Stara vozila
+23
file
Damir
ICE-3M
5ar
max
buShip fun
zele
kobler
KAPO
LLeon
mannas
ikar
Pfaff
kriticar
Thommo
Edo Tijan
Jean
kico101
gaspa
Narcis
Tomek
novi_shef
NP-549
27 posters
Stranica 7 / 23.
Stranica 7 / 23. • 1 ... 6, 7, 8 ... 15 ... 23
Re: Stara vozila
Niš ja nisam previdil.thomcro je napisao/la:Nemogu verovat da ste prevideli onu crnu makinjetu ispred ruke od tete (na prvoj fotografiji) za cvikanje onih karata sa 12 vožnji
Jedino san trebal reć kanticu i mašinice. Kako bin mogal zaboravit onaj specifični zvuk "cink", a kao mulac san užival sedet napred da vidin kako onaj zeleni kvadratić( 1 od 12 na kartici ) pada u onu prozirnu plastičnu škrabicu ispod.
[quote:"kiki273"]
Da vidimo sad znalce, koji je ovo g.broj hehe
[/quote]
Ono ča sam siguran je da je jedan iz serije 385-389 ili 395-399. Koji? Pokušavam se sjetiti onih najljepnica iznad šoferšajbe...
A čini mi se da su vrata s unutrašnje strane obojana u svjetliju nijansu, pa bih ipak rek'o da se radi o jednom od 385-389.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Registration date : 29.02.2008
A viđe štete. Gospođa uredno zapisuje neč. Ali nas zanimaju autobusi. Stručnjaci za smjene će nam otkrit koji iz serije 342-346 je vozil na 14 za Mavrince ( RI 885-72 ). A vidim i 424 lijevo.zele je napisao/la:https://2img.net/r/ihimizer/img211/7540/79310020.jpg
Snimio Goran Zelic 1984.g
EDIT: Bedak-RI 885-72 je 344.
Zadnja promjena: kico101; pet 21 sij 2011 - 23:22; ukupno mijenjano 1 put.
kico101- Moderator
Bravo bedak. Ja neznan ča ti je bilo
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2440
Registration date : 15.03.2008
Stavit ću ovu sliku ovdje, jer je na njoj puno starih vozila. Između ostalih i TAM AS3500P za koga niste ni bili sigurni da je bio u floti Troleja.
Nego mene zanima autobus na slici skroz lijevo koji se ne vidi u cjelosti.
Nitko do sad nije na forumu spomenuo takvog. U razgovoru s gaspom došli smo do ideje da bi to mogla biti ranija verzija turističke Alfe, jer ove dosad znane "mille" imaju vrata ispred prve osovine (drugi i treći autobus slijeva), a ova nepoznata iza.
https://2img.net/h/i163.photobucket.com/albums/t297/kriticar/Kriticar%202/3d84a393.jpg
ovo je link na sliku u izvornoj rezoluciji skeniranja radi lakšeg prepoznavanja detalja
a ispod je u rezoluciji zahtjevanoj za forum
Nego mene zanima autobus na slici skroz lijevo koji se ne vidi u cjelosti.
Nitko do sad nije na forumu spomenuo takvog. U razgovoru s gaspom došli smo do ideje da bi to mogla biti ranija verzija turističke Alfe, jer ove dosad znane "mille" imaju vrata ispred prve osovine (drugi i treći autobus slijeva), a ova nepoznata iza.
https://2img.net/h/i163.photobucket.com/albums/t297/kriticar/Kriticar%202/3d84a393.jpg
ovo je link na sliku u izvornoj rezoluciji skeniranja radi lakšeg prepoznavanja detalja
a ispod je u rezoluciji zahtjevanoj za forum
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6138
Registration date : 14.05.2008
FAP Ohrid možda ? linija prozora je niža nego na Alfi ispred, a onda su bili federaši tako da nije izgubila zrak
NP-549- Moderator
Definitivno nije FAP Ohrid. Kod njega su drugačiji prozori.NP-549 je napisao/la:FAP Ohrid možda ? linija prozora je niža nego na Alfi ispred, a onda su bili federaši tako da nije izgubila zrak
P.S. U mom prethodnom postu sa slikom sam zaboravio napisati da je TAM AS3500P(popularno u Zagrebu nazvan Pitralon) četvrti s lijeva, ali vjerovatno su mnogi to već prepoznali.
kriticar- Moderator
Stanica kod kolodvora
Snimio Goran Zelic
zele- Broj postova : 522
Registration date : 03.03.2010
Ma odi kvragu, znaš 1 !!!!!!
Koliko se ja sjećam, jedini sa velikim garažnim brojevima. Ako se ne varam, na stupu stoji oznaka zona 1, što bi značilo da je barem 1991 godina. Malo mi to čudno. Je moguće da nešto drugo piše? Osim toga, zašto je samo jedna linija navedena
Koliko se ja sjećam, jedini sa velikim garažnim brojevima. Ako se ne varam, na stupu stoji oznaka zona 1, što bi značilo da je barem 1991 godina. Malo mi to čudno. Je moguće da nešto drugo piše? Osim toga, zašto je samo jedna linija navedena
NP-549- Moderator
Koliko se sjećam na oznaci stajališta je pisalo lijevo 32, a desno nekakva 2 broja , jedan ispod drugog. Sasvim sigurno još nije bilo današnjeg zoniranja. Čemu su služili ti brojevi desno, nemam pojma.NP-549 je napisao/la:Ma odi kvragu, znaš 1 !!!!!!
kico101- Moderator
Slika je snimljena 1987,g,a na tabli stajalista pise da tu staje linija 32,a desno su,koliko ja znam,bile zone.Na tabli stoji broj 1 i ispod njega je broj 3.Mislim da su oni oznacavali zoniranje isto kao i danas.
Sadašnji zonski sistem je uveden 1.1.1991. mada je i stari sistem sa Almexicama imao ustvari zone, samo ih je bilo puno više. Do Lovrana mislim da je bilo 12 zona. Stvarno nebi znao što bi moglo značit na Kolodvoru 1/3
NP-549- Moderator
Možda 1. zona, 3 stanica ili tako nešto. Mislim, bubam bezveze,... Stvarno sam se često tada pitao čemu služe te oznake. Putnicima očito nisu bile bitne, ali kontroli jesu.NP-549 je napisao/la:Sadašnji zonski sistem je uveden 1.1.1991. mada je i stari sistem sa Almexicama imao ustvari zone, samo ih je bilo puno više. Do Lovrana mislim da je bilo 12 zona. Stvarno nebi znao što bi moglo značit na Kolodvoru 1/3
kico101- Moderator
Ja kao laik ove oznake tumacim po logici,a ona veli da se na toj stanici moze koristiti i karta za prvu i karta za trecu zonu.Konkretno tu je mogao neko uci i sa kartom prve zone se odvesti do Jelacic placa,odnosno u ono vrijeme Beogradskog trga.A oni koji su krenuli iz Opatije trebaju kontroli pokazati kartu za tu relaciju,kao i danas.Samo sto su zone sada drugacije rasporedjene.U to vrijemne smo preko firme dobivali pretplatne karte za odredjene zone,kako je kome rabilo.A to govori da su i onda zone postojale.
Pa, zar nije stajalište na kolodvoru bilo dvostruko? Prvo za gradske a drugo za prigradske - u ovom slučaju 32 - linije?
Oni crveni brojevi desno su zaista bili brojevi zona. Konkretno, na liniji 32 (a to znači i na 22, 23, 24 i 28) 1. zona je bila od Beogradskog trga do račvišta za Zamet. Kantrida je već bila druga zona (iako je na gradskoj liniji 1 koja je tamo završavala bila 1. zona).
Od Lovrana do Lovranske Drage bile su 4 zone.
Nađem li još koju staru kartu upoznat ću vas i s drugim detaljima.
A što znači druga brojka, ispod zone - to ni meni nije nikad bilo jasno (a nisam pitao!). Teorija s rednim brojem stanice unutar zone ima smisla.
Oni crveni brojevi desno su zaista bili brojevi zona. Konkretno, na liniji 32 (a to znači i na 22, 23, 24 i 28) 1. zona je bila od Beogradskog trga do račvišta za Zamet. Kantrida je već bila druga zona (iako je na gradskoj liniji 1 koja je tamo završavala bila 1. zona).
Od Lovrana do Lovranske Drage bile su 4 zone.
Nađem li još koju staru kartu upoznat ću vas i s drugim detaljima.
A što znači druga brojka, ispod zone - to ni meni nije nikad bilo jasno (a nisam pitao!). Teorija s rednim brojem stanice unutar zone ima smisla.
Na istoku u prigradu tabele nisu nimale nikakvu brojčanu oznaku. Samo s lijeve strane broj linije(a) i u sredini crveno BUS
NP-549- Moderator
A da nije možda ovaj?NP-549 je napisao/la:FAP Ohrid možda ? linija prozora je niža nego na Alfi ispred, a onda su bili federaši tako da nije izgubila zrak
Evo ga i iznutra
Volan na desnoj strani.
A sad koji je tip prepuštam vama da istražite. Moja sugestija ALFA starija verzije mille nekog talijanskog karoseriste, vjerovatno istog koji je radio i turističke ALFE Mille. Na to me navodi konfiracija prozora koja je ista kao kod GOŠA Alfe Mille sa volanom na desnoj strani. Ali isto tako je moguće da je u pitanju generacija prije Alfa910.
Možda bi posjeta arhivi Novog lista pomogla da ispliva koja bolja slika.
Jučer smo skenirali još neke trovrate Saurere koji su vozili u Beču. Imamo više modela i trebat će pomoć starijih forumaša da otkrijemo jeli koji od tih bio u Rijeci. A po slikama ih je bilo. Bit će uskoro na forumu.
kriticar- Moderator
Evo jedna slika Zagrebačkog za one koji ne poznaju pitralone tj. TAM AS3500M i P.
Razlika između ove dvije verzije je jedino u unutrašnjem uređenju
Razlika između ove dvije verzije je jedino u unutrašnjem uređenju
kriticar- Moderator
Prometna spica
Snimio Goran Zelic 1982.g
kriticar je napisao/la:A da nije možda ovaj?NP-549 je napisao/la:FAP Ohrid možda ? linija prozora je niža nego na Alfi ispred, a onda su bili federaši tako da nije izgubila zrak
https://2img.net/h/i163.photobucket.com/albums/t297/kriticar/Kriticar%202/5a321940.jpg
Evo ga i iznutra
https://2img.net/h/i163.photobucket.com/albums/t297/kriticar/Kriticar%202/890f5c93.jpg
Volan na desnoj strani.
A sad koji je tip prepuštam vama da istražite. Moja sugestija ALFA starija verzije mille nekog talijanskog karoseriste, vjerovatno istog koji je radio i turističke ALFE Mille. Na to me navodi konfiracija prozora koja je ista kao kod GOŠA Alfe Mille sa volanom na desnoj strani. Ali isto tako je moguće da je u pitanju generacija prije Alfa910.
Možda bi posjeta arhivi Novog lista pomogla da ispliva koja bolja slika.
Jučer smo skenirali još neke trovrate Saurere koji su vozili u Beču. Imamo više modela i trebat će pomoć starijih forumaša da otkrijemo jeli koji od tih bio u Rijeci. A po slikama ih je bilo. Bit će uskoro na forumu.
A OM Orione možda ?
NP-549- Moderator
Svašta je moguće. Ali uspoređujući ovu i sliku OM oriona gbr.64(tvoja slika) prozori su sasvim drugačiji. Ovi prozori mi najviše sliče, a i linije karoserije alfama 105 i 106. To ukazuje na istog karoseristu. Pokušajte pronaći bolju sliku. Valjda negdje postoji. Barem vas u Rijeci koje ovo interesira ima dosta.NP-549 je napisao/la:
A OM Orione možda ?
Šteta što nemamo nekog ko Zele iz šesdesetih. Sad bi bilo lakše odgonetnuti mnoge stvari. Još jednom Zele hvala na predivnim slikama.
P.S. gaspa pomagaj s onim prednjim krajem koga se sjećaš. Valjda to i ove slike probude nečije pamćenje.
kriticar- Moderator
P(r)ozvan sam na uključenje. Pas'te ovu:
Srednja slika: lijevo Saurer 5GFMR-ST ili 5GUF-ST (o tome ćemo uskoro pokoju) a desno uz (zapravo iza) njega?
Slika je sitna, pa još kad uzmemo u obzir izometriju... Da li je to isti kao kritičarev? Maska nije ona koja se meni vrti u glavi. Nadalje, ovaj mi izgleda nekako kraći nego kritičarev, ali, velim, moguća je optička varka. Vjetrobransko staklo? Da li je ovo zakrivljeno prema bočnim stranicama? Kritičarevo nije. Broj prozora bi mogao odgovarati, oblik krova i zakošenje vjetrobrana također.
Prekidam jer dužnost zove... Nastavit ćemo.
Srednja slika: lijevo Saurer 5GFMR-ST ili 5GUF-ST (o tome ćemo uskoro pokoju) a desno uz (zapravo iza) njega?
Slika je sitna, pa još kad uzmemo u obzir izometriju... Da li je to isti kao kritičarev? Maska nije ona koja se meni vrti u glavi. Nadalje, ovaj mi izgleda nekako kraći nego kritičarev, ali, velim, moguća je optička varka. Vjetrobransko staklo? Da li je ovo zakrivljeno prema bočnim stranicama? Kritičarevo nije. Broj prozora bi mogao odgovarati, oblik krova i zakošenje vjetrobrana također.
Prekidam jer dužnost zove... Nastavit ćemo.
Ako mislimo na onog s trojim vratima, mislim da se radi o autobusima koji su imali Ikarusovu (Zemun) karoseriju. Vozili su na liniji 32 i bili su prvi autobusi s trojim vratima u Rijeci i kao takvi su bili posebna senzacija - i noćna mora za kartodrapce i šofere jer su se odjednom na busu pojavila vrata nad kojima nitko nije imao izravni nadzor! Grozno!
Iznutra su bili posebno fino izrađeni. Sjedala i obloga zidova bila su od nekog smeđecrvenkastog materijala (šperploča?), a sjedala su bila lijepo zaobljena bez oštrih rubova.
Iznutra su bili posebno fino izrađeni. Sjedala i obloga zidova bila su od nekog smeđecrvenkastog materijala (šperploča?), a sjedala su bila lijepo zaobljena bez oštrih rubova.
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Čini mi se da Gaspa misli na onog koji stoji na peronu gdje je nekad bila 18a. Rekao bih da je dužine oko 10,5m. Vrlo mi je sličan onom koji je drugi slijeva na 33. stranici monografije, sa OM znakom.
novi_shef- Moderator
- Broj postova : 1216
Aha. To je definitivno OM znak.novi_šef je napisao/la:Čini mi se da Gaspa misli na onog koji stoji na peronu gdje je nekad bila 18a. Rekao bih da je dužine oko 10,5m. Vrlo mi je sličan onom koji je drugi slijeva na 33. stranici monografije, sa OM znakom.
Inače, slika je iz razdoblja kad je nekakvim partijskim dekretom došlo do prijenosa osnovnih sredstava (vulgo: autobusa) iz tadašnjih velikih firmi koje su imale vlastiti prijevoz radnika (npr. Luka) u fond Autotroleja pa odatle i šarenilo livreja buseva. Ima li netko više podataka o tom?
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Stranica 7 / 23. • 1 ... 6, 7, 8 ... 15 ... 23
Stranica 7 / 23.