U Zagreb na pivo
+6
gaspa
Narcis
Marioo
kico101
Pfaff
kiki273
10 posters
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
U Zagreb na pivo
Dakle, u nedjelju 07.11.2010. rekao bih već standardna ekipa "Štaciona" Kico101, LL, Jean i ja krenuli smo iz Rijeke u 7 ujutro u Zagreb popit pivicu, usput naravno poslikat puno, puno kolodvora, vlakova a bogami i panoramskih fotografija.
Prema Delnicama nas je usporila magla tako da smo preskočili Kupjak i direktiva autoputem u Vrbovsko pa u Moravice dočekati IC 500 i snimiti odbačaj.
Usamljena Asea
U isčekivanju IC 500
Žuti stup je odvajao 25 i 3 KV; postavljene su konzole i kad se reelektrificira riječka pruga neće biti potrebe za ovakvom oznakom
04.01.2009. to je izgledalo ovako
Čekajući IC 500
Dolazi
Asea spuštenih pantografa ulazi pod 3 Kv
Žuta je vuče do ulazne skretnice, zatim je gura na prazni kolosjek i odbacuje je nazad pod 25 Kv
Jaen sve to uredno snima video kamerom
Prema Delnicama nas je usporila magla tako da smo preskočili Kupjak i direktiva autoputem u Vrbovsko pa u Moravice dočekati IC 500 i snimiti odbačaj.
Usamljena Asea
U isčekivanju IC 500
Žuti stup je odvajao 25 i 3 KV; postavljene su konzole i kad se reelektrificira riječka pruga neće biti potrebe za ovakvom oznakom
04.01.2009. to je izgledalo ovako
Čekajući IC 500
Dolazi
Asea spuštenih pantografa ulazi pod 3 Kv
Žuta je vuče do ulazne skretnice, zatim je gura na prazni kolosjek i odbacuje je nazad pod 25 Kv
Jaen sve to uredno snima video kamerom
Javljamo se prometnom osoblju i idemo do remize vidjeti u kakvom su stanju Hugi, jedna vrata na prikolici su otvorena, zavirimo što je unutra
Ovo je kočnica?
Ćenifa je nažalost zaključana
Putnički salon
Udobne stolice
Zlayo i marioooooo nas moraju napustiti zbog nekih obveza ali zato pada (još) jedna milenijska. Ovo je samo 4/6 milenijske.
Photo by marioo
Starom karlovačkom idemo prema Zagrebu. Prva postaja su Draganići.
Zatim ide Lazina pa Domagović
Javljamo se prometnom osoblju i idemo do remize vidjeti u kakvom su stanju Hugi, jedna vrata na prikolici su otvorena, zavirimo što je unutra
Ovo je kočnica?
Ćenifa je nažalost zaključana
Putnički salon
Udobne stolice
Zlayo i marioooooo nas moraju napustiti zbog nekih obveza ali zato pada (još) jedna milenijska. Ovo je samo 4/6 milenijske.
Photo by marioo
Starom karlovačkom idemo prema Zagrebu. Prva postaja su Draganići.
Zatim ide Lazina pa Domagović
I ode.........
Rampa
Dolazimo u Jastrebarsko ili po domaći v Jasku
Ćenifa i to za curice, za dečke je u prometnom uredu. Doznali smo da neki od nas četvorice nisu dečki!
Slijedi Desinec pa Zdenčina, kolovor s 4 kolosjeka usred kojeg je ŽCP. Gore-dolje, napred nazad i iz prvog pokušaja nalazimo stajalište Maravčići.
Oko 2 km dalje su Horvati. Srećemo nagibalo, koje više nije gost u našem gradu.
Nagibalo prolazi
Ekipa ga snima s brda
Dolazimo u Hrvatski leskovac u kojem radi jedna lijepa i zgodna plavuša!
Kico i ja
I ode.........
Rampa
Dolazimo u Jastrebarsko ili po domaći v Jasku
Ćenifa i to za curice, za dečke je u prometnom uredu. Doznali smo da neki od nas četvorice nisu dečki!
Slijedi Desinec pa Zdenčina, kolovor s 4 kolosjeka usred kojeg je ŽCP. Gore-dolje, napred nazad i iz prvog pokušaja nalazimo stajalište Maravčići.
Oko 2 km dalje su Horvati. Srećemo nagibalo, koje više nije gost u našem gradu.
Nagibalo prolazi
Ekipa ga snima s brda
Dolazimo u Hrvatski leskovac u kojem radi jedna lijepa i zgodna plavuša!
Kico i ja
Naj poznatije mjesto u državi posljednjih mjeseci, nas nisu htjeli primiti (za sada)
ŽCP i tertenjak
Slijedi dogovor s Gaspom ali istovremeno dolazi portosov poziv u Končar jer su stigli s probne vožnje novim vlakom za ŽBiH.
Nakon kratke šetnje Gl.kolodvorom....
.... sjedamo u gaspin auto i pravac Končar. Taman su krenuli kad smo mi stigli.
Vidim li ja to poznata lica?
Gaspa nas vodi na mjesto gdje radimo klasični sačekušu
Pa to je Lovac na pruge, a unutra su portos i zagi
Vlak ode u Končar
Mi đir s Gaspom i na kraju u pivnicu gdje nam se kasnije pridružio drempa
Nakon pivnice gaspa nas je ugostio i uz priču, klopu i cugu završili smo još jedan ekšn.
Naj poznatije mjesto u državi posljednjih mjeseci, nas nisu htjeli primiti (za sada)
ŽCP i tertenjak
Slijedi dogovor s Gaspom ali istovremeno dolazi portosov poziv u Končar jer su stigli s probne vožnje novim vlakom za ŽBiH.
Nakon kratke šetnje Gl.kolodvorom....
.... sjedamo u gaspin auto i pravac Končar. Taman su krenuli kad smo mi stigli.
Vidim li ja to poznata lica?
Gaspa nas vodi na mjesto gdje radimo klasični sačekušu
Pa to je Lovac na pruge, a unutra su portos i zagi
Vlak ode u Končar
Mi đir s Gaspom i na kraju u pivnicu gdje nam se kasnije pridružio drempa
Nakon pivnice gaspa nas je ugostio i uz priču, klopu i cugu završili smo još jedan ekšn.
Da još malo pojasnim ova moja pitanja ...
Da još malo pojasnim ova moja pitanja ...
Kiki u prvoj rečenici kaže ovo što je kvotano a ima malo fotki. Ipak sam očekivao puno puno više s obzirom koliki je put pređen.kiki273 je napisao/la:... usput naravno poslikat puno, puno kolodvora, vlakova a bogami i panoramskih fotografija.
...
Zadnja promjena: thomcro; pon 8 stu 2010 - 20:27; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
Re: U Zagreb na pivo
Nemam, ostali imaju svaki po oko 200 pa će ih bit!
Vidim da vam ni cmocavo vrijeme nije pokvarilo doživljaj. Jedino sam se nadao da će se netko od mladih i energetski nabijenih zatrčati po onom industrijskom kolosjeku u Jaski... Jean?
Vidim da vam ni cmocavo vrijeme nije pokvarilo doživljaj. Jedino sam se nadao da će se netko od mladih i energetski nabijenih zatrčati po onom industrijskom kolosjeku u Jaski... Jean?
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Vrijeme za razliku od Rijeke je bilo plus 4, ali zato idealno za fotkanje. Strpimo se malo pa ćemo vidjeti tko je gdje trčkarao.........
Kao što je već Kiki spomenuo, standardni bob-četverac sa ponešto drugačijim bobom, odlučio je pronaći kariku koja nedostaje. Prevedeno: riješiti dionicu Karlovac-Zagreb, koju smo, dosada, uvijek nekako preskakali u prolasku prema daljim destinacijama. Plan je bio da se , usput, poslika i stajalište Kupjak, ali su nam niski oblaci ili gusta magla ( kako god ) omeli planove, pa smo bez, uobičajenog zaustavljanja na odmorištu Ravna Gora, nastavili prema čvoru Vrbovsko i dalje starom cestom prema Moravicama. Odmah po ulasku na područje kolodvora, zamijetih podužu kompoziciju putničkih vagona ( mislim 7 u kompoziciji ):
Ne sjećam se kada sam zadnji puta na riječkoj pruzi vidio više od 5 putničkih vagona u kompoziciji ( najčešće 2 ili 3 ), a da ne spominjem zlatna vremena vlaka Učka kada se znalo nabrojati i 15,16 vagona.
Niti ovo sivo nedjeljno jutro nije me omelo da snimam strane svijeta. Pogled prema Brod Moravicama:
Prema Vrbovskom:
Spoj svijetova, sve je teže uočljiv. Od silnog žutila, preostao je samo jedan stup:
Kolodvor je bio poprilično pust. Zapravo, ako isključimo nas, par strojovođa i manevarskog osoblja, od putnika ni žive duše. Čak je i Kondor bio prazan ( doduše jedan kondor je počeo piti kavu, ali ga je IC izbacio iz kolotečine ):
Dok smo čekali IC, vrijeme smo kratili na razne načine. Mene je recimo zaokupirala 008, koju već duže vrijeme ne vidjeh u Ri:
En face:
Da se žutke ne uvrijede, evo malo i 011 ( stvarno je zrela za remont limarije ):
Namignula mi je: :skok :
Dok je 102 odmarala u šturcu na zapadnom dijelu, 011 je u pripremi za preuzimanje IC-a za Rijeku ( kasnije smo vidjeli da poprilično iskri pantograf, što je čak i prometnik prokomentirao s riječima "neće ona daleko" ).
Da ne bi netko rekao da ne volim ASEA-e; 230:
Ovdje počinje svijet od 25kV:
Zamjenu ASEA-e i Žutke bolje je popratio preostali dio ekipe, pa ću ja dokumentirati samo ovo:
Odbacivanje:
Nakon obavljenog muvinga u Moravicama, nastavljamo, uz manje kašnjenje u odnosu na plan prema Karlovcu. Dan je i dalje tmuran, pa su takve i fotke.
Ne sjećam se kada sam zadnji puta na riječkoj pruzi vidio više od 5 putničkih vagona u kompoziciji ( najčešće 2 ili 3 ), a da ne spominjem zlatna vremena vlaka Učka kada se znalo nabrojati i 15,16 vagona.
Niti ovo sivo nedjeljno jutro nije me omelo da snimam strane svijeta. Pogled prema Brod Moravicama:
Prema Vrbovskom:
Spoj svijetova, sve je teže uočljiv. Od silnog žutila, preostao je samo jedan stup:
Kolodvor je bio poprilično pust. Zapravo, ako isključimo nas, par strojovođa i manevarskog osoblja, od putnika ni žive duše. Čak je i Kondor bio prazan ( doduše jedan kondor je počeo piti kavu, ali ga je IC izbacio iz kolotečine ):
Dok smo čekali IC, vrijeme smo kratili na razne načine. Mene je recimo zaokupirala 008, koju već duže vrijeme ne vidjeh u Ri:
En face:
Da se žutke ne uvrijede, evo malo i 011 ( stvarno je zrela za remont limarije ):
Namignula mi je: :skok :
Dok je 102 odmarala u šturcu na zapadnom dijelu, 011 je u pripremi za preuzimanje IC-a za Rijeku ( kasnije smo vidjeli da poprilično iskri pantograf, što je čak i prometnik prokomentirao s riječima "neće ona daleko" ).
Da ne bi netko rekao da ne volim ASEA-e; 230:
Ovdje počinje svijet od 25kV:
Zamjenu ASEA-e i Žutke bolje je popratio preostali dio ekipe, pa ću ja dokumentirati samo ovo:
Odbacivanje:
Nakon obavljenog muvinga u Moravicama, nastavljamo, uz manje kašnjenje u odnosu na plan prema Karlovcu. Dan je i dalje tmuran, pa su takve i fotke.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Registration date : 29.02.2008
Karlovački kolodvor sa civilne strane ne odaje da se radi ipak, o prometnom kolodvoru. Naime, poprilično je zapušten:
No nas ne zanima previše civilna strana. Vratimo se poslu:
U Karlovcu nas dočekuju ZlayoZg i Marioo, te u tandemu krećemo prema remizi. Smogovci:
Jenbach kodnog imena 323:
Naš se cilj skriva ispod one nadstrešnice ( dobro, ne baš Šved, ali ni on nije za bacit )
Spuštam se u parter-pogled prema civilnom dijelu kolodvora:
Približavamo se hangaru:
Da vidimo čega sve unutra ima:
Ali nije to ono što nas u ovom trenutku najviše interesira, već su to mali trolovi serije 7 221.
025 s prikolicom:
016:
Ovako je to moglo nekada izgledati, dok su bilio u prometu ( naravno, ne u hangaru ):
Linija na kojoj su, očito, završili karijeru:
Karakteristike putničkog prostora:
Pogled sa ulaza u hangar:
No nas ne zanima previše civilna strana. Vratimo se poslu:
U Karlovcu nas dočekuju ZlayoZg i Marioo, te u tandemu krećemo prema remizi. Smogovci:
Jenbach kodnog imena 323:
Naš se cilj skriva ispod one nadstrešnice ( dobro, ne baš Šved, ali ni on nije za bacit )
Spuštam se u parter-pogled prema civilnom dijelu kolodvora:
Približavamo se hangaru:
Da vidimo čega sve unutra ima:
Ali nije to ono što nas u ovom trenutku najviše interesira, već su to mali trolovi serije 7 221.
025 s prikolicom:
016:
Ovako je to moglo nekada izgledati, dok su bilio u prometu ( naravno, ne u hangaru ):
Linija na kojoj su, očito, završili karijeru:
Karakteristike putničkog prostora:
Pogled sa ulaza u hangar:
kico101- Moderator
Nastavljamo dalje od hangara. Nailazimo na Hugoe koji su očerupani do gole konstrukcije ( koja sama i nije tako loša da se ne bi dala srediti, ali utroba je skroz propala ). Sliedeći kadrovi ne trebaju komentar:
Pogled prema tankiralištu:
Ono što nas uvijek posebno zainteresira, je okretnica:
Očito, ova već poduže nije u funkciji:
Za fotke iz perspektive zadužena je naš leteći reporter:
Istočno od okretnice nalaze se strojevi, meni, nepoznate namjene ( ispod ove mosne dizalice ):
Poprilično su zarasli:
Još jedan pogled na izlaz iz kolodvora u smjeru Zagreba:
Pogled prema tankiralištu:
Ono što nas uvijek posebno zainteresira, je okretnica:
Očito, ova već poduže nije u funkciji:
Za fotke iz perspektive zadužena je naš leteći reporter:
Istočno od okretnice nalaze se strojevi, meni, nepoznate namjene ( ispod ove mosne dizalice ):
Poprilično su zarasli:
Još jedan pogled na izlaz iz kolodvora u smjeru Zagreba:
kico101- Moderator
S obzirom da smo u stisci s vremenom, nastavljamo prema kolodvoru Draganići gdje se javljamo poprilično sumnjičavom prometniku ( zapisao je valjda sve moje podatke, osim broja cipela ), koji nam, nakon što sam mu pokazao službeni aušvajs ipak dozvoljava muvanje po kolodvoru ( na kojemu, zaista, i nije baš nečega odviše zanimljivog ).Draganić ili Draganići, nikad nisam bio sasvim siguran. Natpis kaže Draganići:
Ovako izgleda dritura prema Zagrebu:
A ovako prema Karlovcu:
Zadnji kolosijek ima betonske pragove:
Ostali imaju drvene. U galeriji, našu pažnju je zaokupio ovaj dio strujne opreme ( izgleda kao mali trafo ). Volio bih znati točnu namjenu?
Naše slijedeće odredište je stajalište Lazina:
Pravac Zagreb ( valjda ):
Pravac Karlovac:
Pa i nismo baš očekivali teretnjak u punom zamahu:
Leteći reporter n2:
Slijedi stajalište Domagović:
Pravac Zagreb:
Pravac Karlovac:
Kao što se to i pristoji kada je riječka ekipa u ekšnu, u svakom stajalištu/kolodvoru nailazi ( ko fol slulajno ) poneki vlak. Ovaj puta je to Mađar:
Ode:
Pozdrav Domagoviću:
A što nebi još jedan teretni:
Malo infrastrukure ( Kiki vrši nadzor ribljeg fonda u potoku ):
Od kolodvora Jastrebarsko, moram reći, sam očekivao više.
Kolodvorska zgrada:
Pogled prema Zagrebu i neizbježni EASovi:
Prema Karlovcu:
Ovako izgleda dritura prema Zagrebu:
A ovako prema Karlovcu:
Zadnji kolosijek ima betonske pragove:
Ostali imaju drvene. U galeriji, našu pažnju je zaokupio ovaj dio strujne opreme ( izgleda kao mali trafo ). Volio bih znati točnu namjenu?
Naše slijedeće odredište je stajalište Lazina:
Pravac Zagreb ( valjda ):
Pravac Karlovac:
Pa i nismo baš očekivali teretnjak u punom zamahu:
Leteći reporter n2:
Slijedi stajalište Domagović:
Pravac Zagreb:
Pravac Karlovac:
Kao što se to i pristoji kada je riječka ekipa u ekšnu, u svakom stajalištu/kolodvoru nailazi ( ko fol slulajno ) poneki vlak. Ovaj puta je to Mađar:
Ode:
Pozdrav Domagoviću:
A što nebi još jedan teretni:
Malo infrastrukure ( Kiki vrši nadzor ribljeg fonda u potoku ):
Od kolodvora Jastrebarsko, moram reći, sam očekivao više.
Kolodvorska zgrada:
Pogled prema Zagrebu i neizbježni EASovi:
Prema Karlovcu:
kico101- Moderator
Nastavljamo dalje. Stajalište Desinec:
Smjer Karlovac:
Smjer Zagreb:
Ekipa u pripremi za fotografiranje:
Nakon stajališta, normalno, slijedi kolodvor. I to, Zdenčina:
Po čemu je neobičan? Po tome što posred kolodvora postoji ŽCP koji prelazi čak 4 kolosijeka:
Prema Zagrebu:
Prema Karlovcu:
Stajalište Mavračići tražili smo najduže. Upoznali smo brojne šumske puteve i zaseoke u okolici, ali na kraju smo ipak pronašli taj kontejner:
Prema Karlovcu:
Stajalište je u velikom zavoju sa popriličnim bočnim nagibom kolosijeka:
Nedaleko od Mavračića, nalazi se kolodvor Horvati. Kolodvorska zgrada je poprilično oku ugodna:
Prema Karlovcu:
Prema Zagrebu:
Mješoviti drveno-betonski pragovi:
Kao što nismo mislili, u Horvatima smo dočekali križanje klasike iz Zagreba:
I nagibnog iz Splita:
Sada smo već u samom Zagrebu, evo nas u kolodvoru Hrvatski Leskovac gdje nas je legitimirala mlada prometnica ( kolega Pfaff bi je sigurno ovjekovječio fotoaparatom, ali mi nismo tako hrabri ).
Naravno i ovdje smo ulovili putničkoga iz Moravica ( koji je kasnio 15 minuta ):
Kolodvorska zgrada:
Smjer Zagreb:
Smjer Karlovac:
Smjer nogometna utakmica Hrvatski Leskovac-Kvart xyz:
A mi ne bismo bili mi da ne zavirimo u Remetinac:
Ova tabela je jedini dio stajališne infrastrukture.
ŽCP:
Smjer Karlovac:
Smjer Zagreb:
Ekipa u pripremi za fotografiranje:
Nakon stajališta, normalno, slijedi kolodvor. I to, Zdenčina:
Po čemu je neobičan? Po tome što posred kolodvora postoji ŽCP koji prelazi čak 4 kolosijeka:
Prema Zagrebu:
Prema Karlovcu:
Stajalište Mavračići tražili smo najduže. Upoznali smo brojne šumske puteve i zaseoke u okolici, ali na kraju smo ipak pronašli taj kontejner:
Prema Karlovcu:
Stajalište je u velikom zavoju sa popriličnim bočnim nagibom kolosijeka:
Nedaleko od Mavračića, nalazi se kolodvor Horvati. Kolodvorska zgrada je poprilično oku ugodna:
Prema Karlovcu:
Prema Zagrebu:
Mješoviti drveno-betonski pragovi:
Kao što nismo mislili, u Horvatima smo dočekali križanje klasike iz Zagreba:
I nagibnog iz Splita:
Sada smo već u samom Zagrebu, evo nas u kolodvoru Hrvatski Leskovac gdje nas je legitimirala mlada prometnica ( kolega Pfaff bi je sigurno ovjekovječio fotoaparatom, ali mi nismo tako hrabri ).
Naravno i ovdje smo ulovili putničkoga iz Moravica ( koji je kasnio 15 minuta ):
Kolodvorska zgrada:
Smjer Zagreb:
Smjer Karlovac:
Smjer nogometna utakmica Hrvatski Leskovac-Kvart xyz:
A mi ne bismo bili mi da ne zavirimo u Remetinac:
ŽCP:
kico101- Moderator
I za kraj , bonus. S obzirom, da nam je uvijek drago vidjeti našeg Gaspu, a ni mi njemu nismo mrski , pronašli smo se na GK i vrlo brzo donesli plan akcije. S obzirom da je naš Portos dojavio jedan važan muving u Podsusedu, valjalo je čim prije stići tamo. I stigli smo, taman na vrijeme:
Pozdrav Lovcu na pruge i Zagiju.
Nakon službenog, nastavili smo u neslužbenom tonu u pivnici ( gdje smo pozdravili i Drempu koji nam je predstavio nove prsluke KLJŽ ), a zatim još neslužbenije kod Gaspe na izvrsnoj klopi:
I na kraju, što reći. Zahvaljujem rriječkoj ( Kiki, Lleon, Jean ) i zagrebačkoj ( Gaspa, Portos, Drempa, ZlayoZG, Marioo, Lovac na pruge, Zagi ) ekipi na još jednom izvanrednom ekšnu. Uz želje za još ovakvih akcija, pozdrav svima od Kiće101.
Pozdrav Lovcu na pruge i Zagiju.
Nakon službenog, nastavili smo u neslužbenom tonu u pivnici ( gdje smo pozdravili i Drempu koji nam je predstavio nove prsluke KLJŽ ), a zatim još neslužbenije kod Gaspe na izvrsnoj klopi:
I na kraju, što reći. Zahvaljujem rriječkoj ( Kiki, Lleon, Jean ) i zagrebačkoj ( Gaspa, Portos, Drempa, ZlayoZG, Marioo, Lovac na pruge, Zagi ) ekipi na još jednom izvanrednom ekšnu. Uz želje za još ovakvih akcija, pozdrav svima od Kiće101.
kico101- Moderator
Čujem da je u planu izgradnja nove kolodvorske zgrade s VIP salonom i restoranomkico101 je napisao/la:A mi ne bismo bili mi da ne zavirimo u Remetinac:
A kako si mogao brižnog Jeana ovako uslikati:
https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss278/pecine/zeljeznica/Picture129.jpg
Izgleda k'o buđola
Sjećaš se kad smo bili u Fužinama i kad smo išli pješke prema Vratima sa onog brda? Sjećaš se da smo kod stajališta Vrata vidjeli vrlo sličan stup ali bez ovog malog trafa? Sad su se ovakvi stupovi, ali bez trafa, pojavili i malo bliže nama! Nemogu 100% tvrditi, jer nisam baš toliko stručno potkovan, ali mislim da bi to moglo bit napajanje jednog odsjeka pruge.kico101 je napisao/la:... našu pažnju je zaokupio ovaj dio strujne opreme ( izgleda kao mali trafo ). Volio bih znati točnu namjenu?
https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss278/pecine/zeljeznica/Picture076.jpg ...
Gost- Gost
Evo i kompletne milenijske da se ne razbije tradicija
Marioo- Broj postova : 456
Registration date : 12.05.2008
Kad sam ugledao ovu sliku, sjetio sam se nekadašnjih prirodoslovnih emisija HTV-a. U jednoj od njih su pričali o medvjedima pa je među ostalim rečeno kako su mali medvjedi vjerovatno najzaigranija mladunčad koja postoji. Naravno, rado se pentraju po svemu i svačemu. Stari medvjedi nisu izgubili sposobnost penjanja, ali su preteški za takve aktivnosti...kico101 je napisao/la:Leteći reporter n2:
https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss278/pecine/zeljeznica/Picture082.jpg
Isto je i s LLeonom i samnom: Ja se isto znam penjati na stupove, ali sam za to pretežak pa mogu samo odozdo tužno gledati kako onaj mlađi bere kruškice
Zadnja promjena: Pfaff; uto 9 stu 2010 - 9:40; ukupno mijenjano 1 put.
Lijepe slike, ekipa se je dobro provela nema šta, nego imam jedno pitanje, rasputnica Delta?????
Zar je nitko nije slikao, a morali ste proći kraj nje.
- Broj postova : 6447
Glede trafoa... Željezničke električne instalacije imaju svoje specifičnosti i nikako ih se ne može tumačiti kao ostale zgradarske (ili industrijske) elektroinstalacije. Zato ima dosta pozvanijih od mene da daju odgovor na to pitanje. Ali - koliko ja to iz slike razabirem - radi se o transformatoru koji se napaja iz kontaktne mreže (a ne koji napaja tu mrežu) i vjerojatno transformira napon na neki niži napon za željezničku signalizaciju, možda ŽCP ili...?
Naime, prenosne mreže za veće snage i veće udaljenosti su na visokom naponu, 110 kV ili više (220, 400). Ovo nije trafo za takve napone. Srednjenaponska distributivna mreža je uglavnom na 35 kV ili 20 kV (ima i egzota: 30, 10 i 6) ali je, rekao bih, besmisleno 25 kV mrežu napajati iz takvih mreža.
S druge strane, na mjestu napajanja treba biti beznaponski odsječak jer se jedan izmjenični napon ne može tek tako (bezbolno) priključivati na drugi - bez obzira što se radi o istom iznosu napona. Tu imamo pitanje sinkronizacije i njezinih 5 uvjeta (u ovom jednofaznom slučaju 4: jednakost napona, jednakost frekvencija, nepostojanje faznog pomaka i statičnost izvora napajanja - ili nepostojanje akceleracije generatorskih masa) - sve u svemu: zaboravite.
Ostaje, dakle, otvoreno pitanje: što napaja taj trafić koji se napaja iz kontaktnog voda.
Naime, prenosne mreže za veće snage i veće udaljenosti su na visokom naponu, 110 kV ili više (220, 400). Ovo nije trafo za takve napone. Srednjenaponska distributivna mreža je uglavnom na 35 kV ili 20 kV (ima i egzota: 30, 10 i 6) ali je, rekao bih, besmisleno 25 kV mrežu napajati iz takvih mreža.
S druge strane, na mjestu napajanja treba biti beznaponski odsječak jer se jedan izmjenični napon ne može tek tako (bezbolno) priključivati na drugi - bez obzira što se radi o istom iznosu napona. Tu imamo pitanje sinkronizacije i njezinih 5 uvjeta (u ovom jednofaznom slučaju 4: jednakost napona, jednakost frekvencija, nepostojanje faznog pomaka i statičnost izvora napajanja - ili nepostojanje akceleracije generatorskih masa) - sve u svemu: zaboravite.
Ostaje, dakle, otvoreno pitanje: što napaja taj trafić koji se napaja iz kontaktnog voda.
Registration date : 14.05.2008
Iako nisam bio član ekipe na tom odsječku, dionica od (uključivo) Hrvatskog Leskovca preko Trokuta u temi Južna prugaNarcis je napisao/la:Lijepe slike, ekipa se je dobro provela nema šta, nego imam jedno pitanje, rasputnica Delta?????
Registration date : 14.05.2008
Ma da, naravno. Kako sam i napisao, nisam baš toliko stručno potkovan da bi neke stvari mogao sa sigurnošću tvrditi. Ali činjenica je da takvih stupova (koji nose te male trafoe) ima svako malo i to uglavnom na otvorenoj pruzi (koliko sam ja zamjetio!).
I slažem se, ostaje pitanje što taj trafo napaja i čemu služi?
I slažem se, ostaje pitanje što taj trafo napaja i čemu služi?
Gost- Gost
Standardni Štacionov ekšn-četverac (kad nitko drugi neće sa nama) Kiki273, Kico101, Jean i LLeon krenuo je na još jedan . Ovog puta obići sve kolodvore i stajališta između Karlovca i Zagreba. Službeno vozilo ekšna je trebao biti LLeonmobil, ali je subotu navečer počeo kašljucat (motor pun elektronike se NE smije prat miniwashem) pa je hitnom izvanrednom telekonferencijom dogovoreno da službeno vozilo postane Lada Njiva II
Imali smo plan stati u Kupjaku zbog Jeanovih panoramskih fotki kolodvora, ali nas je kroz Gorski kotar pratila takva magluština da je jednoglasno odlučeno kako nema zaustavljanja do Moravica.
Stižemo u Moravice
Temperatura ugodno prohladnih 13C, nadmorska visina 422 mnm
Dok čekamo IC 500 neki su se zadržali u razgovor sa strojovođom, a ja sam krenuo u obilazak kolodvora
Za početak susrećem jednu uspavanu Ličanku
Na šturcu još jednu uspavanu Žutku
Na kolodvoru je bilo dosta teretnih. Za oko mi je zapeo ovaj slovački Šims
Detalj sa jednog EAS-a. Iz hrvatskih šuma u talijanske tvornice. Kad mi nemamo svojih.
Vodonapojnik
Teretni vagoni ispred radione
Imali smo plan stati u Kupjaku zbog Jeanovih panoramskih fotki kolodvora, ali nas je kroz Gorski kotar pratila takva magluština da je jednoglasno odlučeno kako nema zaustavljanja do Moravica.
Stižemo u Moravice
Temperatura ugodno prohladnih 13C, nadmorska visina 422 mnm
Dok čekamo IC 500 neki su se zadržali u razgovor sa strojovođom, a ja sam krenuo u obilazak kolodvora
Za početak susrećem jednu uspavanu Ličanku
Na šturcu još jednu uspavanu Žutku
Na kolodvoru je bilo dosta teretnih. Za oko mi je zapeo ovaj slovački Šims
Detalj sa jednog EAS-a. Iz hrvatskih šuma u talijanske tvornice. Kad mi nemamo svojih.
Vodonapojnik
Teretni vagoni ispred radione
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Dok sam se ja muvao oko teretnih, IC 500 je stigao. Trebalo je sad preskočit 5 kolosjeka punih vagona. Od izmjene lokomotiva, ovo je sve što sam uspio snimit. ASEA 019 natrag pod 25 kV…
…pravit društvo uspavanoj 230
Žutka 011 na čelo vlaka i pravac Rijeka
A mi pravac Karlovac. Moramo proći ispod groblja...
...da bi stigli u Karlovac
Najprije ćemo nešto prigrist
A onda krenut u obilazak kolodvora i u susret Zlayi i Marioou. Oni su stigli dosta prije nas i već obišli kolodvor.
Ostatak fotografija iz Karlovca nalaze se OVDJE
Zlayo i Marioo su se morali vratit u Zagreb, a i mi smo krenuli u tom smjeru, ali najprije zaustavljanje u Draganićima
Na km položaju
Prema Karlovcu
…pravit društvo uspavanoj 230
Žutka 011 na čelo vlaka i pravac Rijeka
A mi pravac Karlovac. Moramo proći ispod groblja...
...da bi stigli u Karlovac
Najprije ćemo nešto prigrist
A onda krenut u obilazak kolodvora i u susret Zlayi i Marioou. Oni su stigli dosta prije nas i već obišli kolodvor.
Ostatak fotografija iz Karlovca nalaze se OVDJE
Zlayo i Marioo su se morali vratit u Zagreb, a i mi smo krenuli u tom smjeru, ali najprije zaustavljanje u Draganićima
Na km položaju
Prema Karlovcu
Prema Zagrebu. Daj Jean, ne smetaj.
Je li se to sprema neki remont gornjeg postroja?
Pažnju mi je privukao ovaj kolosjek koji vodi, ili točnije: je vodio do…
…bivšeg EVP-a
Priznajem da ovakav spoj još nisam vidio
Dolaskom u Lazinu dočekao nas je … BLINK.. BLINK..
Teretnjak prema Zagrebu
Sad se možemo posvetit ostatku infrastrukture
Ravnica prema Karlovcu
Je li se to sprema neki remont gornjeg postroja?
Pažnju mi je privukao ovaj kolosjek koji vodi, ili točnije: je vodio do…
…bivšeg EVP-a
Priznajem da ovakav spoj još nisam vidio
Dolaskom u Lazinu dočekao nas je … BLINK.. BLINK..
Teretnjak prema Zagrebu
Sad se možemo posvetit ostatku infrastrukture
Ravnica prema Karlovcu
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 1 / 3.