Tram de Opicina
+4
Jean
Barney
novi_shef
LLeon
8 posters
Stranica 1 / 1.
Tram de Opicina
Jedan sunčani svibanjski dan sam iskoristio za posjet Trstu, iz razloga kojeg već generacije Hrvata hodočaste u Trst. Nakon obavljene robno- novčane razmjene ostalo mi je dovoljno vremena za razgledavanje grada u miru i vožnju tramvajem, legendarnom la linea „2“, do Opicine i natrag. Zapravo, bilo je obrnuto. Da ne ostavljam auto u preskupoj garaži, a nać parking „na divljaka“ u nekoj sporednoj uličici u centru Trsta je lutrija i rizik. Zaključujem da mi je bolje auto ostavit u Opicini, pa se spustit tramvajem u Trst.
Službene web stranice tramvaja se nalaze OVDJE
Nešto više o povijesti tramvaja u PDF formatu
Penjem se u Opicinu cesticom koja većim dijelom prati prugu. Stajem na jednom ŽCP, ili je to TCP
Nailazi 401
Prema Trstu
Prema Opicini. Primjećujete kako je uspon popriličan? Puno više od 28 promila sa riječke pruge. Na svim oštrijim zavojima unutarnja šina dvostruka. Pretpostavljam da je to zbog izlijetanja. Da se i lijeva i desna bandaža bočno oslanjaju na šinu.
Detalj KM
Izlazak iz Trsta
Još jedan prijelaz preko pruge. Ima ih oko desetak na 5 km trase
Početna stanica Opicina. Nalazi se na visini 330 mnm.
Izbljedjeli vozni red na oglasnoj ploči, ali ne treba baš obraćati pažnju na njega. Nisam primjetio da ga se itko drži. Stani i čekaj, kad tramvaj stigne- stigne.
Iza stanice je remiza.Nije bilo moguće fotografiranje unutrašnjosti. 405 strpljivo čeka ispred.
Stiže mi prijevoz. 402
Karte su v žepu. Inače vrijede i za gradski autobus, jer sve spada pod istu firmu- Trieste transporti
Službene web stranice tramvaja se nalaze OVDJE
Nešto više o povijesti tramvaja u PDF formatu
Penjem se u Opicinu cesticom koja većim dijelom prati prugu. Stajem na jednom ŽCP, ili je to TCP
Nailazi 401
Prema Trstu
Prema Opicini. Primjećujete kako je uspon popriličan? Puno više od 28 promila sa riječke pruge. Na svim oštrijim zavojima unutarnja šina dvostruka. Pretpostavljam da je to zbog izlijetanja. Da se i lijeva i desna bandaža bočno oslanjaju na šinu.
Detalj KM
Izlazak iz Trsta
Još jedan prijelaz preko pruge. Ima ih oko desetak na 5 km trase
Početna stanica Opicina. Nalazi se na visini 330 mnm.
Izbljedjeli vozni red na oglasnoj ploči, ali ne treba baš obraćati pažnju na njega. Nisam primjetio da ga se itko drži. Stani i čekaj, kad tramvaj stigne- stigne.
Iza stanice je remiza.Nije bilo moguće fotografiranje unutrašnjosti. 405 strpljivo čeka ispred.
Stiže mi prijevoz. 402
Karte su v žepu. Inače vrijede i za gradski autobus, jer sve spada pod istu firmu- Trieste transporti
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Re: Tram de Opicina
Polazak!!! Kako je naprijed bila poprilična gužva, stajem na kraj tramvaja u onaj prostor između putničke kabine i upravljačnice i kroz prozor slikam unatraške.
Dolaskom na stanicu Vetta Scorcolla, vrh uspinjače, naslanjamo se na kako bi talijani rekli carro scudo ili englezi buffer wagon, čekamo par minuta, dok tramvaj na donjem dijelu uspinjače ne napravi isto i počinje silazak.
Ne zaboravite da je sve ovo slikano obrnuto od smjera vožnje.
Dolaskom na Piazza Scorcola, dno uspinjače, odvajamo se od carra i nastavljamo dalje prema Trstu. Inače, cijela uspinjača je obnovljena 2006. godine
Polazna stanica u Trstu na Piazzi Oberdan. Visina 4 mnm.
Nekoliko tehničkih podataka o uspinjači, nadam se da toliko razumijete talijanski
Da se ne bih vraćao istim tramvajem, malo sam prošetao po Trstu, uz Canal grande, uz koji se nalazi i legendarni Ponterosso (znaju riječani i istrani o čemu govorim) i crkva S. Antonio di Padova odnosno sv. Ante Padovanskog
I nešto dalje jednako lijepa grčko- pravoslavna crkva
Vrijeme je za povratak
Opet se treba naslonit na carro scudo. Obratite pažnju na skretnicu na slijedeće dvije fotke
Pantograf je u dalje visoko u zraku iako ovaj dio nije elektrificiran.
Panorama Trsta. Ono na drugoj obali je Muggia (Milje), a odmah iza brda Capodistria (Kopar).
Bez brige, nećemo u crnu kroniku, slikano je unatraške, tramvaj je već prošao.
Ravno kroz kružni tok
I stigli smo
Dolaskom na stanicu Vetta Scorcolla, vrh uspinjače, naslanjamo se na kako bi talijani rekli carro scudo ili englezi buffer wagon, čekamo par minuta, dok tramvaj na donjem dijelu uspinjače ne napravi isto i počinje silazak.
Ne zaboravite da je sve ovo slikano obrnuto od smjera vožnje.
Dolaskom na Piazza Scorcola, dno uspinjače, odvajamo se od carra i nastavljamo dalje prema Trstu. Inače, cijela uspinjača je obnovljena 2006. godine
Polazna stanica u Trstu na Piazzi Oberdan. Visina 4 mnm.
Nekoliko tehničkih podataka o uspinjači, nadam se da toliko razumijete talijanski
Da se ne bih vraćao istim tramvajem, malo sam prošetao po Trstu, uz Canal grande, uz koji se nalazi i legendarni Ponterosso (znaju riječani i istrani o čemu govorim) i crkva S. Antonio di Padova odnosno sv. Ante Padovanskog
I nešto dalje jednako lijepa grčko- pravoslavna crkva
Vrijeme je za povratak
Opet se treba naslonit na carro scudo. Obratite pažnju na skretnicu na slijedeće dvije fotke
Pantograf je u dalje visoko u zraku iako ovaj dio nije elektrificiran.
Panorama Trsta. Ono na drugoj obali je Muggia (Milje), a odmah iza brda Capodistria (Kopar).
Bez brige, nećemo u crnu kroniku, slikano je unatraške, tramvaj je već prošao.
Ravno kroz kružni tok
I stigli smo
Vidim ja da mi nešto ne štima sa slikama, da remiza u Opcini nije raskopana i povađenih kolosijeka. Jer upravo je takvo stanje sada i tramvaji stoje na prvoj stanici gdje je postavljen plastični bik. I onda tek shvatim da su slike s početka 5. mjeseca.
novi_shef- Moderator
- Broj postova : 1216
Registration date : 29.02.2008
Hvala na odlicnim fotografijama. Uvijek se odusevim s tim prekrasnim tramvajom koji nas vraca u neka druga, mirnija vremena. Odlicno!
Barney
Barney
Barney- Broj postova : 930
Odlična reportaža i super slike! Isplatilo se čekati mjesec dana!!!
Registration date : 04.09.2008
Super reportaža tršćanskog tramvaja, LLeon svaka čast.
Zanimljivo da putna karta radnim danom vrijedi 1 sat, a neradnim danima, čak 4 sata.
Zanimljivo da putna karta radnim danom vrijedi 1 sat, a neradnim danima, čak 4 sata.
- Broj postova : 6447
Hvala dečki. Putopis je malo zapeo, pa je trebalo čekat mjesec i pol dana za objavu.
Ja sam bio u subotu. Jel to znači da sam sa istom kartom mogao obaviti obje vožnje? Od polaska do povratka prošlo 2 sata.narcis je napisao/la:Zanimljivo da putna karta radnim danom vrijedi 1 sat, a neradnim danima, čak 4 sata.
Ovo ti je odlična ideja ... a ja sam se svaki put patio kružeći i tražeći parking po tršćanskim ulicama.LLeon je napisao/la: Zaključujem da mi je bolje auto ostavit u Opicini, pa se spustit tramvajem u Trst.
Slijedeći put idem po tvom receptu. Hvala ti za lijepu i interesantnu reportažu !!!
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Nadam se da neće biti ljutnje da ubacim i jednu svoju. Ne, nije sudar, iako mi baš nije jasno zašto tramvaj nije na unutrašnjem kolosijeku i zašto se toliko nagurao na ovaj Cityclass koji isto vozi za Opicinu:
novi_shef- Moderator
- Broj postova : 1216
:wave:
Ovom reportažom si mi dao razmišljat da i ja krenem na jednu takvu tramvaj turu. Kad vidiš kamo sve može tramvaj, onda ima šanse i linija Brašćine-Pulac.
A najžešći su mi oni bicikli na 401.
Ovom reportažom si mi dao razmišljat da i ja krenem na jednu takvu tramvaj turu. Kad vidiš kamo sve može tramvaj, onda ima šanse i linija Brašćine-Pulac.
A najžešći su mi oni bicikli na 401.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Ne, nisi mogao, jer se subota u Italiji računa kao radni dan, giorni festivi se podrazumijeva nedjelje i blagdani.LLeon je napisao/la:Ja sam bio u subotu. Jel to znači da sam sa istom kartom mogao obaviti obje vožnje? Od polaska do povratka prošlo 2 sata.
- Broj postova : 6447
Simpa "amerikanizirana" varijanta prigodne pjesmice:
- Broj postova : 11476
Registration date : 17.03.2008
Similar topics
» Tram de Opcina / Tram di Opicina
» Stazione Centrale - Trieste
» Opatiski tramvaj
» Putne karte (vlak, bus, tram...)
» Tram pred 1914. u svijetu i okolici. (puno slika)
» Stazione Centrale - Trieste
» Opatiski tramvaj
» Putne karte (vlak, bus, tram...)
» Tram pred 1914. u svijetu i okolici. (puno slika)
Stranica 1 / 1.