Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 17 / 40.
Stranica 17 / 40. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 28 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Jedan poznanik mi je donio trafo i pita kako on radi kad nema priključak na mrežu već samo 4 niskonaponska izvoda?
Radi se o tzv elektronskom trafo-u koji se spaja na izvode običnoga i daje impulsni napon koji el.motorima sa posebnim sklopom
Tako pored uobičajenog DC napona imamo i visokofrekventne impulse na 9 kHz na koje reagira dodatni sklop u lokomotivi
dok na obične ne utječe
Ta novost je uvedena 1973 godine kao preteča digitalne tehnike upravljanja, prijemni sklop je bio relazivno jednostavan i malen
pa se mogao ugraditi i u N lokomotive
Kod staroga Trixa sa 3 šine i kontaktne mreže moglo se na taj način istovremeno voziti 6 lokomotiva a kod dvo-šinskoga 4
Zanimljivo je da se taj sistem mogao upotrijebiti i kod Maerklina koji je AC
borna- Moderator
- Broj postova : 9434
Registration date : 16.11.2010
Nije mi jasno kako je netko mogao skuriti žicu unutar transformatora koji ima bimetal za isključenje u slučaju kratkog spoja?
Nakon stavljanja druge odgovarajuće žice provjerio sam rad bimetala i on je u redu....
Kasnije sam rastavio jedan drugi trafo radi zamjene priključnog kabela koji se vani radi starosti (50 godina) počeo raspadati,
na slici se lijepo vidi takav bimetal.
Jedna stara ali dobra Fleischmann skretnica nije htjela prebacivati pa sam ju pažljivo otvorio
Krivnja je bila na maloj opruzi koja je nekako uspjela ispasti, bilo je muke i puno pokušaja dok sam ju opet namjestio.
(ona treba biti zakvačena u obje male rupice, slikao sam prije uspješnog pokušaja)
Imade stvari koje ne mogu popraviti, tako izgleda kad se ljeti zaborave modeli u automobilu blizu stakla na suncu...
Spasiti se mogu samo postolja od velikoga te kopče i osovine maloga vagona.
Nakon stavljanja druge odgovarajuće žice provjerio sam rad bimetala i on je u redu....
Kasnije sam rastavio jedan drugi trafo radi zamjene priključnog kabela koji se vani radi starosti (50 godina) počeo raspadati,
na slici se lijepo vidi takav bimetal.
Jedna stara ali dobra Fleischmann skretnica nije htjela prebacivati pa sam ju pažljivo otvorio
Krivnja je bila na maloj opruzi koja je nekako uspjela ispasti, bilo je muke i puno pokušaja dok sam ju opet namjestio.
(ona treba biti zakvačena u obje male rupice, slikao sam prije uspješnog pokušaja)
Imade stvari koje ne mogu popraviti, tako izgleda kad se ljeti zaborave modeli u automobilu blizu stakla na suncu...
Spasiti se mogu samo postolja od velikoga te kopče i osovine maloga vagona.
borna- Moderator
Lako za malu djecu, ali sad su počeli i vlakiće upropaštavati u pregrijanim autimaborna je napisao/la:... tako izgleda kad se ljeti zaborave modeli u automobilu blizu stakla na suncu...
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
Ima već dosta godina kako sam povoljno nabavio jednu inače skupu lokomotivu švicarskog Hag-a
Uslijed dugog stajanja je bila zapečena a netko je forsiranjem napona da provoza skurio dekoder (desni na slici)
Stavio sam joj jednog starijeg Marklinovog, za probnu vožnju je bio privremeno ovako postavljen.
Danas je na eBay-u cijena takve lokomotive i do 500 Eura a i pred 40-ak godina je koštala preko 300 Sfr!
Jedna starija Marklinka za DC (Hamo) je došla na pregled
Jedino joj je trebalo zamijeniti desnu kopču koja nije bila originalna
Mali selen-blok služi samo za promjenu svjetla ovisno o smjeru vožnje
Usporedba sa običnom AC Marklinkom (u lošijem stanju)
DC izvedba je novija dosta poboljšana izvedba
borna- Moderator
Još jedna DC Marklinka na pregledu
Obzirom na ozbiljne godine trebala je samo malo podmaza i razrade vožnjom
Na tenderu je trebalo očistiti kotače
borna- Moderator
Jedna Piko je došla na kontrolu i promjenu kopči
Ima je kako u dužini tako i po težini
Krovnaoprema je dosta šarena
Dobra je razina detalja i natpisa
borna- Moderator
Moram nešto napisati, nema smisla da prođe dan bez ijednoga posta (ne samo ovdje)
Jedna već malo starija lokomotiva je došla zbog žalbe vlasnika da je jako bučna
Dobro izgleda unatoč godinama (najmanje 30)
Postolja su odlično napravljena
Otisak je pak nejasan, danas se to radi daleko bolje
Pregledao sam lokomotivu i malo podmazao što se dalo
Vjerojatno je glavni izvor buke u ovim oprugama koje su ranije koristili umjesto kardana?
Bez karoserije je lok dosta tiša u vožnji, sama karoserija prenosi vibracije i rezonira.
Nema mjesta da bi se stavio neki izolacijski sloj između nje i masivnog kučišta pogona.
Jedna već malo starija lokomotiva je došla zbog žalbe vlasnika da je jako bučna
Dobro izgleda unatoč godinama (najmanje 30)
Postolja su odlično napravljena
Otisak je pak nejasan, danas se to radi daleko bolje
Pregledao sam lokomotivu i malo podmazao što se dalo
Vjerojatno je glavni izvor buke u ovim oprugama koje su ranije koristili umjesto kardana?
Bez karoserije je lok dosta tiša u vožnji, sama karoserija prenosi vibracije i rezonira.
Nema mjesta da bi se stavio neki izolacijski sloj između nje i masivnog kučišta pogona.
borna- Moderator
Još dvije Roco lokomotive starije generacije....
....su dobro izrađene...
Također nijesu baš tihe u vožnji
No ipak su tiše od prethodne jer nemaju kardana, prijenos je direktan zupčanicima na 2 pogonske osovine
Evo i jedne Mehano amerikanke, rijetkost je naći ovako sačuvane lokomotive
Ova i nije vozila osim za probu
Takovi modeli se prodaju od 150 kn u lošem stanju do 300 poput ovoga
borna- Moderator
Lijepa diesel lokomotiva je od Gutzolda
Prava takova vozi na suncokretovo ulje pa vjerojatno bolje miriši?
Nije bilo teško digitalizirati ju, dekoder se samo uključi na priključno mjesto
Prilično je teška i sposobna za vuču duugačkih vlakova
Vremenom sam skupio dosta dekodera raznih vrsta za digitalizaciju svojih starijih lokomotiva
Neki zahtijevaju da elektromotor bude DC sa magnetom no ima i onih za AC motore
borna- Moderator
Da ne prođe dan bez posta.....
Jedna 20-ak ili više godina stara Lima je digitalizirana, veći mi je problem bio staviti joj gumicu na kotač
Nije mi jasno kako su u tvornici zamislili da se mijenjaju gumice kad je sve u jednom bloku, morao bi rastaviti pola lokomotive
da dođem do slobodnog pristupa? Ovako sam operirao gurnuvši novu gumicu malim odvijačem okomito uz kotač i nekako ju
nataknuo dole a pincetom navlačio na njega. Uz put sam drugom (falila mi je treća) rukom okretao motor da mi se i kotač
zaokreće. Uspjelo je
Ova mala mi je zadala posla, nevolko je vozila pa sam pomislio da je zamazanost i loše četkice uzrok no i dalje je bilo loše?
Negdje među zupčanicima se zavukla nekakva smet i povremeno blokirala okretanje. Trebalo mi je puno čišćena i okretanja
dok se to nije pročistilo, pod povećalom nisam vidio ništa?
ednoj svooj Limnoj JŽ Asei sam stavio diodnu rasvijetu jer običnu nije imala, druga koja liči JŽ Mopedu je dobila diode i
crvena svjetla pored bijelih
Tu i druge stare Lime mi je obojio pokojni ZES pred 10-ak godina, Mopedu sam napravio i rukohvate
Odlučio sam prodati te DC lokomotive, AC lokomotiva ionako imam previše pa nema smisla da još i ove prerađujem u AC
Žutka i JŽ Asea su već otišle u Rijeku dok druge čekaju novi dom
Obzirom da sam im stavio kvalitetne i skupe pantografe koji su me došli 36 Eura 2 kom., te da me preuređenje koštalo također
nešto ne mogu ih dati ispod 80 do 100 Eura (kako koja) Inače su mehanički takoreći nove, vozile su svega par sati ukupno.
Jedna 20-ak ili više godina stara Lima je digitalizirana, veći mi je problem bio staviti joj gumicu na kotač
Nije mi jasno kako su u tvornici zamislili da se mijenjaju gumice kad je sve u jednom bloku, morao bi rastaviti pola lokomotive
da dođem do slobodnog pristupa? Ovako sam operirao gurnuvši novu gumicu malim odvijačem okomito uz kotač i nekako ju
nataknuo dole a pincetom navlačio na njega. Uz put sam drugom (falila mi je treća) rukom okretao motor da mi se i kotač
zaokreće. Uspjelo je
Ova mala mi je zadala posla, nevolko je vozila pa sam pomislio da je zamazanost i loše četkice uzrok no i dalje je bilo loše?
Negdje među zupčanicima se zavukla nekakva smet i povremeno blokirala okretanje. Trebalo mi je puno čišćena i okretanja
dok se to nije pročistilo, pod povećalom nisam vidio ništa?
ednoj svooj Limnoj JŽ Asei sam stavio diodnu rasvijetu jer običnu nije imala, druga koja liči JŽ Mopedu je dobila diode i
crvena svjetla pored bijelih
Tu i druge stare Lime mi je obojio pokojni ZES pred 10-ak godina, Mopedu sam napravio i rukohvate
Odlučio sam prodati te DC lokomotive, AC lokomotiva ionako imam previše pa nema smisla da još i ove prerađujem u AC
Žutka i JŽ Asea su već otišle u Rijeku dok druge čekaju novi dom
Obzirom da sam im stavio kvalitetne i skupe pantografe koji su me došli 36 Eura 2 kom., te da me preuređenje koštalo također
nešto ne mogu ih dati ispod 80 do 100 Eura (kako koja) Inače su mehanički takoreći nove, vozile su svega par sati ukupno.
borna- Moderator
Ovo je Maerklin model TM 800 koji se radio od 1949 do 1958 godine, danas im je cijena na eBay-u i do 500 E!
Ima dobrih 500 grama u njoj jer je sva metalna. Kopče nisu originalne no znam kakve trebaju biti
pa ću ih napraviti od drugih koje imam
Zadnji kotač na ovoj strani pomalo ispada pa se zupčanik na osovini odmakne od pogonskog što je jedini
problem na ovoj prabaki staroj 70-ak godina
Kotač sam skinuo, dobro očistio njega i osovinu pa zalijepio Loctiteom
Žaruljice su u karoseriji
Dok su se kotači vrtjeli očistio sam ih klupkom fine žice (koja se inače koristi za čišćenje suđa)
Pronašao sam za prabaku 2 kopče, donja je originalna a gornju sam morao pobrusiti da dobije špicu
Sada elastični limić ima svrhu da kopču drži u sredini
borna- Moderator
Jedna Br 24 nije htjela voziti na jednu stranu jer je bila potrgana žica prema jednoj strani namotaja statora
Srećom je ta žica na kraju namotaja jer bi ga inače morao cijeloga odmotati
Kad sam vidio zauljene četkice znao sam da moram otvoriti motor i očistiti rotor
Prilikom skidanja poklopca odlemila se i jedna žica koja ide na mjenjač smjera
To su inače dobre lokomotivice no mana im je izloženost statora koji se u dječjoj igri lako ošteti
Bilo je i nekoliko malih sa sitnim problemima koje sam lako riješio
Srećom je ta žica na kraju namotaja jer bi ga inače morao cijeloga odmotati
Kad sam vidio zauljene četkice znao sam da moram otvoriti motor i očistiti rotor
Prilikom skidanja poklopca odlemila se i jedna žica koja ide na mjenjač smjera
To su inače dobre lokomotivice no mana im je izloženost statora koji se u dječjoj igri lako ošteti
Bilo je i nekoliko malih sa sitnim problemima koje sam lako riješio
borna- Moderator
Pojavila se još jedna DC Marklinka (Hamo), dole je netko pojačao kontakte za pobiranje struje
Dodao je i po 2 diode na priključke motora, valjda zbog usporenja (jer tako pada napon za 2,6 v) no ne sviđa mi
se kako je to zalemljeno
Došla je i jedna šarena švicarska ljepotica
Trebao sam ju prebaciti na analognu vožnju jer kod ove starije generacije dekodera se mora izabrati analogno ili digitalno
Ova jako stara ali dobro sačuvana Br 81 je dobila fleke od (pre)dugog ležanja na stiroporu
Nažalost to nisam uspio ukloniti, sve drugo je u najboljem redu
Ona ima možda i 50 godina a gotovo da nije vozila?
Lijepo je vidjeti da je pfaff počeo aktivnije komentirati sve na forumu, vjerojatno je to zbog nadolazeće zime
borna- Moderator
Poslao sam Ti na gmail (podugačko) obrazloženje zašto sam imao razdoblje smanjene aktivnosti na 4umuborna je napisao/la:
Lijepo je vidjeti da je pfaff počeo aktivnije komentirati sve na forumu, vjerojatno je to zbog nadolazeće zime
Odsustvo odnosno slaba aktivnost pfaffa je opravdana (potvrdila komisija).
Jedna V 200 je došla bez žaruljica ali i sa lošim gumicama (jedna je bila postavljena na pol preokrenuta, jedne nije ni bilo)
I skija je opasno živjela, na jednoj strani se nije držala
Kad sam ju maknuo imao sam što vidjeti prava gnijezda dlačica kojih je bilo i po cijeloj lokomotivi
Jedna V 200 je došla bez žaruljica ali i sa lošim gumicama (jedna je bila postavljena na pol preokrenuta, jedne nije ni bilo)
I skija je opasno živjela, na jednoj strani se nije držala
Kad sam ju maknuo imao sam što vidjeti prava gnijezda dlačica kojih je bilo i po cijeloj lokomotivi
borna- Moderator
Opraštam se od starih Mehanotehnikinih lokomotiva
To je staro nekih 45 godina, srednji dio je napravljen od 2 obične
Srebrna boja nije baš jednaka no tada nije bilo izbora
Kako razmak između lokomotiva ne bi bio prevelik izmišljeno je jednostavno kopčanje
Kod mene se te lokomotive nisu navozile pa sam im pronašao novi dom gdje će često voziti na jednoj većoj maketi
Gumice na kotačima su jaako otvrdnule i postale kliske pa sam ih promijenio
Po želji novog vlasnika vratio sam im stare kopče kako bi mogle voziti i zasebno
borna- Moderator
Dobio sam dva jako stara transformatora za AC modele
Drugi je bez kliznog mijenjanja napona
No zato ima više izlaza sa raznim naponima
Temsi Hengelo je bila manja Nizozemska firma koja je radila igračke
Temsi (tehnička industrija električnih metalnih igračaka) tvrtka je u Hengelu , Overijssel Nizozemska.
Osnovao ga je 1946. godine proizvođač maraka Hengelo i poduzetnik Jan Blom. Temsi je imao najveći uspjeh u razdoblju 1950. - 1965.
Temsi je kopirao skuplji engleski Meccano za to vrijeme i plasirao ga pod imenom Temsi. To je bilo moguće jer Meccano nije pravilno zaštitio svoje građevinske igračke patentima . Uspjeh Temsija uglavnom je bio rezultat održavanja britanske veličine pola inča koju je također koristio Meccano. Nadalje, Meccano nije bio dostupan u Nizozemskoj krajem 40-ih. Građevinske igračke proizvodile su se do kraja 1990-ih.
Raspon Temsija bio je znatno manji nego kod Meccanoa, ali gotovo identične boje i dimenzije omogućile su upotrebu dijelova Temsija zajedno s Meccanom. Jedino ograničenje bilo je da postavljeni vijci, vijci za spajanje i matice imaju metrički navoj M4 i zbog toga nisu kompatibilni s engleskim navojem br. 10, s većim nagibom od M4. Temsi matice također su bile šesterokutne, nasuprot karakterističnim četvrtastim maticama Meccano.
Nakon 1965. godine, Temsi je doživio sve veću konkurenciju drugih vrsta tehničkih igračaka poput Lego i Fischertechnik
Godine 1985. bilo je dosta negativnog publiciteta oko Temsija u vezi s upotrebom boje koja sadrži olovo i kadmij . Rezultat toga je da je tvrtka krajem 1986. godine proglašena bankrotiranom. Unatoč ponovnom pokretanju, tvrtka se nikad nije vratila na profitabilnost, a 1997. godine cjelokupne zalihe i strojevi tvrtke prodani su njemačkoj tvrtki Metallus.
Već duže vremena imam njemačke Titan regulatore koji se spajaju na takve izvore napona
Jedino moram napraviti odgovarajuće priključke
borna- Moderator
Zanimljivo. Mali uvid u povijest konstrukcijskih igračaka. Ja sam kao klinac imao austrijski drveni "Matador" (imam ga zapravo još i sad - spremljen je na tavanu). Za razliku od "Meccano" i sličnih uključivo i domaću "Mehanotehniku", "Matador" je imao volumen obzirom da su elementi bili paralelopipednih presjeka, a ne paučinastu konstrukciju. Metalni su, s druge strane, imali mogućnost savijanja elemenata...
Hja, sve ima svoje prednosti i mane (a mašta definitivno može svašta)!
Hja, sve ima svoje prednosti i mane (a mašta definitivno može svašta)!
Ja sam, u svojoj davnoj studentskoj dobi, za potrebe svojih željeznica (lokomotive, skretnice...) dao izraditi transformator zadovoljavajuće snage i naponskih izvoda u zagrebačkoj Volti. Cijena je bila razumna i to je rješenje bilo jeftinije, a i bolje, od kupovnih transformatora i regulatora Mehanotehnike. Poslije je isti trafo služio i kao punjač automobilskog akumulatora.
S godinama su dimenzije maketarskih regulatora padale i padale - uporabom svestranog 2N3055 tranzistora pa do još sitnijih čipova.
S godinama su dimenzije maketarskih regulatora padale i padale - uporabom svestranog 2N3055 tranzistora pa do još sitnijih čipova.
Registration date : 14.05.2008
Lijepo mi je vidjeti više imena na forumu, pogotovo u svim temama
Malo pregleda Marklinovih trnsformatora, ovi su srednje jačine od 16 VA. Desno je najstariji iz početka 50-ih, u sredini iz kraja
tih godina a lijevo iz sredine 60-ih godina. Od velikih 30 VA je ovaj iz kraja 40-ih
Nažalost je jedan manji dio na izlazu potrgan
Sredina 50-ih
Početak 60-ih
Uz navedene radio se i mali trafo od 10 VA koji je bio dostatan za manje lokomotive. Kasnije se prešlo na transformatore sa
plastičnim kutijama, svi transformatori koji su bili za mrežni napon od 220 v danas na 230-240 v imaju viši izlazni napon pa
se ne smiju koristiti kod Marklinovih digitalnih lokomotiva jer je napon za promjenu smjera previsok i može uništiti dekoder!
Malo pregleda Marklinovih trnsformatora, ovi su srednje jačine od 16 VA. Desno je najstariji iz početka 50-ih, u sredini iz kraja
tih godina a lijevo iz sredine 60-ih godina. Od velikih 30 VA je ovaj iz kraja 40-ih
Nažalost je jedan manji dio na izlazu potrgan
Sredina 50-ih
Početak 60-ih
Uz navedene radio se i mali trafo od 10 VA koji je bio dostatan za manje lokomotive. Kasnije se prešlo na transformatore sa
plastičnim kutijama, svi transformatori koji su bili za mrežni napon od 220 v danas na 230-240 v imaju viši izlazni napon pa
se ne smiju koristiti kod Marklinovih digitalnih lokomotiva jer je napon za promjenu smjera previsok i može uništiti dekoder!
borna- Moderator
Jedna Primex elektra je došla na kontrolu i po jednu gumicu
Ovo je klasična analogna lokomotiva. Primex je pod-marka Marklina koja je u početku bila jeftinija pojednostavljena izvedba
zbog konkurencije drugih jeftinih proizvođača. Kasnije su se prodavali i standardni modeli koji se više nisu nalazili u ponudi
Marklina zbog dolaska novih još boljih modela. Krajem 90-ih se ugasio Primex no u standardnoj ponudi Marklina je bilo pod
nazivom Hobby opet tih starijih modela. Danas tu ulogu ima Start-up ponuda.
Gumicu je bilo zaista lako staviti, jedan vijak se odvrne i kotači su dostupni.
Dobio sam nekoliko starih mehaničkih rampi na uređenje, najprije slijedi dobro pranje i sušenje.
Došlo je nekoliko starih Mehanotehnikinih modela na popravak
Lokomotivi je trebalo zalemiti žice i staviti držač motora kojeg nije bilo, vagon je izgubio jedno postolje pa sam mu stavio druga 2
Ova plavuša je došla u dijelovima, najvažniji dio kojeg nije bilo je pruga koja drži i napinje četkice. Uz to je bila pregorjela
žaruljica, trebalo je zalemiti žice i staviti kopče
Lokomotiva je nakon sastavljanja jako loš vozila, stalno je gubila kontakt pa sam očistio naslage dlačica oko kontakata i
pobrusio oksidirane naslage na kotačima
borna- Moderator
Imam i ja jednu Mehanotehnikinu za servisiranje koja se u vožnji trza i zapinje. Na njoj su još sedamdesetih radili (posrestvom Aviotehnike) ali nisu uradili ništa. Koje desetljeće kasnije ja sam je raskopao i utvrdio da rotor motora nije dobro centriran ili uležišten pa lupa po statoru. Ako tome ima lijeka, netko će biti zahvalan jer svoju oveću zbirku namjeravam donirati nekome/nekima koji će u njoj uživati.
Registration date : 14.05.2008
Dva su moguća rješenja- ako je rotor u pitanju zamijeniti ga, doduše u slučaju da ima metalnog puža njega je jaako
teško skinuti (i nabiti) ili zamijeniti stator zajedno sa kučištem? Može biti i da metalni dio statora nije dobro sjeo ili
je nepravilan.
teško skinuti (i nabiti) ili zamijeniti stator zajedno sa kučištem? Može biti i da metalni dio statora nije dobro sjeo ili
je nepravilan.
borna- Moderator
Rampe su oprane no razmišljam da ponovo obojim cestu a drugdje posijem travu uz malo šodera?
Kao brklje ću staviti mesing cijevi fi 4 mm koje treba obojiti
Došla je još jedna lokomotiva serije 151 (treća u mjesec dana)
Netko joj je naknadno ugradio pamet no ne sviđaju mi se (pre)veliki lemovi i neizolirani spojevi
Oko kotača je bilo dosta dlačica a i njih same je trebalo očistiti
Kada se jednom zanemari čišćenje pruge duže vremena za čas se prljavština raširi po svim kotačima svega što vozi na maketi :smiling
devil:
borna- Moderator
Pojavila se i jedna interesantna E-lokomotiva starije gradnje
Marklin je taj model napravio krajem 60-ih, jako dobro je izveden
Lokomotiva je kao gotovo sve Marklinke kompletno od metala pa je teška i sposobna
Trebalo ju je dobro očistiti, podmazati i malo podesiti mjenjač smjera
Dobila je i nove gumice na kotačima
Jedna kopča je bila potrgana pa sam pronašao drugu čitavu
Imam i ja istu takvu samo je dosta mlađa, iz kraja prošloga stoljeća i digitalna je. Ima i nešto zvukova i fantastičan tzv "Sinus" motor
pa je sposobna za penjanje poput koze
borna- Moderator
Stranica 17 / 40. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 28 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 17 / 40.