Adria Airways Slovenija
+8
ikar
ICE-3M
Tomek
gaspa
Narcis
2062 036
Garage
kriticar
12 posters
Stranica 3 / 6.
Stranica 3 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Postignut dogovor o suradnji Adria Airwaysa i Croatia Airlinesa
Uprave Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa postigle su dogovor oko zajedničkih modela suradnje sa ciljem postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija. Prvi korak u suradnji dviju kompanija bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova. Zasad još nije moguće govoriti o konkretnim rutama, međutim, moguće je predvidjeti smjer suradnje po pitanju kapaciteta. Naime, flota Croatia Airlinesa sastoji se od mlaznih Airbus A319 (132 sjedala), Airbus A320 (164 sjedala) i turboprop Dash Q400 (76 sjedala), a u floti Adria Airwaysa osim Airbus 319 i 320 nalaze se još i mlazni zrakoplovi CRJ 900 (86 sjedala) i CRJ 200 (50 sjedala). U takvoj situaciji Adria Airways prvenstveno treba zrakoplove tipa Dash, dok je Croatia Airlines na pojedinim rutama zainteresiran za korištenje zrakoplova CRJ 900.
Opširnije o tome na http://www.seebiz.eu/postignut-dogovor-o-suradnji-croatia-airlinesa-i-adria-airwaysa/ar-13837/
Opširnije o tome na http://www.seebiz.eu/postignut-dogovor-o-suradnji-croatia-airlinesa-i-adria-airwaysa/ar-13837/
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Re: Adria Airways Slovenija
Na današnji dan je prije tačno 30 godina avion Inex Adrie Aviopromet DC-9-82 (reg. YU-ANA) prilikom slijetanja u Ajaccio udario u goru San Pietro na Korziki. Poginulo je svih 180 ljudi u zrakoplovu.
Ovdje si možete pogledati dokumentarac o toj nesreći: http://24ur.com/novice/slovenija/pred-30-leti-je-slovenija-obnemela.html
Ovdje si možete pogledati dokumentarac o toj nesreći: http://24ur.com/novice/slovenija/pred-30-leti-je-slovenija-obnemela.html
leteči vlak- Broj postova : 1042
Registration date : 21.01.2010
Pogledao sam dokumentarac i ne mogu vjerovati da i nakon 27 godina su još uvijek ne samo ostaci aviona, nego i osobne stvari putnika razasute naokolo, mislim strašno.
Da, stvarno je bilo grozno . No, uskoro nakon završetka ovog dokumentarca, iz Slovenije je bila organizirana akcija, gdje su pripadnici uprave RS za zaštitu, Slovenska vojska, Gorska reševalna služba i profesionalni vatrogasci počistili oko 27 tona (!) ostatkov zrakoplova...Narcis je napisao/la:Pogledao sam dokumentarac i ne mogu vjerovati da i nakon 27 godina su još uvijek ne samo ostaci aviona, nego i osobne stvari putnika razasute naokolo, mislim strašno.
Više informacija se može naći ovdje: http://www.sierra5.net/index.php?option=com_content&task=view&id=679&Itemid=1
(na kraju imate i foto-video galeriju).
A ovdje je i final report o nesreći http://www.bea.aero/docspa/1981/yu-a811201/pdf/yu-a811201.pdf
Ali je na francuskom.
Ali je na francuskom.
Samo malo, sam ja to dobro shvatioleteči vlak je napisao/la:Da, stvarno je bilo grozno . No, uskoro nakon završetka ovog dokumentarca, iz Slovenije je bila organizirana akcija, gdje su pripadnici uprave RS za zaštitu, Slovenska vojska, Gorska reševalna služba i profesionalni vatrogasci počistili oko 27 tona (!) ostatkov zrakoplova...Narcis je napisao/la:Pogledao sam dokumentarac i ne mogu vjerovati da i nakon 27 godina su još uvijek ne samo ostaci aviona, nego i osobne stvari putnika razasute naokolo, mislim strašno.
Više informacija se može naći ovdje: http://www.sierra5.net/index.php?option=com_content&task=view&id=679&Itemid=1
Na Korziku su ostatke nesreče morale iči čistiti te sve službe iz Slovenije ? Kaj ne bi to trebali napraviti domači i da li je to uobičajeno da ostatke nesreče dođe čistiti službe iz druge zemlje?
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Pa nisu sve morali očistiti, ali dobar dio jesu. A to da se mora druga država angažirati za čišćenje područja nesreće, nije mi poznato.
Koliko sam ja shvatio to čišćenje se dogodilo 26 godina poslije nesreće.ICE-3M je napisao/la:Samo malo, sam ja to dobro shvatioleteči vlak je napisao/la:Da, stvarno je bilo grozno . No, uskoro nakon završetka ovog dokumentarca, iz Slovenije je bila organizirana akcija, gdje su pripadnici uprave RS za zaštitu, Slovenska vojska, Gorska reševalna služba i profesionalni vatrogasci počistili oko 27 tona (!) ostatkov zrakoplova...Narcis je napisao/la:Pogledao sam dokumentarac i ne mogu vjerovati da i nakon 27 godina su još uvijek ne samo ostaci aviona, nego i osobne stvari putnika razasute naokolo, mislim strašno.
Na Korziku su ostatke nesreče morale iči čistiti te sve službe iz Slovenije ? Kaj ne bi to trebali napraviti domači i da li je to uobičajeno da ostatke
.nesreče dođe čistiti službe iz druge zemlje?
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008
Avion je pao 1.12.1981, a čišćenje se je radilo u drugoj polovini 5. mjeseca 2008 godine. Znaći, 26,5 godine nakon nesreče.kriticar je napisao/la:Koliko sam ja shvatio to čišćenje se dogodilo 26 godina poslije nesreće.
I da... cjelu sanaciju gore San Pietro je organizirala Slovenija.
Ako još netko nije vidjeo galeriju sanacije, nek si pogleda.
Danas sam ponovo nakon više od dvadeset godina letio avionom Adrie. Bio je to A319. Nažalost nisam imao fotić da s vama podijelim užitak leta u kokpitu relativno novog aviona.
Ali neke bitne razlike između kokpita Adrijinog A319-132 i Croatia A319-112, iako je starosno razlika desetak godina, nema. Čak bi rekao da nema razlike ni između starih već povučenih Adrijinih A320-231 i ovih Adrijinih A319 dvadesetak godina mlađih.
Ali neke bitne razlike između kokpita Adrijinog A319-132 i Croatia A319-112, iako je starosno razlika desetak godina, nema. Čak bi rekao da nema razlike ni između starih već povučenih Adrijinih A320-231 i ovih Adrijinih A319 dvadesetak godina mlađih.
kriticar- Moderator
Koje sve letove CTN-a je pokrila Adria povodom ovog štrajka?
A320
------
CTN480/481 ZAG-CPH-AMS-ZAG
A319
------
CTN470/471 ZAG-CDG-ZAG
CTN662/665 ZAG-DBV-ZAG
Posada nije bila oduševljena što su "štrajkbrejkeri"?
------
CTN480/481 ZAG-CPH-AMS-ZAG
A319
------
CTN470/471 ZAG-CDG-ZAG
CTN662/665 ZAG-DBV-ZAG
kriticar je napisao/la:Danas sam ponovo nakon više od dvadeset godina letio avionom Adrie. Bio je to A319. Nažalost nisam imao fotić da s vama podijelim užitak leta u kokpitu relativno novog aviona.
Posada nije bila oduševljena što su "štrajkbrejkeri"?
ikar- Moderator
- Broj postova : 1134
Pa u jednu ruku da, ali su bili sretni da lete jer Adria baš i ne zapošljava Airbuse često. Više su na zemlji nego u zraku. Jedino ljeti lete nešto više uglavnom na čarterima.
kriticar- Moderator
Znači to im je bila prava prilika da malo proluftaju Airbuse.
Tražio nešto po kompjuteru, pa slučajno pronašao ove slike;
S5-AAA i pripreme za let JP 298 prema Barceloni (Brnik, XI 2006).
S5-AAS prije slijetanja (Brnik, VII 2011).
S5-AAA i pripreme za let JP 298 prema Barceloni (Brnik, XI 2006).
S5-AAS prije slijetanja (Brnik, VII 2011).
Danas je odradio prvi komercialni let Canadair Regional Jet CRJ 900 Next Gen sa registracijom S5-AAU, koji je došao u flotu AA u srijedu. Zrakoplov je napravljen 2012. godine, ali do sada nikad korišten u komercialne svrhe. Dolazak t.zv. "Urške" naznanio je konačnu zamjenu novog CRJ 900 za CRJ 200 S5-AAE, koji je prestao sa letenjem na početku ove godine.
U mjesecu junu očekuje se dolazak još jednog CRJ 900 (S5-AAV) koji će vjerovatno zamjeniti CRJ 200 S5-AAF.
Inače, prije par dana pokrenula je nova linija Muenchen - Lodz - Muenchen (JP153/LH6912 i JP152/LH6913) sa kojom operira Adria Airways (CRJ 900).
U mjesecu junu očekuje se dolazak još jednog CRJ 900 (S5-AAV) koji će vjerovatno zamjeniti CRJ 200 S5-AAF.
Inače, prije par dana pokrenula je nova linija Muenchen - Lodz - Muenchen (JP153/LH6912 i JP152/LH6913) sa kojom operira Adria Airways (CRJ 900).
Inače ta dva CRJ 900 su bila napravljena za Iraqi Airlines, al ih Iračani nikad nisu preuzeli, tako da je unutrašnjost kakvu su Iračani naručili zasada!
Tomek- Moderator
- Broj postova : 447
Registration date : 07.04.2008
Članci vezani uz Adriu Airways i njezine firme sa strane poljske spotter revije Fly4photo:
Prezentacija AA: http://www.fly4photo.pl/index.php?page=adriaen
Sve što je uz AA: http://www.fly4photo.pl/index.php?page=adria2en
Let LCJ-MUC-LJU-MUC-LCJ: http://www.fly4photo.pl/index.php?page=lcjlju
*****************************************************************************************************************
Inače, u subotu dolazi novi član - CRJ 900 Next Gen S5-AAV, već sada popularno nazivan "Vesna".
Prezentacija AA: http://www.fly4photo.pl/index.php?page=adriaen
Sve što je uz AA: http://www.fly4photo.pl/index.php?page=adria2en
Let LCJ-MUC-LJU-MUC-LCJ: http://www.fly4photo.pl/index.php?page=lcjlju
*****************************************************************************************************************
Inače, u subotu dolazi novi član - CRJ 900 Next Gen S5-AAV, već sada popularno nazivan "Vesna".
Flotu Adrie Airways prošlu nedelju naveče napustio je Canadair CL-600-2B19 Regional Jet CRJ-200LR LR S5-AAF, među spotterima poznat pod imenom Mini (prije Fox). Kod Adrie bio je od 1998. godine.
S5-AAF u starom izdanju.
S5-AAF sa MINI reklamo.
Prijem kod posljednjog sljetanja na Brniku (video by AA):
Inače, prinova S5-AAV (CRJ 900) također je već u prometu.
S5-AAF u starom izdanju.
S5-AAF sa MINI reklamo.
Prijem kod posljednjog sljetanja na Brniku (video by AA):
Inače, prinova S5-AAV (CRJ 900) također je već u prometu.
Koja mu je sudbina? Ide u rezalište, ili su ga prodali nekome...?
stayp83- Broj postova : 270
Registration date : 08.04.2013
Na žalost još uvijek mi nije poznata sudbina S5-AAF.
JP450 Ljubljana - London Gatwick, Adria Airways Canadair CL-600-2D24 Regional Jet CRJ-900LR, S5-AAN.
JP450 Ljubljana - London Gatwick, Adria Airways Canadair CL-600-2D24 Regional Jet CRJ-900LR, S5-AAN.
Kako Adria stoji s flotom? Koliko aviona trenutno leti?
Garage- Broj postova : 226
Registration date : 26.06.2008
Flota:
1x Airbus A320-231 (S5-AAS)
2x Airbus A319-132 (S5-AAP, S5-AAR)
2x Bombardier CRJ-900LR (S5-AAK, S5-AAL)
4x Bombardier CRJ-900LR NG (S5-AAN, S5-AAO, S5-AAV, S5-AAU)
2x Bombardier CRJ-200LR (S5-AAD, S5-AAG)
Svih 11 zrakoplova je trenutno u funkciji. Lete na redovnim linijama iz Ljubljane, Prištine, Tirane i Muenchena te raznim čarterima.
1x Airbus A320-231 (S5-AAS)
2x Airbus A319-132 (S5-AAP, S5-AAR)
2x Bombardier CRJ-900LR (S5-AAK, S5-AAL)
4x Bombardier CRJ-900LR NG (S5-AAN, S5-AAO, S5-AAV, S5-AAU)
2x Bombardier CRJ-200LR (S5-AAD, S5-AAG)
Svih 11 zrakoplova je trenutno u funkciji. Lete na redovnim linijama iz Ljubljane, Prištine, Tirane i Muenchena te raznim čarterima.
Letio sam nedavno sa A320 S5-AAS, defintiivno 180 sjedala je jako puno i avion je jako neudoban kao takav tj. prostor za noge mu je jako loš. U neudobnijem avionu dosad nisam letio. Inače posada i za Antalyu i nazad je bila prva liga i stvarno su me oduševili, s time da dok smo letili u Tursku kopilot je bio iz Croatia Airlinesa na posudbi jer Adrii fali pilota za Airbuse pa su tri Hrvata tamo cijelo ljeto na posudbi!
Tomek- Moderator
- Broj postova : 447
Registration date : 07.04.2008
Prije točno 90 minuta posljednji put je na Aerodrom Ljubljana sletjeo Airbus A 320-231, reg. S5-AAS. Avion, napravljen 1993. godine, napravio je prvi let za AA 22. 4. 2011. Bez obzira na sve što su neki pisali o tom zrakoplovu, hvala mu na tih 3 godina i pol kod Adrie Airways.
(Fotografirano IX. 2014)
(Fotografirano IX. 2014)
Stranica 3 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Stranica 3 / 6.