da je ovaj bus stariji od pola stoljeća - automatik?
Registration date : 04.09.2008
Naravno da je automatik, svi Mercedesi O305 su automatici.
Imali smo mi i dosta O307 (vrata se otvaraju prema van) i oni su bili s rucnim mjenjacem, dakle isti bus, samo s drugacijim vratima i rucnim mjenjacem.
https://2img.net/h/i87.photobucket.com/albums/k142/kico101/Autobusi%202/P8110304_edited.jpg
https://2img.net/h/i87.photobucket.com/albums/k142/kico101/Autobusi%202/P8110305_edited.jpg
Imali smo mi i dosta O307 (vrata se otvaraju prema van) i oni su bili s rucnim mjenjacem, dakle isti bus, samo s drugacijim vratima i rucnim mjenjacem.
https://2img.net/h/i87.photobucket.com/albums/k142/kico101/Autobusi%202/P8110304_edited.jpg
https://2img.net/h/i87.photobucket.com/albums/k142/kico101/Autobusi%202/P8110305_edited.jpg
Kristian01- Broj postova : 1
Registration date : 27.03.2010
Ovaj bus se proizvodio od polovice 70-ih do polovice 80-ih godina, zapravo sve do negdje 86., a ovaj dotični primjerak je cca 83. ili 84. tako da nije star pola stoljeća
Tomek- Moderator
- Broj postova : 447
Registration date : 07.04.2008
Snimljeno jučer u Zadru. Onaj ljepši i noviji bus vozi, naravno - za Bibinje!
- Broj postova : 11457
Registration date : 17.03.2008
Ti slikaš buseve po Zadru, a ja u 15km udaljenom Turnju razmišljam s kim bih mogao na pivo i sam bavuljam po pruzi oko Bibinja? Opet smo loše sinhronizirani...
Registration date : 04.09.2008
Bio sam u Ljupču kod frenda sa ženom, djecom, unucima, susjedima... Taj dan smo bili na skok u Zadru kupiti neke tehnikalije u "Baumaxu" (BTW, jel' znaš da "Baumax" ima i vlastito pivo?), a ova dva sam okinuo u vožnji tj. dok smo kraj njih čekali zeleno.Jean je napisao/la:Ti slikaš buseve po Zadru, a ja u 15km udaljenom Turnju razmišljam s kim bih mogao na pivo i sam bavuljam po pruzi oko Bibinja? Opet smo loše sinhronizirani...
Imao sam ja ideja glede šalabajzanja, ali je bilo tako ogavno vruće da sam čak i ja s oduševljenjem išao na kupanje...
Bili smo u subotu 20-og na viteškim svečanostima u Vrani. Pomislijo sam u prvi mah...
- Broj postova : 11457
Registration date : 17.03.2008
Kako je to Liburnija promicala proteklih 8 godina oku javnosti? U svakom slučaju možemo nastaviti kao da prekida nije bilo. Nadovezujem se na prethodni post i kažem: da, ogavno je vruće i treba ići na kupanje. A dok neki misle na kupanje, drugi rade. Liburnija je raspisala nadmetanje za nabavu:
6 solo gradskih niskopodnih autobusa
12 prigradskih visokopodnih autobusa
1 prigradski visokopodni autobus s podiznom rampom za invalide
2 prigradska visokopodna autobusa s 3 osovine
I ovdje se, uz standardni dvojac, pojavila lokalna zvijezda. Trenutno je stanje:
Autobus d.o.o. - 14.649.000 kn
Auto Hrvatska PSC d.o.o. - 13.338.000 kn
Jolly Autoline d.o.o. - 13.081.500 kn
Autobus d.o.o. - 19.323.000 kn
Autobus d.o.o. - 1.672.000 kn
Jolly Autoline d.o.o. - 5.192.700 kn
Autobus d.o.o. - 14.649.000 kn
Auto Hrvatska PSC d.o.o. - 13.338.000 kn
Jolly Autoline d.o.o. - 13.081.500 kn
Autobus d.o.o. - 19.323.000 kn
Autobus d.o.o. - 1.672.000 kn
Jolly Autoline d.o.o. - 5.192.700 kn
Gradski treba izračunati jer nije cijena jedini faktor. Zavisi što su vrednovati. I što je u tim posebno vrednovanim segmentima ponuđeno.
Prigradski su Crossway kao i onaj jedan sa rampom za invalide.
Troosovinci su MERCEDES INTOURO novi model koji mijenja Setru 419UL. Jedini troosovinci te klase renomiranih proizvođača trenutno na tržištu.
Zanimljivo da za autobus sa rampom treba dodati čak 61.750 kuna.
Prigradski su Crossway kao i onaj jedan sa rampom za invalide.
Troosovinci su MERCEDES INTOURO novi model koji mijenja Setru 419UL. Jedini troosovinci te klase renomiranih proizvođača trenutno na tržištu.
Zanimljivo da za autobus sa rampom treba dodati čak 61.750 kuna.
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6135
Da nije Ewadys ?
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2440
Registration date : 15.03.2008
U Zadru je donesena odluka.
Zanimljivo za grupu 1 prihvatili su ponudu Jolly za Citaro C2.
Za grupe 2 i 3 prihvaćene su jedine ponude i stižu autobusi proizvođača Iveco. Natječaj za grupu 4 je poništen je jedini ponuđač ne nudi vozila koja udovoljavaju traženoj specifikaciji. Zanimljivo da u klasi koju u grupi 4 traže i ne može biti drugih ponuda jer drugi proizvođači naprosto u ponudi nemaju takve autobuse. To smo raspravljali par postova iznad. Čini propust je to? Ponuditelja ili Liburnije? Nije ni bitno. Samo vozila će stići par mjeseci kasnije nego što su mogla da je savjetovanje prije raspisivanja natječaja odrađeno kako treba.
Srećom da su na Dubrovačkom primjeru sa Solarisima naučili da se sa javnom nabavom ne igra i provesti će valjda novi natječaj bez velikog gubljenja vremena.
Zanimljivo za grupu 1 prihvatili su ponudu Jolly za Citaro C2.
Za grupe 2 i 3 prihvaćene su jedine ponude i stižu autobusi proizvođača Iveco. Natječaj za grupu 4 je poništen je jedini ponuđač ne nudi vozila koja udovoljavaju traženoj specifikaciji. Zanimljivo da u klasi koju u grupi 4 traže i ne može biti drugih ponuda jer drugi proizvođači naprosto u ponudi nemaju takve autobuse. To smo raspravljali par postova iznad. Čini propust je to? Ponuditelja ili Liburnije? Nije ni bitno. Samo vozila će stići par mjeseci kasnije nego što su mogla da je savjetovanje prije raspisivanja natječaja odrađeno kako treba.
Srećom da su na Dubrovačkom primjeru sa Solarisima naučili da se sa javnom nabavom ne igra i provesti će valjda novi natječaj bez velikog gubljenja vremena.
kriticar- Moderator
Novi natječaj za grupu 4. Ponude otvorene. Opet u ponudi jedino Intouro L sa istom cijenom kao u poništenom natječaju.
Valjda su uskladili zahtjeve potrošnje goriva sa aktuelnom potrošnjom, jer je prvi natječaj morao biti poništen zbog neusklađenosti.
Valjda su uskladili zahtjeve potrošnje goriva sa aktuelnom potrošnjom, jer je prvi natječaj morao biti poništen zbog neusklađenosti.
kriticar- Moderator
Stranica 1 / 1.