Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Stare razglednice Rijeke

+24
klek
Damir
NP-549
lappino
zele
KAPO
sali
5ar
Phalanx
ZlayoZg
gorgoroth
LokalpatriotRI
kico101
LLeon
kiki273
Narcis
Thommo
Jean
Stanley
Vedran Zeman
gaspa
kobler
Pfaff
seabral
28 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 3 / 16. Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next

Go down

Stare razglednice Rijeke - Page 3 Empty Re: Stare razglednice Rijeke

Postaj by Gost ned 16 stu 2008 - 9:33

kiki273 je napisao/la:Od kada je ova fotka?
Nemam pojma. Izvučena je iz konteksta o priči o paviljonima na placi. Ali ima par mjesta koja upadaju u oči: park na mjestu gdje je današnja "Ri", mali park u donjem lijevom uglu i prava šuma u parku kod kazališta mrgreen .

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff ned 16 stu 2008 - 12:54

kiki273 je napisao/la:Od kada je ova fotka?
Kasne 50-te. Još nije napravljena prva rekonstrukcija Rive...
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by seabral ned 16 stu 2008 - 19:41

Je li to nekakav lučki kolosijek zavija oko one velike zgrade u donjem lijevom kutu slike ?

seabral

Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff ned 16 stu 2008 - 20:35

zvrk je napisao/la:Je li to nekakav lučki kolosijek zavija oko one velike zgrade u donjem lijevom kutu slike ?
To je onaj slavni talijanski kolosijek za spoj kolosijeka dož Rive s kolosijekom na lukobranu. Nekad je zavijao, a onda su preko svega opalili zgradu Carine (što sam već jednom uslikao, al' evo jope)

Stare razglednice Rijeke - Page 3 PrugaBoduli1

Inače (za one koji ne znaju), zgrade koje su slikane na slici objavljenoj u NL, a koje su nastale na nasutom terenu gdje je nekoć bilo vojno vježbalište su jedini primjer blokovske organizacije gradskog tkiva...
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sri 19 stu 2008 - 12:49

Hotel emigranata u bivšoj Industrijskoj (kasnije je tu bil Metalografički kombinat).

Stare razglednice Rijeke - Page 3 S062

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Jean sri 19 stu 2008 - 17:09

Nekoliko zgodnih starih slika grada (osobito zadnjih 3-4) na stranicama mog prijatelja:
http://www.braneweb.we.bs/rijeka2.html

Zadnja promjena: Jean; čet 20 stu 2008 - 17:09; ukupno mijenjano 2 put/a.

Jean
Moderator
Moderator

Broj postova : 2140
Registration date : 04.09.2008

[Vrh] Go down

Postaj by seabral sri 19 stu 2008 - 19:58

Jean je napisao/la:Nekoliko zgodnih starih slika grada (osobito zadnjih 3-4) na stranicama koje uređuje mog prijatelja:
Ova prva fotka sa starom zgradom na mjestu Bonavie mi je isto interesantna. Šta im je bilo da su ju išli rušiti radi hotela ? Ta zgrada nije izgledala niti stara niti derutna, a niti tako mala ... hm

seabral

Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sri 19 stu 2008 - 20:12

Jean je napisao/la:Nekoliko zgodnih starih slika grada (osobito zadnjih 3-4) na stranicama koje uređuje mog prijatelja:

Jako dobra i zabavna stranica!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Jean čet 20 stu 2008 - 17:16

zvrk je napisao/la:
Ova prva fotka sa starom zgradom na mjestu Bonavie mi je isto interesantna. Šta im je bilo da su ju išli rušiti radi hotela ? Ta zgrada nije izgledala niti stara niti derutna, a niti tako mala ... hm

Mislim da je slika krivo potpisana. Naime, to je zgrada Riječke gimnazije, a hotel Bonavia je izgrađen neposredno ispred - naslonjen je na tu zgradu, a ovo pročelje koje sa po jednim prozorom na svakom katu sada je zajednički zid hotela i gimazije. Zgrada gimnazije, dakle, nije srušena - stoji na svom mjestu i dan-danas!

Jean
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Trol_Rijeka čet 20 stu 2008 - 17:26

Zgrada na prvoj slici kod Bonavie nije srušena. To su leđa Prve gimnazije na koje se nova Bonavia naslonila. Kut slikanja takav je da Prva gimnazija izgleda bližom ulici Dolac no što doista jest pa to možda zbunjuje.
Slika opisana kao Teatro Fenice (ex kino Partizan) nije Teatro Fenice. Dajte mi malo vremena i otktit ću o čemu se radi, ali kino Partizan nije svakako nego nešto drugo što se zvalo "Partizan".
Slika opisana kao Mlaka nije Mlaka već dio Krešimirove ulice kod današjeg Grazianija. Lijevo je kavana od Hotela Bristol, danas Index.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff čet 20 stu 2008 - 19:21

Trol_Rijeka je napisao/la:Slika opisana kao Mlaka nije Mlaka već dio Krešimirove ulice kod današjeg Grazianija. Lijevo je kavana od Hotela Bristol, danas Index.
Točno, a posljednja slika označena kao "Žabica (kapucinska crkva desno)" je to isto samo iz kontra-smjera iako imam jednu ljepšu rolling on the floor

Je li moguće da je onaj "Partizan" na uglu Garibaldijeve i Pul vele crikve (gdje upravo kopaju)? Tamo otraga je bilo srušenih zgrada...
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost čet 20 stu 2008 - 20:28

Pfaff je napisao/la:... Je li moguće da je onaj "Partizan" na uglu Garibaldijeve i Pul vele crikve (gdje upravo kopaju)? Tamo otraga je bilo srušenih zgrada...
Misliš kod fontane? Kamo je prvo "Beko" bil? Nekako mi je škuro za tamo. A i ta zgrada na koj i piše "Partizan, ima i imala je izloge na toj strani na koj na fotki nima. lud od smijeha ... nadam se da ste me skužili na ča san mislel.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kobler pet 21 stu 2008 - 10:10

Jean je napisao/la:Nekoliko zgodnih starih slika grada (osobito zadnjih 3-4) na stranicama mog prijatelja:

A možeš li zamoliti prijatelja za bolje (veće) skenove, pa ih postati ovdje?
kobler
kobler

Broj postova : 472
Registration date : 03.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by kobler pet 21 stu 2008 - 10:24

Trol_Rijeka je napisao/la:Slika opisana kao Mlaka nije Mlaka već dio Krešimirove ulice kod današjeg Grazianija. Lijevo je kavana od Hotela Bristol, danas Index.
Slažem se, uz napomenu da postoji i kao razglednica.

Ima slika koja se zove "rijeka01.jpg" - tovar vuće kolica: to je na Fiumari. Vide se parkirane barke, a iza zgrada koje danas (mislim) nema. Ali gdje je to točno?

Slika "kino-Partizan" je pravi orah. Moram provjeravati. Nije ugao "Knjaz-Garibaldijeva" - "Užarska", ali gdje je!?
kobler
kobler

[Vrh] Go down

Postaj by kobler pet 21 stu 2008 - 15:34

kobler je napisao/la:Slika "kino-Partizan" je pravi orah. Moram provjeravati. Nije ugao "Knjaz-Garibaldijeva" - "Užarska", ali gdje je!?
Nakon zrelog razmatranja i konzilija kolega: Ovo JE ugao "Knjaz-Garibaldijeva" - "Užarska", samo je danas tako izmijenjeno, da se treba dosta udubiti i analizirati.
Drugim riječima: povlačim tvrdnju iz prethodnog posta, ližem sve rečeno i kajem se. Thomcro, svaka čast. thanks
kobler
kobler

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 21 stu 2008 - 15:47

kobler je napisao/la:... Thomcro, svaka čast. thanks
Misliš, lijevo je prema slastičarni "Rex" (kamo se pruža ona nadstrešnica sa "Partizan") a pravo (kamo ljudi hode a kamion dolazi) se ide prema Kosom tornju, prema Jugotonu? thinking hm thinking ... morat će to netko pofotkat pa da usporedimo.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by LLeon pon 24 stu 2008 - 11:44

Da li je netko razmišljao da je to možda ova zgrada:
Stare razglednice Rijeke - Page 3 DSC00814_edit

U današnjoj Adamićevoj. Na drugom kantunu je McDonalds. Pitao sam svoju nonu, koja ima 70 i preko godina, ne pamti što je jučer imala za ručak, ali savršeno se sjeća detalja od prije 20 i više godina. Rekla mi je da je na današnjem mjestu dućana RT Ana, nekad bio dućan Partizanka gdje se prodavala vuna, konci... isto kao i danas. Fasada je podosta izmjenjena, ali lako moguće da je balkon iznad Partizanke nadograđen (drukčija je i ograda), neka vrata probijena, volte skinute, a prazan prostor iza zgrade je današnja zgrada robne kuće Ri.
LLeon
LLeon

Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Jean pon 24 stu 2008 - 14:00

Malo OT, ali mooooram:

Partizanke se i ja sjećam. Moja mama i baka su se bavile šivanjem, heklanjem i štrikanjem i Partizanka je bila ishodište svakog odlaska "u grad". Pogotovo nakon što smo preselili na Krnjevo!

Inače, ova svjetleća slova ANA iznad vrata su ostala od starog natpisa partizANkA, a u nekom mračnom skladištu još sigurno egzistiraju i ostala slova. Ime butige i natpis iznad vrata promijenjen je, naravno, dolaskom demokracije!

Jean
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pon 24 stu 2008 - 14:08

LLeon je napisao/la:Da li je netko razmišljao da je to možda ova zgrada:
https://2img.net/h/i184.photobucket.com/albums/x181/LuckyLooser_2007/DSC00814_edit.jpg ...
Dosta sliči samo je balkon na ovoj staroj malo više odmaknut od ceste. I koliko se ja sjećam nije bilo pjovera nad izlogom "Partizanke".

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff pon 24 stu 2008 - 15:02

kobler je napisao/la:Thomcro, svaka čast. thanks
Šta Thomcro? A tko je prvi rekao...? Sutra ću malo fotkati - danas pljušti & puše
LLeon je napisao/la:Da li je netko razmišljao da je to možda ova zgrada:
U današnjoj Adamićevoj. Na drugom kantunu je McDonalds. Pitao sam svoju nonu, koja ima 70 i preko godina, ne pamti što je jučer imala za ručak, ali savršeno se sjeća detalja od prije 20 i više godina. Rekla mi je da je na današnjem mjestu dućana RT Ana, nekad bio dućan Partizanka gdje se prodavala vuna, konci... isto kao i danas. Fasada je podosta izmjenjena, ali lako moguće da je balkon iznad Partizanke nadograđen (drukčija je i ograda), neka vrata probijena, volte skinute, a prazan prostor iza zgrade je današnja zgrada robne kuće Ri.
Aha! A i zgradu su premjestili laugh 2
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pon 24 stu 2008 - 15:39

Pfaff je napisao/la:
kobler je napisao/la:Thomcro, svaka čast. thanks
Šta Thomcro? A tko je prvi rekao...? Sutra ću malo fotkati - danas pljušti & puše ...
Odmah da se ogradim od ovoga, ja sa ovime nemam ništa! Ja nisam ovome ni mrkića kumovao laugh 2 lud od smijeha .

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Trol_Rijeka pon 24 stu 2008 - 17:13

Gospodo, mislim da smo na žalost daleko od rješenja. Ono nije ugao Starčevićeva-Užarska, a niti Adamićeva-Trg RH s Anom-Partizankom.
Buljim u sliku i ponekad se zapitam je li uopće iz Rijeke. Automobili su parkirani na kamenim pločama i ima dosta stranih registracija. Znači turizam je bio u zamahu, znači to je najranije sredina 60-tih. Na to upućuju i tipovi automobila: Fićo s vratima koje se otvaraju naprijed i Ford mislim Taunus. Ulica čiji početak vidimo i koja se pruža u dubinu slike je široka ali moguće da nije važna prometnica jer su pješaci dosta ležerni. U drugom planu vide se tragovi srušene kuće.
Ovo za sada nije baš kreativan post. Negiram iznijete teze, bez da sam postavio svoju.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff uto 25 stu 2008 - 9:10

No, zabuljimo se, daklem, za početak u izvornu fotku koja je pobudila tolike kontroverze (inače me ovakva istraživanja strašno zabavljaju)

Stare razglednice Rijeke - Page 3 KnezGaribaldijeva01

Sad usporedimo jutros slikan detalj balkona i prozora s onima sa fotke

Stare razglednice Rijeke - Page 3 KnezGaribaldijeva03

Zgrade u Garib..., uuups! Starčevićevoj ulici i dalje u Vitezovićevoj su raznim rekonstrukcijama prilično izmijenjene tako da broj otvora ne mora previše značiti. Slikao sam ulaz u predmetnu trgovinu (ex BEKO) i sasvim je očito da je tu bilo rekonstrukcije jer je ovakav tip kosih ulaznih stepenica posve nekonzistentan s vremenom gradnje zgrade. Iz toga izvodim zaključak da je bočni ulaz probijen naknadno

Stare razglednice Rijeke - Page 3 KnezGaribaldijeva04

Ostali detalji zgrade uključivo i obli ugao hm ter broj od osam prozora na prvom katu fasade u Užarskoj odgovaraju današnjem stanju.
Početak Užarske na spoju s TBJ je poprilično širok što se može odokativno izmjeriti usporedbom s paletom u prvom planu odnosno ljudima koji su me svojim šećkanjem ometali u slikavanju.
Zgrada koja je bila srušena na izvornoj fotografiji je mjesto gdje je kasnije sagrađen JUGOTON (na uglu je reklama za LOKOT). Inače je cijeli taj prostor bio srušen - vjerovatno bombom. Išao sam u Eksperimentalnu školu u razdoblju 1958-1962 i sjećam se toga. Na mjestu gdje je zgrada ex PBZ je bio mali, olinjali parkić s dvije-tri klupe omeđen nekakvim stupovima koji su na vrhu nosili poprečnu gredu. Dalje, u uličici koja vodi prema Par la vie tj. na mjestu gdje je Harry's Bar (ili kako se već zove nakon n-te promjene vlasnika) je bila radionica kade su se delali čočmani

Stare razglednice Rijeke - Page 3 KnezGaribaldijeva05

Što se tiče piovera iznad "Partizana" - on je sigurno naknadna dogradnja. Bilo je to razdoblje pokušaja da se jednostavnim zahvatima modernizira postojeća arhitektura. Bilo ih je po Rijeci još - jedan je malo dalje iznad ulaza u ex Kino GARIBALDI:

Stare razglednice Rijeke - Page 3 KnezGaribaldijeva08
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Trol_Rijeka uto 25 stu 2008 - 22:46

Čestitke Pfaff! Uvjerio si me. Zanimljivo je da je presudan agrument bio izgled balkona i prozora. I da: i mene zabavljaju ovakve istrage. Sjecam se onog parka na mjestu današnjeg Panasonica, Exportdrva, Banco Popolare ili što je već tamo. Nekada je tamo bila pekara PIK Rijeka i u okolici se osjećao miris svježeg kruha.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff uto 25 stu 2008 - 23:05

Trol_Rijeka je napisao/la:Čestitke Pfaff! Uvjerio si me. Zanimljivo je da je presudan agrument bio izgled balkona i prozora. I da: i mene zabavljaju ovakve istrage. Sjecam se onog parka na mjestu današnjeg Panasonica, Exportdrva, Banco Popolare ili što je već tamo. Nekada je tamo bila pekara PIK Rijeka i u okolici se osjećao miris svježeg kruha.
A dva koraka dalje niz Užarsku imao je neki Šipac radionicu za izradu korneta za sladoled. Išli smo tamo kao klinci i za koji dinar bi nam lik uvaljao pun škartoc neuspjelih...
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 3 / 16. Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next