Stare razglednice Rijeke
+24
klek
Damir
NP-549
lappino
zele
KAPO
sali
5ar
Phalanx
ZlayoZg
gorgoroth
LokalpatriotRI
kico101
LLeon
kiki273
Narcis
Thommo
Jean
Stanley
Vedran Zeman
gaspa
kobler
Pfaff
seabral
28 posters
Stranica 4 / 16. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16
Re: Stare razglednice Rijeke
Ja se sjećam jednog malog zbitog škabucina u onom prostoru kamo je danas Delikates od Brodokomerca, preko puta današnje Zagrebačke banke. Tete su svu robu prodavale kroz jedan mali otvor na vratima. Da, sjećam se i mlijeka u staklenim bocama i poklopcem od alu-folije na koji se obavezno skupljalo vrhnje. Dobra, stara vremena!Trol_Rijeka je napisao/la:Čestitke Pfaff! Uvjerio si me. Zanimljivo je da je presudan agrument bio izgled balkona i prozora. I da: i mene zabavljaju ovakve istrage. Sjecam se onog parka na mjestu današnjeg Panasonica, Exportdrva, Banco Popolare ili što je već tamo. Nekada je tamo bila pekara PIK Rijeka i u okolici se osjećao miris svježeg kruha.
Gost- Gost
Naišao sam na jubitou na 3 filmića sa vrlo zanimljivim starim slikama Rijeke.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Bio je ovo lijep grad.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Tema sa brdo povijesnih fotografija Rijeke, forum.net.hr:
http://forum.net.hr/forums/t/167472.aspx?PageIndex=1
http://forum.net.hr/forums/t/167472.aspx?PageIndex=1
Registration date : 04.09.2008
Ovo nisu povjesne razglednice već skenovi iz nouna, ali su povjesni i jesu o Rijeci pa valjda imaju svoje mjesto ovdje.
Tiskani su u petak, 12. lipnja 2009. u posebnom dodatku NL povodom 20.000 dana našeg druženja s NL...
Za početak evo slike Krčkog (Titovog) mosta i broda pokojne "Jugolinije". U potpisu slike piše: "MOST i BROD – Most je još tu, firme više nema"
Poslijeratna obnova razorene riječke luke. Ovo su radovi na tadašnjoj Beogradskoj, danas Bečkoj obali (pristaništu)
1964. Pred svečanom inauguracijom poslovnog nebodera Novog Lista. Kasnije su tu u prizemlju otvorili plesnjak gdje je, među ostalima, i kikijev tata zabavljao riječku omladinu (do 21:30, tako da svi stignu doma...).
Osim Fiatovog trolejbusa i par Gošinih autobusa, gust promet sastoji se od dva Figuara i zaprežnih kola koja su odlukom tadašnje gradske skupštine, morala imati gumene kotače da ne uništavaju asvalat.
Sve tri slike je snimio P. Grabovac zvani Čučo, pa sljedstveno tome, lik na Vespi nije on... (Osim toga, mislim da je Lambretta ili nedajbože NSU Prima!)
Tiskani su u petak, 12. lipnja 2009. u posebnom dodatku NL povodom 20.000 dana našeg druženja s NL...
Za početak evo slike Krčkog (Titovog) mosta i broda pokojne "Jugolinije". U potpisu slike piše: "MOST i BROD – Most je još tu, firme više nema"
Poslijeratna obnova razorene riječke luke. Ovo su radovi na tadašnjoj Beogradskoj, danas Bečkoj obali (pristaništu)
1964. Pred svečanom inauguracijom poslovnog nebodera Novog Lista. Kasnije su tu u prizemlju otvorili plesnjak gdje je, među ostalima, i kikijev tata zabavljao riječku omladinu (do 21:30, tako da svi stignu doma...).
Osim Fiatovog trolejbusa i par Gošinih autobusa, gust promet sastoji se od dva Figuara i zaprežnih kola koja su odlukom tadašnje gradske skupštine, morala imati gumene kotače da ne uništavaju asvalat.
Sve tri slike je snimio P. Grabovac zvani Čučo, pa sljedstveno tome, lik na Vespi nije on... (Osim toga, mislim da je Lambretta ili nedajbože NSU Prima!)
- Broj postova : 11497
Registration date : 17.03.2008
Možda link već negdje postoji, ali našao sam dosta zanimljivih fotki ( ako već postoji na 4rumu, molim moderatora da ovo izbriše ):
http://free-ri.t-com.hr/Igor_Jeric/O%20Rijeci/slike%20Rijeke/slikerijeke.html
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Registration date : 29.02.2008
[quote="Pfaff"]No, zabuljimo se, daklem, za početak u izvornu fotku koja je pobudila tolike kontroverze (inače me ovakva istraživanja strašno zabavljaju)
Sad usporedimo jutros slikan detalj balkona i prozora s onima sa fotke
Zgrade u Garib..., uuups! Starčevićevoj ulici i dalje u Vitezovićevoj su raznim rekonstrukcijama prilično izmijenjene tako da broj otvora ne mora previše značiti. Slikao sam ulaz u predmetnu trgovinu (ex BEKO) i sasvim je očito da je tu bilo rekonstrukcije jer je ovakav tip kosih ulaznih stepenica posve nekonzistentan s vremenom gradnje zgrade. Iz toga izvodim zaključak da je bočni ulaz probijen naknadno
Ostali detalji zgrade uključivo i obli ugao ter broj od osam prozora na prvom katu fasade u Užarskoj odgovaraju današnjem stanju.
Početak Užarske na spoju s TBJ je poprilično širok što se može odokativno izmjeriti usporedbom s paletom u prvom planu odnosno ljudima koji su me svojim šećkanjem ometali u slikavanju.
Zgrada koja je bila srušena na izvornoj fotografiji je mjesto gdje je kasnije sagrađen JUGOTON (na uglu je reklama za LOKOT). Inače je cijeli taj prostor bio srušen - vjerovatno bombom. Išao sam u Eksperimentalnu školu u razdoblju 1958-1962 i sjećam se toga. Na mjestu gdje je zgrada ex PBZ je bio mali, olinjali parkić s dvije-tri klupe omeđen nekakvim stupovima koji su na vrhu nosili poprečnu gredu. Dalje, u uličici koja vodi prema Par la vie tj. na mjestu gdje je Harry's Bar (ili kako se već zove nakon n-te promjene vlasnika) je bila radionica kade su se delali čočmani
[quote="Pfaff"]
Svaka ti čast .
Riješio sam uz pomoč tebe tu enigmu.
Sad usporedimo jutros slikan detalj balkona i prozora s onima sa fotke
Zgrade u Garib..., uuups! Starčevićevoj ulici i dalje u Vitezovićevoj su raznim rekonstrukcijama prilično izmijenjene tako da broj otvora ne mora previše značiti. Slikao sam ulaz u predmetnu trgovinu (ex BEKO) i sasvim je očito da je tu bilo rekonstrukcije jer je ovakav tip kosih ulaznih stepenica posve nekonzistentan s vremenom gradnje zgrade. Iz toga izvodim zaključak da je bočni ulaz probijen naknadno
Ostali detalji zgrade uključivo i obli ugao ter broj od osam prozora na prvom katu fasade u Užarskoj odgovaraju današnjem stanju.
Početak Užarske na spoju s TBJ je poprilično širok što se može odokativno izmjeriti usporedbom s paletom u prvom planu odnosno ljudima koji su me svojim šećkanjem ometali u slikavanju.
Zgrada koja je bila srušena na izvornoj fotografiji je mjesto gdje je kasnije sagrađen JUGOTON (na uglu je reklama za LOKOT). Inače je cijeli taj prostor bio srušen - vjerovatno bombom. Išao sam u Eksperimentalnu školu u razdoblju 1958-1962 i sjećam se toga. Na mjestu gdje je zgrada ex PBZ je bio mali, olinjali parkić s dvije-tri klupe omeđen nekakvim stupovima koji su na vrhu nosili poprečnu gredu. Dalje, u uličici koja vodi prema Par la vie tj. na mjestu gdje je Harry's Bar (ili kako se već zove nakon n-te promjene vlasnika) je bila radionica kade su se delali čočmani
[quote="Pfaff"]
Svaka ti čast .
Riješio sam uz pomoč tebe tu enigmu.
LokalpatriotRI- Broj postova : 35
Registration date : 04.09.2009
Na tragu kićovog linka ...
... išao sam pogledat čega ima i našao sam još jednu staru fotografiju snimljenu iz zraka prilikom bombardiranja Rijeke.
Radi se o bombardiranju, između ostalog, njemačkog minopolagača "Kiebitz", danas znanog kao "Galeb".
Cijeli članak o tome možete pročitati u SUŠAČKOJ REVIJI broj 54/55.
kico101 je napisao/la:...
... išao sam pogledat čega ima i našao sam još jednu staru fotografiju snimljenu iz zraka prilikom bombardiranja Rijeke.
Radi se o bombardiranju, između ostalog, njemačkog minopolagača "Kiebitz", danas znanog kao "Galeb".
Gost- Gost
tomo je napisao/la:Zagreb naše mladosti a i malo starije.
Fotke su super, samo treba napomenuti da one nikad nisu objavljene kao razglednice (naslov teme ).
Njihovi izvori su različiti (jednu od njih sam osobno skenirao iz knjige Darka Sagraka "Zagreb 1941-1945"), a većina njih je tokom zadnjih godina objavljena i na forumu zeljeznice.net. To naravno nimalo ne umanjuje njihovu vrijednost i zanimljivost. :mig:
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Ma da, razmišljao sam bi li to napisao ili ne. Ipak sam se odlučio za ovu drugu opciju.seabral je napisao/la:... a većina njih je tokom zadnjih godina objavljena ...
Gost- Gost
tomo je napisao/la:Na tragu kićovog linka ...
Kad je vec stavljena ova prva slika vjerojatno ste vec vidjeli ovu sliku ali eto ne skodi valjda ponoviti gradivo.
RAF svibanj 1945.Bombarder Baltimore u preletu iznad rijecke luke i rafinerije potopljen je njemacki brod kibitz
Inače ekipa koja je činila bombardersku eskadrilu 454 RAAF Baltimore (Bomber) su :
L-R: Don Heath WAG, John Maxman,
Bert Nowill Nav B, Reg Withers Pilot
Baza im je bila u Cesenaticu Italia .
Reg Withers
Pfaff je napisao/la:
Što se tiče piovera iznad "Partizana" - on je sigurno naknadna dogradnja. Bilo je to razdoblje pokušaja da se jednostavnim zahvatima modernizira postojeća arhitektura. Bilo ih je po Rijeci još - jedan je malo dalje iznad ulaza u ex Kino GARIBALDI:
Evo da dodam još jednu sliku s te lokacije.
Kuće u Rijeci (Fiume) Hrvatska 1890.
@LokalpatriotRi, ovo je lijepa razglednica, ali svima je jasno da prikazuje Bruxelles ili Amsterdam...
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
niti meni ne izgleda na Rijeku
gorgoroth- Broj postova : 1513
Registration date : 18.06.2008
Trol_Rijeka je napisao/la:@LokalpatriotRi, ovo je lijepa razglednica, ali svima je jasno da prikazuje Bruxelles ili Amsterdam...
Ni meni bas ne liči ali to je slika s aukcija starih razglednica. Opis je bio ovakav kakav je. Jedino mi ova građevina u pozadini liči na kosi toranj.
Ovo ti je netko debelo podvalio!!! Kosi toranj u riječkom starom gradu nije imao ovakav kupolast svršetak već na špic. Na brzinu okinuto mobitelom iz knjige Radmile Matejčić "Kako čitati grad".LokalpatriotRI je napisao/la:... Jedino mi ova građevina u pozadini liči na kosi toranj.
A između ostalog, obrati pažnju na zadnje prozore. Na ovoj slici što si je ti stavio prozori su jednostruki a na mojoj su dvostruki. Po svemu sudeći to nije Rijeka već neki drugi grad.
Gost- Gost
a ova slika gore je prije Trst nego Rijeka,tj Rijeka nije sto posto
Misliš da bi osoba kao što je R. Matejčić (povjesničarka!!!) stavila fotografiju u knjigu a da je prije toga nije provjerila? Čisto sumnjam!gorgoroth je napisao/la:a ova slika gore je prije Trst nego Rijeka,tj Rijeka nije sto posto
Btw, je sad jasnije gdje je to?
Gost- Gost
Ja čisto sumnjam da je Ri,nikada nisam vidio niti na jednoj slici toliko volti,a niti jedna građevina mi ne liči a i ovaj kut gdje su zgrade ne postoji.
Možda sam krivu ali je takav moj utisak
Možda sam krivu ali je takav moj utisak
Neću uopće polemizirat je ili nije! Ja sam prenio iz knjige koja je autoritet i nema razloga da ja u ovo ne vjerujem. Ja! A to što ti sumnjaš, to ...
Gost- Gost
sorry bez ljutnje,samo kažem da mi ne liči
Stranica 4 / 16. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16
Similar topics
» Stare razglednice drugih gradova
» Stare razglednice Hrvatskog Primorja i otoka
» Stare slike tramvaja u stranim gradovima
» Stare razglednice Hrvatskog Primorja i otoka
» Stare slike tramvaja u stranim gradovima