Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HŽ PP

+13
Stjepan
inflameswetrust
LLeon
buShip fun
ICE-3M
sali
kiki273
novi_shef
Pfaff
KAPO
K 357
Narcis
borna
17 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 4 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff čet 16 vel 2017 - 3:08

Ima kondor manjerku i kutlaču. Još čekamo iz HŽ PP naputak da putnici moraju sobom nositi porciju & žlicu

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


HŽ PP - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11232
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty HŽ oborio svoj rekord u brzini vožnje vlaka

Postaj by borna sri 15 stu 2017 - 17:06

Nakon, što su ljetos imale akciju “Vlakom na more”, u okviru koje su nudile putovanje iz Osijeka u Šibenik u trajanju od 24 sata, odlučite li se sjesti na neki od hrvatskih vlakova, Hrvatske željeznice nastavljaju “neobičnu” ponudu putovanja
HŽ PP - Page 4 528586

Tako je od ove jeseni novi “rekord” u putovanju InterCity vlakom dostigla poznata Podravka, koja je ostala jedina, navodno, brza željeznička linija između Osijeka i glavnog grada. No to putovanje od nekadašnja tri i pol sata, koja su se poslije pretvorila u četiri sata, sada je dosegnulo “rekord” - traje gotovo pet sati, piše Glas Slavonije.

Tako vlak službenog naziva IC 581 iz Zagreba kreće u 16.40, a u Osijek stiže u 21.21. Točnije, za 272 kilometra potrebno mu je četiri sata i 40 minuta, pa se jednostavnom računicom dolazi do podatka da mu je prosječna brzina 61 kilometar na sat.

Iako kondukteri HŽ-a to zamorno putovanje opravdavaju novim rasporedom križanja vlakova, zbog kojega se nešto duže čeka u Koprivnici, evidentno je kako vlak na putu iz Zagreba staje na samo 11 postaja, a jedino duže zadržavanje ima u Koprivnici, gdje se stoji 15 minuta.

Drugo obrazloženje djelatnika je ono što i jest prava istina, a to je iznimno loše stanje pruge, zbog kojega vlak i ne smije ostvariti veću brzinu, jer postoji opasnost od nesreće. Cijena je karte za to putovanje čak 150 kuna.

Inače, osim tog vlaka HŽ do Osijeka nudi još samo dva vlaka, i to putnički kojim putovanje traje 5.49 sati i koji nudi samo drugi razred, a cijena karte je tek 20 kuna niža nego za IC vlak, 131 kunu, te putnički jutarnji vlak koji nudi i prvi razred te putovanje tek četiri minute duže od onoga IC vlakom i 10 kuna jeftinije.

Tako je od ove jeseni novi “rekord” u putovanju InterCity vlakom dostigla poznata Podravka, koja je ostala jedina, navodno, brza željeznička linija između Osijeka i glavnog grada. No to putovanje od nekadašnja tri i pol sata, koja su se poslije pretvorila u četiri sata, sada je dosegnulo “rekord” - traje gotovo pet sati, piše Glas Slavonije.

Tako vlak službenog naziva IC 581 iz Zagreba kreće u 16.40, a u Osijek stiže u 21.21. Točnije, za 272 kilometra potrebno mu je četiri sata i 40 minuta, pa se jednostavnom računicom dolazi do podatka da mu je prosječna brzina 61 kilometar na sat.

Istovremno autobusom se iz Zagreba može doći za 3.40 sati po cijeni od 125 kuna.
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Vlakovi HŽ-a dobivaju autostop

Postaj by borna sri 15 stu 2017 - 17:13

HŽ Putnički prijevoz i tvrtka Altpro potpisali su u ponedjeljak ugovor za nabavu opreme za sustav autostop u 48 vučnih vozila u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza vrijedan 11,9 milijuna kuna, čime će se podići sigurnost željezničkog prometa
HŽ PP - Page 4 594975

Ugovor se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u sklopu projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sustava.

Autostop sustav upozorava strojovođu ili automatski koči vlak, ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenih prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi, čime putovanje postaje sigurnije.

'Realizacijom ovog ugovora sva vozila HŽ Putničkog prijevoza imat će ugrađene autostop uređaje što bitno diže razinu sigurnosti prometovanja željeznicom. Dobro je što će sav posao odraditi domaće tvrtke', kazao je na potpisivanju ugovora direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Direktor Altproa Zvonimir Viduka istaknuo je kako su autostop sustave tog proizvođača zadnjih šest godina ugradili neki od najpoznatijih svjetskih proizvođača željezničkih vozila poput Alstoma i CAF-a, te hrvatskih Končara i Gredelja.

Najavio je da Altpro sustav autostop uskoro kani ponuditi u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj, a svoje tehnološke sustave već plasira u 47 zemalja.

U očekivanju velikog interesa za autostop sustave, ta tvrtka u okolici Zagreba gradi razvojno-inovacijski centar za vozila gdje će razvijati i proizvoditi autostop sustave i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom centru u planu je zapošljavanje 75 djelatnika.

'Nije jednostavno pobijediti na natječaju koji organizira IBRD. To pokazuje da su naše tvrtke stale uz bok vodećim svjetskim tvrtkama iz tog sektora', kazala je državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

/tportal.hr, vijest je stara 2 mjeseca inekako mi je promakla/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by ICE-3M pet 8 pro 2017 - 19:00

Danas zanimljiva situacija. Dakle, prolazim ja pokraj stajališta Maksimir u vrijeme prolaska Podravke i pojavljuje se kracati mađar koji nije stao na stajalištu. Kako su radovi i pruga je zatvorena između Vrbovca i Križevaca to bi mogla i bit Podravka, ali prošli put kad je isto bio zatvor sam vidio dva niskopodna regionalca. Ovo je za petak popodne premalo jer inače ide po 8 do 9 punih vagona. Pitam se kolko ljudi bude odustalo od vlaka nakon ovoga jer su za ovo platili IC dodatak. Zna li netko jel je to stvarno bila Podravka il sam ja nekaj krivo vidio.
ICE-3M
ICE-3M

Broj postova : 870
Age : 41
Lokacija : Zagreb - München
Registration date : 18.10.2011

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Vozni red Hrvatskih željeznica stigao na Google Maps

Postaj by borna pon 15 sij 2018 - 14:54

HŽ PP - Page 4 641572
Google je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit.

Upisivanjem relacije putovanja na području RH u Google Maps, putnici sada svoja putovanja mogu planirati i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza sukladno važećem voznom redu. Taj je odabir dostupan uz opcije vožnje automobilom/biciklom, drugim vrstama prijevoza i pješačenja.

Ova inicijativa rezultat je suradnje tvrtke Google i HŽ Putničkog prijevoza kojom se proširuju mogućnosti koje nudi Google Maps i koja korisnicima željezničkog prijevoza pruža korisne informacije. Googleova misija je Google Maps učiniti sveobuhvatnijima, preciznijima i korisnijima milijunima korisnicima koji do svojih odredišta putuju autobusima, vlakovima, metroima ili tramvajima.

'Sretni smo što HŽ Putničkom prijevozu možemo zaželjeti dobrodošlicu u Google Transit uslugu', izjavio je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže te dodao: 'Google Maps nastoji korisnicima pomoći u istraživanju svijeta koji ih okružuje. Kako bismo pomogli ljudima da se lakše i brže kreću u lokalnom okruženju želimo im dostupnima učiniti ne samo zemljopisne informacije o karti, već i informacije o javnom prijevozu te to smatramo iznimno važnim.'

Google Maps pruža putne informacije gotovo 7.000 prijevoznika na više od 3,8 milijuna stajališta i 20.000 gradova u 78 zemalja. Na području Zagreba već su dostupne informacije o javnom prijevozu.
HŽ PP - Page 4 629147

'Prisutnost HŽ Putničkog prijevoza na Google Mapsima omogućuje bolju vidljivost i veći doseg prema potencijalnim putnicima koji su korisnici te platforme, a koji za svoje planirano putovanje nisu nužno razmatrali mogućnost putovanja vlakom. Uz to, usluga Google Transit nudi mogućnost ažuriranja servisnih informacija u realnom vremenu, što je osobito važno radi informiranja putnika u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju kašnjenja, što planiramo uvesti u što skorijem roku', izjavio je Marko Knežević, šef Službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ Putničkog prijevoza.

Google Maps koristi više od milijardu korisnika, od kojih više od polovice koristi mobilne uređaje. Usluga Google Maps Transit dostupna je putem aplikacije Google Maps za Android i iOS sustave, a korisnici Google kartama mogu pristupiti i na maps.google.hr

Kako biste pristupili informacijama o prijevozu, posjetite stranicu maps.google.hr, kliknite 'Upute' i unesite polazište i odredište upisivanjem adrese ili naziva mjesta. Nakon toga odaberite ikonu koja označava vrstu prijevoza, smjer kretanja, vozni red i ostale podatke koji možete jednostavno pretraživati. Google Maps će vam predložiti nekoliko opcija od kojih odaberite onu koja vam najbolje odgovara
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Kako bi ubuduće mogli profitirati putnici ako im vlak kasni

Postaj by borna uto 9 lis 2018 - 13:49

kul
Putnici kojima vlak kasni od 60 do 90 minuta moći će tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, onaj koji kasni od sat do dva sata 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata imat će pravo na povrat cjelokupnog iznosa. To je novi prijedlog Direktive o pravima putnika u željezničkom prometu izglasan na Odboru za transport i turizam Europskog parlamenta. Na njemu je radila i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan

Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva sata kašnjenja 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima, priopćili su iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan koja je sudjelovala u radu Odbora za transport i turizam Europskog parlamenta koji je izglasao Direktivu o pravima putnika u željezničkom prometu.

'Jako puno korisnika željezničkog prijevoza se boji da u slučaju kašnjenja vlaka, loše konekcije ili otkazivanja neće moći ostvariti nikakva prava. Tome pridonosi činjenica da većina država članica ima mehanizme kojima svoje željeznice izuzima iz obaveza o pravima potrošača. Danas je izglasan novi prijedlog prema kojem bi se putnike puno bolje zaštitilo', objašnjava Biljana Borzan.
Ova hrvatska eurozastupnica smatra kako novi prijedlog bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje jer, kako kaže, često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, kasne i na slijedeći.

'Uz to, regulira se i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obavješten o najboljim opcijama i o svojim pravima', ističe Borzan.
Nakon glasanja u Odboru prijedlog još treba proći završne pregovore s Vijećem i Komisijom
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty HŽ zamijenio vlakove autobusima

Postaj by borna uto 20 stu 2018 - 10:27


Zbog vremenskih uvjeta došlo je do poremećaja u voznome redu vlakova na pruzi Dugo Selo – Novska, pa putnike prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica
Riječ je o vlakovima 520 (Split 8.27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21.22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka, između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin - Split.

Također, zbog radova na održavanju na pruzi Novska – Tovarnik državna granica između kolodvora Strizivojna-Vrpolje i Garčin od 8 do 13.50 sati promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju manja kašnjenja.

Zbog demontaže kolosijeka u kolodvoru Novi Dvori u sklopu radova na modernizaciji i elektrifikaciji pružne dionice Zaprešić – Zabok do 8. prosinca očekuju se odstupanja od voznog reda vlakova 3014 (Zagreb GK 16.42 – Zaprešić 17.06 – Zabok 17.42 – Varaždin 19.37) i 3015 (Varaždin 14.14 – Zabok 16.39 – Zaprešić 17.18 – Zagreb GK 17.41), navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff uto 20 stu 2018 - 12:45

Ti likovi su nevjerovatni - ceste zametene, sniježi, nema prolaza za kamione u smjeru Rijeke, a oni pozatvaraju pruge i šalju autobuse. To sve treba pobacat golo u snijeg

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


HŽ PP - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11232
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by NP-549 uto 20 stu 2018 - 12:54

A od remonta ni R jer nisu ni uvjeti za radit.

Btw, postoje li još uvijek oni debilni prigradski vlakovi Rijeka-Matulji
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2435
Lokacija : Hreljin
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty U srijedu se predstavlja projekt splitskog 'mini metroa'

Postaj by borna uto 11 pro 2018 - 18:30

HŽ PP - Page 4 862073

Projekt splitskog 'mini metroa', kojim se od početka iduće sezone dio prometa planira preusmjeriti u predgrađe Kopilica i tako smanjiti nesnosne gužve u centru grada i prilazima trajektnoj luci, službeno će biti predstavljen u srijedu vožnjom probnog vlaka na relaciji od Kaštel Staroga do Trajektne luke. Potpisat će se niz ugovora između Ministarstva prometa, Grada Splita i tvrtki iz sustava Hrvatskih željeznica te prezentirati zahvati koji će se u Kopilici obaviti u idućih nekoliko mjeseci
Između ostalog, na ovu lokaciju iz samog centra premjestit će se autobusni kolodvor, a ovdje će dolaziti i brojni turistički autobusi čiji će se putnici kroz postojeći željeznički tunel vlakovima prevoziti do Rive i luke. Uredit će se i nekoliko većih površina za parkiranje automobila.

Hrvatske željeznice su za ovu namjenu odredile dvije kompozicije vlakova za regionalni prijevoz serije 7023, sa 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Po trenutnim planovima, na ruti 'mini metroa' oni će prometovati svakih 10 do 12 minuta.

Autobusni kolodvor imat će jednak broj perona kao i onaj u gradu (19), uredit će se četiri parkirališna prostora za turističke autobuse, osobne automobile i taksije, a rekonstruirat će se dio pristupnih cesta te jedna od zgrada na privremenom kolodvoru. Kako tportal doznaje, vode se i pregovori oko formiranja jedne karte koja bi mogla služiti za parkiranje i vlak, a moguće čak i brodski ili zračni prijevoz.

Preseljenje glavnog autobusnog i željezničkog kolodvora u Kopilicu dio je dugoročnih splitskih planova, a rješenje za iduću sezonu naziva se privremenim jer će tek početkom sljedeće godine biti predstavljen masterplan za ovu veliku investiciju. No, tvrdi se, vatrogasno rješenje za smanjenje ljetnih prometnih gužvi bit će u skladu s tim dokumentom, koji je osnova za realizaciju velikog prometnog čvora Kopilica.

Tijekom sutrašnje prezentacije ovog projekta predstavit će se i studija isplativosti povezivanja splitske trajektne i zračne luke, što je na proljetnoj sjednici Vlade u Splitu također proglašeno jednim od prometnih projekata od državnog značenja. Njome su se razmatrale tri varijante produljenja pruge do dvadesetak kilometara udaljenog aerodroma, a najizglednija je 'sjeverna varijanta', po kojoj treba dograditi tek osam kilometara i ne treba zahvaćati u već izgrađeno područje Kaštela.
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty PUTOVANJE VLAKOM OD SPLITA DO ZAGREBA SKUPLJE 100 KUNA NEGO OD ZAGREBA DO SPLITA?

Postaj by borna uto 14 svi 2019 - 19:22

‘Žena na šalteru nam je rekla da nju nije briga što Zagreb kaže’
HŽ PP - Page 4 Pxl_300315_10332117
Karta od Splita do Zagreba skuplja je 100 kuna više nego karta od Zagreba do Splita. Naime, ako želite putovati Hrvatskim željeznicama, spavaćim kolima vlaka iz Zagreba do Splita, platili biste gotovo sto kuna ili 30 posto manje nego da u isto vrijeme putujete na relaciji Split – Zagreb, požalio se jedan čitatelj Slobodne Dalmacije.

Naime, jedan njegov bliski član obitelji s bebom od šest mjeseci i djetetom od četiri godine 27. travnja putovao je iz Zagreba prema Splitu te su na zagrebačkom kolodvoru kupili jednu putnu kartu i dva ležaja u dvokrevetnom vagonu za 308 kuna. Budući da djeca mlađa od šest godina ne plaćaju karte, djeci je karta izdana besplatno.

Dodatna karta za dijete jer koristi ležaj
Međutim, pri povratku 3. svibnja, došlo je do problema jer su na splitskom kolodvoru za smještaj u trokrevetnoj kabini morali platiti i dodatnu putnu kartu za dijete po cijeni od 100,40 kuna. Iako se karta inače ne plaća za djecu mlađu od šest godina rečeno im je da moraju platiti i putnu kartu jer dijete koristi ležaj.

“Službenica na kolodvoru u Splitu bila je odrješita i nije htjela poslušati naše argumente. Po njoj, bez obzira što se radi o djetetu mlađem od šest godina, za njega se mora kupiti putna karta ako koristi ležaj u spavaćim kolima. Nije mi bilo teško i odmah sam zvala zagrebački kolodvor, gdje mi je žena sa šaltera rekla da se djeci do šeste godine života na naplaćuje karta, odnosno izdaje se za nula kuna.

Ispričala sam sve to njezinoj kolegici iz Splita, ali mi je ona rekla da je nije briga što Zagreb govori i da izvolimo kupiti kartu za malu od četiri godine. Više nam se nije dalo prepirati, bližilo se i vrijeme polaska, pa smo za moju četverogodišnju unuku kupili tu kartu i platili je 100,40 kuna. Sve nas je skupa došlo 328 kuna, jer je taj dan vrijedio popust. Da ga nije bilo, cijena bi prešla i 500 kuna”, požalila se baka iz Splita za Slobodnu Dalmaciju.
Ima i dalje na Linku
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Nova sramota HŽ-a

Postaj by borna ned 6 lis 2019 - 12:40

Pet sati trajala je agonija putnika, više od tisuće ih nije na vrijeme stiglo na odredište
HŽ PP - Page 4 1084913
Punih pet sati trajala je nevolja putnika u vlaku na relaciji od Zagreba prema Križevcima, a procjene su da je tijekom petka i subote više od tisuću ljudi bilo spriječeno na vrijeme stići kućama, i to zbog kvara koji se dogodio na kontaktnoj mreži u blizini Križevaca, piše u nedjelju Jutarnji list
Točnije, neki putnici na prijevoz svojim destinacijama čekali su i do ranih jutarnjih sati jučer jer tvrtke HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura nisu uspjele osigurati dovoljan broj autobusa kojima bi ih prevezli kućama, navodi dnevnik.

Čekali smo u vlaku nešto malo manje od pet sati, a cijelo to vrijeme nitko nam nije dao informaciju što se dogodilo i hoće li nam stići zamjenski prijevoz. Na kraju nam autobus nije stigao, nego su nas do Koprivnice odvukli uz pomoć dizelske lokomotive. Nadala sam se lijepom vikendu s familijom, a kući sam stigla u 21.50 sati iako sam na put iz Zagreba krenula u 16.30', ispričala je Jutarnjem putnica koja je željela ostati anonimna.

Prema informacijama iz HŽ Putničkog prijevoza, kvar na kontaktnoj mreži dogodio se u petak u 16.35 sati pošto je kamion oštetio vodove kontakne mreže, a prijevoz vlakova dizelskim lokomotivama počeo se odvijati tek nakon 20.10 sati, kad je završen policijski očevid.
HŽ PP - Page 4 Vlak-kolaz

U međuvremenu, međutim, HŽ Putnički prijevoz i Infrastruktura putnike iz ukupno deset vlakova na krajnje su destinacije pokušavali odvesti uz pomoć samo četiri autobusa, jer prijevoznici koji bi u ovakvim situacijama trebali odraditi zamjenski prijevoz - nisu imali vozila, donosi Jutarnji list.
Katastrofalno stanje
Gore opisana situacija samo je jedan od primjera dugogodišnjeg katastrofalnog stanja u željeničkoj infrastrukturi i prometu.

A bez obzira na najave o višemilijunskim ulaganjima u obnovu i izgradnju željezničkih pravaca, situacija se neće popraviti tako brzo.

I to usprkos činjenici da će država putnički željeznički promet u sljedećih 10 godina subvencionirati sa 4,6 milijardi kuna. Samo ove godine HŽ Putnički promet će na ime državne subvencije dobiti 442 milijuna kuna.

Taj bi se novac trebao utrošiti na nabavu novih vlakova i poboljšanje putničke infrastrukture.

No, ukupno državno subvencioniranje domaćeg željezničkog putničkog prometa daleko je veće.

U 2018. godini država je HŽ Infrastrukturu direktno iz proračuna subvencionirala sa 442,90 milijuna kuna. Novac je u najvećoj mjeri utrošen za regulaciju željezničkog prometa, a manji dio za upravljanje trvrtkom.

Tvrtka je dobila i 481,86 milijuna kuna od naknade iz goriva. To je potrošeno za održavanje željezničke infrastrukture. Dakle, tvrtka je u 2018. godini subvencionirana s ukupno 924,76 milijuna kuna i zabilježila je gubitak od 99,6 milijuna kuna.

Kad se tome doda i godišnja subvencija za HŽ Putnički promet, dolazi se do ukupne svote od 1,3 milijarde kuna državne subvencije za željeznicu. Nažalost, taj novac je namijenjen samo za “golo” održavanje prometa jer se bez tih subvencija željeznički putnički promet ne bi mogao odvijati.

A podaci o odvijanju prometa su porazni. Prosječna brzina putničkih vlakova u 2018. godini bila je 57 kilometara na sat.

U Poslovnom izvješću HŽ Infrastrukture navodi se da je “smanjenje dopuštene brzine sigurnosnog karaktera zbog starosti i dotrajalosti željezničke infrastrukture i nedostatne količine radova na obnovi željezničkih pruga”.

Za zaustavljanje trenda smanjenja brzine bilo bi nužno godišnje obnoviti 100-200 km pruge, navodi se u izvješću.

S obzirom na takvo stanje, nije ni čudo da je udio željezničkog prijevoza u ukupnom broju prevezenih putnika u Hrvatskoj u 2018. bio samo 23,8 posto, a u deset godina broj putnika vlakova pao je sa 72 milijuna u 2009. na 20,2 milijuna u 2018. godini.

Osim toga, lani su vlakovi na svoja odredišta kasnili ukupno 671 tisuću minuta, što je značajan porast u odnosu na godinu prije, kad je kašnjenje iznosilo 452 tisuće minuta.

Rješenje katastrofalnog stanja sa željezničkom infrastukturom je u značajnim financijskim ulaganjima. Trenutno se izvodi rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka pruge Dugo Selo - Križevci te su u tijeku radovi na pruzi Zaprešić - Zabok. Ministar prometa prije nekoliko je dana izjavio da će u izgradnju željezničke infrastrukture do 2030. godine biti uloženo oko 3,5 milijarde eura.

borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty SPLIT OSTAJE BEZ METROA

Postaj by borna pon 4 stu 2019 - 10:24

Vozio je 142 dana, osoblja je bilo više nego putnika, a bio je predmetom nemilosrdne sprdnje
HŽ PP - Page 4 Pxl_250215_10083993
tari šinobus na liniji pompozno nazvanog splitskog metroa vozio je 142 dana, a svaki dan u metrou su bili jedan od dva vatrogasca, kondukter i vozač, dok je nerijetko u vlaku osoblja bilo višestruko više nego putnika
Famozni splitski metro, prigradski vlak koji je prometovao, dijelom ispod zemlje, od prigradskog naselja Kopilica do trajketne luke, u nedjelju će u 21.30 sati imati posljednju vožnju prije ukidanja. Tako barem piše u rasporedu na stranicama splitskog Prometa, piše Slobodna Dalmacija dodajući kako je “nadzemna podzemna otišla iznenada”.

Stari šinobus na toj liniji vozio je 142 dana, a broj prodanih karata je vjerojatno bio pola od tog broja. Svaki dan u metrou su bili jedan od dva vatrogasca, kondukter i vozač, a nerijetko je u vlaku osoblja bilo višestruko više nego putnika, ironično piše Slobodna Dalmacija o vlaku koji je proteklih mjeseci bio predmetom sprdnje u Splitu i šire.

Više je na linku
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Putnički vlak iskočio iz tračnica u Križevcima

Postaj by borna uto 3 pro 2019 - 10:02

HŽ PP - Page 4 1128805
Putnički vlak iskočio je jutros oko 6 sati iz tračnica pred ulazom u kolodvor Križevci. U tijeku je očevid, a još nije poznato ima li ozlijeđenih
Policija je jutros u 6.10 sati dobila dojavu o iskakanju vlaka u Prikraju Križevačkom, piše 24 sata.

U tijeku je očevid, a još nije poznato ima li ozlijeđenih. Očevici su ispričali kako je trećina vlaka, koji je dolazio iz Zagreba, završila u kamenom nasipu. U vlaku je, ispričali su, bilo oko 15 ljudi.
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by borna uto 3 pro 2019 - 10:58

Ovo je prava slika toga vlaka, ranije je bila ilustrativna
HŽ PP - Page 4 696850b132ebd13b31b0
O cijeloj nesreći oglasili su se i iz HŽ-a Infrastrukture.

- Danas u 6:10 sati putnički vlak koji je vozio iz smjera Zagreba prema Koprivnici iskliznuo je iz kolosijeka u kolodvoru Križevci. Prema prvim saznanjima vlak je prošao pored ulaznog signala koji je zabranjivao daljnju vožnju. Točan uzrok iskliznuća utvrdit će očevid koji je u tijeku. Ozlijeđenih putnika nema - navode iz HŽ-a.
HŽ PP - Page 4 D7d5edb1b7a09499f325
/više je na linku/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Vlak vam kasni više od 60 minuta?

Postaj by borna sri 4 pro 2019 - 13:42

Od danas vrijede nova pravila; putnicima naknada ili vaučer za novo putovanje
HŽ PP - Page 4 1129746
Od danas putnici koji koriste usluge Hrvatske željeznice ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta. Naknada im se isplaćuje u visini od 25 posto cijene karte, a rok za isplatu naknade je mjesec dana od podnošenja zahtjeva
Umjesto naknade za kašnjenje putnik može odabrati vaučer za putovanje u vrijednosti naknade, priopćili su na službenim stranicama HŽ Putnički prijevoz.

Od danas na snagu u cjelosti stupa Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu. Prema njemu, putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta kada im se isplaćuje naknada u visini od 25 posto cijene karte dok za ona dulja od 120 minuta kašnjenja, slijedi isplata u visini 50 posto cijene karte.

Kako bi ostvarili ovo pravo, putnici trebaju priložiti originalnu kartu koju je ovjerio vlakopratitelj u vlaku ili blagajnik, a zahtjev i tako ovjerenu kartu poslati poštom na adresu: HŽ Putnički prijevoz, Prodaja i marketing, Strojarska cesta 11, 10 000 Zagreb.

Isplata naknade, kako se navodi, ne odnosi se na subvencionirane karte, kao i one koje su prodali drugi željeznički prijevoznici te karte željezničkih radnika za odlazak na posao ili službeno putovanje. Naknad za kašnjenje se isplaćuje u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava putnika.

Naknada za kašnjenje koja iznosi manje od 4 EUR (u kunskoj protuvrijednosti) neće biti isplaćena, a zahtjev za ostvarivanje prava putnik može preuzeti na stranicama HŽ Putničkog prijevoza.
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by gaspa sri 4 pro 2019 - 17:11

To treba malo proštudirati. Npr. dobijemo li naknadu ako vlak našu relaciju prijeđe u redovno vrijeme ali je kasnio u dolasku na našu polaznu stanicu odn. u polasku s nje)?

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3517
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff sri 4 pro 2019 - 20:16

borna je napisao/la:
- Danas u 6:10 sati putnički vlak koji je vozio iz smjera Zagreba prema Koprivnici iskliznuo je iz kolosijeka u kolodvoru Križevci. Prema prvim saznanjima vlak je prošao pored ulaznog signala koji je zabranjivao daljnju vožnju. Točan uzrok iskliznuća utvrdit će očevid koji je u tijeku. Ozlijeđenih putnika nema - navode iz HŽ-a.
Ja ne bih rekao da je iskočio - meni se više čini da je zabludio ili nedajbože odlutao!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


HŽ PP - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11232
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Ponovno je s tračnica izletio vlak

Postaj by borna pet 6 pro 2019 - 9:16

U Kaštel Sućurcu Vlak 5321 s tračnica je ispao prednjim dijelom. U vlaku je bilo 15 putnika, no srećom nitko nije ozlijeđen
HŽ PP - Page 4 E63a0bbd002ae0dc6227
Više je na linku
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff pet 6 pro 2019 - 19:39

Šved je (srećom) lagan. To će njih trojica na ho-ruk!

BTW, na nekim portalima data je za ilustraciju KEV-ov som, ali i na to smo navikli...

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


HŽ PP - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11232
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Vlak između Bjelovara i Zagreba novom dionicom besplatan do kraja godine

Postaj by borna pon 9 pro 2019 - 18:20

Pokojni Mladen Delić vi uzviknuo "Ma ljudi moji dali je to moguće"
HŽ PP - Page 4 1134280
Zahvaljujući suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i HŽ Putničkog prijevoza, putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba preko dionice nove pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec od 15. prosinca do kraja godine bit će besplatno te će se tako proslaviti otvorenje nove dionice pruge u Hrvatskoj, prve nakon više od 50 godina.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić objasnio je da će cijena karte od iduće godine, kad se počne naplaćivati, biti od deset do 25 posto niža od sadašnje jer se putovanje od Bjelovara do Zagreba skraćuje za 15-ak kilometara.

"Vjerujem da će nova pruga puno značiti za Bjelovarsko-bilogorsku, ali i Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju. Vrijeme putovanja do Zagreba smanjuje se na sat i 11 minuta, a kada se završi izgradnja drugog kolosijeka na pruzi Dugo Selo – Križevci, smanjit će se na 50 minuta", istaknuo je Ukić i dodao da će novom prugom Zagreb – Bjelovar prometovati sedam linija, a Bjelovar – Zagreb pet.

"Postojeći vlakovi bit će klimatizirani, a uvodimo i jedan nagibni vlak i putnici će svakako osjetiti povećanje kvalitete, pogotovo ljeti", rekao je Ukić.

Pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec duga je nešto više od 12 kilometara, a izgradnja je stajala 240 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto troškova pokriveno iz EU fondova.
/tportal.hr/
Bili bilo ičega bez EU?
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by gaspa uto 10 pro 2019 - 11:11

Ooooo... idemo se voziti. Lijep cjelodnevni izlet, jer tko zna koliko će u svakom smjeru natuć kašnjenja.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3517
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff uto 10 pro 2019 - 18:51

gaspa je napisao/la:Ooooo... idemo se voziti. Lijep cjelodnevni izlet, jer tko zna koliko će u svakom smjeru natuć kašnjenja.
A, čuuuj, na svakom službenom mestu doček s rezanjem vrpce, vatrogasna glazba, dužnosnik drži govoranciju, Kolinda pjeva...

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


HŽ PP - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11232
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Uz pomoć EU fondova HŽ PP za milijardu kuna nabavlja 21 vlak

Postaj by borna čet 2 sij 2020 - 10:40

HŽ PP - Page 4 1131571
HŽ Putnički prijevoz ove godine dobit će nešto više od milijardu kuna bespovratno za nabavu 21 novog elektromotornog vlaka, piše u četvrtak Večernji list
Iz kohezijskog će fonda pritom dobiti 880,3 milijuna kuna, odnosno 85 posto prihvatljivih troškova, dok će ostalih 15 posto biti osigurano iz državnog proračuna. Nakon što se potpiše ugovor o dodjeli tih bespovratnih 1,03 milijarde kuna, HŽ PP raspisat će međunarodni javni natječaj za nabavu novih vlakova.


U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da će HŽ PP time modernizirati svoj električni vozni park s 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i time poboljšati konkurentnost putničkih usluga. Navode i da je taj projekt nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

A HŽ PP je dosad nabavio 27 novih vlakova, i to sukladno ugovoru koji je još 2014. potpisao s tvrtkom Končar – Električna vozila o nabavi 44 nova vlaka, vrijedan 1,6 milijardi kuna.

No tad je kreditom HBOR-a bila osigurana samo polovica tog iznosa, pa je u prvoj fazi nabave isporučeno 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz i jedan dizelsko-električni motorni vlak za regionalni prijevoz. Usto se u željezničkom prometu koriste i tri prototipa tih vlakova koji su izradili Končar i TŽV Gredelj.

HŽ PP je u međuvremenu za nabavu dodatna četiri dizelsko-električna motorna vlaka za regionalni prijevoz osigurao 130,5 milijuna kuna bez PDV-a iz zajma Svjetske banke. Tri od ta četiri vlaka puštena su već u promet, tako da hrvatskim željeznicama trenutačno vozi 27 novih vlakova, a uskoro će ih biti 28 kad u promet bude pušten i četvrti vlak iz tog kontingenta nabave.

Iz zajma Svjetske banke i Eurofime HŽ PP pak do 2022. planira realizirati ugovor s Končarom, odnosno isporuku još 19 novih vlakova, i to sedam dizelsko-električnih i 12 elektromotornih vlakova koji bi na pruge trebali stizati od 2021. do 2024.

Tako bi hrvatskim prugama, računajući ugovor s Končarom, tri prototipa te nabavu vlakova sufinancniranu iz fondova EU, ukupno trebalo voziti 68 novih vlakova, donosi Večernji list.

Pitam se što će biti ako se javi neki povoljniji strani proizvođač vlakova jer je natječaj međunarodni?
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Za obnovu voznog parka HŽ Putničkog prijevoza 119, 3 milijuna eura

Postaj by borna uto 17 oľu 2020 - 19:12

HŽ PP - Page 4 1188191
Europska komisija (EK) odobrila je u utorak 119,3 milijuna eura za sufinanciranje obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza, priopćio je u utorak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Nakon odobrenja slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju kako je projekt dio velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica.

Očekuje se kako će do 2030. godine u željeznički sektor biti uloženo ukupno 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova, navodi se u priopćenju.
/tportal.hr/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9078
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ PP - Page 4 Empty Re: HŽ PP

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 4 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

[Vrh]


Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.