Nabavke novih autobusa
+23
gorgoroth
ICE-3M
buShip fun
portos
sali
max
KAPO
kobler
Pfaff
DD
Damir
nukleusri
kriticar
ikar
Narcis
mannas
dragec52
novi_shef
gaspa
Jean
Tomek
NP-549
kico101
27 posters
Stranica 13 / 19.
Stranica 13 / 19. • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19
Re: Nabavke novih autobusa
A da vrećica pukne i lova se raspe po pode?dida je napisao/la:... bin, zgrabil bi lovudžu i zbrisal van
KAPO- Broj postova : 1883
Registration date : 14.09.2009
A zač mora bit vrećica , ča nebi mogla bit boršetica? Od pljastike
Gost- Gost
Kako izgleda ta Iveco Crossway?
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Narcis je napisao/la:Kako izgleda ta Iveco Crossway?
Valjda ovako. Samoborski "Autoturist" ih je nedavno nabavio par komada.
Više slika: http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=414.525
Narcis je napisao/la:Kako izgleda ta Iveco Crossway?
Sličan ko Arway, samo je zadnja stijena sad sličnija ovom gore Urbanwayu
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008
Meni nije jasan jedna druga stvar; zašto se šara sa dobavljačima? Zar se nemogu autobusi kupit od jednog proizvođača a ne ovako da svaka nabavka ide od drugog proizvođača. Na koncu će AT izgleat ko i Katar Ervejs (imaju flotu aviona po jedan ili dva primjerka od svakog proizvođača).
Ustvari šta izgledat ... već izgleda!
Ustvari šta izgledat ... već izgleda!
Gost- Gost
Tako san i ja užal kupovat na placu: Salatu od Dragice, krumpir kod Vere, meso kod Željka, narančice kod... Neka svi malo od mene zarade!
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
A šta su to trebali onda kupit da bude isto ko nešto od prije ?
Mercedes baš i nema neki CNG program, MAN ima, al onda biste rekli istu stvar jer nema ni solo ni zglobnih niskopodnih MAN-ova.
Valjda bi trebali znat da su javna poduzeća obveznici poštivanja zakona o javnoj nabavi i kupiti se mora ono što je na natječaju imalo najnižu cijenu
Mercedes baš i nema neki CNG program, MAN ima, al onda biste rekli istu stvar jer nema ni solo ni zglobnih niskopodnih MAN-ova.
Valjda bi trebali znat da su javna poduzeća obveznici poštivanja zakona o javnoj nabavi i kupiti se mora ono što je na natječaju imalo najnižu cijenu
NP-549- Moderator
Zvuči logično, ali nebi li jednoobraznost dobavljača trebala isto nekako biti ponderirana u natječaju?NP-549 je napisao/la:Valjda bi trebali znat da su javna poduzeća obveznici poštivanja zakona o javnoj nabavi i kupiti se mora ono što je na natječaju imalo najnižu cijenu
Ne, ne i ne. Nesmiješ kupiti ono što želiš, nego ono što je u okvirima tvojih želja, ali je najjeftinije.
A kad smo već kod te jednoobraznosti, što bi onda to ti kupio sad da si imao odriješene ruke i budžet ?
A kad smo već kod te jednoobraznosti, što bi onda to ti kupio sad da si imao odriješene ruke i budžet ?
NP-549- Moderator
Ne, ne i ne. Nesmiješ kupiti ono što želiš, nego ono što je u okvirima tvojih želja, ali je najjeftinije.
Nemam pojma, jedino hoću reći da jeftinjava ne bi smjela biti glavni kriterijNP-549 je napisao/la:
Upravo to nije dobro jer u pravilu ono što ima najnižu cijenu u pravilu nema niti kvalitete (nego je u rangu smeća!), zar ste zaboravili kad su se nabavljali Citari sa klimama koji su problemi bili.NP-549 je napisao/la:... javna su poduzeća obveznici poštivanja zakona o javnoj nabavi i kupiti se mora ono što je na natječaju imalo najnižu cijenu
Jednoobraznosti ti daje da imaš samo jednog dobavljača rezervnih djelova, mehaničari su verzirani samo na jednom proizvođaču ... a ovakvim šarenilom što se ima ... pun ku*ac i osamsto rezervnih djelova, mehaničare koji moraju poznavat sve tipove vozila, vozače koji moraju znat sve mane i prednosti svih vozila ... to je bedasta politika kojoj bi netko jednom trebal stat na kraj!!!NP-549 je napisao/la:... kad smo već kod te jednoobraznosti, ...
Sjetite se buseva koji su zamjenili Alfe ... bili su svi Mercedesi ali u različitim inačicama i što je tome falilo? Njih su nasljedili Sanosi ... isto u raznim inačicama i što im je falilo? A onda se počelo šarat ... pa malo TAMići, pa se osililo pa se kupilo MANove da bi se onda totalno zgubilo konce i sad imamo to da je svaka naruđba drugačija.
Eto, i to je između ostalog jedan od razloga što ja još nisam kupil ... već san zaboravil kako san to nazval ( ) ... nisam platil prevoz za januar jer ne želim bit mona koja će sufinancirat ovake gluposti (mada ću najverovatnije morat platit prevoz za sledeći mesec )
Gost- Gost
Ja znam što bi kupio. Samo laviće. Od dizela 2 regia, zatim 5 City CNG i 4 City G CNG(18m) ili City GL CNG(18,75m)NP-549 je napisao/la:Ne, ne i ne. Nesmiješ kupiti ono što želiš, nego ono što je u okvirima tvojih želja, ali je najjeftinije.
Na zalost ako više ponuda zadovoljava specifikaciju moraš uzeti najjeftiniju. A ne smiješ staviti elemente u specifikaciju koje zadovoljava samo jedan proizvođač. Ali zato možeš unaprijed najaviti elemente koje ćeš koristiti za odabir. Recimo najniža nabavna cijena može nositi 70%. Ostatak može nositi ponuda tipa koga već imaš u floti. To je ponderiranje koje spominje Pfaff. Ali malo onih koji sastavljaju te natječaje to koristi. Pitanje da li znaju. Po meni najvažniji faktor u odluci bi trebao biti ukupni trošak eksploatacije predmeta nabave, u ovom slučaju autobusa.
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008
Pa nije li upravo jednoobraznost to, imaš vozila od jednog proizvođača i amen. Ponovit ću Vam, sjetite se samo problema sa Citarima. Ste zaboravili koji su problemi nastali jer je ona zagrebačka firma (mislim da se zvala Euroline) što je zastupala Merđote ošla u istoriju zaredali problemi sa busevima. I to novima!kriticar je napisao/la:... najvažniji faktor u odluci bi trebao biti ukupni trošak eksploatacije predmeta nabave, u ovom slučaju autobusa.
Što kritičar kaže, ja bi pilo po laviću pa nek se drugi češu!
Kad već pišem, ovi Citelisi (na stranu što su na gas!) ... ruku na srce i da se nitko ne uvredi ali koje je to smeće od buseva! Nutra je bučno, toplo ... idu na gas. Otkad su u Rijeci ja sam se u njima vozil ... pa stalo bi na prste jedne ruke (eventualno djelomično i na drugu ) i sve to zato što nisam imal izbora jer nisam mogal čekat da se neki drugi bus pojavi. Najbolje ih je potrpat na jednu baržu i runut ih u more negde na sredini Kvarnera. Da se orade i škampići goje
Gost- Gost
Kad smo već kod Citara, je se zna šta će biti od toga, hoće li Mercedes platititi odštetu ili isporučiti buseve?
Potpisujem kolege kritičara i didu, ja bi Lavića pa kud puklo, dva dva, al bi bila kvaliteta, a ne kvantiteta kakav je sad slučaj sa Shitelisima, 11 ih je, a kao da su stari 20 godina, koliko sve drma i puca unutra, ispadaju vide iz rukohvata i slično, ne znam kako se sve jednom ne sruši nekome na glavu.
Pogledajte Conecte, imaju preko 10 godina, a ni upola ne lupaju.
Potpisujem kolege kritičara i didu, ja bi Lavića pa kud puklo, dva dva, al bi bila kvaliteta, a ne kvantiteta kakav je sad slučaj sa Shitelisima, 11 ih je, a kao da su stari 20 godina, koliko sve drma i puca unutra, ispadaju vide iz rukohvata i slično, ne znam kako se sve jednom ne sruši nekome na glavu.
Pogledajte Conecte, imaju preko 10 godina, a ni upola ne lupaju.
buShip fun- Broj postova : 291
Registration date : 12.04.2012
Kakva je situacija sa Solarisima? Poljski je, ali puno njemačkih gradova ih kupuje, Skandinavci ih imaju... Možda su cjenovno u rangu s talijanima, a kvalitetom bolji.
Npr. Oslo Ruter # ih koristi.
Vrlo je teško dobiti ono što želiš. Trebaš biti jako dobar poznavalac autobusa sa tehničke strane da bi sastavio specifikacije koje određuju ono što želiš. Isto tako moraš biti i dobar poznavatelj procesa javne nabave jer svaka i najmanja greška može te puno koštati.
Osobe koje odlučuju postavljene su politički i pitanje je koliko sve to poznaju i možda u strahu da ne pogriješe rade tako kako rade. A to može, ali i ne mora firmu koštati više kroz period eksploatacije.
Jedan primjer nelogičnosti javne nabave. Crkne motor na autobusu. Umjesto da ga odmah zamijeniš, odnosno direktno bez posrednika ga kupiš kod proizvođača, moraš provesti proces javne nabave koji traje mjesecima, da bi opet motor dobio direktno od proizvođača, jer bez posrednika cijena je najmanja. Nijedan posrednik ne prodaje ono što je nabavio od drugog, pa i samog proizvođača po tvorničkoj cijeni. Svuda ima neke marže koja se nadograđuje na cijenu.
Samo si izgubio vrijeme. Još ako ti autobus nije isplaćen, gubiš. Plaćaš dnevno iznos najma(kredita) i za one dana kad autobus ne radi.
A stara istina je da se kvaliteta plaća. Jeftinije ne mora značiti da je manje kvalitetno, ali iskustvo nas uči da obično jest.
Osobe koje odlučuju postavljene su politički i pitanje je koliko sve to poznaju i možda u strahu da ne pogriješe rade tako kako rade. A to može, ali i ne mora firmu koštati više kroz period eksploatacije.
Jedan primjer nelogičnosti javne nabave. Crkne motor na autobusu. Umjesto da ga odmah zamijeniš, odnosno direktno bez posrednika ga kupiš kod proizvođača, moraš provesti proces javne nabave koji traje mjesecima, da bi opet motor dobio direktno od proizvođača, jer bez posrednika cijena je najmanja. Nijedan posrednik ne prodaje ono što je nabavio od drugog, pa i samog proizvođača po tvorničkoj cijeni. Svuda ima neke marže koja se nadograđuje na cijenu.
Samo si izgubio vrijeme. Još ako ti autobus nije isplaćen, gubiš. Plaćaš dnevno iznos najma(kredita) i za one dana kad autobus ne radi.
A stara istina je da se kvaliteta plaća. Jeftinije ne mora značiti da je manje kvalitetno, ali iskustvo nas uči da obično jest.
kriticar- Moderator
Ne znam nudi li ih tko u Hrvatskoj. Mislim da do sada nisu sudjelovali ni na jednom natječaju. Kakva im je logistika održavanja?Thommo je napisao/la:Kakva je situacija sa Solarisima? Poljski je, ali puno njemačkih gradova ih kupuje, Skandinavci ih imaju... Možda su cjenovno u rangu s talijanima, a kvalitetom bolji.
http://truckfocus.pl/media/img/article/0/0/7/9/5/0/5310aa411ee34solaris_urbino_12_hybrid_in_oslo_big.jpg
http://mb.cision.com/Public/MigratedWpy/99453/9226025/a7a68022267a50a6_800x800ar.jpg
Nove gradske autobuse uglavnom kupuje firme koje moraju provoditi javnu nabavu. Privatne firme, ako i kupuju gradske, kupe uglavnom polovne.
kriticar- Moderator
Bili su na prošlom natječaju kod nas kad su kupljeni Citelisi. Problem je post prodaje, odnosno rezervnih djelova i ispunjavanja uvjeta garancije jer nemaju u RH generalnog zastupnika nit neki ozbiljniji broj autobusa da bi mogli imati uvijek na lageru ono što je potrebno. Svaku sitničariju od tastera ili lampice bi morao čekat iz Poljske.
Kritičar vam lijepi govori o uvjetima javnih natječaja. NE MOŽE se kupiti ono što želiš, jer moraš poštovat najpovoljniju cijenu. Nažalost zakon gleda samo najpovoljniju cijenu u tom momentu (raspisivanja natječaja), a ne što će vam taj autobusi donijeti od troškova u narednih 5 ili 10 godina. Naravno da je dugoročno gledano povoljnije uzet skuplje, ali nažalost tako je kako je.
A što se tiče Citara druge serije koje tu spominjete, pa sami sebi skačete u usta ! Najprije tražiote da se kupuje nešto provjereno, nešto što već imamo u voznom parku, a onda pljujete po Citarima jer su se kvarili. Prije njih smo imali Citare prve serije i još prije njih Conecte. Upravo tad je posljednji put kupljeno "ono što već imamo", i eto kamo nas je to odvelo. Conecti kad su došli su bili 10 puta gori od Citelisa, ali smo sve sami radili i doveli buseve brzo u red. Nisu šarafi otpadali nego su padali cijeli plafoni, sjedala su otpadala u vožnji, staklo vozačkih kabina, lufteri..... sve je to ispalo prije ili kasnije ali je sve i sređeno i busevi su sad OK. Kod Citelisa mi NESMIJEMO ništa dirati jer je sve pod garancijom i sve mora radit Autobus d.o.o. iz Resnika, ili Benussi iz Kastva. BIli su i COnecti pod garancijom al tad to niko nije šljivio. Ćiro je bio gazda, Grad je imao para. Jeftinije je bilo sami popravljat, nego parkirat bus i čekat Euroline. I sad bi bilo jeftinije da mi to napravimo, ali ovaj diša to ne želi, nek prodavatelj ispoštuje sve uvjete koje je potpisao jer mi svoje poštujemo (plaćanje).
Kritičar vam lijepi govori o uvjetima javnih natječaja. NE MOŽE se kupiti ono što želiš, jer moraš poštovat najpovoljniju cijenu. Nažalost zakon gleda samo najpovoljniju cijenu u tom momentu (raspisivanja natječaja), a ne što će vam taj autobusi donijeti od troškova u narednih 5 ili 10 godina. Naravno da je dugoročno gledano povoljnije uzet skuplje, ali nažalost tako je kako je.
A što se tiče Citara druge serije koje tu spominjete, pa sami sebi skačete u usta ! Najprije tražiote da se kupuje nešto provjereno, nešto što već imamo u voznom parku, a onda pljujete po Citarima jer su se kvarili. Prije njih smo imali Citare prve serije i još prije njih Conecte. Upravo tad je posljednji put kupljeno "ono što već imamo", i eto kamo nas je to odvelo. Conecti kad su došli su bili 10 puta gori od Citelisa, ali smo sve sami radili i doveli buseve brzo u red. Nisu šarafi otpadali nego su padali cijeli plafoni, sjedala su otpadala u vožnji, staklo vozačkih kabina, lufteri..... sve je to ispalo prije ili kasnije ali je sve i sređeno i busevi su sad OK. Kod Citelisa mi NESMIJEMO ništa dirati jer je sve pod garancijom i sve mora radit Autobus d.o.o. iz Resnika, ili Benussi iz Kastva. BIli su i COnecti pod garancijom al tad to niko nije šljivio. Ćiro je bio gazda, Grad je imao para. Jeftinije je bilo sami popravljat, nego parkirat bus i čekat Euroline. I sad bi bilo jeftinije da mi to napravimo, ali ovaj diša to ne želi, nek prodavatelj ispoštuje sve uvjete koje je potpisao jer mi svoje poštujemo (plaćanje).
NP-549- Moderator
Ne ne ne, što se mene tiče, krivo smo se razumijeli! Ja nigde nisam "pljuval" po Citarisima jer su se kvarili jer znam da je za to kriv Euroline koji je riknul.NP-549 je napisao/la:... što se tiče Citara druge serije koje tu spominjete, pa sami sebi skačete u usta! Najprije tražite da se kupuje nešto provjereno, nešto što već imamo u voznom parku, a onda pljujete po Citarima jer su se kvarili.
To je u redu ...NP-549 je napisao/la:... Kod Citelisa mi NESMIJEMO ništa dirati jer je sve pod garancijom i sve mora radit Autobus d.o.o. iz Resnika, ili Benussi iz Kastva.
E da je i Ćiro tako radil ...NP-549 je napisao/la:... nek prodavatelj ispoštuje sve uvjete koje je potpisao jer mi svoje poštujemo (plaćanje).
Gost- Gost
Za kvarove na Mercedesima nije kriv Euroline, a nemožemo reć ni da je sam Trolej. Najbolja namjera je bila kad se uzeo jači motor nego kod 701-712, ali nažalost taj motor se pokazao kao potpuni promašaj što je i Mercedes priznao, i nema ga više u ponudi. Ja neznam dal je još netko uopće imao takav motor u busu. Trst ima jače Citare, al tamo je nekakav vertikalni motor (nema zadnje poneštre nego su gradele od hladnjaka). Shef bi mogao znat koji model motora je nutra. Ako se ne varam, mislim da je onaj od 325 KS
NP-549- Moderator
AK Karlovac je uzeo jednog Interurbina. Ne znam da li su prodali još kojeg u HR.
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=19732.0
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=19732.0
Pitaj boga s kojeg lagera je to, nije sigurno kupnja po narudžbi jer nema ni klimu !!!
NP-549- Moderator
Previše se toga napisalo pa da ponovim pitanje jer netko sigurno zna. Hoće li biti dobivena lova ili busevi od Mercedesa, zbog problema sa Citaro2 serijom?
buShip fun- Broj postova : 291
Registration date : 12.04.2012
Stranica 13 / 19. • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19
Stranica 13 / 19.