Koji fotoaparat koristite?
+36
Laurus
klek
borna
Josip
K 357
Damir
Silver
Stjepan
lappino
leteči vlak
Marioo
KAPO
Thommo
Vedran Zeman
Drempa
ben
LLeon
Miha
Jean
ZlayoZg
portos
Phalanx
2062 036
Pfaff
Barney
cokla
kriticar
gaspa
EuroTrakker
novi_shef
Krpan
Trainz
Narcis
kico101
nukleusri
kiki273
40 posters
Stranica 5 / 12. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12
Re: Koji fotoaparat koristite?
ZAHTJEVNO, A ZAPRAVO I NIJE
Tu i tamo naletite na neku sliku kukca, cvijeta, poštanske marke... u gro planu. Kako to uraditi? Prvo - korištenjem odgovarajućeg objektiva (makro objektiv). Drugo - korištenjem običnih objektiva i međuprstenova. Treće - lukavim podešavanjem i obradom.
Prva dva načina znače prčkanje i zamjenu objektiva šte će neminovno rezultirati ulaskom prašine (jer objektive uglavnom ne mijenjate u sterilnim uvjetima). Prašina će se nataložiti na senzor i - pozdravite se s čistim, jasnim slikama. Za neke modele (Canon, Nikon...) proizvođač tvrdi da imaju sustav čišćenja senzora. ZABORAVITE! Beskorisno (iako tu i tamo možda nešto i očiste). Dakle - zamjenu objektiva izbjegavati. Ostaje nam treće. Tu sad do izražaja dolaze aparati s puuuuno megapiksela. U normalnim situacijama ta hrpa megapiksela vam ne znači puno jer uglavnom nećete otiskivati fotke formata A2 (59,4x42 cm) i veće. Ali, kod krupnih planova...
Izaberite najfiniju rezoluciju što možete. Približite se objektu snimanja do granice izoštravanja objektiva, a onda se malo udaljite (5-10 cm; objektiv se u izoštravanju ne smije "odvrnuti" do kraja) (iz sigurnosnih razloga; slikanje na granici oštrine, pogotovo ako se nehotice približite još koji centimetar, dati će mutnu sliku). Dobit ćete sliku od kojih 5-6 MB i onda iz nje kropajte predmet vašeg zanimanja. Takva kropana slika od kojih 1-1,5 MB bit će sasvim upečatljiva. Za koji dan u okviru teme Skitam se i slikam dat ću neke primjere.
Tu i tamo naletite na neku sliku kukca, cvijeta, poštanske marke... u gro planu. Kako to uraditi? Prvo - korištenjem odgovarajućeg objektiva (makro objektiv). Drugo - korištenjem običnih objektiva i međuprstenova. Treće - lukavim podešavanjem i obradom.
Prva dva načina znače prčkanje i zamjenu objektiva šte će neminovno rezultirati ulaskom prašine (jer objektive uglavnom ne mijenjate u sterilnim uvjetima). Prašina će se nataložiti na senzor i - pozdravite se s čistim, jasnim slikama. Za neke modele (Canon, Nikon...) proizvođač tvrdi da imaju sustav čišćenja senzora. ZABORAVITE! Beskorisno (iako tu i tamo možda nešto i očiste). Dakle - zamjenu objektiva izbjegavati. Ostaje nam treće. Tu sad do izražaja dolaze aparati s puuuuno megapiksela. U normalnim situacijama ta hrpa megapiksela vam ne znači puno jer uglavnom nećete otiskivati fotke formata A2 (59,4x42 cm) i veće. Ali, kod krupnih planova...
Izaberite najfiniju rezoluciju što možete. Približite se objektu snimanja do granice izoštravanja objektiva, a onda se malo udaljite (5-10 cm; objektiv se u izoštravanju ne smije "odvrnuti" do kraja) (iz sigurnosnih razloga; slikanje na granici oštrine, pogotovo ako se nehotice približite još koji centimetar, dati će mutnu sliku). Dobit ćete sliku od kojih 5-6 MB i onda iz nje kropajte predmet vašeg zanimanja. Takva kropana slika od kojih 1-1,5 MB bit će sasvim upečatljiva. Za koji dan u okviru teme Skitam se i slikam dat ću neke primjere.
Registration date : 14.05.2008
Pošto mi moj Sony dsc650 otkazuje poslušnost, a ne mogu se zamisliti bez fotića. Buđet sam limitirao na 2500 kn, ovaj OLYMPUS SP-800UZ mi se mota po glavi, za moje potrebe sasvim dovoljne performanse;
-30x optički zoom
-dvostruka stabilizacija slike
-snimanje brzinom 10 slika u sekundi
-HD video
-HDMI kompatibilan
-2 GB interne memorije
-14 Mp
-panoramsko snimanje.....itd...itd...
Vidim i šaroliku lepezu cijena istog modela u dućanima od 2200kn (Chipoteka) do 2700kn (Technomax)
Vaše mišljenje ??
-30x optički zoom
-dvostruka stabilizacija slike
-snimanje brzinom 10 slika u sekundi
-HD video
-HDMI kompatibilan
-2 GB interne memorije
-14 Mp
-panoramsko snimanje.....itd...itd...
Vidim i šaroliku lepezu cijena istog modela u dućanima od 2200kn (Chipoteka) do 2700kn (Technomax)
Vaše mišljenje ??
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Odlican odnos cijene i sposobnosti. Dobar izbor.Narcis je napisao/la:Vaše mišljenje ??
Barney
Barney- Broj postova : 930
Nije loše,dobar fotić.
Uz ovo,trebalo bi kupiti malo jaču memoriju,mislim da je 2GB premalo.Ali,to je već druga priča...
Uz ovo,trebalo bi kupiti malo jaču memoriju,mislim da je 2GB premalo.Ali,to je već druga priča...
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Olympus SP-800uz je za model jači i noviji od mojega. Ako želiš dobar kompakt sa velikim optičkim zumom, ovo je pravi aparat za tebe (sjeti se kako sam u subotu ja svojim SP-590uz zumirao "Mamuta" na litici sa čistine ispred crkve u Hrastovlju tako da su se mogle čitati brojke sa bokova!). Što se tiče veće kartice, moj je 12Mp i stane mi oko 250 slika na 2GB kartice. Računaj da će ti sa 14Mp stati oko 180-200 fotki na karticu, pa sam procijeni treba li ti veća. Dobra stvar je što je Olympus konačno napustio svoj xD standard kartica, pa SP-800uz prima SDHC kartice, koje su znatno jeftinije i većeg kapaciteta (xD kartica nema za kupiti veće od 2GB i cijena jedne takve je oko 150kn, dok SD od 2GB košta oko 60kn, a ima ih sve do 32GB).
Ako, pak, želiš kvalitetnije fotografije, a nije ti bitan zum, investiraj dodatnih 600-700 kuna i kupi ovu "igračkicu" (ja je već neko vrijeme "mjerkam", ali sve se nešto nema para...):
http://www.telebit.hr/Canon-EOS-1000D--EFs-18-55-kit/p/478029900.aspx
DSLR je ipak DSLR!
Ako, pak, želiš kvalitetnije fotografije, a nije ti bitan zum, investiraj dodatnih 600-700 kuna i kupi ovu "igračkicu" (ja je već neko vrijeme "mjerkam", ali sve se nešto nema para...):
http://www.telebit.hr/Canon-EOS-1000D--EFs-18-55-kit/p/478029900.aspx
DSLR je ipak DSLR!
Zadnja promjena: Jean; čet 10 vel 2011 - 2:02; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : tipfeler na dosta bitnom mjestu)
Registration date : 04.09.2008
Nie loš taj Sony, iako bi meni smetalo da za bilo kakvo podešavanje moram kopati po menijima.
Samo napomena da pri punoj rezoluciji radi na tek 0.85 slika u sekundi, dok tih 10 ostvaruje tek ako snima u 3 megapiksela.
Za nekih ~70 kn iznad tvog limita prodaje se Panasonic Lumix DMC-FZ45, koji je već puno bolji fotić i bio bi moj prvi izbor za cca. 2500 kn.
@Jean
DSLR je zakon spram bilo kojeg kompakta, ali u ovoj kombinaciji sa kit objektivom predstavlja tek početak jednog predivnog prijateljstva (koje dodatno košta ).
Samo napomena da pri punoj rezoluciji radi na tek 0.85 slika u sekundi, dok tih 10 ostvaruje tek ako snima u 3 megapiksela.
Za nekih ~70 kn iznad tvog limita prodaje se Panasonic Lumix DMC-FZ45, koji je već puno bolji fotić i bio bi moj prvi izbor za cca. 2500 kn.
@Jean
DSLR je zakon spram bilo kojeg kompakta, ali u ovoj kombinaciji sa kit objektivom predstavlja tek početak jednog predivnog prijateljstva (koje dodatno košta ).
Vedran Zeman- Moderator
- Broj postova : 192
Registration date : 11.03.2008
Ako Olympus SP-800uz ima imalo sličan interfejs mojem SP-590uz (a za pretpostaviti je da ima), onda za podešavanje bilo čega bitnog za fotografiranje pri ručnim postavkama nije potrebno ulaziti u menije, nego za sve postoje prečice - gumbići na poleđini aparata.
Još jedan detalj kojega sam zamjetio letimično čitajući (i gledajući slike) Vedranove linkove: oba ova aparata, i Olympus i Panasonic koriste specijalne litij-polimerove baterije. Dakle, rezervna baterija je dio koji se posebno kupuje i košta dodatnih 400-tinjak kuna, za razliku od prethodnika iz serije UZ (ultrazoom) koji su koristili po 4 LR6 AA baterije (komplet od 4 komada od 2700mAh košta 60-tak kuna, a sa punjačem nisu više od 100).
Sa Panasonicom nisam imao iskustva, pa ne bih o njemu. Vjerujem da je dobar, ali ima osjetno slabiji optički zum (što je meni bilo ključno kad sam kupovao svoj sadašnji aparat).
Što se tiče DSLR aparata, jasno da je ovaj kit početnički (zato se i prodaje u kitu), ali od nečega treba krenuti! Daj mi reci, koja je fora da je tijelo+objektiv jeftinije od samog tijela istog aparata u istom dućanu? Jel' to zbog akcije ili postoje kakve razlike između tijela aparata koje se prodaje u kitu i onog koje se prodaje samostalno?
Još jedan detalj kojega sam zamjetio letimično čitajući (i gledajući slike) Vedranove linkove: oba ova aparata, i Olympus i Panasonic koriste specijalne litij-polimerove baterije. Dakle, rezervna baterija je dio koji se posebno kupuje i košta dodatnih 400-tinjak kuna, za razliku od prethodnika iz serije UZ (ultrazoom) koji su koristili po 4 LR6 AA baterije (komplet od 4 komada od 2700mAh košta 60-tak kuna, a sa punjačem nisu više od 100).
Sa Panasonicom nisam imao iskustva, pa ne bih o njemu. Vjerujem da je dobar, ali ima osjetno slabiji optički zum (što je meni bilo ključno kad sam kupovao svoj sadašnji aparat).
Što se tiče DSLR aparata, jasno da je ovaj kit početnički (zato se i prodaje u kitu), ali od nečega treba krenuti! Daj mi reci, koja je fora da je tijelo+objektiv jeftinije od samog tijela istog aparata u istom dućanu? Jel' to zbog akcije ili postoje kakve razlike između tijela aparata koje se prodaje u kitu i onog koje se prodaje samostalno?
Registration date : 04.09.2008
Ja imam oba aparata sa takvim baterijama i sve dok nisam kupio rezervnu/e bateriju/e nije bilo samostalnosti i (donekle) neograničenosti. Trenutno mi na Kodaku baterija izdrži oko 250-300 fotografija (sa svim korištenjem zuuma). A to, priznat ćete, nije malo! I da, obavezno, da naglasim ... obavezno, kad dođem kući sa nekom od praznih baterija, odmah u punjač i kad se napuni odmah natrag u torbu.Jean je napisao/la:... koriste specijalne litij-polimerove baterije. Dakle, rezervna baterija je dio koji se posebno kupuje i košta dodatnih 400-tinjak kuna, ...
Dodatna investicija u bateriju je svakako poželjna
Gost- Gost
Dakle... u nekadašnja analogna vremena Nikon-Canon-Olympus bili su zakon za fotoaparate. Za one egzotičnije upotrebljivi su bili i Leica i daleko najskuplja Alpia. Za ljude kvadratnih nazora Haselblad, Mamiya, Rolleiflex.
S digitalnim pristupom stvati se mijenjaju. Glavni naglasak nije više na mehanici nego na senzoru i softveru. Digitalni senzor sasvim drukčije vidi svijet od analognog filma, pa je zato na analogiji odraslim ljudima teže snimati s digitalcem. Srećom, postoje već predpodešeni programi za razne uvjete, što olakšava stvar, ali ipak o tome valja misliti, da ponekad prije slikanja treba promijeniti program.
No, glavna stvar je bila i ostala dobra optika. Najjednostavnije: što je objektiv kraći i manjeg promjera, za očekivati je i lošiju ili izobličeniju sliku. Srećom, kod amaterskih potreba to se uglavnom ne primjećuje, ali i na forumskoj zbirci fotki uočavate one manje i one veće oštrine i jasnoće detalja. Slijedeći je "problem" korekcija rubova kod širokokutnika. Kod lošijih objektiva oni su zaobljeni, kod boljih izravnati. Ukoliko ste više portretni a ne panoramski fotograf, to vas i ne mora previše zanimati ni brinuti.
Optički zum? Neusporediv s digitalnim (u pozitivnom smislu, jasno!).
Stabilizacija slike? Malo je toga korisnijeg od dobre stabilizacije.
Brzina slikanja? Ovisi o afinitetima fotografa, ali za uloviti pravi moment 10 je sasvim solidna brojka, dapače.
Interna memorija odn. njezin kapacitet bi trebao ovisiti o postavkama slikanja (kod mene varira od 50 do 950 slika). Kako se s ovakvim aparatom svakako ne slika u raw formatu, slike 2400x1600 su itekako dobre za normalne svrhe, a takvih na karticu stane podosta.
Broj Mp-a nas ne treba fascinirati. On ne znači apsolutno ništa ukoliko ga i ostali dijelovi, prvenstveno objektiv, ne prate odgovarajućom kvalitetom. Danas se u nekom lancu hipermarketa nudi 14 Mp aparat za 300 kn i baš se pitam čemu li je taj aparat.
Panoramsko snimanje je štos novijeg datuma i uz tu funkciju nije nužno zanovijetati glede širokokutnosti.
Li-ion baterija je danas standard za iole ozbiljnije aparate. Jest (pretjerano) skupa ali se u EU može naći odgovarajući mali Kinez za triput manje novce. Moja iskustva su bila dobra (osim što sam najprije morao izbrusiti kućište da stane u aparat).
Sažetak - Olympus je uvijek bio solidna marka sa solidnom optikom, a do danas je i ulovio korak u suvremenim tehničkim rješenjima. Kako s tim modelom najvjerojatnije nitko od forumaša nema iskustva, može se informirati na nekom od foto foruma s odličnim recenzijama korisnika. Recenzije na stranicama časopisa mogu biti i naručene i ne treba im slijepo vjerovati i zato mislim da je forum bolji. Ne pitaj me za link - i ja uvijek nabadam. Upiši u tražilicu model fotića i među rješenjima će se ponuditi i rasprave na foto forumima. I ja sam prije kupnje slijedio njihove sugestije i uglavnom nisam požalio.
S digitalnim pristupom stvati se mijenjaju. Glavni naglasak nije više na mehanici nego na senzoru i softveru. Digitalni senzor sasvim drukčije vidi svijet od analognog filma, pa je zato na analogiji odraslim ljudima teže snimati s digitalcem. Srećom, postoje već predpodešeni programi za razne uvjete, što olakšava stvar, ali ipak o tome valja misliti, da ponekad prije slikanja treba promijeniti program.
No, glavna stvar je bila i ostala dobra optika. Najjednostavnije: što je objektiv kraći i manjeg promjera, za očekivati je i lošiju ili izobličeniju sliku. Srećom, kod amaterskih potreba to se uglavnom ne primjećuje, ali i na forumskoj zbirci fotki uočavate one manje i one veće oštrine i jasnoće detalja. Slijedeći je "problem" korekcija rubova kod širokokutnika. Kod lošijih objektiva oni su zaobljeni, kod boljih izravnati. Ukoliko ste više portretni a ne panoramski fotograf, to vas i ne mora previše zanimati ni brinuti.
Optički zum? Neusporediv s digitalnim (u pozitivnom smislu, jasno!).
Stabilizacija slike? Malo je toga korisnijeg od dobre stabilizacije.
Brzina slikanja? Ovisi o afinitetima fotografa, ali za uloviti pravi moment 10 je sasvim solidna brojka, dapače.
Interna memorija odn. njezin kapacitet bi trebao ovisiti o postavkama slikanja (kod mene varira od 50 do 950 slika). Kako se s ovakvim aparatom svakako ne slika u raw formatu, slike 2400x1600 su itekako dobre za normalne svrhe, a takvih na karticu stane podosta.
Broj Mp-a nas ne treba fascinirati. On ne znači apsolutno ništa ukoliko ga i ostali dijelovi, prvenstveno objektiv, ne prate odgovarajućom kvalitetom. Danas se u nekom lancu hipermarketa nudi 14 Mp aparat za 300 kn i baš se pitam čemu li je taj aparat.
Panoramsko snimanje je štos novijeg datuma i uz tu funkciju nije nužno zanovijetati glede širokokutnosti.
Li-ion baterija je danas standard za iole ozbiljnije aparate. Jest (pretjerano) skupa ali se u EU može naći odgovarajući mali Kinez za triput manje novce. Moja iskustva su bila dobra (osim što sam najprije morao izbrusiti kućište da stane u aparat).
Sažetak - Olympus je uvijek bio solidna marka sa solidnom optikom, a do danas je i ulovio korak u suvremenim tehničkim rješenjima. Kako s tim modelom najvjerojatnije nitko od forumaša nema iskustva, može se informirati na nekom od foto foruma s odličnim recenzijama korisnika. Recenzije na stranicama časopisa mogu biti i naručene i ne treba im slijepo vjerovati i zato mislim da je forum bolji. Ne pitaj me za link - i ja uvijek nabadam. Upiši u tražilicu model fotića i među rješenjima će se ponuditi i rasprave na foto forumima. I ja sam prije kupnje slijedio njihove sugestije i uglavnom nisam požalio.
Da ne idemo u davnu povijest, već preko 3 godine Canon G9, a sad bi trebao napraviti apgrejd na Canon EOS 550 + 55-250 EF-S leća...
Ponešo o zamjenskim baterijama: "kinez" mi daje cca dva puta manje slika uz nazivno veći kapacitet. To je od G9.
A imam i jedan mali back-up fotić, mali Olympus - e za njega back-up baterija (isto kineska) daje doslovno 5 slika. Nije greška. Koštala je dvadesetak kuna - a očigledno vrijedi još i manje...:(
Ponešo o zamjenskim baterijama: "kinez" mi daje cca dva puta manje slika uz nazivno veći kapacitet. To je od G9.
A imam i jedan mali back-up fotić, mali Olympus - e za njega back-up baterija (isto kineska) daje doslovno 5 slika. Nije greška. Koštala je dvadesetak kuna - a očigledno vrijedi još i manje...:(
lappino- Broj postova : 314
Registration date : 12.09.2010
Nova igračka o kojoj sam govorio i za koju sam vas pitao mišljenje, OLYMPUS SP-800UZ, danas je stigla.
Čestitke sretnom roditelju...Narcis je napisao/la:Nova igračka o kojoj sam govorio i za koju sam vas pitao mišljenje, OLYMPUS SP-800UZ, danas je stigla.
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Narcis je napisao/la:Nova igračka o kojoj sam govorio i za koju sam vas pitao mišljenje, OLYMPUS SP-800UZ, danas je stigla.
Čestitam,gdje je stari "crko",nek novi nastavi...
Stjepan- Broj postova : 467
Registration date : 12.03.2009
Nastavit će, nastavit itekako, valjda će ovaj imati duži životni vijek...
Ovisi koliko ćeš bit lak na okidaču! Ali nemoj ga šparat, to je samo makinjeta napravljena da služi a ne za lepo videt
Gost- Gost
Svježe stiglo upravo danas Nikon 7000 D sa 2 objektiva ,1je 50-200 mm VR i 2 - 18 -55mm VR i nova torba za njega i objektive a stane još puno toga u tu torbu .
Drempa- Broj postova : 413
Registration date : 06.04.2009
Dobra ti je spravica, Drempa, iako bi možda bilo bolje da si dobio objektiv 18-200. Doduše, što zum pokriva veće područje, po definiciji mu ili pada kvaliteta ili enormno raste cijena. Ali mijenjanje objektiva uvijek je pomalo rizično. Jest da Nikonov sustav čišćenja senzora radi, pa da čak i ukloni zerice prašine, ali sam ja svejedno pomalo nepovjerljiv. U svakom slučaju itekako treba paziti u kakvim se uvjetima mijenja objektiv - vjetra ni trunka, a bolje ga je uopće i ne mijenjati vani. To je dinamičnom fotografu teško ostvarivo, jer se desi da objektiv želi mijenjati svakih nekoliko slika.
U svakom slučaju obvezno nabavi barem UV filter ako već nećeš polarizacijski. Postavljeni filter štiti objektiv od oštećenja, pa ti poklopac vani uglavnom i ne treba.
Nikonove baterije jesu dugotrajne ali te baš to može uspavati, pa ni rezervnu nije loše imati.
U svakom slučaju obvezno nabavi barem UV filter ako već nećeš polarizacijski. Postavljeni filter štiti objektiv od oštećenja, pa ti poklopac vani uglavnom i ne treba.
Nikonove baterije jesu dugotrajne ali te baš to može uspavati, pa ni rezervnu nije loše imati.
Dobiješ uz to i novo rame ili moraš sam nabaviti?Drempa je napisao/la:Svježe stiglo upravo danas Nikon 7000 D sa 2 objektiva ,1je 50-200 mm VR i 2 - 18 -55mm VR i nova torba za njega i objektive a stane još puno toga u tu torbu .
Inače, čestitam na akviziciji. "Foto park" Štacijonaca se rapidno izboljšava
Upravo zbog gore navedenog preferiram kompakt. Nije najidealniji za umjetničku fotografiju, al tome i ne težim. Ono što ima Jean je gotovo najidealnije za normalnog railfana širokopojasnih interesa. A i baterije - sve je to lijepo sa specijaliziranim komadima ali pun žep svježe nabijenih AA je po meni najbolje rješenje (Jean, čitaš ovo?). Sve dugotrajne baterije postanu s vremenom kratkotrajne, a onda počnu duhovne vježbe s nabavom kvalitetnih zamjenskih.gaspa je napisao/la:Ali mijenjanje objektiva uvijek je pomalo rizično. Jest da Nikonov sustav čišćenja senzora radi, pa da čak i ukloni zerice prašine, ali sam ja svejedno pomalo nepovjerljiv. U svakom slučaju itekako treba paziti u kakvim se uvjetima mijenja objektiv - vjetra ni trunka, a bolje ga je uopće i ne mijenjati vani. To je dinamičnom fotografu teško ostvarivo, jer se desi da objektiv želi mijenjati svakih nekoliko slika.
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Ovako ?Pfaff je napisao/la:Dobiješ uz to i novo rame ili ...
Nemora nužno bit, ja Olympusovu (original koja je došla snjim) koristim već tri godine i još uvijek dobro služi. Moguće da joj se ide mjerit amperaža da bi bila manja nego na početku, ali kako mi je to sad drugi, zamjenski aparat, dobro služi svrsi (uglavnom s njime snimam filmove) a i nisam primjetio da ta baterija nešto slabije "drži". O rezervnoj neću trošit tipkovnicu (koliko para toliko muzike!)Pfaff je napisao/la:... Sve dugotrajne baterije postanu s vremenom kratkotrajne, a onda počnu duhovne vježbe s nabavom kvalitetnih zamjenskih.
Gost- Gost
Dodatna baterija če pričekati a sa 50-200 mm sam dobio i okrugli filter i vrečicu za spemanje objektiva .
Drempa je napisao/la:Dodatna baterija če pričekati a sa 50-200 mm sam dobio i okrugli filter i vrečicu za spemanje objektiva .
Jesi li snimao i ako jesi gdje se mogu vidjeti te snimke - mislim sa novom makinom?
Silver- Broj postova : 353
Registration date : 09.02.2009
Sa novim fotkalom još nije napravljen niti jedan video niti slike osim desetak probnih sa oba objektiva
Ma kakve kerefeke. Kad promjenim profesiju i postanem profesionalni fotograf i budem živio od toga, nabavit ću si takvu i opremu.
Za prosječnog railfan- amater fotografa ovo što imaju Jean i Narcis je sasvim dovoljno, ako ne i previše. Kompakt digitalac više klase, dakle malo iznad prosječnog idiot- kompakta da stane u džep, a ne da na ekšn moram vuć kolica ili malog crnca koji će mi nosit sve moguće objektive, filtere, baterije, trometarske stative i ljestve da mogu taj stativ i koristit.
Da zaključim: dobar fotograf sa lošim fotoaparatom je bolji od lošeg fotografa sa dobrim fotoaparatom!!!
Za prosječnog railfan- amater fotografa ovo što imaju Jean i Narcis je sasvim dovoljno, ako ne i previše. Kompakt digitalac više klase, dakle malo iznad prosječnog idiot- kompakta da stane u džep, a ne da na ekšn moram vuć kolica ili malog crnca koji će mi nosit sve moguće objektive, filtere, baterije, trometarske stative i ljestve da mogu taj stativ i koristit.
Da zaključim: dobar fotograf sa lošim fotoaparatom je bolji od lošeg fotografa sa dobrim fotoaparatom!!!
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Dobro je Lleon zaključio. A što je tek dobar korisnik photoshopa? Njemu, zapravo, aparat ni ne treba
A glede tehničke opremljenosti - daleko smo još svi mi od profi opreme. Oni za pravi fotić izdvajaju kojih 30.000-40.000 kn.
Nemamo ni previše pribora. Recimo - za arhitekte i ljubitelje arhitekture postoje posebni objektivi koji iskrivljuju sliku. Kako? Kad gledamo neboder, on nam se prema gore sužuje (isto kao i ravničarska priga prema horizontu). E, taj objektiv širi sliku u gornjem dijelu pa neboder ispadne jednak na svim katovima, isto kao što bi i pruga bila jednako široka. Cijena? Sitnica!
A glede tehničke opremljenosti - daleko smo još svi mi od profi opreme. Oni za pravi fotić izdvajaju kojih 30.000-40.000 kn.
Nemamo ni previše pribora. Recimo - za arhitekte i ljubitelje arhitekture postoje posebni objektivi koji iskrivljuju sliku. Kako? Kad gledamo neboder, on nam se prema gore sužuje (isto kao i ravničarska priga prema horizontu). E, taj objektiv širi sliku u gornjem dijelu pa neboder ispadne jednak na svim katovima, isto kao što bi i pruga bila jednako široka. Cijena? Sitnica!
Stranica 5 / 12. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12