Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 15 / 40.
Stranica 15 / 40. • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 27 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Kad sam već kod Tegernsee vlakova uspio sam povoljno nabaviti 2 polu-rasturena vagona
Nije bilo teško zalijepiti sva stakla
Malo su izgrebani (poput pravih) i trebam ih dobro očistiti
Jednome je bila ispala žica koja drži kopču u srednjem položaju
Sada imam lijepu malu kompoziciju za lokalnu prugu
borna- Moderator
- Broj postova : 9434
Registration date : 16.11.2010
Zadnjih 30-ak godina Marklin povremeno napravi neki "retro" model koji je izgledom poput predratnih iz 30-ih
godina prošlog stoljeća
Kako lokomotiva nije davala znakove života otvorio sam ju i zaprepastio se
Motoru je nedostajao nekakav držač i jedan među-zubčanik
Ovo od elektronike nije dekoder već je samo ispravljač sa mjenjačem smjera budući da lokomtiva vozi na AC a motor je DC
Spojio sam direktno motor na DC trafo no malo se trznuo i počeo dimiti uz grijanje što znači da mu je otišao najmanje
jedan namotaj rotora?
Ovakve jednostavne lokomotive su inače pogodne za igranje manje djece jer su jednostavne i robusne no kako izgleda
motori nisu baš kvalitetni i izdržljivi
borna- Moderator
Očito nije ni Märklin što je nekoć bioborna je napisao/la:Ovakve jednostavne lokomotive su inače pogodne za igranje manje djece jer su jednostavne i robusne no kako izgleda
motori nisu baš kvalitetni i izdržljivi
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
Otkako su pred 20-ak i više godina razni "Menageri" preuzeli poznate proizvođače malih željeznica (u trenutku kada
je došlo do krize) sve se okreće prema zaradi uz kresanje svih mogućih troškova.
Nastoji se što jeftinije i brže napraviti modele a prodati ih što skuplje. Marklinu se obilo u glavu što je u jednom
razdoblju preselio veliki dio svoje proizvodnje u Kinu, srećom to nije dugo potrajalo.
/Kinezi su počeli koristiti jeftinije sirovine, nepriučenu radnu snagu pa je bilo jako puno reklamacija/
Poučeni time otvorili su novu tvornicu u Gyoru (Madžarska) uz strogu kontrolu.
I drugi proizvođači su radi jeftinije radne snage počeli raditi u "jeftinim" zemljama, Roco Fleischmann npr u
Rumunjskoj, Slovačkoj te zadnje vrijeme u Vijetnamu. Brojni ostali iz EU i USA su i dalje u Kini....
je došlo do krize) sve se okreće prema zaradi uz kresanje svih mogućih troškova.
Nastoji se što jeftinije i brže napraviti modele a prodati ih što skuplje. Marklinu se obilo u glavu što je u jednom
razdoblju preselio veliki dio svoje proizvodnje u Kinu, srećom to nije dugo potrajalo.
/Kinezi su počeli koristiti jeftinije sirovine, nepriučenu radnu snagu pa je bilo jako puno reklamacija/
Poučeni time otvorili su novu tvornicu u Gyoru (Madžarska) uz strogu kontrolu.
I drugi proizvođači su radi jeftinije radne snage počeli raditi u "jeftinim" zemljama, Roco Fleischmann npr u
Rumunjskoj, Slovačkoj te zadnje vrijeme u Vijetnamu. Brojni ostali iz EU i USA su i dalje u Kini....
borna- Moderator
pa nije ti ova lokomotivica bez cilindera ili ih nema!!! Uglavnom interesantan model, nije mozda historijska vrijednost.
Vjerojatno je to netko ranije skinuo?
Imam prijatelja koji voli jeftino kupovati razne "basler" lokomotive i onda se pouzdaje da ću ih ja popraviti
Donio mi je i jednu retro elektru
Čim sam vidio da viri jedna žica bilo mi je jasno da nešto nije u redu
Netko joj je uzvadio upravljačku elektroniku no barem je motor sa nosačem i među-zubčanikom u redu
Probao sam direktno spojiti motor sa DC naponom pa se počeo malo okretati no brzo je prodimio i počeo se grijati!
Probat ću preko broja na njemu doći do nekog novog ali ne od Marklina jer oni vole to masno zaračunati!
Imam prijatelja koji voli jeftino kupovati razne "basler" lokomotive i onda se pouzdaje da ću ih ja popraviti
Donio mi je i jednu retro elektru
Čim sam vidio da viri jedna žica bilo mi je jasno da nešto nije u redu
Netko joj je uzvadio upravljačku elektroniku no barem je motor sa nosačem i među-zubčanikom u redu
Probao sam direktno spojiti motor sa DC naponom pa se počeo malo okretati no brzo je prodimio i počeo se grijati!
Probat ću preko broja na njemu doći do nekog novog ali ne od Marklina jer oni vole to masno zaračunati!
borna- Moderator
Opet jedna lokomtiva na kojoj se netko učio lemiti?
Kako nije davala znakove života izvadio sam i otvorio motor
Bez riječi, slika je dovoljna
Nakon čišćenja i sastavljanja (sa novim četkicama)
borna- Moderator
Još jedna lokomotiva iz iste "škole" sa bezvezno spojenim žicama
Motor joj je bio u redu pa je bilo potrebno samo prespojiti žice i staviti nove četkice
Zahvaljujući takvim "majstorima" mogu se i jeftino naći nek modeli na eBay-u
Ovo je neki "križanac"
Netko si je dao truda pa napravio svjetla i stavio kvalitetne odbojnike?
Pogon je od Kleinbahnove br 80
I ovdje lemljenje nije baš za uzor
,,,kao i ožičenje. Motor je pak od staroga Trixa
/Kasnije sam doznao da je karoserija od nekog kineskog jeftilena sa baterijskim pogonom/
Motor joj je bio u redu pa je bilo potrebno samo prespojiti žice i staviti nove četkice
Zahvaljujući takvim "majstorima" mogu se i jeftino naći nek modeli na eBay-u
Ovo je neki "križanac"
Netko si je dao truda pa napravio svjetla i stavio kvalitetne odbojnike?
Pogon je od Kleinbahnove br 80
I ovdje lemljenje nije baš za uzor
,,,kao i ožičenje. Motor je pak od staroga Trixa
/Kasnije sam doznao da je karoserija od nekog kineskog jeftilena sa baterijskim pogonom/
borna- Moderator
Krivo sam gore napisao, nije pogon već je podvozje od Kleinbahna.
Malo sam se gnjavio sa ovom katastrofom od Mehana, od svih ću jedva sastaviti 2 sposobne za vožnju
Obično najprije puknu kopče koje su dugačke i krhke a često je i pucanje nosača slobodnog postolja.
Dobio sam nekoliko starih skretnica, iz početka 60-ih kojima se vremenom plastika stisnula a šine su ostale iste
pa je blokiran jezičak za prebacivanje (radi se o dobrom mm)
Tankom turpijom (za nokte) sam pažljivo brusio pertinaks
Trebalo je i odrezati dio tirfona na drugoj strani
Skretnice su za to doba bile napredne jer su imale dodatne kontakte za polarizaciju srcišta ili davanje napona na prugu u
smjeru prebacivanja dok bi drugi bio neaktivan
Uz te starine došao je i jedan Trixov vagon iz istog razdoblja
Za te godine bio je jaako dobro napravljen
Malo sam se gnjavio sa ovom katastrofom od Mehana, od svih ću jedva sastaviti 2 sposobne za vožnju
Obično najprije puknu kopče koje su dugačke i krhke a često je i pucanje nosača slobodnog postolja.
Dobio sam nekoliko starih skretnica, iz početka 60-ih kojima se vremenom plastika stisnula a šine su ostale iste
pa je blokiran jezičak za prebacivanje (radi se o dobrom mm)
Tankom turpijom (za nokte) sam pažljivo brusio pertinaks
Trebalo je i odrezati dio tirfona na drugoj strani
Skretnice su za to doba bile napredne jer su imale dodatne kontakte za polarizaciju srcišta ili davanje napona na prugu u
smjeru prebacivanja dok bi drugi bio neaktivan
Uz te starine došao je i jedan Trixov vagon iz istog razdoblja
Za te godine bio je jaako dobro napravljen
borna- Moderator
U to doba vagoni drugih proizvođača su još bili plehnati sa malo detalja
Jedina zamjerka ide na kopče koje su dosta glomazne i ne pašu sa niti jednom drugom vrstom
Vagon ima pored unutrašnjosti čak i rasvjetu.
Malo sam se pozabavio i sa manjim mjerilom TT, vagonima sam dodao malo tereta i napravio im stakla
Ovu dieselku je trebalo reanimirati jer zbog dugog stajanja nije davala znakove života
Direktnim dovođenjem napona na motor bi proradila, kontakti na kotačima a i oni sami su bili oksidirani
Zanimljiv je prenos, kao Z kod brodova? Ispod motora se opet grana na obadva postolja u kojim je pužni prenos
Taj dio je skriven i vidi se jedino kada se ukloni motor
borna- Moderator
Konačno nešto novo u mojoj radionici
Trebalo joj je urediti kopče i učvrstiti neke od brojnih detalja na karoseriji
Tko bi rekao da je to Piko i to u jeftinijoj Hoby verziji?
Interesantna lokomotiva u međunarodnoj izvedbi
Pogon je na sva 4 ali nema gumica na kotačima tako da uprkos težini nema veću vučnu silu?
Ima zato nešto ugrađene pameti
Prihvat za kopče koje se mogu mijenjati i podesiti im visina je od loše plastike pa mu je jedan dio pukao, srećom se to
može nabaviti i promijeniti
Trebalo joj je urediti kopče i učvrstiti neke od brojnih detalja na karoseriji
Tko bi rekao da je to Piko i to u jeftinijoj Hoby verziji?
Interesantna lokomotiva u međunarodnoj izvedbi
Pogon je na sva 4 ali nema gumica na kotačima tako da uprkos težini nema veću vučnu silu?
Ima zato nešto ugrađene pameti
Prihvat za kopče koje se mogu mijenjati i podesiti im visina je od loše plastike pa mu je jedan dio pukao, srećom se to
može nabaviti i promijeniti
borna- Moderator
Jedan lijepi Kleinbahnov vagon je došao sa potrganim držačem jednog postolja
Nije bilo teško ukloniti preostali zubić, izbušiti rupu i zavrnuti/zalijepiti odgovarajući vijak
Kleinbahn je inače i do dva puta jeftiniji od ostalih razvikanih marki a radi sasvim dobre modele?
Došla je još jedna JŽ od Mehana u dosta očerupanom stanju
U njoj se netko igrao žicama, za pohvalu je što je stavio pobirače struje i na drugo postolje (čega u originalu nema)
Kako nije bilo originalnog gornjeg utega zalijepio sam ih ja
Na obje strane sam zalijepio već viđene nosače sa odbojnicima. Lokomotiva je dalje otišla u Koprivnicu do majstora za
ograde, prije toga sam joj stavio diode i svjetla te zalemio žice kako treba!
borna- Moderator
Malo sam reanimirao pogone Fleischmannovih skretnica, ako su jaako dugo bez upotrebe znaju oksidirati kontakti pa ne rade
Ovaj maleni elastični lim šeće u pogonu pa daje kontakt za prebacivanje
Prednja kopča je od ICE lokomotive i lako pukne kod nepažljivog sastavljanja (stražnja je nešto niža i pripada vogonima)
Uzput sam stavio i jednu gumicu koja je nedostajala
Veliki ključ je slučajno u kadru
Nakon dužeg čekanja nabavio sam odgovarajuću kopču
borna- Moderator
Vratila mi se žutka sa ugradnje pameti pa je dobila pantografe, krovne trubice i svjetlovode
Ubrzo nakon toga je krenula put Kvarnera do vlasnika
Zanimljivo je da zadnje vrijeme imam 2 nova Marklinaša i 2 DC-ovca iz Rijeke i okolice (za popravke), kad pribrojim tome i
ostale imade vas u Rijeci dovoljno za klub!
Došla je još jedna retro lokomotiva, čim sam vidio žicu kako dole viri znao sam da nešto nije u redu?
Ova ima držač motora i među-zubčanik (što prethodna nije imala) no netko joj je izvadio dekoder
I ovaj motorić je odvrtio svoje, probao sam naći proizvođača prema broju no bezuspješno
Lokomotiva će čekati neka bolja vremena jer među svojih 50-ak raznih motorića nisam našao odgovarajućega?
borna- Moderator
Jedna stara i teška br 01 je izgleda pretrpila pad sa stola ili tako nekako?
Limene stepenice nije teško popraviti
Unutra je sve u redu no zadnji kotač je malo pomaknut i stisnut na osovini?
Skinuo sam ga i sve dobro očistio pa ga zalijepio jakim lijepilm za metal
Najbolje je sve pustiti na miru do idućeg dana
Netko je izgubio originalni svjetlovod pa sam prilagodio jedan drugi Marklinov
Promijenio sam i gumice na kotačima jer je netko stavio jako debele od nekog drugog proizvođača pa je lokomotiva
plivala na pruzi
borna- Moderator
Sada kad je lokomotiva u redu prodimila je od veselja
Došle su dvije male po gumice odgovarajuće veličine, ove koje imaju su malo prevelike pa ispadaju
Nasmijala me ova kojoj također ispadaju gumice?
Netko tko ne znade da lokomotive iz 50-ih imaju prozirne plastične gumice mislio je da ih nema pa je preko njih navukao
novije koje su brzo ispadale, ne vidim to prvi puta.
I ta je nekome opala pa je stradalo uho, srećom se može lako odšarafiti i izravnati
Došle su i 2 br 18, jedna starija je analogna i sa manje detalja a novija je digitalna
Novija imade i otraga svjetla, starija samo imitaciju
Došle su dvije male po gumice odgovarajuće veličine, ove koje imaju su malo prevelike pa ispadaju
Nasmijala me ova kojoj također ispadaju gumice?
Netko tko ne znade da lokomotive iz 50-ih imaju prozirne plastične gumice mislio je da ih nema pa je preko njih navukao
novije koje su brzo ispadale, ne vidim to prvi puta.
I ta je nekome opala pa je stradalo uho, srećom se može lako odšarafiti i izravnati
Došle su i 2 br 18, jedna starija je analogna i sa manje detalja a novija je digitalna
Novija imade i otraga svjetla, starija samo imitaciju
borna- Moderator
Još malo usporedbi
Starija je dosta plesala na pruzi pa sam posumnjao da je kotač iskrivljen?
U ovkvom položaju sam je pustio da polako radi pa sam otkrio da jedna gumica ima na sebi neku kvrgu?
Kad sam krenuo skinuti je raspala se!
Stavljanjem nove (i na drugi kotač) provozala je kako treba
Probao sam radi li dimilica no bila je mrtva, u ovom položaju sam izmjerio da ima otpora između svoga kučišta i
male žice dole no na samu masu lokomotive nije bilo otpora
Izvukao sam dimilicu malo van i provrtio te je nakon toga proradila (bilo je očito samo malo oksida na spoju
mesinga i gusa)
borna- Moderator
Jedna (pra)stara Kleinbahn lokomotiva nije htjela voziti?
Dovođenjem napona direktno na motor je radila, dakle problem je negdje kod pobiranja struje na kotačima?
Brzo se otkrilo da je limić koji se dodiruje mase lokomotive (za desnu stranu) oksidirao, trebalo je sve malo očistiti
Pored tooga očistio sam i četkice te kolektor rotora
Lokomotiva nije imala olovo a niti vijak kojim se ono i karoserija pričvrste. Nakon potrage uspio sam to naći među svojim
dijelovima, to sam čuvao možda i 50 godina?
Usporedba sa Roco br 80 koja je prave veličine, Kleinbahnova je radi ogromnog motora puno veća.
Još jedna pra Kleinbahn kojoj nedostaju neki kotači (i još ponešto manje važno)
Barem ima uteg; zanimljivo je jednostavno rješenje puža kod Kleinbahna- opruga navučena na osovinu!
Loša strana je što je relativno rijetka pa je prijenos na zubčanik i dalje dosta brz, takv lokomotive ne mogu voziti sporo.
Takva opruga se može skinuti (i staviti) sa odgovarajućim malim kliještima- samo se stisne pa se proširi i skine!
borna- Moderator
Ovo je starija Roco br 80 (u dosta jadnom stanju)
Kasnije je došao daleko bolji ali i skuplji model
Na motoru nisu štedili
Prenos je maksimalno jednostavan
Lokomotiva je dobila odbojnike i očišćeni su joj kontakti za pobiranje struje budući da nije baš vozila radi zamazanosti.
Koji puta mi dođe nešto u rinfuzi pa probam sastaviti no ovom vagonu nedostaje par sitnih ali bitnih dijelova tako da ide na čekanje?
Dođe i nešto jaako dugačko i teško (te skupo)
borna- Moderator
Marklin je radio toga kolosa
Radila se i izvedba sa dekoderom i motorićem koji je rotirao cilindar
Na drugoj strani je joj vagon je očito nekome pao pa je puknuo odbojnik, prihvat kopče i ograda
Za odbojnik i ogradu je lako no da bi došao do nosača kopče moram skinuti cijelo postolje no nijeam otkrio kako?
Do daljnjeg je vagon na čekanju.
Jedna e DR marklinka treba malo pažnje i čišćenja te podmazivanja prije svega!
Desna osovina je bila potpuno blokirana pa su se kotači pobrusili (vide se sjajna mjesta)
Na pogonskoj strani je trebalo zamijeniti jednu gumicu
borna- Moderator
2 Roco sestre, jedna je DC a druga AC (za Marklin)
Toj drugoj je netko stavio dekoder dole (u prostor gdje dolazi zvučnik) tako da se dole nije mogao staviti poklopac?
Kod DC verzije je dekoder na svome mjestu iznad jednog postolja
Roco je lukavo svjetlovodima napravio uštedu jer su dovoljne svega 2 žaruljice
Uvijek me razveseli kada vidim 40 i više godina stare lokomotive koje su poput novih
Ovu je trebalo najprije malo cijepiti kontakt spray-em da se odkoči pa onda malo podmazati.
borna- Moderator
Ovo dođe više kao konzultacije odnosno savjeti...
Došle su 2 lokomotive iz Splita (od Zorana) preko Rijeke do mene u Jurandvor!
Naime g.Denis imade u Baškoj dragi (malo prije Jurandvora) vikendicu u kojoj radi lijepu N maketu.
Od 10-ak lokomotiva ih je pola digitalno a u drugu polovicu namjerava ugraditi dekodere.
U maloj Kato manevarki postoji već predviđeno mjesto i priključak za dekoder dok u većoj Fl. nema
mjesta? Trebat će frezati dio šasije da bi se smjestio dekoder.
Prije izložbe u muzeju malo sam se poigrao sa jednim električnim sklopom
1 bistabilni relej, 1 timer, 4 diode i 2 SRK kontakta (koji se zatvaraju pod utjecajem magnetskog polja)
Na obadva kraja pruge su ti kontakti koji aktiviraju timer (koji isključi struju na određeno vrijeme) a ujedno preko relea
obrnu polaritet tako da lokomotiva vozi od jednog do drugog kraja pruge
Unuka je to potaknulo da se malo poigra
Došle su 2 lokomotive iz Splita (od Zorana) preko Rijeke do mene u Jurandvor!
Naime g.Denis imade u Baškoj dragi (malo prije Jurandvora) vikendicu u kojoj radi lijepu N maketu.
Od 10-ak lokomotiva ih je pola digitalno a u drugu polovicu namjerava ugraditi dekodere.
U maloj Kato manevarki postoji već predviđeno mjesto i priključak za dekoder dok u većoj Fl. nema
mjesta? Trebat će frezati dio šasije da bi se smjestio dekoder.
Prije izložbe u muzeju malo sam se poigrao sa jednim električnim sklopom
1 bistabilni relej, 1 timer, 4 diode i 2 SRK kontakta (koji se zatvaraju pod utjecajem magnetskog polja)
Na obadva kraja pruge su ti kontakti koji aktiviraju timer (koji isključi struju na određeno vrijeme) a ujedno preko relea
obrnu polaritet tako da lokomotiva vozi od jednog do drugog kraja pruge
Unuka je to potaknulo da se malo poigra
borna- Moderator
Na izložbi KŽMZ-a popravio sam jedan stari trafo iz 50-ih godina
Pritiskom na regulacijski dio prebacivao se smjer lokomotivi jer bi dobila impuls od 24 v.
Vremenom se poluga od pertinaksa izlizala pa bi prebacivanje izostalo, trebalo je samo malo savinuti kontakte da bi to opet radilo
Namotaji i klizač izgledaju dobro a kontrolna žaruljica i dalje radi
Jedna stara Kleinbahnica je došla bez srca jednoga motora
Vozi i tako no probao sam joj prebaciti motor i zubčanik koji nedostaje iz jedne stare parne istoga proizvođača
Odustao sam od operacije jer je na parnoj manji zubčanik pa dok ne nabavim novoga lokomotiva ostaje na jednom motoru
borna- Moderator
Kad vidim ove puzaste prenose zaboli me trbuh,..................pa sta to Maerklin jos uvijek upotrebljava, i u novim modelima???
Neee, riječ je o Kleinbahnu!
Oni i danas rade gotovo isto, jedino koriste manje i modernije elektromotore.
Marklin je ste zadnje vrijeme prešao također na pužni prijenos ali strogo u kombinaciji sa zamašnjakom.
Oni i danas rade gotovo isto, jedino koriste manje i modernije elektromotore.
Marklin je ste zadnje vrijeme prešao također na pužni prijenos ali strogo u kombinaciji sa zamašnjakom.
borna- Moderator
Stranica 15 / 40. • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 27 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 15 / 40.