Infrastrukturni detalji
+17
Damir
Laurus
borna
gaspa
zele
Marioo
KAPO
sali
file
Drempa
Barney
Stjepan
Narcis
Trol_Rijeka
ZlayoZg
Jean
Phalanx
21 posters
Stranica 6 / 8.
Stranica 6 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Infrastrukturni detalji
Jean je napisao/la:Dakle, ovdje je objašnjena funkcija balize APB. Osim takvih imamo još i balize kojima se upravlja sigurnosnim uređajima na ŽCP (prelaskom preko balize spušta/diže se rampa, pali/gasi crveno svjetlo, uključuje/isključuje zvonjava...).
Baliza štiti odsjek iza signala,bilo koji, ne samo APB-a,i zato se i ugrađuju kod ulaznih,izlaznih,prostornih (APB),kod predsignala kao i kod nekih laganih vožnji.Uređaji kojima se upravlja nekim sigurnosnim uređajima na ŽCP pa nazivamo uklopne/isklopne točke,
Stjepan- Broj postova : 467
Registration date : 12.03.2009
Hvala na terminološkom pojašnjenju.
Laički gledano, te dvije stvari funkcioniraju na sličnom principu - aktiviraju se prolaskom vlaka preko njih i šalju impuls koji aktivira/deaktivira neki drugi infrastrurni sklop ili uređaj na lokomotivi. Meni je, kao laiku, i izgled dosta sličan (nekakve kutije smještene u blizini tračnica).
Vjerujem da je princip rada ipak prilično različit?
Laički gledano, te dvije stvari funkcioniraju na sličnom principu - aktiviraju se prolaskom vlaka preko njih i šalju impuls koji aktivira/deaktivira neki drugi infrastrurni sklop ili uređaj na lokomotivi. Meni je, kao laiku, i izgled dosta sličan (nekakve kutije smještene u blizini tračnica).
Vjerujem da je princip rada ipak prilično različit?
Registration date : 04.09.2008
Mislim si, mislim... da li da vam dam još vremena i prostora za baliziranje ili da odmah nastavim dalje? U opasnosti da mi se predmeti idućetjednih zanimanja ponovo udalje od ovog foruma odlučio sam se za ono drugo.
U neku ruku možete ovo smatrati i nastavkom Fresherovog putopisa po Mađarskoj. Gdje se ono Fresher iskrcao? U Hodošu. Gdje je završio putopis? U Hodošu. Odakle su zadnje slike? Iz Hodoša. E, pa, i skretnica, i baliza i uzemljenje slikane su u Hodošu.
Pruga Murska Sobota - Hodoš vjerojatno je najmlađa slovenska pruga, ponovo sagrađena na trasi nekadašnje. Pa je onda red da bude opremljena i najsuvremenijim upravljanjem. Za to su se pobrinule SŽ i Siemens, a kako to izgleda, vidjet ćete u nastavku. Uloga moje malenkosti u ovom studijskom putovanju bila je upoznavanje sa sustavom koji je trebao biti ponuđen za naš koridor Vc, čijem bi se ostvarenju i ja trebao priključiti. A sve se to dešavalo danas već davne 2004.
Dakle, u sklopu izgradnje te pruge i u Murskoj Soboti je, umjesto klasičnog (a, sad, što je to klasično? - danas klasičnim postaje ovo što opisujem) uvedeno je ekransko upravljanje (nije to, nažalost, neki veliki kolodvor da bi shema bila fascinantna). Tako osoba kojoj ne znam naziv funkcije sjedi za ekranom, eventualno nešto tipne po tipkovnici utječući time na signale i skretnice i prati na zaslonu što se zbiva
Oprema za automatsko vođenje manje-više je ista u svim stanicama, pa kad vidiš jednu, vidio si ih sve. Da bi sve to dobro funkcioniralo, važan je dobar sustav napajanja.
Da je sad slika u nekoj većoj rezoluciji, vidjeli biste da se oprema napaja iz mreže a u slučaju ispada mreže iz dizel-električnog agregata. Iz te ulazne točke napaja se i grijanje skretnica.
Električna energija se dalje razvodi na utičnice i rasvjetu u zgradi, PACOS 1 i 2 (tko zna što je to?), ispravljač 60 V= (dalje napaja kontrolu izolacije, brojače osovina tj. već spomenute balize, računalo i potrošače 24V=) te uređaj besprekidnog napajanja.
Sva daljnja oprema je u krugu besprekidnog napajanja: pomoćno napajanje 230 V (strana A i B), signali 180/140 V (strana A i B), terminal, scada (sustav obrade podataka), SIL 1 do 5 (???), telekomunikacijski uređaji, rasvjeta i pogon skretnica.
Upravljačka oprema, elektronička zamjena relejne tehnike, modularne je izvedbe.
Središnji procesorski uređaj
Ulazne jedinice - u njih ulaze svi podaci - signali stanja skretnica, ispravnosti, signala...
Izlazne jedinice - iz njih izlaze svi nalozi (skretnicama, signalizaciji...)
Ormar upravljanja signalima - tu je smještena sva ta oprema
Moduli upravljanja signalima (u biti izlazne jedinice, ali baš za signale)
No, uz svu tu elektroniku žice su i dalje ostale
I, naposlijetku, vanjski upravljački ormarić koji se smješta pored samog signala. Iz njega u centralni sustav idu (žicama) signali stanja a (drugim žicama) u njega dolaze iz centralnog sustava nalozi (za promjenu stanja)
Pripadnici nekih željezničarskih krugova gledajući to ostajali su širom razrogačenih očiju, iako slična procesna računala u industriji nisu rijetkost, dapače - koriste se od kraja sedamdesetih. Međutim, sam po sebi sustav nije ništa. Najbitnija je pamet tj. onaj koji će ga nahraniti podacima odn. tko će napisati suvisao i siguran program za upravljanje. A tu već mi ostali ostajemo razrogačenih očiju.
U neku ruku možete ovo smatrati i nastavkom Fresherovog putopisa po Mađarskoj. Gdje se ono Fresher iskrcao? U Hodošu. Gdje je završio putopis? U Hodošu. Odakle su zadnje slike? Iz Hodoša. E, pa, i skretnica, i baliza i uzemljenje slikane su u Hodošu.
Pruga Murska Sobota - Hodoš vjerojatno je najmlađa slovenska pruga, ponovo sagrađena na trasi nekadašnje. Pa je onda red da bude opremljena i najsuvremenijim upravljanjem. Za to su se pobrinule SŽ i Siemens, a kako to izgleda, vidjet ćete u nastavku. Uloga moje malenkosti u ovom studijskom putovanju bila je upoznavanje sa sustavom koji je trebao biti ponuđen za naš koridor Vc, čijem bi se ostvarenju i ja trebao priključiti. A sve se to dešavalo danas već davne 2004.
Dakle, u sklopu izgradnje te pruge i u Murskoj Soboti je, umjesto klasičnog (a, sad, što je to klasično? - danas klasičnim postaje ovo što opisujem) uvedeno je ekransko upravljanje (nije to, nažalost, neki veliki kolodvor da bi shema bila fascinantna). Tako osoba kojoj ne znam naziv funkcije sjedi za ekranom, eventualno nešto tipne po tipkovnici utječući time na signale i skretnice i prati na zaslonu što se zbiva
Oprema za automatsko vođenje manje-više je ista u svim stanicama, pa kad vidiš jednu, vidio si ih sve. Da bi sve to dobro funkcioniralo, važan je dobar sustav napajanja.
Da je sad slika u nekoj većoj rezoluciji, vidjeli biste da se oprema napaja iz mreže a u slučaju ispada mreže iz dizel-električnog agregata. Iz te ulazne točke napaja se i grijanje skretnica.
Električna energija se dalje razvodi na utičnice i rasvjetu u zgradi, PACOS 1 i 2 (tko zna što je to?), ispravljač 60 V= (dalje napaja kontrolu izolacije, brojače osovina tj. već spomenute balize, računalo i potrošače 24V=) te uređaj besprekidnog napajanja.
Sva daljnja oprema je u krugu besprekidnog napajanja: pomoćno napajanje 230 V (strana A i B), signali 180/140 V (strana A i B), terminal, scada (sustav obrade podataka), SIL 1 do 5 (???), telekomunikacijski uređaji, rasvjeta i pogon skretnica.
Upravljačka oprema, elektronička zamjena relejne tehnike, modularne je izvedbe.
Središnji procesorski uređaj
Ulazne jedinice - u njih ulaze svi podaci - signali stanja skretnica, ispravnosti, signala...
Izlazne jedinice - iz njih izlaze svi nalozi (skretnicama, signalizaciji...)
Ormar upravljanja signalima - tu je smještena sva ta oprema
Moduli upravljanja signalima (u biti izlazne jedinice, ali baš za signale)
No, uz svu tu elektroniku žice su i dalje ostale
I, naposlijetku, vanjski upravljački ormarić koji se smješta pored samog signala. Iz njega u centralni sustav idu (žicama) signali stanja a (drugim žicama) u njega dolaze iz centralnog sustava nalozi (za promjenu stanja)
Pripadnici nekih željezničarskih krugova gledajući to ostajali su širom razrogačenih očiju, iako slična procesna računala u industriji nisu rijetkost, dapače - koriste se od kraja sedamdesetih. Međutim, sam po sebi sustav nije ništa. Najbitnija je pamet tj. onaj koji će ga nahraniti podacima odn. tko će napisati suvisao i siguran program za upravljanje. A tu već mi ostali ostajemo razrogačenih očiju.
Registration date : 14.05.2008
gaspa je napisao/la:... Tako osoba kojoj ne znam naziv funkcije sjedi za ekranom...
Prometnik vlakova ili TK dispečer..
Oćeš reć da je program napisala neka "šaka jada" od 15-16 godina (pioniri nemojte se uvrijediti to vam je kompliment !)?gaspa je napisao/la:... Najbitnija je pamet ... tu već mi ostali ostajemo razrogačenih očiju.
Gost- Gost
Ne, lako je za program glede njegovih naredbi. Ali treba znati napraviti sekventni dijagram pa iz njega logičku shemu - drugim riječima: slijed operacija i uvjete za svaku od njih. A željeznica ima svoja posebna pravila, fore i štoseve, nama civilistima pomalo čudne i ne uvijek od prve shvatljive. Zato za izradu takve sekvence treba veliko željezničko znanje. A onda je samo stvar gimnastike pretočiti to u strojni jezik.
Pffff ... jbte ... a da pričaš na hrvatskom ?gaspa je napisao/la:... Ali treba znati napraviti sekventni dijagram pa iz njega logičku shemu ...
Šalu na stranu, već i ovako iz (laičkog) opisa vidljivo je da je sve iznimno jako kompleksno .
Gost- Gost
Jednostavno. Sekventni dijagram otprilike ovako, za primjer Škrljevo: Ide vlak iz pravca Meje? DA-NE. Ako NE, ništa se ne događa, skretnice su u osnovnom položaju, signali svjetle crveno. Ako DA, ima li slobodan kolosjek u Škrljevu? DA-NE. Ako NE, vlak se zaustavlja prije ulaza u stanicu. Ako DA, koliko i koji? Ako 1, ulaznu skretnicu (odn. više skretnica na putu) postaviti da se vlak uputi na njega i paliti odgovarajuće signale... itd, itd. To se onda, naravno, još zakomplicira uvođenjem pitanja ide li istovremeno prema Škrljevu neki vlak iz Bakra, Pećina ili Kukuljanova, pa to sve treba iskombinirati, a ako ide, onom kojem smo dali prioritet (nova komplikacija) ili koji je najbliži Škrljevu podrediti ponašanje ostalih, a ako shema kolodvora dozvoljava, može se desiti da istovremeno uđu sva 4, a računalo odn. naš program odlučuje kojega spravlja kojim putem na koji kolosjek...
Logička shema onda predstavlja to isto razrađeno po pravilima Booleove algebre. Svako stanje (postojanje vlaka, signal semafora, položaj skretnice...) je jedna (ulazna) varijabla u jednadžbi. Onda se tim varijablama poigramo povezujući ih NE, I, ILI funkcijama da bismo dobili željeni rezultat, a te rezultate uvodimo kao nove varijable (pomoćne ili izlazne) za potrebe daljnjih logičkih izračuna ili zadavanja naloga uređajima. Suvremeni programski jezici imaju više funkcija, ali sve se u osnovi svode na ove 3. I memoriranje je kombinacija te 3 funkcije. Pa onda to izgleda - ako je P postavljanje memorije (memoriranje broja), B brisanje a M memorirani rezultat: M = P i M i ne B. Primjer može biti određeno signalno svjetlo ili položaj skretnice.
Ponjatno? Mogu si misliti.
Logička shema onda predstavlja to isto razrađeno po pravilima Booleove algebre. Svako stanje (postojanje vlaka, signal semafora, položaj skretnice...) je jedna (ulazna) varijabla u jednadžbi. Onda se tim varijablama poigramo povezujući ih NE, I, ILI funkcijama da bismo dobili željeni rezultat, a te rezultate uvodimo kao nove varijable (pomoćne ili izlazne) za potrebe daljnjih logičkih izračuna ili zadavanja naloga uređajima. Suvremeni programski jezici imaju više funkcija, ali sve se u osnovi svode na ove 3. I memoriranje je kombinacija te 3 funkcije. Pa onda to izgleda - ako je P postavljanje memorije (memoriranje broja), B brisanje a M memorirani rezultat: M = P i M i ne B. Primjer može biti određeno signalno svjetlo ili položaj skretnice.
Ponjatno? Mogu si misliti.
gaspa je napisao/la:Jednostavno. ...
Majko mila, bolje bi bilo da nisam potezal vraga za rep, da sam mudro mučal i kimal glavom k'o da sve razumjem !gaspa je napisao/la:... (nova komplikacija) ...
Ćo, kamo si ti to sve naučil ? Se to na faxu uči? Jer ovo mi izgleda k'o 4. godina ETF-a
Gost- Gost
Neč (Booleovu algebru) u gimnaziji, neč na faksu a neč na delu u Končaru... ja sam, između ostalog, radio i programe za pokretanje i zaustavljanje hidroelektrana, pa mu to dođe slično.
Krivo sam rekao za onu memoriju - treba biti M = P ili M i ne B
Krivo sam rekao za onu memoriju - treba biti M = P ili M i ne B
01/2012.
Ivanić Grad
Ivanić Grad
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Zagreb ; 12.02.2012.god. ; Zeleni most
Srdačan pozdrav !
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Pruga Zagreb Žitnjak-Zagreb Resnik(pogled u smjeru Resnika)
04.03.2012.
04.03.2012.
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Hvala na lijepim slikamo onoga što inače ne gledamo! Što su one niti što vire sa ruba Pantografa?
borna- Moderator
- Broj postova : 9465
Registration date : 16.11.2010
Nisam siguran, ali mislim da su to potrgane niti iz pletenice koja struju preuzima sa klizača i preusmjerava u unutrašnjost lokomotive...
Zašto su ti fotke pobrisane iz photobucketa?
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Mislim da mu nisu pobrisane nego je potrošio bandwidth pa treba čekati da se oporavi. To se češće događa na 4umimaDamir je napisao/la:Zašto su ti fotke pobrisane iz photobucketa?
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Stranica 6 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Stranica 6 / 8.