ATLAS Dubrovnik, flota
+4
2062 036
sali
kriticar
Garage
8 posters
Stranica 1 / 1.
ATLAS Dubrovnik, flota
Gledam po raznim forumima, ali nigdje ne mogu naći niti jednu sliku nekada velikog mastodonta u turizmu, Atlas Dubrovnik, i njihove velike flote bijelih brodova, jedrenjaka i ostalih.
Pa ako netko ima fotke, neka ih posta ako nije problem.
Pa ako netko ima fotke, neka ih posta ako nije problem.
Garage- Broj postova : 226
Registration date : 26.06.2008
Re: ATLAS Dubrovnik, flota
Pokušat ću barem pobrojiti brodove koje je u vlasništvu imao Atlas: AMBASADOR, ADRIATIC, ANTIKA, drveni brodovi ARKA, AURORA, ASTAREA, ARGOSY, ARES, ARTEMIDA, ARGOLYS(1), ASTRAL(1), APOLO(SRĐ), ADONIS, zatim jedrenjaci ARGOLYS(2) i ASTRAL(2), plastični brodovi ARGOSY, ARGOSY I i ARGOSY II
Zatim hidrogliseri KRILA SPLITA, KRILA BUDVE, KRILA DUBROVNIKA, KRILA ZADRA, KRILA DALMACIJE, KRILA ISTRE, KRILA KOSTRENE/KRILA DUBROVNIKA(2) , KRILA HVARA, KRILA BRAČA, KRILA DALMACIJE(2), KRILA ISTRE(2) te mali hidrogliseri KRILA ELAFITA, KRILA LOKRUMA i KRILA CAVTATA.
Zatim hidrogliseri KRILA SPLITA, KRILA BUDVE, KRILA DUBROVNIKA, KRILA ZADRA, KRILA DALMACIJE, KRILA ISTRE, KRILA KOSTRENE/KRILA DUBROVNIKA(2) , KRILA HVARA, KRILA BRAČA, KRILA DALMACIJE(2), KRILA ISTRE(2) te mali hidrogliseri KRILA ELAFITA, KRILA LOKRUMA i KRILA CAVTATA.
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008
U glazbenom spotu Televizije Zagreb iz 1970.god.u kojem Ljiljana Budičin-Manestar i Boris Nikolić pjevaju pjesmu "Tamo na rivi" vidi se plastični brod "Argosy" i drveni brod "Aurora"kriticar je napisao/la:Pokušat ću barem pobrojiti brodove koje je u vlasništvu imao Atlas: drveni brodovi ARKA, AURORA, ASTAREA,ARGOSY, ARES, ARTEMIDA, ARGOLYS(1), ASTRAL(1), APOLO(SRĐ), ADONIS, zatim jedrenjaci ARGOLYS(2) i ASTRAL(2), plastični brodovi ARGOSY, ARGOSY I i ARGOSY II
Došlo je do preslaganja u flotama tvrtki koje se bave pomorskim prijevozom turista na dubrovačkom području. Tako je Turistička agencija “Atlas” prodala svoj brod “Argosy” Rezervatu Lokrum koji može prevesti stotinu putnika.
Evo ga u službi rezervata Lokrum
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
kriticar je napisao/la:Pokušat ću barem pobrojiti brodove koje je u vlasništvu imao Atlas: AMBASADOR.
m/b Jedinstvo
Motorni brod Jedinstvo bio je prvi brod koji je zadovoljio standarde suvremenog turizma. Imao je 2637 BRT i 600 tona nosivosti. U flout Jadrolinije primljen je 1958. godine. Imao je dva motora Sulzer s ukupno 3530 kW davali su mu brzinu od 20 čvorova.
Jedinstvo kupuje Atlas 1977.god.U "Viktoru Lencu" preuređuje ga u brod za krstarenja s 221 ležajem u kabinama. Atlas mu je 1978. dao ime Ambasador.
Govori se da je Atlas imao sluha za politička zbivanja u bivšoj Jugoslaviji te je brod upisao u panamski registar. Pod panamskom zastavom plovio je za Atlasovu podružnicu Adriatic Cruises Panama kao AmbasadorI.
Prodan je 1993. ekvadorskoj tvrtki islas Galapagos Turismo i podigao zastavu Ekvadora.
raspremljen je 2004. godine u Guayaquilu. Izrezala ga tvrtka Kaiser 2005. na predjelu Duesadero kod Guayaquila.
Srdačan pozdrav !
To nije ovaj novi plastični ARGOSY, već mnogo stariji drveni. Plastičnjak je napravljen osamdesetih u brodogradilištu Greben u Vela Luci skupa sa još jednim brodom koji je kupila "Plava Laguna" iz Poreća. I taj brod devedesetih je završio u Atlasu, ali se ne mogu sjetiti imena. Tada su napravljena još dva škafa koji su koju godinu kasnije postali ARGOSY I i ARGOSY IIsali je napisao/la:
U glazbenom spotu Televizije Zagreb iz 1970.god.u kojem Ljiljana Budičin-Manestar i Boris Nikolić pjevaju pjesmu "Tamo na rivi" vidi se plastični brod "Argosy" i drveni brod "Aurora"
kriticar- Moderator
Meni u glavi zvoni da je Atlas imao i brod Agava, čini mi se da je plovio u Splitu do prije par godinama pod oznakama Atlasa ali nisam siguran.
2062 036- Broj postova : 254
Registration date : 29.05.2008
AGAVA je možda samo plovila za Atlas u najmu, ali koliko znam nije bila u vlasništvu.
kriticar- Moderator
Četvrti plastičnjak, onaj koji je krajem devedesetih doselio s sjevernog Jadrana dolaskom na jug dobio je ime ARION. Potiho je nestao iz flote prije dvije -tri godine otprilike kad je i ARGOSY prodan rezervatu Lokrum.
Od cijele te velike flote za Atlas plovi još samo jedrenjak ASTRAL te prije koju godinu nabavljeni katamaran ADRIATIC JET.
Brzi brod PRINCESS OF DUBROVNIK nabavljen 1998. ne plovi zbog kvara na motorima sigurno već dvije godine.
Od cijele te velike flote za Atlas plovi još samo jedrenjak ASTRAL te prije koju godinu nabavljeni katamaran ADRIATIC JET.
Brzi brod PRINCESS OF DUBROVNIK nabavljen 1998. ne plovi zbog kvara na motorima sigurno već dvije godine.
kriticar- Moderator
Ime – Adriatic Jet, IMO 8734336kriticar je napisao/la:Od cijele te velike flote za Atlas plovi još samo jedrenjak ASTRAL te prije koju godinu nabavljeni katamaran ADRIATIC JET.Brzi brod PRINCESS OF DUBROVNIK nabavljen 1998. ne plovi zbog kvara na motorima sigurno već dvije godine.
Zastava – Hrvatska
Dužina – 42,30 m, Širina – 10,30 m, Gaz – 1,50 m
Bruto registarska tonaža – 339 t
Neto registarska tonaža – 128 t
Brzina – 36 čvorova
Kapacitet – 343 putnika
Ime – Princess of Dubrovnik, IMO 9111345
Zastava – Hrvatska
Dužina – 46 m, Širina – 7.60 m, Gaz – 1,50 m
Bruto registarska tonaža – 373 t
Brzina – 25 čvorova
Kapacitet – 320 putnika
Srdačan pozdrav !
Krila Zadrakriticar je napisao/la:
U Veneciji ;1982.god.
Srdačan pozdrav !
[quote="sali"]
Princeza je prije u službi cijelu dionicu Poreč (Rovinj, Pula, ponekad Umag) - Venecija odrađivala sa preko 30 čvorova.kriticar je napisao/la:
...
Ime – Princess of Dubrovnik, IMO 9111345
Zastava – Hrvatska
Dužina – 46 m, Širina – 7.60 m, Gaz – 1,50 m
Bruto registarska tonaža – 373 t
Brzina – 25 čvorova
Kapacitet – 320 putnika
Srdačan pozdrav !
lappino- Broj postova : 314
Registration date : 12.09.2010
Princeza je stacionirana u Splitu i plovi redovno u okružju.kriticar je napisao/la:Četvrti plastičnjak, onaj koji je krajem devedesetih doselio s sjevernog Jadrana dolaskom na jug dobio je ime ARION. Potiho je nestao iz flote prije dvije -tri godine otprilike kad je i ARGOSY prodan rezervatu Lokrum.
Znaći da su je popravili, iako se govorilo da neće, već da će je takvu prodati. Ali Atlas više nije ono što je bio i nikad više neće dostići onaj nivo koji je imao osamdesetih godina prošlog stoljeća
kriticar- Moderator
Ljeto 2001., kad sam radio u Rovinju držala je liniju Poreč-Rovinj-Venecija. Budući da mi je sestra radila u rovinjskoj poslovnici Atlasa do negdje 2007. ili 2008., možda će znati do kada je "Princess" bila u Istri.
Provjerim, pa javim.
Provjerim, pa javim.
Registration date : 04.09.2008
Mislim da je tamo plovila za sezonu 2011 redovno. Počela je i u sezoni 2012, a onda havarija na motoru. Inaće startala je s plovidbom za Atlas 1998. i sve sezone od tada plovila u Istri, a zimovala u Dubrovniku. Prvi put ove zime 2012/3 ni ona ni Adriatic Jet nisu zimovali u Dubrovniku.Jean je napisao/la:Ljeto 2001., kad sam radio u Rovinju držala je liniju Poreč-Rovinj-Venecija. Budući da mi je sestra radila u rovinjskoj poslovnici Atlasa do negdje 2007. ili 2008., možda će znati do kada je "Princess" bila u Istri.
Provjerim, pa javim.
kriticar- Moderator
Samo da pohvalim vrijedne forumaše na starim fotografijama, ali i na komentarima. Mislio sam da će tema biti mrtva jer o Atlasovoj floti je zbilja jako malo ostalo i slika i mjesta za raspravu. Razgovaramo u biti o bivšem poduzeću.
Ako je firma praktički mrtva, sjećanja nisu. Rado sam ranije zimi šetao na relaciji od pjace do mula u Gružu gdje su uglavnom zimovali Atlasovi brodovi.
kriticar- Moderator
ATLAS Dubrovnik flota
Pratim ovaj forum, ali nisam od onih koji rado pišu , radije čitam i gledam.
Ipak evo jedna informacija i od mene a tiče se bivšeg Atlasovog plastičnog broda "ARION" i drvenog broda "ARKA".
Naime "ARION" je prodan na sjeverni Jadran i koliko ja znam zove se "ROBERTA" a bivša "ARKA" zove se "MOIRA" i nalazi se u Pulskoj luci.
Evo toliko od mene za sada. Možda iskopam i neku sliku za drugi put. :
Ipak evo jedna informacija i od mene a tiče se bivšeg Atlasovog plastičnog broda "ARION" i drvenog broda "ARKA".
Naime "ARION" je prodan na sjeverni Jadran i koliko ja znam zove se "ROBERTA" a bivša "ARKA" zove se "MOIRA" i nalazi se u Pulskoj luci.
Evo toliko od mene za sada. Možda iskopam i neku sliku za drugi put. :
keko- Broj postova : 10
Registration date : 05.11.2011
Nemoj se sramit. Piši i stavljaj slike, slobodno.
Prodan je u Crikvenicu i zove se "ROBERTA DVA"
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1629470
"MOIRA"
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1846185
keko je napisao/la:Naime "ARION" je prodan na sjeverni Jadran i koliko ja znam zove se "ROBERTA"
Prodan je u Crikvenicu i zove se "ROBERTA DVA"
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1629470
"MOIRA"
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1846185
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Evo jednog broda iz Atlasove flote o kojem se malo zna "ARGOLYS". Ja sam svuda tražio ali nisam uspio saznati ni gdje je sagrađen, ni bivše ime broda .....Ako tko što o tome zna bilo bi super da javi. Sliku broda sam uspio naći. Brod je izgledao ovako.
[IMG]https://2img.net/h/oi64.tinypic.com/2w4h8ah.jpg[
Isto tako Vas molim za pomoć za sliku broda iz Atlasove flote "ARTEMIDA". Podatke o brodu imam.
Brod 18 metara dužine, 4,5 širine, 45 BRT, 10 čvorova brzine, 100 putnika kapacitet i motori 2 Torpeda od 90 kw svaki.
[IMG]https://2img.net/h/oi64.tinypic.com/2w4h8ah.jpg[
Isto tako Vas molim za pomoć za sliku broda iz Atlasove flote "ARTEMIDA". Podatke o brodu imam.
Brod 18 metara dužine, 4,5 širine, 45 BRT, 10 čvorova brzine, 100 putnika kapacitet i motori 2 Torpeda od 90 kw svaki.
Argolys je bivši Vladimir Gortan, brod koji je nosio šoder i pržinu. Atlas ga je sredinom 80-ih preuredio u najljepši jedrenjak na Jadranu.
Stradao u četničkom granatiranju Gruške obale. Brod je izgorio do vodene linije.
Mene više zanima gdje je, puno ružniji od Argolysa, ali je živ, Astral?
Stradao u četničkom granatiranju Gruške obale. Brod je izgorio do vodene linije.
Mene više zanima gdje je, puno ružniji od Argolysa, ali je živ, Astral?
Koliko ja znam ove jeseni je bio u Trogiru i još uvijek u vlasništvu Atlasa. Bio je plave boje sada je bijel. Ako treba imam sliku negdje.
Princess of Dubrovnik, Adriatic jet i Prince of Venice su trenutno u Malom Lošinju na remontu.
Atlasova flota na zimovanju u Malom Lošinju. Ljeti povezuju zapadnu obalu Istre sa Venecijom
http://www.atlas.hr/o-nama/vijesti/10/atlas-uveo-redovnu-brodsku-liniju-istra---venecija.htm
Adriatic jet na doku.
U društvu sa Princess of Dubrovnik
Princess of Dubrovnik
Prince of Venice
Tehnološki otvor u trupu. Uskoro dobiva nove pogonske motore.
Pogled na krmu. U pozadini Ilovik, ali to je za neku drugu temu.
http://www.atlas.hr/o-nama/vijesti/10/atlas-uveo-redovnu-brodsku-liniju-istra---venecija.htm
Adriatic jet na doku.
U društvu sa Princess of Dubrovnik
Princess of Dubrovnik
Prince of Venice
Tehnološki otvor u trupu. Uskoro dobiva nove pogonske motore.
Pogled na krmu. U pozadini Ilovik, ali to je za neku drugu temu.
Princess of Dubrovnik od početka kolovoza plovi pod talijanskom zastavom za firmu TarNav. Održava prugu iz Milazza za Eolijanske otoke.
Stranica 1 / 1.