Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 34 / 40.
Stranica 34 / 40. • 1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Ma, riješićeš Ti to, znam ja Tebe!borna je napisao/la:Netko je ugradio dimilicu ali je napravio preveliku rupu pa ona upada unutra ... ljepljenje dimilice ne pomaže jer se ona jako zagrije kod rada
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
Dimilice se mogu dobiti sa keramičkim prstenom koji je dobar izolator tako da se mogu ugraditi i u lokomotive
sa plastičnom karoserijom no ovoj je netko napravio takovu rupetinu (u metalnoj karoseriji) da sve propada
sa plastičnom karoserijom no ovoj je netko napravio takovu rupetinu (u metalnoj karoseriji) da sve propada
borna- Moderator
- Broj postova : 9434
Registration date : 16.11.2010
Došla je jedna Marklin Hamo lokomotiva, ona ima permanentni magnet i vozi na DC po običnoj pruzi
Netko joj je uklonio pobirače struje sa jedne strane šina tako da može voziti jedino preko gornjeg voda
Imat ću dosta pipavog posla dok joj napravim nove kontakte dole
Jedan šinobus je igubio jednu gumicu, da bi stavio novu moram najprije maknuti skiju kako bih mogao maknuti okvir oko
pogonskih kotača
Imao je i predugačku oprugu mjenjača smjera pa se on uključivao kod još niske brzine
Netko je skinuo jedan dio kopči pa se nisu dobro spajale, zamijenio sam ih kompletnima
Sa ovom Austrijankom nije bilo problema, tražila je malo čišćenja, podešavanja i poneku kap ulja
Netko joj je uklonio pobirače struje sa jedne strane šina tako da može voziti jedino preko gornjeg voda
Imat ću dosta pipavog posla dok joj napravim nove kontakte dole
Jedan šinobus je igubio jednu gumicu, da bi stavio novu moram najprije maknuti skiju kako bih mogao maknuti okvir oko
pogonskih kotača
Imao je i predugačku oprugu mjenjača smjera pa se on uključivao kod još niske brzine
Netko je skinuo jedan dio kopči pa se nisu dobro spajale, zamijenio sam ih kompletnima
Sa ovom Austrijankom nije bilo problema, tražila je malo čišćenja, podešavanja i poneku kap ulja
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Ovu siroticu je netko jaako nasilno gurao i poremetio joj položaj kotača
U takvom stanju ne može voziti jer se poluge postave na koso
Jedan kotač je bio jako labav pa je ispadao. Njega i osovinu sam dobro očistio nitrom te zalijepio jakim Loctite ljepilom, pustio
na miru 2 dana i tada je probna vožnja prošla uspješno.
Jedna Mehano je doživjela lom ograde na jednoj strani vjerojatno uslijed pada sa visine?
Zbog toga (?) joj se dogodilo da je motor ispao iz svoga ležišta, drže ga 2 plastike koje se samo utaknu u otvore
Nije bilo teško to ponovo služiti i sad model opet vozi, zalijepio sam ogradu i trubicu na krovu koju je izgubila.
borna- Moderator
Nedavno sam se dočepao ove vrijedne stvarce
To čudo košta 120 E a ja sam ga dobio za 40 jer vlasnik nije imao pojma čemu to služi
Još davno sam pokušavao napraviti sam nešto takovo ali bez uspjeha, prvenstveno jer se u nas nije moglo nabaviti tako male
kuglične ležajeve
Osi toga sve mora biti jako precizno da bi se ležajevi mogli namjestiti ispod pogonskih kotača
Više ne moram slagati cijeli krug tračnica da bi mogao duže voziti lokomotivu kako bi se dobro zagrijala i
podmazala na svim pokretnim mjestima
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Znači, preveslao si čoveka! Krasnoborna je napisao/la:To čudo košta 120 E a ja sam ga dobio za 40 jer vlasnik nije imao pojma čemu to služi
Ima to i za velike lokomotive
borna likes this post
Malo je ljudi u nas kome bi to mogao prodati.
On redovno obilazi Hrelić svake nedjelje jer stanuje u blizini pa za sitnicu pronađe svašta, Bog zna kako je to završilo
u smeću pa netko to pokupio i odnio na sajam? I on je moja povremena mušterija kad treba popraviti neki model pa
sam onda i ja njegova mušterija kad nađe nešto vrijedno i proda mi za malo novaca
On redovno obilazi Hrelić svake nedjelje jer stanuje u blizini pa za sitnicu pronađe svašta, Bog zna kako je to završilo
u smeću pa netko to pokupio i odnio na sajam? I on je moja povremena mušterija kad treba popraviti neki model pa
sam onda i ja njegova mušterija kad nađe nešto vrijedno i proda mi za malo novaca
borna- Moderator
Početkom 70-ih su se zahtjevi za napajanje strujom povećali pa je Marklin napravio poseban trafo za napajanje
skretnica, signala i rasvjete
Ovome je netko krvnički odrezao žicu koja ide na 220 pa sam ga otvorio i stavio novi priključni kabel
Jedna žica završava otraga na bimetalu koji isključuje trafo kod kratkog spoja
Ovaj dio sam morao razrezati da bi izvukao dio starog kabela i uvukao novi, tada sam ga zalijepio cianofixom pa se
razrez uopće ne vidi
Druga dolazna žica završava u plastičnoj kućici na desnoj strani
Na poklon sam dobio jedan drugi trafo star također preko 50 godina
Ta firma je i inače radila Marklinove transformatore.
skretnica, signala i rasvjete
Ovome je netko krvnički odrezao žicu koja ide na 220 pa sam ga otvorio i stavio novi priključni kabel
Jedna žica završava otraga na bimetalu koji isključuje trafo kod kratkog spoja
Ovaj dio sam morao razrezati da bi izvukao dio starog kabela i uvukao novi, tada sam ga zalijepio cianofixom pa se
razrez uopće ne vidi
Druga dolazna žica završava u plastičnoj kućici na desnoj strani
Na poklon sam dobio jedan drugi trafo star također preko 50 godina
Ta firma je i inače radila Marklinove transformatore.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Prošli tjedan sam počeo raditi vijedukt za uskotračnu maketicu
Zalijepio sam bočni zidić kojeg sam privremeno pričvrsti čavlićima
Na drugoj strani sam to zalijepio za trasu
Namazao sam osnovnu boju- bijela sa malo crne i mrvičak plave
Nakon toga sam se poigrao sa svjetlijom bojom
Pa sam neko kamenje obojio tamnijom sivom ili smeđom
Ovisno o kutu upada svjetla mijenjaju se boje
borna- Moderator
Imam taman još jednu rundu slikica, lijepa mala elektro-manevarka je došla na kontrolu
Trebalo je malo joj podesiti mjenjač smjera i dati par kapljica ulja, sklopka kojom se bira napajanje (dole ili gore) je
bila malo oksidirana od neupotrebe
Ovo je takoreći isti model samo što nema pantografa, po motoru se vidi da je novija generacija
Žaruljice su manje i bez grla (ušteda!) a rotor ima ležaj u visokokvalitetnoj plastici umjesto u metalu šasije
Ovo siroče će se načekati, zmazana je kao pajcek i morat ću joj izmisliti dimnjak
Sljedeća je jako teško vozila pa sam se najprije primio čišćenja
Bila je prepuna dlačica na svim osovinama i zupčanicima
Neke sam uspio izvaditi tek nakon uklanjanja jednog zupčanika
Nakon svega vozi ponovo kao prvih dana pa je za nagradu dobila novu žaruljicu umjesto pregorjele
Trebalo je malo joj podesiti mjenjač smjera i dati par kapljica ulja, sklopka kojom se bira napajanje (dole ili gore) je
bila malo oksidirana od neupotrebe
Ovo je takoreći isti model samo što nema pantografa, po motoru se vidi da je novija generacija
Žaruljice su manje i bez grla (ušteda!) a rotor ima ležaj u visokokvalitetnoj plastici umjesto u metalu šasije
Ovo siroče će se načekati, zmazana je kao pajcek i morat ću joj izmisliti dimnjak
Sljedeća je jako teško vozila pa sam se najprije primio čišćenja
Bila je prepuna dlačica na svim osovinama i zupčanicima
Neke sam uspio izvaditi tek nakon uklanjanja jednog zupčanika
Nakon svega vozi ponovo kao prvih dana pa je za nagradu dobila novu žaruljicu umjesto pregorjele
borna- Moderator
Pfaff, gaspa and Ludi deda like this post
Stvarno, a što je s maketom u Jurandvoru?
Čeka bolje dane
Trenutno imam još jednu neplaniranu zanimaciju, nadvoj nad vratima iz kuhinje u sobu se počeo raspadati i neki dan
me uplašio tresak kad je palo nešto žbuke
Morat ću dosta toga otući, napraviti nekakav potporanj i prvi sloj nove žbuke impregnirati sa jakom mrežicom.
Pred par dana sam se sa 2 jaka mlada iz Jurandvora dosta namučio dok smo spustili staru veš-mašinu niz stepenice i
podigli novu. Privremeno joj dovodim struju iz sobe jer je kupaonski priključak negdje u prekidu?
Trenutno imam još jednu neplaniranu zanimaciju, nadvoj nad vratima iz kuhinje u sobu se počeo raspadati i neki dan
me uplašio tresak kad je palo nešto žbuke
Morat ću dosta toga otući, napraviti nekakav potporanj i prvi sloj nove žbuke impregnirati sa jakom mrežicom.
Pred par dana sam se sa 2 jaka mlada iz Jurandvora dosta namučio dok smo spustili staru veš-mašinu niz stepenice i
podigli novu. Privremeno joj dovodim struju iz sobe jer je kupaonski priključak negdje u prekidu?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Dočekalo me nekoliko novih lokomotiva pa sam otvorio svoju radionicu
Započeo sam kako i dolikuje sa najstarijom, Fleischmann iz kraja 50-ih
Sve je tu od metala, nema plastike pa je ima nekih 700 grama na vagi
Otvara se odvijanjem malih bočnih vijaka koji drže postolja, uočio sam otkinutu plavu žicu zbog koje nije mogla voziti
Model je za svoje godine (oko 65) dobro sačuvan pa sam ga malo očistio i podmazao
Usporedio sam ju sa istim modelom od Marklina koji je u M 1:87 pa se vidi da je znatno veća, u M 1:82
Negdje do prvih 60-ih su sve radili u većem mjerilu dok nisu prešli na standardno za H0
Započeo sam kako i dolikuje sa najstarijom, Fleischmann iz kraja 50-ih
Sve je tu od metala, nema plastike pa je ima nekih 700 grama na vagi
Otvara se odvijanjem malih bočnih vijaka koji drže postolja, uočio sam otkinutu plavu žicu zbog koje nije mogla voziti
Model je za svoje godine (oko 65) dobro sačuvan pa sam ga malo očistio i podmazao
Usporedio sam ju sa istim modelom od Marklina koji je u M 1:87 pa se vidi da je znatno veća, u M 1:82
Negdje do prvih 60-ih su sve radili u većem mjerilu dok nisu prešli na standardno za H0
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Sa jednom novijom marklinkom nisam imao puno posla
Digitalna je, vidi se da joj je netko oštetio jedan konektor za svjetlo pa ga improvizirao žicama
Lokomotiva ima oštećena 2 pantografa no kako nema dijelova koji nedostaju ne mogu ih komletirati. 2 nova bi došli preko
20 eura a rabljeni su nešto jeftiniji
Negdje je izgubila i jedan odbojnik, obzirom da je dosta kompliciran nema druge negoli kupiti novoga
Jedan stariji šinobus je u odličnom stanju, vjerojatno ga je netko dobro obnovio
i ujedno prekrstio u DC model kojem je netko nezgodno savinuo jednu žicu za pobiranje struje
Šinobus je dobio i dekoder kako bi mogao voziti na istosmjernu struju
Umjesto elektromagneta dobio je trajni magnet
Nakon skidanja pobirača struje dole uspio sam pažljivo izravnati savinutu žicu i isprobati model
borna- Moderator
Marklin je svojedobno napravio cijelu seriju cirkuskog vlaka
Bilo je i raznih vagona sa kavezima i divlim životinjama u njima (slika je sa neta)
Ova mala je bila suha te pomalo ukočena, poravnao sam joj skiju i podesio mjenjač smjera
Došla je i jedna dosta očerupana Lima, bez pantografa i nekih odbojnika
Karoserija joj je bila zalijepljena jer ima potrgane zakačke, nedostajao joj je i uteg te joj je bila odlemljena jedna žica na motoru
Pronašao sam odgovarajući uteg star najmanje 50 godina, zalemio žicu pa je proradila
borna- Moderator
Ova Nizozemka Američkog porijekla me namučila
Netko je uspio zaglaviti pogonsko postolje koje je ostalo u kosom i nagnutom položaju
Započeo sam uklanjanjem svjetla kako bi mogao izvući oprugu oko motora
Nakon skidanja ostalih dijelova motorno postolje se izvuče prema gore
Odozdola to nije moguće, vidi se kako treba stajati opruga koja dolazi u izrezani otvor na šasiji
Nju sam morao poravnati jer se od silovanja iskrivila
To je interesantna i rijetka lokomotiva pomalo neuobičajenog izgleda
borna- Moderator
Kako li su onu Aseu uspjeli toliko devastirati, i izvana, i iznutra
Registration date : 14.05.2008
Klinci znaju biti jako destruktivni, sudaraju se vlakovima dokle god voze ili ih rastavljaju da vide što je unutra?
Sve to proističe iz kućnog odgoja od malena, danas većini nije problem svako malo kupovati nove igračke kad
potrgaju stare. Nekada se djecu učilo čuvati igračke godinama i ne bi dobili nove ako se neka potrgala.
Sve to proističe iz kućnog odgoja od malena, danas većini nije problem svako malo kupovati nove igračke kad
potrgaju stare. Nekada se djecu učilo čuvati igračke godinama i ne bi dobili nove ako se neka potrgala.
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Jedan Austrijanac me upitao mogu li opet oživjeti njegovog jaako starog Kleinbahna?
Karoserija je sačuvana u vrlo dobrom stanju.
Motor ali i pogonske osovine je bio jaako ukočen od Bog zna koliko dugog stajanja
Različiti metali su međusobno oksidirali
Krenuo sam u rastavljanje
Motor sam jedva rastvorio
I ovaj plastični zupčanik se nije mogao okretati od osušenih naslaga na vijku koji ga drži
Nakon čišćenja svega kontakt sprayem i podmazivanja motor je veselo proradio, kotači su se vrtjeli
Kasnije sam još zalijepio "prozore" na karoseriji
Karoserija je sačuvana u vrlo dobrom stanju.
Motor ali i pogonske osovine je bio jaako ukočen od Bog zna koliko dugog stajanja
Različiti metali su međusobno oksidirali
Krenuo sam u rastavljanje
Motor sam jedva rastvorio
I ovaj plastični zupčanik se nije mogao okretati od osušenih naslaga na vijku koji ga drži
Nakon čišćenja svega kontakt sprayem i podmazivanja motor je veselo proradio, kotači su se vrtjeli
Kasnije sam još zalijepio "prozore" na karoseriji
borna- Moderator
Je li se Austrijanac adekvatno zahvalijo?
Je, makar taj motornjak nije baš posebno vrijedan. Da je Marklin vrijedio bi 10 puta više, Klenbahn je od početka
spadao među najjeftinije proizvođače. Zanimljivo je da od kada je tvornica zatvorena pred cca 5 godina da su
rabljeni modeli dobili na cijeni.
spadao među najjeftinije proizvođače. Zanimljivo je da od kada je tvornica zatvorena pred cca 5 godina da su
rabljeni modeli dobili na cijeni.
borna- Moderator
Čudotvorac!borna je napisao/la:Motor sam jedva rastvorio... Nakon čišćenja svega kontakt sprayem i podmazivanja motor je veselo proradio, kotači su se vrtjeli[/img]
Registration date : 14.05.2008
borna likes this post
Još jedan Mehano sa istim problemom
Ispalo je jedno postolje i odvojile se žice napajanja
Na šasiji desno vidi se uski plastični dio koji povezuje nju sa postoljem
Dugački dio ulazi u šasiju, taj dio se dobro drži no kratki koji drži postolje je previše slab, ja sam ga ovaj puta i zalijepio
Dovoljno je da netko nepažljivo povuče postolje pa će ono ispasti, nakon toga je prilično teško namjestiti kardan i vratiti postolje.
Zalemio sam žice na postolje te napravio popravno lemljenje i na drugoj strani jer je spoj bio slab
Motor i uostalom sve skupa se drži crnim poklopcem- imitacijom rezervoara sa donje strane.
borna- Moderator
Ovakve male parne su česta slika jer ih je prodano najviše, pretrpe svašta za svoga života
Savijaju im skije pa čak ih netko i napravi sam kad se potrgaju zbog nepažnje
Ovo je bio neuspio pokušaj jer nije bila dovoljno elastična te je radila kratki spoj
Ispadao joj je i kotač, nije imala gumice. Očistio sam i oprao karoserije
I na drugoj je bilo dosta promjena
Manja je dobila 2 nova odbojnika
Obadvije su sada spremne za novi dom u Slavonskom Brodu kod novog vlasnika koji će ih bolje čuvati
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Stari Pikovi vagoni su bili omiljeni u nas jer su nas podsjećali na Batiće i bili su jeftini tako da ih ima i danas preživjelih
Najveći problem kod njih su bile kopče sa kojih su lako ispadale male opruge pa bi se gubile
Opruge iz kemijskih olovaka se mogu razvući, odrezati i oblikovati kao originalna
Često su se trgali odbojnici pa sam ih izradio iz novih koji su bili tanji, na njih sam navukao stiskajući bužir
Na mjestima gdje se ogulila boja sam kistom dodao novu zelenu kao i crnu na ogradama i stepeništima.
Nisam mogao gledati ovu očerupanu i zamusanu lokomotivicu pa sam joj zalijepio dimnjak i nakon pranja ju djelomično obojio
Dobila je i odbojnike koji su nedostajali
te bojanje nekih detalja
Tamno zelena boja nekako ne dolazi do izražaja?
Najveći problem kod njih su bile kopče sa kojih su lako ispadale male opruge pa bi se gubile
Opruge iz kemijskih olovaka se mogu razvući, odrezati i oblikovati kao originalna
Često su se trgali odbojnici pa sam ih izradio iz novih koji su bili tanji, na njih sam navukao stiskajući bužir
Na mjestima gdje se ogulila boja sam kistom dodao novu zelenu kao i crnu na ogradama i stepeništima.
Nisam mogao gledati ovu očerupanu i zamusanu lokomotivicu pa sam joj zalijepio dimnjak i nakon pranja ju djelomično obojio
Dobila je i odbojnike koji su nedostajali
te bojanje nekih detalja
Tamno zelena boja nekako ne dolazi do izražaja?
borna- Moderator
Stranica 34 / 40. • 1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 34 / 40.