Libertas Dubrovnik
+5
NP-549
Damir
Narcis
Pfaff
žac
9 posters
Stranica 25 / 40.
Stranica 25 / 40. • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40
Re: Libertas Dubrovnik
Ne znam ni ja. Pa npr. 37 bi trebao biti na osmici, a a vozio je dan ili dva za Mokošicu. Gbr. 43 trebao bi biti na 1B, a vozio je dan ili dva na 1A. Bilo je još toga, ali ali se ne mogu svega sjetiti. To mi nije jasno. Jer to nisu nikad dosad radili. A onda se sve opet valjda vratilo u normalu. Dokad?
U krugu su svi NL323 njih četrnaest i još pet autobusa. Dva cjelogodišnja i tri sezonska. Od prošlog ljeta nikako da pohvatam koji su to cjelogodišnji, a koja tri su uveli ovo ljeto. Jer stalno mijenjaju.
A gbr. 173 ima polaske na liniji 21B petkom i nedjeljom uvečer . Ta je išla do Orebića i kad je 21 išla samo do Dubrave Pelješke. Ali vozi samo za školske godine.
U krugu su svi NL323 njih četrnaest i još pet autobusa. Dva cjelogodišnja i tri sezonska. Od prošlog ljeta nikako da pohvatam koji su to cjelogodišnji, a koja tri su uveli ovo ljeto. Jer stalno mijenjaju.
A gbr. 173 ima polaske na liniji 21B petkom i nedjeljom uvečer . Ta je išla do Orebića i kad je 21 išla samo do Dubrave Pelješke. Ali vozi samo za školske godine.
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008
Danas na liniji 3 vozi gbr. 139 i 159.
Na liniji 8 voze gbr. 137 i 155.
Izgleda u krugu voze 139, 152, 153, 155 i 159, Sad koja dva su stalni, a koji sezonski nisam utvrdio.
Još tri voze stalno na istim službama. Tri su u prigradu. Što ostavlja samo pet u rezervi i to bi trebali biti 134, 135, 137 i 138 te 156. Inače jedan od njih bio je angažiran ljeti na službi 7-2.
Na liniji 8 voze gbr. 137 i 155.
Izgleda u krugu voze 139, 152, 153, 155 i 159, Sad koja dva su stalni, a koji sezonski nisam utvrdio.
Još tri voze stalno na istim službama. Tri su u prigradu. Što ostavlja samo pet u rezervi i to bi trebali biti 134, 135, 137 i 138 te 156. Inače jedan od njih bio je angažiran ljeti na službi 7-2.
kriticar- Moderator
Na liniji 1A su gbr.32, 34, 41
Na liniji 1B su gbr.38, 42, 43
Na liniji 2 je gbr. 60
Na liniji 2A je gbr. 66
Na liniji 3A je gbr. 138
Na liniji 4 su gbr. 134, 152 i 31.
Na liniji 5 je popravljeni gbr. 67
Na liniji 6 su gbr. 33, 35, 39, 40 i 44
Na liniji 7 je gbr. 36
Na liniji 9 je gbr. 135
Na liniji 10 pojavio se gbr. 114 bez reklame.
Vozi i gbr. 37. Došao je na Pile oko 1700 prazan sa displejem LIBERTAS DUBROVNIK. Ukrcao je neke ljude i sa istim displejem vratio se natrag prema Boninovu.
Izgleda da voze niskopodni svi osim gbr.153. A njega nema već neko vrijeme vidjeti u vožnji.
Na liniji 1B su gbr.38, 42, 43
Na liniji 2 je gbr. 60
Na liniji 2A je gbr. 66
Na liniji 3A je gbr. 138
Na liniji 4 su gbr. 134, 152 i 31.
Na liniji 5 je popravljeni gbr. 67
Na liniji 6 su gbr. 33, 35, 39, 40 i 44
Na liniji 7 je gbr. 36
Na liniji 9 je gbr. 135
Na liniji 10 pojavio se gbr. 114 bez reklame.
Vozi i gbr. 37. Došao je na Pile oko 1700 prazan sa displejem LIBERTAS DUBROVNIK. Ukrcao je neke ljude i sa istim displejem vratio se natrag prema Boninovu.
Izgleda da voze niskopodni svi osim gbr.153. A njega nema već neko vrijeme vidjeti u vožnji.
kriticar- Moderator
Gbr. 145 ima novu reg. DU-208-HK.
kriticar- Moderator
S ponedjeljka novi red vožnje za Župu i Konavle. Nešto malo polazaka pomaknuto na liniji 10 i to je to. Ništa drugo nisu dirali.
http://libertasdubrovnik.com/uploads/13-10-2017-1507888420.pdf
http://libertasdubrovnik.com/uploads/13-10-2017-1507888420.pdf
MAN SU220- Broj postova : 916
Registration date : 28.03.2013
Ako sam dobro vidio nema ni polazaka linije 16 koje je vozila služba 16-2.
A ukinuta je služba 10-4, a 10-3 vozi samo radnim danom. Jesu li to ove godine ukinuli ranije nego prijašnjih godina?
Mijenja li se što u Gradu?
A ukinuta je služba 10-4, a 10-3 vozi samo radnim danom. Jesu li to ove godine ukinuli ranije nego prijašnjih godina?
Mijenja li se što u Gradu?
kriticar- Moderator
Uspoređujući zimski raspored od prošle godine i ovaj sad je gotovo sve isto.
A uvijek istog datuma se mjenja jer sezonski polasci su registrirani do 15.10.
A u gradu nisu ništa mjenjali.
A uvijek istog datuma se mjenja jer sezonski polasci su registrirani do 15.10.
A u gradu nisu ništa mjenjali.
Pa zar svi registrirani polasci za Cavtat nisu cjelogodišnji? I oni koje ovo ljeto nisu vozili?
Nego mene brine druga stvar. Nema nikakvih naznaka o nabavci novih autobusa. Ili ja nisam naišao na njih. Ali pokretanje procesa javne nabave teško da bi mi promaklo.
A kako cijeli proces, ako teče glatko, traje skoro godinu dana autobusa nema ni slijedeće sezone. Nije mi jasno što HDZ ima protiv da se Dubrovčani i gosti voze u novim i kondicioniranim autobusima. Mislio sam da prošlogodišnja opstrukcija nabave dio političke borbe, ali taj razlog je ovogodišnjim izborima nestao.
Što li se krije iza toga? Tko bi shvatio što političari spremaju? Sudeći po dosadašnjim iskustvima najvjerojatnije nešto u svom interesu. Na kraju oni se voze u službenim vozilima, a a ne u gradskim autobusima i baš ih briga jesu li autobusi novi ili nabavljeni prije više godina.
Navodno je i Dubrovnik uključen na državnom nivou u nabavku autobusa preko fondova EU.
Samo ti autobusi bi mogli stići tek u proljeće 2019. Sad pitanje je koliko bi ih uopće došlo u Dubrovnik.
Šteta što po nabavnoj cijeni od 222 tisuće € za gradske i 223500 € za gradsko prigradske nisu nabavljeni novi prije početka sezone 2017. Takvu cijenu teško će se više postići. Jesu li poništili taj natječaj?
Nego mene brine druga stvar. Nema nikakvih naznaka o nabavci novih autobusa. Ili ja nisam naišao na njih. Ali pokretanje procesa javne nabave teško da bi mi promaklo.
A kako cijeli proces, ako teče glatko, traje skoro godinu dana autobusa nema ni slijedeće sezone. Nije mi jasno što HDZ ima protiv da se Dubrovčani i gosti voze u novim i kondicioniranim autobusima. Mislio sam da prošlogodišnja opstrukcija nabave dio političke borbe, ali taj razlog je ovogodišnjim izborima nestao.
Što li se krije iza toga? Tko bi shvatio što političari spremaju? Sudeći po dosadašnjim iskustvima najvjerojatnije nešto u svom interesu. Na kraju oni se voze u službenim vozilima, a a ne u gradskim autobusima i baš ih briga jesu li autobusi novi ili nabavljeni prije više godina.
Navodno je i Dubrovnik uključen na državnom nivou u nabavku autobusa preko fondova EU.
Samo ti autobusi bi mogli stići tek u proljeće 2019. Sad pitanje je koliko bi ih uopće došlo u Dubrovnik.
Šteta što po nabavnoj cijeni od 222 tisuće € za gradske i 223500 € za gradsko prigradske nisu nabavljeni novi prije početka sezone 2017. Takvu cijenu teško će se više postići. Jesu li poništili taj natječaj?
kriticar- Moderator
Jedan od NL283 ima je sudar večeras na liniji 1A . Udarilo ga je osobno vozilo koje je prešlo na njegovu stranu ceste neposredno nakon polaska iz Mokošice prema Pilama, a prije Nove Mokošice. Portali pišu da ima više povrijeđenih.
kriticar- Moderator
Jest. Ima samo 5 polazaka koji su sezonski.kriticar je napisao/la:Pa zar svi registrirani polasci za Cavtat nisu cjelogodišnji? I oni koje ovo ljeto nisu vozili?
Izbor se suzio na 136 i 138, jer sam danas u vožnji vidio 134, 135, 137 i 139.kriticar je napisao/la:Jedan od NL283 ima je sudar večeras na liniji 1A . Udarilo ga je osobno vozilo koje je prešlo na njegovu stranu ceste neposredno nakon polaska iz Mokošice prema Pilama, a prije Nove Mokošice. Portali pišu da ima više povrijeđenih.
Gbr.153 ponovo vozi i to sada svježe obojan u krem narančastom izdanju. Kao što su 134, 135, 151 i 152 i svi 31-44.
kriticar- Moderator
Dva od četiri gore spomenuta Lion"s city bila su na linijama gdje inače voze Citibusi. Zato je na liniji 4 bio jedan SL222. Ne mogu se sjetiti je li 74 ili 75.
Za Cavtat voze 113, 110 i 115.
Gbr. 109 vozi na liniji 35.
Za Cavtat voze 113, 110 i 115.
Gbr. 109 vozi na liniji 35.
kriticar- Moderator
Sinošnja prometna nesreća stavljena je u čudan kontekst.
http://www.portaloko.hr/clanak/detalji-sinocnje-prometne-nesrece-bivsi-vozac-libertasa-ukrao-novac-pregazio-dvoje-ljudi-zabio-se-/0/97601/
http://www.portaloko.hr/clanak/detalji-sinocnje-prometne-nesrece-bivsi-vozac-libertasa-ukrao-novac-pregazio-dvoje-ljudi-zabio-se-/0/97601/
I na slici s ovog portala vidi se da se radi o gbr. 138.portal oko je napisao/la:
DETALJI SINOĆNJE PROMETNE NESREĆE Bivši vozač Libertasa ukrao novac, pregazio dvoje ljudi, zabio se u autobus kod Mokošice...
U jučerašnjem sudaru osobnog vozila i Libertasovog autobusa koji se u večernjim satima dogodio pokraj Mokošice ozlijeđeno je više osoba, a kako Dubrovački dnevnik doznaje, jedan od sudionika nesreće zapravo je povezan s drugim nemilim događajima i nesrećama s tragičnim posljedicama posljednjih dana.
Prema stavovima očevidaca s mjesta nesreće, vozač osobnog automobila dubrovačkih registarskih oznaka, A.R. izašao je iz kolone te navodno namjerno izazvao prometnu nesreću zabivši se po sredini prednjom stranom u Libertasov autobus koji je dolazio iz suprotnog smjera.
Iz PU dubrovačko-neretvanske službeno su se očitovali o jučerašnjoj nesreći nakon obavljenog očevida i tvrde kako se 43-godišnjak, upravljajući osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka, kretao iz smjera Dubrovnika prema Mokošici, kada je prešao na suprotnu kolničku traku i udario u autobus javnog gradskog prijevoza koji je dolazio iz suprotnog pravca, a kojim je upravljao 44-godišnjak.
Teže ozljede zadobio je vozač osobnog vozila koji je zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici, dok je vozač autobusa zadobio lakše tjelesne ozljede. Iz dubrovačke bolnice također su potvrdili kako je vozač A.R. zadobio teže ozlijede, no nakon operativnog zahvata je u stanju neopasnom za život, ali s mogućnosti komplikacija, dok je drugi vozač pušten na kućno liječenje.
Kako Dubrovači dnevnik doznaje, vozač osobnog automobila koji se zabio u autobus A.R. prije 15 dana bio je sudionik stravične prometne nesreće u Konavlima, kada je vozeći autobus stražnjom stranom na parkingu pregazio dvoje stranih državljana koje je prethodno dovezao u ugostiteljski objekt.
Prethodno je A.R. bio vozač u Libertasu, a prema informacijama iz te gradske tvrtke ove je godine dobio izvanredni otkaz nakon niza teških povreda radnih dužnosti. Prema navodima iz Libertasa, on je uhvaćen u krađi novca, što mu je oprošteno uz dogovor kako će otuđeni novac vratiti u ratama te mu je to oprošteno, ali je raspoređen na drugo radno mjesto unutar tvrtke.
I nakon pomilovanja od strane Uprave društva, A.R. je ponovo zaradio otkaz nakon čega je prešao kod drugog poslodavca gdje je stjecajem okolnosti bio sudionik nesreće u kojoj je dvoje ljudi poginulo.
Točan razlog njegovog jučerašnjeg prelaska u suprotnu traku i zabijanja u autobus svoje bivše tvrtke kod Mokošice nije poznat, no poznanici već špekuliraju i o mogućnosti da su tragični događaji prethodili i bili povod i ovoj nesreći u kojoj je ugrozio vlastiti, ali pritom i tuđe živote, piše Dubrovački dnevnik.
kriticar- Moderator
Gbr. 159 skinuta reklama. Sav izgreban. Hoće li sada poslije sudara reklamu skinuti i sa gbr. 138?
Još "all over" reklame imaju i gbr. 136 i 154, a preko stakala cijela serija 31-36. Gbr. 139 ima reklamu samo na zadnjoj stijenki autobusa.
Reklame preko stakala imaju i Citibusi gbr. 61, 63 i 65.
Ovo preko stakla i nije tako loše, ali dok ne dođe do loma stakla sa naljepljenom reklamom. Tada nastaje rupa u reklami.
Neoštećena reklama služi kao sjenilo za putnički prostor. I time mislim da ljeti pridonosi štednji energije za rashlađivanje putničkog prostora.
Još "all over" reklame imaju i gbr. 136 i 154, a preko stakala cijela serija 31-36. Gbr. 139 ima reklamu samo na zadnjoj stijenki autobusa.
Reklame preko stakala imaju i Citibusi gbr. 61, 63 i 65.
Ovo preko stakla i nije tako loše, ali dok ne dođe do loma stakla sa naljepljenom reklamom. Tada nastaje rupa u reklami.
Neoštećena reklama služi kao sjenilo za putnički prostor. I time mislim da ljeti pridonosi štednji energije za rashlađivanje putničkog prostora.
kriticar- Moderator
Danas za Cavtat voze gbr. 143, 154 i 136.
Za Plat vozi gbr. 96. Gdje je gbr. 142? Već dugo ga nisam vidio u vožnji.
Ako je 143 na liniji 10, je li to gbr. 110 vraćen na službu 27A?
Na "Citibus" linijama u Gradu voze 61. 66. 67, 68 i 134, a u prigradu 64 i 65.
Za Plat vozi gbr. 96. Gdje je gbr. 142? Već dugo ga nisam vidio u vožnji.
Ako je 143 na liniji 10, je li to gbr. 110 vraćen na službu 27A?
Na "Citibus" linijama u Gradu voze 61. 66. 67, 68 i 134, a u prigradu 64 i 65.
kriticar- Moderator
Gbr.110 je na 27A ali što on ima radit popodne u Župi kad imaju službe 41, 42, 43. Dolazi iz grada bezveze, napravi 2 kruga i ponovo se vraća u grad. Pa zar to nisu prazni kilometri.
Raspored službe 27A
05:30 Vitaljina-Dubrovnik
07:00 Povratak u Plat
07:20 Plat-Soline-Astarea-Stara Škola-Nova škola
07:40 Trgovište-Popolica-Stara Škola-Nova Škola
08:15 Srebreno-Dubrovnik
12:00 Povratak ispred Škole
12:30 Nova Škola-Stara Škola-Buići-Brgat
13:20 Nova Škola-Stara Škola-Srebreno-Plat
13:40 Povratak u grad
15:20 Dubrovnik-Cavtat
16:10 Cavtat-Vitaljina
Raspored službe 27A
05:30 Vitaljina-Dubrovnik
07:00 Povratak u Plat
07:20 Plat-Soline-Astarea-Stara Škola-Nova škola
07:40 Trgovište-Popolica-Stara Škola-Nova Škola
08:15 Srebreno-Dubrovnik
12:00 Povratak ispred Škole
12:30 Nova Škola-Stara Škola-Buići-Brgat
13:20 Nova Škola-Stara Škola-Srebreno-Plat
13:40 Povratak u grad
15:20 Dubrovnik-Cavtat
16:10 Cavtat-Vitaljina
Ne znam. Valjda jesu, ako vozi prazan. Ja sve manje razumijem i nalazim logiku u potezima ovih iz Libertasa. Čini mi se kao da su doveli djecu iz vrtića koji su puna novih ideja, ali bez bilo kakve veze s logikom posla.
Odugovlači se sa nabavkom novih autobusa, a bili su potrebni i prije početka ove sezone. A 2018 će svi autobusi biti godinu stariji, a a novih neće biti.
Pogledaj gbr. 159. Vozi sav izgreban. Na dosta mjesta skidanjem reklame skinula se boja. To zadnjih desetak godina nismo viđali u Libertasu.
Onda jedna šestica izlazi iz garaže prije sedam, a prvi polazak na liniji 6 ima tek u devet. Vidio sam da vozi polazak iz Mokošice u 0710 ka Bolnici. Što radi poslije toga? Nije valjda da pravi pauzu? Ako je tako i to je rasipanje jer dovesti vozača dva sata ranije da bi vozio pola sata, a ostatak odmarao košta.
Zna li se je li bilo kakvih kadrovske promjena osim promjene direktora?
Ne znam, ali čini mi se da se manje odgovorno radi otkako je bila promjena direktora. To se ne odnosi na vozače.
A ovo sa 27A. Ujutro prazan ide iz Grada u Plat. Popodne se vraća prazan iz Plata. Zar ta relacija ne može biti kraća?
Taj prijevoz djece u Župi bi se dao puno bolje organizirati uz puno ušteda.
A biser da ne stavljaju namjenski autobuse sa 44 mjesta na školski prijevoz, ali dižu sa linije onaj sa 46 da bi ga stavili na taj prijevoz. A onda tog namjenski školskog stave na opterećenu liniju, a nema mjesta za stajanje.
Je li još voze djecu po Župi koja moraju stajati u prijevozu do škole?
Odugovlači se sa nabavkom novih autobusa, a bili su potrebni i prije početka ove sezone. A 2018 će svi autobusi biti godinu stariji, a a novih neće biti.
Pogledaj gbr. 159. Vozi sav izgreban. Na dosta mjesta skidanjem reklame skinula se boja. To zadnjih desetak godina nismo viđali u Libertasu.
Onda jedna šestica izlazi iz garaže prije sedam, a prvi polazak na liniji 6 ima tek u devet. Vidio sam da vozi polazak iz Mokošice u 0710 ka Bolnici. Što radi poslije toga? Nije valjda da pravi pauzu? Ako je tako i to je rasipanje jer dovesti vozača dva sata ranije da bi vozio pola sata, a ostatak odmarao košta.
Zna li se je li bilo kakvih kadrovske promjena osim promjene direktora?
Ne znam, ali čini mi se da se manje odgovorno radi otkako je bila promjena direktora. To se ne odnosi na vozače.
A ovo sa 27A. Ujutro prazan ide iz Grada u Plat. Popodne se vraća prazan iz Plata. Zar ta relacija ne može biti kraća?
Taj prijevoz djece u Župi bi se dao puno bolje organizirati uz puno ušteda.
A biser da ne stavljaju namjenski autobuse sa 44 mjesta na školski prijevoz, ali dižu sa linije onaj sa 46 da bi ga stavili na taj prijevoz. A onda tog namjenski školskog stave na opterećenu liniju, a nema mjesta za stajanje.
Je li još voze djecu po Župi koja moraju stajati u prijevozu do škole?
kriticar- Moderator
Pojavile su se slike i vijesti o novom modelu MAN Lion's City, ali za sada samo u klasi dosadašnjeg modela A37. Je li itko vidio neke naznake o novom modelu u klasi dosadašnjeg A21?
Ima li vijesti da je izložen u Belgiji, na tradicionalnom skupu i sajmu autobusera koji počinje sutra?
Što li će Libertas uzimati ako A21 ne dobije nasljednika?
Prema vijestima na koje sam naišao novi model Lion"s Cityja bi se mogao isporučivati kupcima od proljeća 2018.
A i regio se prestaje proizvoditi. Nema naznaka o modelu koji bi ga mogao zamijeniti.
Ima li vijesti da je izložen u Belgiji, na tradicionalnom skupu i sajmu autobusera koji počinje sutra?
Prema vijestima na koje sam naišao novi model Lion"s Cityja bi se mogao isporučivati kupcima od proljeća 2018.
A i regio se prestaje proizvoditi. Nema naznaka o modelu koji bi ga mogao zamijeniti.
kriticar- Moderator
Na liniji 38 vozi gbr. 94.
Gbr. 134 i dalje mijenja jednog Citibusa na liniji 3A.
Sa tablom povijesne linije zadnjih dana ustalio se gbr. 25.
Gbr. 134 i dalje mijenja jednog Citibusa na liniji 3A.
Sa tablom povijesne linije zadnjih dana ustalio se gbr. 25.
kriticar- Moderator
Na slijedećem linku
https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28376-kako-nocu-do-doma-po-libertasu-nikako-ostanite-spavati-na-poslu-i-nemojte-izlaziti-vani
može se naći ovaj tekst:
https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28376-kako-nocu-do-doma-po-libertasu-nikako-ostanite-spavati-na-poslu-i-nemojte-izlaziti-vani
može se naći ovaj tekst:
dubrovnikpress je napisao/la:
Kako noću do doma? Po Libertasu nikako; ostanite spavati na poslu i nemojte izlaziti vani
Piše: Vedran Salvia
veličina pisma Ispis Pošalji e-mail
Kako noću do doma? Po Libertasu nikako; ostanite spavati na poslu i nemojte izlaziti vani
U Libertasu iz godine u godinu zaboravljaju kako je ispred imena njihova poduzeća stajao prefiks "javni gradski prijevoz", a otkako ga nema u službenim dokumentima u Libertasu se i ponašaju zapravo kao da nije riječ o poduzeću koje vodi brigu o javnom prijevozu.
Uzmimo za primjer sezonu. U Libertasu izgleda misle kako smo u 1917. godini, a na 2017. Njima sezona okvirno završava ceremonijom zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Mogu se iz Libertasa pozivati i na ekonomske računice pa tako pravdati kako autobusi ne voze po noći zbog raznoraznih isplativosti, ali nečuveno je da Libertas u jeku sezone skraćuje svoj vozni red, kao što je to slučaj iz godine u godinu.
Nije tu problem samo u sezoni, odnosno u prijevozu turista, tu su uostalom i taksiji, neka se turisti voze taksijima ili Uberom, svejedno. Problem se odnosi više na građane koji do kasno rade po raznoraznim ugostiteljskim objektima ili butigama, ali i na stanovnike koji bi samo možda htjeli ostati vani do nešto kasnijih sati.
Libertas na ljetni raspored vožnji kreće tek 11. srpnja, dakle dan nakon otvaranja Ljetnih igara, a početkom rujna ponovo počinje s vožnjom koja za ciljanu publiku valjda ima penzionere, kako one inozemne tako i dubrovačke. Uostalom, i sezonski vozni red je katastrofalan i autobusi ne voze na svim linijima. Diskutabilan je i taj raspored u samom srcu ljeta, ali vozni red prema kojemu od 4. rujna s Pila zadnji autobus kreće u 1.15 sati, ne govori ni o čemu drugome nego da u Libertasu zaista misle kako početkom škole nema potrebe niti voziti do kasnijih sati jer eto kao Grad u to vrijeme ne živi.
Tako zadnja "jedinica i "šestica" kreću s Pila u 1.15, isto kao i "šestica", dok "četvrtica" polazi u 1 sat. I, to su kao udarne linije. Još poraznije je da zadnja "osmica" s Viktorije polazi u 00.30, dok je recimo za one koji žive na Gorici zadnji autobus osiguran u 20.45 sati. Eto, taman za one koji su nakon matineje odlučili malo ostali u Gradu.
Posebna priča su i prigradske linije. U ponoća ide zadnji autobus za Cavtat, što je koliko god bilo porazno još i super budući da Primorci zadnju liniju za Slano mogu nakon 30. rujna uhvatiti u 22.30 sata. Prevedeno, Župljani, Konavljani ili Primorci koji ne voze auto ne mogu u kino ili u kazalište jer je Libertas tako odlučio. Praznicima im Libertas nameće da ostanu doma i sanjaju o Gradu, jer eto postoje odredbe da se praznicima ili nedjeljom u određene ure ne vozi. Eto, ne postoje oni koji ne rade nedjeljom ili praznicima ili koji tim danima nemaju bilo kakve obaveze ili želje.
Na stranu što Libertas ne prati turističke trendove, jer uostalom u turističkim središtima poput Dubrovnika, noć je u 1 sat itekako mlada budući da mladi ionako izlaze tek iza ponoća, Libertas prije svega ovako ne ide niti na korist vlastitih građana.
Libertas ima tendenciju, a tako će biti sigurno i ove godine, da prvim zahlađenjem, zadnji autobusi idu tek nešto iza ponoća. Netko tko bi u to vrijeme htio izaći vanka mora itekako gledati na sat kako bi uhvatio neki od zadnjih autobusa, što je sve skupa žalosno za sveučilišni grad, kojega godišnje posjeti preko milijun turista, dakle Grad koji se reklamira pod onom da živi 365 dana u godini.
No, kako da Grad živi 365 dana u godini, kad su njegovi građani uskraćeni za isto jer je netko procijenio da nema potrebe voziti iza određenih ura? Uostalom, Dubrovnik je Grad mladih ljudi, ali Grad u kojemu ne žive samo oni dokoni, već Grad u kojemu se itekako radi do kasnijih sati, a oni koji rade mogu se osloniti ili na vlastiti prijevoz ili zamoliti nekog da ih vozi. Osim ako u Libertasu ne očekuju da npr. konobarica iz Mokošice svakog dana plaća taksi do doma 130 do 150 kuna. Osiguranje prijevoza od gradskog poduzeća uistinu je minimum koji svaki građanin treba imati.
Napokon, Libertas može kazivati o isplativostima ili neisplativostima, ali radi se o tvrtki koja nije tu da joj poslanje bude donošenje profita, već upravo to da budu servis građanima. No, logika je to koju u Libertasu očito ne razumiju.
kriticar- Moderator
Na ovom linku
https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28383-lasic-i-knezic-o-ne-zadovoljstvu-linijama-libertasa
je reakcija općinskih načelnika:
https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28383-lasic-i-knezic-o-ne-zadovoljstvu-linijama-libertasa
je reakcija općinskih načelnika:
dubrovnikpress je napisao/la:
Lasić i Knežić o (ne)zadovoljstvu linijama Libertasa
Piše: Vedran Salvia
veličina pisma Ispis Pošalji e-mail
Lasić i Knežić o (ne)zadovoljstvu linijama Libertasa
Dubrovnikpress.hr pisao je o problemu voznog reda Libertasa, između ostalog i na prigradskim linijama o čemu možete čitati OVDJE, a načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić uz vozni red ističe još jedan problem za žitelje te općine.
- Postoje neke stavke koje bi voljeli da se promijene, a ne tiču se termina ili voznog reda, nego bi omogućile našim žiteljima normalnije funkcioniranje, poput toga da se ne moraju ukrcavati na kolodvoru u autobus itd. Neke stavke nas tu muče i po deset godina, bivša uprava Libertasa tu nije puno napravila, a nadamo se da ćemo problem uspjeti riješiti s novom upravom, do kraja godine. – rekao je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.
Što se tiče voznog reda načelnik Knežić tvrdi da za stanovnike Dubrovačkog primorja noćne nisu toliko važne, pa ni što se tiče mladih, jer, kaže on, mladi danas kasnije izlaze vanka.
- Kako izlaze kasnije, vraćaju se puno kasnije, tako da bi njima ionako malo značilo je li autobus kreće u 23 sata ili u ponoća iz Dubrovnika. Tako da ispada svejedno kad je zadnja linija. - objasnio je Knežić.
No, istaknuo je kako je Općini bitna linija do Imotice, do koje Libertas vozi jednom dnevno, u 13 sati.
- Kako linija kreće u 13 sati, učenici koji imaju šesti sat ne mogu na nju stići, i tu smo u pregovorima s Libertasom. Nezgodno je što se sve promjene moraju uskladiti sa Zakonom o cestovnom prometu. – kazao je Knežić.
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić kazao je kako su iz Općine s Libertasom u stalnim kontaktima te da će tražiti neka poboljšanja.
- Razgovarat ćemo s upravom Libertasa, a kako bi barem tijekom vikenda produžili vozni red, odnosno kako bi se prilagodili mladima koji bi u to vrijeme htjeli i izaći. Osim toga, nemamo primjedbe na Libertas koje bi se posebno trebale istaknuti. - rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.
Inače, obje općine suvlasnici su Libertasa, a načelnik Općine KOnavle Božo Lasić bio je i direktor Libertasa.
kriticar- Moderator
kriticar je napisao/la:Pojavile su se slike i vijesti o novom modelu MAN Lion's City, ali za sada samo u klasi dosadašnjeg modela A37. Je li itko vidio neke naznake o novom modelu u klasi dosadašnjeg A21?
Odakle ti ideja da će bit nasljednik samo od A37 ? Pa A21 im je glavni nosioc prodaje. Normalno da će najprije doć on u solo i zglobnoj verziji, a ostali ili odmah ili sa određenim vremenskim odmakom. Ali poznavajuć naše prijevozničke firme, mi ćemo još jedno dvije godine kupovat stare modele (ako ih MAN zadrži u ponudi, a vjerujem da oće).
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008
Moj post temeljen je na dosad poznatim činjenicama. Hoće li biti nasljednika za modele A20, A21, A23, A26, A36, A37 hibrid, A40, A42, A44, A45, A47, A49 pokazat će vrijeme. Za sada još nisu viđeni. Što će biti sa A78 jedinim iz brenda lion's city koji se proizvodi isključivo u Turskoj?
Ali ne zaboravi da je bus na šasiji A37 u osnovi trovratni autobus, a A21 dvovratni.
A37 je prvi model koji je ponio ime lion's city. Bilo je to 2002. kada se pojavio MAN lion's city single.
Većina proizvođača trenutno nudi gradski trovratni u klasi A37 sa manjim uglavnom sedamlitarskim motorom u stupu. Samo sam se pitao hoće li se MAN slijediti taj trend ponukan time da se prekida proizvodnja lion's regia sa skoro jedanaest litarskim motorom (D28), a u ponudi za prigradsko međugradski autobus ostaje samo lion's intercity koji također koristi manji motor(D08).
Djeluje mi kao trend da se rade jeftiniji modeli koji će zahtijevati veće troškove održavanja s godinama starosti. Za Hrvatsku vrlo nepraktično. Dok se u Europi autobusi obično koriste maksimalno desetak godina, kod nas je uobičajeno vrijeme korištenja autobusa još uvijek bliže dvadeset, a nego deset godina.
Ali ne zaboravi da je bus na šasiji A37 u osnovi trovratni autobus, a A21 dvovratni.
A37 je prvi model koji je ponio ime lion's city. Bilo je to 2002. kada se pojavio MAN lion's city single.
Većina proizvođača trenutno nudi gradski trovratni u klasi A37 sa manjim uglavnom sedamlitarskim motorom u stupu. Samo sam se pitao hoće li se MAN slijediti taj trend ponukan time da se prekida proizvodnja lion's regia sa skoro jedanaest litarskim motorom (D28), a u ponudi za prigradsko međugradski autobus ostaje samo lion's intercity koji također koristi manji motor(D08).
Djeluje mi kao trend da se rade jeftiniji modeli koji će zahtijevati veće troškove održavanja s godinama starosti. Za Hrvatsku vrlo nepraktično. Dok se u Europi autobusi obično koriste maksimalno desetak godina, kod nas je uobičajeno vrijeme korištenja autobusa još uvijek bliže dvadeset, a nego deset godina.
kriticar- Moderator
Nije mi uopće jasan taj MAN, najprije su imali preveliku rupu između A20 modela NÜ323 i Regia, sad su ju lijepo popunili sa Intercityem koji bi mogao recimo bit nekakav nasljednik Classica Ü, da bi pak sad povukli iz prodaje Regio pa je nastala rupa između Intercity-a i Coacha. I još k tome se taj Intercity nudi samo s malim D08 motorom od slabašnih 290 konja. Pretpostavljam da je to neki prijelazni period i da će i u njemu osvanut D20 motor. Jedino objašnjenje za tolike rupe u ponudi između modela mi može bit da računaju na Neoplan Jetlinera da to popuni. Al ne da ih baš nema, nego još nisam nijednog vidio.
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008
Za sada nema naznaka da bi lion's intercity mogao dobiti motor D20. Hoće li i nasljednik A20 i A21 vidjet ćemo.
Prvi lion's city iz 2007. u Libertasu imaju D08 motor.
A Neoplan je Neoplan. Modeli regio i trendliner bili su u osnovi isti autobus. Još ranije imao si city i centroliner na istoj šasiji. I Neoplan kao brend se tu povlačio.
U svakom slučaju ide se na smanjenje broja modela u proizvodnji.
Nisam siguran da li je MAN u zadnje vrijeme imao u ponudi A39 i A47. Bilo je nekih naznaka da ih je prestao proizvoditi, ali ne i pouzdanih vijesti.
A dostupnih podataka je vrlo malo da bi se znalo što proizvođači smjeraju.
Nego pitanje je može li MAN sebi dopustiti da ima skupi model kome su konkurencija puno jeftiniji modeli ostalih proizvođača.
Prvi lion's city iz 2007. u Libertasu imaju D08 motor.
A Neoplan je Neoplan. Modeli regio i trendliner bili su u osnovi isti autobus. Još ranije imao si city i centroliner na istoj šasiji. I Neoplan kao brend se tu povlačio.
U svakom slučaju ide se na smanjenje broja modela u proizvodnji.
Nisam siguran da li je MAN u zadnje vrijeme imao u ponudi A39 i A47. Bilo je nekih naznaka da ih je prestao proizvoditi, ali ne i pouzdanih vijesti.
A dostupnih podataka je vrlo malo da bi se znalo što proizvođači smjeraju.
Nego pitanje je može li MAN sebi dopustiti da ima skupi model kome su konkurencija puno jeftiniji modeli ostalih proizvođača.
kriticar- Moderator
Stranica 25 / 40. • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40
Stranica 25 / 40.