Novosti iz KŽMZ-a
+2
Narcis
borna
6 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 3 / 7.
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Novosti iz KŽMZ-a
Na više mjesta žice nisu spojene ili provedene prema dole?
Imade zgodnih detalja
Strpljivo se provjeravao svaki pin na konektorima sa pulta (ima ih samo 78) i to se zabilježilo
borna- Moderator
- Broj postova : 9460
Registration date : 16.11.2010
U neke prazne prostore sam zalijepio komade stiropora kao podlogu
Kad se skinu ploèe odozdola vidi se zbrka od žica
Neke su oznaèene raznim slovima a brojne nisu nigdje spojene??
Maketu smo izvadili iz okvira i premjestili kako mogli raditi na njoj sa obje strane
Spojili smo pult
Pojavilo se poneko svjetlo no na prugama nije bilo struje?
Sada se moglo zaviriti i u tunele te ih oèistiti
Kad se skinu ploèe odozdola vidi se zbrka od žica
Neke su oznaèene raznim slovima a brojne nisu nigdje spojene??
Maketu smo izvadili iz okvira i premjestili kako mogli raditi na njoj sa obje strane
Spojili smo pult
Pojavilo se poneko svjetlo no na prugama nije bilo struje?
Sada se moglo zaviriti i u tunele te ih oèistiti
borna- Moderator
Zanimljiva maketarska arheologija. I dugotrajna zabava za sve!
- Broj postova : 11490
Registration date : 17.03.2008
Malo slika trenutnog stanja
borna- Moderator
Skinuli smo donji poklopac pulta da vidimo što se krije i kako je sve spojeno?
Pronašao sam neke nacrte i ponadao se da æe biti neka strujna shema?
Nažalost ništa od toga, to su sve razne idejne skice i niti jedna ne odgovara stvarnom stanju.
Odluèili smo zavesti malo reda meðu žicama ispod makete, puno ih uopæe nije spojeno?
Na kraju smo sve odspojili i poèeli spajanja na novo
borna- Moderator
Kada smo nanovo spojili prugu malo sam provozao neke HŽ modele
...koje je napravio pokojni Željko Sestriæ
Primio sam se tunelskih radova
Naime prugu nije teško površinski oèistiti no ona je i na spojevima zahrðala pa ju je trebalo izvaditi
Šine i spojnice su od lima, sada imaju možda i preko 50 godina?
Imam nešto nove pruge pa æu nju staviti u tunele (usporedba sa starom)
borna- Moderator
Prugu smo najprije spajali ovako direktno jer ima mnogo izolacija pa smo zapoèeli probnim vožnjama
Izolacije su na zaustavnim mjestima, kako se uz njih nalaze i prikljuèci jednostavno smo ih kratkom žicom spojili
Nastojat æu osposobiti rampe za automatski rad
Na puno mjesta sam raznim žbunjem i travama popunio gola mjesta
borna- Moderator
Primio sam se maskiranja raznih spojeva i golih mjesta sa raznim travama i žbunjem
...i polijepio nešto otpaloga drveæa
Jednu malu br 81 sam uspio popraviti pa je veselo radila krugove
Kad sve provoza kako treba pošodrat èu još ova nedovršena mjesta
borna- Moderator
Veliku hrpu žica koja je išla na skretnice, signale, odsjeèke i pružne kontakte te releje smo maknuli na stranu (ionako pola toga
nije bilo spojeno). Kada bude više vremena to æemo spajati na novo, dio po dio.
Primio sam se šodranja praznih mjesta, toga nije bilo puno pa sam bio brzo gotov
Upotrijebio sam svoj šoder iz Baške koji je po velièini i boji odgovarao prethodnom
Provozali smo još jednu lokomotivu
Onda je na red došla i najmanja sa svega 2 osovine, jer kada ona dobro vozi vozit æe dobro i sve ostale!
borna- Moderator
Ova dvoosovinka nije onaj model od "Mehana" s kojim se svi sprdaju, a nepoderiv je?
Nije joj niti slièna (osim što je sa 2 osovine) a i dobro vozi iako je za treæinu manja!
borna- Moderator
Izvukli smo i jednu malu Z maketu na svjetlo dana, malo oèistili i provozali neke vlakove
Na TT maketi je provozao jedan šinobus (bez karoserije jer smo ga podmazali)
Uzput malo slikam iz raznih kuteva veliku H0 maketu
borna- Moderator
Ova lijepa klupska maketa æe vrlo vjerojatno ove godine biti rastavljena (da grubo ne kažem razrezana)!
Naime klub je u nacionaliziranom prostoru kojeg Zajednica tehnièke kulture mora vratiti ove godine (kao i brojne druge
prostore koje koristi)
Sumnjam da æe nasljednici pristati zadržati klub, taman i da im se plaæa najamnina?
Taman i da bude najamnina klub nema za to novaca, živio je lijepo na jaslama i prostor, struja i grijanje ga nisu ništa koštali
(od osnutka) Èlanova nema dovoljno da bi se skupilo za najamninu i režijske troškove.
To sve se znade veæ godinu dana no ništa se ne poduzima, ne traži se od grada ili HŽ-a neki slobodan prostor?
Imovina kluba æe se nekako podijeliti meðu èlanovima koji æe se i dalje povremeno sastajati u nekoliko interesnih
skupina i to æe biti sve!
borna- Moderator
Danas smo Rudi, Jadranko i ja nastavili sa radovima na TT maketi (spajanje popravljenih svjetiljki i signala)
Pridružio nam se i Marko Sedlarik koji je došao isprobati svoje najnovije èedo
Trebalo je otkriti što sve radi 127 funkcija u tome velikom èudu?
Nije izdržao a da ne pogleda unutra
Veliki zvuènik daje impresivan zvuk
Pridružio nam se i Marko Sedlarik koji je došao isprobati svoje najnovije èedo
Trebalo je otkriti što sve radi 127 funkcija u tome velikom èudu?
Nije izdržao a da ne pogleda unutra
Veliki zvuènik daje impresivan zvuk
borna- Moderator
Jubilarna izložba
Halo svim èlanovima KZMZ a i onima koji æe to postati !
Nadam se da ste mi dobro i da se veselite našoj izložbi u Tehnièkom Muzeju Nikola Tesla od 31.05 - 16.06 ove godine.
Radno vrijeme izložbe se poklapa sa radnim vremenom muzeja osim subotom i nedeljom kada æe samo naša izložba raditi duže ali u režimu muzeja, iza 13h pa do 17h. Ponedeljak muzej ne radi, tako da to ostaje još otvoreno.
18.04. sa TMNT konaèno smo dogovorili, vrijeme i detalje oko izrade postava za izložbu, i to slijedeæe:
1. dvorana za postav nam je slobodna od ponedeljka 20.05., no postoji moguènost da se i 18 i 19 maja (subota i nedelja) iskoriste za dopremu maketa,
2. Svi koji imaju maketu za izložbu, ako žele organizirani transport (osiguran od muzeja), trebaju tajniku kluba, na ovaj mail, javiti broj i velièinu maketa odnosno dijelova maketa, adresu i vrijeme preuzimanja maketa u dostavno vozilo, Takoðer nam je važno da jave kakav oblik (tlocrt) makete ide u postav, sa dimenzijama da se može napraviti raspored
3. Naravno tko želi iz nekih razloga voziti sam svoju maketu neka se javi da znamo.
4. Muzej osigurava transportno vozilo i nosaèe maketa. no nema ponavljanja dolaska (bumo ostatak sutra) sve mora biti spremno za otpremu jer ako i ne stane odmah u vozilo, isto se vraæa da pokupi što je ostalo.
/Ja bih dodao na objavu Lucijana Koržineka: ako ima netko izvan Zagreba zainteresiran da doðe sa svojim maketom, diaramom ili zbirkom da se slobodno javi radi dogovora!/
Nadam se da ste mi dobro i da se veselite našoj izložbi u Tehnièkom Muzeju Nikola Tesla od 31.05 - 16.06 ove godine.
Radno vrijeme izložbe se poklapa sa radnim vremenom muzeja osim subotom i nedeljom kada æe samo naša izložba raditi duže ali u režimu muzeja, iza 13h pa do 17h. Ponedeljak muzej ne radi, tako da to ostaje još otvoreno.
18.04. sa TMNT konaèno smo dogovorili, vrijeme i detalje oko izrade postava za izložbu, i to slijedeæe:
1. dvorana za postav nam je slobodna od ponedeljka 20.05., no postoji moguènost da se i 18 i 19 maja (subota i nedelja) iskoriste za dopremu maketa,
2. Svi koji imaju maketu za izložbu, ako žele organizirani transport (osiguran od muzeja), trebaju tajniku kluba, na ovaj mail, javiti broj i velièinu maketa odnosno dijelova maketa, adresu i vrijeme preuzimanja maketa u dostavno vozilo, Takoðer nam je važno da jave kakav oblik (tlocrt) makete ide u postav, sa dimenzijama da se može napraviti raspored
3. Naravno tko želi iz nekih razloga voziti sam svoju maketu neka se javi da znamo.
4. Muzej osigurava transportno vozilo i nosaèe maketa. no nema ponavljanja dolaska (bumo ostatak sutra) sve mora biti spremno za otpremu jer ako i ne stane odmah u vozilo, isto se vraæa da pokupi što je ostalo.
/Ja bih dodao na objavu Lucijana Koržineka: ako ima netko izvan Zagreba zainteresiran da doðe sa svojim maketom, diaramom ili zbirkom da se slobodno javi radi dogovora!/
borna- Moderator
Juèer naveèer nas se okupilo èak 12 (apostola) u klubu
Tu se skupljaju neki nofèeki (èlanarina)
Maketa je tužno prazna (bez vlakova)
Malo sam ju poslikao mobitelom kojeg mogu gurnuti u neke položaje u kojima ne bi stao foto
Vani je bilo dosta hladno no u klubu je toplo
Šteta je gledati maketu a ne voziti po njoj
Razlog tome je što se utorkom okuplja najviše Marklinovaca koji ne mogu voziti
Drugi DC-ovci su se odvojili i dolaze drugi dan
borna- Moderator
Što u konaènici objašnjava otsustvo Stanka B.borna je napisao/la:
Drugi DC-ovci su se odvojili i dolaze drugi dan
Ima i meðu ovim prvima još DC-ovca kojima nije mrski Marklin odnosno nisu se opredijelili za niti jedan klan.
Na žalost unatrag dobrih 10-ak godina (i više) su poèele podjele, mijenjale su se uprave koje su bile èas od jednog
klana a sadašnja je više AC nastrojena.
Malo nas je (ostalo) i još se dijelimo te malo meðusobno suraðujemo
Podmladka je malo, na prste se može izbrojiti tako da postajemo sve stariji (i tvrdoglaviji)
To je i razlog zašto se ja nijesam ponovo uèlanio, ne bih mogao biti miran i prihvatiti sadašnje podjele.
Povremeno navratim, povremeno pomognem kod izložbi ili burza i ne miješam se pa sam koliko-toliko miran?
Na žalost unatrag dobrih 10-ak godina (i više) su poèele podjele, mijenjale su se uprave koje su bile èas od jednog
klana a sadašnja je više AC nastrojena.
Malo nas je (ostalo) i još se dijelimo te malo meðusobno suraðujemo
Podmladka je malo, na prste se može izbrojiti tako da postajemo sve stariji (i tvrdoglaviji)
To je i razlog zašto se ja nijesam ponovo uèlanio, ne bih mogao biti miran i prihvatiti sadašnje podjele.
Povremeno navratim, povremeno pomognem kod izložbi ili burza i ne miješam se pa sam koliko-toliko miran?
borna- Moderator
Za sada ne vidim izlaz iz te pat situacije, mogla bi ju promijeniti tek neka treæa neutralna skupina no ona je za
sada u manjini. Evo još malo slikica lijepe i nažalost zapuštene i nedovršene makete...
Mobitelom sam se zavlaèio u kutke kako bi snimio neviðeno
Starom gradu treba još malo radova da se završi
Nikola Kolarek je bio jedan od autora tih krasnih djela u gipsu
On je nažalost pred nekoliko godina izgubio volju raditi bilo što jer je sve manje èlanova sudjelovalo u izradi makete
sada u manjini. Evo još malo slikica lijepe i nažalost zapuštene i nedovršene makete...
Mobitelom sam se zavlaèio u kutke kako bi snimio neviðeno
Starom gradu treba još malo radova da se završi
Nikola Kolarek je bio jedan od autora tih krasnih djela u gipsu
On je nažalost pred nekoliko godina izgubio volju raditi bilo što jer je sve manje èlanova sudjelovalo u izradi makete
borna- Moderator
Još malo slikica detalja
Tužno izgleda ovako pusto...
borna- Moderator
XXIX. susret modelara s burzom modela održati æe se 4. srpnja 2020.
Tradicionalni Susret željezničkih modelara s burzom modela u organizaciji Kluba željezničkih modelara Zagreb održati će se u subotu 4. srpnja 2020. Riječ je o planiranom proljetnom susretu, koji je zbog epidemije corona virusa odgođen za ljeto. Biti će to prva od aktivnosti Kluba planiranih u ovoj godini.
Susret će se održati u prostoru Tehničkog muzeja ''Nikola Tesla'' u Zagrebu, Savska cesta 18, u vremenu od 10 do 13 sati. O drugim pojedinostima vezanim uz Susret izvijestiti ćemo naknadno.
Susret će se održati u prostoru Tehničkog muzeja ''Nikola Tesla'' u Zagrebu, Savska cesta 18, u vremenu od 10 do 13 sati. O drugim pojedinostima vezanim uz Susret izvijestiti ćemo naknadno.
borna- Moderator
Htio sam komentirati Gaspu u njegovom postu ali bi onda maknuo njegovo ime te stoga to činim ovdje:
Dogodilo se čudo neviđeno da je Gaspa 2 dana za redom pisao , nadam se da se probudio iz duugog zimskog sna?
Ljeto nam je nastupilo sa vrućinama pa ga to nadam se potakne
Najavio nam je pred nekoliko mjeseci opsežni roman o željeznicama (prugama) u Zagrebu i ostavio nas u znatiželji
Dogodilo se čudo neviđeno da je Gaspa 2 dana za redom pisao , nadam se da se probudio iz duugog zimskog sna?
Ljeto nam je nastupilo sa vrućinama pa ga to nadam se potakne
Najavio nam je pred nekoliko mjeseci opsežni roman o željeznicama (prugama) u Zagrebu i ostavio nas u znatiželji
borna- Moderator
Na zeljeznice.net imade jedna slika tramvajske mreže ali i brojnih željezničkih kolosjeka do raznih tvornica
link
link
borna- Moderator
Zbog pogoršane situacije sa zarazama otkazana je burza jer bi lako mogla postati korona party!
Kako smo mi velika i mahom stara djeca osjetljiva na razne ugroze bolje je da se držimo doma, bit će još prilika nadam se ove godine?
Kako smo mi velika i mahom stara djeca osjetljiva na razne ugroze bolje je da se držimo doma, bit će još prilika nadam se ove godine?
borna- Moderator
Kolega Stanley je neki dan objavio:
Poziv članovima na izbornu skupštinu Kluba 17. svibnja 2021.
Kao što je najavljeno redovita izborna skupština Kluba željezničkih modelara održati će se 17. svibnja u kino dvorani prostorije ZZTK na Trgu žrtava fašizma 14, s početkom u 18,00 sati.
Prijedlog dnevnog reda skupštine biti će priopćen na početku zasjedanja.
Pravo glasa, sukladno Statutu, imati će članovi koji su podmirili klupsku članarinu najmanje do 2019. godine (uključivo). Članarina će se moći uplatiti blagajniku Kluba prije početka skupštine.
Po završetku skupštine za sudionike će biti priređen domjenak s večerom i pićem.
Napominjemo da će se na ulazu u dvoranu sudionicima jednom po jednom mjeriti tjelesna temperatura te uzimati podaci o adresi i broju telefona, kao mjera opreza u epidemiji virusa Covid 19. Također je obavezno nošenje zaštitne maske. Oni koji se budu osjećali loše neka ne dolaze na skupštinu.
Otišao sam pozdraviti se sa prijateljima pa sam zatekao Zglajzanoga kako gleda u nebesa ne bi li vidio budućnost kluba?
Dole su stroge mjere za ulazak na maskenbal, uz potpis se prikupljaju brojni podatci
Kako mene neimade na popisu nijesam mogao u podrum pa sam se pozdravio i otišao
Poziv članovima na izbornu skupštinu Kluba 17. svibnja 2021.
Kao što je najavljeno redovita izborna skupština Kluba željezničkih modelara održati će se 17. svibnja u kino dvorani prostorije ZZTK na Trgu žrtava fašizma 14, s početkom u 18,00 sati.
Prijedlog dnevnog reda skupštine biti će priopćen na početku zasjedanja.
Pravo glasa, sukladno Statutu, imati će članovi koji su podmirili klupsku članarinu najmanje do 2019. godine (uključivo). Članarina će se moći uplatiti blagajniku Kluba prije početka skupštine.
Po završetku skupštine za sudionike će biti priređen domjenak s večerom i pićem.
Napominjemo da će se na ulazu u dvoranu sudionicima jednom po jednom mjeriti tjelesna temperatura te uzimati podaci o adresi i broju telefona, kao mjera opreza u epidemiji virusa Covid 19. Također je obavezno nošenje zaštitne maske. Oni koji se budu osjećali loše neka ne dolaze na skupštinu.
Otišao sam pozdraviti se sa prijateljima pa sam zatekao Zglajzanoga kako gleda u nebesa ne bi li vidio budućnost kluba?
Dole su stroge mjere za ulazak na maskenbal, uz potpis se prikupljaju brojni podatci
Kako mene neimade na popisu nijesam mogao u podrum pa sam se pozdravio i otišao
borna- Moderator
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 3 / 7.