Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
+6
borna
mladen_lucky
kriticar
sali
Narcis
Stanley
10 posters
Stranica 27 / 40. • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Re: Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Trebat će Ti zasebna tema samo dok pobroji krčme!borna je napisao/la:Sama Tkalčićeva zasluuje da ju jednom ciljano posjetim jer ima puno zanimljivosti u njoj
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
borna likes this post
Uvijek padnem u napast potrošiti se do zadnjeg novčića kad prođem ovuda
Ipak se ograničim na jedan buketić radi dobivanja važnih bodova doma
I cvjećari su svjesni krize pa su cijene umjerene
Za Valentinovo im je bila najbolja prodaja
borna- Moderator
- Broj postova : 9462
Registration date : 16.11.2010
Pfaff likes this post
borna likes this post
Mislim da sam vidio micu-macu!
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Pfaff likes this post
Malo odasvuda u međuvremenu nakupljeno, obnovljena zgrada na uglu Bauerove i Laginjine
Još malo i u Trnovčici će nestati stare kućice sa malenom okućnicom
Prekoputa je Novoselski odvojak sa sličnom situacijom
Jedan izbjeglica sa Janjeva 90-te je kupio malu kućicu i započeo trgovinu sa raznim suvenirima (đinđuvama)
Kasnije je napravio veeliko skladište iza, nedavno ovo moderno zdanje desno a započeo je gradnju još jednog skladišta!
Jedino skromno što ima je stari Ford Tranzit kojeg još uvijek vozi
Ovo su ostatci starog Retkovca
Malo dalje Čulinečkom je jedna ograđena i zarasla veelika parcela
Po sjećanju negdje u 70-im (ili 80-im?) je to područje razčišćeno i pričalo se da će se tu sagraditi škola
Slike nasuprotne strane
Čulinečka je i ovako cijeli dan zapunjena prometom i usko grlo jer je uska, novogradnjama će biti još gore
Još malo i u Trnovčici će nestati stare kućice sa malenom okućnicom
Prekoputa je Novoselski odvojak sa sličnom situacijom
Jedan izbjeglica sa Janjeva 90-te je kupio malu kućicu i započeo trgovinu sa raznim suvenirima (đinđuvama)
Kasnije je napravio veeliko skladište iza, nedavno ovo moderno zdanje desno a započeo je gradnju još jednog skladišta!
Jedino skromno što ima je stari Ford Tranzit kojeg još uvijek vozi
Ovo su ostatci starog Retkovca
Malo dalje Čulinečkom je jedna ograđena i zarasla veelika parcela
Po sjećanju negdje u 70-im (ili 80-im?) je to područje razčišćeno i pričalo se da će se tu sagraditi škola
Slike nasuprotne strane
Čulinečka je i ovako cijeli dan zapunjena prometom i usko grlo jer je uska, novogradnjama će biti još gore
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Desna strana Čulinečke (tzv Donja Dubrava) se polako urbanizira
Ima i interesantnih kuća, ne povode se svi samo za što jeftinijim kvadratima
Na lijevoj strani počinje Retkovec koji ima i novijih većih stambenih zgrada
U središtu je preostalo još nešto starih drvenih kućica podignutih nakon poplave (i za njih bi trebao zasebnu turneju)
Sada ću skočiti do jednog starog dijela Zagreba
Becićeve stube nas vode uzbrdo od Lepe Vesi do Jurjevske
(Gore desno je kuća Augusta Šenoe, ovdje se dolazi preko Gupčeve zvijezde)
Ima i interesantnih kuća, ne povode se svi samo za što jeftinijim kvadratima
Na lijevoj strani počinje Retkovec koji ima i novijih većih stambenih zgrada
U središtu je preostalo još nešto starih drvenih kućica podignutih nakon poplave (i za njih bi trebao zasebnu turneju)
Sada ću skočiti do jednog starog dijela Zagreba
Becićeve stube nas vode uzbrdo od Lepe Vesi do Jurjevske
(Gore desno je kuća Augusta Šenoe, ovdje se dolazi preko Gupčeve zvijezde)
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Pogled odozgor, na desno je najprije Mlinarska cesta koja vodi na Jurju Ves i Gornji grad, zatim je Medvedgradska kojom se dolazi
do Tkalčićeve i zadnja prije ulice Medvešćak je Nova Ves kojom se dolazi do Kaptola. Svaka ulica je zaslužila posebnu šetnju i
slikavanje pa to preostaje za budućnost...(Prije svega je kratka i slijepa Lepa Ves)
Jedan posao me vodio do Bregane pa sam uzputno pored Holdinga u Vukovarskoj snimio jednu kocku koja mjeri kvalitetu zraka
Kako sam bio vožen mogao sam slikavati (mobitelom)
Od viđenog raskršća na desno je pored ceste ostala još itekako vidljiva trasa nekadašnjeg Samoborčeka koja je išla do vojnog
pogona u Bregani
Ovdje je pruga skretala u Breganu
Skrenuli smo i mi no tu je preko trase došao pločnik
U samoj Bregani nije bilo vremena za istragu jer sam morao obaviti neki posao. Tu imade nekoliko tipski napravljenih blokova koje mještani zovu
Jelovica, Marles i slično prema izvođačima radova.
Jedan lijepi poveći vrtić i naselje Marles
do Tkalčićeve i zadnja prije ulice Medvešćak je Nova Ves kojom se dolazi do Kaptola. Svaka ulica je zaslužila posebnu šetnju i
slikavanje pa to preostaje za budućnost...(Prije svega je kratka i slijepa Lepa Ves)
Jedan posao me vodio do Bregane pa sam uzputno pored Holdinga u Vukovarskoj snimio jednu kocku koja mjeri kvalitetu zraka
Kako sam bio vožen mogao sam slikavati (mobitelom)
Od viđenog raskršća na desno je pored ceste ostala još itekako vidljiva trasa nekadašnjeg Samoborčeka koja je išla do vojnog
pogona u Bregani
U samoj Bregani nije bilo vremena za istragu jer sam morao obaviti neki posao. Tu imade nekoliko tipski napravljenih blokova koje mještani zovu
Jedan lijepi poveći vrtić i naselje Marles
borna- Moderator
Ne tvrdim izričito, jer ovakva slika može biti varljiva, ali pruga je bila dosta udaljena od ruba ceste, mislim da barem 10-ak metara.borna je napisao/la:
pogona u Bregani
...
Dolje sam crvenim križem označil to križanje kod Perivoja, a žuta strelica prolazi trasom Samoborčeka:
Na Googleu se dosta slabo uočava trasa, no najprecizniji znak je mjestimična linija grmlja.
borna je napisao/la:
...
...
O ne, definitivno nije skretala u Krležinu!
Križanje Betonske i Krležine sam opet označil crvenim križem, a između nogometaške birtije u Klokočevcu i križanja s Krležinom se fino uočava grmlje na trasi:
Slijedi mjesto križanja Samoborčeka s Betonskom cestom:
Dalje ju nije problem pratiti, jer je nasip odavde asfaltiran do stajališne nadstrešnice.
borna je napisao/la:
...
...
Mislim da je "Gortan".
Hvala na pomoći, ja sam prenio što mi je pričao vozač odnosno jedan od vikendaša koji je tamo od 80-ih godina.
borna- Moderator
besposlenpop likes this post
Malo o lijepim kućicama iz Bregane
Na strani suprotnoj od ceste su mala dvorišta
Nisu velika ali čovjeka veseli
Svako dvorište ima na kraju malo spremište, šupu
Kućice nisu velike ali ipak imaju u prizemlju veleiki dnevni boravak, malu kuhinju, wc sa umivaonikom i veš-mašinom, hodnik i stubište na
gornji kat ispod kojega je ostava. Na katu su 2 nasuprotne sobe te kupaonica u sredini- za jednu porodicu sasvim dovoljno!
Kod ulaza sa ceste su i natstrešnice za automobile
Na rubu naselja niču veće zgrade
borna- Moderator
besposlenpop likes this post
U samoj Bregani i oko nje ima na stotine lijepih (i manje lijepih) novih kućica
Ulazak u Zagreb preko Ljubljanske i u nastavku Zagrebačke avenije impresionira nekim novim zgradama
Ovdje je srećom ostavljen dovoljno široki koridor
Dok sam vozim ne mogu (ne smijem) se koncentrirati na okolicu jer je promet uvijek gust i brz (kad se može)
Imade i građevina koje su odavno započete pa desetljeće ostale nedovršene
Sunce je lijepo obasjalo stare zgrade u Mihanovićevoj pa nisam mogao odoliti slikanju
borna- Moderator
Tu negdje lijevo, s druge stane ove zgradurine ivio je Stanley prije nego se (poput mene) odselio u neku provincijsku pripzdinu!borna je napisao/la:Ulazak u Zagreb preko Ljubljanske i u nastavku Zagrebačke avenije impresionira nekim novim zgradama
Ima i ja sličan retrovizor samo je na drugoj strani auta!borna je napisao/la:
Nesavno su me peseki izveli u šetnju Vlaškom pa smo pogledali onu vrtlarevu kućicu sa brojem 72 sa druge strane
Natpis na zabatu pobliže, kad se drvo zazeleni ne vidi se
Tu je i jedno malo dječje igralište
Lijepi su brojni prozori i vrata balkona
U prolazu između Iblerova trga i Draškovićeve do nedavno bijaše jedna ćevabdžinica no nakon potresa je zatvorena
Netko ju je otkupio (ili unajmio) te donekle uredio i sada je to postala Nepalska zalogajnica
(Vidi se da je terasa sklepana od raznih materijala)
Imaju za nas neobičan i egzotičan izbor jela, uvijek vidim ljude koji su očito iz tih krajeva koji su vjerojatno u nas našli stalni posao?
Natpis na zabatu pobliže, kad se drvo zazeleni ne vidi se
Tu je i jedno malo dječje igralište
Lijepi su brojni prozori i vrata balkona
U prolazu između Iblerova trga i Draškovićeve do nedavno bijaše jedna ćevabdžinica no nakon potresa je zatvorena
Netko ju je otkupio (ili unajmio) te donekle uredio i sada je to postala Nepalska zalogajnica
Imaju za nas neobičan i egzotičan izbor jela, uvijek vidim ljude koji su očito iz tih krajeva koji su vjerojatno u nas našli stalni posao?
borna- Moderator
gaspa and besposlenpop like this post
Dok sam išao u Gubdulićevu zavirio sam uzput u Kurelčevu, pogled je pun kontrasta
Vidio sam otvoreno unutarnje dvorište pošte
Portir je nekud otišao pa sam ušao dublje
Nekoliko ljudi u dvorištu se zagledalo u mene pa sam odustao od podrobnijeg slikanja jer je na ulasku ionako pisalo da je zabranjen ulazak
Zgrada u Bakačevoj 3 se počinje obnavljati
borna- Moderator
Hm posjetil sam jednom nepalski restoran u Amsterdamu. Odavno sam zaboravil sadržaj jela, čini mi se nekakvi rezanci sa nečim ... možda riža (?) ... al se dobro sjećam minijaturne zdjelice tamnozelenog umaka, opako ljutog - tak da nisam osjetil da je nutra valjda i cijela glavica češnjaka. Tu večer smo se vraćali kušetom u Bruxelles, tak da je kupe vonjal ko dalmoški bakalar.borna je napisao/la:...
borna likes this post
Povećao sam sliku njihovih jela koja bi se usudio probati samo sa malom žličicom
borna- Moderator
Pfaff, gaspa and besposlenpop like this post
Uuuu! To izgleda opako dobro. Kad opet budem u ZG, idem probati...
Nego, zar nije i "Hooters" imao tamo blizu nekakvu zalogajnicu?
Nego, zar nije i "Hooters" imao tamo blizu nekakvu zalogajnicu?
Nijesu mi poznate novije zalogajnice, odavno su prošla vremena kad sam si mogao priuštiti najmanje jednom tjedno posjet nekom restoranu.
Potražio sam jedan stariji riblji restoran u Ilici 19 u kojeg sam znao navratiti.
Nažalost vidi se da je odavno zatvoren, sve je zapušteno. U tome dvorištu je bilo još raznih dućančića i obrtničkih usluga no
kao što često biva poneka mjesta prestanu biti zanimljiva i onda se sve zatvara
Tu se na 10 metara od bučne Ilice moglo sjesti u hladovinu ispod brajde i uživati u ribljim specijalitetima
Kasnije sam zavirio u Centar Cvjetni
Meni najbliži K u Draškovićevoj se preuređuje pa sam obišao ovoga u tom centru
Povratak na Cvjetni trg
Da se vratim u djetinjstvo i ja bi se igrao u Bogovićevoj
Uvijek mi je lijepo pogledati novi dio hotela Dubrovnik
Sjećam se brojnih prigovora kada je izgrađen, fasada podijeljena na više manjih elemenata ga ne čini masivnim kakav bi bio
da je iz jednog dijela?
Potražio sam jedan stariji riblji restoran u Ilici 19 u kojeg sam znao navratiti.
Nažalost vidi se da je odavno zatvoren, sve je zapušteno. U tome dvorištu je bilo još raznih dućančića i obrtničkih usluga no
kao što često biva poneka mjesta prestanu biti zanimljiva i onda se sve zatvara
Tu se na 10 metara od bučne Ilice moglo sjesti u hladovinu ispod brajde i uživati u ribljim specijalitetima
Kasnije sam zavirio u Centar Cvjetni
Meni najbliži K u Draškovićevoj se preuređuje pa sam obišao ovoga u tom centru
Povratak na Cvjetni trg
Da se vratim u djetinjstvo i ja bi se igrao u Bogovićevoj
Uvijek mi je lijepo pogledati novi dio hotela Dubrovnik
Sjećam se brojnih prigovora kada je izgrađen, fasada podijeljena na više manjih elemenata ga ne čini masivnim kakav bi bio
da je iz jednog dijela?
borna- Moderator
Pfaff and besposlenpop like this post
Hotel Dubrovnik uopče ne izgleda loe, sam je pitanje kaj je bilo tam prije, jer npr. ovaj Centar Cvjetni nemrem podnjet jer se ilo ruit stare zgrade da bi se napravilo nekaj bezlično i bezpotrebno. Ja sam opčenito protiv takvih ruenja jer su ipak te stare zgrade, te koje daju identitet gradu, a ne nove zgrade. Zapravo, daju i nove zgrade, al na drugim lokacijama koje su primjerene za te zgrade. Jednostavno, sve u svoje vrijeme na svom mjestu.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
borna likes this post
Uspio sam pronaći na netu jednu fotografiju hotela Milinov na kojoj se vidi i nekadašnja zgrada do nje (kbr 3)
koja nije bila baš reprezentativna
koja nije bila baš reprezentativna
borna- Moderator
Jošte malo poviesti
Zgrada prije hotela na trgu 1866 g
1928. "Velika kavana" u kući Pavla Hatza
1929. Hatzova kuća srušena je 1929. i na njezinom mjestu je trgovac Svetozar Milinov izgradio "Hotel Milinov"
1931
Ona druga zgrada do nje u Gajevoj se zvala "Mala kavana"
Nakon izgradnje hotela srušeno je staro ruglo koje je ostatak nekadašnje zakladne bolnice
I jedna zanimljivost za kraj
U Bolničkoj ulici (Gajeva) otvoreno je prvo stalno kino u Zagrebu (1906.), tu je nekada bila Glavna pošta i Gradsko redarstvo (policija) poznato kao "črlena (crvena) lampa", dok je kod "zelene lampe" u Kožarskoj ulici bio najpoznatiji zagrebački bordel.
U toj "kući užitaka kosmatog ženskoga srama" okuplja se cijeli muški Zagreb krajem 19. i početkom 20. stoljeća. "Od večera do bielog dana svira u bludilištu glasovir", a cijena je bila po slobodnoj nagodbi. Za četvrtinu učiteljske plače mogla se dobiti usluga najbolje "krasotice". Bludilišni štatut iz 1899. propisuje da u "noćnom zabavištu" ne smiju usluge pružati djevojke mlađe od 17 godina.
"Štajgerice" iz Palmotićeve, Amruševe i Petrinjske ulice su bile daleko jeftinije.
/Znanje i slike sam pokupio na nebu/
Zgrada prije hotela na trgu 1866 g
1928. "Velika kavana" u kući Pavla Hatza
1929. Hatzova kuća srušena je 1929. i na njezinom mjestu je trgovac Svetozar Milinov izgradio "Hotel Milinov"
1931
Ona druga zgrada do nje u Gajevoj se zvala "Mala kavana"
Nakon izgradnje hotela srušeno je staro ruglo koje je ostatak nekadašnje zakladne bolnice
I jedna zanimljivost za kraj
U Bolničkoj ulici (Gajeva) otvoreno je prvo stalno kino u Zagrebu (1906.), tu je nekada bila Glavna pošta i Gradsko redarstvo (policija) poznato kao "črlena (crvena) lampa", dok je kod "zelene lampe" u Kožarskoj ulici bio najpoznatiji zagrebački bordel.
U toj "kući užitaka kosmatog ženskoga srama" okuplja se cijeli muški Zagreb krajem 19. i početkom 20. stoljeća. "Od večera do bielog dana svira u bludilištu glasovir", a cijena je bila po slobodnoj nagodbi. Za četvrtinu učiteljske plače mogla se dobiti usluga najbolje "krasotice". Bludilišni štatut iz 1899. propisuje da u "noćnom zabavištu" ne smiju usluge pružati djevojke mlađe od 17 godina.
"Štajgerice" iz Palmotićeve, Amruševe i Petrinjske ulice su bile daleko jeftinije.
/Znanje i slike sam pokupio na nebu/
borna- Moderator
Pfaff and besposlenpop like this post
Meni je neobično da su policaji imal črlenu lampu što smo puno kasnije pripisivali kupleraju?
borna- Moderator
borna je napisao/la:...
...
Palancegeri (od njem. barmherzige Brüder ) su 1801. utemeljili i vodili Bolnicu milosrdne braće na Harmici.
Dr. Marijan Derenčin je 1884. podnio parnični postupak za ispravak upisa prava vlasništva i koji je 1916. (!) zaključen u korist grada, pa je grad preuzeo bolnicu, promijenivši joj naziv u Zakladna bolnica.
Palancegeri uglavnom nisu ni liječili ljude, više je to bila ubožnica, poznata po mirisima koji nisu baš prispodobivi bolnicama, nego po kiselom zelju, kojeg su mala braća kuhala za pacijente (valjda je tu Orwell našel inspiraciju za "1984" ).
Nije onda ni čudo da su zagrepčani 1929. s oduševljenjem dočekali rušenje te otužne zgrade.
borna likes this post
Imao sam (pra)strica koji je bio relativno ozbiljan graditelj u Zagrebu. Bio je pun zanimljivih anegdota iz struke i ire. Veli da je ruenje bilo stavljeno na javni natječaj da se izabere najpovoljniji ruitelj jer grad nije ba imao novaca (a kad je uopće imao)...besposlenpop je napisao/la:Nije onda ni čudo da su Zagrepčani 1929. s oduevljenjem dočekali ruenje te otune zgrade.
I onda se jednog dana pojavio jedan prilično neugledan čovječuljak koji je gradskim ocima rekao: "Ja bum vam platil!"
I onda je Zakladnu bolnicu rastavio ciglu po ciglu i tim materijalom je navodno sazidan dobar dio Trenjevke!
borna and besposlenpop like this post
Stranica 27 / 40. • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40