Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 28 / 40.
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Ne bušiti ni kad je prazna. Godinama to delam!
klek- Broj postova : 100
Registration date : 14.07.2011
Drago mi je da si se javio (konačno)
Ja to pak radim već najmanje jedno desetljeće, naravno tek onda kada više nema plina. Kako sam kod popravaka automobila često
koristio WD spasio sam na taj način najmanje nekoliko litara skupocjene tekućine!
Ja to pak radim već najmanje jedno desetljeće, naravno tek onda kada više nema plina. Kako sam kod popravaka automobila često
koristio WD spasio sam na taj način najmanje nekoliko litara skupocjene tekućine!
borna- Moderator
- Broj postova : 9434
Registration date : 16.11.2010
borna je napisao/la:Dizelka je vukla elektru jer su bile zakopčane.
Pa da i ja dodam koju...
Ove dvije male lokomotivice su moje i strašno sam emotivno vezan za njih. Poslao sam ih Borni da ih uredi iako ih vjerovatno neću voziti...
A priča ide ovako:
Moj najstariji dugogodišnji prijatelj (since 1954.) i kasniji vjenčani kum je godine 1960. u sklopu nekakvih "kolonija" u šestom razredu osnovne boravio 10-ak dana u Rotherhamu (engleski rudarski grad i trgovište u Jorkširu). Kad se vratio, donio je sa sobom Tri-Angov start set koji se sastojao od ovala tračnica, male elektre i par vagona. I to je bilo sve. Mi smo svaki dan poslije škole provodili kod njega koji sat igrajući se nečim (zašto kod njega? zato jer on bio meni na pol puta do doma!) i kad se vratio iz Engleske, došao sam sav uzbuđen čekajući priču. Umjesto toga, pokazao mi je vlakić na podu u špajscimeru. Ostao sam bez teksta. To je bio prvi pravi mali vlakić na struju kojeg sam imao prilike dodirnuti uživo!
Provodili smo sate s tim vlakićem iako se s tim kompletom nije dalo bogzna što učiniti (što zna svaki modelar), ali nema veze. Najveći problem je bila energetika jer je uz vlak došao nekakv primitivni regulator, ali bez napajanja. I onda smo otkidali od usta i kupovali one nezgrapne plosnate Croatia baterije u kartonskom omotaču koje su nam trajale otprilike pol sata ili trun više...
Prijatelj je imao bratića, Märklinaša, koji je bio i elektroničar i taj nam je napravio ispravljač. E, onda zabavi nije bilo kraja. Pogotovo kad je došla i druga lokomotivica, dizelka, koja je imala fino nazubljene kotače i mogla potegnuti na usponu. Prijatelj je dokupio i nešto HO šinskog materijala pa smo nešto kombinirali. I tada sam naučio da postoji razlika između klasičnog HO sustava i Tri-Ang/Hornby sustava jer su britanske lokomotivice imale predebele vijence pa su mogle voziti po tračnicama, ali su skretnice bile mission impossible!
Prošle su godine, nas dvojica smo i dalje veeeliki prijatelji, ali je kuma život malo razvozao i više nije bilo previše mjesta za male vlakove. Vagoni i tračnice su završili kod njegovog bratića, a ja sam postao vlasnikom i kustosom lokomotivica. Postale su memento na neka prošla, draga vremena...
S vremenom je i kod mene svašta prošlo preko njih pa su se, blago rečeno, ofucale. I onda sam ih poslao Borni na liječenje i rehabilitaciju!
Danas je došla moja poštarićka Verica i donijela paket!
Borna je prekrasno uredio lokice
A nabavio mi je i malo tračnica pa ću moći organizirati demonstraciju kad me kum opet posjeti (jer sad sam ja njemu na pol puta između dvije lokacije gdje obitava!)
Borna, još jednom veliko hvala!
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
borna, Ludi deda and mladen_lucky like this post
Moram i ja reći hvala na pohvali, uvijek radim sa većim zadovoljstvom i trudom kad znadem da će vlasnik cijeniti moj trud i
nastojati čuvati svoje modele!
Ovo je primjer nebrige, plava lokomotiva je očito trpjela torturu nekoga klinca kojeg roditelji nisu odgojili da zna čuvati ono što ima
Kopča je na jednoj strani skroz potrgana a na drugoj grubo zgnječena. Uspio sam ju nekako izravnati a na drugu stranu sam morao staviti
jednu također spašenu
Na karoseriji se vide tragovi teškog života, kako ne znadem jeli se klinac opametio nemam volje popravljati ogrebotine?
Zelena ima sretniji život, trebalo je samo promijeniti joj jednu žaruljicu i četkicu + par kapi ulja za podmaz
Plava je dobila nove gumice a trebala je proći i kroz veliko čišćenje
Starije Marklinove lokomotive su srećom jako čvrste i izdržljive, plastičnjače drugih proizvođača se raspadaju kod takovog ponašanja!
nastojati čuvati svoje modele!
Ovo je primjer nebrige, plava lokomotiva je očito trpjela torturu nekoga klinca kojeg roditelji nisu odgojili da zna čuvati ono što ima
Kopča je na jednoj strani skroz potrgana a na drugoj grubo zgnječena. Uspio sam ju nekako izravnati a na drugu stranu sam morao staviti
jednu također spašenu
Na karoseriji se vide tragovi teškog života, kako ne znadem jeli se klinac opametio nemam volje popravljati ogrebotine?
Zelena ima sretniji život, trebalo je samo promijeniti joj jednu žaruljicu i četkicu + par kapi ulja za podmaz
Plava je dobila nove gumice a trebala je proći i kroz veliko čišćenje
Starije Marklinove lokomotive su srećom jako čvrste i izdržljive, plastičnjače drugih proizvođača se raspadaju kod takovog ponašanja!
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Nisam zaboravio na JŽ 17
Dobila je tanje cijevi i poluge
Mrvio sam komadić pravog ugljena
jojeg sam zalijepio drvofixom
U podvozju je bilo neobojanih mjesta koje sam zacrnio kistom
Dobila je tanje cijevi i poluge
Mrvio sam komadić pravog ugljena
jojeg sam zalijepio drvofixom
U podvozju je bilo neobojanih mjesta koje sam zacrnio kistom
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Oni ventili ispod kuhinje (kraj stuba) se dadu otvarati?
Tako izgledaju, bit će još bolji kada budu crni sa crvenim ručkama (kao i drugi kod predgrijača pare na kotlu)
borna- Moderator
Lokomotivica iz sredine 50-ih će uskoro imati 70 godina
Još se dobro drži uprkos ljuštenju boje na nekim mjestima
Poravnao sam joj skiju i promijenio četkice
Imade poseban mjenjač sa 4 položaja
U prvom i trećem položaju je motor isključen a gore joj sva svjetla, dakle na istom dijelu pruge može voziti druga lokomotiva dok ova stoji
U drugom položaju vozi na jednu stranu, svjetla rade samo na toj strani
U četvrtom položaju ide na drugu stranu sa svjetlima na njoj
Takvi veterani danas postižu minimalnu cijenu od 50-ak Eurića u ovako relativno lošem stanju dok jako usčuvane sa originalnom
kutijom vrijede i 200 Eurića!
Još se dobro drži uprkos ljuštenju boje na nekim mjestima
Poravnao sam joj skiju i promijenio četkice
Imade poseban mjenjač sa 4 položaja
U prvom i trećem položaju je motor isključen a gore joj sva svjetla, dakle na istom dijelu pruge može voziti druga lokomotiva dok ova stoji
U drugom položaju vozi na jednu stranu, svjetla rade samo na toj strani
U četvrtom položaju ide na drugu stranu sa svjetlima na njoj
Takvi veterani danas postižu minimalnu cijenu od 50-ak Eurića u ovako relativno lošem stanju dok jako usčuvane sa originalnom
kutijom vrijede i 200 Eurića!
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Zaboravio sam napisati za gornju lok da u trećem položaju opet stoji.
Došlo je vrijeme da se JŽ 17 pripremi za lakiranje
Dobila je lijepu sivu obleku
Primer poboljšava hvatanje boje na mesingu i ostalim plemenitim metalima
Mogla bi čak ostati i ovakova?
Inspektor je zadovoljan
Prije bojanja sam ju okupao sa nitrom da uklonim možebitne masnoće od prstiju
Došlo je vrijeme da se JŽ 17 pripremi za lakiranje
Dobila je lijepu sivu obleku
Primer poboljšava hvatanje boje na mesingu i ostalim plemenitim metalima
Mogla bi čak ostati i ovakova?
Inspektor je zadovoljan
Prije bojanja sam ju okupao sa nitrom da uklonim možebitne masnoće od prstiju
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Lokomotiva je dobila boju RAL 9005 (duboka crna matt)
Naknadno bojanje sitnih detalja poput ventila i sl. te tablice će dobiti kasnije, nakon spajanja sa vagonom te prvih vožnji.
borna- Moderator
Kako mi se dopala JŽ 17 u foto-bojanju obojio sam i svoje 2 malene
Imadem ih više istih pa nek se razlikuju
Mislim da ću im obojiti u sivo još i parne cilindre?
Inspektor je bio zadovoljan učinjenim
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Jedna švicarka sa pametu i sebi je došla na učenje pa sam ju usporedio sa svojom
Švicarci su im dodijelili grbove svojih kantona a imaju i posebna imena!
Ovo je jedna starija Piko lokomotiva
Međutim može se smatrati kao nova jer nije vozila
Isti slučaj je sa ovom fleischmannicom
Ona se zove Anna
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Najveća zvijezda među novopridošlima je svakako ova Kleinbahnica
Naime i kod nas je vozila takova lokomotiva u doba JŽ-a
Dimnjak je svakao najveća razlika
Vremenom su se mijenjale neke stvari na toj lokomotivi
Model vozi jako dobro i spada među zadnje tvornice koja je nažalost otišla u prošlost
Kleinbahnica je takoreći nova što se vidi po kotačima
Naime i kod nas je vozila takova lokomotiva u doba JŽ-a
Dimnjak je svakao najveća razlika
Vremenom su se mijenjale neke stvari na toj lokomotivi
Model vozi jako dobro i spada među zadnje tvornice koja je nažalost otišla u prošlost
Kleinbahnica je takoreći nova što se vidi po kotačima
borna- Moderator
Naravno da sam otvorio Kleinbahnicu (kao i sve ostale lokomotive u svome životu)
U kotlu ima lijepi komad olova a i donji dio je također od metala tako da ima priličnu težinu
Kleinbahn ne odustaje od svoje izvedbe puža no motor je iz Japana, Mabutchi tako da sasvim pristojno vozi
I mala Anna je teška jer je do vrha puna metala
Vozi začuđujeće dobro obzirom da ima svega 2 osovine, možda zato što su one na nekakvim oprugama pa se prilagođavaju pruzi?
Vidi se da je Pikica starija po štancanom limu za podvozje ali je napredak u olovnom utegu umjesto nekadašnjih limova
Motor je jednostavne izvedbe ali dosta jak
U kotlu ima lijepi komad olova a i donji dio je također od metala tako da ima priličnu težinu
Kleinbahn ne odustaje od svoje izvedbe puža no motor je iz Japana, Mabutchi tako da sasvim pristojno vozi
I mala Anna je teška jer je do vrha puna metala
Vozi začuđujeće dobro obzirom da ima svega 2 osovine, možda zato što su one na nekakvim oprugama pa se prilagođavaju pruzi?
Vidi se da je Pikica starija po štancanom limu za podvozje ali je napredak u olovnom utegu umjesto nekadašnjih limova
Motor je jednostavne izvedbe ali dosta jak
borna- Moderator
Einfach ist besser iliti engleski: KISS (keep it simple, stupid!)borna je napisao/la:Motor je jednostavne izvedbe ali dosta jak
Današnji elektromotorići za modele su daleko kompliciraniji i naravno skuplji. Starije vrste se nađu po 10, 20 eurića (sve teže)
a Kineski za svega nekoliko dok su moderni tzv glockernanker ili brushelles motori od 40, 50 pa i više eura.
Osim toga kod novih nema popravka, mijenjanja četkica već dok ide- ide jer se ne mogu otvoriti pa se bacaju.
Imade i još skupljih izvedbi koji ne rade bez posebne elektronike odnosno posebnih dekodera koji dođu pak i preko 100 eura!
a Kineski za svega nekoliko dok su moderni tzv glockernanker ili brushelles motori od 40, 50 pa i više eura.
Osim toga kod novih nema popravka, mijenjanja četkica već dok ide- ide jer se ne mogu otvoriti pa se bacaju.
Imade i još skupljih izvedbi koji ne rade bez posebne elektronike odnosno posebnih dekodera koji dođu pak i preko 100 eura!
borna- Moderator
Početkom ove godine sam imao posla sa jednim starim Piko FZ 1 transformatorom iz 60-tih
Stara masivna mehanika je prestala raditi radi banalnog kvara
Jedna žica se odvojila radi hladnog lema i to je bio razlog što nije bilo napona za vožnju vlakova
Trafo ima 2 jezgre i jako je težak, ja sam sumnjao da je otišao koji selen...
Stara masivna mehanika je prestala raditi radi banalnog kvara
Jedna žica se odvojila radi hladnog lema i to je bio razlog što nije bilo napona za vožnju vlakova
Trafo ima 2 jezgre i jako je težak, ja sam sumnjao da je otišao koji selen...
borna- Moderator
Otkad nisam vidio selenski ispravljač u živo!
Nadam se da će besposlenpop uočiti upozorenje da se ne smije koristiti u vlažnim prostorima (npr. u kadi!)
Nadam se da će besposlenpop uočiti upozorenje da se ne smije koristiti u vlažnim prostorima (npr. u kadi!)
Seleni iliti strujni ispravljači su bili skupi, veliki obzirom na sposobnost ispravljanja i lako su mogli pregorjeti kod preopterećenja.
Morat ću iskopati iz svoje povijesti nešto selena koje sam sakupio pred 60-ak godina kao rezervu i slikati ih...
Morat ću iskopati iz svoje povijesti nešto selena koje sam sakupio pred 60-ak godina kao rezervu i slikati ih...
borna- Moderator
Vlasnik buduće JŽ 17 je htio da ovo bude prateći vagon sa skijom i dekoderom (i sa JŽ oznakom)
Međutim vagon je nemoguće otvoriti bez rezanja a i odozdola bi trebao odrezati puno toga radi smještaja skije pa sam zatražio
neki drugi jednostavniji (i jeftiniji vagon)
Zabavljam se sa nekim sitnicama
Obojiti je lako ali pobrusiti tako da se ističu samo rubovi, slova i brojke nije baš jednostavno
Još nešto sam trebao izmisliti
Međutim vagon je nemoguće otvoriti bez rezanja a i odozdola bi trebao odrezati puno toga radi smještaja skije pa sam zatražio
neki drugi jednostavniji (i jeftiniji vagon)
Zabavljam se sa nekim sitnicama
Obojiti je lako ali pobrusiti tako da se ističu samo rubovi, slova i brojke nije baš jednostavno
Još nešto sam trebao izmisliti
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Brusni pipir najmanje 400, a po mogućnosti i finije. I onda ništa ne dirati nego ih pustiti same preko noći pa možda nešto pokušajuborna je napisao/la:Obojiti je lako ali pobrusiti tako da se ističu samo rubovi, slova i brojke nije baš jednostavno
Pločice su veličine 2,5 x 6 mm, gotovo je nemoguće zasebno ih držati dok se bruse na površini. Ostavio sam ih povezane i
zalijepljene na ljepivu traku kod bojanja, tako ih i brusim te ću ih razdvojiti kad budem zadovoljan izgledom.
Jučer mi je stigao zadnji ulov sa eBay-a
Rijetko dobro očuvana kutija i unutrašnjost jer to je iz 1969 godine!
Tada je koštala 36 DM, ima mogućnost daljinskog otkopčavanja
Promijenit ću joj samo četkice i dobit će poneku kapljicu ulja, radi besprijekorno
Još malo veselja su ove dvije karoserije, naime već 10-ak godina imam nova kompletna podvozja. Godinama sam vrebao na takve
karoserije ali su tražili previše za njih, sada sam ih upecao po pristojnoj cijeni
zalijepljene na ljepivu traku kod bojanja, tako ih i brusim te ću ih razdvojiti kad budem zadovoljan izgledom.
Jučer mi je stigao zadnji ulov sa eBay-a
Rijetko dobro očuvana kutija i unutrašnjost jer to je iz 1969 godine!
Tada je koštala 36 DM, ima mogućnost daljinskog otkopčavanja
Promijenit ću joj samo četkice i dobit će poneku kapljicu ulja, radi besprijekorno
Još malo veselja su ove dvije karoserije, naime već 10-ak godina imam nova kompletna podvozja. Godinama sam vrebao na takve
karoserije ali su tražili previše za njih, sada sam ih upecao po pristojnoj cijeni
borna- Moderator
"Vjenčanje" izgleda ovako, druga lokomotiva je DC
Za njih moram još nabaviti tendere, imam neke ali nisu baš podesni?
Ovaj model je kupljen sa potrganim polugama na jednoj strani pa sam nabavio druge međutim neki dijelovi su deblji pa je trebalo
proširiti rupe
Tada sam otkrio da nedostaje još jedan mali vijak bez glave koji je inače fiksan u kotaču, pri vrhu je sužen a poluge se drže
pomoću male matice
Dakle ništa od sastavljanja dok ga ne nabavim....
borna- Moderator
gaspa likes this post
Promjena puknute kopče na jednoj lokomotivi
nije baš jednostavna jer treba najprije osloboditi mali limeni dio da bi se sve otvorilo
Popravak jedne dizalice ne ide bez znatiželjnog asistenta
Trebalo je samo ponovo zavezati kraj špage koja se izvukla sa bubnja (i omotala oko krivog dijela)
Bila je to prilika da se sve očisti i podmaže
Došlo je nešto zahrđalih vagona koji su dugo bili u nekakvoj vlazi
Kotače sam kupao neko vrijeme u antikorozinu
Nakon ispiranja u vodi sam ih isčetkao mesinganom četkicom
nije baš jednostavna jer treba najprije osloboditi mali limeni dio da bi se sve otvorilo
Popravak jedne dizalice ne ide bez znatiželjnog asistenta
Trebalo je samo ponovo zavezati kraj špage koja se izvukla sa bubnja (i omotala oko krivog dijela)
Bila je to prilika da se sve očisti i podmaže
Došlo je nešto zahrđalih vagona koji su dugo bili u nekakvoj vlazi
Kotače sam kupao neko vrijeme u antikorozinu
Nakon ispiranja u vodi sam ih isčetkao mesinganom četkicom
borna- Moderator
Idemo odraditi i ovaj težak praznik, postolja sam također okupao u antikorozinu
Nakon sušenja i četkanja je slijedilo lakiranje
Poskidao sam stakla na ovim vagonima (i kasnije ih dobro oprao)
Oni su se cijeli dan kupali u kočionom ulju zajedno sa krovovima
Kočiono ulje nagriza lak no plastici ili limu ne šteti
Ove stare boje su izdržljive pa ću ih pobrusiti nakon ispiranja i sušenja
Sve ću još okupati i u antikorozinu
Nakon sušenja i četkanja je slijedilo lakiranje
Poskidao sam stakla na ovim vagonima (i kasnije ih dobro oprao)
Oni su se cijeli dan kupali u kočionom ulju zajedno sa krovovima
Kočiono ulje nagriza lak no plastici ili limu ne šteti
Ove stare boje su izdržljive pa ću ih pobrusiti nakon ispiranja i sušenja
Sve ću još okupati i u antikorozinu
borna- Moderator
Pfaff, gaspa and Ludi deda like this post
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 28 / 40.