Zima 2016
+7
LLeon
buShip fun
ZlayoZg
Damir
Narcis
Pfaff
kiki273
11 posters
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
Zima 2016
DHMZ očekuje temperaturno prosječnu zimu, oborina čak i više od prosjeka!
Prema dugoročnoj prognozi za nadolazeću sezonu (prosinac, siječanj, veljača) koja se izrađuje u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, ne očekuje se veće odstupanje srednje sezonske temperature od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.
To znači da se očekuje temperatura uglavnom oko uobičajene, a samo u nekim područjima malo viša od toga. Međutim, s druge strane, to također ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s vremenom hladnijim (npr. prodori hladnog zraka sa sjevera) ili toplijim (npr. pritjecanje toplog zraka u jugozapadnoj visinskoj struji ispred ciklone iz Sredozemlja) od uobičajenog.
Oborine oko prosjeka ili malo iznad
Što se oborine tiče, tu je prognoza za tako dugo vremensko razdoblje svakako nepouzdanija. Izračuni za zimu pokazuju da se očekuju količine oko ili malo veće od klimatološkog prosjeka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ponovno ne znači da u sljedeća tri zimska mjeseca neće biti duljih ili kraćih epizoda s izrazitim viškom oborine (ili kiša ili snijeg), ali i sušnih razdoblja.
Još jednom treba istaknuti da i tijekom zime (ali i inače) svakako valja pratiti detaljnija vremenska izvješća koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što je npr. obilna oborina, nagla zahladnjenja ili zatopljenja.
Ova prognoza u skladu je sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) čiji je Hrvatska član. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument koji se može preuzeti:
http://www.seevccc.rs/SEECOF/SEECOF-16/COF/Consensus_Statement-SEECOF-16.pdf
Prema dugoročnoj prognozi za nadolazeću sezonu (prosinac, siječanj, veljača) koja se izrađuje u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, ne očekuje se veće odstupanje srednje sezonske temperature od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.
To znači da se očekuje temperatura uglavnom oko uobičajene, a samo u nekim područjima malo viša od toga. Međutim, s druge strane, to također ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s vremenom hladnijim (npr. prodori hladnog zraka sa sjevera) ili toplijim (npr. pritjecanje toplog zraka u jugozapadnoj visinskoj struji ispred ciklone iz Sredozemlja) od uobičajenog.
Oborine oko prosjeka ili malo iznad
Što se oborine tiče, tu je prognoza za tako dugo vremensko razdoblje svakako nepouzdanija. Izračuni za zimu pokazuju da se očekuju količine oko ili malo veće od klimatološkog prosjeka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ponovno ne znači da u sljedeća tri zimska mjeseca neće biti duljih ili kraćih epizoda s izrazitim viškom oborine (ili kiša ili snijeg), ali i sušnih razdoblja.
Još jednom treba istaknuti da i tijekom zime (ali i inače) svakako valja pratiti detaljnija vremenska izvješća koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što je npr. obilna oborina, nagla zahladnjenja ili zatopljenja.
Ova prognoza u skladu je sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) čiji je Hrvatska član. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument koji se može preuzeti:
http://www.seevccc.rs/SEECOF/SEECOF-16/COF/Consensus_Statement-SEECOF-16.pdf
Posebno se preporuča redovito gledati kroz prozor kako bi se stvarno stanje moglo usporediti s prognozom...kiki273 je napisao/la:Još jednom treba istaknuti da i tijekom zime (ali i inače) svakako valja pratiti detaljnija vremenska izvješća koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što je npr. obilna oborina, nagla zahladnjenja ili zatopljenja...
- Broj postova : 11491
Registration date : 17.03.2008
Re: Zima 2016
Tako je, a danas je 2. prosincaPfaff je napisao/la:Znači, otvorili smo temu. Meteorolozima ionako zima počinje 1. prosinca
Dan je bio uglavnom blistavo sunčan iako dosta vlagovit
Kad se smrakačilo, počela je trapatura naglo padati
Na nebu je visio polumjesec (a vidi se i pokoja zvizda)
Lijepo nanajte
Dan je bio uglavnom blistavo sunčan iako dosta vlagovit
Kad se smrakačilo, počela je trapatura naglo padati
Na nebu je visio polumjesec (a vidi se i pokoja zvizda)
Lijepo nanajte
Surbota, 17. prosinca 2016.
Jutros sam se probudio nekako zmržnjen. Ustanovio sam da se vatra ugasila (znači da smo lijepo i dobro nanali), a toplometar je pokazivao:
Brzo sam očistio peć, nalžio i zavukao se u krpice. Dok sam bacao pepeo, ustanovio sam da je mraz okovao cijeli krajolik
Oko 9 ha, situacija je već bila mrčuk veselija
Iako se toplometar još uvijek nije dao nagovoriti na pozitivne pomake!
Nek vam bude lijep dan
Jutros sam se probudio nekako zmržnjen. Ustanovio sam da se vatra ugasila (znači da smo lijepo i dobro nanali), a toplometar je pokazivao:
Brzo sam očistio peć, nalžio i zavukao se u krpice. Dok sam bacao pepeo, ustanovio sam da je mraz okovao cijeli krajolik
Oko 9 ha, situacija je već bila mrčuk veselija
Iako se toplometar još uvijek nije dao nagovoriti na pozitivne pomake!
Nek vam bude lijep dan
Srijeda, 21. prosinca 2016.
Ovaj zimski solmizacij je ispao nekako prohladan. Da ne povjeruješ okicama svojim...
Da vidimo graf trapature na meteostanici, lijepo se trmopizdilo (to je kad je vedro, a Sibir relativno blizu)
Još provjeravam i alkoholičara – je, imaju dečki pravo – trapatura je manje-više na -10ºC
Srećom sam si jučer popodne navukao drva!
Zasad je sve okovano mrazom, ali će dan biti prelijep & blistav
Nek' vam bude lijep i topao dan!
Ovaj zimski solmizacij je ispao nekako prohladan. Da ne povjeruješ okicama svojim...
Da vidimo graf trapature na meteostanici, lijepo se trmopizdilo (to je kad je vedro, a Sibir relativno blizu)
Još provjeravam i alkoholičara – je, imaju dečki pravo – trapatura je manje-više na -10ºC
Srećom sam si jučer popodne navukao drva!
Zasad je sve okovano mrazom, ali će dan biti prelijep & blistav
Nek' vam bude lijep i topao dan!
Bogami zahladilo ali kod tebe, kod mene, je za razliku bio relativno topao dan za ovo doba, čak sam i skinuo zimsku jaknu.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Narcis je napisao/la:, čak sam i skinuo zimsku jaknu.
Lako je tebi kad živiš u Hrvatskoj Floridi! Danas je kod nas zima-zima plus k tome i lagana burica...
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Tutekare je već palo ispod -8
Evo večeras u 22 sata, grad Labin laganih 9° C
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Uvjerili smo se prije 10-ak dana da je Zagreb dosta hladan i pod suncem.
Inverzija caruje
buShip fun- Broj postova : 291
Registration date : 12.04.2012
Prošlu nedjelju sam išao u Zagreb i sve tamo negdje do iza Bosiljeva je bilo vedro i sunčano. Odjednom kao da je netko povukao crtu- oblaci i magluština. Kao da ulaziš u Mordor. Ako dobro vrtim film unatrag, u Rijeci je svih ovih dana vedro i sunčano.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
LLeon je napisao/la: Kao da ulaziš u Mordor.
Tko ti je kriv kad ideš na samopopravak ekšna!?
Ja sam se tjedan prije tako nasmrzavao u ZG da nema šanse da idem gore do druge zime,do tada ću zaboraviti...
Btw. prošlu nedjelju 18.12. smo se ja i Thommo zacaklili od leda u Postojni dok smo fotkali vlakove. Bilo je -7 i neki lagani vjetrić,reže kao žilet. Sva sreća da smo imeli mudante,aš bi nan miš otpal od zmrzline...
Ča niste imeli nakurnjakove?Damir je napisao/la:... aš bi nan miš otpal od zmrzline...
PS: Jutros je prviput u sezoni prešlo -10
Dvojka likes this post
Pfaff je napisao/la:
Ča niste imeli nakurnjakove?
Još mi samo to rabi!
Pfaff je napisao/la:PS: Jutros je prviput u sezoni prešlo -10
Ako je pul Sroki bilo -3 na 6:00 ur jutro onda ni čudo...
Lahko za Tebe, ali ONA bi morebit bila zahvalna da je na teplen i zdravDamir je napisao/la:Još mi samo to rabi!Pfaff je napisao/la:
Ča niste imeli nakurnjakove?
Srijeda, 28. prosinca 2016.
Juhuuuu! Sniježi!
Norvežani su obećali da će večeras, na kraju druge smjene početi sniježiti. I (za razliku od Vakule i društva) – pogodili su. Vani je prava mini-mećava
Trapatura je oko nule. Taman za snijeg. Već se pomalo i lijepi za hrapavije površine
Prema lokalnom meteo diagramu, puše dosta jak vjetar iz zapadnog kvadranta
Jedva čekam jutro pa da počnem
Juhuuuu! Sniježi!
Norvežani su obećali da će večeras, na kraju druge smjene početi sniježiti. I (za razliku od Vakule i društva) – pogodili su. Vani je prava mini-mećava
Trapatura je oko nule. Taman za snijeg. Već se pomalo i lijepi za hrapavije površine
Prema lokalnom meteo diagramu, puše dosta jak vjetar iz zapadnog kvadranta
Jedva čekam jutro pa da počnem
ANALIZA: S početkom siječnja sve izglednija jaka promjena vremena
Autor: RIMETEO · 28. prosinca 2016.
U jednom od naših tekstova na samom kraju istaknuli smo mogućnost da će nakon sušnog prosinca, siječanj i nova godina početi u posve oprečnom ugođaju.
Kontinuirano pratimo nekoliko relevantnih prognostičkih modela i ono što možemo u ovom trenutku potvrditi je da postoji trend da će od 3. siječnja nastupiti jača promjena vremena, ali još nisu poznati svi njeni detalji.
Prognostički modeli crtaju dva scenarija. U jednom bi do našeg područja trebala stići fronta s hladnim zrakom, donijeti brzopotezne oborine i zatim napustiti naše područje. Drugi vide formiranje sekundarne ciklone u Genovskom zaljevu koja bi se potom premjestila u srednji Jadran uz povlačenje hladnoće sa sjevera. To bi konkretno značilo i obilniji snijeg Gorskom kotaru, dok bi Kvarner imao miješanje oborina, s tom razlikm da bi na sjeveru i na višim predjelima dominirao snijeg.
Koji god da se scenarij ostvari, bit će to jedna od jačih zimskih promjena, gdje bi došlo do formiranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku (A), zbog čega bi se hladni zrak spuštao po istočnom rubu te anticiklone (anticiklone se vrte u smjeru kazaljke na satu). Dolaskom do Sredozemlja stvorit će se uvjeti za stvaranje sekundarne ciklone u Ligurskom moru (C) (vrti se suprotno od kazaljke na satu) koja će uz premještanje u srednji Jadran donositi dovoljno vlage, ali i povlačiti dovoljno hladnoće (hladni sektor ciklone) za snježne oborine čak i na dijelovima Kvarnera.
Ciklona bi potom odmaknula prema jugoistoku uz jačanje, a za njoj bi rasla razlika u tlaku što stvara uvjete za buru, olujnu s orkanskim udarima.
Kako je do datuma spomenutog u ovoj analizi još 6 dana, a u obzir treba uzeti da već neko vrijeme ova promjena stoji na prognostičkim kartama, trenutna ostvarivost jače promjene početkom godine je 70 %, iako su i dalje moguće promjene.
Naravno, vrijeme je nepredvidljivo i uvijek može iznenaditi, a kako trend postoji, odlučili smo ga malo i analizirati, iako naglašavamo da ovdje nigdje nije riječ o prognozi, već isključivo o izgledima na temelju analize trenda.
Gledajući parametre za nastanak i razvoj zimskih situacija u Europi, također postoji trend zadržavanja hladnijeg vremena, posebno jer se na temelju AO i NAO indeksa može isčitati da bi u prva dva tjedna 2017. godine, na Atlantiku mogao biti prisutan blok, uz hlađenje europskog kopna, naročito onog bližem istoku Europe. No, o tome će biti još riječi u analizama kao i ovome što bi moglo uslijedii od 3. siječnja, brzopotezna fronta ili konkretna ciklona.
Autor: RIMETEO · 28. prosinca 2016.
U jednom od naših tekstova na samom kraju istaknuli smo mogućnost da će nakon sušnog prosinca, siječanj i nova godina početi u posve oprečnom ugođaju.
Kontinuirano pratimo nekoliko relevantnih prognostičkih modela i ono što možemo u ovom trenutku potvrditi je da postoji trend da će od 3. siječnja nastupiti jača promjena vremena, ali još nisu poznati svi njeni detalji.
Prognostički modeli crtaju dva scenarija. U jednom bi do našeg područja trebala stići fronta s hladnim zrakom, donijeti brzopotezne oborine i zatim napustiti naše područje. Drugi vide formiranje sekundarne ciklone u Genovskom zaljevu koja bi se potom premjestila u srednji Jadran uz povlačenje hladnoće sa sjevera. To bi konkretno značilo i obilniji snijeg Gorskom kotaru, dok bi Kvarner imao miješanje oborina, s tom razlikm da bi na sjeveru i na višim predjelima dominirao snijeg.
Koji god da se scenarij ostvari, bit će to jedna od jačih zimskih promjena, gdje bi došlo do formiranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku (A), zbog čega bi se hladni zrak spuštao po istočnom rubu te anticiklone (anticiklone se vrte u smjeru kazaljke na satu). Dolaskom do Sredozemlja stvorit će se uvjeti za stvaranje sekundarne ciklone u Ligurskom moru (C) (vrti se suprotno od kazaljke na satu) koja će uz premještanje u srednji Jadran donositi dovoljno vlage, ali i povlačiti dovoljno hladnoće (hladni sektor ciklone) za snježne oborine čak i na dijelovima Kvarnera.
Ciklona bi potom odmaknula prema jugoistoku uz jačanje, a za njoj bi rasla razlika u tlaku što stvara uvjete za buru, olujnu s orkanskim udarima.
Kako je do datuma spomenutog u ovoj analizi još 6 dana, a u obzir treba uzeti da već neko vrijeme ova promjena stoji na prognostičkim kartama, trenutna ostvarivost jače promjene početkom godine je 70 %, iako su i dalje moguće promjene.
Naravno, vrijeme je nepredvidljivo i uvijek može iznenaditi, a kako trend postoji, odlučili smo ga malo i analizirati, iako naglašavamo da ovdje nigdje nije riječ o prognozi, već isključivo o izgledima na temelju analize trenda.
Gledajući parametre za nastanak i razvoj zimskih situacija u Europi, također postoji trend zadržavanja hladnijeg vremena, posebno jer se na temelju AO i NAO indeksa može isčitati da bi u prva dva tjedna 2017. godine, na Atlantiku mogao biti prisutan blok, uz hlađenje europskog kopna, naročito onog bližem istoku Europe. No, o tome će biti još riječi u analizama kao i ovome što bi moglo uslijedii od 3. siječnja, brzopotezna fronta ili konkretna ciklona.
Malo je zastudilo. I puše lagašna burica
A, jes' me zatrpalo!
Sve je ravnomjerno naprašeno s pešest milimetara prhkog snijega
Nebo je blistavo plavo, a s istoka već žari sunce
Smećedan je. Posljednji u ovoj godini pa sam prošetao kantu
Ovo nisu tragovi od grtalice!
Na ovakve prizore ćemo, po svemu sudeći, morati pričekati 2017.!
Malo je zastudilo. I puše lagašna burica
A, jes' me zatrpalo!
Sve je ravnomjerno naprašeno s pešest milimetara prhkog snijega
Nebo je blistavo plavo, a s istoka već žari sunce
Smećedan je. Posljednji u ovoj godini pa sam prošetao kantu
Ovo nisu tragovi od grtalice!
Na ovakve prizore ćemo, po svemu sudeći, morati pričekati 2017.!
Pfaff je napisao/la:
Moreš mislit!
Pričaju ljudi po Sungeru da ju cjeli mjesec ujutro pališ,zagrijavaš i nadaš se belaju...
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4