Željeznička nesreća u Rudinama
+17
Marioo
kobler
portos
ZlayoZg
gaspa
Miha
Trol_Rijeka
kiki273
ikar
nenek
novi_shef
Narcis
LLeon
kico101
Barney
Jean
mannas
21 posters
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
Željeznička nesreća u Rudinama
E pa još i ovo !
http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=9771
http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=9771
mannas- Broj postova : 147
Registration date : 17.03.2008
Re: Željeznička nesreća u Rudinama
Strašna tragedija. Iskrena sućut obiteljima stradalik, a ozlijeđenima želja za što brži i potpuniji oporavak.
Registration date : 04.09.2008
Sucut svima koji su stradali i njihovim obiteljima.
Nadajmo se samo kako se nesto slicno nece dugo, dugo ponoviti...
Barney
Nadajmo se samo kako se nesto slicno nece dugo, dugo ponoviti...
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
Sućut obiteljima poginulih i od mene. Gledajući snimku sa RTL-a na kojem se vidi jurnjava drezine, postavljuju se neka pitanja, a to je prije svega kako je moguće da u vrlo kratkom razmaku bez kočnica ostanu 2 šinska vozila? Ili je u pitanju možda stanje pruge ( postoji teza o špricanju tračnica protiv zapaljenja pragova i što je rezultiralo njihovom povećanom skliskosti ). U svakom slučaju bit će ovo još jedna velika sramota za HŽ.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
kico101 je napisao/la:kako je moguće da u vrlo kratkom razmaku bez kočnica ostanu 2 šinska vozila? Ili je u pitanju možda stanje pruge ( postoji teza o špricanju tračnica protiv zapaljenja pragova i što je rezultiralo njihovom povećanom skliskosti ). U svakom slučaju bit će ovo još jedna velika sramota za HŽ.
Stavio bih ruku u vatru, da je uzrok nesreće špricanje tračnica. Kolika je vjerojatnost da 2 šinska vozila u tako kratkom razmaku, na istom dijelu pruge ostanu bez kočnica? Ako je vjerovat novinarima "24 sata", iz Kaštel starog je krenuo putnički vlak preuzeti neozljeđene putnike, ali nije mogao savladati uspon od 25 promila i vratio se unatrag na kolodvor. Na temperaturama preko 30oC pruga vjerojatno nije bila zaleđena.
Velika, velika sramota i propust HŽ-a.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Ovo je strasno ljudi moji, koja tragedija.
Iskrena sucut obiteljima poginulih, a ozlijedjeni nek se sto prije oporave.
I meni je to malo cudno da dva sinska vpzila ostanu bez kocnica u tako kratkom vremenu, mada nam je svima jasno kakvo je odrzavanje vozila na HZ-u.
Iskrena sucut obiteljima poginulih, a ozlijedjeni nek se sto prije oporave.
I meni je to malo cudno da dva sinska vpzila ostanu bez kocnica u tako kratkom vremenu, mada nam je svima jasno kakvo je odrzavanje vozila na HZ-u.
- Broj postova : 6447
Mislim da tu nema govora o otkazivanju kočnica već jednostavno o gubitku adhezije uslijed masnoće na pruzi. Otprilike vrlo slično onom kad zakočite na mokrom, a auto samo otkliže i nitko ga ne može zaustaviti.
novi_shef- Moderator
- Broj postova : 1216
Strašna nesreća, saučešće obiteljima poginulih i podrška . Jel mi može netko pojasniti par stvari:
1. Zašto je onaj vagonet/lokomotiva uopće bio na pruzi i kretao se prema nagibnom koji je doživio havariju?
2. Tko je bio u toj lokomotivi, kako su uspjeli iskočiti i što je s njima?
3. Koja je poanta slanja Šveda prema polupanom nagibnjaku, ako je moguće da je pruga skroz skliska?
4. Kako do sada pruga nije bila skliska nakon špricanja?
5. Koliko sam razumio, da putnici nisu vukli ručne kočnice za opasnost, vlak možda ne bi izletio jer su time onemogućili bilo kakve pokušaje stojovođe da zakoči. Tko je to vukao?
6. Ima li veze uopće što je riječ o nagibnjaku, a ne o klasici? Bi li bilo istih posljedica?
1. Zašto je onaj vagonet/lokomotiva uopće bio na pruzi i kretao se prema nagibnom koji je doživio havariju?
3. Koja je poanta slanja Šveda prema polupanom nagibnjaku, ako je moguće da je pruga skroz skliska?
5. Koliko sam razumio, da putnici nisu vukli ručne kočnice za opasnost, vlak možda ne bi izletio jer su time onemogućili bilo kakve pokušaje stojovođe da zakoči. Tko je to vukao?
6. Ima li veze uopće što je riječ o nagibnjaku, a ne o klasici? Bi li bilo istih posljedica?
nenek- Broj postova : 216
Registration date : 22.03.2008
nenek je napisao/la:Strašna nesreća, saučešće obiteljima poginulih i podrška . Jel mi može netko pojasniti par stvari:
1. Drezina je upućena u pomoć. U takvim slučajevima dobivaju pismeni nalog od prometnika i max brzina je 30km/h.
2. Vozač TMD-a i posada, iskočili su kada su vidjeli da gube nadzor nad vozilom.
3. Pokupiti neozlijeđene putnike i odvesti ih u Split. Kako se kreće uzbrdo ne postoji opasnost od gubitka nadzora (vratit će se nazad na bolji dio)
4. Moguće da se radi o korištenju novih komponenta ili krivom mješanje komponenta preparata.
5. Ne drži vodu jer se povlačenjem ručnih kočnica za opasnost se u tom trenutku nije ništa dogodilo jer je već bilo uključeno kočenje u nuždi koje prazni zračni vod, uključuje magnetsku kočnicu i uključuje pjeskarenje kotača.
6. Bilo bi više ozlijeđenih i poginulih jer nočni vlakovi imaju cca 8-10 vagona.
ikar- Moderator
- Broj postova : 1134
ikar je napisao/la:5. Ne drži vodu jer se povlačenjem ručnih kočnica za opasnost se u tom trenutku nije ništa dogodilo jer je već bilo uključeno kočenje u nuždi koje prazni zračni vod, uključuje magnetsku kočnicu i uključuje pjeskarenje kotača.
Ispravak, strojovođa kada sam zavede kočenje u opasnosti može to poništiti, međutim ako dođe do povlačenja ručnih kočnica vlak se mora zaustaviti dok se može raskočiti ponovo. To je moglo utjecati na nesreću jer je možda spriječilo strojovođu da raskoči vlak i proba ponovo zavesti kočenje.
ikar- Moderator
Izvor: 24 sata
Šine nakon špricanja
Izvor: 24 sata
Ovo je katastrofa, suze mi dođu na oči kad se sjetim što se dogodilo. Iako nikog nisam poznavao, ujutro čim sam se probudio odmah sam se sjetio na vlak i te jadne ljude. Zanimljivo je kako uglavnom kad se dogodi neka nesreća i netko pogine, većina pomisli: "ah, događa se, glavno da nisam ja i netko meni blizak." Mene ovakve stvari uvijek štrecnu, kao da se dogodilo nekom mom.
Čitam kako su mještani odmah priskočili u pomoć, pa onaj dečko iz vlaka isto, pa svi darivatelji krvi - drago mi je kad vidim da ima puno humanih ljudi, koji ne pomažu samo iz interesa.
Ma čime su to premazivali tračnice? Nikad mi do sad nije palo na pamet da se tračnice mogu premazati nečim i da vlakovi ne mogu zakočiti nikako.
A zašto nigdje nema slike tog stoja koji je premazivao tračnice? Iz koje stanice je on krenuo i u koju je došao? Taj dio mi je nejasan...
Čitam kako su mještani odmah priskočili u pomoć, pa onaj dečko iz vlaka isto, pa svi darivatelji krvi - drago mi je kad vidim da ima puno humanih ljudi, koji ne pomažu samo iz interesa.
Ma čime su to premazivali tračnice? Nikad mi do sad nije palo na pamet da se tračnice mogu premazati nečim i da vlakovi ne mogu zakočiti nikako.
A zašto nigdje nema slike tog stoja koji je premazivao tračnice? Iz koje stanice je on krenuo i u koju je došao? Taj dio mi je nejasan...
Stroj je ona ista drezina koja je poslana upomoć i sama iskočila, vide se i bačve sa kobnim sredstvom na njoj.
ikar- Moderator
Ako sam dobro shvatio, pruga se polijevala iz iste one drezine koja je kasnije upućena da pomogne spasiocima, a na koncu i sama iskočila iz tračnica i usput gotovo ubila par spasilaca (imaš ju na ovoj pretposljednjoj slici na pruzi, u oblaku prašine).
Mene muči jedna druga stvar: ako je isključivi krivac za tragediju masnoća na tračnicama, kako je ova drezina uspjela postići ovakvu brzinu? Strojovođa i pomoćnik su iskočili valjda nakon što su zaveli režim kočenja. To bi značilo da su kotači drezine cijelo vrijeme bili blokirani i klizili po tračnicama... Ili sam ja nešto pogrešno shvatio?
Mene muči jedna druga stvar: ako je isključivi krivac za tragediju masnoća na tračnicama, kako je ova drezina uspjela postići ovakvu brzinu? Strojovođa i pomoćnik su iskočili valjda nakon što su zaveli režim kočenja. To bi značilo da su kotači drezine cijelo vrijeme bili blokirani i klizili po tračnicama... Ili sam ja nešto pogrešno shvatio?
Registration date : 04.09.2008
Prije svega, pridružujem se zajednčkom osjećaju užasa nad tragedijom i sućuti prema poginulima.
Postavljam pitanje: je li nagibnom vlaku pukla osovina?
Čuo sam da su tome skloni. A i zvuči logično obzirom na opterećenja koje trpe osovine prilikom nagibanja.
Postavljam pitanje: je li nagibnom vlaku pukla osovina?
Čuo sam da su tome skloni. A i zvuči logično obzirom na opterećenja koje trpe osovine prilikom nagibanja.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Ma spominje se i pucanje osovine, pa da je otkazao sustav za kočenje, neki putnici su izjavili da je vozio prebrzo....
A jesu li nagibni vlakovi sigurni i prilagođeni za hrvatske pruge? Koristi li se nagibna tehnika uopće od Knina do Splita?
Čemu oni npr. voze za Rijeku kad tamo ne koriste nagibnu tehniku?
Čemu oni npr. voze za Rijeku kad tamo ne koriste nagibnu tehniku?
Prilikom kupovine, koliko se sjećam HŽ-u je bilom sugerirano da ti vlakovi nisu za ličku prugu. U Njemačkoj su to prigradski vlakovi za kraće relacije, a ne za putovanja 5 i pol sati. Što se točno dogodilo, pokazat će istraga, al da će se dignuti puno prašine, to je sigurno s obzirom na to kakvo je stanje u HŽ-u.
Ja sam baš taj dan putovao za Rijeku kada sam čuo što se desilo vlaku koji je otišao za Split...
Pozdrav svima iz vruće Crikvenice !!!
Pozdrav svima iz vruće Crikvenice !!!
Miha- Broj postova : 576
Registration date : 13.12.2008
Dosta se o tome pisalo, valjda ste i pročitali. Uloga radnog vlaka koji je mazao pragove (i tračnice) smjesom protiv korova odn. zapaljenja? Širenje tračnica na vrućini? Stručnjak za nagibnu tehniku iz Njemačke (inače naš čovjek) koji je upozoravao HŽ - al bilo je to gluhom dobro jutro i čini se da ga HŽ nikad nije doživio... Zašto je iskočio i slijedeći, pomoćni vlak? Strojovođa kaže da nije mogao kočiti?
Kažu da od 200 vlakova te serije 192 su završila u Njemačkoj a 8 kod nas. Upozoravalo se da su osovine preslabe za naše uvjete. I Nijemci su sve osovine na tim vlakovima, opreza radi, zamijenili 15% debljim. A naša glasnogovornica HŽ-a, gđa znate već koja, tvrdi da to nisu isti vlakovi kao u Njemačkoj.
A istragu će, naravno, provesti stručnjaci HŽ-a. Pa si možete misliti da će i rezultat biti bezbolan za HŽ.
Kažu da od 200 vlakova te serije 192 su završila u Njemačkoj a 8 kod nas. Upozoravalo se da su osovine preslabe za naše uvjete. I Nijemci su sve osovine na tim vlakovima, opreza radi, zamijenili 15% debljim. A naša glasnogovornica HŽ-a, gđa znate već koja, tvrdi da to nisu isti vlakovi kao u Njemačkoj.
A istragu će, naravno, provesti stručnjaci HŽ-a. Pa si možete misliti da će i rezultat biti bezbolan za HŽ.
Registration date : 14.05.2008
Nema tu ništa veze sa osovinama... Krivac je neadekvatno sredstvo protiv zapaljenja pragova, koje je smanjilo adheziju između kotača i tračnice.
ikar- Moderator
Prije svega,sućut obiteljima poginulih putnika,a ozlijeđenim želim brz oporavak.
Jučer sam bio sa splitskom ekipom na samom mjestu događaja,nekih stotinjak metara od nagibnog i prizor je užasan. Sve sam snimio fotićem i kad se vratim sa godišnjeg u Zagreb u srijedu,stavit ću fotke na forum.
Pozdrav iz Šibenika.
Jučer sam bio sa splitskom ekipom na samom mjestu događaja,nekih stotinjak metara od nagibnog i prizor je užasan. Sve sam snimio fotićem i kad se vratim sa godišnjeg u Zagreb u srijedu,stavit ću fotke na forum.
Pozdrav iz Šibenika.
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Dan prije sudara u blizini Gračaca odlučio sam slikati nagibne vlakove koji iz Gračaca polaze u 9.58 i 10.02. Zagrebački, kompozicija 013/014 kasnio je u dolasku 15 minuta a Splitski 009/010 također. 009/010 prenoćio je u Zg i drugo jutro, 24.7. krenuo prema Splitu pun putnika. Nikada nije stigao u Split...
013/014 Zagreb-Split prilazi i prelazi most Štikada
15 minuta poslije prolazi 009/010 na relaciji Split-Zagreb
013/014 Zagreb-Split prilazi i prelazi most Štikada
15 minuta poslije prolazi 009/010 na relaciji Split-Zagreb
Registration date : 14.06.2008
Nakon ovog vlaka 009/010 je umjesto krepane makoze išao za Bjelovar kao vlak 770 i vratio se prazan u ZG na noćenje.
ikar- Moderator
Ovdje možete vidjeti prezentaciju forumaša www.zeljeznice.net:
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/07/28/0073006.html?pos=n0
http://www.zeljeznice.net/forum/viewforum.php?f=41
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/07/28/0073006.html?pos=n0
http://www.zeljeznice.net/forum/viewforum.php?f=41