Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Knjige o željeznicama

+8
borna
Pfaff
Narcis
inflameswetrust
seabral
Pula-Terminal
fresher
gaspa
12 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by borna pon 16 ruj 2019 - 13:20

Iako je 1953.godina sa pocetkom proizvodnje vozila u kragujevačkoj fabrici Zastava sklopljeno 162 vozila (terenci Jeep Willys) prva ozbiljna proizvodnja je usledila potpisivanjm ugovora sa FIAT-om o licencnoj proizvodnji AR-55 campagnola. Tri meseca potom je pocela montaza popularne KAMPANJOLE u Zastavi dok je u Italiji ta proizvodnja pocela godinu dana ranije.
Knjige o željeznicama - Page 4 Index.php?PHPSESSID=116pntcstjq6g6h86noqkm1hs6&action=dlattach;topic=8994
Originalna italijanska oznaka ovog vozila je FIAT 1101 i kao ovakav se proizvodio od 1951-1973 godine. Od 1974 model je unapredjen te je dobio oznaku FIAT 1107 Nuova Campagnola I kao takav proizvodio se do 1987 godine.
Vojne verzije ovog vozila imaju oznaku AR sto znaci Automezzo da Ricognizione odnosno Vozilo za izvidjanja, izvidjacko vozilo a brojcana oznaka u produzetku oznacava godinu pocetka proizvodnje modela. Tako postoje AR-51, AR-55, AR-59 itd.
Knjige o željeznicama - Page 4 Index.php?PHPSESSID=116pntcstjq6g6h86noqkm1hs6&action=dlattach;topic=8994

AR-55 je za potrebe JNA proizvodjena u Zastavi u Kragujevcu.
To je terensko vozilo sa pogonom na 4 tocka, gde se prednji pogon ukljucuje po potrebi. Za povecanje prohodnosti po blatu, ledu, snegu postoji tzv. blokada diferencijala u zadnjem pogonskom mostu koja se takodje ukljucuje po potrebi.
Menjac je cetvorostepeni sa ugradjenim razvodinkom pogona. Reduktor obezbedjuje redukciju stepena prenosa u menjacu za 4,18 puta.


TT podaci za AR-55 0,5t 4x4
Tezina: 1300 kg
Nosivost: 500 kg
Dozvoljena bruto tezina prikolice: 800 kg
Motor:
Tip: cetvorotaktni, benzinski, 4-cilindricni, hladjen tecnoscu
Zapremina: 1901 cm3
Snaga motora: 41 kW (55 KS)
Potrosnja: 17 l/100 km
Gorivo: MB-86
Rezervoar 58 l
Kolicina tecnost za hladjenje 11,6 litara
Knjige o željeznicama - Page 4 >PHPSESSID=116pntcstjq6g6h86noqkm1hs6&action=dlattach;topic=8994
Više je na Linku
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 8959
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by gaspa pon 23 ruj 2019 - 12:16

Ovo je neka nesretna tema. Prvo se njezino izlaganje oteglo a kad sam pripremio unaprijed nekoliko nastavaka, da ih malo-pomalo pripuštam javnosti, u trenutku kad ukupan broj posjetitelja foruma (makar i jednih te istih) u sve dane od prošle objave dosegne troznamenkasti broj (prećerujem? predugo? dobro, onda možda 50), onda sam cijeli napisani sadržaj prebrisao drugom temom, što mi se više puta dogodilo. Zakon pakosti je na djelu (nije Murphyjev zakon, jer je taj zakon simpatičan, a zakon pakosti je zločest!).

Dakle, idem ja listati svoju knjižurinu ponovo od početka. Možda ubacim još nešto za proširenje osnovne ideje. Zaista, ova bi tema bolje pasala pod Povijest ali sam se u početku mislio usmjeriti samo na željeznice, a kad sam vidio koliko vrijednih i zanimljivih podataka ima… Najbolje da sam skenirao cijelu knjigu, objavio link, pa čitajte. Meni manje muke jer je često teško smjestiti tu knjižurinu na stol pored tipkovnice (i drugih stvari).

Možda ću biti malo nesistematičan, ali takva je i knjiga. Teško je nekim jedinstvenim redoslijedom predstaviti proizvođače, jer A proizvodi dijelove za B, ovaj pak svoj poluproizvod predaje C-u a C, uz suradnju još nekih kooperanata, izbacuje proizvod D, kojim se hvale i A i B i C kao svojim.

A gdje su čitatelji? Pfaff je tu negdje, vidim da godine još nisu učinile svoje, a borni to mogu ispričati i uz kavicu ili pivo. Naravno da su i svi ostali dobrodošli. U ovu temu, a može i na onu kavu/pivo.

JUGOTURBINA, tvornica parnih turbina i dizel motora iz Karlovca nije zaostajala veličinom i složenošću proizvoda za drugim industrijskim gigantima. Nas će zanimati pogonski brodski dizel motori (11 tipova, što dvotaktnih, što četverotaktnih, snaga od 120 do 3750 KS), pomoćni brodski dizel motori (5 četverotaktnih tipova snaga od 120 do 945 KS), kao i tri tipa lokomotivskih motora:
LDA 22, četverotaktni 720 KS
LDA 25, četverotaktni 800-1200 KS
LDA 28, četverotaktni 1620-2200 KS

Da brodski motori nisu šala, govori i slijedeća slika. Doduše, ovaj je Uljanikov.

Knjige o željeznicama - Page 4 Brodski-motor-Uljanik


TITOVI ZAVODI LITOSTROJ, tvornica vodnih turbina i industrijske opreme iz Ljubljane, izgrađeni su 1947. i predstavljali su industrijski gigant. Mi ćemo ovdje spomenuti njihovu proizvodnju 3,5-tonskih i 5-tonskih viličara i sklapanje automobila Renault 4, 8 i 16.

PROIZVODNJA TRAKTORA I DRUGIH POLJOPRIVREDNIH STROJEVA
U ovom području već imamo mali džumbus jer ispadne da imamo puno proizvođača a zapravo su oni međusobno povezani i jedni koriste proizvode drugih. Pa idemo redom, kako knjiga kaže


INDUSTRIJA MOTORA RAKOVICA

Osnovana je 1927. s ciljem montiranja i djelomične proizvodnje motora za vojno zrakoplovstvo po francuskoj licenci Gnome-Rhone. Zvjezdasti zračno hlađeni motori Jupiter s 420 KS ugrađivani su u avione Potez i Brege. Od 1937. proizvedeni su zvjezdasti avionski motori (po licenci, naravno) K-7 (7 cilindara, 450 KS), K-9 (9 cilindara, 600 KS) i K-14 (14 cilindara / dvostruka zvijezda, 900 KS) koji su ugrađivani u bombardere Dornier i Blenheim.

1939. tvornica se proširuje a u proizvodnju ulaze kamioni RN-8 (licenca Praga) 2,5 t nosivosti. 1947. proizvodnja kamiona prenijeta je u mariborski TAM.

Ovdje je osmišljen prvi jugoslavenski traktor Zadrugar a rakovički motori primjenu su našli i u traktorima Vender i Landini, trotonskim kamionijma i autobusima na njihovim šasijama Avala i TAM, poljskom dostavnom vozilu Warszawa. Za Zadrugara su korišteni brojni dijelovi i sklopovi kamionskog programa Pionir, poglavito benzinski motor snage reducirane na 45 KS, kasnije zamijenjen dizelskim.


INDUSTRIJA TRAKTORA I MAŠINA Beograd
Još jedan proizvođač traktora, mlađi od ostalih, otkupio je licencu Massey-Ferguson i u toj proizvodnji sudjeluje i 38 kooperanata. Proizvode i priključne strojeve za te traktore (ponovo s tridesetak kooperanata). Uz traktore tu su i proizvodi nezanimljivi ovom forumu.


FABRIKA MOTORA FAMOS SARAJEVO
Tvornica proizvodi dizel motore, 17 tipova, od 55 do 500 KS namijenjene šinobusima, dizel lokomotivama, kompresorima, raznim agregatima, plovnim objektima i traktorima.


TORPEDO tvornica motora Rijeka

Ova tvornica počela je s radom u drugoj polovici XIX. st. izgradnjom brodskih motora. 1947. je proizveden prvi dizel motor snage 450 KS a kao prvijenac u gami motora malih snaga proizveden je 1948. ARAN 7-9 KS, 1250 o/min (proizvedeno preko 10.000 kom za domaće i preko 3.000 kom za strano tržište). Slijedila je porodica srednje sporohodnih motora 500 za bagere, traktore i brodove te drugih tipova motora. Tvornica i njezina proizvodnja su rapidno rasli. Motori Torpedo ugrađuju se u traktore ranije spomenutog proizvođača 14. oktobar iz Kruševca.

Torpedo je svojevremeno proizvodio i kamion SRT-L po rumunjskoj licenci Steagul Rosu (zapravo je kooperacija jer su rumunji davali šasiju i karoseriju a Torpedo rumunjima motore i vozilo se u Rumunjskoj zvalo Bucegi). Radio se u 3 inačice. Kamion nije bio dobro osmišljen, motor je bio prejak, kvaliteta izvedbe slaba pa se nije dugo zadržao na našim cestama a nije se održao ni kao oldtajmer.

Torpedo je proizvodio i traktore a tijekom domovinskog rata razvijeno je terensko vozilo Torpedo TK 130 T7 4x4, no to više ne spada u ovu knjigu, ni u ovu temu i o tome nećemo ovdje raspredati.


TVORNICA MOTORA ZAGREB

Radionica za izradu motora i motocikala osnovana je 1948. i kasnije prerasla u Tvornicu motora Zagreb. Uz razne motore snage 3-25 KS tvornica je proizvodila i motokultivator PP-1R, jednoosovinske traktore PP-3B i PP-6B, dvoosovinski traktor RT-411 te lagan i vrlo ekonomičan moped 50 SL

Knjige o željeznicama - Page 4 Jednoosovinski-traktor-5-KS

Ovo na slici, naravno, nije moped nego jednoosovinski traktor, a moped nije prikazan u knjizi.


TOMO VINKOVIĆ ljevaonica i tvornica strojeva, Bjelovar

Tvornica je specijalizirana za proizvodnju opreme za ciglarsku industriju. Od nama zanimljivih proizvoda tu su kip vagoneti obujma 0,75 m3, plato vagoneti PL-1000 i etažni vagoneti  za kolosjeke 500 i 600 mm.

Za traktore Zadrugar (ali i Zetor i Ferguson) rađene su kabine.


FABRIKA MOTORA DVADESETPRVI MAJ Beograd
I ova poslijeratna tvornica je proizvodila automobilske motore po licenci Fiat, za Crvenu Zastavu, za modele 1400 BJ, AR-55, AR-51, 615 B, 1200 B, 1200 F i 600, a i motore za motocikle i mopede po licenci NSU, za sarajevsku tvornicu Tito (Pretis-NSU), za modele PRETIS-MAXI te PRETIS PRIMA III i V.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3494
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by gaspa sri 27 stu 2019 - 11:41

Upetlj'o sam se u ovo (s namjerom da se malo pravim važan) k'o pile u kučine. Sve u svemu – nije ispalo kako sam zamislio, odn. očekivao. Prvo: promašaj lokacije. Ova razglabanja logičnije bi bilo smjestiti pod Povijest (što ne znači da se jednog dana neće i dogoditi, bez obzira koji od admina će to ostvariti, bilo svima prosto na volju).

O svakom od dosad navedenih proizvođača, a isto vrijedi i za one koji slijede, može se navesti i sijaset drugih podataka. U ovom prikazu prenosim samo podatke iz knjige, i to njihov djelomično prevedeni sublimat, jer su oni u knjizi često iskazani epikom i ponavljanjem činjenica drugim riječima. Isto tako izostavljam hvale općeg tipa, prisutne gotovo kod svih proizvođača: najsuvremenije hale i strojevi, najbolji majstori, uska specijalizacija, vlastiti razvoj i ispitivanje, najsuvremenija rješenja, velebni planovi, bla, bla, itd. itd. Pa onda na kraju sve nekako ispadne kratko i ne baš dopadljivo. Možda ni tekstovi nisu baš najjasniji jer se ne radi o jednom autoru već su, valjda, predstavnici tvornica pričali svaki svoje. A našle bi se i nesukladnosti i nedosljednosti u tekstu, prvenstveno glede oznaka

A tek kako se oteeeeglooo… Pa shvatite ovo onda kao neku osnovu za guglanje (dao sam vam dosta pojmova), za istraživanje i prihvaćanje novih činjenica i slika drugih autora. A mi idemo ovu mučnu obvezu ispunjavati dalje.

INDOS Industrija obdelovalnih strojev, Ljubljana

Iz njihovog programa mogli bi nam biti zanimljivi baterijski viličari Slonček VE 600 / VE 1500 (dižu do 600/1500 kg na 2,70/3 m do uspona 1:40, snaga motora 1,5/3,5 kW te dizel viličari Mamut VD 1500/2000/2500 (dižu 1500/2000/2500 kg na visinu 3 m za 25 s, brzina im je 15 km/h, ukupna masa 2700/3200/4400 kg, motor IMR-033 31 KS / IMR-033 31 KS / IMR-034 40 KS)
Ono IMR znači Industrija motora Rakovica. Eto kako je sve to bilo povezano.


TOMOS tovarna motornih koles Koper

Tomosov program obuhvaćao je proizvodnju mopeda, skutera, motocikala, teretnih tricikala, vanjskih brodskih motora i malolitražnih putničkih automobila, temeljem licensi Steyr-Daimler-Puch i Moto Guzzi.

Moped Colibri VC 50 L imao je dvotaktni jednocilindarski motor 49 cm3, 2,3 KS, mjenjač s 2 brzine (maks. brzina 50 km/h), potrošnje 1,6 l / 100 km. Svladavao je uspone do 20% a isticao se solidnom konstrukcijom, elegancijom i izdržljivošću. Colibri VS 50 K imao je nožnu polugu za pokretanje i štitnik za noge. Colibri VS 50 S je sportske izrade a VS 50 L je s aerodinamičnim spremnikom za gorivo i sportskim sjedalom.

Pionir je skuter s istim značajkama motora kao i Colibri.

Skuter Galeb SR-150 ima dvotaktni jednocilindarski motor 147 cm3, 6 KS, mjenjač s 3 stupnja prijenosa, najveće brzine 85 km/h, potrošnje 2,41 l / 100 km

Knjige o željeznicama - Page 4 Tomos-Galeb-SR150

Galeb SRA-150 razlikuje se od prethodnog tipa samo u električnoj opremi. Opremljen je dinamo pokretačem istosmjernog napona 12 V, baterijskim paljenjem i automatskim reguliranjem pretpaljenja.

Motocikl SV-175 cm3 je turni model s jednocilindarskim dvoklipnim dvotaktnim motorom najveće snage 10 KS pri 5800 o/min, potrošnje 2,7 l / 100 km, najveće brzine 100 km/h. Opremljen je 4-stupanjskim mjenjačem. Okvir je zavarene izvedbe, zatvorenog profila. Amortizeri i prednji kotač teleskopska vilica, zadnji kotač oscilirajuća vilica.

Knjige o željeznicama - Page 4 Tomos-SV-175-cm3

Motocikl SVS-175 je izveden kao sportski model, s motorom 12,3 KS potrošnje 2,9 l / 100 km i najveće brzine 110 km/h.

Motocikl SG-250 je turni model s jednocilindarskim dvoklipnim dvotaktnim motorom, potrošnje 3,1 l / 100 km i najveće brzine 105 km/h. Mjenjač je 4-stupanjski a izvedba okvira omogućuje priključak prikolice.

Motocikl SGS-250 je sportski model za visoke zahtjeve, s jednocilindarskim dvoklipnim dvotaktnim motorom snage 16,5 KS, najveće brzine 122 km/h, potrošnje 3,3 l / 100 km, mjenjač je 4-stupanjski i postoji mogućnost dogradnje prikolice.

ERCOLINO 192 je teretni moto-tricikl. Izrađoivao se u više inačica glede tovarnog prostora, s kabinom ili bez nje. Nosivost 350 kg bez reduktora i 500 kg s reduktorom. Imao je jednocilindarski četverotaktni motor 192 cm3, snage 7,5 KS pri 2500 o/min, četverostupanjski mjenjač i hod unazad. Potrošnja kod punog opterećenja bila je 4 l / 100 km.


Poduzeće TITO Sarajevo

Široki proizvodni program uključivao je proizvodnju opreme za industriju, građevinarstvo, bicikle, motocikle, preciznu mehaniku i opremu za domaćinstvo. Izdvojit ćemo skutere V i III Pretis NSU Prima:
Jednocilindarski dvotaktni motor zapremine 175 / 150 cm3 (Prima V / Prima III)
Hod klipa 57,6 / 57,6 mm
Promjer klipa 62 / 57 mm
Stupanj kompresije 1:6,35 / 1:6,5
Snaga motora 9,5 / 7,4 KS
Najveća brzina 90 / 84 km/h
Najveći uspon 30 / 30 %
Potrošnja goriva 3 / 2,8 l / 100 km

Uz dva četverotaktna motocikla Superfoks i Supermax pojavio se i treći tip, Maxi, s motorom od 175 cm3, čime je popunjena praznina između 125 i 250 cm3.

Knjige o željeznicama - Page 4 NSU-Pretis

O automobilima NSU Pretis u knjizi nema riječi. Oni su u proizvodni program došli godinama poslije izdavanja knjige.

(mislim da ćemo se slijedeći put približiti, napokon, zanimljivijim dijelovima)

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3494
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by gaspa sri 4 pro 2019 - 17:43

(da odradim i ovaj dio naturene si obveze)

IKARUS Zemun

Ikarus je od svog osnivanja 1923. proizvodio uglavnom zrakoplove i njihove dijelove, a krajem četrdesetih počeo s izradom karoserija (kompletna limarija za traktore Zadrugar i Ferguson), hladnjaka za ulje i vodu za motore s unutrašnjim sagorijevanjem (postavši vodeći proizvođač hladnjaka u Jugoslaviji) te pročistače za vodu, zrak i ulje, sposobnih za rad u najtežim uvjetima.

U kooperaciji s FAP-om započela je izrada autohladnjača (motornih kola, šlepera i prikolica) za koje Ikarus proizvodi rashladne komore.

Daljnja hvala o autobusima? – nema!


AVALA industrija transportnih sredstava Zemun

Tvornica je za samo 10 godina postojanja zauzela značajno mjesto u opskrbi domaćeg tržišta i izvozu prijevoznih sredstava. Od 1952. proizvodili su raznu opremu za građevinarstvo, 1954. osnovan je konstrukcijski ured a proizvodnja je usmjerena na prijevozna sredstva, uglavnom za potrebe poljoprivrede: traktorske prikolice 2, 3, 5 i 8 t (izvozni hit), kiper prikolice 3 i 5 t, traktorske prikolice-cisterne za vodu od 2500 l, traktorske plato-prikolice od 8 t za prijevoz u lukama, prikolice 6 i 10 t nosivosti za prijevoz balvana, cijevi i dugih profila i dr.

Knjige o željeznicama - Page 4 Kamionska-prikolica-8-t-Avala-Zemun

U kooperaciji s Industrijom motora Rakovica (koja im je ustupila dokumentaciju za vozila porodice Pionir, s benzinskim a kasnije i dizelskim pogonom) otpočela je proizvodnja lakih motornih vozila Avala: standardnog kamiona nosivosti 2,5 t, autobusa za gradski i međugradski promet, dva tipa autobusa Grand Tourismo te vozila za komunalne potrebe (furgone za prijevoz kruha i mesa, vatrogasne cisterne i cisterne za pranje ulica)

Knjige o željeznicama - Page 4 Grand-Tourismo-Avala-Zemun


FABRIKA AUTOMOBILA PRIBOJ NA LIMU

S razvojem jugoslavenskog gospodarstva rasle su i potrebe za teškim teretnim vozilims pa se 1952. pristupilo izgradnji Fabrike automobila u Priboju koja je započela s radom krajem 1953. Otkupljena je licenca austrijske firme Saurer čija su se teška vozila pokazala najprikladnijim za domaće potrebe. Počela je proizvodnja 7-tonskog kamiona 6 GGF-L koji je predstavljao osnovni tip proizvodnje. Krajem pedesetih tvornica je proizvodila preko 1500 kamiona, autobusa i specijalnih vozila godišnje i svojim asortimanom zadovoljavala gotovo sve grane gospodarstva. Unifikacijom dijelova omogućeno je povećanje serije i rentabilnija proizvodnja. Autobusne šasije imaju preko 80% zajedničkih dijelova sa šasijama 6 GGF-L a specijalna vozila su rađena na kamionskim šasijama.

Sredinom 1959. potpisan je ugovor o suradnji sa zapadnonjemačkom firmom Blumhardt čime je FAP, nabavkom kamiona hladnjača, dobio pravo i vlastite proizvodnje kamiona-hladnjača i ostalih specijalnih vozila (auto-cisterne, silosi i dr.) te svih vrsta prikolica.

FAP je organizirao 30 servisno-remontnih stanica širom zemlje te 3 pokretne servisne stanice za hitne intervencije.

Za prodana vozila davano je jamstvo za prijeđenih 10000 km ili pola godine.

Kvaliteta FAPove proizvodnje provjerena je u praksi jer su vozila, uz pravilnu uporabu i održavanje, prelazila i do 300.000 km bez generalnog popravka. Na Zagrebačkom velesajmu, 1959. bio je izložen autobus banjalučkog Autoprevoza koji je do tada prešao 371.000 km i još nije bilo znakova da je vozilu potreban remont.

Knjige o željeznicama - Page 4 Kamion-FAP-1

Knjige o željeznicama - Page 4 Kamion-FAP-2

Tehnički podaci vozila:

Kamion 4GE-L, 90 KS, 5 brzina, stražnji diferencijal, drveni sanduk 5 t
Kamion kiper 4GE-K, 90 KS, 5 brzina, stražnji diferencijal, limeni sanduk 5 t, kipanje na 3 strane
Kamion terenski 4GAE-L, 90 KS, 5 brzina, prednji i stražnji diferencijal, drveni sanduk nosivosti 5 t
Kamion terenski kiper 4GAE-K, 90 KS, 5 brzina, prednji i stražnji diferencijal, limeni sanduk 5 t, kipanje na 3 strane
Kamion 6GGF-L, 130 KS, 5 brzina, stražnji diferencijal, limeni sanduk 7 t, kipanje na 3 strane
Kamion kiper 6GGR-K, 130 KS, 5 brzina, stražnji diferencijal, drveni sanduk nosivosti 5 t
Kamion terenski 6GAF-L, 130 KS, 5 brzina, prednji i stražnji diferencijal, drveni sanduk nosivosti 7 t
Kamion terenski kiper 6GAF-K, 130 KS, 5 brzina, prednji i stražnji diferencijal, limeni sanduk 7 t, kipanje na 3 strane
Kamion trambus 7GVIF-L, 150 KS, 6 brzina, stražnji diferencijal, drveni sanduk nosivosti 5 t

Kamion hladnjača, šasija 7GVIF-L, 150 KS, 7 t, kooperant Ikarus Zemun
Tegljač hladnjača, šasija 7GVIF-S, 150 KS, 13 t, kooperant Ikarus Zemun
Prikolica hladnjača, 8 t, kooperant Ikarus Zemun
Vatrogasno vozilo, šasija 6GGF-L, 130 KS, pumpa 1500 l/min, kooperant Vatrosprem Beograd
Autocisterna, šasija 6GGF-L, 130 KS, 6500 l, kooperant Avtoobnova Šentpeter
Prskalica ulica, šasija 6GGF-L, 130 KS, 6500 l, kooperant Vatrosprem Beograd
Vozilo za fekalije, šasija 6GGF-L 130 KS, 3000 l, kooperant Vatrosprem Beograd
Kamion za smeće, šasija 4GE-L, 90 KS, kooperant Vatrosprem Beograd
Cementsilos, šasija 4GE-L, 90 KS, 7 t, kooperant Itas Kočevje
Vozilo za stoku, šasija 4GE-L, 90 KS, 7 t, kooperant Autokaroserija Novi Sad

Međugradski autobus, šasija 5GVF-U/A, 130 KS, 40+1 sjedala bez naslona za glavu
Turistički autobus, šasija 5GVF-U/A, 130 KS, 36+1 visoka sjedala s naslonom za glavu
Turistički autobus, šasija 5GVF-U/A, 130 KS, 33+1 visoka sjedala sa zavaljivanjem
Autobus za daleki turizam Raketa, šasija 5GVF-U/A, 130 KS, 36+1 visoka sjedala sa zavaljivanjem
Međugradski autobus Raketa, šasija 5GVF-U/A, 130 KS, 40+1 visoka sjedala s naslonom za glavu
Gradski autobus, šasija 5GVF-St, 130 KS, 20 drvenih sjedala, 60 stajaćih mjesta
Međugradski autobus, šasija 5GVE-L, 90 KS, 30+1 sjedala bez naslona za glavu


AUTOKAROSERIJA Zagreb

Nije spomenuta u ovoj knjizi (iako je Raketa, spomenuta kao FAP, njezin proizvod), ali ćemo ipak dati jednu lijepu sliku njihovih proizvoda, upravo te Rakete

Knjige o željeznicama - Page 4 FAP-autobusi-800

Iako smo se fokusirali na Raketu, pokušavamo odgonetnuti i o koja se preostala dva autobusa na slici radi. I još jedna sitnica. Pažljivo oko će zamijetiti na kabini FAP-a za prijevoz cementa u pozadini uokvireni žuti trokut. (Pfaff i borna mogu otrti nostalgičnu suzu i preskočiti objašnjenje) Riječ je o preklopnoj izvedbi znaka da vozilo vuče prikolicu (kad prikolice nema, znak se preklopi u vodoravni položaj)

U knjizi nije spomenut ni 11. OKTOMVRI Skopje, kao proizvođač (karoserist) autobusa, koji je isto koristio FAP-ove šasije.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3494
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by Pfaff sri 4 pro 2019 - 20:12

Raketa ima njuškicu kao moderne ljepotice sa silikonskim usnama...

I, da (hvala na podsjećanju Twisted Evil ), sjećam se žutih trokutova

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Knjige o željeznicama - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11171
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by gaspa ned 8 pro 2019 - 18:56

TOVARNA AVTOMOBILOV MARIBOR

Tvornica je nastala za II. svj. rata a proizvodnja teretnih vozila po licenci Praga počela je 1947. Po vlastitoj konstrukciji tvornica je proizvodila autobuse i druga specijalna vozila na šasijama kamiona Pionir proizvevši u 10 godina 10.000 vozila. 1957. sklopljen je ugovor s Klöcken Humboldt Deutz za proizvodnju težih kamiona i autobusa sa zračno hlađenim dizel motorom. U 1960. proizvela je 3.000 kamiona i autobusa.

U one dane (poznati tekst?) TAM je proizvodila:
vozila Pionir s benzinskim motorom snage 70 KS
vozila TAM-4500, po licenci Klöcken Humboldt Deutz, sa zračno hlađenim dizel motorom snage 85 KS
vozila po licenci Klöcken Humboldt Deutz, sa zračno hlađenim dizel motorom snage 125 KS
vozila vlastite konstrukcije TAM-2000 s vodeno hlađenim dizel motorom snage 55 KS

Kamion Pionir PI-561 nosivosti 3 t ima benzinski motor od 70 KS i hidraulične kočnice na sva 4 kotača. Zahvaljujući nisko ležećoj šasiji prikladan je za izradu specijalnih karoserija. Motor ima mjenjač s 5 stupnjeva prijenosa i hodom unazad. Paljenje je baterijsko. Prisilno vodeno hlađenje motora omogućava cirkulacijska pumpa. Najveća brzina pri punom opterećenju je 80 km/h. Masa praznog vozila je 2870 kg a najviša ukupno dopuštena masa je 6200 kg. Zapremina tovarnog prostora 4 x 2 x 0,5 m. Prosječna potrošnja goriva je 28 l / 100 km. Ručna kočnica je mehanička, djelujuća na stražnje kotače. Dimenzije 6 kom pneumatika su 7,50 x 20“. Razmak osovina 4,2 m, raspon prednjih/zadnjih kotača 1580/1575 mm, nagib prednjih kotača 2°30', pogon na zadnjoj osovini. Dužina/širina/visina vozila 6735/2165/2215 mm, odignutost od tla 1060 mm.

Kamion cisterna Pionir PI-562 koristi se za prijevoz fekalija. Pražnjenje je samopražnjenjem (6 min) ili pod pritiskom (5 min). Vozilo je, uz standardne kamionske dijelove, opremljeno cilindričnom cisternom (3 m3), rotacionom vakum pumpom (54 m3/h), gumenim crijevima i nekim specijalnim agregatima.

Kiper Pionir PI-563 je nosivosti 3 t, obujma 1,8 m3, s hidrauličkim trostranim nagibnim uređajem (45° unazad i 50° na stranu), izrađen na šasiji kamiona Pionir PI-561. Na izvodu mjenjača prikopčana je hidraulička pumpa, proizvod Prve petoletke, za pogon nagibnog uređaja. Vozilo se odlikuje stabilnošću, lakim upravljanjem, sigurnošću i savladivošću uspona. Šasija i opruge na zadnjem mostu su pojačane.

Teretno vozilo TAM-4500 ima 4-cilindarski zračno hlađeni dizel motor F-4L 514, snage 85 KS, koji pokazuje izvanrednu elastičnost u radu. Visoki okretni moment od 300 Nm pri 1200 o/min omogućava vožnju po teškim terenima i brdima. Zbog svoje izdržljivosti i neosjetljivosti na hladnoću i vrućinu kao i ekonomičnosti u radu, ovaj se motor može nazvati idealnim dizel motorom, pogodnim za sve kamione i specijalna vozila. Šasiju ovog kamiona čine dva jaka uzdužna prešana U-profila na čijim su vanjskim stranama smještene konzole lisnatih opruga koje svojim položajem omogućuju odličnu stabilnost kamiona na cestama i zavojima. Motor i kabina vezani su na šasiju preko gumenih jastučića što onemogućuje prijenos vibracija na šasiju. Razmak osovina 4200 mm, razmak prednjih/stražnjih kotača 1800/1615 mm, dimenzijae guma 8,25x20 eHD, masa praznog vozila 3800 kg, nosivost 4500 kg, dimenzije sanduka 4250x2100x500 mm, obujam sanduka 2,6 m3, dužina/širina vozila 7100/2250 mm, najveća brzina 75 km/h (ala juri!), potrošnja goriva 14 l / 100 km.

TAM-4500 B s trambus kabinom
Knjige o željeznicama - Page 4 TAM-4500-B-s-trambus-kabinom

Kamion kiper TAM 4500 DK je s trostranim (50° unazad i 45° na stranu) kip uređajem na hidraulički motorni pogon. Na šasiju je montiran dodatni okvir čelične konstrukcije s čeličnim sandukom. Hidraulička pumpa dobija pogon od mjenjača preko pomoćnog pogona koji se uključuje polugom u kabini. Razmak osovina 3700 mm, razmak prednjih/stražnjih kotača 1800/1615 mm, masa praznog vozila 4530 kg, nosivost 4500 kg, dimenzije sanduka 3200x2100x400 mm, obujam sanduka 2,6 m3, dužina/širina vozila 6100/2640 mm.

Na šasijama kamiona TAM-4500 proizvode se i cisterne za polijevanje ulica, cisterne za iznošenje fekalija i hladnjače (ove i na šasijama kamiona Pionir PI-561).

Konstrukcija hladnjača je metalna, od električno zavarenih lakih čeličnih profila. Vanjska i unutrašnja obloga izrađene su od aluminijskog lima a njihovi su spojevi zabrtvljeni. Izolacija je od stiropora debljine 150 mm (na podu 200 mm). Koeficijent prijelaza topline iznosi 0,30 kcal/m2°C što svrstava ovaj kamion u razred izotermičkih vozila s pojačanom izolacijom. Na zahtjev kupca ugrađuju se bunker za led količine 240, 120 ili 60 kg, oprema za vješanje mesa, daljinski termometar i rashladni uređaj.

Osnovni tehnički podaci hladnjača Pionir Pi-561-H / TAM 4500-H
Tovarni prostor dxšxv 3420x1880x4040 mm / 3940x1950x2040 mm
Površina poda tovarnog prostora 6,5 / 7,7 m2
Zapremina tovarnog prostora 12,8 / 15,2 m3
Korisna nosivost (obješeno meso) 2000 / 3200 kg
Korisna nosivost (složeno meso) 2400 / 3650 kg
Korisna nosivost (voće i povrće) 2200 / 3400 kg
Snaga motora (5 brzina) 70 / 85 KS
Brzina vozila 80 / 75 km/h

Knjige o željeznicama - Page 4 TAM-hladnja-a

Vatrogasno vozilo TAM-4500 G predviđeno je za 7-članu posadu. Svojom brzinom od 75 km/h (ala i taj juri!), jednostavnim rukovanjem vatrogasnom opremom, besprijekornim funkcioniranjem svih agregata i sposobnošću svladavanja svakog terena ovo je vozilo uvijek spremno za brzo djelovanje. Raspolaže s 2 vodena ulaza i jednim za gašenje pjenom. Obujam spremnika za vodu je 2200 l a za pjenu 160 l. Punjenje spremnika je iz hidranta ili vlastitom pumpom.

Najnovije vozilo je TAM-2000 za terete do 2 t, s dizel motorom snage 55 KS.

Autobus TAM PB-56 je čelične varene karoserije s 25 sjedala i 12 stajaćih mjesta. Ukusno je uređen a široki prozori omogućuju pogled na sve strane. Nisko težište, mala masa karoserije i ublaživači trzaja jamče udobnu vožnju na svim cestama. Kako se autobus odlikuje velikom brzinom (?) pogodan je i za duže relacije. Motor je Pionir, 4-taktni benzinski. Mjenjač ima 5 stupnjeva prijenosa naprijed i 1 nazad. Na šasiju se ugrađuju karoserije turističkog tipa, proizvod ljubljanske Avtokaroserije te mariborske tvornice Košaki. Grijanje i hlađenje riješeno je posebnim klima uređajima.

Autobus A-3000-S za gradski i međugradski promet je građen od električno zavarenih lakih čeličnih profila. Vanjska obloga je od dvostruko dekapiranog lima. S unutrašnje strane karoserija je obložena specijalnim izolacijom. Provjetravanje vozila je kroz pomoćne prozore a grijanje ugrađenim Webasto uređajem. Dužina 8365 mm, širina 2480 mm, visina 3000 mm, visina u kabini 1860 mm, 30+2 sjedala, prostor za stajanje 2 m2, dopuštena nosivost 3000 kg, razmak osovina 4200 mm, potrošnja goriva 18,5 l / 100 km.

Autobus A-3000-T je turistički autobus za duga putovanja, opremljen motorom s 4-taktnim 4-cilindarskim zračno hlađenim dizel motorom snage 83 KS, 5-stupanjskim mjenjačem, najveće brzine 83 km/h i s mogućnošću svladavanja uspona do 30%. Vozilo ima udobna sjedala s pomoćnim naslonima izvedbe Pullman i ugrađeni klima uređaj. Za prozračivanje služe otvori iznad vjetrobrana i na krovu. U vozilo je ugrađen radio aparat s 3 zvučnika.

Knjige o željeznicama - Page 4 TAM-autobusiIMV Industrija motornih vozil, Novo Mesto

Poduzeće je nastalo iz poduzeća Motomontaža koje se bavilo samo popravcima i izradom manjih karoserija. Novi program obuhvaća niz proizvoda koje IMV izrađuje u kooperaciji i po vlastitim konstrukcijama. Sve snage i ranija iskustva bile su usmjerene na proizvodnju jednog tipa komercijalnog transportnog vozila, a koje je po svojim značajkama spadalo u najistaknutija vozila te vrste. Nakon trogodišnje proizvodnje poznatog DKV-kombija i sanitetskog vozila konstruktori IMV-a izradili su vozilo koje najbolje odgovara uvjetima na jugoslavenskim terenima a čije su značajke jaka šasija, čvrsta karoserija i jak, pouzdan i otporan motor: dvotaktni trocilindrični 896 cm3 snage 32 KS pri 4000 o/min. Radilica je na kugličnim ležajima. Razmak osovina 2400 mm a razmak kotača naprijed/straga 1338/1400 mm. Najveća brzina 95 km/h, potrošnja 9,5 l / 100 km.

Ovo vozilo, neograničenih mogućnosti za svestranu primjenu, izrađivalo se za prijevoz putnika ili robe. Serijski modeli bili su:
Novi kombi – sanitetsko vozilo
IMV-1000 servis
IMV-1000 kurir
IMV-1000 Turist standard
IMV-1000 Turist de Luxe

Pored vozila, IMV je proizvodila i opremu za automobile (grijači za vozila, perači stakla), servisnu i radioničku opremu, univerzalne hidrauličke preše, hidrauličke pokretne dizalice 1,5 t, hidraulički skidač guma, hidraulički uređaj za popravak karoserija i šasija te kompresore.

E, s ovim završavamo u biti OT dio a slijedeći put udaramo u srce teme, u knjigu o željeznicama.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3494
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by gaspa uto 17 pro 2019 - 14:23

Napokon smo se dohvatili tračnica, pa da ovi reci smisleno potpadnu pod naslov Knjige o željeznicama.


BORIS KIDRIČ tovarna železničkih vozil, Maribor

Ova je tvornica jedno od najstarijih industrijskih poduzeća u Jugoslaviji a najstarija je željeznička radionica za popravak i izradu vozila. Osnovana je 1865. za potrebe Društva Južnih željeznica koje je imalo sjedište u Beču a 1924. prelazi u vlasništvo Jugoslavenskih državnih željeznica. Kako je to već bivalo, u ratovima je razarana i rušena, u poraću obnavljana i proširivana te je tako dosegla površinu od 208.155 m2 s preko 25 km industrijskih kolosjeka. Proizvodni program je obuhvaćao izradu parnih kotlova za lokomotive, dvo- i četveroosovinske putničke i teretne vagone, vagon-restorane, salonske vagone, vagon cisterne, vagon kipere za prijevoz šljunka te vagon hladnjače tipa UIC (hlađenje na suhi ili mokri led) koji se smatraju najuspjelijim i najznačajnijim proizvodom ove tvornice.

Varena konstrukcija ovih vagona hladnjača potpuno je metalna, unutrašnja obloga je od valovitog aluminijskog lima, izolator topline je 25 cm debeo stiropor. Tu su i dvije lednice za 2 t mokrog leda te lednica za 850 kg suhog leda. U vagonu je postavljeno 250 kuka za vješanje mesa. Vagon je opremljen kočnicom Oerlikon s automatskim regulatorom kočenja, osovine su s valjkastim ležajima, najveća brzina za masu 15,5 t je 140 km/h a za masu 19,5 t 100 km/h

Knjige o željeznicama - Page 4 Vagon-Boris-Kidri


JANKO GREDELJ Zagreb

Radionica je oformljena 1878. u okviru postojeće ložione. U početku je obavljala samo popravke i održavanje lokomotiva i vagona. 1904. zbog sve većeg opsega posla radionica postaje samostalno poduzeće koje se stalno proširuje i jača a od 1947. preuzima i poravke električnih lokomotiva. Pored remonta, tvornica je radila i rekonstrukcije i novogradnje dvo- i četveroosovinskih putničkih vagona. Tvornica je imala svoju ljevaonicu za sivi lijev (dijelovi do 2 t) i obojene metale te alatnicu sposobnu za izradu najsloženijih alata i rezervnih dijelova. Tvornica je radila i lisnate i spiralne opruge.

Napomena - ne iz knjige, nego od autora:
Zanimljivo je pročitati nekoliko crtica o ovoj tvornici, pa vas upućujem na:
https://inkubatoraluminijskivlak.weebly.com/t381v-gredelj.html
https://www.h-alter.org/vijesti/uspon-i-pad-tvornice-zeljeznickih-vozila-gredelj
(ne budite gotovani, nema klikanja, prepišite poveznice!)


VASO MISKIN – CRNI glavna željeznička radionica, Sarajevo

Osnovana je 1890. radi remonta željezničkih vozila uskog kolosjeka. U poslijeratno doba radionica popravlja parne lokomotive, putničke i teretne vagone uskog i normalnog kolosjeka te motorne vlakove i šinobuse. Izrađivala je dijelove za željeznički promet, putničke vagone uskog i normalnog kolosjeka, teretne vagone i cisterne normalnog kolosjeka, uređaje za odmašćivanje dijelova, acetilenske uređaje, uređaje za loženje čvrstih goriva i rašpe te odljevke iz sivog lijeva, aluminija, mjedi i bronce.


ĐURO ĐAKOVIĆ Industrija lokomotiva, strojeva i mostova, Slavonski Brod

Osnovana je 1921. pod imenom Prva jogoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova i bavila se izgradnjom i obnovom vagona, lokomotiva, mostova, čeličnih konstrikcija i raznih uređaja za industriju i željeznice. Tijekom rata teško je oštećena a po oslobođenju se obnavlja i naglo širi do površine od 500.000 m2, od toga 70.000 m2 pokrivene i 10.000 m2 nepokrivene radne površine. Djelatnost tvornice svela se na 8 osnovnih grupa koje imaju svoje samostalne projektno-konstrukcijske urede: lokomotive, vagoni i ostala tračnička vozila, kotlovska postrojenja, potpuna industrijska postrojenja (tvornice šećera, cementare), uređaji i oprema za ostale industrije, dizalice, čelični mostovi i konstrukcije.

Od građevinskih strojeva proizvode se oni pretežno u teškim izvedbama: univerzalni bageri na parni, električni i dizel pogon, parni valjci za cestogradnju (11 i 15 t), dizelmotorni valjci (4, 8, 9 i 12 t), damperi za prijevoz građevinskih materijala (2,8 i 4 m3)

Knjige o željeznicama - Page 4 Motorni-valjak-MV-4

Knjige o željeznicama - Page 4 DL-20

Knjige o željeznicama - Page 4 Uro

Knjige o željeznicama - Page 4 J-731

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3494
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by gaspa uto 9 kol 2022 - 18:38

Nije baš neka knjiga o željeznicama, nije ni časopis, više je neko izvješće ili bilten ali s obiljem podataka koji bi vas mogli zanimati. Naći ćete odgovore na pitanja kao npr.
- na kojim je dionicama pruga zabranjeno koristiti udvojene lokomotive a na kojima potiskujuću lokomotivu
- koje su naše najstrmije dionice pruga
- je li dionica Gračac-Malovan brdska ili nizinska
- na kojoj se elektrificiranoj dionici koristi istosmjerni npon 3 kV
- koje su najveće dopuštene duljine vlakova za pojedine kolodvore
- koliko košta parkiranje vagona
- kako strojovođa dokazuje svoju kvalificiranost
itd. itd. itd.

Proguglajte naziv HŽ Izvješće o mreži ili se odmah bacite na ovogodišnje

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3494
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by Pfaff ned 28 kol 2022 - 18:31

U posljednjih mjesec dana dobavijo sam se čak četiri nove knjige o željeznicama. Zapravo su dvije jako nove, a dvije su malo starije, ali nema veze...
Sve su na njemačkom, ali ima krasnih slikica!

Podijelit ću s vama, dragi štioci, bar naslovnice:

Knjige o željeznicama - Page 4 Train-Books87

Knjige o željeznicama - Page 4 Train-Books88

Knjige o željeznicama - Page 4 Train-Books89

Ova mi je posebno draga iako nije sasvim o željeznicama - prijatelj Egbert je napravio fascinantnu monografiju o Istri u doba pokojne Carevine:

Knjige o željeznicama - Page 4 Train-Books90

Iskoristio je par mojih fotografija pa sam za uzdarje knjigu dobio gratis što joj posebno naglašava kvalitetu!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Knjige o željeznicama - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11171
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by borna ned 28 kol 2022 - 19:58

Zasigurno imade nama nepoznatih slikah Istrie koje bi nam mogao prikazati?
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 8959
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by Pfaff ned 28 kol 2022 - 20:24

borna je napisao/la:Zasigurno imade nama nepoznatih slikah Istrie koje bi nam mogao prikazati?
Zasigurno, ali najprije valja ustanoviti koje su Tebi i inim štiocima poznate... grinko
A da ne velim da moram za takve kerefeken tražiti od autora dopuštenje no no

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Knjige o željeznicama - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11171
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Knjige o željeznicama - Page 4 Empty Re: Knjige o željeznicama

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

[Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.