Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 27 / 40.
Stranica 27 / 40. • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Točno, tek se ovako sa slikama iz bliza vidi da su predebele! Još uvijek stignem zamijeniti ih tanjima.
borna- Moderator
- Broj postova : 9434
Registration date : 16.11.2010
Pfaff likes this post
Dobio sam više rasturenih rampi
Prva stvar je bila dobro pranje i onda sušenje
Sastavio sam prvu i isprobao
Sve je bilo pod budnim okom mace
Morao sam joj utažiti znatiželju
Prva stvar je bila dobro pranje i onda sušenje
Sastavio sam prvu i isprobao
Sve je bilo pod budnim okom mace
Morao sam joj utažiti znatiželju
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Poslušao sam savjet velemajstora Crha
Umjesto 0,6 sam stavio žice 0,4
Ovo je rađeno ranije, napred ispod kotla dolazi još jedan lim
Trebalo je napraviti i 2 kutije (za alat?) koje dolaze ispod kabine
Karoserija je dobila svoj ležaj, dosta je zahtjevno izbušiti rupice fi 0,5 na debelom podu kabine
Stepenice dosta strše pa trebam još više paziti
Umjesto 0,6 sam stavio žice 0,4
Ovo je rađeno ranije, napred ispod kotla dolazi još jedan lim
Trebalo je napraviti i 2 kutije (za alat?) koje dolaze ispod kabine
Karoserija je dobila svoj ležaj, dosta je zahtjevno izbušiti rupice fi 0,5 na debelom podu kabine
Stepenice dosta strše pa trebam još više paziti
borna- Moderator
Pfaff, gaspa, klek and Ludi deda like this post
Za jednog malog početnika u ovom hobiju sam malo dotjerao par kućica
Ovo je tzv Primex lokomotivica koja je pojednostavljena maksimalno kako bi bila što jeftinija
Maknuli su joj srednju osovinu, nema mjanjača smjera već se on mijenja ručno preko male poluge
Došla je jedna baka iz sredine 50-ih
Nema pantografa, dosta je zapuštena i nema gumice na kotačima
Puna je metala (i karoserija je metalna), jedna kopča je očajno savinuta
Ostalo je sasvim u redu
Rastavio sam podvozje radi čišćenja i montaže gumica
/Nastavak je u slijedećem broju/
Ovo je tzv Primex lokomotivica koja je pojednostavljena maksimalno kako bi bila što jeftinija
Maknuli su joj srednju osovinu, nema mjanjača smjera već se on mijenja ručno preko male poluge
Došla je jedna baka iz sredine 50-ih
Nema pantografa, dosta je zapuštena i nema gumice na kotačima
Puna je metala (i karoserija je metalna), jedna kopča je očajno savinuta
Ostalo je sasvim u redu
Rastavio sam podvozje radi čišćenja i montaže gumica
/Nastavak je u slijedećem broju/
borna- Moderator
Lijevo je slobodna osovina sa očišćenim kotačima a desno su oni još zamazani
Desna blenda postolja je padala na pruhu i orala po njoj, trebalo je staviti jednu malu podložnu pločicu pod vijak kojim se drži
za donji dio lokomotive
Dobila je i stare pantografe kakvi su nekada bili na njoj pa je time završena
Nabavio sam nešto zamaznih, zahrđalih i zapuštenih vozila
Dugo vremena je to stajalo na nekom vlažnom mjestu
Nakon pranja, čišćenja i bojanja zahrđalih mjesta dobili su svoj nekadašnji izgled
Veliki putnički vagon Danskih željeznica je dosta rijedak jer se prodavao kratko vrijeme samo u Danskoj!
Lokomotivice su uređene, dobile su nove potrošne djelove i voze besprjekorno
Imao sam još jednu operaciju umetanja malog djela kojim se prenosi pogon od motora do postolja, nešto poput kardana
Taj dio se podmazuje sa masti a bez nje teško da bih ga dobio na mjesto?
Desna blenda postolja je padala na pruhu i orala po njoj, trebalo je staviti jednu malu podložnu pločicu pod vijak kojim se drži
za donji dio lokomotive
Dobila je i stare pantografe kakvi su nekada bili na njoj pa je time završena
Nabavio sam nešto zamaznih, zahrđalih i zapuštenih vozila
Dugo vremena je to stajalo na nekom vlažnom mjestu
Nakon pranja, čišćenja i bojanja zahrđalih mjesta dobili su svoj nekadašnji izgled
Veliki putnički vagon Danskih željeznica je dosta rijedak jer se prodavao kratko vrijeme samo u Danskoj!
Lokomotivice su uređene, dobile su nove potrošne djelove i voze besprjekorno
Imao sam još jednu operaciju umetanja malog djela kojim se prenosi pogon od motora do postolja, nešto poput kardana
Taj dio se podmazuje sa masti a bez nje teško da bih ga dobio na mjesto?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Niks uguram bez vazeljini!borna je napisao/la:Taj dio se podmazuje sa masti a bez nje teko da bih ga dobio na mjesto?
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
borna likes this post
Problem je u tome što pločica mora labavo stajati u tim rupicama na zupčanicima. Moram ju najprije staviti u dio koji je na
šasiji (bočno je držeći) pa onda pažljivo nakoso nataknuti na nju postolje, bez masti to stalno ispada.
šasiji (bočno je držeći) pa onda pažljivo nakoso nataknuti na nju postolje, bez masti to stalno ispada.
borna- Moderator
Aha! Mast, dakle, ne podmazuje već je adheziono sredstvoborna je napisao/la:Problem je u tome to pločica mora labavo stajati u tim rupicama na zupčanicima. Moram ju najprije staviti u dio koji je na
asiji (bočno je dreći) pa onda paljivo nakoso nataknuti na nju postolje, bez masti to stalno ispada.
U neku ruku i podmazuje jer se sve stalno giba i pomalo mijenja položaj. Zupčanici i pločica su metalni pa bi i malo ulja imalo svrhu
no lako bi moglo izcuriti? Mast se inače obično koristi kod plastičnih zupčanika jer se na njima ulje slabije drži.
no lako bi moglo izcuriti? Mast se inače obično koristi kod plastičnih zupčanika jer se na njima ulje slabije drži.
borna- Moderator
2 bake (a možda i prabake) su došle iz Engleske
To je Hornby iz otprilike sredine 50-ih godina, elektri nedostaje pantograf
Trebat će im čišćenje i pranje karoserija, donja lokomotivica ima nazupčene kotače radi bolje vuče. Vidi se da se navozila jer ima djelomično
potrošene zupce. (Kotači su lijevani iz relativno mekog materijala)
Sve je jednostavno napravljeno, šasija je lijevana (tzv die-cast) pa nema manjih detalja. Srećom ne vidim tragove tzv cinkove kuge
koja se zna pojaviti ako sirovine za lijevanje nisu kvalitetne.
Ovom modelu nedostaje poluga na drugoj strani pa ne može voziti jer joj se ova postavi na koso prilikom kretanja
Nažalost nisam našao niti jednu odgovarajuću pa ću je napraviti od mesingane trakice
Nedostajalo je dosta vijaka, uspio sam pronaći u svojoj željezariji odgovarajuće.
To je Hornby iz otprilike sredine 50-ih godina, elektri nedostaje pantograf
Trebat će im čišćenje i pranje karoserija, donja lokomotivica ima nazupčene kotače radi bolje vuče. Vidi se da se navozila jer ima djelomično
potrošene zupce. (Kotači su lijevani iz relativno mekog materijala)
Sve je jednostavno napravljeno, šasija je lijevana (tzv die-cast) pa nema manjih detalja. Srećom ne vidim tragove tzv cinkove kuge
koja se zna pojaviti ako sirovine za lijevanje nisu kvalitetne.
Ovom modelu nedostaje poluga na drugoj strani pa ne može voziti jer joj se ova postavi na koso prilikom kretanja
Nažalost nisam našao niti jednu odgovarajuću pa ću je napraviti od mesingane trakice
Nedostajalo je dosta vijaka, uspio sam pronaći u svojoj željezariji odgovarajuće.
borna- Moderator
Za divno čudo u skladištu pantografa sam pronašao jednog koji donjim dijelom točno paše na krov male elektre
Trebalo je izmisliti način na koji ga pričvrstiti jer samo ljepljenje nebi bilo dovoljno sigurno?
Nakon 2 dobra pranja karoserija je čista pa je dobila bijela svjetla i još poneki detalj
I druga mala sada izgleda mlađe, dobila je osvježeni krov
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Majstor si, svaka čast! A ima i zadivljujuće opskrbljenu ropotarnicu!!!
I gdje onda zavravaju ti revitalizirani primjerci?
Registration date : 14.05.2008
Kod vlasnika koji će se nakon pola stoljeća opet igrati sa njima.
Amoje skladište rezervnih dijelova je nastajalo također pola stoljeća jer sam jedan od onih kojima je žao baciti bilo što, sve to
sam lijepo spremao u kutije. Slično je i sa dijelovima automobila jedino je problem što su oni daleko veći tako da imam nekoliko
kubika u velikim kutijama
Mogao bi godinama odlaziti na Hrelić i to prodavati ali mi je žao potrošiti vrijeme radi sitne zarade. Drugi način za kojeg nikako
da ulovim vrijeme je da ih poslikam i prodajem preko Njuškala. Na primjer imadem na stotine raznih ručki za otvaranje prozora,
kvaka za vrata, prtljažnike.....rastavio sam do zadnjeg vijka najmanje 30 automobila kroz 40-ak aktivnog bavljenja njihovih
popravaka.
Amoje skladište rezervnih dijelova je nastajalo također pola stoljeća jer sam jedan od onih kojima je žao baciti bilo što, sve to
sam lijepo spremao u kutije. Slično je i sa dijelovima automobila jedino je problem što su oni daleko veći tako da imam nekoliko
kubika u velikim kutijama
Mogao bi godinama odlaziti na Hrelić i to prodavati ali mi je žao potrošiti vrijeme radi sitne zarade. Drugi način za kojeg nikako
da ulovim vrijeme je da ih poslikam i prodajem preko Njuškala. Na primjer imadem na stotine raznih ručki za otvaranje prozora,
kvaka za vrata, prtljažnike.....rastavio sam do zadnjeg vijka najmanje 30 automobila kroz 40-ak aktivnog bavljenja njihovih
popravaka.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Nova poluga se može kasnij stanjiti u sredini
Kod probne vožnje se pokazalo da zapinje jer obje strane nisu fazno usklađene tj. pod 90 stupnjeva pa sam skinuo kotač na jednoj strani
i zaokrenuo ga po propisu
Nakon toga je proradila kako treba
Pored toga skinuo sam četkice kako bi mogao očistiti kolektor
Mazalice sam natopio sa uljem (male spužvice na obadvije strane osovine)
Kod probne vožnje se pokazalo da zapinje jer obje strane nisu fazno usklađene tj. pod 90 stupnjeva pa sam skinuo kotač na jednoj strani
i zaokrenuo ga po propisu
Nakon toga je proradila kako treba
Pored toga skinuo sam četkice kako bi mogao očistiti kolektor
Mazalice sam natopio sa uljem (male spužvice na obadvije strane osovine)
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Dobro to sve jo i ljaka nakon toliko godina...
Sve je masivno, robusno i jednostavno napravljeno tako da se i ne može pokvariti osim kod nekog nasilnog korištenja.
Današnji skupocjelni daleko precizniji modeli su puno osjetljiviji, motori su nepopravljivi u slučaju kvara pa se moraju
kupiti novi koji nerijetko koštaju kao i "pola" lokomotive!
Današnji skupocjelni daleko precizniji modeli su puno osjetljiviji, motori su nepopravljivi u slučaju kvara pa se moraju
kupiti novi koji nerijetko koštaju kao i "pola" lokomotive!
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Da, u nekom trenutku su mali vlakovi prestali biti jednostavne igračke i postali kolekcionarski primjerci. I stvari nikad vie nisu bile iste.borna je napisao/la:Sve je masivno, robusno i jednostavno napravljeno tako da se i ne moe pokvariti osim kod nekog nasilnog koritenja.
Dananji skupocjelni daleko precizniji modeli su puno osjetljiviji, motori su nepopravljivi u slučaju kvara pa se moraju
kupiti novi koji nerijetko kotaju kao i "pola" lokomotive!
Sjećam se kako sam ostao okiran kad sam negdje ranih 80-ih u izlogu jedna prodavaone igračaka na minkenskom Stachusu ugledao lokomotivicu koja je kotala 120 maraka. A mi smo ovdje jo uvijek bili na relativno cjenovno podnoljivoj Mehanotehnici!
Danas se cijene kreću od 100 Eura za najmanje i najjednostavnije lokomotive do gotovo 1.000 (!) za najveće i najsloženije
(radi se o velikoserijskim proizvođačima). Obični analogni modeli se gotovo više i ne rade, zadnji relativno jeftini proizvođač
Kleinbahn je prošle godine otišao u povijest.
Pod starim imenom Mehano u Kini se rade nekadašnji stari analogni modeli katalog koji se
povremeno mogu kupiti i kod nas - Grafocentar no i to
nije više tako jeftino kao nekad i nažalost ponuda je sporadična.
(radi se o velikoserijskim proizvođačima). Obični analogni modeli se gotovo više i ne rade, zadnji relativno jeftini proizvođač
Kleinbahn je prošle godine otišao u povijest.
Pod starim imenom Mehano u Kini se rade nekadašnji stari analogni modeli katalog koji se
povremeno mogu kupiti i kod nas - Grafocentar no i to
nije više tako jeftino kao nekad i nažalost ponuda je sporadična.
borna- Moderator
Moramo prestati s ovim nostalgičnim pričama da se vlasnik teme ne naljuti jerbo mu brljamo po nori... A moda da otvorim temu "Radovi u mojoj radionici - diskusija"?
Mislim da nema potrebe jer mi je to prilika ispričati nešto što inače nebih imao gdje staviti?
Još bi mogao dodati o nekim aktualnim cijenama- teretni vagoni su u rasponu od 20 do 50 E (i više za dugačke) a
putnički od 40 za male do 100 za dugačke vagone. Neka kompozicija sa lokomotivom iz sredine ponude i recimo 5
pulmana lako dosegne iznos od 1.000 Eura!
Nekada su Lima, Jouef i Piko npr spadali pod jeftine proizvođače no i oni danas nemaju jeftinih modela osim u
nekim start-setovima. Sve je više malih exkluzivnih proizvođača kojima su cijene lokomotiva redovno iznad 1.000 E
(i do nekoliko tisuća), oni nebi to radili i prodavali da nema sve više bogatih kupaca.
Slična pojava je i kod proizvođača automobila, sve više ih je sa cijenama od milion E pa i do 10 mio. što bi se
moglo ubrojati pod dekadenciju svijeta?
Još bi mogao dodati o nekim aktualnim cijenama- teretni vagoni su u rasponu od 20 do 50 E (i više za dugačke) a
putnički od 40 za male do 100 za dugačke vagone. Neka kompozicija sa lokomotivom iz sredine ponude i recimo 5
pulmana lako dosegne iznos od 1.000 Eura!
Nekada su Lima, Jouef i Piko npr spadali pod jeftine proizvođače no i oni danas nemaju jeftinih modela osim u
nekim start-setovima. Sve je više malih exkluzivnih proizvođača kojima su cijene lokomotiva redovno iznad 1.000 E
(i do nekoliko tisuća), oni nebi to radili i prodavali da nema sve više bogatih kupaca.
Slična pojava je i kod proizvođača automobila, sve više ih je sa cijenama od milion E pa i do 10 mio. što bi se
moglo ubrojati pod dekadenciju svijeta?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Dieselka je jednostavnija za rastavljanje no nije baš htjela voziti?
Oksidirane kotače sam očistio mesinganom četkicom po gaznoj površini i unutarnjoj strani izoliranih kotača gdje se pobire struja
Skinuo sam četkice i tankom trakom finog vodobrusnog papira (800) polirao kolektor i onda sa iglom očistio utore između lamela
(slika je od elektre no isti posao je napravljen i na dieselki)
Bez kotača je motorčić radio sasvim normalno?
Kod probe vožnje se stalno javljao kratki spoj. Na kraju sam otkrio da je
metalna crna kapica koja drži mazalicu bila na jednoj strani malo raširena pa ju je dodirivao unutarnji dio kotača koji je bio na drugom polu!
Nakon što sam ju stisnuo lokica je provozala kao velika
Oksidirane kotače sam očistio mesinganom četkicom po gaznoj površini i unutarnjoj strani izoliranih kotača gdje se pobire struja
Skinuo sam četkice i tankom trakom finog vodobrusnog papira (800) polirao kolektor i onda sa iglom očistio utore između lamela
(slika je od elektre no isti posao je napravljen i na dieselki)
Bez kotača je motorčić radio sasvim normalno?
Kod probe vožnje se stalno javljao kratki spoj. Na kraju sam otkrio da je
metalna crna kapica koja drži mazalicu bila na jednoj strani malo raširena pa ju je dodirivao unutarnji dio kotača koji je bio na drugom polu!
Nakon što sam ju stisnuo lokica je provozala kao velika
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Pred nekih najmanje 40 godina sam od nekog kupio nešto Tri-Ang tračnica (koje je koristio i Hornby)
Kod usporedbe sa jednom Mehano tračnicom se vidi koliko su robusnije, pragovi su rjeđi i deblji a šine su višeg profila
Složio sam taj nešto veći oval kako bi razvozio lokomotive
Još netko se dobro zabavljao
Elektra je dosta sporija od dieselke pa ju je ona vukla za sobom
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Kako si ih uspio natjerati da voze istom brzinom?
PS: Na mačku moe uvijek računati da će napraviti neki dernek!
PS: Na mačku moe uvijek računati da će napraviti neki dernek!
Dizelka je vukla elektru jer su bile zakopčane.
Mačka je bila nježna, više je pomilovala lokicu, nije bila namjera da ju sruši?
Tračnice sam okupao u vrućoj vodi sa dosta Čarlija i oribao jednom kefom. Nakon sušenja na radijatoru sam očistio flugelrost sa
finom brusnom spužvicom i onda ih malo namazao sa WD-om. Bez obzira što spojevi tračnica nisu idealni struja se dobro sprovodila.
/Korisna preporuka za WD- kad se potroši plin u bočici probušim ju gore sa čavlom na 2 mjesta i istočim preostalu tekućinu u
plastičnu bočicu. Tako iskoristim sve do kraja a zna biti dosta te skupe tekućine/
Mačka je bila nježna, više je pomilovala lokicu, nije bila namjera da ju sruši?
Tračnice sam okupao u vrućoj vodi sa dosta Čarlija i oribao jednom kefom. Nakon sušenja na radijatoru sam očistio flugelrost sa
finom brusnom spužvicom i onda ih malo namazao sa WD-om. Bez obzira što spojevi tračnica nisu idealni struja se dobro sprovodila.
/Korisna preporuka za WD- kad se potroši plin u bočici probušim ju gore sa čavlom na 2 mjesta i istočim preostalu tekućinu u
plastičnu bočicu. Tako iskoristim sve do kraja a zna biti dosta te skupe tekućine/
borna- Moderator
Stranica 27 / 40. • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 27 / 40.