Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 40 / 40.
Stranica 40 / 40. • 1 ... 21 ... 38, 39, 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Ta kućica je služila kao kancelarija vlakovođe a imala je i 2 viseća kreveta za prespavati. Iz nekih priča na
raznim Njemačkim forumima nisu bile baš omiljene jer su bile hladne i stalno vlažne.
raznim Njemačkim forumima nisu bile baš omiljene jer su bile hladne i stalno vlažne.
borna- Moderator
- Broj postova : 9431
Registration date : 16.11.2010
Pfaff likes this post
Evo konačno gotove br 50
Sada mi je ostao ovaj tender kao višak
Nakon velike došla je i mala na red
Kotača za nju imam za izvoz
Probao sam ju pokrenuti preko zupčanika pa sam otkrio da je ukočena
I onda sam ju otvorio i jedva isčupao rotor van
Spremna je za kupanje
borna- Moderator
Pfaff, gaspa and Ludi deda like this post
Nakon kupanja rukom sam vrtio kotače i osjetio da okretanje u jednom položaju jaako zapinje, na jednom zupčaniku
sam vidio nešto crno pa sam ga izvadio. Na vrhu pincete se vidi nakupina dlačica koja je smetala okretanje
Prva osovina je bila u krivom položaju pa sam ju morao izvaditi
Da bi to napravio morao sam na jednoj strani skinuti poluge
Kad je sve bilo na svome mjestu i lako se okretalo mogao sam nastaviti sastavljanjem, ujedno sam pripremio još
jednu malu da ju uskrsnem
Nakon sastavljanja svega probna vožnja je bila uspješna
Za malu lokomotivu sam morao pronaći nešto među brojnom rodbinom iz rezerve
Godinama se skupilo poprilično toga
Malu sam nakon kupanja počeo sastavljati, bužiri žica statora su bili jaako kruti zbog starosti pa ću ih zamijeniti novima
sam vidio nešto crno pa sam ga izvadio. Na vrhu pincete se vidi nakupina dlačica koja je smetala okretanje
Prva osovina je bila u krivom položaju pa sam ju morao izvaditi
Da bi to napravio morao sam na jednoj strani skinuti poluge
Kad je sve bilo na svome mjestu i lako se okretalo mogao sam nastaviti sastavljanjem, ujedno sam pripremio još
jednu malu da ju uskrsnem
Nakon sastavljanja svega probna vožnja je bila uspješna
Za malu lokomotivu sam morao pronaći nešto među brojnom rodbinom iz rezerve
Godinama se skupilo poprilično toga
Malu sam nakon kupanja počeo sastavljati, bužiri žica statora su bili jaako kruti zbog starosti pa ću ih zamijeniti novima
borna- Moderator
gaspa and Ludi deda like this post
Nakon spajanja svih žica mala je oživjela
Nakon dobrog pranja obojio sam karoserije crnim mat sprajem (slikano dok se lak još nije osušio pa izgledaju sjajne)
Oznake lokomotiva sam obojio srebrnim markerom i onda sve prešao polusjajnim lakom za kosu da ih zaštitim
Zbrojio sam koliko imam malih- uz ovih 9 još 4 su u vitrini i 3 na moru
Jedan prijatelj mi je pokazao što je povoljno kupio u Virovitici
Nažalost model je obojan pretamnom bojom i sa previše debelim linijama, ja ću mu staviti odbojnike koji nedostaju
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Pojavile su se 3 parne lokomotive njemačke serije 24
Najstarija je iz kraja 50-ih (desna), druga je iz 60-ih a treća iz 80-ih godina
I na kopčama tendera se vidi razlika, lijevo je najstariji a desno najmlađi
Sa 2 tendera sam skinuo kotače radi čišćenja jer su pokupili dosta nečistoće sa pruge (najstariji je negdje izgubio
jedan originalni kotač pa mu je netko stavio drugog od vagona)
Čišćenje kotača na staroj lokomotivi sam napravio "na živo", imala je debeli oksidirani sloj na njima
Ona je imala 2 žaruljice naprijed, vidi se pločica od pertinaksa koja je nosila uloške za četkice i ležaj rotora
Njoj sam poravnao i obojio usmjerivače vjetra i kasnije popravio crvene rubove na karoseriji
Najstarija je iz kraja 50-ih (desna), druga je iz 60-ih a treća iz 80-ih godina
I na kopčama tendera se vidi razlika, lijevo je najstariji a desno najmlađi
Sa 2 tendera sam skinuo kotače radi čišćenja jer su pokupili dosta nečistoće sa pruge (najstariji je negdje izgubio
jedan originalni kotač pa mu je netko stavio drugog od vagona)
Čišćenje kotača na staroj lokomotivi sam napravio "na živo", imala je debeli oksidirani sloj na njima
Ona je imala 2 žaruljice naprijed, vidi se pločica od pertinaksa koja je nosila uloške za četkice i ležaj rotora
Njoj sam poravnao i obojio usmjerivače vjetra i kasnije popravio crvene rubove na karoseriji
borna- Moderator
Ovo je nazovimo srednji model, ima samo jednu žaruljicu jer je ispred nje svjetlovod
Iznenadila su me 2 plastična zupčanika jer se obično koristio samo jedan
Najnoviji model je konačno dobio i metalnu zaštitu statora koji se često oštetio u dječjoj igri jer je bio dosta izložen
Ta zaštita se može ukloniti jedino kad je skinuta karoserija. Taj model je dobio i kontrateg na kotaču koji prima
pogonsku polugu (prijašnji modeli su imali na svim kotačima jednake manje tegove)
Nakon šminjkanja (obnove crvene boje) sve lokomotive su dobile i poneki srebrni detalj poput zvona npr.
Nakon pola godine čekanja iz daleke Kine su se pojavili motorići sa reduktorom koje ću ugraditi u dizalice
Termobužire koristim da ne bude proklizavanja i ispadanja užadi sa osovina
Većim stiskavcem obuhvatim cijeli motorić kako bi ga bolje zalijepio za krov kabine dizalice
Iznenadila su me 2 plastična zupčanika jer se obično koristio samo jedan
Najnoviji model je konačno dobio i metalnu zaštitu statora koji se često oštetio u dječjoj igri jer je bio dosta izložen
Ta zaštita se može ukloniti jedino kad je skinuta karoserija. Taj model je dobio i kontrateg na kotaču koji prima
pogonsku polugu (prijašnji modeli su imali na svim kotačima jednake manje tegove)
Nakon šminjkanja (obnove crvene boje) sve lokomotive su dobile i poneki srebrni detalj poput zvona npr.
Nakon pola godine čekanja iz daleke Kine su se pojavili motorići sa reduktorom koje ću ugraditi u dizalice
Termobužire koristim da ne bude proklizavanja i ispadanja užadi sa osovina
Većim stiskavcem obuhvatim cijeli motorić kako bi ga bolje zalijepio za krov kabine dizalice
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Umjesto jednog klika potrudit ću se malo vie i reći (napisati) kako uivam u ovim prikazima i odati priznanje majstoru na vjetini i strpljivosti.
Registration date : 14.05.2008
borna likes this post
Hvala, kad se sjetim koliko je toga prošlo od 1960-ih do 2010-ih što nisam slikao bilo bi toga još najmanje 10
puta više, doduše slabijeg intenziteta. Imao sam i znatno manje dijelova i alata pa su najčešće bile samo
improvizacije da modeli barem opet postanu vozni.
Zadnja je bila serija od 5 lokomotiva P 8 iliti Br 38 koje su svoj pravi život započele u Pruskim željeznicama daleke 1906
Pokazale su se jako dobre pa su osnutkom Njemačkih željeznica nazvane Br 38 i nastavile se proizvoditi do ukupno
3.948 primjeraka! Zadnja u DB je vozila do 1974 godine- link
Ova je uspješno skupljala dlačice sa pruge, da bi joj promijenio gumicu morao sam skinuti poluge što je dobro
došlo za daljnje čišćenje
Jedan srednji kotač je pretrpi snažan udarac tko zna kako i od čega?
Prilikom vožnje zbog toga lokomotiva dosta pleše, probao sam izravnati kotač ali nije išlo jer je kako izgleda kraj
osovine savinut. Trebao bi u stvari skinuti kotače sa te osovine pa ju probati samu rastaviti?
Druga je bila sasvim u redu osim što je negdje izgubila jedan agregat na lijevoj strani pa ju nisam više slikao
puta više, doduše slabijeg intenziteta. Imao sam i znatno manje dijelova i alata pa su najčešće bile samo
Zadnja je bila serija od 5 lokomotiva P 8 iliti Br 38 koje su svoj pravi život započele u Pruskim željeznicama daleke 1906
Pokazale su se jako dobre pa su osnutkom Njemačkih željeznica nazvane Br 38 i nastavile se proizvoditi do ukupno
3.948 primjeraka! Zadnja u DB je vozila do 1974 godine- link
Ova je uspješno skupljala dlačice sa pruge, da bi joj promijenio gumicu morao sam skinuti poluge što je dobro
došlo za daljnje čišćenje
Jedan srednji kotač je pretrpi snažan udarac tko zna kako i od čega?
Prilikom vožnje zbog toga lokomotiva dosta pleše, probao sam izravnati kotač ali nije išlo jer je kako izgleda kraj
osovine savinut. Trebao bi u stvari skinuti kotače sa te osovine pa ju probati samu rastaviti?
Druga je bila sasvim u redu osim što je negdje izgubila jedan agregat na lijevoj strani pa ju nisam više slikao
borna- Moderator
Aha! Zato su na mom transformatoru uspjeno zamijenjeni seleni a lokomotiva se i nakon "popravka" trza i dalje (neuleiteni motor). Popravci su ili preko Aviotehnike, a taj nedostatak dijelova i alata je valjda bio karakterističan i za druge popravljače (ne tvrdim da se mojim stvarima pozabavio ba borna).borna je napisao/la:Imao sam i znatno manje dijelova i alata pa su najčeće bile samo
Registration date : 14.05.2008
Hmm u mojim rukama nije bila jer ja nijesam preuzimao popravke preko njih nego jedino direktnim kontaktom.
Zaposlenici Aviotehnike su znali i sami raditi POPravke, očito neki djelomično uspješne.
Zaposlenici Aviotehnike su znali i sami raditi POPravke, očito neki djelomično uspješne.
borna- Moderator
Treća lokomotiva je negdje duugo stajala i skupljala prašinu
Na skiji i kotačima se vidi da se uopće nije vozila
Sada sam znao što me čeka- zapečeni motor
Nakon rastavljanja motora i čišćenja ostataka starog ulja podmazao sam ju i probao voziti
Trebalo joj je dosta da se ugrije i razradi, podmazao sam još i osovine koje se mogu zapeći u svojim ležajevima
Na skiji i kotačima se vidi da se uopće nije vozila
Sada sam znao što me čeka- zapečeni motor
Nakon rastavljanja motora i čišćenja ostataka starog ulja podmazao sam ju i probao voziti
Trebalo joj je dosta da se ugrije i razradi, podmazao sam još i osovine koje se mogu zapeći u svojim ležajevima
borna- Moderator
Četvrta je imala odlijepljeni agregat na desnoj strani koji srećom nije bio izgubljen
Cijela je bila dobrano nauljena i imala je oštećenu skiju
Na njoj sam pažljivo raširio male limiće pa ju vratio opet pričvrstio, ispod nje se također sakupilo dosta ulja
Zadnja u ovoj seriji je došla u originalnoj kutiji
Ova se navozila po prljavoj pruzi i sakupila je dosta dlačica
Dobila je novu četkicu (mesingana se brže troši od ugljene)
Trebalo je promijeniti i žeruljicu (klasične dođu oko 1 E a već duže vremena se mogu kupiti i Led za 1,5 do 2 E)
borna- Moderator
Prvi kotači odnosno osovine su prve koji započinju sa čišćenjem pruge
Sve što je prekomjerno nauljeno skuplja dlačice
Kotači tendera također vole pokupiti sve prljavo sa pruge, kad se puno toga godinama skupi i otvrdne teško je skinuti.
Ovakve potpuno metalne kotače potopim nitrom u bočici pa se drugi dan sve omekša i lakše skida.
Kotače DC vlakova se ne smije potapati u razrjeđivaču jer bi on omekšao izolaciju (može u alkoholu), struganjem sa nožićem
bi ih mogao oštetiti pa koristim male rotacione spužvice.
Očekujem novopečenog marklinovca pa sam mu po želji složio jedan kompletić
120 x 80 cm je površina potrebna za ovakav oval
Sve što je prekomjerno nauljeno skuplja dlačice
Kotači tendera također vole pokupiti sve prljavo sa pruge, kad se puno toga godinama skupi i otvrdne teško je skinuti.
Ovakve potpuno metalne kotače potopim nitrom u bočici pa se drugi dan sve omekša i lakše skida.
Kotače DC vlakova se ne smije potapati u razrjeđivaču jer bi on omekšao izolaciju (može u alkoholu), struganjem sa nožićem
bi ih mogao oštetiti pa koristim male rotacione spužvice.
Očekujem novopečenog marklinovca pa sam mu po želji složio jedan kompletić
120 x 80 cm je površina potrebna za ovakav oval
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Ovu ofucanu lokomotivu sam već ranije pokazao kad sam ju osposobio za vožnju
Sada je na red došlo bojanje karoserije
Najprije sam uklonio rukohvate koji su ujedno držali prozore na unutrašnjoj strani
Onda sam popravio srebrne trake koje idu okolo, pronašao sam novi svjetlovod kojeg ću staviti umjesto jednog lošeg
Finim kistom sam nanosio plavu boju
Bit će tu još puno korekcija svih boja tanjim kistom
Napravio sam nove rukohvate jer su stari bili zahrđali, stari su bili debljine 0,5 a novi imaju 0,6 mm
Prozori su oprani i pričvršćeni novim rukohvatima
Sada je na red došlo bojanje karoserije
Najprije sam uklonio rukohvate koji su ujedno držali prozore na unutrašnjoj strani
Onda sam popravio srebrne trake koje idu okolo, pronašao sam novi svjetlovod kojeg ću staviti umjesto jednog lošeg
Finim kistom sam nanosio plavu boju
Bit će tu još puno korekcija svih boja tanjim kistom
Napravio sam nove rukohvate jer su stari bili zahrđali, stari su bili debljine 0,5 a novi imaju 0,6 mm
Prozori su oprani i pričvršćeni novim rukohvatima
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Slijedili su popravci sive boje
zatim srebrne
i na kraju još par detalja
Neki dan sam otkrio još jednu takvu karoseriju u boljem stanju pa će ona jednog dana također poplaviti nadam se
bolje uz više pažnje?
Jedan šinobus po kome je već netko prčkao je došao po dragocjene kapljice ulja jer je bio cvilidreta
Kad sam ga otvorio imao sam puno posla oko čišćenja ostataka unutarnje boje koju je netko nanio bez primera
za plastiku (na slici je već očišćena večina toga)
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Stranica 40 / 40. • 1 ... 21 ... 38, 39, 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 40 / 40.