Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bus card

+13
kriticar
novi_shef
5ar
DD
KAPO
gaspa
NP-549
leteči vlak
kico101
ikar
Jean
ICE-3M
Narcis
17 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 8 / 12. Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Next

Go down

Bus card - Page 8 Empty Re: Bus card

Postaj by Gost sri 3 ruj 2014 - 14:47

Meni je to sve nedorečeno i nedefinirano! Nitko nema pojma kako se misle riješiti karte iz socijalnog programa Grada ... pa čak mislim i te koje koriste nezaposleni (mislim da su u istoj, socijalnoj, kategoriji).

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by DD sri 3 ruj 2014 - 19:21

Ja bi rekao da je erste banka neka vrsta tajnog sponzora za sve ove kerefeke sa pokaznama pa se oni pokušavaju prisilno obogatit na ovoj muci sa pokaznima. Btw i ja imam problema sa dinersom i minusom na tekućem računu ali svejedno su se oni u dinersu ponudili da napravim pokaznu uz astronomsko povećanje dozvoljenog limita na kartici... hm mad
DD
DD

Broj postova : 234
Registration date : 20.07.2011

[Vrh] Go down

Postaj by novi_shef sri 3 ruj 2014 - 21:02

Diners je najgora kreditna kartica koja postoji...koliko je popularna, govori i to da smo, recimo kod mene na poslu, od početka godine, na nekih cca 2000 kartičnih transakcija, imali slovom i brojem 8 Dinersa. Neću bit zločest, ali ja bih malo nekome poslao USKOK na vrata...kako bi rekao Pervan, u tri ujutro, s obaveznim kucanjem na vrata i vikanjem "ima l koga, domaćine?"

novi_shef
Moderator
Moderator

Broj postova : 1216
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 sri 3 ruj 2014 - 21:37

Bio je natječaj, nije Diners izabran samo tako. Stvar je u tome da nažalost moraš platit izradu kartice 30 kuna, što je 10 kuna godišnje s obzirom da vrijedi 3 godine, al ti na njoj nemoraš imat apsolutno niš od klasičnih kreditnih fora. Upišeš si na nju pravo za npr penzionersku pokaznu, platiš svaki misec 112 kuna (na bilo kojem Autoproljev mjestu ili banki, a bit će brzo da moreš i preko weba) i samo svaki put kad uđeš u bus ju prisloniš na validator. To šta ona ima mogućnost da ti nju nadogradiš ne znači da ti to moraš učiniti.

Da je moglo jednostavnije, to se slažem, i ja sam skeptičan o ovome iako sam u tome otprilike 1000 puta više od vas, a svejedno imam masu pitanja na koje neznam odgovore. Vrijeme će pokazati, nadajmo se da će bit OK. Ja sam malo skeptičan na ispravnost aparature, odnosno validatora i vozačkog računala
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sri 3 ruj 2014 - 22:21

NP-549 je napisao/la:...  nadajmo se da će bit OK ...
... ovo iz Kikijevog posta ...
kiki273 je napisao/la:... KREDITNA KARTICA DJECI U RUKE ...
... bi trebalo bit dovoljan velik alarm da neće bit OK.

Al' dobro kažeš, vrijeme će pokazat je to bil dobar odabir ili ne. Nadajmo se samo da se ova odluka neće odrazit na financijsko poslovanje Autotroleja (a mogla bi lako jer se u ovih par dana već jako stvorila negativna klima u gradu).

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 čet 4 ruj 2014 - 0:26

Kao prvo treba educirati putnike kako koristiti karticu, pritisnuti na validatoru onu zonu u koju putuje što je dosta nepraktično i lahko za zloupotrebiti.
Onda treba educirati vozače i kontrolore kako je ispravno koristiti istu. Od 20-tak školaraca koji su mi ušli u ova dva dana oko 5-6 nije pokazalo sliku, znači na istu se mogu voziti Ivana, Perta, Lana, Željka, Marija i Đurđa, a možda i još koja......
Dvije cure su ušle na JT prislonile karticu i pokazalo je crveni kvadratić i napisalo NEDOVOLJAN IZNOS. Trebalo bi na kartici pisati koja kategorija korisnika je i koje zone (linije). Najprije smo pomislili da je riječ o vrijednosnoj a ne o pokaznoj. E onda je sljedila provjera statusa karice, pa smo vidjeli da imaju prvu riječku zonu i objasnili im da moraju stisnut Z1 i onda prislonit karticu. Gledale su u nas ko tele u šarena vrata.....
Što se tiče kartice u dječjim rukama, kao što je ona žena napisala; djeca često gube pokazne što znači svaki put kad izgubi nova kartica i 30 kuna, ali ako roditelj ne stavi opciju da se može koristiti kao sretsvo plaćanja i ne stavi određeni iznos novaca nema brige. Vjerujem da se nitko nebi bunio da se ponudila opcija želite li diners karticu sa svim mogućnostima ili samo za bus koja može biti poput one u Puli recimo, jer šta će onoj jadnoj sobarici, kuharici, čistaćici ili penziću kartica s kojom može platit parking, bazen, knižnicu.... kad koristi samo bus?????
Bus card - Page 8 XO02361573

Zašto se nije išlo na Ljubljanski model? Kupiš URBANU koju je jednostavno kupiti, bez davanja zahtjeva i dostave osobnih podataka nekakvoj banci ili kartičnoj kući; postoji vrijednosna (Vrednostna kartica URBANA) na koju staviš određeni iznos novaca pa trošiš za neku od usluga i pokazna (Terminska Urbana nadomešča mesečne vozovnice)
Bus card - Page 8 Urbana-pahljaca-small

Zadnja promjena: kiki273; čet 4 ruj 2014 - 12:50; ukupno mijenjano 1 put.

Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Registration date : 28.02.2008

https://vlakovi-ri-hr.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 čet 4 ruj 2014 - 1:18

Stigao je i odgovor gradonačelnika:
Bilo bi dobro da prije ovakvih napada odete na neku od web stranica na kojima je objašnjeno sve o sustavu Riječke gradske kartice ili da pročitate letak koji ste dobili. Dakle djeca ne dobivaju kreditnu karticu ako vi kao roditelji ne želite. Dakle možete se odlučiti za crvenu karticu na koju ćete upisati samo mjesečnu pokaznu karticu i ništa više. Za koji mjesec ta kartica će služiti i kao iskaznica za Gradsku knjižnicu. Ako želite kartica može služiti kao i prepaid kartica poput one koju većina djece ima u svojim mobitelima i njima se može plaćati na za sada dvjestotinjak prodajnih mjesta. Dakle nema nikakvog plaćanja na dug a vi odlučujete koji iznos ćete uplatiti ili uopće nećete koristiti tu mogućnost. Ako ste do sada vi ili vaše djete izgubili steru mjesečnu pokaznu karticu i tada ste morali kupiti novu, dakle ništa se ne mjenja. Izdana kartica vrijedi tri godine i u te tri godine nema dodatnih troškova, pa se i tu ništa nije promjenilo. Kartice se osim na Jelačićevom trgu i to na 6 šaltera izdaju i u Erste banci na Jelačićevom trgu, u poslovnici na Zametu i u Opatiji a uskoro će na još nekoliko mjesta. Vase djete se može voziti bez karte do 13. Rujna pa nema potreba za gužvom. I ono najvažnije, od drugog mjeseca će se pokozna karta moći kupiti putem interneta a za nekoliko mjeseci i na većem broju drugih prodajnih mjesta, dakle bez potrebe da dolazite u Autotrolej i bez ikakvih gužvi. Na gluposti o provizijama i mućkama nemam namjeru odgovarati jer je cijeli postupak odabira zajednice ponuditelja među kojima je i Erste card club odrađen transparentno putem natječaja kako to propisuje Zakon o javnoj nabavi. Osobno mislim da su time građani Rijeke dobili veću kvalitetu kada su u pitanju javni gradski prijevoz, plaćanje parkirališta i korisštenja Gradske knjižnice bez ikakvih obaveza prema Diners clubu čije usluge možete ali ne morate koristiti. Trebat će malo vremena da se priviknemo na te novine i naravno u postupku izdavanja kartica, a to je samo prvi puta, bit će i malo gužve

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost čet 4 ruj 2014 - 7:49

U odgovoru sve sam ako ...
kiki273 je napisao/la:... ako vi kao roditelji ... Ako želite .... Ako ste do sada ...

Obersnel nije normalan ...
kiki273 je napisao/la:... Ako ste do sada vi ili vaše djete izgubili steru mjesečnu pokaznu karticu i tada ste morali kupiti novu, dakle ništa se ne mjenja. ...
... kako se ne mijenja? Ako je do sad cijena bila 10 kuna a od sada će bit 30, kako se ništa ne mijenja.

Neće Obersnel na novim izborima više bit gradonačelnik ako ovako nastavi.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 čet 4 ruj 2014 - 8:56

Ženska nastavlja.....
Pročitala sam sve što sam trebala da bih sasvim lijepo shvatila o čemu je riječ. Nisam ja govorila o kvaliteti usluga prema ODRASLIM I ODGOVORNIM građanima koji tako i tako svoje novce sami zarađuju i sami troše kako žele, sami odlučuju hoće li se ili ne negdje uvaljivati u probleme s karticama, bilo prepaid ili kakvim drugim (imam ih pun novčanik i želim ih se riješiti što prije, znam što govorim, a vjerujem i veliki broj ljudi misli isto o tome). Govorim o tome da malu djecu već sada učite na kartice što nikako nije dobro, Ja nemam namjeru na tu karticu staviti ni lipu više od onoga koliko košta mjesečna karta, no več sad znam da su roditelji stavljali i dodatni novac. Što su/ste time napravili? Dali djeci novac u ruke kojeg će oni nekontrolirano potrošiti u par dana, a kasnije će smišljati roditeljima laži i opravdanja gdje su potrošili novac s kartice. Nemojte sad ni pomišljati na to da kažete da to nije istina, da roditelji mogu i moraju kontrolirati što djeca rade i ostale gluposti - djeca su jednostavno takva, daš im čokoladu i ako nisi uz njuh da uzmeš nakon prvog reda, pojest će ju do kraja! To je tako i točka! Ista je stvar s tom karticom, razmislite malo! Oni još nemaju razvijen osjećaj što se može, smije ili mora, ako su negdje sami ili u sličnom društvu. Oni roditelji koji nisu uplatili dodatni novac, brzo će to početi raditi jer će ih sama djeca na to navlačiti, a bit će sigurno i ideja od strane škole za dodatno plaćanje baš tom karticom ovoga ili onoga izvannastavnog sadržaja na koje se službeno ne mora ići, ali ako ne idu, onda neće moći sudjelovati u redovnom nastavnom programu kad će se obrađivati baš te teme. S druge strane, bit će puno onih suznih očiju "mama, svi imaju, samo ti meni ne daš" i sličnih dječjih smicalica, kao što ih je uvijek bilo. Do sada sam ja bila ta koja je odlučivala hoće li moji klinci dobiti koju kunicu i kada i po kakvoj zasluzi pa da poslije škole kupe kakav sokić, sladoled ili nešto sitno. Ako ja sada uplatim 100 kuna ekstra na tu karticu, što mislite do kad će klincu pred izlogom zvoniti u ušima upozorenje da to nije za takvu vrstu trošenja nego za potrebe knjižnice ili nečeg što će škola vrlo brzo izmisliti (nije mi nikako jasno zašto djeca ako idu busom iz škole u kazalište uvijek, ali baš uvijek moraju plaćati posebno za bus iako imaju mjesečne karte!). Što mislite što će se desiti kad mu taj novac zatreba za tako nešto, a njemu kartica već par dana prazna jer je potajno kupio slatkiše ili autić ili neku drugu dječju zanimaciju koju inače ne bi kupio jer ne bi imao čime? Što mislite što će raditi ona djeca koja ne marendaju u školi nego kupuju hranu u obližnjem dućanu, recimo Brodokomerc, a imaju u ruci karticu s novcem, a mame i tate nema u blizini... pa si uz marendu kupi najprije žvaku, pa torticu, pa paketić bombona... i tako iz dana u dan troši ono što ne bi smio... i nakon 15 dana ostane prazne kartice, a neće reći roditeljima da je napravio glupost... a što je s marendom ostatak mjeseca? Hajde razmislite! Nije nikako ista stvar kad roditelj ujutro da djetetu 10 kuna za taj dan i kaže to ti je za marendu znajuću da dijete nema višak da ga potroši na neku dodatnu glupost, i dati mu odmah 100 kuna i već u startu biti svjestan da će to ličiti na svašta i da će morati slušati laži... Što tim karticama poručujete djeci? Djeci sigurno neće zapeti za uho ono o odgovornom ponašanju, o pametnom raspolaganju novcem i slične rečenice koje se gotovo nikad ne hvataju dječjeg uha. Nemojte govoriti da ne moramo uplaćivati nikakav novac na karticu kad vrlo dobro znamo da ako ne moramo baš odmah, vrlo brzo ćemo biti primorani upravo iz razloga što će se njome svašta moći plaćati pa će biti praktično da se koristi ta mogućnost. I da, dobru usporedbu radite kad spominjete mobitele na bonove. Jako dobro znamo kako djeca vješto barataju im mobitelskim bonovima, kupiš im da im traje 3 mjeseca da te mogu nazvati ako je negdje, ali već prije kraja prvog mjeseca nemaju ni lipe na bonu pa posuđuju mobitele od druge djece... Pa kad to već uspoređujete, hoće li onda i te kartice tako međusobno posuđivati? Mislim, usporedba je takva da je bolje da uopće ne spominjete, ni vi ni itko drugi! O izradi kartice imamo vlastito iskustvo - čekanje višesatno, da bi najvjerojatnije izvisili da nismo snalažljivi. Blagi užas! Lako je odrasloj osobi napraviti tu karticu, ali kad ju radite maloljetnom djetetu, nastaju dodatne komplikacije s dokumentima, prilozima, potpisima... uglavnom najbolje bi bilo da se cijela familija spusti do Autotroleja, pa će valjda uspjeti napraviti karticu bez dodatnih problema. I da, ako su zaposleni, uzmu godišnji. Da, kartica se osim tamo, može napraviti i u Erste banci, ali ta ne funkcionira ako s tom karticom ne odete do Autotroleja da ju napunite! Bilo je i takvih slučajeva u šalter sali, djeca su se vraćala s "nevažećim" tj. praznim karticama! Srednjoškolci kojima roditelji nisu trebali prijašnjih godina za izradu pokazne, vraćani su kući praznih ruku uz objašnjenje da to ne mogu napraviti više sami jer još nisu punoljetni! Ma zakomplicirali su to dozlaboga! Nisu svi doma na kauču da mogu šetat po gradu kad se kome sjeti. Ima nas koji smo popunili sve potrebne papire, isfotokopirali sve dokumente i sve uredno potpisali da dijete ima spremno da ode napraviti te kartice jer RADIMO nekim slučajem, da bi dijete bilo vraćeno sa svim tim papirima koji su navedeni na pristupnici jer najprije nije roditelj s njim tamo, zatim nema original osobnu iskaznicu roditelja iako na pristupnici piše da priložimo fotokopiju, pa nema original putovnicu od braće ili sestara nego isto fotokopiju i na kraju, nije potpisan pristanak na program vjernosti koji uopće nije niti potrebno potpisivati ako ne želim da budemo u tom programu, ali eto, teta na šalteru zahtjeva da i to bude potpisano... Ma što više reći... I jeste li baš sigurni da je sve isto ako se ta kartica izgubi? Jeste li kojim slučajem do sada izgubili neku od tih kartica bankarskih i kartičarskih kuća? Znate proceduru, pogotovo ako na kartici ima novaca? Već tu u startu nije isto! Do sada ako se izgubila pokazna, dijete je otišlo u školu po potvrdu i s tim papirom i svojom sličicom u Autotrolej platit 10 kuna za novu karticu. I to je bilo to. Nisu bili izgubljeni nikakvi novci, nije s tim gubitkom nikakve veze imala ni banka ni kartičaska kuća... Ne, definitivno nije isto! Nemojte mi prodavat te priče, nisam ni glupa ni ovca! I nemojte mi tvrditi da nema nikakve provizije, i pošta uvaljuje Diners kartice i maltretira one jadne radnice na šalterima ako ne ostvare svaki put sve veću normu u uvaljivanju istih! Znam to jer imam u pošti poznanica , no to je druga priča, ali je provizija poveznica... I još nešto da ponovim - jer mi se čini da niste dobro pročitali što sam napisala - nemam ja ništa protiv tih kartica u rukama odraslih građana jer da, olakšat će mnogo toga i to je sasvim ok, moderno, napredno, pohvalno. Ali kartica u rukama djece, i to od 1. razreda osnovne škole, takva kartica, pogotovo ako na njoj ima novaca, a znamo da će biti, NIKAKO se ne slažem s tim! Ja osobno se borim da u rukama imam što manje tih plastika navlakuša, vraćam ih jednu po jednu a imam ih još uvijek pun novčanik. Učim djecu da samo ono što zaradim, ono što imam sad u rukama toliko mogu potroštit imajući na umu da trebam to rastegnuti do slijedećeg novca kojeg ću držati u rukama. Borim se protiv svih navlakuša u dućanima, prenaglašenih mirisa, presloženih polica tako da moraš za njih zapinjati. Učim djecu da ne nasjedaju na marketinške trikove. Da, stroga sam, ne dozvoljavam nerazumo trošenje i kad namirišem laž pretvaram se u vješticu iz noćnih mora dok ne iščupam istinu, znaju to moji klinci pa nemaju preveliku volju ni želju za laganjem, jer znaju što slijedi. A onda mi okolina jednostavno pokvari sav moj trud, sve što ne želim da moja djeca dotiču dok sami ne budu spremni i u mogućnosti da biraju, netko drugi im takve stvari nameće kao obavezne. netko drugi im govori da je dobro trošiti mami iza leđa i onda o tome lagati... ma to su samo primjeri...uglavnom, ono što ne želim sebi, ne želim ni svojoj djeci, ali okolina im to uvaljuje unatoč mome protivljenju, da bi nam nakon toga netko pametovao kako smo mi roditelji krivi što nam djeca rade ovo ili ono, kako ih ne znamo odgajati, a kad kasnije oni budu stup društva i nastave živjeti gore nego mi sada, raznorazne vlade će im pametovati da su nerazumni, da troše više nego što imaju, da nisu racionalni itd itd... Poznato? Da, nekako mi zvuči poznato... Da, poštovani gradonačelniče, iako vam se ne sviđa moj post, a najvjerojatnije ni ovaj poduži komentar, ja i dalje smatram da ste trebali Vi prvi stati na loptu i razmisliti je li baš nužno da djeci uvaljujemo te kartice i nije li ipak bolje i sigurnije te stvari ostaviti za svijet odraslih, pogotovo kad znamo svi, u kakvim problemima živimo i da su nas, običan narod, uglavnom takve sjajne plastikice dovele do tih problema. Neka bude napretka, promjena i poboljšanja, to me uvijek veseli, ali djecu moramo najprije odgojiti za tu vrstu napretka - a ni sami sebe još za to nismo odgojili kako treba! Laka Vam noć!

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost čet 4 ruj 2014 - 9:07

Dobro mu je ženska odgovorila (samo što se to njemu {Obersnelu!} neće primiti!)!

Neće to dobro završit! Nisu ljudi više ovce za šišanje (mada ih još uvijek ima) ... i dobro šef kaže, treba poslat USKOK u 3 ujutro  mrgreen  jer nisu tu baš čista posla.

Ja sam mislil da je Obersnel malo pametniji al' očito sam se prevaril, ovo sa klincima je tek zagreben problem ... bit će zanimljivo kad se na njega okome oni koji još rade i pogotovo pemzići kad skuže da će morat (opet) delat nove iskaznice za 30 kuna. Neće se Obersnel više moć samo tako prešetavat po Korzu (a da mu, u najmanju ruku, ne doleti u glavu kakov mućak  rolling on the floor )

Prebahat je postal, prebahat (a to ni dobro perche će finit kot i Lovrićka ako dobije goste na 3 zaponoćon kul ).

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 čet 4 ruj 2014 - 13:13

Točno tako, btw na obijevom faceu neki lik (Borna Klarić) strahovito brani ovu karticu, a pogotovo hvali Ljubljansku urbanu. Kad sam otvorio da vidim tko je taj; ajme meni to je jedan mulac iz Opatije s debelim ćorkama koji se često (bespotrebno) vozika s 32-jom (Uđe kod Adriatica, uredno cika Z2, iskrca se na Peharovu, zatim opet uđe u isti bus, uredno cika drugu stranu i iskrca se na Slatini, ponekad ide do Rijeke i nazad, isto tako uvijek s urednom cvikalicom) i da, vidio sam ga nekoliko puta u Opatiji u autu LJU tablica, (jednom ga je dobro izvrtilo po kiši u onom zavoju na nizbrdici prema slatini) Iako nemogu vidjeti njegov cijeli profil (jer nismo prijatelji) vidi se da je veliki SDP-ovac, odnosno u forumu mladih SDP-a, i da je pohađao Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Što mi je malo čudno da netko ide u ugostiteljsku školu u Ljubljanu a živi u Opatiji......

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 pet 5 ruj 2014 - 0:18

Rasprava se tijekom dana nastavila......
Sandra Žinić: o Borna, pa jel možeš bit gluplji??? kakva je razlika??? jebeni mobitel ću mu uzet i zabranit ako napravi kakvu pizdariju i morat će se jako potrudit da ga dobije natrag! ovu karticu MORA imati kod sebe, htjela ja to ili ne, jer mora doći nekako do škole! da ide pješke, ne bi mu niti bila potrebna, ne bi ju niti radila! a bon za mob je zadnji put dobio prije pola godine, potrošio ga je da ni sam ne zna gdje ni kako, i da nije moda imati mobitel čim se rodiš, ne bi ga ni imao dok se ne opameti dovoljno da zna paziti na takve stvari! DJECA NEMAJU JOŠ RAZVIJEN POJAM NOVCA I NJEGOVE VRIJEDNOSTI, POGOTOVO KAD MU DAŠ KOMAD PLASTIKE U RUKE S KOJIM MOŽE RADITI SVAŠTA, A DA NI NE VIDI ŠTO RADI!
Odgovor gradonačelnika:
Gospođo Žinić,
trud koji ulažete u odgoj Vaše djece ovim projektom ni na koji način nije omalovažen niti je namjera ovog projekta ugroziti odgovorne roditelje koji brinu o odgoju svoje djece. Dakle, još jednom ponavljam, na crvenu karticu tzv. Prepaid karticu, ne morate uplatiti ni lipe da biste mogli koristiti gradske usluge. Financijska sredstva na njoj su potrebna jedino ako se baš tom karticom nešto želi kupovati. Dakle, ona će djeci služiti za beskontaktno očitavanje mjesečne pokazne karte u autobusu, u dogledno vrijeme i članstvo u knjižnici, a u dogledno vrijeme i za članstva ili korištenja drugih usluga u gradu. Svojoj djeci i dalje možete davati džeparac u kešu i kontrolirati njihovu potrošnju na način na koji ste to činili i do sada. Naravno, slažem se s vama u jednom - svaki napredak koji je bilo koje društvo do sada uvelo, podložan je svojevrsnoj zloupotrebi ili izvrnutom razumijevanju vrijednosti koje napredak donosi. No kada bismo samo o potencijalnim negativnim aspektima razmišljali, nikada ni jedan napredak ne bismo uveli. Nije bilo moguće dugoročno zadržati dva paralelna sustava (dosadašnju pokaznu kartu i novu beskontaktnu) jer je to i u tehničkom i u funkcionalnom smislu neizvedivo zbog kompleksnosti cijele informatičke strukture vezane uz ovaj projekt. Grad Rijeka nije mogao sam razviti ovakav sustav i morali smo natječajem potražiti partnere koji će omogućiti funkcionalnost ponuđenih kartica. Naime, u mnogim europskim gradovima postoje takve kartice i koriste ih i odrasli i djeca. U našem bliskom okruženju ih nema, no građani europskih metropola ih sasvim normalno koriste već godinama. I upravo smo u odnosu prema Erste Card Clubu kao jednom od sudionika projekta, inzistirali na ovoj mogućnosti koju sam Vam pojasnio - da na Prepaid karticu korisnik ne mora uplatiti ni lipe da bi ona svejedno bila funkcionalna za korištenje gradskih usluga. Učinili smo to upravo imajući na umu dio razloga koje ste naveli. Dakle, kartičnoj kući apsolutno je bilo u interesu ostvariti potrošnju na svim karticama, ali sam se i osobno i sa svojim suradnicima snažno založio da Prepaid kartica ostane oslobođena te obaveze. Uz dužno poštovanje, ja ne mogu kontrolirati dječje suzne oči, ne samo u kontekstu načina korištenja gradske kartice, nego ni u kontekstu visine džeparca koji djeca dobivaju, ni u TV programu koji bi željeli gledati, ni u novim gedžetima koje bi željeli imati, ni u mnogočemu čemu ih suvremeno potrošačko društvo izlaže. I ja sam roditelj i vodio sam slične bitke kao i Vi. No, ova kartica nije još jedna stvar u nizu. Ona ne obavezuje na potrošnju niti nameće potrošnju, i osobno sam se upravo za to snažno zalagao svjestan vremena u kojem živimo. Dakle, gradska kartica je praktično rješenje koje će olakšati korištenje gradskih usluga, smanjiti gužve i čekanja i približiti nas europskim modelima organizacije života u urbanoj sredini. To što Prepaid kartica na sebi ima oznaku Dinersa, ne znači ni da je kreditna ni nužno platna. To označava partnera u projektu koji je omogućio dodatne funkcionalnosti koje vi možete i ne morate koristiti. Dakle, u tom kontekstu niste u obavezi, već vam je ponuđen izbor. Isti izbor kao kada birate i odlučujete hoćete li djetetu kupiti slatkiš ili bademe, odjeću ili mobitel, dati mu 100 ili 20 kuna za mjesečni džeparac, učiti ga da bude pošteno ili samo snalažljivo. Vjerujem da sve to uspijevate unatoč i usprkos pritisku suvremenog društva i izvrnutih vrijednosti. Ja sam na Vašoj strani i zato u ovom projektu na crvenu Prepaid karticu ne treba uplatiti ni lipe da bi bila funkcionalna. A opisani trud koji u odgoj svoje djece ulažete izuzetno poštujem.

Sandra Žinić: E ovakav odgovor mi se sviđa, smireni odgovor roditelja roditelju. Nemojte me krivo shvatiti, nisam ja neka zatucana babuskara koja ne želi mrdnuti s mjesta. izuzetno cijenim napredak, novitete, poboljšanje u bilo kojem smislu. Volim kad moja Rijeka uvodi moderne stvari, pogotovo volim kad imamo nešto prije svih drugih u Hrvatskoj ili kad imamo nešto što drugi nemaju. U tom smislu mi se uvijek sviđao Vaš način razmišljanja i rada (jedino mi se amabaš nikako ne sviđa ono što ćete u dogledno vrijeme napraviti od mog dvorišta kojeg obožavam i volim više od ovo malo krova nad glavom). Vjerujem da ste dobro razumjeli moju zabrinutost i ljutnju, da ste razumjeli da nisam ja protiv koncepta City card na kijeg mamu već mjesecima nagovaram samo da ju malo izvučem iz kuće. Vjerujem da ste razumjeli da sam zabrinuta samo za to kako će djeca biti sposobna za odgovorno korištenje te kartice. Da, njima je genijalna fora imati tu karticu i sad su "face". Na nama roditeljima je sad da se uspijemo nosit s tim facama kad skuže kako se ta kartica može koristiti mimo roditeljskih "zakona", a znate i sami da će djeca to vrlo brzo skužiti. Već sam među klincima čula priče, obzirom da nema njihovih slika na kartici, kako se namjeravaju njih dvojica-trojica švercat na istu karticu. Eto, još nije pravo ni počelo, a planovi već padaju... a to su još uvijek ne tako strašni planovi, to su još uvijek simpatične smicalice kojima smo se svi u neko vrijeme koristili (znam da ja jesam jer sam bila "vražji otrok"). Ali što kad ti planovi za koje mi roditelji nećemo znati ili ćemo saznati kad bude prekasno, prijeđu u ne tako simpatične? Bit će dobro dok ne budu uplaćivani novci na karticu. Bit će dobro dok se škole ne počnu koristiti mogućnostima tih kartica u stilu "neka vam roditelji uplate toliko i toliko novca na karticu jer idemo ovamo ili onamo pa ćemo karticama platiti prijevoz/ulaz/nešto" i kad to prijeđe u normalu. Da, to zaista jest jednostavno, i kad bi svi bili jednako odgovorni, to bi bilo super rješenje za svih. No, shvaćate da dijete i odgovornost nisu baš sasvim kompatibilni pojmovi. Njima je sasvim normalna situacija "joj, ja više nemam, aj mi posudi, vratit ću ti jednog dana". Među odraslom populacijom ima takvih bisera, al to se lako otfikari. Oni se ne sjete u tim situacijama da postoji odgovor "ne dam ti". To smo se do sada vrlo dobro uvjerili s mobitelima, zivkaju sa mobitela svih mogućih prijatelja kad prijatelji potroše njihov bon. I koliko sam puta već ponavljala "tvoj mob je tvoj mob, nema što netko drugi zvat s tvog moba niti ti sa tuđeg" ali nema pomoći sve dok svima to isto ne klikne u glavi..
Ne želim imati djecu potrošače bez pameti, želim da razumiju pojam novca, stjecanja i trošenja, želim da stvore osjećaj vrijednosti nečega i relanu mogućnost kupovanja. Znate i sami koliko nas puta te kartice navedu na "zločin" kupnje nečeg što je samo maaaalo skuplje od onog što samo prvotno planirali... dovelo je to "samo maaaalo" i mene u probleme i ne želim svojoj djeci to isto. Može se sasvim lijepo živjeti i bez te plastike, zato sam protiv toga da klince od malih nogu navikavamo na to. Kad mu u ruci fali pola kune za neplansku čokoladicu, svjesno je da nema ništa od trošenja novaca pa neće ni krenuti u taj podhvat, ali znate kako plastika daje lažni osjećaj...
Da ne duljim više, i dalje nisam "za" korištenje tih kartica za išta drugo osim gradskog prijevoza kad su barem osnovnoškolci u pitanju, srednjoškolci ipak imaju (nadam se) malo više pameti u glavi. Ono što vas molim je da nikako ne dozvolite da ta crvena kartica koju imaju djeca bude sredstvo plaćanja internet kupovine! Svjesni smo da će novaca na tim karticama kad-tad biti. Ako se njima bude omogućilo internet plaćanje, to je kao da ste mog sina ostavili samog usred Lego trgovine! U tom slučaju ću biti prvi roditelj koji će vam doći na vrata vratiti karticu i pred Vama podučiti dijete kako da se šverca u busu i kako da izigrava bakule kad uđu u bus.
Dosta sam pisala, oni koji žele shvatiti što sam željela reći shvatili su, oni koji nisu shvatili i dalje će baljezgati gluposti nakon ovog mog komentara, meni je važno da ste Vi razumjeli, i da ćete i dalje razumjeti.
Prenosim Vam pozdrave svog mlađeg sina koji ima jedno veliko pitanje za Vas, ali mora osmisliti kako da ga napiše, a da vas zainteresira za problematiku - mali je već sad stvoren za nekakvog političara, kod njega samo čvrsti argumenti pale

Ida Šupljika kaže:
E sad imam PITANJE za vas!!!!Zar ćemo od malena djecu privikavati na korištenje KARTICA???????Kakve veze ima Diners Club i Erste banka sa javnim prijevozom????Ovo je APSURD tko god da se toga sjetio!!!Molim JASAN odgovor u što kraćem roku jer ću kontaktirati Javnu pravobraniteljicu za DJECU i tražiti njihov STRUČAN savjet!!!!!!
Bus card - Page 8 10685452_976677505691510_4695348186604379010_n

Odgovor:
Poštovana Ida, ne morate se bojati za prava djece jer im nitko ta prava ne krši, barem kad je u pitanju ova gradska kartica. Još jednom ponavljam da crvena kartica nije kreditna kartica već kartica na koju se upisuju prava npr mjesečna karta za Autotrolej i ona ima istu funkciju kao i dosadašnja mjesečna pokazna karta na kojoj je bilo i ime i slika djeteta. Kako će dijete koristiti karticu tj. hoćeli li koristiti mogučnost prepaid kartice, poput onih u mobitelima, ovisi isključivo o roditeljima. Dakle djeca su maksimalno zaštićena što možete provjeriti i u institucijama koje navodite. Ime Diners klub je kartici navedeno jer je naš partner u ovom projektu odabran putem javnog natječaja. Bez Dinersa ili neke druge kartičarske kuće ne bi mogli razviti i ostale funkcionalnosti koje su prije svega namjenjene odraslima a i oni te funkcije mogu, ali i ne moraju koristiti. Dakle, ponavljam još jednom, gradska kartica je praktično rješenje koje će olakšati korištenje gradskih usluga, smanjiti gužve i čekanja i približiti nas europskim modelima organizacije života u urbanoj sredini. Sve detalje možete saznati na adresi http://www.rijekacitycard.hr

Ida Šupljika: Kartice su mamac!Osobno sam alergicna na bilo kakve kartice!Navlace djecu i dovode u iskusenje!Dajte djetetu u torbu kutiju cigareta i cekajte da vidite koliko ce mu vremena trebati da odoli iskusenju!Zvuci jako grubo ali tako se pocinje!!CRVENA kartica??Dobro da nisu ponudili i Partijske knjizice!Znam da sam zlobna,ali zlo se zlom vraca!Rijeka je UVIJEK bila POKUSNI KUNIC!Znam zasto to kazem jer postoje i DOKAZI!Isto tako mislim da ce mi se dijete svercati u busu,a svaku kaznu cu proslijediti onome tko je dosao na kartičnu ideju!!

Nenad Blažić: Gospodine Obersnel, neki dan ste se Vi i predstavnici Autotroleja hvalili vezano uz ovu novu, Citiy card, u suradnji sa Erste bankom. E pa, možda se to dugoročno i pokaže dobro, pogotov što se tiče pokaznih karata za đake i studente. Veeeliko možda. Ali...zar, kad ste se već odlučili na taj korak, zar nije sve moglo biti dobro organizirano? Jer...ovo što se događa, je više nego cirkus. Mogao bih reći i jednu riječ blisko vezanu uz obavljanje velike nužde, ali neću. Za sad. Službenice u školama, u samom Autotroleju, koje prodaju karte, nemaju i ne znaju prave informacije, vezano uz to koje sve potvrde treba imati za dobiti subvencioniranu pokaznu kartu za učenike (karte, koje plaća ili županija ili općine). Da ne govorim o velikim gužvama koje se stvaraju na prodajnim mjestima. A živci roditelja, naše vrijeme, novci, pa i živci samih djelatnica koje prodaju te karte...to je posebno poglavlje. Ponavljam...možda ovo i je dugoročno dobar potez, ali do kad će se svi ti raznorazni eksperimenti izvoditi na teret građana? Prvo knjige, koje uopće nije trebalo kupovati (mislim na nove), pa sad ovo...do kad mislite da će građani trpiti sve to? Hvala na odgovoru...ako ga bude.

Gužva na J.Trgu
Bus card - Page 8 10672236_10204344283944208_6260411591652110195_n

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 5 ruj 2014 - 0:32

Da se i mene nebi u krivom kontekstu razumijelo, nisam ja protiv ovakvog načina korištenja gradskog prijevoza ali mi smeta što je u to uključena Erste banka i Diners. Zašto se nije mogla ponuditi nekakva opcije bez da se banka uključuje u sve to.

Na svu sreću, dok ja dođem na red za izradu sve će se valjda isprofilirati i iskristalizirati mane i prednosti.

Nego Kiki imam jedno pitanje: šta postoje dvije vrste validatora?

Ovo je fotka sa 5 strane ...
Bus card - Page 8 IMG_3512_zps23df33f5
foto by buShip fun

a ovo sa ove stranice
Bus card - Page 8 XO02361573

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 pet 5 ruj 2014 - 0:38

dida je napisao/la:
Nego Kiki imam jedno pitanje: šta postoje dvije vrste validatora?

Ne, zašto?

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 5 ruj 2014 - 0:40

Šta je ovaj validator iz prvog posta sa ove stranice pulski?

Uh, sad vidim da na kartici piše PULAPROMET Embarassed

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 pet 5 ruj 2014 - 0:48

Da ovo je pulski, zapravo stariji model.

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 pet 5 ruj 2014 - 2:07

Odgovor gđi Žinić:
Poštovana gospođo Žinić, još Vas jednom uvjeravam da nema nikakvih mogućnosti da se prepaid ili crvena kartica zloupotrijebi ili potakne djecu na trošenje. Bez vaše odluke kao roditelja, ta kartica ima istu funkciju kao i dosadašnja mjesečna pokazna karta za Autotrolej a do kraja godine ista kartica će biti i iskaznica za Gradsku knjižnicu. Tom karticom se ne može plaćati u dućanima ukoliko Vi kao roditelj ne odlučite drugačije, a i tada vi odlučujete da li ćete i koliko novaca uplatiti na karticu. Tom karticom je apsolutno nemoguće plaćati putem interneta. Internet se samo spominje kao mogućnost koju ćete ubuduće Vi moći koristiti da platite novu mjesečnu karticu putem net bankinga ili vašom kreditom karticom bez potrebe da dolazite u Autotrolej kao do sada. Naravno ukoliko želite i dalje ostaje mogućnost da novu mjesečnu kartu platite u Autotroleju kao i do sada. Dakle, još jednom nema nikakvog straha od zloupotrebe ove kartice niti nikakvih dodatnih troškova. I na kraju, vrlo rado ću odgovoriti na pitanje Vašeg sina. Pitanje mi može uputiti preko poruke putem facebooka, na mail gradonacelnik@rijeka.hr ili pismom. Srdačan pozdrav

Odogvor gosp. Blažiću:
Već sam više puta rekao da se ovaj sustav uvodi kako bi između ostalog ubuduće izbjegle gužve jer će se sve moći obaviti ili putem interneta ili na na većem broju prodajnih mjesta. No gužve je nemoguće izbjeći prilikom prvog izdavanja kartica i toga sam svijestan i to stalno naglašavam. Mjesto izdavanja kartica na Jelačićevom trgu radi svaki dan od 6.30 do 21.30, a subotom od 7.30 do 19.30. Kartica se može izraditi i u Erste banci na Jadranskom trgu i poslovnicama na Zametu i u Opatiji a uskoro će proširiti na još nekoliko poslovnica. Svi đaci i studenti mogu izradi karticu do 13. 9. I do tada se mogu voziti autobusom i bez karte. Dakle nastojali smo učiniti sve da se gužve smanje ali dozvoljam i mogućnost da je prvih dana možda bilo i ne snalaženja sluzbenika na šalterima jer je i njima sve ovo novina. Uvjeren sam da čete se već od idućeg mjeseca moći uvjeriti u sve pogodnosti novog sustava, a pogotovo do kraja godine kada u funkuciji budu sve pogodnosti koje ovaj sustav omogućava. Što se udžbenika tiče, slažem se s Vama ali za to stvarno nisam nadležan

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Bus card - Page 8 Empty Početak školske godine rezultirao gužvama

Postaj by kiki273 uto 9 ruj 2014 - 15:15

Građani satima čekali na šalterima Autotroleja na izradu gradske kartice

Do 13. rujna nove pokazne karte moraju biti u džepu pa će se učenici morati naoružati strpljenjem. Građani, nisu zadovoljni organizacijom rada na Jelačićevom , a najviše zamjeraju predugo čekanje

RIJEKA » Prvi školski sati uobičajeno su stresni i za učenike i za profesore, ali ovaj put stres se za školarce nastavio na Jelačićevom trgu gdje su se stvarale kolone za izradu gradskih kartica i upisivanje pokazne na njih. Prošli tjedan nekih većih gužvi i čekanja nije bilo, ali kako sada stvari stoje, to se promijenilo pa će se do 13. rujna, do kada nove pokazne karte moraju biti u džepu, osnovnoškolci i srednjoškolci morati naoružati strpljenjem. Učenici, ali i stariji građani, nisu bili zadovoljni organizacijom rada na Jelačićevom, a najviše zamjeraju predugo čekanje. Jedna gospođa ogorčena je jer već nekoliko dana dolazi kako bi napravila pokaznu i uvijek joj nešto nedostaje, a sati čekanja u redu se skupljaju.

Dona Rakipov također je nezadovoljna predugim čekanjem, ali kaže da je upoznata s projektom i vjeruje da će konačno dobiti svoju gradsku karticu s upisanom pokaznom jer se informirala o svemu što joj je potrebno za izradu.

Da bi se proces izdavanja ubrzao, pobrinule su se i djevojke koje je angažirao Erste Card Club. One su neinformiranima pojašnjavale što im je sve potrebno za izradu Rijeka City Carda.

– Nastojimo da ljudi što manje čekaju u redu i stojimo im na raspolaganju kako bi dobili sve potrebne informacije. Uglavnom su građani obaviješteni o svemu, a ako nekome treba pomoć, tu smo. Ljudima je cijeli ovaj projekt nov i treba proći neko vrijeme kako bi bilo što manje nesporazuma. Deseci tisuća ljudi moraju napraviti pokaznu i vjerujem da će protekom vremena sve to ići brže, ocijenila je Monika Martić.

Glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić također vjeruje da će se proces izdavanja kartica i upisivanja pokaznih karata ubrzati zbog toga što je taj posao od jučer moguće obaviti i u Erste banci na Jadranskom trgu.

– U Erste banci moguće je izraditi i gradsku karticu i upisati pokaznu. Podsjećam da je do sada u poslovnicama Erste banke bilo moguće izraditi gradsku karticu, a kod nas se upisivala pokazna kao usluga. Bilo bi dobro da što više ljudi iskoristi tu mogućnost jer bi se na taj način smanjio pritisak na naše šaltere na Jelačićevom trgu. Otvoreno ih je sedam, a i radno vrijeme je prilagođeno. Građanima smo na raspolaganju radnim danom od 6 i 30 sati do 21 i 30 sati, a subotom od 7 i 30 sati do 19 i 30 sati, izjavila je Prijić.

Valja još jednom podsjetiti da je za izdavanje kartice potrebno ispuniti zahtjev koji se može isprintati sa stranica Autotroleja i Erste Card Cluba i popuniti kod kuće, odnosno može se dobiti i ispuniti na licu mjesta. Zahtjevu treba priložiti kopiju osobne iskaznice ili putovnice roditelja, za malodobno dijete kopiju osobne iskaznice ili putovnice ili rodnog lista ili izvoda iz matične knjige rođenih. Potrebno je da roditelj osobno dođe izraditi karticu za dijete. Dijete se može fotografirati na licu mjesta ili se može koristiti fotografija s osobne iskaznice. Izdavanje kartice košta 30 kuna i kartica vrijedi tri godine. Nakon što je kartica izrađena, kupuje se i na karticu upisuje mjesečna pokazna karta. Pokazna karta može se na karticu upisati u Autotroleju na tri mjesta: u Rijeci na Jelačićevom trgu 3 i na Delti te u Opatiji, Velog Jože 1.

Uplata na karticu samo ako se želi nešto kupovati

U Gradu Rijeci upozoravaju da prepaid gradska kartica ne obvezuje građane, na uplatu financijskih sredstava na karticu da bi se mogle koristiti gradske usluge poput mjesečne pokazne karte. – Dakle, ova kartica može funkcionirati i samo kao beskontaktno sredstvo za očitavanje mjesečne pokazne karte u autobusu. Financijska sredstva na nju se uplaćuju jedino ako osoba baš tom karticom želi nešto kupovati, primjerice jednokratnu kartu u autobusu ili proizvode u riječkim trgovinama koje prihvaćaju Diners beskontaktne kartice.

Bus card - Page 8 Gradani-satima-cekali-na-salterima-Autotroleja-na-izradu-gradske-kartice_ca_large

Izvor: Novi list

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Bus card - Page 8 Empty Ako se želite voziti javnim prijevozom u Rijeci morate poslovati sa sdpovom najdražom bankom

Postaj by kiki273 uto 9 ruj 2014 - 15:22

AKO ŽELITE u Rijeci izraditi pokaz za javni prijevoz, morate biti klijent Erste banke. Indexov čitatelj iz Rijeke ovu informaciju doznao je od svoje srednjoškolske kćeri, kojoj gradska firma KD Autotrolej nije htjela izdati pokaz dok se u njihovu poslovnicu ne vrati u pratnji roditelja.

"Nazvao sam info telefon Autotroleja, gdje dobivam sljedeću informaciju: 'vi kao roditelj morate biti prisutni s malodobnim djetetom radi davanja svojih podataka'. Na moj upit zašto moram dati svoje podatke, djelatnik mi govori da je to projekt Grada Rijeka i da svi korisnici usluga javnog prijevoza KD Autotroleja moraju napraviti novu karticu Diners Club Rijeka City Card, koja služi i kao pokazna karta", kaže čitatelj Indexa.

Drugim riječima, pokaznu kartu u Rijeci nije moguće napraviti bez da Erste banci date svoje osobne podatke, kao i osobne podatke svog djeteta. Da bi dijete u Rijeci dobilo pokaz, Erste banci nužno je predočiti putovnicu ili osobnu iskaznicu, te im dati OIB.

Grad Rijeka: Sve je čisto, raspisali smo natječaj

Iako se radi o odredbi upitne zakonitosti i ustavnosti, iz Grada Rijeke tvrde da u čitavoj priči ništa nije sporno. Erste banku su, kako kaže SDP-ova gradska vlast, za partnera izabrali na javnom natječaju, te tvrde da nitko ne prisiljava građane da svoje poslovanje prebace u ovu banku.

"Po uzoru na mnoge gradove u Europi, Grad Rijeka je želio povezati usluge koje pružaju gradska komunalna i trgovačka društva kroz Gradsku karticu, a kako bi građanima olakšao korištenje i plaćanje gradskih usluga. Ideja je bila omogućiti efikasnije, racionalnije i kvalitetnije upravljanje gradskim uslugama, koje pružaju između ostalih i trgovačka društva KD Autotrolej, Rijeka promet, Gradske knjižnice itd.", stoji u pisanom odgovoru kojeg smo dobili od glasnogovornice Grada Rijeke Ive Balen.

Gradska kartica je, kako tvrde iz Grada Rijeke, zamišljena kao sredstvo plaćanja pa je može izdati samo poslovni subjekt koji ima odgovarajuće odobrenje Hrvatske narodne banke. Na javnom natječaju izabran je tako konzorcij u kojem se nalaze Erste banka, Sustav informacijske podrške d.o.o, Logista d.o.o., Trilix d.o.o., RI-ING d.o.o., i Handpress, a s kojim je sklopljen četverogodišnji ugovor.

Ako hoćete pokaz, morate u banku

Riječanima se nude tri različite inačice "city carda": kreditna, companion i prepaid kartica.

"Kreditnu gradsku karticu mogu zatražiti kreditno sposobni punoljetni građani. Companion gradsku karticu mogu za svoje dijete (i druge članove obitelji) zatražiti roditelji odnosno osobe koje već posjeduju jednu Diners kreditnu karticu, pa se companion kartica veže na nju. A Prepaid gradsku karticu, karticu crvene boje, mogu zatražiti svi građani bez ikakvih posebnih uvjeta izuzev popunjavanja zahtjeva za izdavanje i prilaganja potrebnih dokumenata", tvrde iz Grada Rijeke.

Naglašavaju da prepaid gradska kartica ne obvezuje građane da na nju uplaćuju novac, iako imaju i tu mogućnost. "Dakle, ova kartica može funkcionirati i samo kao beskontaktno sredstvo za očitavanje mjesečne pokazne karte u autobusu", tvrde iz Grada Rijeke, te naglašavaju da građani koji se odluče na ovu karticu ne moraju u Erste banci imati otvoren račun. No, svejedno banci ostaviti svoje osobne podatke i platiti 30 kuna za izradu kartice.

Imaju li Riječani pravo ne odavati Erste banci svoje osobne podatke?

Čitatelj Indexa s početka ove priče ogorčen je ovakvim ponašanjem Grada Rijeke. Svoje osobne podatke Erste banci ne želi ostaviti, što bi trebalo biti njegovo pravo. No, u tom će slučaju njegova srednjoškolka ostati bez pokaza, što će im znatno zakomplicirati život.

"Moje pitanje Ustavnom sudu RH glasi: imam li ja prava kao građanin RH birati kome ja želim davati svoje osobne podatke i podatke svoga djeteta, i imam li ustavno pravo na alternativu, ako podatke ne želim davati Erste banci jer ona nema nikakve veze s uslugom javnog prijevoza?", pita se naš čitatelj u dopisu kojeg je poslao i Ustavnom sudu.

Erste banka, SDP-ova banka

Kao što u Rijeci već dugo nema političke alternative SDP-u, tako sada nema ni alternative SDP-ovoj banci. Što Erste svakako jest. Banka je to u kojoj je Zoran Milanović 2008. dobio izrazito povoljan kredit za kupnju stana. Predsjednik SDP-a tada je digao 298 tisuća eura kredita s rokom otplate od 30 godina, unatoč činjenici da takav kredit inače mogu dobiti samo osobe mlađe od 35 godina. Milanović je kredit dobio uz 5,6 posto kamate, iako se kamata u Erste banci tada kretala oko 5,9 posto.

Da se radi o banci kojoj SDP-ovci izrazito vjeruju, pokazuje i činjenica da je Erste banka Milanovićevoj vladi poslužila kao važan rasadnik kadrova. Za šefa uprave HPB-a tako je postavljen bivši direktor Erste banke Tomislav Vuić, a prvi čovjek HBOR-a postao je Vladimir Kristijan, bivši voditelj Sektora gospodarstva u Ersteu. Htjela je Vlada RH u upravu HPB-a ugurati i još jednog direktora iz Erstea, Tomislava Matiju Vargu, brata ministra zdravlja Siniše Varge. Već su ga bili i imenovali, da bi ga povukli jer je HNB zaključio da ne ispunjava uvjete.

Erste banka je, uostalom, nekad bila Riječka banka, a u rukama Austrijanaca završila je upravo u mandatu vlade Ivice Račana. Sanacijom Riječke banke, kojoj je te 2002. godine prijetila propast, i njenom prodajom austrijskom Ersteu rukovodio je najmoćniji riječki SDP-ovac Slavko Linić.

Snažne veze s Erste bankom Linić (koji formalno više nije član SDP-a, ali riječka baza ga se i dalje ne odriče) ima i danas. Petar Radaković, direktor Erste banke, Linićev je kartaški prijatelj. Radakovićevo ime javnosti je vjerojatno poznato iz afere oko predstečajne nagodbe Drvne industrije Čazma, o kojoj je Index opširno izvještavao. Firma je to Radakovićevog sina Ratomira, kojoj je Linićevo bivše Ministarstvo financija u predstečajnoj nagodbi htjelo oprostiti 12 milijuna kuna duga, prije nego je nagodbu zaustavilo Državno odvjetništvo.

Izvor: index.hr

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost uto 9 ruj 2014 - 16:07

kiki273 je napisao/la:...
Čitatelj Indexa s početka ove priče ogorčen je ovakvim ponašanjem Grada Rijeke. Svoje osobne podatke Erste banci ne želi ostaviti, što bi trebalo biti njegovo pravo.
...
... upravo ovo što sam izdvojio je ono o čemu stalno nastojim pisat. Ja ne želim imat nikakva posla sa Erste bankom. Taman i po cijenu neposjedovanja autobusne karte (jest da to automatski povlači neke druge stvari smiling devil ).

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by kiki273 uto 9 ruj 2014 - 16:32

Upravo je u tome problem, dio ljudi ne žele imati nikakve veze s erste bankom ili s bilo kakvim oblikom diners kartice, ma koliko god povoljno za potrošača bilo. Osobno mislim da kad kartica ne bi bila vezana za banku (u ovom slučaju erste, netko ne želi čut za pbz i american itd....) nebi bilo ni 10% nezadovoljnih u odnosu na sad, naravno uvjek se nađe onih koji će reći: A šta će mi sad to, pokaznu imam već 40 let.....
Ne znam koliko su ljudi ozbiljni u onom što pišu, ali pojedinci prizivaju pravobraniteljicu za djecu (dali je dopušteno da djeca u 1. osnovne moraju imati erste/diners karticu), i drugi koji idu do vrhovnog suda jer ne postoji mogućnost izbora druge banke/kartice.

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff uto 9 ruj 2014 - 18:36

Ne znam je li Obiju jasno, ali na ovakvim se stvarima gube izbori...

Bus card - Page 8 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11487
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost uto 9 ruj 2014 - 18:53

kiki273 je napisao/la:... Osobno mislim da kad kartica ne bi bila vezana za banku (u ovom slučaju erste, netko ne želi čut za pbz i american itd....) nebi bilo ni 10% nezadovoljnih u odnosu na sad ...
Upravo tako jer nije stvar u kartici nego u EB/DC jer ljudi imaju vrlo loša iskustva ... sa oboje!
Pfaff je napisao/la:Ne znam je li Obiju jasno, ali na ovakvim se stvarima gube izbori...
Poznavajuć ga ... nije! Al' kad mu dođe od guzice do glave bit će prekasno.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 sub 13 ruj 2014 - 9:16

Reklama za Rijeka City Card  65+

Bus card - Page 8 10557289_10203704866115659_4256682017241040771_n
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff sub 13 ruj 2014 - 9:54

Je, vidijo nekidan kad sam tamo čekao bus linije 4. Kasnije sam uživao u turističkoj vožnji upletnim kolosjekom kroz Sušak.

Bus card - Page 8 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11487
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down