Sličice Riječke pruge i Gorskog kotara
+21
klek
MarioB
Gedeon
kiki273
inflameswetrust
borna
Pfaff
file
2044
Stjepan
KAPO
milepaclo
Thommo
ZlayoZg
gaspa
ICE-3M
LLeon
Narcis
Damir
Jean
kico101
25 posters
Stranica 2 / 27.
Stranica 2 / 27. • 1, 2, 3 ... 14 ... 27
Re: Sličice Riječke pruge i Gorskog kotara
Petak, 30. prosinac, Wikipedija veli: "još jedan dan do NG". Valjda. Taman sam servirao ručak i otišao oprati rukice prije jela (tako me mama učila) i kad sam se vratio veli : "Zvonio ti je mobitel. Zvao je Ivo i veli da će oni (sic!) biti na kolodvoru Lokve u 14:40 pa ako bi mogao navratiti..."
Ivog? Ivog? Opet mi se Zagorci smucaju po župi . Dobro, pristojno su se najavili. Nazovem natrag i fakat – dečki se vozikaju duž riječke pruge sve tamo od Ogulina pa su stigli i ovamo. Nije bilo druge nego pojesti juhu, izvući Pfaffmobil iz autospreme i krenuti put Lokava. Taman je opet počelo pršiti.
Do kolodvora se smirilo. Nigdje nikog, svi su doma u toplom i probavljaju užinu
Prijatelja su mi (kao što sam već i bio izvješten) lijepo otkopali. Bit će da je imao posla. Ili mu ga spremaju
pogled prema Fužinama...
... i pogled prema Filetovom dedi. Navodno su dalje u produžetku pruge i Delnice
Uredno svjetluca
Pribor je naredan
Ivog? Ivog? Opet mi se Zagorci smucaju po župi . Dobro, pristojno su se najavili. Nazovem natrag i fakat – dečki se vozikaju duž riječke pruge sve tamo od Ogulina pa su stigli i ovamo. Nije bilo druge nego pojesti juhu, izvući Pfaffmobil iz autospreme i krenuti put Lokava. Taman je opet počelo pršiti.
Do kolodvora se smirilo. Nigdje nikog, svi su doma u toplom i probavljaju užinu
Prijatelja su mi (kao što sam već i bio izvješten) lijepo otkopali. Bit će da je imao posla. Ili mu ga spremaju
pogled prema Fužinama...
... i pogled prema Filetovom dedi. Navodno su dalje u produžetku pruge i Delnice
Uredno svjetluca
Pribor je naredan
- Broj postova : 11497
Registration date : 17.03.2008
U putničkom interijeru kolodvorske zgrade dogodile su se neke radikalne izmjene. Nekadašnja je čekaonica imala dvoja vrata od kojih su odvajkada samo desna bila otvorena, a sad je iza lijevih nastao ovaj odvojeni sobičak koji od opreme ima nekoliko električnih priključnica i klupu. Čekaonica I. razreda? Na kolodvoru gdje se više ni karte ne prodaju? Neće biti...
Od nekadašnje čekaonice ostao je nekakav prostor u "L". Na ulaznom kraku visi vozni red (ko se nađše dobije bombon...)
A u onom drugom kraku je putnička blagajna koja je van funkcije.
Da nema ovih vrata koja vode na civilnu stranu kolodvora, vjerovatno bi sve zazidali. Baš glupo izgleda.
Kasnije sam od jednog djelatnika HŽ-a doznao da će nova prostorija služiti kao stanište pregledačima kola jer je prostor kojeg su dosad koristili u jednoj od pomoćnih zgrada duž kolodvora navodno prodan nekome za stan...
Utom su se uprispodobili i kontinentalci. Ivog je vođa puta i vozač službenog vozila ekspedicije pa ima crvenu jaknu tako da ga ostali sudionici poduhvata ne izgube.
Proba za milenijsku
Milenijska
Ovo iziskuje mali zahvat u PS-u radi produljenja remena, ali sam zaključio da ne treba jer i ovako djeluje impozantno
Od nekadašnje čekaonice ostao je nekakav prostor u "L". Na ulaznom kraku visi vozni red (ko se nađše dobije bombon...)
A u onom drugom kraku je putnička blagajna koja je van funkcije.
Da nema ovih vrata koja vode na civilnu stranu kolodvora, vjerovatno bi sve zazidali. Baš glupo izgleda.
Kasnije sam od jednog djelatnika HŽ-a doznao da će nova prostorija služiti kao stanište pregledačima kola jer je prostor kojeg su dosad koristili u jednoj od pomoćnih zgrada duž kolodvora navodno prodan nekome za stan...
Utom su se uprispodobili i kontinentalci. Ivog je vođa puta i vozač službenog vozila ekspedicije pa ima crvenu jaknu tako da ga ostali sudionici poduhvata ne izgube.
Proba za milenijsku
Milenijska
Ovo iziskuje mali zahvat u PS-u radi produljenja remena, ali sam zaključio da ne treba jer i ovako djeluje impozantno
Nemiran duh – stalno nekud zuji (imamo i mi u Rijeci jednog takvog)
Pripreme za sačekušu. Čeka se 4001 iz Rijeke koji kasni nekih 19 minuta
Mislim da sam vidijo micu-macu
Marioo je odmah opalio fotosession (ja bih slikao infrastrukturu)
Jesi li siguran da macan nema nekog Maminja koji je u njega uložio svu ušteđevinu svoje djece pa će sad naplatiti slikavanje?
Kuhane kobase. Ovaj se macan 'rani bolje od mene
Pripreme za sačekušu. Čeka se 4001 iz Rijeke koji kasni nekih 19 minuta
Mislim da sam vidijo micu-macu
Marioo je odmah opalio fotosession (ja bih slikao infrastrukturu)
Jesi li siguran da macan nema nekog Maminja koji je u njega uložio svu ušteđevinu svoje djece pa će sad naplatiti slikavanje?
Kuhane kobase. Ovaj se macan 'rani bolje od mene
Evo ga, stigao je (bolje ikad nego nikad)
A za koje je to novine??? Momak lijevo na slici mi je sav ponosan ispričao kako pozna jednog lika koji u Rijeci jako puno slika na kolodvoru, a da mu je šef stanice za njega rekao da ima tri fotke na izložbi u Parizu!
Kako je 4001 kasnio, morao se krajcati s brzim u Lokvama umjesto u Delnicama
Ode brzi, sad će i majstor sa 104-vorkom
I za kraj – mali filmić
Pozdravismo se i poželjesmo sve najveselije i novu dozvolu za slikavanje. Dečki odoše put Fužina sačekati još putnički iz Moravica, a ja sam se vratio k stolu s ručkom.
I toliko od mene iz Lokava u 2011.
A za koje je to novine??? Momak lijevo na slici mi je sav ponosan ispričao kako pozna jednog lika koji u Rijeci jako puno slika na kolodvoru, a da mu je šef stanice za njega rekao da ima tri fotke na izložbi u Parizu!
Kako je 4001 kasnio, morao se krajcati s brzim u Lokvama umjesto u Delnicama
Ode brzi, sad će i majstor sa 104-vorkom
I za kraj – mali filmić
Pozdravismo se i poželjesmo sve najveselije i novu dozvolu za slikavanje. Dečki odoše put Fužina sačekati još putnički iz Moravica, a ja sam se vratio k stolu s ručkom.
I toliko od mene iz Lokava u 2011.
Već je nekoliko dana ovdje u mojem planinskom (br)logu ekstremno hladno – temperature se ne penju iznad -13°C, prši uglavnom vrlo fin, milovci nalik, snijeg, a žitelji se hrvu s drvima, smrznutim cijevima i dešperacijom.
Danas je ujutro nenadano granulo nekakvo zubato sunce pa sam se s velikim elanom prihvatio činjenja prtine kako bih Pfaffmobil mogao malo izvesti na šetnju. Da mu se ne ukoče nogice. Najprije sam svratio do lokvarskog kolodvora (cesta je, srećom, vrhunski očišćena)
Rezidentni HŽ-ovci (kad već ne prodaju karte) su se prihvatili metli i lopata ter vrhunski očistili vitalne dijelove kolodvora. Prijatelj mi sramežljivo proviruje između dvije ogromne hrpe snijega
Peron je lijepo poglodan
Nedjelja je pa muvinga nema, ali na IV. kolosijeku sjedi ova dugačka kompozicija sa zimzelenom u sredini
Danas je ujutro nenadano granulo nekakvo zubato sunce pa sam se s velikim elanom prihvatio činjenja prtine kako bih Pfaffmobil mogao malo izvesti na šetnju. Da mu se ne ukoče nogice. Najprije sam svratio do lokvarskog kolodvora (cesta je, srećom, vrhunski očišćena)
Rezidentni HŽ-ovci (kad već ne prodaju karte) su se prihvatili metli i lopata ter vrhunski očistili vitalne dijelove kolodvora. Prijatelj mi sramežljivo proviruje između dvije ogromne hrpe snijega
Peron je lijepo poglodan
Nedjelja je pa muvinga nema, ali na IV. kolosijeku sjedi ova dugačka kompozicija sa zimzelenom u sredini
Pogled prema Fužinan
Vrijeme se kvari, navlače se sumorni oblaci, počinje opet pršiti
Pfaffmobil je sasvim dobro raspoložen
Zatrpano
Pa dok se opet ne sretnemo...
Vrijeme se kvari, navlače se sumorni oblaci, počinje opet pršiti
Pfaffmobil je sasvim dobro raspoložen
Zatrpano
Pa dok se opet ne sretnemo...
Bogami, al ga je napadalo.
https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/StanicaLokve/StanicaLokveZima432.jpg
https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/StanicaLokve/StanicaLokveZima432.jpg
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Već dugo nisam ništa stavio s riječke pruge pa evo da vidite da je proljeće stiglo i na kolodvor Lokve
Prijatelj je sav živahnuo, a i namazali su ga nekim grdnim zaštitnim faktorom da ne izgori na zubatom suncu
Proljeće obično nosi i poremećaje metabolizma pa je pruga opet dobila na relaciji Lokve – Drivenik. Zato se ovih opet nabralo
Ovdje imaju promjenu širine kolosjeka
Uvijek mi je bilo smješno kako šole u drezini vozi porebarke, ali to je logično kad nikad ne zna na koju će stranu!
Prijatelj je sav živahnuo, a i namazali su ga nekim grdnim zaštitnim faktorom da ne izgori na zubatom suncu
Proljeće obično nosi i poremećaje metabolizma pa je pruga opet dobila na relaciji Lokve – Drivenik. Zato se ovih opet nabralo
Ovdje imaju promjenu širine kolosjeka
Uvijek mi je bilo smješno kako šole u drezini vozi porebarke, ali to je logično kad nikad ne zna na koju će stranu!
Mog su prijatelja pjesnika z Bodulije pitali tako jednog travnja da kakovo će jutra bit vrime, a moj Nikola odvali bez puno premišljanja: "Jugo, bura, dež!" Jer tako to jest u travnju. Jutros je kod mene čak promicalo nešto snijega, a kad je oko 11 ha granulo sunce, shvatio sam da se s Vakulom, Sijerkovićem i sličnima nije za šegačiti ter da treba otići poslikati novu kolodvorsku situaciju u Delnicama dok opet nešto ne pljusne.
Zavoj kod Lokava lijepo se ocrtavao na poluvedrom nebu osutom pajhuljastim oblacima
Na kolodvoru Lokve jedan pogolem vlak bez glave i repa. Kako se službeno mjesto doima neposjednuto buduć pruga ima zatvor, nisam ima koga pitati da li ga kane odvući tamo ...
... ili amo
Imat ćemo razumijevanja. Pogotovu oni od Moravica do Rijeke jer će vjerovatno stići brže nego da se voze prugom
Vrijedni djelatnici HŽ-a u Lokvama uspjeli su i bez pomoći škartiranog RVR-a posaditi prve ovosezonske krasuljke
Vaš omiljeni izvjestitelj u društvu svog prijatelja
Pogled s platoa stanice na naselje Sopač. U dubini je magistralna cesta D32 kojom se vozim kad sam u svom drugom zavičaju
Ove su stepenice cijelu zimu bile uredno konzervirane snijegom i ledom, a sad su osvanule u svojoj punoj ljepoti
Proljetni seks je u punom zamahu. Još rascijepati i složiti štivice i trećina posla je obavljena
Zavoj kod Lokava lijepo se ocrtavao na poluvedrom nebu osutom pajhuljastim oblacima
Na kolodvoru Lokve jedan pogolem vlak bez glave i repa. Kako se službeno mjesto doima neposjednuto buduć pruga ima zatvor, nisam ima koga pitati da li ga kane odvući tamo ...
... ili amo
Imat ćemo razumijevanja. Pogotovu oni od Moravica do Rijeke jer će vjerovatno stići brže nego da se voze prugom
Vrijedni djelatnici HŽ-a u Lokvama uspjeli su i bez pomoći škartiranog RVR-a posaditi prve ovosezonske krasuljke
Vaš omiljeni izvjestitelj u društvu svog prijatelja
Pogled s platoa stanice na naselje Sopač. U dubini je magistralna cesta D32 kojom se vozim kad sam u svom drugom zavičaju
Ove su stepenice cijelu zimu bile uredno konzervirane snijegom i ledom, a sad su osvanule u svojoj punoj ljepoti
Proljetni seks je u punom zamahu. Još rascijepati i složiti štivice i trećina posla je obavljena
Proslijedih do Delnica. Tamo ima zanimljivih zbivanja. Grad je, naime, prodao prostor autobusnog kolodvora "Lidlu" koji će na tom mjestu sagraditi novi velelepni trgovački centar, a autobusni će kolodvor biti preseljen malo dalje u pozadinu. Jer koji će im q...ac autobusni kolodvor u središtu mjesta kad umjesto toga mogu imati pri ruci sve potrebno za doručak? Sljedstveno tome, stari je AK van funkcije dok ga ne sravne sa zemljom, a busevi koji tranzitiraju kroz Delnice, a i oni koji tu imaju krajnju stanicu sada stoje na – željezničkom kolodvoru! Najveselije od svega je da se pristup odvija uskim cestuljkom dijelom popločanim granitnim kockama, a dijelom jamama koje su provizorno zasute s par lopata tucanika. Narano da svima onima koji ovdje po navici ili zbog potreba posla parkiraju nije na na kraj pameti da parkiraju negdje drugdje! A tek kad ututnji šumarski prikoličar nakrcan kusima, bit će to opći urnebes. Srećom još nije počela puna sezona.
Teta koja je na starom bus kolodvoru prodavala čokoladice i putne karte, sad je dobila elegantni kontejner
Je li jasno, drugovi?
Na službenom dijelu delničkog kolodvora uobičajeno žutilo. I prema tamo ...
... i prema amo
Onda je nešto zatrubilo gromkim glasom kao da dolazi džems i vid', nu...
Da, koliko sam čuo, radovi zbog kojih je zaveden zatvor pruge su elektro tipa
Piše li se i on u strojovođe ili je samo šofer?
Teta koja je na starom bus kolodvoru prodavala čokoladice i putne karte, sad je dobila elegantni kontejner
Je li jasno, drugovi?
Na službenom dijelu delničkog kolodvora uobičajeno žutilo. I prema tamo ...
... i prema amo
Onda je nešto zatrubilo gromkim glasom kao da dolazi džems i vid', nu...
Da, koliko sam čuo, radovi zbog kojih je zaveden zatvor pruge su elektro tipa
Piše li se i on u strojovođe ili je samo šofer?
Mali žuti si je ukrcao tetu u crvenoj jakni...
... i zapalio put Zalesine
Na zapadnoj strani Delnica si je K-Ivica otvorio veliki novi market (bilo je i vrijeme jer je onaj dućančić u Supilovoj bio javna sramota). Nekadašnji šturc iza marketa su povadili.
A evo i još jednog žutog u punom galopu. Ovo će biti zanimljivo mjesto za sačekuše kad novi Končarevi EMU počnu voziti pod 25KV. Ima parking, a ima i kafić!
Ovi medvjedići se penju po stupu i razvlače neke žice
U pozadini je veliko elektrorasklopno postrojenje
Evo sam vam, vrli štioci, dodao i mali zemljovid. Točkicama sam označio trasu kuda se provlače autobusi, a mjesto za sačekušu je u crvenom krugu
... i zapalio put Zalesine
Na zapadnoj strani Delnica si je K-Ivica otvorio veliki novi market (bilo je i vrijeme jer je onaj dućančić u Supilovoj bio javna sramota). Nekadašnji šturc iza marketa su povadili.
A evo i još jednog žutog u punom galopu. Ovo će biti zanimljivo mjesto za sačekuše kad novi Končarevi EMU počnu voziti pod 25KV. Ima parking, a ima i kafić!
Ovi medvjedići se penju po stupu i razvlače neke žice
U pozadini je veliko elektrorasklopno postrojenje
Evo sam vam, vrli štioci, dodao i mali zemljovid. Točkicama sam označio trasu kuda se provlače autobusi, a mjesto za sačekušu je u crvenom krugu
Kupih jaja i još neke sitnice pa ću kući. Lujzinskom kroz središte. HŽ ima dobru oznaku za kolodvor, a postavili su i lijepi inox-rukohvat ('rvacki gelender oliti pasaman). Samo se zimi gadno lijepi za prstiće ako nemaš rukavice
Ovo su vjerovatno posljednje slike starog delničkog BUS-kolodvora
Patriotske igre na povratku kući: bliži se 1. maj pa je valjalo osvježiti natpise na podvožnjaku jer su od zime i atmosferilija dosta apšisali. Kako se Patriotski Hrvoje hrustio da će pomoći u tom (ne)djelu, prepuštam mu suprotnu stranu objekta
Ovo su vjerovatno posljednje slike starog delničkog BUS-kolodvora
Patriotske igre na povratku kući: bliži se 1. maj pa je valjalo osvježiti natpise na podvožnjaku jer su od zime i atmosferilija dosta apšisali. Kako se Patriotski Hrvoje hrustio da će pomoći u tom (ne)djelu, prepuštam mu suprotnu stranu objekta
Evo što o svemu piše u lokalnom kupusnom listiću:
Danas sam prošao trasom kojom svakodnevno prolaze autobusi na putu do novog, do daljeg, privremenog, bus kolodvora u Delnicama. Na što liči taj put, ne bih se začudio da autobuseri ukinu svaku vezu s Delnicama
PS: Skoro je sve skupa ispalo , ali je srećom 4000 čučao na II. peronu, 1. kolosjeku
Na povratku sam vidio neke drezine na nasipu iza Lokava, ali je opet tako pljuštalo da me ni bila volja...
U svakom slučaju, nazirem zanimljiva zbivanja u bliskoj budućnosti!Novi list je napisao/la:
Od proteklog vikenda, točnije od subote, svi koji u Delnicama koriste usluge autobusnih prijevoznika neće to moći više činiti kao do sada na lokaciji dosadašnjeg autobusnog kolodvora, već na novoj, privremenoj lokaciji na željezničkoj postaji Delnice. Umjesto dosadašnjih šest perona i prateće ponude (ured prodaje karata, čekaonica, kafić, trgovina) putnici će sljedeća najmanje tri mjeseca autobus čekati na prometnici nesposredno uz zgradu željezničke postaje Delnice, a karte će kupovati u malom kontejner kiosk-uredu postavljenom uz objekt nekadašnjeg kafića koji već davno ne radi. Autobusi će, pak, umjesto ulaska u bivši kolodvor, skretati dvjestotinjak metara prije te s prometnice Rijeka – Zagreb ulaziti na cesticu koja vodi prema željezničkoj postaji te nakon što prime ili ostave putnike kretati tom cestom uz prugu te se natrag na prometnicu Rijeka – Zagreb uključivati na odvojku kod benzinske crpke INE.
Gradi se Lidl
Do promjene lokacije došlo je zbog radova izgradnje nove delničke autobusne postaje, odnosno budućeg LIDL-ovog trgovačkog centra koji će biti sagrađen na lokaciji sadašnje autobusne postaje. Riječ je o opsežnim radovima koji će bitno promijeniti izgled tog dijela Delnica i poboljšati prometni ulaz u Delnice s riječke strane pa stoga mnogi Delničani s nestrpljenjem očekuju njihov završetak, ali ono što baš i nisu očekivali je privremena promjena lokacije autobusnog kolodvora. Naime, pri kretanju u izgradnju novog autobusnog kolodvora najavljeno je kako će stari kolodvor biti u funkciji sve do trenutka dok s radom ne počne novi, a to bi trebalo biti tijekom srpnja ove godine. Sad se ispostavlja da nije tako što budi nezadovoljstvo kod određenog dijela građana, a nezadovoljnih će biti i kod putnika i to ne samo stoga što je nova lokacija ipak malo »sa strane« već i stoga što je prometnica kojom će sljedeća tri-četiri mjeseca prometovati autobusi daleko od dobre.
Naime, uz to što su i ulaz i izlaz s glavne ceste prema privremenom autobusnom stajalištu znatno teži od dosadašnjih, i sama je prometnica na nekim dijelovima preuska što će dovoditi do sporijeg prometovanja, a na nekim je dijelovima kolnik te prometnice pretvoren u makadamsku cestu i »obogaćen« dubokim i za vozilo i putnike nimalo bezopasnim rupama te će, očigledno, ulaz i izlaz na privremenu delničku »busnu« biti mala noćna mora za putnike, a još više za vozače autobusa.
Bez manevarskog prostora
Budući da se u bliskoj budućnosti planira, ponajprije zbog pojačanja protočnosti prometa prema Super Konzumu, uređenje priključka s prometnice kojom će se autobusi uključivati na cestu Rijeka – Zagreb kod benzinske postaje, jasno je da će se autobusi u vrijeme tih radova morati okretati na prostoru kraj željezničke postaje (a prostora, ako traje kakav pretovar baš i nema) te potom vraćati na mjesto ulaska koje također ne pruža velike mogućnosti manevriranja. Dakle, sad sve skupa djeluje malo i skučeno, a bit će još i gore... Zato bi dobro bilo da svi radovi na novoj autobusnoj postaji i budućem trgovačkom centru budu gotovi što prije.
Opravdane primjedbe
Zbog svega toga u Delnicama je sve više onih koji smatraju kako se moralo i moglo naći daleko povoljnije rješenje (prostor ispred trgovine Piko, odvojak kraj staračkog doma »Domska vila«, prostor uz INA benzinsku crpku...). No, bez obzira na argumentiranost tih primjedbi, čini se da će Delničani i svi ostali koji u ovom gradiću budu koristili autobusni prijevoz morati, »do daljnjega«, na autobusnu postaju ići do – željezničke postaje.
U međuvremenu prazni delnički autobusni kolodvor izgleda, pogotovo u ove dane ružnog vremena, magle i kiše, pomalo sablasno. Nigdje one živosti koju su stvarali putnici, nema više ni dolazaka i odlazaka autobusa, sve je manje i parkiranih automobila, a jedino što još podsjeća na to da se tu godinama odvijao promet je veliki vozni red riječkog Autotransa te na staklo zalijepljena obavijest o premještaju autobusnog ureda na novu privremenu lokaciju. Od tog mrtvila odudaraju i radovi »u susjedstvu«. Novi autobusni kolodvor – smješten stotinjak metara od sadašnjeg – već dobiva osnovne konture, a uskoro će, kako saznajemo od investitora, početi i radovi na rušenju u subotu zatvorenog autobusnog kolodvora. Štoviše, po tim najavama teren za gradnju trgovačkog centra trebao bi građevinarima biti predan početkom lipnja što znači da bi u sljedećih mjesec i pol dana sada već bivši kolodvor trebao biti srušen.
Danas sam prošao trasom kojom svakodnevno prolaze autobusi na putu do novog, do daljeg, privremenog, bus kolodvora u Delnicama. Na što liči taj put, ne bih se začudio da autobuseri ukinu svaku vezu s Delnicama
PS: Skoro je sve skupa ispalo , ali je srećom 4000 čučao na II. peronu, 1. kolosjeku
Na povratku sam vidio neke drezine na nasipu iza Lokava, ali je opet tako pljuštalo da me ni bila volja...
Znači štromarji ga rade sve u 16. A kakav će biti novi bus kolodvor iste veličine ili manji?
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Pretpostavljam manji. Postojeći ima 6 perona (bez kolosjeka), a ne pamtim kad sam istodobno vidio više od dva busa. Nekad su u 15 ha znala biti po četiri lokalna, ali to je bilo prije nego je Radošević osunetio lokalne linije, a ostali prešli na autoban...Narcis je napisao/la:A kakav će biti novi bus kolodvor iste veličine ili manji?
Stiglo je proljeće i u Pfaffovo dvorište.
Autobusni kolodvor je bivši? Prošao sam u nedjelju tuda i vrag me zel ako sam ja vidio da su ga odradili. Ček malo, ako sam dobro shvatio: Lidl će na mjesto autobusnog, autobusni je privremeno na mjestu željezničkog... željeznički, unatoč valjda neće nikamo, a lokacija novog autobusnog je malo "sa strane" (što god to značilo)...!? Hm, aj dobro...
Autobusni kolodvor je bivši? Prošao sam u nedjelju tuda i vrag me zel ako sam ja vidio da su ga odradili. Ček malo, ako sam dobro shvatio: Lidl će na mjesto autobusnog, autobusni je privremeno na mjestu željezničkog... željeznički, unatoč valjda neće nikamo, a lokacija novog autobusnog je malo "sa strane" (što god to značilo)...!? Hm, aj dobro...
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Ako je nekoliko dana zatvoren u kući, prosječno agilan railfan ('rvacki: željeznicoljubac) je zreo za ludnicu. Kiša koja je neprekidno (s prekidima) padala zadnjih 3-4 dana me izludila. Jučer ujutro je granulo neko dosta pristojno sunašce pa sam najboljoj supruzi itd., itd. rekao da ja malo idem slikati željeznice, štogod to značilo...
Riječka pruga navodno ima od Lokava do Drivenika. U Lokvama sam bio i nisam vidio bogzna što, a u Driveniku nisam nikad ništa slikavao (osim iz vlaka) pa je to prilika da vidim i radove na drugoj strani. Da bi se stiglo tamo, treba najprije proći Fužine. Uskotračni vlakić je u depou
I po najljepšem željezničkom mostu u 'Rvata pentraju se nekakvi medvjedići . Ne uspijevam shvatiti što rade
Ličko polje. Sjećam se kako je nekoć bilo obrađeno i iz vlaka su se vidjeli slogovi različitih poljoprivrednih kultura. Danas je uglavnom samo zeleno. Nije da to nije oku ugodno, a vele oftalmolozi i da je jako zdravo za odmaranje okica, ali...
Ojoj, pa ja ni u Liču nisam nikad ništa slikao Pa kako mi je to promaklo? Ajmo da stajališta
Riječka pruga navodno ima od Lokava do Drivenika. U Lokvama sam bio i nisam vidio bogzna što, a u Driveniku nisam nikad ništa slikavao (osim iz vlaka) pa je to prilika da vidim i radove na drugoj strani. Da bi se stiglo tamo, treba najprije proći Fužine. Uskotračni vlakić je u depou
I po najljepšem željezničkom mostu u 'Rvata pentraju se nekakvi medvjedići . Ne uspijevam shvatiti što rade
Ličko polje. Sjećam se kako je nekoć bilo obrađeno i iz vlaka su se vidjeli slogovi različitih poljoprivrednih kultura. Danas je uglavnom samo zeleno. Nije da to nije oku ugodno, a vele oftalmolozi i da je jako zdravo za odmaranje okica, ali...
Ojoj, pa ja ni u Liču nisam nikad ništa slikao Pa kako mi je to promaklo? Ajmo da stajališta
Stajalište Lič GE: 14°42'54.32"E 45°16'53.42"N
U Fužinama lijepo piše gdje je željeznička postaja, piše i u Lokvama (o Delnicama da ne govorim)... U Liču moraš, da bi stigao do stajališta otići - na groblje
Prvo što sam ugledao još iz auta bio je ovaj čeprkavac u jarku kraj pruge
Eto nam i službene zgrade. O njenoj devastiranosti koja se očito dogodila u zadnjih par godine, je već pisalo na 4rumu
Neka vas ne zavarava, dragi moji i vrli štioci, što se s druge strane pruge nazire neki cestuljak koji se nastavlja penjati uzbrdo – on je neupotrebljiv jer je uska i strma cestica kojom sam stigao dovle prepriječena sigurnosnom ogradom, a kroz te se iglene uši ne bi provukla ni ivogova deva, a nekmoli Pfaffmobil
Planinarima, ekstremnim biciklistima i sličnima je cijeli ovaj kraj jako zanimljiv pa je svaki istaknuti objekt izgrafitiran markacijama
Bog budi s tobom!, rekla bi moja punica
U Fužinama lijepo piše gdje je željeznička postaja, piše i u Lokvama (o Delnicama da ne govorim)... U Liču moraš, da bi stigao do stajališta otići - na groblje
Prvo što sam ugledao još iz auta bio je ovaj čeprkavac u jarku kraj pruge
Eto nam i službene zgrade. O njenoj devastiranosti koja se očito dogodila u zadnjih par godine, je već pisalo na 4rumu
Neka vas ne zavarava, dragi moji i vrli štioci, što se s druge strane pruge nazire neki cestuljak koji se nastavlja penjati uzbrdo – on je neupotrebljiv jer je uska i strma cestica kojom sam stigao dovle prepriječena sigurnosnom ogradom, a kroz te se iglene uši ne bi provukla ni ivogova deva, a nekmoli Pfaffmobil
Planinarima, ekstremnim biciklistima i sličnima je cijeli ovaj kraj jako zanimljiv pa je svaki istaknuti objekt izgrafitiran markacijama
Bog budi s tobom!, rekla bi moja punica
Pogled u smjeru Fužina...
... i pogled u smjeru Drivenika
Imal'...? Ima, al' je malo derutna
Ajmo malo bolje razgledati zgradu
Šest-jedan-tri-dva do Beograda!
Di ti tu vidiš vodu?
U stražnjem dijelu zgrade je bio stan. Danas nema više nikog, a domaćinski objekti su uništeni
... i pogled u smjeru Drivenika
Imal'...? Ima, al' je malo derutna
Ajmo malo bolje razgledati zgradu
Šest-jedan-tri-dva do Beograda!
Di ti tu vidiš vodu?
U stražnjem dijelu zgrade je bio stan. Danas nema više nikog, a domaćinski objekti su uništeni
Ovo je nekadašnji službeni dio
Začudno, ali elektroinstalacija je još uvijek aktivna (iako su sva trošila demontirana)
Pogled kroz "službeni" prozor
Prodavale su se tu i karte
Čekaonica. Zanimljivo kako barabe koje uživaju u uništavanju javnih objekata ne propuštaju prigodu naglasiti svoju pripadnost službenoj religiji u 'Rvata
Pogled na peron. Bar su ga uredili, a ne kao onaj u Lokvama
Bila nekad i javna rasvjeta
Drvarnica
Začudno, ali elektroinstalacija je još uvijek aktivna (iako su sva trošila demontirana)
Pogled kroz "službeni" prozor
Prodavale su se tu i karte
Čekaonica. Zanimljivo kako barabe koje uživaju u uništavanju javnih objekata ne propuštaju prigodu naglasiti svoju pripadnost službenoj religiji u 'Rvata
Pogled na peron. Bar su ga uredili, a ne kao onaj u Lokvama
Bila nekad i javna rasvjeta
Drvarnica
Nekadašnji stambeni dio izgleda kao da ga je korisnik napustio pod uzbunom (ili je, što je vjerovatnije, preselio na ahiret)
Čudno da nitko nije otuđio bojlere, bar iz nepodopštine?
Srednja soba
Bivši stanar je očito bio nosilac željezničke spomen-diplome
Spavaća soba. Morao je to biti sasvim udoban obiteljski kutak dok su svi bili tu, a vremena bila bolja.
Bilo mi je malo neugodno fotkati po ovom prostoru, ali me oduvijek fascinira površnost naše prisutnosti u vremenu i prostoru te činjenica da se našim nestankom stvari rapidno raspadaju i nestaju. Verba donekle manent, ali i to postaje upitno u vremenu fejsbuka
I tu je još struja priključena, ali "Elektroprimorju" nema više tko da piše...
Pretpostavljam da je zgrada bilo donekle očuvana dok je stanar bio ovdje jer sam prije par godina vidio iz vlaka nekoga kako čisti snijeg sa stepenica na ulazu u čekaonicu. Taj je vjerovatno usput i svojim prisustvom rastjerivao barabe.
Čudno da nitko nije otuđio bojlere, bar iz nepodopštine?
Srednja soba
Bivši stanar je očito bio nosilac željezničke spomen-diplome
Spavaća soba. Morao je to biti sasvim udoban obiteljski kutak dok su svi bili tu, a vremena bila bolja.
Bilo mi je malo neugodno fotkati po ovom prostoru, ali me oduvijek fascinira površnost naše prisutnosti u vremenu i prostoru te činjenica da se našim nestankom stvari rapidno raspadaju i nestaju. Verba donekle manent, ali i to postaje upitno u vremenu fejsbuka
I tu je još struja priključena, ali "Elektroprimorju" nema više tko da piše...
Pretpostavljam da je zgrada bilo donekle očuvana dok je stanar bio ovdje jer sam prije par godina vidio iz vlaka nekoga kako čisti snijeg sa stepenica na ulazu u čekaonicu. Taj je vjerovatno usput i svojim prisustvom rastjerivao barabe.
Vrijeme miješa, ali zasad sam još suh
Da pogledam radove. Čeprkavac miruje, a ovaj infrastrukturac nešto bunari iz šahta
Posljedni osvrtaj. Idemo dalje.
Nisam se htio nametati svojom prisutnošću pa nisam saznao što ima u šahtu!
Ha! Sad ću u nastavku imati malu ocjensku vježbu spretnosti. Na vrhu cestuljka ima malo proširenje koje služi okretanju vozila no ovaj službeni lik s varaždinskom registracijom je pokazao tipični bezobrazluk i neosjetljivost ljudi iz ravnijih krajeva prema našoj primorskoj skučenosti i sparkirao se na tom mjestu. (Čast Antiši, ali oni njegovi su gotovo pa najgrozniji. "Vindija" šalje na dostavu u Primorje vjerovatno najšire kamione koje imaju. Kad taj uđe u neku uličicu u Praputnjaku ili Lovranu, misliš da je nastala pomrčina). Sad ću morati 200 metara voziti nizbrdo i natraške.
Aha! Tu, ispod ceste, je i ranijespomento groblje koje služi kao smjernica za stizanje na željezničku postaju. Na odvojku za groblje ću se napokon moći okrenuti.
Sudeć po veličini groblja, stanovnika Liča ima više ovdje nego u selu.
Da pogledam radove. Čeprkavac miruje, a ovaj infrastrukturac nešto bunari iz šahta
Posljedni osvrtaj. Idemo dalje.
Nisam se htio nametati svojom prisutnošću pa nisam saznao što ima u šahtu!
Ha! Sad ću u nastavku imati malu ocjensku vježbu spretnosti. Na vrhu cestuljka ima malo proširenje koje služi okretanju vozila no ovaj službeni lik s varaždinskom registracijom je pokazao tipični bezobrazluk i neosjetljivost ljudi iz ravnijih krajeva prema našoj primorskoj skučenosti i sparkirao se na tom mjestu. (Čast Antiši, ali oni njegovi su gotovo pa najgrozniji. "Vindija" šalje na dostavu u Primorje vjerovatno najšire kamione koje imaju. Kad taj uđe u neku uličicu u Praputnjaku ili Lovranu, misliš da je nastala pomrčina). Sad ću morati 200 metara voziti nizbrdo i natraške.
Aha! Tu, ispod ceste, je i ranijespomento groblje koje služi kao smjernica za stizanje na željezničku postaju. Na odvojku za groblje ću se napokon moći okrenuti.
Sudeć po veličini groblja, stanovnika Liča ima više ovdje nego u selu.
Malo dalje niz prugu prema Driveniku ima jedno zgodno mjesto za slikanje vlakova. Idemo tamo.
Vlakova nema (jasno), al' ima nešto žuto
Pogled prema Liču
Ruševine bunkera...
... i nešto stupologije (stare i nove kao i na cijeloj goranskoj pruzi)
Tu su se smjestili neki infrastrukturci.
"Pružne građevine"
Oho! Personalizirane tablice! Jel' to dodatno koštalo, ili je država poklonila iz sućuti prema neprofitabilnoj željeznici?
Na ovom se mjestu vrši prekrcaj iskopanog materijala i starog balasta iz vagona u kamione radi odvoza. Cijela procedura je vrlo sofisticirana – najprije grtalica na radnom vlaku izgrta materijal na teren, a onda druga grtalica to ukrca na kamion. Poluautomatik!
Organizacija rada je izvrsna tako da bar jedan od radnika može ruke držati na toplom!
Vlakova nema (jasno), al' ima nešto žuto
Pogled prema Liču
Ruševine bunkera...
... i nešto stupologije (stare i nove kao i na cijeloj goranskoj pruzi)
Tu su se smjestili neki infrastrukturci.
"Pružne građevine"
Oho! Personalizirane tablice! Jel' to dodatno koštalo, ili je država poklonila iz sućuti prema neprofitabilnoj željeznici?
Na ovom se mjestu vrši prekrcaj iskopanog materijala i starog balasta iz vagona u kamione radi odvoza. Cijela procedura je vrlo sofisticirana – najprije grtalica na radnom vlaku izgrta materijal na teren, a onda druga grtalica to ukrca na kamion. Poluautomatik!
Organizacija rada je izvrsna tako da bar jedan od radnika može ruke držati na toplom!
Sve sam vidio. Idem dalje
Mala improvizirana uspinjača za gradnju vikendice na obronku.
Za one koji ne znaju: Lič je vikendaško naselje. Cijelo mjesto je jedna prilično nedefinirana trakavica uz cestu Fužine – Tribalj (via Drivenik). Bilo je skoro prazno negdje kasnih 60-ih godina pa su ljudi prodavali kuće i terene. Danas je jako puno vikendaša – neki su adaptirali stare objekte u selu, a većina je gradila novo. Estetski doživljaj objekata varira od izvanredno lijepih do grotesknih, ali tko sam ja da nekome određujem što je lijepo, ne?
Stara vodosprema. Zbog željeznice proveden je vodovod do Drivenika s crpnom stanicom u Fužinama pa su i ovdje dobili vodu.
Još jedan pogled u dolinu...
... i evo me u dolini.
Mala improvizirana uspinjača za gradnju vikendice na obronku.
Za one koji ne znaju: Lič je vikendaško naselje. Cijelo mjesto je jedna prilično nedefinirana trakavica uz cestu Fužine – Tribalj (via Drivenik). Bilo je skoro prazno negdje kasnih 60-ih godina pa su ljudi prodavali kuće i terene. Danas je jako puno vikendaša – neki su adaptirali stare objekte u selu, a većina je gradila novo. Estetski doživljaj objekata varira od izvanredno lijepih do grotesknih, ali tko sam ja da nekome određujem što je lijepo, ne?
Stara vodosprema. Zbog željeznice proveden je vodovod do Drivenika s crpnom stanicom u Fužinama pa su i ovdje dobili vodu.
Još jedan pogled u dolinu...
... i evo me u dolini.
Naći put do Drivenika je svojevrsna mudrost i naša terenska ekipa se onomad dosta nagnjavila oko toga. Iz nekog meni potpuno nepoznatog razloga održavatelji prometnica (ŽUC) ignoriraju ovu staru cestu koja vodi u Vinodolsku dolinu i skrivaju putne smjerove kao zmija noge. Da netko nije flomićem žvrljao, evo ti ga što bi putnik namjernik našao pravac. A aboridžani su ekstremno rijetki...
Cesta je navodno asfaltirana
Krajolik je prašumast. Trošne vapnenačke stijene obrasle mahovinom i bujadi, izvaljeni stari panjevi, trnje i šiprag. Srećom još nije bjelogorica zazelenila
Aha! Oznaka kao da ulaziš u glavni grad županije. A na stablu su vrli planinari markirali i smjer za željezničku postaju. 15'? Ja ću vozilom stići mrčuk brže – meknimo za 12'
Cesta je navodno asfaltirana
Krajolik je prašumast. Trošne vapnenačke stijene obrasle mahovinom i bujadi, izvaljeni stari panjevi, trnje i šiprag. Srećom još nije bjelogorica zazelenila
Aha! Oznaka kao da ulaziš u glavni grad županije. A na stablu su vrli planinari markirali i smjer za željezničku postaju. 15'? Ja ću vozilom stići mrčuk brže – meknimo za 12'
Stranica 2 / 27. • 1, 2, 3 ... 14 ... 27
Stranica 2 / 27.