Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZET razno

+15
besposlenpop
MAN SU220
davorvis
Pfaff
inflameswetrust
sali
Laurus
borna
gaspa
Tomek
ICE-3M
kiki273
seabral
Barney
Narcis
19 posters

Stranica 7 / 12. Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Next

Go down

ZET razno - Page 7 Empty Re: ZET razno

Postaj by kriticar sri 23 vel 2022, 12:44

@ borna 16 Trg Kulina Bana je današnji TŽF odnosno Džamija?
I je li to nije bilo redovnog prometa do Sajmišta (pravac 7)?
Gdje je točno bilo odredište 17? Okretište ili su se koristili dvosmjerni tramvaju?
Pretpostavljam da ni 13 ni 15 isto nisu bila okretišta već vezni kolosjek kojim su tramvaji prelazili sa jednog na drugi kolosjek.
Nisam znao ili sam zaboravio da je nekad bilo i okretište na Zvijezdi. Ili nije i u upotrebi su još bili dvosmjerni tramvaji?
Lastavica je negdje iz tog perioda? Za mlađe koji ne znaju Lastavica je M-24 gbr.1 prerađen u eksperimentalni jednosmjerni tramvaj. Ostao je jedini. Kasnije ponovo rekonstruiran kao normalni jednosmjerni M-24 kao i svi M-24.
Na šemi ne mogu razaznati idu li tada tramvaji prema odredištima 10,11 i 14 Novom vesi ili današnjom trasom iz Draškovićeve? A ne mogu se sjetiti podatka do kada su tračnice bile položene kroz Novu Ves. Draženove i Žacove, a i druge knjige i monografije su na drugoj lokaciji.
Puno bolje se sjećam svega što sam doživio uživo.

@ MAN SU220 mislim da slika odozgo puno govori. Veliki kut skretanja u malom prostoru. Istina uz puno, puno para sve je moguće. Ali pitanje je koliko je dugova ostavio Bandić i kada će se Zagreb financijski oporaviti za neke ozbiljne investicije.
A vjerojatno novim NT2200X konfiguracije visećih djelova kao kod NT2300 ili samim NT2300 ni to, kako i "gaspa" kaže ne bi bio problem.
Za Bika i Čeha sigurno bi.

Zadnja promjena: kriticar; sri 23 vel 2022, 13:13; ukupno mijenjano 1 put.

kriticar
Moderator
Moderator

Broj postova : 6176
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 sri 23 vel 2022, 13:09

besposlenpop je napisao/la:Ne bi baš

Ide to ko ništa, gledaj Laughing

ZET razno - Page 7 Img_2020
MAN SU220
MAN SU220

Broj postova : 916
Registration date : 28.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 23 vel 2022, 13:14

Ako je tako nije mi jasno zašto onda nisu već napravili? Trošak stvarno ne bi bio velik. Biti će da onda podzemni spomenik kulture smeta. Ili ipak postoji neki tehnički razlog? Teško je to meni kao laiku reći. Možda imamo znalca ili stručnjaka koji kompetentno može reći.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by borna sri 23 vel 2022, 14:25

Trg prvo se zvao Trg N, a 1927. godine ime mu je promijenjeno u Trg Petra I. osloboditelja (Karađorđevića). Od 1941. se zvao Trg III, a od 1942. Trg Kulina bana. Od 1946. do 1990. zvao se Trg žrtava fašizma, od 1990. do 2000. Trg hrvatskih velikana, a 2000. mu je ponovno vraćeno ime Trg žrtava fašizma.
Naziv Đamije se udomaćio još od doba kada je tu bila Đamija i prenosi se iz generacije u generaciju
ZET razno - Page 7 6b815c63-aa51-8d3f-7105-0af8ac58944b
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9434
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 23 vel 2022, 16:38

Hvala "borna". Ali od šezdesetih se ozbiljno motam po Zagrebu. Bilo je dana kada sam znao doći i po dva puta iz Dubrovnika. I vratiti se natrag uvećer.
A opet u drugo vrijeme znao sam iz Zagreba ići na posao u Dubrovnik i po odrađenom vratiti se natrag u Zagreb. Pa sutra ponovo. I tako jedno duže vrijeme. Što ljubav radi? Zagrepčanke su uvijek bile feš puce. Ali nisam oženio Zagrepčanku.
A i dani studiranja su vezani za Zagreb.
Tako da te osnovne lokalitete znam. Istina da i ja baš ne znam lokalitete WWII i prije njega. Ali sve ovo puno vrijedi i za mlađe koji se tek sa tim upoznavaju.
A vidim da se pojavljuju novi mladi članovi koji za sada uglavnom još ne pišu. Nadam se da će se ohrabriti.
Šteta što "žac" više odavno ne sudjeluje u radu ovog foruma jer bi njegova pojašnjenja u ovom trenutku dobro došla. Pogotovo ovo što sam pitao oko okretišta i dvosmjernih tramvaja.

kriticar
Moderator
Moderator

borna likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 sri 23 vel 2022, 16:52

kriticar je napisao/la:Ako je tako nije mi jasno zašto onda nisu već napravili? Trošak stvarno ne bi bio velik. Biti će da onda podzemni spomenik kulture smeta. Ili ipak postoji neki tehnički razlog? Teško je to meni kao laiku reći. Možda imamo znalca ili stručnjaka koji kompetentno može reći.

Možda bi problem bio što bi se moralo formirat još jedno stajalište za linije koje bi vozile u tom pravcu pa bi onda bilo preblizu ovom sadašnjem pa bi bilo linija koje bi morale stajat i na jednom i na drugom.
MAN SU220
MAN SU220

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 23 vel 2022, 17:51

Pa kao u Praškoj  nekom zaustavljeni tramvaj smeta? Voze samo povlašteni do parkinga, mogu malo pričekati. Jedino kada bi naišla iza osmice šestica prema Glavnom kratko bi blokirala prugu od zapada prema istoku dok čeka da skrene. Ali svaki tramvaj blokira prugu onom iza sebe dok stoji. Možda i jesu dva stajališta tako blizu problem, ali ja mislim da nije to razlog, već nešto drugo. Što, možemo nagađati.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by borna sri 23 vel 2022, 18:34

Bilo je kroz brojna desetljeća svako malo rasprava o tome skretanju, zadnje pred 6 godina:
Amruševac iz 1908.
Ovako otprilike izgleda projekt o kojem je nedavno govorio i gradonačelnik Milan Bandić na posljednoj sjednici Gradske skupštine i koji bi trebao u potpunosti urediti već desetak godina zapušten prostor prvog zagrebačkog javnog WC-a, popularnog “Amruševca”, koji je otvoren još 1908. godine.

Projekt uređenja napravljen je još 2012. godine, kada je Grad raspisao natječaj za “izradu glavnog i izvedbenog projekta za gradnju desnog skretača Praška - Jurišićeva” i uređenje javnoprometne površine, a prema njemu, novi ulaz u podzemnu šetnicu s akvarijem nalazio bi se nekoliko metara istočnije od sadašnjeg ulaza u Amruševac, koji je je zatvoren u lipnju 2006. godine kada je u Cesarčevoj otvoren novi javni WC. Stubište je i danas zatrpano smećem, ulazna vrata prema WC-ima su razbijena, pisoari uništeni.
ZET razno - Page 7 1001079.bin
Više ima na linku (Projekt je naravno bio megalomanski i dobro je da nije bio napravljen)
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff sri 23 vel 2022, 19:15

Imam ideju: Zašto ne napraviti petlju oko cijelog trga? Lijepo bi se tramvaje iz Jurišićeve dobilo pred neboder i u smjer istoka pa mogu skrenuti u Prašku bez kerefeka. Jasno, i obratno. Obzirom da to ne bi bila stalna linija, tračnice ne bi puno smetale...

ZET razno - Page 7 TBJJ

A tako bi se ujedno i riješio problem onih sajmova na glavnom grackom trgu, ne?

ZET razno - Page 7 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop sri 23 vel 2022, 19:25

MAN SU220 je napisao/la:
besposlenpop je napisao/la:Ne bi baš

Ide to ko ništa, gledaj Laughing
Ko vodovodna cijev.
besposlenpop
besposlenpop

Broj postova : 1466
Registration date : 18.06.2021

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop sri 23 vel 2022, 19:29

kriticar je napisao/la:Ako je tako nije mi jasno zašto onda nisu već napravili? Trošak stvarno ne bi bio velik. Biti će da onda podzemni spomenik kulture smeta. Ili ipak postoji neki tehnički razlog? Teško je to meni kao laiku reći. Možda imamo znalca ili stručnjaka koji kompetentno može reći.

Mislim da je bivši javni šekret (čini mi se da je čak zaštićeno kulturno dobro smiling devil ) glavni razlog za odustajanje od triangla na Jelačić placu - iako, meni uopće nije jasna ideja čemu bi služil taj krak prema Juišićevoj (odnosno iz nje)???  icon_whoknows
Nekak mi se čini da su se isto pitali i oni koji bi trebali potpisati kredite za nekaj takvo ...
besposlenpop
besposlenpop

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop sri 23 vel 2022, 19:36

Pfaff je napisao/la:...

A tako bi se ujedno i riješio problem onih sajmova na glavnom grackom trgu, ne?
Misliš - ne bi ih više nikad bilo? smiling devil
Ak bu tak, odma sam ZA! happy
besposlenpop
besposlenpop

Pfaff likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 23 vel 2022, 19:39

Znao sam da će netko imati pravu ideju kako zaštiti spomenik kulture Hrvatskog Javnog Piš.... i uklopiti tramvajsku prugu da ne smeta tom spomeniku.
A par kučica za sajam uvijek može stati.

kriticar
Moderator
Moderator

Pfaff likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 23 vel 2022, 21:10

besposlenpop je napisao/la:

Mislim da je bivši javni šekret (čini mi se da je čak zaštićeno kulturno dobro  smiling devil ) glavni razlog za odustajanje od triangla na Jelačić placu - iako, meni uopće nije jasna ideja čemu bi služil taj krak prema Juišićevoj (odnosno iz nje)???  icon_whoknows
Nekak mi se čini da su se isto pitali i oni koji bi trebali potpisati kredite za nekaj takvo ...
Možda bi to skretanje moglo poslužiti da u slučaju kakvih manifestacija na TBJJ ipak koja linija prođe tuda, umjesto da ih sve šalju kroz Vodnikovu, Mihanovićevu pa na GK, pa u Draškovićevu ili dalje  Branimirovom u zavisnost gdje idu dalje. Mislim na 1, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 koje se kroz Vodnikovu i Mihanovićevu guraja sa tuda redovnim 2, 4, 9. Neke bi tada  mogle iz Mihanovićeve lijevo pa onda da tangetiraju TBJJ, ako već ne mogu kroz Ilicu. Naravno i obratno.
Pričalo se o tome kako da razna događanja u gradu imaju što manji efekt na rute tramvajskih linija.
Barem je tako počela rasprava o tom skretanju. A onda je meni pala ideja kada bi to skretanje postojalo da linija 8 lagano divergira od sadašnje trase da bi joj se i GK našao na trasi. Vjerojatno si pročitao i ranije  postove. Raspravljamo bez nekih pretenzija da baš tako mora biti jer većini nas nije poznata gomila činjenica koje utječu na formiranje tramvajskih sustava.
Nekad, ali ne uvijek iz gomile loših ili prosječnih ideja zna isplivati i neka dobra. Ajmo je tražiti.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by borna sri 23 vel 2022, 21:33

Zetu bi više odgovaralo da može potpuno zaobići glavni trg jer se često nekim većim priredbama na njemu blokiraju brojne linije
koje se onda vode zaobilazno, dodatno kruženje tramvaja trgom bi samo otežalo predstave!
Bliskim paralelnim cestama Jurišićeve i Ilice je to nemoguće izvesti jer su uske i isprekidane, tek je zeleni val prva mogućnost no
on je blizu Branimirove i Mihanovićeve u kojima je pruga a predaleko je od trga.
Skretanje iz Jurišićeve u Prašku bi se još nekako dalo izvesti pomicanjem dolaznih pruga iz Jurišićeve prema sredini trga no
drugi baypas iz Ilice u Frankopansku mi se čini nemoguć?
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 sri 23 vel 2022, 23:19

kriticar je napisao/la:Pa kao u Praškoj  nekom zaustavljeni tramvaj smeta? Voze samo povlašteni do parkinga, mogu malo pričekati. Jedino kada bi naišla iza osmice šestica prema Glavnom kratko bi blokirala prugu od zapada prema istoku dok čeka da skrene. Ali svaki tramvaj blokira prugu onom iza sebe dok stoji. Možda i jesu dva stajališta tako blizu problem, ali ja mislim da nije to razlog, već nešto drugo. Što, možemo nagađati.

E ali gdje formirat stajalište linijama koje bi vozile tom prugom praška - Jurišićeva tipa 8ica ?

Hoće li onda šestica kad stane na trgu opet morat stat i na tom novom stajalištu? U tome je caka kontaš.
MAN SU220
MAN SU220

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop čet 24 vel 2022, 10:01

kriticar je napisao/la:

Mislim da je bivši javni šekret (čini mi se da je čak zaštićeno kulturno dobro  smiling devil ) glavni razlog za odustajanje od triangla na Jelačić placu - iako, meni uopće nije jasna ideja čemu bi služil taj krak prema Juišićevoj (odnosno iz nje)???  icon_whoknows
Možda bi to skretanje moglo poslužiti da u slučaju kakvih manifestacija na TBJJ ipak koja linija prođe tuda, umjesto da ih sve šalju kroz Vodnikovu, Mihanovićevu pa na GK, pa u Draškovićevu ili dalje  Branimirovom u zavisnost gdje idu dalje. Mislim na 1, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 koje se kroz Vodnikovu i Mihanovićevu guraja sa tuda redovnim 2, 4, 9. Neke bi tada  mogle iz Mihanovićeve lijevo pa onda da tangetiraju TBJJ, ako već ne mogu kroz Ilicu. Naravno i obratno.
Pričalo se o tome kako da razna događanja u gradu imaju što manji efekt na rute tramvajskih linija.
Barem je tako počela rasprava o tom skretanju. A onda je meni pala ideja kada bi to skretanje postojalo da linija 8 lagano divergira od sadašnje trase da bi joj se i GK našao na trasi. Vjerojatno si pročitao i ranije  postove. Raspravljamo bez nekih pretenzija da baš tako mora biti jer većini nas nije poznata gomila činjenica koje utječu na formiranje tramvajskih sustava.
Nekad, ali ne uvijek iz gomile loših ili prosječnih ideja zna isplivati i neka dobra. Ajmo je tražiti.

Moja razmišljanja o proširenjima mreže su okrenuta prema spajanjima kojekakvih "koljena" i relativno bliskih a nepovezanih pruga, pri čemu izbjegavam maštanja o pojedinim mogućim linijama, tak da se u startu mimoilazimo ko pravci.

Recimo, te su spojnice Trešnjevački plac - Vukovarska - Savska, pa Džamija - Krešimirac i Pimpekplac - Svetice - Zvonimirova, dok o protezanju mreže prema novim okretištima odavno postoje ideje i planovi (npr. Sarajevska do RK, pa Vatikanskom do Nove Klare ili čak Remetinca, od Črnomerca i od Trešnjevačkog placa do Oranica, Kranjčevićevom prema Malešnici ...)

Kaj se pak tiče vođenja linija, mislim da bi ih u dogledno vrijeme trebalo generalno pretumbat.
Moje načelo je da bi iz svakog okretišta trebalo nastojati imati tri linije koje što ispruženijom trasom završavaju u tri nasuprotna okretišta, pri čemu jedna prolazi Jelačić placom, jedna preko Glavnog, a treća nekim budućim središtem (vjerojatno u Novom Zagrebu kod MSU / INA-e / Avenue Malla). Tu još dodati recimo 3 kružne linije i time bi tramvaj definirali do uvođenja letećih taxija ...
besposlenpop
besposlenpop

[Vrh] Go down

Postaj by gaspa čet 24 vel 2022, 10:24

Trebale bi se formirati dvije nove stanice: u Praškoj u smjeru juga i na početku Jurišićeve, u smjeru istoka. Stanica na Trgu u smjeru zapada ostaje a ona u smjeru istoka i juga se ukida. Takvo rješenje je neprikladno.

Za vrijeme manifestacija nikakvo tangiranje Trga (u smislu Praška-Jurišićeva) ne dolazi u obzir. Učesnici se razlete i po svim pristupnim ulicama.

Šoštarićeva nije bila okretnica već se s jedne pruge prelazilo na drugu - ima o tome lijepih sličica (na delcampeu npr.)

Zadnjih desetljeća postavljeno je dosta skretanja za izvanredne događaje, a i okretnica je dovoljno za kraćenje linija. Zanimljiva bi bila okretnica na Langovom trgu (uz izvedbu spoja pruge Vlaška-Šoštarićeva) ali taj dio je već toliko prometno zagušen da bi dodatno opterećenje prugom izazvalo kolaps. Dobar dio cestovnog prometa zagrebačkog sjevera slijeva se Medveščakom jednom prometnom trakom i u jutarnjoj špici kolona je od Palmotićeve skoro do Zvijezde.

Funkcija takve okretnice nije da se tramvaj samo okrene, već i da, ne smetajući nikom, tamo sačeka, možda i petnaestak minuta, da se ponovno ubaci na svoju poziciju u slijedu vozila na liniji. To je na Kvatriću i TŽF problem, odn. takva bi vozila trebala stalno kružiti da propuste redovne vožnje iza sebe.

A kako grad raste mijenjaju se i kretanja putnika i nije više nužno da sve linije prolaze kroz povijesni centar. Rastom gradova javljaju se sekundarni centri i na značaju dobivaju obodne linije. U Moskvi su, recimo, tramvajske linije premjestili na periferiju. U Beču pak linija 60 kreće iz Hitzinga (rub šireg centra) u predgrađe Rodaun, nešto kao da u Zagrebu uvedu liniju iz Dubrave u neko podsljemensko naselje (Markuševečku Trnavu ili sl.). A i u Zagrebu je, u neka bolja gospodarska vremena, linija 3 povezivala radničku Dubravu s tvornicama na Žitnjaku, bez zadiranja u centar.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3707

Pfaff and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff čet 24 vel 2022, 10:48

Mislim da bi najjednostavnije rješenje bilo premjestiti sve herojske manifestacije s TBJJ ma onaj čudni trg na mjestu nekadašnje Rudolfove vojarne. Možda čak i napraviti neku koncertnu binu i dva tornja za kamere. I onda slavljenici mogu tamo larmati koliko hoće i ne smetati nikome.

ZET razno - Page 7 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008

borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 čet 24 vel 2022, 13:20

besposlenpop je napisao/la:Moje načelo je da bi iz svakog okretišta trebalo nastojati imati tri linije koje što ispruženijom trasom završavaju u tri nasuprotna okretišta,

Puno je tri. Po dvije iz ljubljanice, prečkog, savišća, borongaja, mihaljevca. Po tri samo za črnomerec, dubec i novi zagreb. Jer premala je mreža za takvo nešto a ne bi ih imo gdje ni poslat, imas preko trga, preko glavnog i što ti ostaje vukovarska i novi zagreb.
MAN SU220
MAN SU220

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop čet 24 vel 2022, 13:50

Pfaff je napisao/la:Mislim da bi najjednostavnije rješenje bilo premjestiti sve herojske manifestacije s TBJJ ma onaj čudni trg na mjestu nekadašnje Rudolfove vojarne. Možda čak i napraviti neku koncertnu binu i dva tornja za kamere. I onda slavljenici mogu tamo larmati koliko hoće i ne smetati nikome.

Na tornjeve još dodati reflektore, šmrkove i topove za suzavac, a "trg" obavezno ograditi (može i električnim pastirom ... da se ovce čim prirodnije osjećaju).
besposlenpop
besposlenpop

Pfaff likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop čet 24 vel 2022, 13:59

MAN SU220 je napisao/la:
besposlenpop je napisao/la:Moje načelo je da bi iz svakog okretišta trebalo nastojati imati tri linije koje što ispruženijom trasom završavaju u tri nasuprotna okretišta,

Puno je tri. Po dvije iz ljubljanice, prečkog, savišća, borongaja, mihaljevca. Po tri samo za črnomerec, dubec i novi zagreb. Jer premala je mreža za takvo nešto a ne bi ih imo gdje ni poslat, imas preko trga, preko glavnog i što ti ostaje vukovarska i novi zagreb.

Bedakima je lakše shvatit da su svugdje 3.
Proširenjem mreže bi se razvukli i vozni redovi, pa bi gužva nastajala samo u centru u špicama ... al to je već pitanje koje prelazi mogućnosti ZET-a, to bi grad trebal počet rješavat u sklopu sveobuhvatne reorganizacije javnog i privatnog prometa.
Gradonačelniku su brojili kolko ima crnoga pod noktima već nakon 100 dana vladavine, iako je obzirom na okolnosti, stvar elementarne pristojnosti da ga to prvi put pitaju tek nakon 1000 dana, tak da niš konkretno ne očekujem u ovom mandatu. No, mogli bi očekivati pokretanje inicijative u dogledno vrijeme (možda sljedeće, il čak do kraja ove godine?).
besposlenpop
besposlenpop

Pfaff likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar ned 27 vel 2022, 16:53

gaspa je napisao/la:
Za vrijeme manifestacija nikakvo tangiranje Trga (u smislu Praška-Jurišićeva) ne dolazi u obzir. Učesnici se razlete i po svim pristupnim ulicama.
Na tornjeve još dodati reflektore, šmrkove i topove za suzavac, a "trg" obavezno ograditi (može i električnim pastirom ... da se ovce čim prirodnije osjećaju).

Je li imamo rješenje za eventualno tangiranje?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 sub 05 oľu 2022, 22:08

Jeli još voze 2301 i 2302 na liniji 15 ?
MAN SU220
MAN SU220

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar ned 06 oľu 2022, 13:26

Zar su ikako vozili? Do prije korone jedan od njih je odvezao jedan krug gore što se baš i ne može smatrati vožnjom na liniji.
Ali nisam pratio zadnje dvije godine.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 7 / 12. Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Next