Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
+6
borna
mladen_lucky
kriticar
sali
Narcis
Stanley
10 posters
Stranica 31 / 40. • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 35 ... 40
Re: Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Valjda zato jer im je ovako ljepše povezati o sa slijedećim slovom?
Kad sam već bio ovdje pogledao sam stare kuće u Cesarčevoj, jedna je izgleda obnovljena a druga ne
Jedna dvorišna strana Gundulićeve je pri završetku
Druga je još zaklonjena
Kipovi mladih žena na zgradi Corso kavane su različiti (izdaleka na brzinu izgledaju jednako)
Trešnja kod moje garaže je konačno procvjetala!
Zadnjih godina je urod nažalost slab, naime prerodi sa previše plodova pa su mali i brzo otpadaju prije negoli dozriju
Slično je i sa višnjama na drugoj strani
Kad sam već bio ovdje pogledao sam stare kuće u Cesarčevoj, jedna je izgleda obnovljena a druga ne
Jedna dvorišna strana Gundulićeve je pri završetku
Druga je još zaklonjena
Kipovi mladih žena na zgradi Corso kavane su različiti (izdaleka na brzinu izgledaju jednako)
Trešnja kod moje garaže je konačno procvjetala!
Zadnjih godina je urod nažalost slab, naime prerodi sa previše plodova pa su mali i brzo otpadaju prije negoli dozriju
Slično je i sa višnjama na drugoj strani
borna- Moderator
- Broj postova : 9462
Registration date : 16.11.2010
besposlenpop likes this post
Konačno jedan miran dan u Zagrebu kakav se može poželjeti!
Prometa je malo, čak ima i mjesta za parkiranje na izbor
Sve je zatvoreno, vrijeme je lijepo ali prohladno i puše vjetar pa šetnja nije baš ugodna?
borna- Moderator
Pfaff and besposlenpop like this post
Ako je suditi po prometu na A6 u petak popodne, svi Purgeri su se preselili na sjeverni Jadran i sad uivaju u buri!borna je napisao/la:Konačno jedan miran dan u Zagrebu kakav se moe poeljeti!
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
Baška je donekle pošteđena, po danu je umjerena bura
Bila je jača proteklih noći pa su se valovi lijepo napuhali
Na više mjesta u Baškoj ima prigodnih ukrasa povodom Uskrsa
Otprilike polovica kafića i restorana je otvorena
Imadem ja osobne izaslanike tamo
Današnji podatci od maločas
Temperatura: 12.1 °C
Vlaga: 36 %
Tlak: 1016.0 hPa
Vjetar: N 0.0 m/s
Osjet vrućine: 10.8°C
Najniža temperatura: 8.4°C 6:37
Najviša temperatura: 12.9°C 17:14
Temperatura u prostoriji: 17.7°C
Intenzitet oborina: 0.0 mm/h
Neprekidne oborine: 0.0 mm
Oborine danas: 0.0 mm
Najveća brzina vjetra: 22.4 m/s 3:58
borna- Moderator
Malo sam zastranio sa slikama iz druge teme pa se vraćam onima iz Zagreba
Pravo je čudo kako je o(p)stala ova kućica do one srušene
Na putu do HNK sam prošao Teslinom u kojoj su vanjske terase odavno pustile korijenje
Pogled na jednu interpolaciju u Masarykovoj
Poveća je uglovnica kod Preradovićeve
Detalj na zgradi
I ova zgrada je vrijedna spomena
Kuća u Preradovićevoj 9 je dobila novu obleku a do nje je "ona čudna zgrada"- link
Na putu do HNK sam prošao Teslinom u kojoj su vanjske terase odavno pustile korijenje
Poveća je uglovnica kod Preradovićeve
Detalj na zgradi
I ova zgrada je vrijedna spomena
Kuća u Preradovićevoj 9 je dobila novu obleku a do nje je "ona čudna zgrada"- link
borna- Moderator
borna je napisao/la:...
Mesčini da su ju stabilizirale tapete.
Moram priznati da ju prvi put vidim.borna je napisao/la:
...
Ali i na drugi pogled, da se dost dobro uklapa.
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Pfaff likes this post
Ruevina u centru Zagreba koja se ne smije ruiti: Gdje su granice zatite spomenika kulture
Nemamo uopće što razgovarati o toj jednokatnici u Petrinjskoj, treba je otkupiti, srušiti i napraviti interpolaciju‘
Odsad će konzervatori pet do deset godina razmatrati je li pošteđena kućica s prizemnom, dograđenom šupom kulturno dobro, odnosno spomenik kulture, treba li ih obnoviti ili čak raspisati natječaj za projekt obnove", napisala je povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević na svojim društvenim mrežama, uz snimku stare kuće u blizini ugla Đorđićeve i Petrinjske ulice, a koja je ostala nakon što je kuća u Đorđićevoj, jedna od simbola potresa, srušena. Razvila se o tome prilična polemika na društvenim mrežama ove povjesničarke umjetnosti, ali i šire.
link
borna- Moderator
Još jedan detalj zgrade na uglu Masarykove i Preradovićeve
Prekoputa je jedna neugledna zgrada zrela za veliku obnovu
Na sebi ima jednu spomen-ploču
U Masarykovoj 10 se ulazi u prolaz sestara Baković (koji će kasnije doći na red)
Vidi se da je zgrada bila lijepo obnovljena još prije potresa
Na broju 16 je jedna manja ali interesantna zgrada
Ovaj manji neboder po svemu odudara od okoline, tko je dozvolio takvu šaku u oko?
Uglovnica kod Gundulićeve je pozamašna
Zadnja u parnom nizu zgrada ima broj 28
U njoj sam bio zadnji puta pred nekih 65 godina, djed koji je bio lektor u Vjesniku je radio ovdje
Prekoputa je jedna neugledna zgrada zrela za veliku obnovu
Na sebi ima jednu spomen-ploču
U Masarykovoj 10 se ulazi u prolaz sestara Baković (koji će kasnije doći na red)
Vidi se da je zgrada bila lijepo obnovljena još prije potresa
Na broju 16 je jedna manja ali interesantna zgrada
Ovaj manji neboder po svemu odudara od okoline, tko je dozvolio takvu šaku u oko?
Uglovnica kod Gundulićeve je pozamašna
Zadnja u parnom nizu zgrada ima broj 28
U njoj sam bio zadnji puta pred nekih 65 godina, djed koji je bio lektor u Vjesniku je radio ovdje
borna- Moderator
Kazališni trg uokviren starim palačama i samim kazalištem u sredini ima jednu noviju zgradu koja mnoge šokira
Istini na volju i prijašnja zgrada na tome mjestu nije bila baš neka za pamćenje ali nije toliko odudarala?
Krenuo sam natrag, prva zgrada koja je dojmljiva je u Masarykovoj 19 odnosno Gundulićevoj 20 iza ugla
Imade krasnu fasadu od pločica sa lijepim ukrasima
i lijepe balkone na samom uglu
Nadam se da će jednog dana biti lijepi i balkoni na broju 7, za sada je samo prizemlje uređeno
Zgrada na broju 5 ima puno detalja
I ona je imala sreću da je obnovljena prije potresa
Zgrada na početku Masarykove imade 2 broja, 1 i 3
Ima i nekih tabli na njoj za spomen
Istini na volju i prijašnja zgrada na tome mjestu nije bila baš neka za pamćenje ali nije toliko odudarala?
Krenuo sam natrag, prva zgrada koja je dojmljiva je u Masarykovoj 19 odnosno Gundulićevoj 20 iza ugla
Imade krasnu fasadu od pločica sa lijepim ukrasima
i lijepe balkone na samom uglu
Nadam se da će jednog dana biti lijepi i balkoni na broju 7, za sada je samo prizemlje uređeno
Zgrada na broju 5 ima puno detalja
I ona je imala sreću da je obnovljena prije potresa
Zgrada na početku Masarykove imade 2 broja, 1 i 3
Ima i nekih tabli na njoj za spomen
borna- Moderator
Prolaz sestara Baković iliti Miškecov prolaz je danas lijepo uređen izuzev nekoliko mjesta
Prolazom dominira zgradurina zatvorenog kina Europa koje se nekada zvalo Balkan kao i sam prolaz- link
Ja sam zadnji puta u tom kinu bio pred nekih 40 godina i sjećam se da je sve bilo dosta oronulo
Teško je slikati u tako uskom prolazu
Pogled u povratku prema Cvjetnom trgu i Gornjem gradu u daljini
U Teslinoj je nekad bila koncertna dvorana Istra koja je nakon izgradnje koncertne dvorane Lisinski 1973 zatvorena i nakon
nekoliko godina preuređena u zagrebačko kazalište mladih ZKM- link
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Mikecov prolaz. Tu je stanovao pokojni Barney
A dvorane Istra se sjećam po drvenim stolcima koji su stravično kripali i davali poseban dodatni ugođaj muzičkom performansu!
A dvorane Istra se sjećam po drvenim stolcima koji su stravično kripali i davali poseban dodatni ugođaj muzičkom performansu!
borna likes this post
Ja sam u Istri imao svoj premijerni nastup kao trubač, krajem 1965 godine sam pred punom dvoranom odsvirao Tišinu
Marijan Domić je bio moj stric, tada smo živjeli još u istom domaćinstvu tako da nije čudno što sam se uputio njegovim stopama.
Vraćam se na ZKM
Dvorište je lijepo uređeno
Na povratku kući sam još svratio do Manduševca
I pogledao kako je uređen Kaptol
Unutarnji dio Cesarčeve pokazuje pravo stanje zgrada u njoj
Kod katedrale imade veelikih sova
Marijan Domić je bio moj stric, tada smo živjeli još u istom domaćinstvu tako da nije čudno što sam se uputio njegovim stopama.
Vraćam se na ZKM
Dvorište je lijepo uređeno
Na povratku kući sam još svratio do Manduševca
I pogledao kako je uređen Kaptol
Unutarnji dio Cesarčeve pokazuje pravo stanje zgrada u njoj
Kod katedrale imade veelikih sova
borna- Moderator
Uvijek me oduševi pogled na krov crkve sv.Marije
Krenuo sam dalje u Vlašku
i vidio otvorena vrata jednog dvorišta
Maleno je i usko no lijepo uređeno
Čuo sam neki tup i vidio da je netko zatvorio ulazna vrata i zaključao ih!
Čuo sam da netko ispred njih razgovara pa sam počeo kucati po njima, domaći mi je otvorio i rekao da je namjeravao zvati policiju?
Objasnio sam mu da nisam lopov već znatiželjnik koji voli fotografirati skrivene kutke starog Zagreba pa se smilovao....
borna- Moderator
Prošle nedjelje bijah u Sesvetama odnosno Jelkovcu
Desetljećima bi samo preletio ostatak željezničke pruge na Industrijskoj cesti
Ovaj puta sam stao da ju slikam
Ona je prolazila kroz jedan veloiki silos i skretala u desno na Livadarski put te završavala na sesvetskom kolodvoru
Na Googleu se vidi da iza silosa imade još te pruge do kolodvora- link
Na drugu stranu prema Novom Jelkovcu i autoputu više nema tragova te pruge, možda je vodila do još neke industrije?
borna- Moderator
Uvijek se čudim ljudima koji sjede u kafićima na cesti sa velikim prometom i bukom?
U Gundulićevoj je zagađenje sada potencirano još i radovima na fasadama međutim sve to ne smeta u ispijanju kave ili drugoga...
U Zagrebu je nekada bilo dosta restorana sa lijepo uređenim dvorištnim prostorima punim zelenila gdje je bio mir i tišina....danas je
izgleda važnije biti javno viđen?
Na ulicama primjećujem da ima turista, kao individualaca ali i grupa te dosta školskih ekskurzija
Namu već dugo nisam slikao
Ne sjećam se više kada je zadnji puta bila obnavljana no dobro se drži
Nisam mogao odoljeti da opet ne zavirujem u dvorišta, ovaj impresivan ulaz je u Jurišićevoj 5
HErcegovački POljoprivredni Kombinat je osnovan 1956 godine i dugo je bio među najboljima. Ratne neprilike su ga unazadile pa je
2007 privatiziran te na kraju prodan 2016: Amko Komerc Sarajevo i Vino Župa Aleksandrovac prodali su mostarski Hepok Društvu za ulaganje
u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo.
Nakon ove transakcije, Zeraa Agriculture Investment posjeduje 94,8 posto udjela u Hepoku. Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment Sarajevo je podružnica društva Zeraa Investment LLC iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati.
link
Pogled na stubište u prolazu ne ulijeva povjerenje
U dvorištu je sve zasjenila veelika zgrada sa Europskog trga
Tu imade nešto raznih obrta i agencija
Lijepi su ovi balkoni ali nemaju baš neki pogled
U Gundulićevoj je zagađenje sada potencirano još i radovima na fasadama međutim sve to ne smeta u ispijanju kave ili drugoga...
U Zagrebu je nekada bilo dosta restorana sa lijepo uređenim dvorištnim prostorima punim zelenila gdje je bio mir i tišina....danas je
izgleda važnije biti javno viđen?
Na ulicama primjećujem da ima turista, kao individualaca ali i grupa te dosta školskih ekskurzija
Namu već dugo nisam slikao
Ne sjećam se više kada je zadnji puta bila obnavljana no dobro se drži
Nisam mogao odoljeti da opet ne zavirujem u dvorišta, ovaj impresivan ulaz je u Jurišićevoj 5
HErcegovački POljoprivredni Kombinat je osnovan 1956 godine i dugo je bio među najboljima. Ratne neprilike su ga unazadile pa je
2007 privatiziran te na kraju prodan 2016: Amko Komerc Sarajevo i Vino Župa Aleksandrovac prodali su mostarski Hepok Društvu za ulaganje
u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo.
Nakon ove transakcije, Zeraa Agriculture Investment posjeduje 94,8 posto udjela u Hepoku. Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment Sarajevo je podružnica društva Zeraa Investment LLC iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati.
link
Pogled na stubište u prolazu ne ulijeva povjerenje
U dvorištu je sve zasjenila veelika zgrada sa Europskog trga
Tu imade nešto raznih obrta i agencija
Lijepi su ovi balkoni ali nemaju baš neki pogled
borna- Moderator
Moda ne sve, ali dosta toga o ovoj pruzi saznat ćete u predzadnjem ili zadnjem nastavku Zagrebačkih pruga - istokborna je napisao/la:Na drugu stranu prema Novom Jelkovcu i autoputu vie nema tragova te pruge, moda je vodila do jo neke industrije?
Registration date : 14.05.2008
borna likes this post
Ovi unutarnji balkoni su očito naknadno dodani
Još malo unatrag
Slijedeće dvorište na pregledu je pri kraju Jurišićeve
Oho, ovo je luksuzan prolaz
Stare interpolacije i parkiralište
Tu bijaše nekoć raznih obrta
U pozadini dominira novija zgrada u kojoj je privatna gimnazija i strukovna škola ˝Svijet˝ do koje se dolazi preko parkirališta na
početku Palmotićeve
Pogled unatrag otkriva jedan dograđen dio
borna- Moderator
Pfaff likes this post
U tome dvorištu je veći pogon nekadašnje Galanterije koji je već desetljećima ugašen. Šteta da poveći prostor samo propada,
vjerojatno nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi kao mnogo toga u gradu i državi?
Pogled prema istoku / Draškovićevoj me je zbunio jer tu nema novijih zgrada?
Pogledao sam u Google kartu pa sam vidio da je zgrada u Draškovićevoj 12
potpuno promijenjena sa dvorišne strane, na uličnoj je ostao stari izgled
Davno je bilo kad sam tu zalazio do svojih sestrični i tete koje su ovdje stanovale, kao mali sam se jednom popeo visoko na trešnju u
dvorištu no kad je trebalo sići strah je bio jači. Potrajalo je dosta dok nisu pronašli kod nekoga u blizini dovoljno dugačke ljestve da me spuste
Zgrada na broju 14 je očigledno novija od susjednih, napravljena je kasnije na mjestu jedne niže neugledne kuće. Zgrada na broju 10 je
nedavno obnovljena što se vidi po novim prozorima ali i fasadi bez ukrasnih dodataka
Neki dan su pokosili travu u parkiću no ona će brzo opet narasti
Drveće je opet dobilo krošnju
Uskoro će se tražiti hladovina
vjerojatno nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi kao mnogo toga u gradu i državi?
Pogled prema istoku / Draškovićevoj me je zbunio jer tu nema novijih zgrada?
Pogledao sam u Google kartu pa sam vidio da je zgrada u Draškovićevoj 12
potpuno promijenjena sa dvorišne strane, na uličnoj je ostao stari izgled
Davno je bilo kad sam tu zalazio do svojih sestrični i tete koje su ovdje stanovale, kao mali sam se jednom popeo visoko na trešnju u
dvorištu no kad je trebalo sići strah je bio jači. Potrajalo je dosta dok nisu pronašli kod nekoga u blizini dovoljno dugačke ljestve da me spuste
Zgrada na broju 14 je očigledno novija od susjednih, napravljena je kasnije na mjestu jedne niže neugledne kuće. Zgrada na broju 10 je
nedavno obnovljena što se vidi po novim prozorima ali i fasadi bez ukrasnih dodataka
Neki dan su pokosili travu u parkiću no ona će brzo opet narasti
Drveće je opet dobilo krošnju
Uskoro će se tražiti hladovina
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Pomalo osamljeno sam se osjećao jučer popodne u tramvaju
Odvezao me do trga dr Franje Tuđmana
Malo povijesti:
Pješačka vojarna "Kraljevića Rudolfa" ili poznatije kao Rudolfova vojarna, naziv je za povijesni kompleks zgrada u zapadnom dijelu Zagreba (Črnomerec). Prema izvornom projektu na toj je lokaciji bilo izgrađeno 13 zgrada različite namjene prema nacrtima dvaju bečkih arhitekata. Rudolfova vojarna zaštićena je kao spomenik kulture. Od nje su nakon rušenja dijela kompleksa krajem 1970-ih godina ostale tek četiri zgrade. U njima su danas smještene Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, gradske službe, te Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Gradnja Rudolfove vojarne započela je 1888. godine.
Prostor (park) koji se nalazi na mjestu vojarni (iza današnjih preostalih zgrada) zove se Trg dr. Franje Tuđmana
Sjećam se toga velikog prostora nekada ograđenog visokim zidovima koji su pobuđivali znatiželju
Danas je tu lijepo održavan park sa nekoliko dobro obnovljenih zgrada
Za slikanje zgrada je zima bolji odabir
Centralna zgrada nekadašnje kasarne gleda na prilaz Gjure Deželića
Odvezao me do trga dr Franje Tuđmana
Malo povijesti:
Pješačka vojarna "Kraljevića Rudolfa" ili poznatije kao Rudolfova vojarna, naziv je za povijesni kompleks zgrada u zapadnom dijelu Zagreba (Črnomerec). Prema izvornom projektu na toj je lokaciji bilo izgrađeno 13 zgrada različite namjene prema nacrtima dvaju bečkih arhitekata. Rudolfova vojarna zaštićena je kao spomenik kulture. Od nje su nakon rušenja dijela kompleksa krajem 1970-ih godina ostale tek četiri zgrade. U njima su danas smještene Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, gradske službe, te Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Gradnja Rudolfove vojarne započela je 1888. godine.
Prostor (park) koji se nalazi na mjestu vojarni (iza današnjih preostalih zgrada) zove se Trg dr. Franje Tuđmana
Sjećam se toga velikog prostora nekada ograđenog visokim zidovima koji su pobuđivali znatiželju
Danas je tu lijepo održavan park sa nekoliko dobro obnovljenih zgrada
Za slikanje zgrada je zima bolji odabir
Centralna zgrada nekadašnje kasarne gleda na prilaz Gjure Deželića
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Zadnja slika je izvrstna (jo da joj nisi otfikario onaj komadić desno doleeee...)
Hmm zadnja slika je sa neta a predzadnja je moja, ne mogu dokučiti što nedostaje?
borna- Moderator
Na zapadnoj strani parka je veeliko gradilište, bit će novih stotina stanara
Malo sam zavirio u Ilicu na obje strane
U njoj imade zaista svakakovih kuća, od starih ruševnih do nekih novih bezličnih
Jednog dana ću krenuti pješice od Frankopanske do kraja jer ima interesantnih starina....
Zavirio sam u Vinogradsku
i Hercegovačku (nekom prilikom sam djeda ovdje pitao zašto se tako zove pa mi je rekao da tu žive Hercegovci)
Famozni vojni neboder-hotel pobuđuje zanimanje već izdaleka
Kontrast su brojne stare vojne zgrade koje vape za obnovom
Vozač me nekim poslom doveo do Gradišćanske ulice
Ovdje imade jedan očajno zapušten pothodnik ispod pruge
Malo sam zavirio u Ilicu na obje strane
U njoj imade zaista svakakovih kuća, od starih ruševnih do nekih novih bezličnih
Jednog dana ću krenuti pješice od Frankopanske do kraja jer ima interesantnih starina....
Zavirio sam u Vinogradsku
i Hercegovačku (nekom prilikom sam djeda ovdje pitao zašto se tako zove pa mi je rekao da tu žive Hercegovci)
Famozni vojni neboder-hotel pobuđuje zanimanje već izdaleka
Kontrast su brojne stare vojne zgrade koje vape za obnovom
Vozač me nekim poslom doveo do Gradišćanske ulice
Ovdje imade jedan očajno zapušten pothodnik ispod pruge
borna- Moderator
Koja se zove tako jer tu ive Gradićanski Hrvati?borna je napisao/la:Vozač me nekim poslom doveo do Gradićanske ulice
borna likes this post
Pfaff je napisao/la:Koja se zove tako jer tu žive Gradišćanski Hrvati?borna je napisao/la:Vozač me nekim poslom doveo do Gradišćanske ulice
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Pfaff likes this post
Ovdje ima nekih čudnih građevina, Mlinček je odavno prestao mljeti
Tu je i podvožnjak Selske ulice
Tu počinje željeznička stanica Kustošija
Dok sam išao prema autobusnoj stanici u Španskom zamijetio sam veeliki okretni sunčev kolektor
Brojne novije obiteljske kuće u nizu imaju i na krovovima sunčane panele
Tu je i podvožnjak Selske ulice
Tu počinje željeznička stanica Kustošija
Dok sam išao prema autobusnoj stanici u Španskom zamijetio sam veeliki okretni sunčev kolektor
Brojne novije obiteljske kuće u nizu imaju i na krovovima sunčane panele
borna- Moderator
Stranica 31 / 40. • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 35 ... 40