Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LIBERTAS Dubrovnik (peti dio)

+6
gaspa
AMFan
NP-549
MAN SL222
MAN SU220
kriticar
10 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 34 / 40. Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 40  Next

Go down

LIBERTAS Dubrovnik (peti dio) - Page 34 Empty Re: LIBERTAS Dubrovnik (peti dio)

Postaj by NP-549 čet 28 ruj 2023 - 15:18

Nisam jer imam premalo informacija. Iskustva imam samo s Ivecom i za sad su se pokazali OK. Da li je Citaro LE bolji, ne bi znao. Isto ko ni dal je kod visokih Intouro ili pak Intercity bolje rješenje od Crosswaya.
Svi su oni lutali u zadnjih desetak godina i mučili se s eco normama. Sve mi se čini da je kod svih ista situacija - kako naletiš na seriju. Jedna serija super, isti ti godinu mlađi puni problema. Kod drugog proizvođača obratno. Pretpostavljam da će Intercity bit dobar sa novim motorom D15. D08 je smiješan u današnje vrijeme, a zašto nisu nudili D20 to samo oni znaju. Setru 400 LE nitko ne spominje, iako već ima i 500 LE, al pitanje ima li tu još išta od stare Setrine kvalitete.
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 18 lis 2023 - 13:01

Libertas je prije dva dana na EOJN objavio natjelaj za unajmljivanje tri solo autobusa. Opet kao i kod nabavke zglobnih IVECO autobusa boduje se kraći rok isporuke, ne specificira se retarder i to dvoje me jako vuče na to da bi opet uzeli nešto sa lagera. Mo0žda nisam u pravu, uostalom vidjeti ćemo kakve ponude će dobiti.
Inaćr Libertas čeka isporuku 10 midi i mini Iveco vozila. Ako se dobro sjećam rokova trebali bi ih uskoro dobiti.

kriticar
Moderator
Moderator

Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 18 lis 2023 - 15:19

Jučer sam na 10-2 vidio 202, a danas na 10-1 203. Vidio sam i 159 čini mi se na 10-4.
Zadnjih dana na 1A su vozili 201, 207 i 208. Ali danas sam vidio 44. Je li to koji zglobni ispao?
Jesu li to samo zglobni MAN vozili, a zglobni Iveco bili u garaži?

Nešto se dogodilo sa gbr.60 jer jutros je uz 36 vozio na liniji 3, a kasnije ga je zamijenio gbr.34. Ovo da mi kolega forumaš ne prigovara da ne pišem kada MAN, već samo kada Iveco, zamijene.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 18 lis 2023 - 15:35

NP-549 je napisao/la:Nisam jer imam premalo informacija. Iskustva imam samo s Ivecom i za sad su se pokazali OK.  Da li je Citaro LE bolji, ne bi znao. Isto ko ni dal je kod visokih Intouro ili pak Intercity bolje rješenje od Crosswaya.
Svi su oni lutali u zadnjih desetak godina i mučili se s eco normama. Sve mi se čini da je kod svih ista situacija - kako naletiš na seriju. Jedna serija super, isti ti godinu mlađi puni problema. Kod drugog proizvođača obratno. Pretpostavljam da će Intercity bit dobar sa novim motorom D15. D08 je smiješan u današnje vrijeme, a zašto nisu nudili D20 to samo oni znaju. Setru 400 LE nitko ne spominje, iako već ima i 500 LE, al pitanje ima li tu još išta od stare Setrine kvalitete.
Da to je ono što bi i ja u toj situaciji napravio sa gradskim. A za LE i standardne teško je bilo što reći jer iskustva u Hrvatskoj ima samo sa verzijama Crosswaya. A setra 500 LE mi je nekako izgubila eleganciju koja krasi SETRA modele bez obzira na generaciju. Ali to je stvar ukusa. Ipak ostaje pitanje koje si postavio na kraju tvog posta. Je li zadržala kvalitetu?
A D08 po kubikaži nije puno drugačiji od Mercedesovih ili Ivecovih malih motora. Ali s obzirom da je D08 imao još i Automontažin MAN 750 pitanje je koliko se taj motor mogao još razvijati. Možda nisu nudili D20 zbog njegovih problema koji su se pokazali u MAN Lion's City modelima A serije. Ili su u pitanju troškovi i porezi ili kako se već to zove, a koji se plačaju na količinu ispuha štetnih tvari. Jesu li zato ukinuli proizvodnju Regio modela?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 18 lis 2023 - 16:26

kriticar je napisao/la:Libertas je prije dva dana na EOJN objavio natjelaj za unajmljivanje tri solo autobusa. Opet kao i kod nabavke zglobnih IVECO autobusa boduje se kraći rok isporuke, ne specificira se retarder i to dvoje me jako vuče na to da bi opet uzeli nešto sa lagera. Možda nisam u pravu, uostalom vidjeti ćemo kakve ponude će dobiti.
Inaće Libertas čeka isporuku 10 midi i mini Iveco vozila. Ako se dobro sjećam rokova trebali bi ih uskoro dobiti.

Ovaj natječaj za nabavku autobusa preko operativnog leasinga je dobrodošao jer treba mjenjati MAN SÜ313 uglavnom angažirane na školskom prijevozu. Jer najstariji će dogodine imati 20 godina. Iako su možda mogli raspisati i za pet autobusa. Sada što će sve biti ponuđeno vidjeti ćemo. Ali po samom natječaju, ako sam dobro vidio, bi mogli proći i Crossway i Intercity i Kendo. Možda i još koji. Sve zavisi od roka isporuke koji što kraći donosi prednost. Naravno i vrijednost autobusa i troškove eksploatacije treba uzeti u obzir. Tako da stvarno ne znam na što ciljaju. Možda i ovaj put na Iveco koji im je čini mi se jako drag. Uostalom za oko mjesec, dana kada pristignu i otvore se ponude, znati ćemo možda više.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 19 lis 2023 - 10:19

Jučer popodne na liniji 10 i to II vozni red vidio sam IVECO gbr.206. Nekako prečesto mijenjaju te zglobne. Što bi mogao biti razlog tih učestalih promjena?
Možda ima nešto i u ovom što je kolega napisao
MAN SL222 je napisao/la:Maloprije sam vidio i 48, možda je i ta jedna harmonika krepala. Nisu to autobusi za konfiguraciju terena kao što je u Dubrovniku. Nije ni čudo da krepavaju. Prije su mali autobusi najnormalnije vozili, a ovi krepavaju svako malo. Kome je uopće dalo napamet nabaviti te autobuse??
Bilo bi dobro kada bi znali razloge povlačenja, ali nažalost često ne znamo.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sub 21 lis 2023 - 16:37

Libertas je bio tužen od strane udruge autobusera grada Dubrovnika u procesu kod Višeg trgovačkog suda zbog obavljanja shuttle prijevoza. Tražili su valjda zabranu tog prijevoza od strane Libertasa. Donesena je nedavno valjda konačna presuda i u kojoj je odlučeno da Libertas taj prijevoz radi legalno.
To je po meni i očekivano. Libertas je registriran za sve vrste prjevoza. A Libertas to radi isključivo autobusima Euro6 eco norme o kojima privatnici, bar većina njih može samo sanjati. Pa i oni privatnici koji ih imaju ne koriste ih za takve lokalne prijevoze već uglavnom za turističke višednevne ture.
Jedino što tu ne valja je to što Libertas nema dovoljno vozača za nekad potrebne dodatne polaske na javnom prijevozu jer vozačke resurse troši na te komercijalne prijevoze.
Onda naš gradonačelnik sipa iz rukava naučene floskule o zglobnim autobusima na shuttle prijevozu, a tamo su tako rijetki. Ako nisu u garaži onda su dva na liniji 10, a tri na liniji 1A.
Njegova priča je tri u jedan, jer kapacitet zglobnih je kao 150 ljudi, a solo kod privatnika 50. Na taj način po njemu imamo umjesto tri samo jedan autobus na cesti.
A to što kod privatnika svi sjede , a zglobni ima i stajaća mjesta njemu nema veze.
A gužve, meni se čini, najmanje prave autobusi. Trebalo bi ih još više u javnom servisu da ljudi što manje koriste osobna vozila, pa i taxi koji su su koliko vidim najveći generatori gužvi.
Kad gradonačelnik nezasluženo hvali sebe na ovom području gdje mi floskule ne može prodati, što tek radi na drugim područjima za koja sam laik. Kad nema odgovornosti za loše poteze.

kriticar
Moderator
Moderator

Pfaff and borna like this post

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar ned 22 lis 2023 - 15:20

Danas su dva broda u luci.
Relativno novi NORWEGIAN VIVA koga vidim prvi put te stari znalac SEVEN SEAS SPLENDOR.
Vidio sam nekoliko Libertasovih Crosswaya sa imenom prvonavedenog broda ispisanog na displayu.
https://www.marinetraffic.com/en/photos/of/ships/shipid:3513870/shipname:NORWEGIAN%20VIVA#5249446
https://www.marinetraffic.com/en/photos/of/ships/shipid:5937254/shipname:SEVEN%20SEAS%20SPLENDOR#5252171
Linkovi vas vode na slike tih brodova na stranici marinetraffic.com

kriticar
Moderator
Moderator

borna likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 25 lis 2023 - 13:11

Jučer ili dan prije vidio sam jednog Forda u krem narančastom bojanju. Vidio i gbr.180 na njemu.
Izgleda da su počeli bojati bojati u kučnu boju te do sada potpuno bijele kombije (gbr.177 - 181).
Ne znam zašto uopće nisu ih nove uzeli u kučnoj boji?
Sada očekuju još deset Iveco kombija. Barem osam (tri gradska i pet prigradskih) bi trebali biti u kučnoj boji. Za preostala dva nisam siguran.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 sri 25 lis 2023 - 19:20

Očito su bili s lagera
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 26 lis 2023 - 6:36

Fordovi  177 - 181 mislim da nisu bili s lagera. Ako se dobro sjećam bili su potpuno novi.
A 168, 169 i 170 koji su kupljeni polovni ili s lagera su prve vožnje za Libertas obavili u kućnoj boji. Bojim se da sada dolaze još dva Iveca B razreda s lagera. Jer rok isporuke po natječaju je puno kraći nego za gradske i prigradske Fenikse.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 2 stu 2023 - 9:41

I 179 je ponio narančastu i krem kombinaciju bojanja. Je li bi mogli uskoro biti takvi i ostali iz te serije? Nadam se da hoće.

Ako još oboje 142, 143 i 157 cijela flota osim dijela starijih ISUZU bi bila skoro jednoobrazno obojana.

Mislim da je vrijeme da ti stariji midiji idu u rashod.
Od najstarijih jedino 127 viđam van garaže i to oko Slanog, te 149 uz puno novije 128 i 129 oko Orašca. A navodno su ostala tri iz 2005., dva ili tri iz 2007. i četiri iz 2008.

I na standardnim 108, 109, 110 i 111 krem dio je nešto svjetliji nego na ostalima. 107 i svih pet automatika (112 - 116) iz te serije su prebojani, kao i godinu stariji 90 i 91. Hoće li barem tri od prvonavedena četiri u rashod kada bude realiziran natječaj za standardne autobuse raspisan prošli mjesec?

Libertasov standard trebao bi biti dole RAL 3000, a gore RAL 1015.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pet 3 stu 2023 - 8:48

Pokušao sam na internetu naći tehničke karakteristike za MAN Lion's Intercity s D15 motorom i Voith mjenjačem. Nisam uspio. Još uvijek nalazim "stare" stranice na kojima su podaci za motor D08. Kao da novijih od 2020. nema ili ih ja ne uspijevam naći. Onih otkad je u ponudi i Intercity sa D15 motorom.
Nudi li se takva kombinacija kakvu sam pokušao pronaći? Ako o njoj nema podataka na internetu. Malo vjerojatno da se ne nudi.
Htio sam vidjeti koliko se MAN uklapa u karakteristike koje Libertas traži. Eto nisam uspio. Morat ćemo se strpiti do otvaranja ponuda i poslije toga objašnjenja jer samo otvaranje otkriti će leasing kuće, a ne i vozila koja se nude.
Šteta što ne nabavljaju barem  5 takvih autobusa jer će im trebati ako će i dalje voziti shuttle i škole u istom ili većem obimu. A trebaju li i Regiji 173 i 174 zamjenu na linijama 21 i sezonskoj 60? Možda za te linije i HD autobusi?
BTW gbr.174 je preko bočnih prozora dobio natpise postanite naš vozač i još nešto sitnijim slovima.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pet 3 stu 2023 - 14:49

Koliko Libertasu treba još midi autobusa da bi iz flote izbacio sve Isuzu iz 2005., 2007. i 2008.? Treba li i nešto kapacitetnijih autobusa (više od 30 do 40 mjesta za sjedenje)? Šteta što je teško utvrditi koliko tih tridesetsittera uopće zaposleno na prijevozu za škole. A koliko je onih kombija sa dvadesetak mjesta (17 do 22)
Stiže pet Feniksa opremljenih i za školski prijevoz. Je li bi trebalo još pet midija sa tridestak sjedišta?

kriticar je napisao/la:Ako još oboje 142, 143 i 157 cijela flota osim dijela starijih ISUZU bi bila skoro jednoobrazno obojana.
Danas na liniji 16 vozi gbr.157 u novom krem narančastom bojanju. Pao je i poslijednji narančasto bijeli mohikanac među A21. Reklamu na staklima i dalje ima. Zato je više nema gbr.52.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 6 stu 2023 - 17:17

Libertas je ukinuo dosadašnje linije 1D i 3A. Umjesto njih vozi nova linija 3A koja kombinira elemente trase i jedne i druge dosadašnje linije. Linija sada vozi na relaciji Autobusni kolodvor Lozica. Kroz Grad vozi kao linije prigrad zapad. Kad prođe most skreće desno prema Podbrežju novosagrađenim putem do raskrća sa starim putem iz Mokošice s kojim se pored okretišta linije 1A spušta na bivšu magistralu D8 i nastavlja do Lozice. U povratku nastavlja prema zapadu i skreće desno na D8 prema mostu. Nadam se da skinuli znakove zabrane takvog skretanja za autobuse. Po prolasku mosta nastavlja prema Pilama istom rutom kojom je vozila dosadašnja 3A. S Pila nastavlja prema kolodvoru. I zadnjih dana viđao sam Otokar na toj liniji. Midi kamion kada su se riješili midi autobusa.
Sve je to lijepo, štedi se vozač, ali što kad zapuše bura i ne može se preko mosta. Koja je alternativna ruta?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 pon 6 stu 2023 - 20:50

Preduga je to trasa, neće on to stizat, dobro da nema Pila pa
inekako. To bi logičnije bilo da 28 vozi Osojnik - Lozica - Dubrovnik kao prigradske zapad. A za liniju 3 najbolje rješenje  je ukopat okretište u Srđ na magistrali i da vozi Ilijina glavica - Nuncijata - Sustjepan - Pile u oba smjera da nema nikakvog doticaja sa hebrangovom.
MAN SU220
MAN SU220

Broj postova : 916
Registration date : 28.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar uto 7 stu 2023 - 9:40

Pola sata u svakom smjeru? Pa i više nego dovoljno. Kritično je jedino kako si sam napisao dolazak na Pile i to samo ljeti. a najviše zbog nereguliranih pješačkih prelaza na Pilama te taksista koji zadržavaju autobuse zaustavljajući se na okretištu.
Ali to utječe na sve gradske linije koje dolaze na Pile. Ipak mislim da će stizati jer slijed je svaki sat, nekad i više.
Mene više muči s čim voze liniju. Kada su već uzimali Otokar trebali su Vectio C ili čak nove Citibuse. Dakle autobus, a ne ovaj kamion. Jer svi oni su sastavljeni uglavnom od istih komponenti i približno su iste cijene. Ili čak BMC Neocity. Svi oni izdržati će uz pravilno održavanje par godina. Znamo koja kvaliteta dolazi iz Turske. ali zato su dosta jeftiniji od Europske konkurencije.

Ali Libertas ne bi bio Libertas kad bi sve obavijesti prilagodio promjenama. Nažalost opet nije, pa ni na internetu.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar uto 7 stu 2023 - 12:06

Još voze četiri autobusa na liniji 10. Prva dva su zglobni Iveco gbr.204 i 206, a druga dva MAN A21/09 gbr.151 i 159. Gbr.157 i dalje na liniji 16.
Gbr.175 vozi liniju 38, a s tim i sav školski prijevoz koji obavlja ta služba.
Gbr.174 vozi i dalje liniju 21.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar uto 7 stu 2023 - 17:31

Na 16A je gbr.152
A sezonska služba 16-2 prestala je voziti.

Na liniji 1A vidio sam samo dva, ali ne i trećeg. Viđeni 202 i 207.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 sri 8 stu 2023 - 21:10

kriticar je napisao/la:Još voze četiri autobusa na liniji 10. Prva dva su zglobni Iveco gbr.204 i 206, a druga dva MAN A21/09 gbr.151 i 159. Gbr.157 i dalje na liniji 16.
Gbr.175 vozi liniju 38, a s tim i sav školski prijevoz koji obavlja ta služba.
Gbr.174 vozi i dalje liniju 21.
Liniju 10 po ovom rasporedu bi trebala vozit 3 busa + polaske 10:30 - 11:30, 15:20 , 20:15 - 21:00 iz garaže.
MAN SU220
MAN SU220

Broj postova : 916
Registration date : 28.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by gaspa sri 8 stu 2023 - 23:18

kriticar je napisao/la:Kada su već uzimali Otokar trebali su Vectio C ili čak nove Citibuse.
Što sad: trebali su? Uzeli su što im je putem javne nabave ponuđeno.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3732

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 9 stu 2023 - 7:50

Trebali su specificirati midi autobus, a ne prepravljeni kamion.
Jer linije na kojima ih zapošljavaju to traže.
A pri javnoj nabavi nudi se ona vrsta vozila koju tražiš i specificiraš. Neće ti ponuditi luksuznu setru, ako tražiš gradski autobus. Ili obratno.
Samo loši ili zalutali poznavatelji specificiraju neogovarajuće vozilo.
To ti je kao da tražiš vilicu ili nož da bi jeo juhu. Ali bez kašike. Pa ti izvoli.
Ali nije tako samo u Libertasu. Ni druge javne prevozničke tvrtke izgleda nisu bolje. Možda su i neke puno gore. I biti će tako dok god bude političko kadroviranje.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 9 stu 2023 - 8:28

MAN SU220 je napisao/la:
Liniju 10 po ovom rasporedu bi trebala vozit 3 busa + polaske 10:30 - 11:30, 15:20 , 20:15 - 21:00 iz garaže.
U pravu si. Ja nisam gledao raspored linije 10, već sam zaključak donio vidjevši autobuse na liniji.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pet 10 stu 2023 - 20:15

MAN A21/09 danas:
152 na 16A,
153 na 23A,
154 na 10, te
157 na 16.

Zglobni 205 i 206 na liniji 10
Na liniji 1A vidio samo 201, ali ne i druga dva.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sub 11 stu 2023 - 14:48

Zaboravio sam napisati da sam na liniji 25 vidio jedan od dva A20. Nisam uspio vidjeti gbr.
Dakle na tri linije za Konavle voze tri koncepcijski različita autobusa.
Na 25 je potpuno niskopodni.
Na 11 je LE autobus mislim gbr.189
Na 27 je autobus standardnog poda. Gbr.116.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 34 / 40. Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 40  Next

[Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu