Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
+6
borna
mladen_lucky
kriticar
sali
Narcis
Stanley
10 posters
Stranica 14 / 40. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 27 ... 40
Re: Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Bošnjački kutak u 'rvackoj metropoli. Pretpostavljam zaslugom velikog pokojnika iz Pogane Vlake...borna je napisao/la:Ovaj kutak u Martićevoj se zove park Envera Čolakovića (nasuprot je park Grge Martića)
Enver Čolaković bio je bosanski/bošnjački pisac prevoditelj itd. itd. Rođen u Budimpešti, govorio je nekoliko jezika, a najpoznatije mu je djelo "Legenda o Alipaši", lijep roman o srednjevjekovnom Sarajevu i hamalu Aliji koji postane bogat i oženi ljepoticu. Roman je izdan u Zagrebu 1944. Na korienskom pravopisu, ofkors, ali na liepom bošnjačkom govoru.
Čolaković je imao pegulu da su ga potkraj rata postavili za kulturnog atašea endehazijske ambasade u rodnoj Budimpešti pa je poslije rata pao u grdnu nemilost.
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
borna and mladen_lucky like this post
Pfaff je napisao/la:Bošnjački kutak u 'rvackoj metropoli. Pretpostavljam zaslugom velikog pokojnika iz Pogane Vlake...
Teško. Martičeva je postojala tu i prije neg se dotični doselil v Zagreb. Kad je Čolakovič dobil ovaj park, za koji mi nije ni najmanje jasno gdje je tu park, ne znam. To je moguče da je nastalo u zadnjih 20 godina, jer bi samo bandičevim genijalcima palo na pamet ovako nekaj prozvat parkom.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
borna likes this post
Sve je to u duhu ekumenizma. Naime, onaj cijeli blok zgrada (Vlaška-Bauerova-Martićeva-Ratkajev prolaz, uključujući i dio koji s 3 strane okružuje taj park, poznat je pod nazivom Vatikan.
Ime parka je vrlo novotvorevina. A zvučnija je ulica u kojoj su džamija i islamski centar: Prilaz Safvet-bega Bašagića. A s druge strane ih poluokružuje Prilaz Šefika Pezerovića. Sad će nam, da ne moram sve ja, Pfaff prikazati lik i djelo ove dvojice. Ionako je na njemu red postati. Borna i ja već jesmo.
Ime parka je vrlo novotvorevina. A zvučnija je ulica u kojoj su džamija i islamski centar: Prilaz Safvet-bega Bašagića. A s druge strane ih poluokružuje Prilaz Šefika Pezerovića. Sad će nam, da ne moram sve ja, Pfaff prikazati lik i djelo ove dvojice. Ionako je na njemu red postati. Borna i ja već jesmo.
Registration date : 14.05.2008
borna likes this post
To se tako zove jer su zgrade bile (pa nisu pa opet jesu) u vlasništvu Kaptola.gaspa je napisao/la:Sve je to u duhu ekumenizma. Naime, onaj cijeli blok zgrada (Vlaška-Bauerova-Martićeva-Ratkajev prolaz, uključujući i dio koji s 3 strane okružuje taj park, poznat je pod nazivom Vatikan.
Ma, ja. Uostalom, Ti si bliže Bosni od mene...gaspa je napisao/la:Ime parka je vrlo novotvorevina. A zvučnija je ulica u kojoj su džamija i islamski centar: Prilaz Safvet-bega Bašagića. A s druge strane ih poluokružuje Prilaz Šefika Pezerovića. Sad će nam, da ne moram sve ja, Pfaff prikazati lik i djelo ove dvojice. Ionako je na njemu red postati. Borna i ja već jesmo.
Ima jedna tajanstvena zgrada (palača) u Vlaškoj prema Kvatriću
Na Google kartama je prikazana tamno sivo i bez podataka, taman da privuče pažnju!
Nekad to bijaše palača a sad je stisnuta okolnim zgradama
Simetrična je, ima isti ulaz i na drugoj strani
Včera oko pola 6 ujutro me probudio pogled na nebo i natjerao da odem po foto
Kasnije se rodio lijepi dan....
Na Google kartama je prikazana tamno sivo i bez podataka, taman da privuče pažnju!
Nekad to bijaše palača a sad je stisnuta okolnim zgradama
Simetrična je, ima isti ulaz i na drugoj strani
Včera oko pola 6 ujutro me probudio pogled na nebo i natjerao da odem po foto
Kasnije se rodio lijepi dan....
borna- Moderator
- Broj postova : 9462
Registration date : 16.11.2010
Sike prekojučerašnje šetnje gradom, još je jedna zgrada u Jurišićevoj dobila šlafrok
Par slika sa trga
Zgrada obnovljena pred par godina također ima oštećenja, dakle nije bila baš naj napravljena?
Ovu sam propustio zadnji puta
Radi se i na Gornjem gradu
Nekadašnja centrala veelikog Generalturista
Ostala je samo reklama kao podsjednik
Par slika sa trga
Zgrada obnovljena pred par godina također ima oštećenja, dakle nije bila baš naj napravljena?
Ovu sam propustio zadnji puta
Radi se i na Gornjem gradu
Nekadašnja centrala veelikog Generalturista
Ostala je samo reklama kao podsjednik
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Napravi jednu kružnu panoramu Trga Republike...
Obećavam prvom prilikom (drugi tjedan vjerojatno), misliš kao filmić ili nekako složiti slike (što bi dalo jako
usku dugačku trakavicu)?
usku dugačku trakavicu)?
borna- Moderator
Poveći prostor u Praškoj zjapi prazan odnosno koristi se jedino za parkiranje već duugo vremena
Amruševa je puna interesantnih zgrada
koje su većinom u lošem stanju
Danas bi građevinari jako skupo računali ovakove dodatke i ukrase na zgradama, ide se na što jeftinije fasade
Palmotićeva je puna kontrasta
Mislim da bi trebalo u nekoj ulici obnoviti redom sve zgrade jer ovako to izgleda još gore
Ponegdje se probijaju ostatci nekadašnjih reklama na zidovima
Amruševa je puna interesantnih zgrada
koje su većinom u lošem stanju
Danas bi građevinari jako skupo računali ovakove dodatke i ukrase na zgradama, ide se na što jeftinije fasade
Palmotićeva je puna kontrasta
Mislim da bi trebalo u nekoj ulici obnoviti redom sve zgrade jer ovako to izgleda još gore
Ponegdje se probijaju ostatci nekadašnjih reklama na zidovima
borna- Moderator
... i još će se valjda dugo koristiti u iste svrhe (trenutno ga za svoje goste koristi hotel Dubrovnik). Ovdje je nekoć stajala sinagoga, izgrađena 1866. a srušena za poglavnikovanja jednog zločestog Ante 1941. Zemljište je i dalje u vlasništvu Židovske općine Zagreb, zajednice građana koja se bavi očuvanjem tradicije, kulture i identiteta Židova u Hrvatskoj. Još je zabilježeno pravo izgradnje zida i nekih prozora u korist contea dr. Ivana Buratia.borna je napisao/la:Poveći prostor u Praškoj zjapi prazan odnosno koristi se jedino za parkiranje već duugo vremena...
Uglovi Palmotićeve sa Đorđićevom
Malo iz Đorđićeve
Stambeno-trgovačka uglovnica Rosinger-Jungwirth, Draškovićeva 30 – Ðorđićeva sagrađena 1930.-1931. odudara stilom od
ostalih zgrada (arhitekt ing. Vladimir Šterk) Prizemno je veliki poslovni prostor godinama prazan kao i stotine drugih u gradu...
Imade i poneka uređena zgrada u toj sivoj ulici
Ugao sa Draškovićevom je nedavno bio obnovljen
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Ove je prostore nekad zaposjedala ugledna i bogata firma Velebit koja se bavila trgovačkim zastupanjem, al' eto, propadoše i trgovci.borna je napisao/la:Stambeno-trgovačka uglovnica Rosinger-Jungwirth, Draškovićeva 30 – Ðorđićeva sagrađena 1930.-1931. odudara stilom od
ostalih zgrada (arhitekt ing. Vladimir Šterk) Prizemno je veliki poslovni prostor godinama prazan kao i stotine drugih u gradu...
A koliko Zagreb ima lijepih i zanimljivih uglovnica... valja samo malo podići pogled. Prije više desetljeća u jednoj se radio emisiji postavilo pitanje: u kojoj jedinoj ulici u Zagrebu je postavljena ploča koja daje podatke o titularu te ulice. Kako nitko nije odgovarao, voditelj je zaključio da kad bi netko Zagreb odrezao iznad 1. kata, malotko bi to primijetio. Tako je i s tim uglovnicama. A odgovor na pitanje glasi: Berislavićeva ulica. Ali je pitanje netočno postavljeno - nije to bila jedina takva ulica. Ploča o titularu postojala je i na početku Magdićevih stuba.
A sad, ajmo dalje sa slikama.
borna likes this post
Na OŠ školi u Draškovićevoj/Račkoga radi se sada zaozbiljno no pitam se dali će biti gotova do jeseni jer su nedavno
uklonili panel sa datumom završetka?
Uglovnica kneza Mutimira i Đorđićeve dobiva skelu iako mi ne izgleda loše?
Ova zgrada u Patačićkinoj izgleda lošije pa je i onda u radovima
Moja kućica je dobila novo ruho pred nekih 25 godina ali ju je promet zacrnio naročito na donjim katovima
(dvorišna strana je još uvijek čista)
Ono nemilosredno podkresano drveće u mome dvorištu nije dugo čekalo da pokaže izdržljivost
Snimke su od prije 10-ak dana, danas ima još više novoniklih grančica sa puno lišća
Za koju godinu bit će opet hladovine
uklonili panel sa datumom završetka?
Uglovnica kneza Mutimira i Đorđićeve dobiva skelu iako mi ne izgleda loše?
Ova zgrada u Patačićkinoj izgleda lošije pa je i onda u radovima
Moja kućica je dobila novo ruho pred nekih 25 godina ali ju je promet zacrnio naročito na donjim katovima
(dvorišna strana je još uvijek čista)
Ono nemilosredno podkresano drveće u mome dvorištu nije dugo čekalo da pokaže izdržljivost
Snimke su od prije 10-ak dana, danas ima još više novoniklih grančica sa puno lišća
Za koju godinu bit će opet hladovine
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Ovo zelenilo na vrhu buja svaki dan
Imadem i ja svoje ptičice u dvorištu
Uvijek se nađe staroga kruha za njih
Koji puta dobiju i ostatke riže ili tjestenine
Pekinezerica mi nažalost broji zadnje dane, ima puno metastaza u tijelu koje ju jedu pa je jako smršavila i oslabila
Nisu joj zahvaćeni vitalni organi i nema bolove pa ću je dati uspavati tek kad zaista ne bude mogla živjeti, za sada još
jede, pije i obavlja nuždu kako treba
Svaki dan ju nosim do parka da vidimo kako napreduju radovi na kućicama
Imadem i ja svoje ptičice u dvorištu
Uvijek se nađe staroga kruha za njih
Koji puta dobiju i ostatke riže ili tjestenine
Pekinezerica mi nažalost broji zadnje dane, ima puno metastaza u tijelu koje ju jedu pa je jako smršavila i oslabila
Nisu joj zahvaćeni vitalni organi i nema bolove pa ću je dati uspavati tek kad zaista ne bude mogla živjeti, za sada još
jede, pije i obavlja nuždu kako treba
Svaki dan ju nosim do parka da vidimo kako napreduju radovi na kućicama
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Otišla je pekinezerica u vječna lovišta, mirno i tiho
Siguran sam da će me strpljivo čekati da opet idemo u dugačke zajedničke šetnje.....
Na Jelačić placu opet nastaje vašar
Neće ga valjda cijeloga zakrčiti?
Imade svega i svačega
iz raznih domaćinstava i obrta
Koliko sam zamijetio nije ništa jeftinije negoli u trgovinama?
Barem tu nema marži vele i malo prodaje, samo najam štanda?
Ima i neurednih
Postavlja se i bina za prijenos ganjača kožne mješine na velikom ekranu
Siguran sam da će me strpljivo čekati da opet idemo u dugačke zajedničke šetnje.....
Na Jelačić placu opet nastaje vašar
Neće ga valjda cijeloga zakrčiti?
Imade svega i svačega
iz raznih domaćinstava i obrta
Koliko sam zamijetio nije ništa jeftinije negoli u trgovinama?
Barem tu nema marži vele i malo prodaje, samo najam štanda?
Ima i neurednih
Postavlja se i bina za prijenos ganjača kožne mješine na velikom ekranu
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Sućut svima koji su ju voljeli. I neka su joj zelene livade pasjeg raja prepune mirišljavih hidranata!borna je napisao/la:Otišla je pekinezerica u vječna lovišta, mirno i tiho
Siguran sam da će me strpljivo čekati da opet idemo u dugačke zajedničke šetnje...
Tamo je odvajkada bio vašar samo se to nekoć smatralo ozbiljnim poslom.borna je napisao/la:Na Jelačić placu opet nastaje vašar
Veliš: Nije ništa jeftinije? Naravno, to je jedna od velikih prevara u poslovanju vašara - to sam naučio još davnih 70-ih na Ponte Rossu!!!
Imamo i mi to u Delnicama. Nađe se odličnih turskih pamučnih gaća (5 kom za 100 dlakavaca)
borna likes this post
Lijepo nas je Gaspa narajcao industrijskim prugama u Zagrebu i onda prestao
Nadam se da ćemo još za života vidjeti nastavke jer imade jošte puuno materijala i slikah?
Gradom vidim (ipak) sve više skela
Izgleda da nam je trebao potres da bi se uredio grad?
Ima nade za poštu, i na njoj se osvanule skele do gore
Rekao bih da tim putem za sada samo iznutra prazne gornje katove?
Nadam se da ćemo još za života vidjeti nastavke jer imade jošte puuno materijala i slikah?
Gradom vidim (ipak) sve više skela
Izgleda da nam je trebao potres da bi se uredio grad?
Ima nade za poštu, i na njoj se osvanule skele do gore
Rekao bih da tim putem za sada samo iznutra prazne gornje katove?
borna- Moderator
Gledajući u daljinu vide se brojna oštećenja na krovištima koja izbliza ne možemo primijetiti
Dok sam bio mali plašili su me ovim zmajevima na Jelačić placu- rekli su da gledaju hoće li doći netko neposlušan?
Kolonada na početku Praške
Kada se pogleda malo iz bližega vide se brojne pukotine na zgradi štedionice
Mali parkić na početku Cesarčeve je lijepo uređen
Nijesam znao da je tu jedan javni wc, nema neke vidljive table sa obavijesti, najprije sam se pitao što tu
radi ova kućica a to je dizalo?
Dok sam bio mali plašili su me ovim zmajevima na Jelačić placu- rekli su da gledaju hoće li doći netko neposlušan?
Kolonada na početku Praške
Kada se pogleda malo iz bližega vide se brojne pukotine na zgradi štedionice
Mali parkić na početku Cesarčeve je lijepo uređen
Nijesam znao da je tu jedan javni wc, nema neke vidljive table sa obavijesti, najprije sam se pitao što tu
radi ova kućica a to je dizalo?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Malo ću uraniti pa sam miran cijeli (vrući) dan!
Na mjestu nekadašnjeg početka Stare Vlaške je nastao Europski trg
Zabranom prometa i sadnjom drveća to je postalo ugodno mjesto, imade ovdje lijepo obnovljenih kuća (prije potresa)
Brojne su klupe uokolo, za koju godinu će biti u dobroj hladovini. Pogled na kratku Kurelčevu nije baš lijep
Na početku Palmotićeve je pred 100-tinjak godina sagrađen veeliki svećenički dom
Na fasadi se vidi kolika su zagađenja od prometa
Sve to i mi udišemo svakodnevno
Na mjestu nekadašnjeg početka Stare Vlaške je nastao Europski trg
Zabranom prometa i sadnjom drveća to je postalo ugodno mjesto, imade ovdje lijepo obnovljenih kuća (prije potresa)
Brojne su klupe uokolo, za koju godinu će biti u dobroj hladovini. Pogled na kratku Kurelčevu nije baš lijep
Na početku Palmotićeve je pred 100-tinjak godina sagrađen veeliki svećenički dom
Na fasadi se vidi kolika su zagađenja od prometa
Sve to i mi udišemo svakodnevno
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Veliš: Vrućine? Pa što još uopće radiš u Zagrebu? Nisi valjda samo zbog nas 4umaša ostao?
Mogu i na moru biti itekako prisutan na forumu, u Zagrebu sam ostao ponajprije radi svoje pekinezerice jer je bila
preslaba da ju vodim sa sobom a teško mi je bilo ostaviti ju takovu doma.
Sada kad je otišla čekam ovaj četvrtak da konačno dobijem drugu pikicu Astre, nije mi se dalo odlaziti na nepuna
2 tjedna pa se vraćati. Uostalom i doma imam dosta posla sa uređenjem stana, dugo sam čekao toplije vrijeme da se
primim toga.
Nema prostorije u stanu koja nije dobila barem nekoliko pukotina na zidovima koje treba ozbiljno sanirati
(sa mrežicom)
Moram biti još i zadovoljan što sam na niskom prvom katu jer u stanovima iznad što su viši to su oštećenja veća!
preslaba da ju vodim sa sobom a teško mi je bilo ostaviti ju takovu doma.
Sada kad je otišla čekam ovaj četvrtak da konačno dobijem drugu pikicu Astre, nije mi se dalo odlaziti na nepuna
2 tjedna pa se vraćati. Uostalom i doma imam dosta posla sa uređenjem stana, dugo sam čekao toplije vrijeme da se
primim toga.
Nema prostorije u stanu koja nije dobila barem nekoliko pukotina na zidovima koje treba ozbiljno sanirati
(sa mrežicom)
Moram biti još i zadovoljan što sam na niskom prvom katu jer u stanovima iznad što su viši to su oštećenja veća!
borna- Moderator
I slijedeće 2 zgrade sa brojem 3 i 5 su interesantne
Na mjestu nekada kbr 1 već jaako dugo neimade zgrade, čak i na wikiju nisam uspio naći podatak?
Danas je tu jedno veliko dvorište pretvoreno u parkiralište, lijevo je stražnja strana crkve i samostana. Biskup Martin Borković je krajem 17.stoljeća
dao sagraditi Crkva i ubožnicu sv. Martina u Vlaškoj ulici, danas je to i salezijanski samostan
Pogled na stražnju stranu svećeničkog doma
Ja se sjećam još iz kraja 50-ih da smo ovdje dolazili po razne proizvode od drva jer je tu bilo stovarište Furnira koji je bio osnovan daleke 1928.
Nakon rata je privatna tvrtka bila naciolizirana. U 60-ima je ulaz za maloprodaju bio iz Jurišićeve (danas je tamo Rotonda centar), prvih godina
su to bile sklepane drvene barake.
borna- Moderator
I ja se sjećam tog ulaza iz Jurišićeve...borna je napisao/la:Ja se sjećam još iz kraja 50-ih da smo ovdje dolazili po razne proizvode od drva jer je tu bilo stovarište Furnira koji je bio osnovan daleke 1928.
Nakon rata je privatna tvrtka bila naciolizirana. U 60-ima je ulaz za maloprodaju bio iz Jurišićeve (danas je tamo Rotonda centar), prvih godina
su to bile sklepane drvene barake.
Ja sam zapamtio kako se na katu te sklepane barake sve ljuljalo pogotovo kad bi netko teži hodao u blizini
Idem slikovnicom dalje u Vlašku iza Branjigove
Tu je i kipec Šenoi a na slijedećoj plavoj kući broja 35 je ploča
Nasuprot je stisnuta crkvica sv.Martina
Idem dalje prema Draškovićevoj
Palača Slavenske hipotekarne banke je izgrađena 1921.–1923. prema projektu arhitekta Huga Ehrlicha i odmah je odudarala od nastavka
Vlaške kako veličinom tako i stilom
Pogled prema Katedrali
Idem slikovnicom dalje u Vlašku iza Branjigove
Tu je i kipec Šenoi a na slijedećoj plavoj kući broja 35 je ploča
Nasuprot je stisnuta crkvica sv.Martina
Idem dalje prema Draškovićevoj
Palača Slavenske hipotekarne banke je izgrađena 1921.–1923. prema projektu arhitekta Huga Ehrlicha i odmah je odudarala od nastavka
Vlaške kako veličinom tako i stilom
Pogled prema Katedrali
borna- Moderator
Nemate pojma koliko mi se sviđa vidjeti brojne priloge raznih članova
Odvažio se čak i novi besposleni(?)pop član svojom slikicom!
Malo šarenoga za promjenu, izdaleka sam na Vitićevom neboderu spazio golemi dimnjak ()
Velika konkurencija kafića ih tjera da budu što originalniji
Šarenije ne može biti
Stare kućice na početku Vlaške vjerojatno čeka rušenje?
Samo da ne nikne nekakav mastodont na njihovom mjestu?
Odvažio se čak i novi besposleni(?)pop član svojom slikicom!
Malo šarenoga za promjenu, izdaleka sam na Vitićevom neboderu spazio golemi dimnjak ()
Velika konkurencija kafića ih tjera da budu što originalniji
Šarenije ne može biti
Stare kućice na početku Vlaške vjerojatno čeka rušenje?
Samo da ne nikne nekakav mastodont na njihovom mjestu?
borna- Moderator
besposlenpop likes this post
Stranica 14 / 40. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 27 ... 40